Dodaj do ulubionych

Michnik odznaczony orderem orła białego

05.11.10, 14:09

tego to nawet nie warto komentować
po prostu skandal
Obserwuj wątek
    • Gość: ka_p_pa Re: Michnik odznaczony orderem orła białego IP: *.lukman.pl 05.11.10, 14:19
      Tak, skandal, że tak późno.
    • lernakow Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 14:20
      Teraz się jakieś PiSię zadławi własnym jadem i znów będzie na Komorowskiego, że zamordował.
      • Gość: steff Re: Michnik odznaczony orderem orła białego IP: 62.22.15.* 05.11.10, 14:26
        magnus albo mg2005, smutkowe party z różańcem w ręku

Bez agrumentacji taki wątek jest quffno warty .

• piwi77 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 14:23
      Nie skandal. Czyli na razie mamy 3 do 1, że nie skandal.
      • yoma Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 14:43
        4:1
        • angelfree Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 15:18
          Nie skandal. 5:1
          • Gość: Jojo Re: Michnik odznaczony orderem orła białego IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.10, 15:52
            Ja i szwagier...7:1
            • matylda1001 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 20:22
              10:1. Ja, ślubny i tesciowa:)
              • dritte_dame Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 22:16
                14:1
                Legia cudzoziemska ;)
                • sabinac-0 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 00:38
                  15:1
    • laura_4 do grubaska 05.11.10, 14:30
      a wiec smętna :

Wiele nie trzeba sie starać :

Adam Michnik (ur. 17 października 1946 w Warszawie) – polski historyk, eseista i publicysta polityczny, redaktor naczelny "Gazety Wyborczej".

Przytoczę same nagrody :
      Nagroda im. Andrzeja Kijowskiego (1985)
      Nagroda Praw Człowieka im. Roberta F. Kennedy'ego (1986)
      Laureat Prix de la Liberte francuskiego PEN-Clubu (1988)
      Europejczyk Roku (1989) – nagroda przyznana przez czasopismo "La Vie"
      Shofar Award (1991) – nagroda przyznana przez National Jewish Committee on Scouting
      Nagroda Stowarzyszenia Dziennikarzy Europejskich (1995)
      Medal im. Imre Nagya (1995)
      Nagroda Dziennikarstwa i Demokracji Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (1996)
      Krzyż Oficerski Orderu Zasługi Republiki Węgierskiej (1998)
      chilijski Order Komandorski Bernardo O'Higginsa (1998)
      Umieszczony na liście "50 Bohaterów wolności prasy" ogłoszonej 3 maja 2000 przez Międzynarodowy Instytut Prasy (IPI)
      Wielki Krzyż Zasługi Orderu Zasługi Republiki Federalnej Niemiec (2001)
      Nagroda Erazma (Holandia, 2001)
      Doktor honoris causa: nowojorskiej New School for Social Research, University of Minnesota, Connecticut College, University of Michigan.
      Francuska Legia Honorowa (Francja, 2003)
      Umieszczony na liście "20 najbardziej wpływowych dziennikarzy świata" ogłoszonej przez "Financial Times"[20]
      Nagroda im. Jana Karskiego (2007)[21]
      Doktor honoris causa Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie (2009)[22]

A co ty zrobiłaś że nazywasz to skandalem? jak narazie to sie osmieszasz
      pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik
    • Gość: Magnus Nadredaktor ma zone?dzieci?? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.10, 14:35
      Czy tylko braciszka staliniste?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Nadredaktor ma zone?dzieci?? 05.11.10, 14:57
        Przynajmniej nie robil kariery w enkawudzistowskim LWP i nie zaprowadzał razem z rosyjskimi namiestnikami władzy ludowej w Polsce podczas gdy w katowniach męczono polskich patriotów, tak jak to zrobił Ryszard Kukliński.
      • strikemaster Re: Nadredaktor ma zone?dzieci?? 05.11.10, 15:06
        A to jest wymagane w celu zostania patriotą? Dałoby się kilku bohaterów żony i dzieci nie posiadających znaleźć, więc nie kombinuj.
        • Gość: Magnus Re: Nadredaktor ma zone?dzieci?? IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.10, 17:14
          nie o to chodzi.Ale z zycia Nadredaktora robi sie jakas straszna tajemnice,kiedy GW o innych postaciach publicznych wywleka wszystko na wierzch.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Nadredaktor ma zone?dzieci?? 05.11.10, 20:53
            Na czym polega to robienie tajemnicy?
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 14:36
      Dlaczego skandal? Potrafisz napisać swoimi słowami? Bez wytycznych?
      • Gość: steff 7:1 IP: 62.22.15.* 05.11.10, 14:47
        7:1
        • apodemus Re: 8:1 05.11.10, 15:46
          8:1.
          Pisięta czekają na wytyczne co do komentarzy?
          • Gość: Jojo Re: 10 :1 IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.10, 15:55
            w morde jeza,nie zauwazylem wyniku,aktualnego
    • strikemaster Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 15:04
      A jednak komentujesz. Czesto robisz rzeczy, których robić nie warto?
      • Gość: aj waj a gdzie Maleszka? IP: *.e-wro.net.pl 05.11.10, 15:06
        a gdzie Maleszka?
        Bądzmy tolerancyjni!
        Precz z Kaczyńskim, PiS-em i katolami!
        • obraza.uczuc.religijnych Re: a gdzie Maleszka? 05.11.10, 15:09
          Maleszce order da jego najlepszy przyjaciel, prawdziwy Polak Wildstein.
        • strikemaster Re: a gdzie Maleszka? 05.11.10, 15:16
          > a gdzie Maleszka?

W PISie? Pytam, bo nie wiem.
          • nehsa Re: warto i o tym pamiętać 05.11.10, 16:16
            Karierę z prawdziwego zdarzenia Adam Michnik zaczął "robić" po 1989 roku. Tak on, jak i cały KOR, którzy wyrośli na garbach polskich robociarzy.

I zapamiętałem Adamowi Michnikowi, że to on "troskliwie" i z nieprawdopodobnym zapałem zajął się wraz z Paczkowskim i Ajnenkielem, archiwami peerelowskich służb specjalnych, i będąc na etacie posła z poręki robotniczej solidarnościowej braci, rozpoczął budowę prywatnego koncernu "AGORA".

Po dwóch latach trudu KOMISJI MICHNIKA, o której opinia publiczna prawie nie wiedziała, zostało unicestwione tak zwane "Archiwum Żydowskie", a założono, jak mniemam, zapewne prywatne "Specarchiwum Gazety Wyborczej". To wyjątkowo skuteczne narzędzie nacisku.

To szanowny poseł Michnik, był i jest wielbicielem "reform" Leszka Balcerowicza, które wyrzuciły setki tysięcy Polek i Polaków z nierentownych, co nie było ich winą, zakładów "pracy" na śmietniki. Na których tysiącami przymierali głodem, i często, zbyt często umierali.

Cuchnące obłudą, rzekomo solidarnościowe państwo, nie prowadziło statystyk umierających z głodu, nie interesował ich los tysięcy samobójców i samobójczyń, ludzi, którzy z dnia na dzień stawali się nędzarzami i zabijali z rozpaczy siebie i swoje dzieci.

A przecież media w tym "Gazeta Wyborcza", wręcz pisały scenariusz przemian.

Adam Michnik, to człowiek, który przesiedział w peerelowskich więzieniach sporo lat, ale któremu jest obce pojecie solidarności, tej ogólnoludzkiej, a Polacy i Polska, to dla Adama Michnika społeczeństwo i państwo, którzy są zadłużeni u całego świata, przede wszystkim u żydów. Natomiast żydzi i świat, nam, nie są nic winni.

Piszę te słowa na forum, którego współwłaścicielem jest i Adam Michnik, i wiem, że zostały te fora udostępnione polskiej publisi m.in. po to, aby dyżurni najemnicy, mieli możliwość przekonywania bezmyślnej polskiej gawiedzi, "kto i co jest cacy, a kto i co jest be".

A takie tam nehsiane głosy, nie pójdą przecie w niebiosy.
            No to bardzo uprzejmie dziękuję, że mogłem dać głos.
            • 33qq Re: warto i o tym pamiętać 05.11.10, 22:26
              pie...cie, Hipolicie, gdybyś ty robił tyle co Michnik zamioast pieprzyć o bogach i prawdach, to może też byś coś dostał, tak jesteś jeno pośmiewiskiem forum
              • nehsa Re: warto i o tym pamiętać 05.11.10, 22:41
                33qq napisał:
                "> pie...cie, Hipolicie, gdybyś ty robił tyle co Michnik zamioast pieprzyć o bogac
                > h i prawdach, to może też byś coś dostał, tak jesteś jeno pośmiewiskiem forum"

**Ano śmiejesz się, jak głupi de sera. Ale czy to moja wina?
                Ja ci współczuję. Odpocznij.
                • 33qq Re: warto i o tym pamiętać 06.11.10, 00:46
                  Nie śmieję się do, znowu nic nie rozumiesz, śmieję się z ciebie. Jesteś głupcem z urojeniami. Na szczęście jesteś niegroźnym głupcem, razem z tę nauką tatusia, czy kto tam cię uczył
            • paco_lopez Re: warto i o tym pamiętać 06.11.10, 00:41
              > To szanowny poseł Michnik, był i jest wielbicielem "reform" Leszka Balc
              > erowicza, które wyrzuciły setki tysięcy Polek i Polaków z nierentownych, co nie
              > było ich winą, zakładów "pracy" na śmietniki. Na których tysiącami przymierali
              > głodem, i często, zbyt często umierali.
              >
              > Cuchnące obłudą, rzekomo solidarnościowe państwo, nie prowadziło statystyk umie
              > rających z głodu, nie interesował ich los tysięcy samobójców i samobójczyń, lud
              > zi, którzy z dnia na dzień stawali się nędzarzami i zabijali z rozpaczy sieb
              > ie i swoje dzieci
              .

ciekawy fragment. michnik winnym smierci polaków z głodu. zbyt często nasi umierali, a ja zapytam kto częściej umierał ostatnio polacy czy niemcy ??? czy duńczycy czy belgowie częściej umierali ? a jeszcze mnie interesuje skąd ta wiedza, że to żydzi nam pieniądze pożyczyli ?
    • Gość: hehe "Wyborcza" jest najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 15:53
      nawet jej wrogowie ją... kupują :))
    • rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 15:53
      Michnik odznaczony orderem orła białego

Polscy lewicowcy lubia blyszczace ordery, sa na nie lasi jak - za przeproszeniem - sroki na swiecidelka. Ale czy rzeczywiscie tak musi byc? Np. wezmy takiego Sartre, wypial sie na Nobla i zademonstrowal swoja niezaleznosc wobec roznych nagradzaczy.
      Teraz w Polsce kazdy moze dostac jakis order, wiec to, ze i Adam dostal, to mnie jakos nie razi. No ale przeciez nie dalej niz wczoraj dysktuowalem tu z Ka_p_pa o adamowym snobizmie. W jaki sposob ten order ma wplynac konstruktywnie na jego megalomanie? Pieron wie, moze sobie wepnie ten order w szlafrok i tak przystrojony bedzie na progu domu wital pana Staszka, listonosza?
      No a za jakis czas Bronek dostanie od GW tytul czlowieka roku, dekady itd., i ten caly cyrk bedzie sie krecil w najlepsze.
      Najwyzsze odznaczenia panstwowe powinny byc przyznawane posmiertnie.
    • Gość: ! kolejne zwycięstwo :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.10, 15:57
      wizja Polski nowoczesnej zwycięża
      ciemnotę
      • ewa9717 Re: kolejne zwycięstwo :)) 05.11.10, 16:08
        10:1
        • Gość: pejsy ale ktory Michnik? Stefan czy Adam? IP: *.e-wro.net.pl 05.11.10, 16:27
          błagam WAS! nie czytajcie nic w necie o Stefanie Michniku! Bardzo WAS o to proszę!
    • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 18:50
      Michnik zrobil dla Polski milion razy wiecej niz wszyscy tutejsi forumowicze razem wzieci zrobia przez cale swoje zycie. To nie ulega watpliwosci, bo fakty sa niezbite. Niechec do Michnika, poza wzgledami natury antysemickiej, podzielaja zwykle osobnicy, ktorzy tego czlowieka w ogole nie znaja i nie maja o nim zielonego pojecia, o jego zyciu, dzialalnosci opozycyjnej, o jego pogladach. Jest to wiec mieszanina ignorancji i podskornych, niemal atawistycznych lękow w stosunku do polityka, ktory najpierw byl demonizowany przez wladze komunistyczne, a potem, w IIIRP, demonizowany byl przez srodowiska bedace ideowymi spadkobiercami endecji, organizacji faszyzujacych, nacjonalistycznych lub zwiazanych z radykalami katolickimi.
      Natomiast ludzie wyksztalceni, ktorzy maja niekiedy potrzebe by wiedze w pewnych tematach poglebic, dosc szybko zauwaza, studiujac zyciorys Michnika, uwaznie czytajac jego artykuly, analizujac jego wypowiedzi, ze jest to postac nietuzinkowa i wybitna, a jego przyjaciolmi byli ludzie dla Polski ogromnie zasluzeni, bedacy autorytetami w zasadzie dla milionow. Mam tu na mysli takie postaci jak Jan Nowak-Jezioranski, Leszek Kolakowski, Barbara Skarga, Kuron, Giedroyc, Bartoszewski, Jan Karski, Herling-Grudzinski, Bauman etc. Wymieniac mozna by dlugo. Ktos kto mial takich przyjaciol nie moze byc postacia do szpiku kosci zlą, ale na refleksje bezrefleksyjnych przeciwnikow Michnika nie licze. Gdybym ja miala przyjaciela w osobie Jana Nowaka, albo Jana Karskiego, albo Barbary Skargi chodzilbym z dumnie podniesiona glowa do konca zycia.

• rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 18:59
        Klosie, a Ty juz dawno eksperymentujesz ze strumieniem swiadomosci?

Gdybym ja miala przyjaciela w osobie Jana Nowaka, albo Jana Karskiego, albo Barbary Skargi chodzilbym z dumnie podniesiona glowa do konca zycia.

To jest tak, jak ludzie chca uzywac kilku nickow, a nie maja dobrej pamieci.
        • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 19:20
          Rata, czytajac Twoje wpisy poraza mnie Twoja przenikliwosc. Nie, nie uzywam kilku nickow, mam tylko ten oraz od niedawna nick klosowski334. Pojawila sie w moim tekscie literowka, nie pierwszy raz i nie ostatni, i to ona przykula Twoja uwage. Czy mam sie tym przejmowac? Nie wierze, ze do ludzi Twojego pokroju mozna trafic poprzez argumenty racjonalne, merytoryczne, poprzed odwolanie do wiedzy czy faktow. Ludzie Twojego pokroju karmia sie glownie obsesjami, paranojami, podejrzeniami, przypuszczeniami, urojeniami, spekulacjami, plotkami, uprzedzeniami, ale absolutnie nie wiedza, bo proces zdobywania wiedzy przychodzi im ze zdecydowaniem zbyt duzym trudem.
          I tak jest z Twoim zdemaskowaniem mojej tozsamosci czy plci, z doszukiwaniem sie wielu nickow, z fobiami antyzydowskimi, antymasonskimi i antyrowerowymi. I pozostaniesz w tym swiecie do smierci, swiecie bedac przekonanym, ze Twoj swiat jest realny a za kazdym rogiem czai sie wrog.
          I badz sobie. Pewnych barier nie przeskoczysz. Ja dla Ciebie moge tu pisac pod tysiacami nickow, mozesz uwazac, ze kazdy kto ma inne poglady to Klosowski. A to, ze pisze charakterystycznie i ciezko mnie pomylic z kims innym ma male znaczenie, bo jak mowie, dla ludzi takich jak Ty fakty sa nieistotne, istotne sa wrazenia, omamienia, oszolomienia i przywidzenia.
          • rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 19:38
            I badz sobie. Pewnych barier nie przeskoczysz. Ja dla Ciebie moge tu pisac pod
            > tysiacami nickow, mozesz uwazac, ze kazdy kto ma inne poglady to Klosowski. A t
            > o, ze pisze charakterystycznie i ciezko mnie pomylic z kims innym ma male znacz
            > enie, bo jak mowie, dla ludzi takich jak Ty fakty sa nieistotne, istotne sa wra
            > zenia, omamienia, oszolomienia i przywidzenia.

Nie unos sie, Klosie. Zaintrygowala mnie forma meska i zenska w tym samym poscie. Przestraszylem sie, ze jestes jakims zboczencem. A w tej kwestii to jest bardzo istotne. Bo ja sobie zwyczajnie nie zycze, aby opinie o Adamie, autorytecie moralnym, wydawal jakis zboczeniec. To mi po prostu zgrzyta. Ale okazalo sie, ze doszlo do nieporozumienia. Wierze Twoim zapewnieniom, ze to byla tylko fatalna literowka. Sam widzisz - gdy zapoznam sie z fachowo sporzadzonym materialem dowodowym, weryfikuje swoja opinie. Oceniles mnie wiec pochopnie i niesprawiedliwie. Oczekuje - jak to bywa w cywilizownym swiecie - przeprosin.
            • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 20:29
              Rata, to jest forum netowe. Siedzac przed kompem robie kilma rzeczy jednoczesnie. Dwa monitory, kilkanascie otworzonych aplikacji, korespondencja, telefony i posty. Literowki to moja specjalnosc na forum Gazety. Stukam w klawiature, ze az dymi. Kogo normalnego to obchodzi, kogo obchodza przejezyczenia, literowki, takie tam?
              Dla Ciebie moge byc zboczencem, mozesz uwazac, ze ja kryje sie za co drugim nickiem, mozesz uznac, ze jestem kobieta, mozesz nie czuc sie przeproszony, mozesz czuc, ze przeprosiles Jaroslawa, ktory tez przeprosin sie domaga, ale co z tego wynika, jaki to ma sens? To Ty mi insynuujesz, ze jestem wielonickowcem, ale slowo "przepraszam" nie przechodzi Ci przez gardlo. Niczym Kaczynski wymagasz tego slowa od innych. Sorki, ale ja juz dawno skonczylem przedszkole, nie mam zadnego szacunku dla ludzi żądajacych przeprosin, bo to dla mnie prostactwo straszne. Wg zasad savoire vivre'u czlowiek dobrze wychowany nie wymusza przeprosin.
              Rata, to nie pierwszy Twoj osobliwy post. Masz tego na koncie mnostwo. Z tego wszystkiego wylaniaja sie jakies koszmarne kompleksy zakrywane przez sztuczna i zenujaca megalomanie... To ciagle żądanie czegos od innych, by Cie przepraszali, zgadzali sie z Toba, brali udzial w Twoich dzieciecych zabawach, w Twoich ankietach, sondazach, wywiadach, sprawdzianach etc. Zal dupe sciska, to prawda, ale tez robi sie czlowieka az tak zagubionego szkoda. Ale ja mam nadzieje, ze Ty tak nie na serio, ze to objawy Twojego wysublimowanego poczucia humoru, potrzeby by prowokowac, kpic, ironizowac, smiac sie z samego siebie, uzywac roznych jezykowych srodkow wyrazu by ubarwic forumowa postac, by stala sie jeszcze bardziej wyrazista i charakterystyczna. I moze Ci sie to po czesci udaje, moze...
              • rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 23:38
                Rata, to jest forum netowe. Siedzac przed kompem robie kilma rzeczy jednoczesni
                > e. Dwa monitory, kilkanascie otworzonych aplikacji, korespondencja, telefony i
                > posty. Literowki to moja specjalnosc na forum Gazety. Stukam w klawiature, ze a
                > z dymi. Kogo normalnego to obchodzi, kogo obchodza przejezyczenia, literowki, t
                > akie tam?

Probujesz zbagatelizowac sytuacje, ale byla to literowka o donioslym znaczeniu. Owa literowka zakwestionowala Twoja osobowosc. Czasem jedna niepozorna litera moze zmienic czyjes losy. Prosze nie lekcewaz literowek.

Sorki, ale ja juz dawno skonczylem przedszkole, nie mam za
                > dnego szacunku dla ludzi żądajacych przeprosin, bo to dla mnie prostactwo stras
                > zne. Wg zasad savoire vivre'u czlowiek dobrze wychowany nie wymusza przeprosin.

Obrazasz nie mnie, tylko Adama. Bo to on w sadach wymusza od innych przeprosiny. I wedlug Twojej definicji Adam z tego powodu jest prostakiem. Nie godze sie na tak dramatyczne postawienie sprawy.

Rata, to nie pierwszy Twoj osobliwy post. Masz tego na koncie mnostwo. Z tego w
                > szystkiego wylaniaja sie jakies koszmarne kompleksy zakrywane przez sztuczna i
                > zenujaca megalomanie... To ciagle żądanie czegos od innych, by Cie przepraszali
                > , zgadzali sie z Toba, brali udzial w Twoich dzieciecych zabawach, w Twoich ank
                > ietach, sondazach, wywiadach, sprawdzianach etc. Zal dupe sciska, to prawda, al
                > e tez robi sie czlowieka az tak zagubionego szkoda.

O jakich ankietach, sondazach, wywiadach, sprawdzianach mowa? Moze z nadmiaru obowiazkow cos Ci sie w glowie pokickalo. Odnosze wrazenie, ze czesto piszesz pod wplywem duzego wzburzenia nerwowego. Wspomniales, ze robisz kilka rzeczy jednoczesnie. To nierozsadne, lekcewazysz zalecenia higieny psychicznej. Wielofunkcyjnosc poteguje stres, ujemnie wplywa na kontakty miedzyludzkie, deformuje postrzeganie rzeczywistosci, wywoluje depresje. Moze powinienes zwolnic? Czasem nawet kilka sklonow czy przysiadow przed komputerem wplywa na zmiane samopoczucia. Jesli dasz rade, pracuj przy otwartym oknie. Swieze powietrze, zwlaszcza pozna jesienia, orzezwia, relaksuje, odpreza. Co sie tyczy Twojej opinii na moj temat, jakze niepochlebnej - nie bede polemizowal. Napiecie nerwowe to ostatnia rzecz, jakiej potrzebujesz. Napisze jedynie, ze bardzo niesprawiedliwie, z subiektywnoscia zakrawajaca o filisterstwo, zinterpretowales moja posluge intelektualna na tym forum. Usprawiedliwa Cie fakt, ze jestes przemeczony.
                • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 00:52
                  A zastanowiles sie kiedys dlaczego Twoja "posluga intelektualna" na tym forum jest tak czesto przedmiotem drwin? Moze po prostu maluczcy nie sa w stanie docenic Twojego geniuszu? Ale skoro jestes tak genialny juz dawno powinienes jalowosc swojej poslugi zauwazyc i wrocic do bardziej skutecznych zajec, w koncu stworzony jestes do wyzszych celow, a nie do wiecznego bycia nierozumianym na forum spoleczenstwo.
                  • rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 04:39
                    A zastanowiles sie kiedys dlaczego Twoja "posluga intelektualna" na tym forum j
                    > est tak czesto przedmiotem drwin?

Nad tym beda rozmyslac przyszle pokolenia, nie pojmujac, dlaczego wspolczesni przenikliwego Raty nie docenili jego niepospolitego umyslu. Ja sam natomiast zastanawiam sie, jak mozna wypisywac tasiemcowe i przerazliwie nudne posty, te pseudointelektualne bzdety posklejane niehumanitarnie monotonna polszczyzna, jak mozna to czynic i nie wiedziec zarazem, ze to taki banalny sposob na robienie z siebie posmiewiska? Czy rzeczywiscie chcesz dalej zyc w blogiej nieswiadomosci? Czy rzeczywiscie chcesz byc nieuswiadomiony, jak ten facet idacy na badania prostaty, ktory wierzy, ze palec sluzy wylacznie do dlubania w nosie? Opamietaj sie, Klosie, i przestan sie nade mna zastanawiac, tylko pomysl nad soba.
                    • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 16:27
                      Ale ja wole sie zastanawiac nad Toba, bo mnie rozbawiasz. Ja tu nie uchodze za posmiewisko, tak jak nie uchodzilem na Forum Psychologia, gdzie wczesniej pisalem. A, Ty, owszem, dorobiles sie juz takiej reputacji. Skoro Ci to sprawia przyjemnosc... Ale nie mozesz mi odmowic tej przyjemnosci by czasem usmiechnac sie z politowaniem po lekturze kolejnego Twojego postu, dlugiego czy krotkiego, bez roznicy, mnie czytanie trudnosci nie sprawia.
                      No a skoro Twoje posty daja ludziom radosc, to pozostaje mi zyczyc Tobie powodzenia w dalszej dzialalnosci na tym forum ;)

• rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 17:40
                        Ja tu nie uchodze za posmiewisko, tak jak nie uchodzilem na Forum Psychologia, gdzie wczesniej pisalem.

A skad ta pewnosc, Klosie, ze nie uchodzisz za posmiewisko? Bo sam siebie przekonales? Ta pewnosc przypomina mi troche pewnosc aroganckich mezczyzn, ktorym niewierne malzonki przyprawily imponujace poroza, a ktorzy to sa swiecie przekonani o cnotliwej naturze swoich polowic. Brakiem samokrytycyzmu zastawiasz na siebie niebezpieczna pulapke.
                        Jesli to nie jest zbyt osobiste pytanie, z jakiej pomocy korzystales na Forum Psychologia? Wydaje mi sie, ze mam naturalne predyspozycje do bycia psychologiem. Moze moglbym Ci w czyms pomoc? Tylko nie unos sie ambicja, Klosie.
                        • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 18:18
                          Wynosze takie przekonanie z faktu, ze pisze tu zbyt malo, jestem zbyt krotko, jestem za malo rozpoznawalny, to przede wszystkim. Ty natomiast dorobiles sie juz swoich milosnikow ;)

Jezeli chodzi o Forum Psychologia to moja dzialalnosc tam miala dwa oblicza - jedno, wczesniejsze, polegalo na dzieleniu sie z innymi swoimi przemysleniami, radami w kwestiach zyciowych, wszystko na bazie zwyczajnych rozmow o roznych codziennych problemach. Sam zreszta zajrzyj czym jest Forum Psychologia i sam ocen.
                          Drugie oblicze - pozniejsze, polegalo na prowokacjach, glownie wobec kobiet. Stalem sie wiec tam osoba rozpoznawalna, tak jak Ty tutaj, i kontrowersyjna, ale niestety nigdy nie udalo mi sie siagnac Twojej pozycji posmiewiska, choc sie staralem.

Widac z innej jestesmy ulepienie gliny. Ja pisze grafomanskie, dlugie posty, ludzie je czytaja albo i nie, to ich decyzja, ale Ty zwyczajnie rozbawiasz swoja postawa, tym specyficznym zadęciem, bufonowatoscia, dziecieca megalomania. Podoba mi sie to, jestes przez to charakterystyczny i wyrazisty oraz bardzo jednostronny, momentami skrajny swiatopogladowo.

Ja takich cech nie mam. Moge sie nagle nakrecic i z pasja o czyms nawijac, walic panegiryki na czesc Michnika, albo pamflety o Rydzyku, wszystko spocco wporzo. Ale z innej manki potrafie na spokojnie roztrzasac jakies zagadnienie, pogadac o muzie, przyznac sie do bledu, pie...ac fajny wulgaryzm, byc pospolitym, normalnym, przecietnym, logicznym, racjonalnym i zdroworozsadkowym. Ty, uciekajac w skrajnosci, nie tylko swiatopogladowe, ale tez w formie, de facto marginalizujesz sie i kreujesz na dziwaka czy dziwoląga. I z tego co zauwazylem, calkiem wielu tutejszych forumowiczow wlasnie za dziwaka Cie postrzega.

Twoj sposob dyskutowania na forum szacunku nie wzbudza, ale zauwazylem, ze piszesz dosc poprawnie po polsku, ze swoj jezyk ojczysty opanowales w stopniu zadowalajacym, a to moj respekt wzbudza na pewno. Nic nie jest takie proste jak sie wydaje.

• rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 20:39
                            Wynosze takie przekonanie z faktu, ze pisze tu zbyt malo, jestem zbyt krotko, j
                            > estem za malo rozpoznawalny, to przede wszystkim.

Klosie, miales szanse zaufac mi na slowo honoru, ze robisz z siebie posmiewisko, ale nie chciales, wiec spodziewam sie dalszego ubawu.
                            Zaintrygowalo mnie, dlaczego czules potrzebe prowokowania kobiet? Co chciales w ten sposob osiagnac? Rozumiem, ze probowales roztoczyc wokol siebie czar intelektualny, dowartosciowac glod satysfakcji meskiego zdobywcy. No ale w jakim celu to robiles? Przeciez i tak palcami niczego poza klawiatura nie mogles popiescic. A poza tym jesli nalezycie rzecz rozumiem, kobiety nalezy rozbudzac, a nie usypiac. A Ty masz przeciez wyjatkowy talent do usypiania swoimi postami.
                            A moze za nickiem Klosowski333 po prostu kryje sie kobieta, ktora chciala na Forum Psychologia zrewanzowac sie za jakies urazy, prowokowala, obrazala i miala nadzieje, ze osmieszy jakas nielubiana pania, gdyby znajomosc przeszla na priva. To by wyjasnialo, dlaczego w swoim poscie pomyliles rodzaj meski z zenskim. No chyba, ze rzeczywiscie jestes Klosem, ktory tylko dyskutuje pod kobiecym nickiem z jakims facetem.
                            • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 21:02
                              Rata, Twoje oceny innych forumowiczow zwykle sa odosobnione. Mowilem Ci juz o tym, ze uciekasz w skrajnosci. Jezeli znajdziesz na Forum Psychologia kogos kto uwaza, ze go usypialem, to musisz mi o takim uzytkowniku powiedziec ;) Wywolywalem rozne emocje, ale raczej nie takie jak w Tobie. Bycie skrajnym do czegos zobowiazuje. Nie wiem czy we wszystkim odbiegasz od normy, czy we wszystkim sie tak wyrozniasz, nie znam Cie, ale na tym forum, jak mowilem, swoj wizerunek tak a nie inaczej wykreowales. Byc moze jestem jedynym forumowiczem, ktory traktuje Cie jako tako powaznie.
                              Nie wiem czy cieszysz sie, ze jest jak jest. To Twoj problem.

Co do moich motywacji na FP to dotycza one mojejj dzialalnosci na FP, a nie tutaj. Tutaj pisze inaczej. Szkoda mi czasu by sie nad tym rozwodzic.

W tym co piszesz mnostwo spekulacji kim jestem, skad jestem, jak mam na imie, czym sie zajmuje, mnostwo takich jalowych projekcji osoby, ktora mnie przeciez w ogole nie zna i nigdy nie pozna, nawet nie dowie sie jak mam na imie. Mozesz strzelac i poswiecac tym rozwazaniom swoj czas. Mnie to rybka.

Czuje, ze troche Ci wadzi to, ze jestes tak postrzegany na forum. Ale wylacznie sam sobie jestes winien. Zmien styl dyskutowania, pisz bardziej merytorycznie, odnos sie do poszczegolnych zagadnien konkretnie, a moze ta reputacja sie poprawi.

Ja tu wchodze rzadko, wiekszosc moich wpisow jest krotka i jednorazowa, ale lubie czasem wdac sie w taka drzewkowa polemike, jalowa, ale zabawna, dajaca troche relaksu i oderwania sie od codziennych problemow. Tak wiec jak chcesz dalej rozmawiac w tym drzewku, to bardzo chetnie.

• rata.sofisticada Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 23:01
                                Klosie, to naprawde nie ma znaczenia, ze jestes nudziarzem. Najwazniejsze, zebys byl w realu przyzwoitym czlowiekiem. Dziekuje, ze jako jedyny traktujesz mnie jako tako powaznie. Ale moze to skromne powodzenie stanowi dowod na to, ze jestem prawdziwym medrcem. W pewnej wschodniej opowiastce dumny uczen przyprowadzil wielkie tlumy do swojego dawnego mistrza, a ten z rozczarowaniem popatrzyl na gawiedz i rzekl ze smutkiem do wychowanka: "Zastanow sie, gdzie popelniles blad". Dlatego dziekuje Ci serdecznie za rady, w jaki sposob moglbym pozyskac powazanie i uznanie ludu. Ale to nie tedy droga. Sprawa jest nieskomplikowana: albo lud mnie zaakceptuje jako mistrza, albo nie. W tej kwestii jestem bezkompromisowy. I prosze nie odbierz tego jako przejaw niedojrzalej megalomanii, to jest raczej postawa swiadomego swojej wartosci medrca. Z pokusa falszywej skromnosci rozprawilem sie juz dawno temu.
                                • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 23:33
                                  Ja bym przeciwstawil Twojej opowiastce popularne powiedzenie, ze jezeli dwoch ludzi mowi Ci, ze jestes pijany, to nie dyskutuj i idz sie wyśpij. Ale spocco, niech Ci bedzie, to my jestesmy zagubieni i nie potrafimy docenic Twojego geniuszu, medrcu.
      • nehsa Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 20:19
        Nie mam zamiaru nic Michnikowi umniejszać, ale i nie mam zamiaru czegokolwiek mu zwiększać, ponieważ nie mam takich możliwości. Był człowiekiem niewiadomych dla mnie przekonań, które jego partia polityczna, kreaturalna Unia Wolności-Unia Demokratyczna, nie potrafiła wcielić w życie.

Na działalności politycznej Michnika, najwięcej skorzystał Michnik. A formacje polityczne, do których Michnik przynależał, to cuchnące kolesiostwem polityczne koterie, dlatego też stały sie padlina polityczną.
        • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 20:46
          Ja to widze zupelnie inaczej. Studiujac tysiac lat temu politologie zdazylem zauwazyc, ze ustawy kierowane do Sejmu przez UD a potem UW, w sprawach zupelnie zwyczajnych, nie politycznych, takich dotyczacych milionow ludzi, byly opracowywane a potem przeforsowywane w sejmie bez wiekszego sprzeciwu. I to byla rekordowa ilosc tego rodzaju inicjatyw legislacyjnych. Malo kto w Polsce wie, ale to wlasnie UD/UW jest autorem rekordowej ilosci ustaw jakie przeszly przez polski parlament w latach 90-tych, w okresie przemian ustrojowych, w okresie prwdziwej, glebokiej restrukturyzacji panstwa. To nie byl latwy okres, a mimo to ustawy pisane przez ludzi UD/UW byly profesjonalne, tworzone przez kompetentnych ludzi, ekspertow w swoich dziedzinach o kompetencjach przez dane srodowisko zupelnie nie kwwestionowanych.
          Byla to najbardziej pozyteczna, konstruktywna i kreatywna formacja polityczna jaka kiedykolwiek Polska miala. Fakty mowia same za siebie, ja pomijam wzgledy ideologiczne.

Czy Michnik ma niewiadome poglady? Hmmm. Pierwszy raz sie z taka opinia stykam. Nie mowie, ze jej nie szanuje, ale jest ona raczej ubogo uargumentowana. Poglady Michnika sa dla mnie spojne, konsekwentne, z wieloma sie nie zgadzam. i nie zgadzam sie z nimi konsekwentnie od 20 lat.

Ale wiele podzielam, bo nic nie jest takie proste jak sie wydaje, swiat nie jest i nigdy nie byl czarno-bialy, i nie ma ludzi idealnych.

UD/UW dokonala swojego zywota, bo tak byl zapisany jej los, jej rola kutra przeprowadzajacego i pilotujacego wielki statek przez mielizny sie zakonczyla, statek wyplynal na pelne morze i kuter przestal byc potrzebny, ale swoje zadanie wykonal.

Dzis, patrzac z perspektywy na to co osiagnelismy w latach 90-tych jestem zwyczajnie pelen uznania. I nie tylko ja, ale tysiace osob bedacych ekspertami w rozmaitych dziedzinach. I dzis, jak trafiamy na Uniwersytet Warszawski albo Jagiellonski, na najlepsze uczelnie ekonomiczne, do najlepszych politechnik, to spotykamy mase wykladowcow, ktorzy wowczas wlasnie te formacje, pewna polityczna emanacje polskiej inteligencji wspierali. I dzis nie tylko tego nie zaluja, ale sa z tego dumni.

Jasne, mozna miec inne poglady niz oni, mozna byc milosnikiem SLD albo skrajnej prawicy, albo partii ludowej. Spocco. Ale historycy role UD/UW ocenia raczej uczciwie, na podstawie FAKTOW, dowodow, zebranych materialow, przeprowadzonych wywiadow, na podstawie analizy setek ustaw i ich wplywu na rozwoj panstwa polskiego.

A PO? To nie do konca moja bajka, ale przeciez sporo politykow PO kiedys w UW funkcjonowala. Z tym, ze o ile UD/UW to byla partia etosowa i mocno idealistyczna, majaca pewna misje do spelnienia, o tyle PO jest zwyczajna partia na zwyczajne czasy, twardo broniaca swoich partyjnyych interesow, twardo i bezwzglednie, a czasem cynicznie realizujaca swoje cele polityczne. Normalne. Tak wlasnie wyglada polityka w jako tako okrzeplej demokracji.
    • znj2 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 20:08
      Czas na Jaruzela, a potem Kiszczaka.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 20:54
        ten sms o Jaruzelu i Kiszczaku dziś cały dzień funkcjonuje
      • klosowski333 Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 21:05
        To ciekawe, ze niektorym ludziom sie wydaje, ze Michnik stal kiedykolwiek po tej samej stronie barykady co Kiszczak czy Jaruzelski. Tak dzialaja proste skojarzenia podbudowane pewna stereotypizacja postaw swiatopogladowych, zwlaszcza u ludzi z gorszym wyksztalceniem. I tutaj sie tego zmienic nie da, po prostu dyskusja oparta na takich jakby dogmatach, ktore dla niektorych sa niemal aksjomatami, konczy sie.

Wiedza historyczna nie jest takim ludziom do szczescia potrzebna, tak jak w XIX wieku nie byla do szczescia potrzebna wiedza, ze Zydzi nie porywaja dzieci by przerobic je na mace, ale poniewaz wychodzilo to naprzeciw fobiom i uprzedzeniom czesci spoleczenstwa, to takie przekonanie, zwlaszcza na wsi, bylo calkiem powszechne. I ludzie naprawde wierzyli, ze Zydzi porywaja chrzescijanskie dzieci, wytaczaja z nich krew i wykorzystuja ja w procesie wypieku koszernego pieczywa do celow religijnych.

• nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 05.11.10, 21:52
          Ja, cenię ludzi lepiej odemnie, bo starannie wykształconych, a takich jest na tym forum zdecydowana większość. Ale w pogardzie mam poglądy wykształconych półgłówków, jeżeli przeczą one istotnym faktom.

W Konstytucji RP, nie ma trafnej definicji żadnej z tak zwanych fundamentalnych wartości, którymi posłużyli do jej napisania konstytucjonaliści.
          To prof. Edmund Modzelewski jest konstruktorem Art. 2 Konstytucji RP, enigmatycznego, głupawego tworu, którego sam nie rozumie.

Skoro współtwórcy polskiej konstytucji, nie potrafili trafnie zdefiniować wolności, prawdy, sprawiedliwości, dobra, zła, a nawet godności, to w jakim celu posługiwali się tym pojęciami?

A posługiwali się w Konstytucji RP tymi pojęciami błędnie.

Po latach, przedstawiciele tych beznadziejnych, pyszałkowatych elit, z przekonaniem twierdzą, że postępuje atomizacja polskiego społeczeństwa, atomizacja, której skutkiem, jest niewydolność ułomnego, polskiego prawa, którego byli i są współtwórcami.

O nieużyteczności polskich elit, świadczy fakt podpisania Konkordatu, który jest dowodem bezideowości polskich elit, a jeżeli już ideowości, to bez wątpienia głupawej, o czym dobitnie mówią treści zawarte w uniwersalnej, nieskończenie racjonalnej Nauce Ojca(Boga).

Klosowski333!
          A Ty, z całym Twoim bagażem wiedzy, nie masz jej na tyle, aby wiedzieć, że wyraz, żyd, odnosi się do wyznawcy nauki=religii judaizmu. Dlatego jego pisownia z dużej litery, świadczy o wpojonym ci serwiliźmie wobec żydów.
          Nikt, nie rodzi się żydem, tylko czynią go nim, żydowscy nauczeni w piśmie(umiejący pisać).
          Podaje to, nawet nauka judaizmu.
          • klosowski333 Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 05.11.10, 22:32
            Antysemitom nie robilo roznicy czy ktos jest wyznania mojzeszowego czyli zydem czy osoba narodowosci zydowskiej badz pochodzenia zydowskiego. A do tego pilem. Antysemici w ogole nie zaprzatali sobie glowy niuansami pojeciowymi. Gdybys chcial sie przypieprzyc do prawidlowosci uzywania przeze mnie w tym kontekscie slowa "antysemita" to odsylam Cie do encyklopedii PWN i stosownego hasla. A jezeli i to Cie nie przekonuje, bo uwazasz, ze wszelkim polskim elitom, nawet tym od leksykografii badz jezykoznastwa, w niczym nie mozna ufac, to ja rece rozkladam i sie wycofuje.

Ty z calym swoim bagazem niewiedzy uwazasz, ze inni nie maja wiedzy dotyczacej roznic znaczeniowych pomiedzy slowami "zyd" i "Zyd". Mnie w kazdym razie taka niewiedze przypisales za pomoca prostej mieszaniny konfabulacji, nadinterpretacji i oczywistego braku wiedzy o mnie samym.

Akty normatywne w rodzaju konstytucji uzupelniane sa o ustawy i to dopiero tworzy strukture prawna danego panstwa. Sama konstytucja nigdy nie jest szczegolowym zapisem praw, obowiazkow i przywilejow, zaden znany mi rodzaj konstytucji nie jest czyms prawnie komplementarnym, bo komplementarnosc pojawia sie dopiero wraz z uzupelnieniem konstytucji o caly szereg towarzyszacych mu ustaw. Nie sadze abys zrozumial zlozonosc procesow legislacyjnych i nie bede Ci tego nawet probowal tlumaczyc, ale powiem Ci na koniec to co zawsze mowie - nic nie jest takie proste jak sie wydaje. I dla ludzi prostych tak naprawde ten fakt jest najtrudniejszy do ogarniecia. Dosc powiedziec, ze konstytucja z 1997 roku nie jest idealna i ja jej nigdy pozytywnie nie ocenialem. UD/UW popelnila tez duzo bledow, w koncu kto ich nie popelnia. Ale ja potrafie oceniac te formacje przez pryzmat szerszej dzialalnosci, czyli czegos co kiedys nazywano w Polsce i na Litwie "caloksztaltem". Wiem, ze to dla niektorych trudne, niektorzy maja dziwna latwosc ferowania wyrokow na podstawie wyrwanych z kontekstow zdarzen czy czynow, albo pojedynczych wpadek. Ja bluzgalem na unitow ile wlezie, ale znacznie czesciej bluzgalem na wszelkie inne polskie formacje polityczne. I dzis, z perspektywy czasu, potrafie trzezwo oceniac tamta rzeczywistosc, w ktorej popelniono bledy, ale tez kur.ewsko duzo dla Polski dobrego uczyniono tworzac podwaliny panstwa prawa i panstwa demokratycznego.

• nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 05.11.10, 22:55
              kłosowski333 m.in. napisał:
              "I dzis, z perspektywy czasu, potrafie trzezwo oceniac tamta rzeczywistosc, w ktorej popelniono bledy, ale tez kur.ewsko duzo dla Polski dobrego uczyniono tworzac podwaliny panstwa prawa i panstwa demokratycznego."

** Ale widzisz, Rzeczpospolita Polska, nie jest ani państwem demokratycznym, ani państwem prawa, bo Konstytucja RP nie reguluje tych jakości.

Ale jestem przekonany wnosząc z protekcyjnego sposobu odnoszenia się przez ciebie, że ty wiesz dlaczego uważasz, że jest. Byłbym ci b.wdzięczny, gdybyś zechciał odpowiedzieć mi, z treści których artykułów obecnej Konstytucji ma wynikać, że Polska jest państwem prawa i państwem demokratycznym, i co ma o tym świadczyć.

Ps.
              Antysemityzm, żydzi, to dla mnie tematyka marginalna. Zwróciłem ci uwagę, na oczywisty błąd. To wszystko w tej kwestii.
              • nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 05.11.10, 23:17
                W zasadzie, to ten wątek dotyczy grupy nagradzanych orderem orła białego, którego ja, tym ludziom wcale nie zazdroszczę. A niech sobie mają.

Z niejakim kłosowskim333 wdałem się nieopacznie, ja, prosty człowiek w dyskurs nieomal konstytucyjny. I tez dochodzę do wniosku, że niby po co w tym wątku?

Ja, zwróciłem uwagę, na fakt, że elita konstytucjonalistów nie rozumie fundamentalnych pojęć, zatem nie posiada legitymacji do zredagowania aktu normatywnego.

W odpowiedzi, niezwykłej mądrości człowiek, zwrócił mi uwagę, na nie komplementarność aktu normatywnego, oraz proces legislacyjny, którego ten niekomplementarny akt normatywny jest niejako inicjatorem.

Reasumując,moje mało precyzyjne sprawozdanie - dziadek o niebie, a babka o chlebie.

Na mój poprzedni post Kłosowski 333 sensownie nie odpowiesz. A ja, nie chce Cię zamęczać swoją niewiedzą, i trudzić się przyswajaniem Twojej.
                Zatem proponuję nie trudź się odpowiedzią.
                • klosowski333 Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 05.11.10, 23:31
                  Za pozno. W tym czasie wyslalem odpowiedz. Sam sie definiujesz twierdzac, ze elity nie wiedza, nie moga, nie umieja, a Ty przejrzales. I spocco. Powodzenia w tym rozpoznawaniu swiata inaczej niz wszyscy normalni ludzie. Moze to my dla Ciebie jestesmy nienormalni, elita nie jest madra ani kompetentna, bo coz to znaczy elita... Ale Ty, o tak, Ty wiedze o wszyskich zagadnieniach masz w malym palcu i cala ta elite zagniesz we wszystkim poczawszy od wyzszej matematyki a skonczywszy na byciu elitą w spinaczce skalkowej. Tak, na forach takich ludzi jak Ty jest spory wysyp. Jakos sie musicie dowartosciowywac skoro w realu Wam sie nie powiodlo byc elita w czymkolwiek.
                  • nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 06.11.10, 07:59
                    Kłosowski333!
                    Skoro się spóźniłem z propozycją zaniechania, to odpowiem i ja.
                    Ja, jestem prostym człowiekiem, dlatego też, jak posiadacze wiedzy przerastajacej moją, powiadamiają mnie, że wiedzą ode mnie lepiej, i zapewniają mnie, że czynią prawie wszystko, aby było sprawiedliwiej, to ja w miarę posiadanych możliwości sprawdzam to, poprzez konfrontacje ich zapewnień z rzeczywistością.

***Skoro dla Ciebie jest tak ważne, jak piszę się słowo, "żyd", to racz zauważyć, że nikt nie rodzi się, "żydem".
                    O czym Cię powiadomiłem. Zatem nie było, nie ma, i nie będzie nigdy narodu żydowskiego.
                    A poza tym, to Semita, jest wyrazem odnoszącym się do rasy. Utożsamianie antysemityzmu z żydami, jest błędem, i to błędem świadomym pseudo elit w interesie żydów. Ale nikt Ci tej wiedzy nie wpoił, a sam do tych wniosków nie jesteś w stanie dojść.
                    Funkcjonowanie w Polsce t.zw. Mniejszości Żydowskiej, jest dowodem judeokracji w Polsce, ale przede wszystkim serwilizmu elit, czyli głupoty elit.

I dalej piszesz do mnie:
                    "Ty nawet nie wiesz czym jest ustawa zasadnicza i jaka pelni role w prawodastwie danego panstwa. Jako podstawowy akt normatywny formuluje prawa podstawowe a nie - jak napisales - reguluje jakosci jakies/czegos. Nie reguluje, inne akty normatywne sa od regulacji czegokolwiek, tak samo jak inne regulacje prawne sa od regulacji zasad ruchu drogowego. Konstytucja takich rzeczy nie okresla, nie ma funkcji regulujacych. "

***Kłosowski333!
                    Każdy człowiek, i każde społeczeństwo, i każde ich postępowanie, i każdy sposób organizacji ich współpracy, posiada jakąś jakość.
                    A konstytucja cywilizowanego, demokratycznego państwa w palecie praw "podstawowych"( jak piszesz), które w niej są uwidocznione powinna zawierać przepis prawny=prawo, określajace minimalną, obowiązująca wartość=jakość sprawiedliwego postępowania, czyli minimalną wartość=jakość sprawiedliwości.

Skoro Konstytucja RP, takiego przepisu=prawa nie zawiera, to zasługuje na miano regulaminu bezprawnego burdelu.
                    A nie zawiera takiego przepisu=prawa dlatego, że polskie elity, w tym oczywiście Kłosowski333, i Ty, m.in. błędnie postrzegają dziejąca się na ich kaprawych ślepiach, rzeczywistość.

A przyczyną tej ich ślepoty, w tym oczywiście i Twojej, jest niedowartościowanie nieskończenie racjonalnej Nauki Ojca(Boga), którą oznajmił ludziom tylko Syn(Bóg). Ale nadęte półgłówki Konkordat podpisały, a obłudnicy wraz z elitarnymi nieukami w preambule Kostytucji zamieścili invocatio dei.

Polska, póki co, nie jest państwem demokratycznym, i nie jest państwem prawnym, bo nie jest demokratycznym - elito Ty moja, marki Kłosowski333.
                    • klosowski333 Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 06.11.10, 16:23
                      Nehsa, rozumiem, spotykam na forach takich ludzi jak Ty, tu i owdzie. Ok. Ale ja nie mam juz nic wiecej Tobie do powiedzenia. Trzymaj sie.
                      • nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 06.11.10, 19:39
                        Kłosowski333, takich Ty ludzi, czyli wręcz cuchnących pychą, jest na tych forach większość.
                        Ty, nawet tego wiesz, że nie miałeś i nie masz nic do powiedzenia.
                        • nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 06.11.10, 19:59
                          Aby mnie też nie posądził o resentymenty jakiś półgłówek, nie kumajacy rzeczywistości, to z postu intelektualisty kłosowskiego333 przytaczam jego własne słowa:
                          "Ja pisze grafomanskie, dlugie posty, ludzie je czytaja albo i nie"

***Święta racja, megalomanie, bufonie, oraz infantylny prelegencie o nicku kłosowski333.
                          Nie spodziewałem się po Tobie, aż takiego pokłosia szczerości.
                          • klosowski333 Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 06.11.10, 20:04
                            Wyluzuj, Nehsa, to tylko forum. Za duzo emocji a za malo sensu w tym co piszesz. Zdrowko.
                            • nehsa Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 06.11.10, 21:06
                              klosowski333 napisał:
                              "> Wyluzuj, Nehsa, to tylko forum. Za duzo emocji a za malo sensu w tym co piszesz
                              > . Zdrowko."

*** Dzięki, za zdrówko, przyda się.
                              A propos sensu - to napisałeś, że jest go za mało w tym , co piszę.
                              Dzięki za komplement, ale muszę zweryfikować Twoją opinię.

W tym co piszę, nie ma żadnego sensu, który Ty Kłosie mógłbyś zrozumieć.
                              A ja konsekwentnie w postach dodaję, że Nauka Ojca(Boga) to zbiór aksjomatów.
                              Zdrowia - duuużo!
              • klosowski333 Re: Kura bardziej przydatna, niż orzeł biały. 05.11.10, 23:27
                Slowo "Zyd/zyd" pisze sie z duzej/melj litery w zaleznosci od tego czy mowisz o narodowosci czy wyznaniu. Generalnie wszyscy XIXwieczni polscy zydzi byli tez Zydami i wlasnie ta druga okolicznosc determinowala stosunek do nich chlopow i innych prostych badz prymitywnych ludzi. Dla chlopow wciaz pozostawali "Zydami" nawet gdy obywatele zydowskiego pochodzenia byli frankistami, gdy byli przechrztami/konwertytami, nawet gdy byli ateistami. Dlatego slowa "Zyd" NIGDY nie pisze sie z malej litery, gdy mowi sie o zjawisku antysemityzmu. Niestety tego nie byles w stanie zrozumiec i nikt Ci tej wiedzy nie wpoil. Pomylka wiec jest do Ciebie przypisana, z zalozenia.

To samo w kwestii konstytucji. Jezeli w 21 letnim procesie obserwowania narodzin polskiej demokracji nie zauwazyles, ze Polska stala sie panstwem prawa i panstwem demokratycznym, skoro nie przekonali Cie do tego wybitni prawnicy, konstytucjonalisci, politolodzy, historycy etc to ja tez tego w 5 minut nie uczynie. Pozostaniesz okopany na swoich pozycjach i zadne, podkreslam, zadne argumenty do Ciebie nie trafia. Po prostu.

Ty nawet nie wiesz czym jest ustawa zasadnicza i jaka pelni role w prawodastwie danego panstwa. Jako podstawowy akt normatywny formuluje prawa podstawowe a nie - jak napisales - reguluje jakosci jakies/czegos. Nie reguluje, inne akty normatywne sa od regulacji czegokolwiek, tak samo jak inne regulacje prawne sa od regulacji zasad ruchu drogowego. Konstytucja takich rzeczy nie okresla, nie ma funkcji regulujacych.

Podstawowym slowem zwiazanym ze slowem konstytucjja jest slowo "podstawa" oraz jego pochodne. Konstytucja definiuje PODSTAWY ustrojowe, kompetencyjne, organizacyjne, administracyjne, oraz prawa, przywileje, obowiazki. Wszystko w sposob PODSTAWOWY. Dopiero konstytucja obudowana o setki ustaw i innych aktow prawnych stwarza sytuacje, ze mamy do czynienia z komplementarnym czyli uzupelniajacym sie ustrojem prawnym. Nasz uwazany jest przez WSZYSTKICH konstytucjonalistow, politologow itd na swiecie za ustroj demokratyczny. Nie znam nikogo kto jest zdrowy na umysle, kto twierdzi inaczej. Debile, poldebile, oszolomy roznej masci, frustraci, odrzuceni, bezdomni, niewyksztalceni, radykalowie, milosnicy UPR i szalency moga uwazac inaczej, ale wsrod osob normalnych, trzezwych, zdroworozsadkowych, racjonalnie myslacych, wsrod znawcow problematyki kontytucyjnej i ustrojowej nie znajdziesz NIKOGO, podkreslam NIKOGO kto by twierdzil, ze Polska nie jest panstwem demokratycznym. Wg praktycznie wszystkich uwazana tez jest za panstwo prawa, ale akurat to okreslaja nie przepisy, a praktyka polityczna i standardy w przestrzeganiu istniejacego prawa. U nas nie sa one na tyle naruszone by twierdzic, ze nie jestesmy panstwem prawa, choc oczywiscie patologie sie zdarzaja, jak wszedzie, jak zawsze, zwlaszcza w panstwach o mlodej demokracji.

Tak wiec, Nehsa, mozesz sie czuc do smierci nieprzekonany, ale mnie to gowno obchodzi. Tacy ludzie jak Ty maja prawo do zycia i tak dalej, ale nie pelnia zadnej znaczacej roli w spoleczenstwie. Moga grymasic na forach netowych, ale to jest jedyne miejsce gdzie moga sie swobodnie wygadac, bo w realu, jak spotkaja kogos normalnego i zaczna nawijac te brednie o tym, ze Polska nie jest panstwem demokratycznym, to raczej dlugo wysluchiwani nie beda i nigdy w szerszym gremium doroslych, powaznych i szanujacych siebie i swoj czas ludzi.

• 33qq Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 05.11.10, 22:23
      Skandal dla takich śmieci jak ty.
    • paco_lopez Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 00:33
      pamietam, że michnik kiedyś był lubiany i podziwiany. może , to rzeczywiście chodzi o to zeby skonfrontować liberałów z nazistami.
      • 33qq Re: Michnik odznaczony orderem orła białego 06.11.10, 00:48
        moim zdaniem chodzi o to żeby każdy mógł powiedzieć co myśli, a inni mogli wybrać swoją drogę
    • Gość: oszolom.z.r.maryja skandaliczna decyzja stodoły IP: *.icpnet.pl 06.11.10, 08:32

kolesie się nagradzają. Zaco Michnik dostaje ten order? za walkę ze wszystkim co polskie i katolickie? za promowanie cywilizacji śmierci? (aborcji eutanazji homozwiązków) a może za zasługi rodzinne? Rodzice i brat aktywnie uczestniczyli w PRLu w budowaniu stalinizmu w Polsce. Za te decyzje Komorowski pow odp przed trybunałem stanu! Czekam teraz na order dla Jaruzelskiego i pośmiertny dla Bieruta
      • nehsa Re: skandaliczna decyzja stodoły 06.11.10, 09:20
        No, "bez jaj", Oszołom, facet był wzorcem oportunisty w PEERElu.
        Jest wybitnym intelektualista, ale jest megalomanem, co nie ja zauważyłem.

Choruje na bycie autorytetem, ale nie docenia tak jak i Ty Oszołomie, uniwersalnej, czyli ponad religijnej i ponad politycznej Nauki Ojca(Boga), i dlatego jego, Michnika dzieła są naszpikowane nazwiskami wybitnych intelektualistów, którzy tak jak i Michnik w sposób kaleki diagnozują teraźniejszość, i podobnie prognozują przyszłość.

Ale intelektualistom klasy Kłosowskiego333, wystarcza do uznania kogoś za autorytet - nazwisko, a np. Quaz33-bodajże - stanowisko, innym wielotomowe dzieło o niczym.

Prezydęt Komorowski, i jego Partia Obłudy, skrót PO, były REDAKTOROWI NACZELNEMU GW, winne "wyrazy wdzięczności", i zdecydowały się zmaterializować tę wdzięczność.

Mnie, osobiście to wisi. Ale z tego faktu, mogę wyciągnąć wnioski.

forum.gazeta.pl/forum/w,95102,112804255,112804255,Unicestwienie_bozka_Jezusa_.html
        • katonzwybiorczej a co ze Stefanem Michnikiem? 06.11.10, 13:31
          a tak a propos....
          co ze Stefanem Michnikiem?
          Podobno uciekł do Szewcji ale został złapany i będzie ekstradycja.....
          Myślicie, że jest szansa, że będzie uniewinniony?
          Maleszka pisał w "Gazecie Wybiorczej" że nie warto szukać już agentów, bo to tylko doprowadzi do wojny domowej a ważny jest spokój, ważne jest aby nic nie ruszać , bo sami wiecie..
          • smutek20 Re: a co ze Stefanem Michnikiem? 06.11.10, 14:29
            brat michnika, stalinowski oprawca, wysyłający ludzi na śmierc zapewne dostanie odznaczenie od Bronka w następnym rozdaniu, wszak ważny jest spokój i pojednanie
    • nelsonek KOgo, prócz wyznawców, to obchodzi? 06.11.10, 14:32

• Gość: smutek20 Re: KOgo, prócz wyznawców, to obchodzi? IP: *.jmdi.pl 06.11.10, 14:39
        no cóz, jak ktos jest debilem to taką osobę będzie tylko obchodzic co sie dzieje w kolejnym odcinku jakiegos tam bzdurnego serialu
        wiec napewno debilil, polmozgów, prymitywów to nie obchodzi
        • nelsonek Re: KOgo, prócz wyznawców, to obchodzi? 06.11.10, 14:45
          Ten, kogo nie obchodzi order Michnika, jest debilem, polmozgiem i prymitywem. To takie oczywiste:)
    • Gość: jacek to fantastyczne wiadomosc !!! szkoda, ze poprzedni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 20:22
      prezydent w 2008 nie stanal na wysokosci zadania

GRATULACJE !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka