laura_4 26.11.10, 08:38 demotywatory.pl/2325504/Moi-sasiedzi 90% to kpina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gucio712 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 26.11.10, 08:50 laura_4 napisała: > demotywatory.pl/2325504/Moi-sasiedzi > > 90% to kpina > to ich kpina, ich problem, z całym szacunkiem ale to wlony kraj , niech chodzą gdzie chcą byleby żalu nie mieli że ja akurat w niedzielę śpię do 10-tej > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steff Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: 62.22.15.* 26.11.10, 08:55 No własnie problem w tym że mają i sie wtrącają . Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 26.11.10, 13:53 Bo niedziela jest wymyslem ciemnogrodu, nie tych, ktorzy spia do 10-tej. Pytanie powinno brzmiec: dlaczego ludzie pytaja sie, po co inni chodza do kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 27.11.10, 21:01 lepian4 napisał: > Bo niedziela jest wymyslem ciemnogrodu, nie tych, ktorzy spia do 10-tej. Twierdzisz ze ten który dał wam niedziele do świętowania był ciemnogrodem ?? Fiu fiu jeden z najbardziej utalentowanych cesarzy Rzymu , ciemnogrodem :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talmud Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.10, 18:30 > No własnie problem w tym że mają i sie wtrącają . Możesz rozwinąć ? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 26.11.10, 09:23 Chodzenie do kościoła do nudna rutyna, ale faktem jest, że uzależnia. Nie znam za to żadnych sensownych argumentów, dlaczego ludzie, którzy w tej rutynie uczestniczą nie mieliby się zachowywać tak jak na obrazku zalinkowanym przez laurę. Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 26.11.10, 11:29 piwi77 napisał: > Chodzenie do kościoła do nudna rutyna, ale faktem jest, że uzależnia. Nie znam > za to żadnych sensownych argumentów, dlaczego ludzie, którzy w tej rutynie ucze > stniczą nie mieliby się zachowywać tak jak na obrazku zalinkowanym przez laurę. Mam rozumieć, że Ty tę nudna rutynę przerobiłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 26.11.10, 11:36 takataka_ta napisała: > Mam rozumieć, że Ty tę nudna rutynę przerobiłeś ? Możesz tak to rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talmud Wsiowa babo IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.10, 09:38 - to temat na F.Religia. Pomyśl , zanim coś naskrobiesz :) laura_4 napisała: > demotywatory.pl/2325504/Moi-sasiedzi > > 90% to kpina > A ty w to uwierzyłaś , wsiowa babo. Kpiną z rozumu jesteś ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wsiowa babo 26.11.10, 10:29 Nie wiem, co chcesz zarzucić Laurze, ale mnie np interesuje, po co do kościoła chodzicie? Czy uważasz, że poza tym budynkiem Bóg modlitw nie słucha, czy, że budynek sakralny jest wzmacniaczem? po co sie tak na prawdę do kościoła chodzi, skoro bóg jest wszędzie i wszystko wie? Odpowiedz Link Zgłoś
1-smieszek Re: Wsiowa babo 26.11.10, 10:39 Chodza do kosciola, bo tak wypada, bo dziadek i babcia chodzili. Mama i tata tez.Inni chodza, bo prawdziwy Polak to katolik. Mozna tez po mszy obgadac sasiada i nowych plotel sie nasluchac. Chyba niewielu chodzi, bo ma taka potrzebe. Jezeli wstepujesz do kosciola z okazji czyjegos slubu lub pogrzrebu, poobsrewuj ludzi, jak sie zachowuja w trakcie mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talmud Re: Wsiowa babo IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.10, 18:49 1-smieszek napisała: > Chodza do kosciola, bo tak wypada, bo dziadek i babcia chodzili. Mama i tata te > z. Mozna tez po mszy obgadac sasiada > i nowych plotel sie nasluchac. Piszesz o sobie ? :) > jak sie zachowuja w trakcie mszy. No jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Wsiowa babo 27.11.10, 10:46 1-smieszek napisała: > Chodza do kosciola, bo tak wypada, bo dziadek i babcia chodzili. Mama i tata te> z.Inni chodza, bo prawdziwy Polak to katolik. Mozna tez po mszy obgadac sasiada > i nowych plotel sie nasluchac. Chyba niewielu chodzi, bo ma taka potrzebe. Jez> eli wstepujesz do kosciola z okazji czyjegos slubu lub pogrzrebu, poobsrewuj l> udzi, jak sie zachowuja w trakcie mszy. Ciesz się, że z innych powodów nie chodzą. Bo wtedy żadnej odmienności by nie tolerowali... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wsiowa babo 29.11.10, 13:28 > Ciesz się, że z innych powodów nie chodzą. > Bo wtedy żadnej odmienności by nie tolerowali... Twojej też, więc się ciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
krytykantka07 Re: Wsiowa babo 02.12.10, 08:51 strikemaster napisał: > > Ciesz się, że z innych powodów nie chodzą. > > Bo wtedy żadnej odmienności by nie tolerowali... > Twojej też, więc się ciesz. Mojej? Ja i katolicy mamy wspólny cel. A Ty i katolicy - nie... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wsiowa babo 26.11.10, 11:13 strikemaster napisał: > Nie wiem, co chcesz zarzucić Laurze, ale mnie np interesuje, po co do kościoła > chodzicie? Oni nie chodzą tam dla przyjemności, chodzą bo muszą, bo nauczono, że jak nie pójdą, to piekło i takie tam pierdoły. Zresztą nie tylko chodzić do kościoła muszą, muszą także wiele innych rzeczy. Twoje pytanie więc należałoby zastąpić innym, dlaczego kościół katolicki ich do tego zmusza. Ale przecież tu odpowiedź jest już prosta. Dla utrzymania dyscypliny i posłuszeństwa, żeby bydło maszerowało równym krokiem i sie nie rozlało. Tak sie robi we wszystkich religiach i innych organizacjach bazujących na dyscyplinie i posłuszeństwie - wymyśla mnóstwo bezsensownych rytuałów, mających stanowić jedynie uciążliwość dla poddanych. Oni się do ciężarów przyzwyczajają, a każdy nowy przyjmuja z pokorą. Zajęci byle czym, nie mają czasu na zastanowienie jaki to wszystko ma sens. I to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wsiowa babo 26.11.10, 11:37 Czyli jednak Bóg poza kosciołem nie słyszy? Nie ma go poza obrębem budynku sakralnego, czy jak? A co z katolikami zamieszkującymi rejony świata, w których żadnych kosciołów nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Wsiowa babo 26.11.10, 13:49 Nie, Bóg uwielbia hołdy. Napawa się widokiem trzody zbitej w stado. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talmud Re: Wsiowa babo IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.10, 18:51 angelfree napisała: > Nie, Bóg uwielbia hołdy. Napawa się widokiem trzody zbitej w stado. Rozmawiałaś z Nim, trzodo chlewna ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Wsiowa babo 26.11.10, 11:40 strikemaster napisał: > Nie wiem, co chcesz zarzucić Laurze, ale mnie np interesuje, po co do kościoła > chodzicie? > Czy uważasz, że poza tym budynkiem Bóg modlitw nie słucha, czy, że budynek sakr > alny jest wzmacniaczem? po co sie tak na prawdę do kościoła chodzi, skoro bóg j > est wszędzie i wszystko wie? Chodzę do kościoła, bo czuje taka potrzebę. Nie przeginam. Nie mam wyrzutów sumienia jak nie pójdę. Chodzę do spowiedzi, bo w pewnym sensie też czuje taką potrzebę. tez nie przeginam. I nie pytaj dlaczego taką potrzebę czuję bo nie wiem. Jednocześnie nie czuje potrzeby mieć w mieszkaniu jak w muzeum ( a np. moja mama czuje taka potrzebę ;) ), nie czuje potrzeby, żeby wszyscy mnie lubili, ale czuję potrzebę bycia w pracy perfekcjonistką itepe, itede... Nie interesuje mnie czy ktoś inny chodzi do kościoła, synagogi, meczetu. Owszem, czasem pewne rzeczy mnie dziwią, ale z założenia skupiam się na swoich sprawach. Mam swoją filozofię i nie narzucam jej nikomu, nie wstydzę się jej i modyfikuję ją z biegiem przeżytych lat i doświadczeń :) Odpowiedz Link Zgłoś
radiowo_maryjny_przeciwnik takataka 26.11.10, 13:43 Masz zdrowe podejście , całkowicie inne niz durny OSIOŁ Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: takataka 26.11.10, 14:15 Jestem jednostką z dojrzałą osobowością ;) ( właśnie niedawno to odkryłam ). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: takataka 28.11.10, 13:10 radiowo_maryjny_przeciwnik napisał: > Masz zdrowe podejście , całkowicie inne niz durny OSIOŁ< Takie podejście ma zdecydowana większość katolików. To raczej jednostki takie jak Oszołek stanowią wsród katolików oryginalne zjawisko. Niestety tak już jest, że najbardziej zwraca uwagę to, co krzykliwe. Stąd ta krzywdząca opinia dla ludzi wierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wsiowa babo 26.11.10, 13:58 takataka_ta napisała: > ale czuję potrzebę bycia w pracy perfekcjonistką itepe, itede... Z tym to akurat uważaj, perfekcjonizm w życiu zawodowym, najczęściej ogranicza się do wymagań, aby wszyscy dookoła byli perfekcyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Wsiowa babo 28.11.10, 05:54 piwi77 napisał: > . > > Z tym to akurat uważaj, perfekcjonizm w życiu zawodowym, najczęściej ogranicza > się do wymagań, aby wszyscy dookoła byli perfekcyjni. Hmmm...masz racje, ale uwierz, innym to tylko na zdrowie wyjdzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Wsiowa babo 27.11.10, 08:42 takataka_ta napisała: > Mam swoją filozofię i nie narzucam jej nikomu, nie wstydzę się jej > i modyfikuję ją z biegiem przeżytych lat i doświadczeń :) Niestety spore (i najbardziej głośne) watahy katolików czują potrzebę narzucania swojej filozofii innym (może dlatego, że nie odczuwają jej jako własnej, a im narzuconą, więc chcą narzucać dalej), czują potrzebę bycia oblężoną twierdzą, więc najmniejszy głos krytyki uważają za frontalny atak, przed którym trzeba się zaciekle bronić, a weryfikacji i modyfikacji swoich poglądów boją się jak ognia piekielnego. I zawsze mnie zastanawia, czy katolicy tacy jak Ty - umiarkowani, rozsądni, tolerancyjni - nie widzą tego czy po prostu nie przeszkadza im, że swoimi osobami firmują oszołomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Wsiowa babo 28.11.10, 06:08 black-emissary napisała: > > Niestety spore (i najbardziej głośne) watahy katolików czują potrzebę narzucani > a swojej filozofii innym (może dlatego, że nie odczuwają jej jako własnej, a im > narzuconą, więc chcą narzucać dalej), czują potrzebę bycia oblężoną twierdzą, > więc najmniejszy głos krytyki uważają za frontalny atak, przed którym trzeba si > ę zaciekle bronić, a weryfikacji i modyfikacji swoich poglądów boją się jak ogn > ia piekielnego. > I zawsze mnie zastanawia, czy katolicy tacy jak Ty - umiarkowani, rozsądni, tol > erancyjni - nie widzą tego czy po prostu nie przeszkadza im, że swoimi osobami > firmują oszołomstwo. Tak jak napisałam- interesuje się swoim życiem . Nie wtrącam sie dopóki nikt mnie nie trąca ;) Co do tych oszołomów to mam wrażenie, że najwięcej krzyczą ci co to tylko krzyczą. Nie widzę w nich wiary w Boga jakby go nie rozumieć. W nich jest tylko wyuczona wiedza i...hmmm....czasem mam wrażenie, że poczucie winy. Wiesz kto jest największym przeciwnikiem palenia ? Były palacz ;) Na szczęście takich oszołomów na żywo łatwo zbić z pantałyku :) Swojego czasu miałam częste kontakty z taka wspólnotą chrześcijańską. Wspaniali ludzie. swoja wiarę, jakby na to nie patrzeć naprawdę głęboką, przeżywali między sobą. Nikt mnie nie agitował, nie pytał jak żyję. Byłam pod wrażeniem ich wzajemnych stosunków. Tym bardziej wpisy jakiegoś oszołoma, czy krytykantki mnie śmieszą i zupełnie nie kojarzą się z prawdziwa religią. Wiarę w Boga poświadcza się swoim życiem, a nie kretyńskimi wpisami na forum :) ( Podkreślam SWOIM ) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Wsiowa babo 28.11.10, 13:44 black-emissary napisała: > I zawsze mnie zastanawia, czy katolicy tacy jak Ty - umiarkowani, rozsądni, tolerancyjni - nie widzą tego czy po prostu nie przeszkadza im, że swoimi osobami firmują oszołomstwo.< Widzimy, oczywiście, tego się nie da nie zauważyć, ale co mamy zrobić... przestać chodzić do kościoła? Czy jeżeli przestaną chodzić ludzie normalni, to "oszołki" się zmienią na lepsze? Kiedyś też tak sobie pomysłałam, że swoją obecnością w kościele daję symboliczne przyzwolenie różnym "rydzykom"," oszołkom", "miligramkom". "krytykantkom", na czynienie tego, co czynią. Nawet przez jakiś czas przestałam chodzic do kościoła. Potem doszłam do wniosku, że nie tędy droga. Kościół to przede wszystkim msza święta, która jest dla katolika najważniejsza. Nie ma innej możliwości uczestniczenia w mszy, jak pójście do kościoła. W KK nigdy nie było demokracji, ale jeszcze nie jest tak, że "jak wejdziesz między wrony, musisz krakać tak jak one". Można pozostać wolnym człowiekiem, bo wolność to stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Wsiowa babo 28.11.10, 18:13 Ale istnieją przecież i inne wspólnoty chrześcijańskie, wyznające tego samego Boga, praktykujące podobne obrzędy, a obarczone znacznie mniejszym balastem niż KK. Ten jako - w naszym kraju - monopolista może sobie robić co chce. Gdyby wierni zaczęli mu odpływać do innych wyznań zaczęłoby to inaczej wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Wsiowa babo 29.11.10, 16:33 black-emissary napisała: > Ale istnieją przecież i inne wspólnoty chrześcijańskie, wyznające tego samego Boga, praktykujące podobne obrzędy, a obarczone znacznie mniejszym balastem niż KK.< W/g mnie ludzie dzielą się na wierzących i ateistów, jeżeli Bóg istnieje, to jest jeden, a różne religie to tylko sposoby wyznawania wiary, wynikające z faktu urodzenia i wychowania w danym kręgu kulturowym. Nie ma więc wielu bogów do wyboru. Każda religia ma swoich "oszołków", żadna nie jest wolna od różnego rodzaju nadużyć. W końcu to ludzie tworzą społeczności kościołów, a trudno uciec od tego, co jest najbardziej ludzkie:) > Ten jako - w naszym kraju - monopolista może sobie robić co chce. Gdyby wierni zaczęli mu odpływać do innych wyznań zaczęłoby to inaczej wyglądać.< I robi co chce. Żeby kościół robił to, co chce, wcale nie potrzeba tłumów. Wystarczy garstka spolegliwych, ale takich, którzy mają coś do powiedzenia poza Kościołem, czy przy stanowieniu prawa, czy też przy trwonieniu wspólnego dobra. Właśnie przeczytałam, że KK w Krakowie kupuje gminne działki z często 95% upustem!!! Przeprowadzane są transakcje, których nikt nie uzgadnia ani z wiernymi, ani z niewiernymi. Czy sądzisz, że to ma coś wspólnego z liczbą uczestniczących w niedzielnej mszy świętej? Jedyna droga prowadząca do złamania potęgi KK w Polsce to mądre głosowanie przy okazji wyborów. wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/krakow-kosciol-kupuje-ziemie-za-bezcen,1,4001593,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Wsiowa babo 29.11.10, 22:15 atylda1001 napisała: > black-emissary napisała: > > > Ale istnieją przecież i inne wspólnoty chrześcijańskie, wyznające tego sa > mego Boga, praktykujące podobne obrzędy, a obarczone znacznie mniejszym balaste > m niż KK.< > > W/g mnie ludzie dzielą się na wierzących i ateistów, jeżeli Bóg istnieje, to je > st jeden, a różne religie to tylko sposoby wyznawania wiary, wynikające z faktu > urodzenia i wychowania w danym kręgu kulturowym. Nie ma więc wielu bogów do wy > boru. Każda religia ma swoich "oszołków", żadna nie jest wolna od różnego rodza > ju nadużyć. W końcu to ludzie tworzą społeczności kościołów, a trudno uciec od > tego, co jest najbardziej ludzkie:) > Zaraz wpadnie na forum krytykanta vel wojownicza księżniczka Xena i wytłumaczy Ci ilu jest bogów i jak ze sobą walczą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Wsiowa babo 29.11.10, 10:59 matylda1001 napisała: > Widzimy, oczywiście, tego się nie da nie zauważyć, ale co mamy zrobić... przest > ać chodzić do kościoła? Czy jeżeli przestaną chodzić ludzie normalni, to "oszoł > ki" się zmienią na lepsze? Kiedyś też tak sobie pomysłałam, że swoją obecnością > w kościele daję symboliczne przyzwolenie różnym "rydzykom"," oszołkom", "milig > ramkom". "krytykantkom", na czynienie tego, co czynią. Mam wrażenie, że ww to nawet jak pójdą do nieba ( coby to miało nie znaczyć ) to będą z Bogiem się kłócić, że oni byli lepsi, że należy im się więcej ;) Nawet przez jakiś czas p > rzestałam chodzic do kościoła. Potem doszłam do wniosku, że nie tędy droga. Koś > ciół to przede wszystkim msza święta, która jest dla katolika najważniejsza. Ni > e ma innej możliwości uczestniczenia w mszy, jak pójście do kościoła. W KK nigd > y nie było demokracji, ale jeszcze nie jest tak, że "jak wejdziesz między wrony > , musisz krakać tak jak one". Można pozostać wolnym człowiekiem, bo wolność to > stan umysłu. Dokładnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Wsiowa babo 29.11.10, 16:49 takataka_ta napisała: > Mam wrażenie, że ww to nawet jak pójdą do nieba ( coby to miało nie znaczyć ) to będą z Bogiem się kłócić, że oni byli lepsi, że należy im się więcej ;)< No... mnie to nawet Miligram kiedyś powiedział wprost, że nie mam co liczyć a niebo (coby to miało nie znaczyć), że prawdziwym katolikiem to jest On :))) Odpowiedz Link Zgłoś
takataka_ta Re: Wsiowa babo 29.11.10, 22:11 matylda1001 napisała: > > No... mnie to nawet Miligram kiedyś powiedział wprost, że nie mam co liczyć a n > iebo (coby to miało nie znaczyć), że prawdziwym katolikiem to jest On :))) Ha ha ha ha :) Alem się uśmiała przed snem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talmud Re: Wsiowa babo IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.10, 18:42 strikemaster napisał: > Nie wiem, co chcesz zarzucić Laurze, Głupotę i fanatyzm ale mnie np interesuje, po co do kościoła > chodzicie? To są powody religijne, więc pytaj na F.Religia. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Wsiowa babo 29.11.10, 19:16 religia to rodzaj upośledzenie, lepiej więc na f. zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
laura_4 Re: Wsiowa babo 26.11.10, 10:41 Talmud jak narazie to mozesz mi obcasy wypolerowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Wsiowa babo 26.11.10, 13:57 Laura4! Zakładasz wątek pt. "Po co ludzie chodzą do kościoła?" Zatem to ty nie wiesz, po co? I chcesz się dowiedzieć. W ten sposób, to ty awizujesz, że nie masz zielonego pojęcia, m.in. o religii katolickiej. Zastanawiam się, to po co ty to robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wsiowa babo 26.11.10, 18:58 > Zatem to ty nie wiesz, po co? I chcesz się dowiedzieć. Widocznie nie wie, dlatego pyta. Gdyby wiedizała nie miałaby po co pytać, to chyba logiczne. > W ten sposób, to ty awizujesz, że nie masz zielonego pojęcia, m.in. o religii k > atolickiej. A jest obowiązek mania pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Wsiowa babo 26.11.10, 19:55 strikemaster napisał: "A jest obowiązek mania pojęcia?" **Wiedziałem, że gramatyka to nie Twoja specjalność. Powinieneś napisać: A jest obowiązek miecia pojęcia. A to dlatego, że obowiązek jest rodzaju menskiego, a nie żeńskiego, jak Ty błędnie napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wsiowa babo 27.11.10, 08:47 Z troski o twoją reputację pozostawię to bez komentarza. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Wsiowa babo 27.11.10, 16:35 Strikemaster! Spodziewałem się upolować jakiegoś "bralczykomiodka". Ale że ty nim będziesz, tego sie nie spodziewałem. Poczucie humoru, jest podobno wprost proporcjonalne do inteligencji. Nie zazdroszczę Ci, nie jestem zawistnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Wsiowa babo 29.11.10, 13:24 No to do rzeczy, pojęcie jest rodzaju nijakiego, nie męskiego, jakie znasz imiona rodzaju nijakiego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Wsiowa babo 02.12.10, 10:24 Brawo nehsa, nie podejrzewałem cię o poczucie, ale to z rana podniosło moje poczucie Samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Talmud Re: Wsiowa babo IP: *.chomiczowka.waw.pl 26.11.10, 18:46 laura_4 napisała: > Talmud jak narazie to mozesz mi obcasy wypolerowac :) A ty w swoich gumiakach masz obcasy ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Wsiowa babo IP: *.stk.vectranet.pl 26.11.10, 19:46 Ona pewno w butach na obcasach nie umie chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Po co laura puszcza bzdety na forum ? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.11.10, 19:57 W jednej wypowiedzi mowi ze jest katoliczka. W drugiej ze waczy z "katolicka ciemnota" Laura jest typowym przykadem postepowej ciemnoty i glupoty: duzo wypowiedzi brak jakiegokolwiek mozhgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laura_4 stab jesteś za tępy beton aby zrozumiec IP: 87.207.227.* 26.11.10, 20:32 ze mozna byc katolikiem bo takim sie jest wychowanym , w katolickiej rodzinie , nikt z nas nie maił wyboru jak miał roczek i sie go chrzciło ,.... Teraz kazdy z nas moze decydowac sam i oceniac .... dla mnie pustaki z radia maryja i krzyzowce z pod pałacu to ciemnota i średniowieczny zascianek .. Ciezko raczej o postepie mówic ze jest ciemny i glupi :) no ale skoro tak twierdzisz to twoja brocha ptysiu hehehehe.. zal mi ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Niby tępy beton, ale wyprowadzać kasiorę za pomocą 26.11.10, 20:48 Komisji Majątkowej i nie tylko, toto umie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: stab jesteś za tępy beton aby zrozumiec IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.11.10, 21:22 > Ciezko raczej o postepie mówic ze jest ciemny i glupi :) no ale skoro tak twier > dzisz to twoja brocha ptysiu hehehehe.. No wlasnie. Ja potrafie odroznic ludzi madrych i wyedukowanych od pospolitych glupcow powolujacych sie na pustoslowia i atakujacych bogu ducha winnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SPAMER Re: stab jesteś za tępy beton aby zrozumiec IP: 87.207.227.* 26.11.10, 21:40 Stab napisał(a): bogu ducha winnych ludzi typowy przykład ciemnoty , jak mozna być coś winnym jakiemus bogu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: stab jesteś za tępy beton aby zrozumiec IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 27.11.10, 04:22 laura_4 zamienia sie w postepowego spamera. Szpital wariatow (postepacki oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_rybaka Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 26.11.10, 21:38 Z przyzwyczajenia, czyli bezrefleksyjnie - jak pies Pawlowa. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 27.11.10, 16:23 Żeby sprawdzić, czy przyszedł sąsiad lub sąsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 27.11.10, 17:01 Zeby sie wsplnie modlic, przyjmowac Eucharystie i miec troche refleksji nad wlasnym zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 27.11.10, 21:10 Gość portalu: Stab napisał(a): > Zeby sie wsplnie modlic, Do kogo ?? >przyjmowac Eucharystie Ale ofiara jest niepełna . >i miec troche refleksji nad wlasnym zyciem. No tak jak się napatrzysz na cudaka to od razu podnosisz się na duchu ? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 27.11.10, 17:07 Bo w Biblii jest napisane, że ,,Gdzie dwaj, albo trzej zbiorą się w Imię moje, tam i Ja jestem pośród nich” Po drugie takie jest przykazanie kościelne. Po trzecie Polacy uwielbiają chodzić: jak nie do kościoła, to do szkoły, do kina (oczywiście nie musi mieć to wspólnego nic z modleniem się, uczeniem albo oglądaniem filmu...) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Po co 28.11.10, 11:35 Pytanie Laury zasadnym jest wielce. Dla chrześcijanina właśnie. „Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką” (św. Paweł, Dzieje Apostolskie rozdz. 17, wers 24) Uczynili go świętym, bo ponoć prawdy objawione głosił. Ale kto by sobie takimi pierdołami głowę zawracał... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co 28.11.10, 14:35 mjot1 napisał: > Pytanie Laury zasadnym jest wielce. Dla chrześcijanina właśnie. > „Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba > i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką” (św. Paweł, D > zieje Apostolskie rozdz. 17, wers 24) Ta sama księga czyli biblia mówi coś takiego ;A Jezus wszedł do świątyni i wyrzucił wszystkich sprzedających i kupujących w świątyni; powywracał stoły zmieniających pieniądze oraz ławki tych, którzy sprzedawali gołębie. (13) I rzekł do nich: Napisane jest: Mój dom ma być domem modlitwy, a wy czynicie z niego jaskinię zbójców. (Mat 21,12-13) No i bądź tu mądry ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Po co IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 28.11.10, 15:40 > Pytanie Laury zasadnym jest wielce. Dla chrześcijanina właśnie. > „Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba > i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką” (św. Paweł, D > zieje Apostolskie rozdz. 17, wers 24) Tyle ze tam gdzie 2 lub 3 zbiera sie w imie Chrystusa, on jest z nimi. Laura bezmyslnie kopiuje pytania z listy lektorow PZPR ktore gdzies tam ktos dla niej przechowal. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co 28.11.10, 16:19 Gość portalu: Stab napisał(a): >Tyle ze tam gdzie 2 lub 3 zbiera sie w imie Chrystusa, on jest z nimi. No chyba ze mają przy sobie jakiś bohomazik a wtedy Jezus nie chcąc łamać postanowień dekalogu nie przychodzi na imprezę :)) Laura bezmyslnie kopiuje pytania z listy > lektorow PZPR ktore gdzies tam ktos dla niej przechowal. Wy oszołomi zawsze w każdym ateiście musicie widzieć komucha ? tak wam to w świątyniach naświetlają ? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Po co 29.11.10, 13:27 > Tyle ze tam gdzie 2 lub 3 zbiera sie w imie Chrystusa, on jest z nimi. A jednego, pojedynczego wyznawcę Chrystus olewa strumieniem wody święconej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 28.11.10, 18:18 Za PRLu niektorzy chodzili zeby irytowac komuchow. Widze ze komuchy sa dalej wsciekle poirytowane. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 11:10 Teraz coraz czesciej jakies przybledy z Czeczenii i innych arabskich perelek szukaja w kosiele azylu religijnego. Dlatego tez coraz czesciej tam chodza, ba nawet mieszkaja! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 11:53 lepian4 napisał: > Teraz coraz czesciej jakies przybledy z Czeczenii i innych arabskich perelek sz > ukaja w kosiele azylu religijnego. Dlatego tez coraz czesciej tam chodza, ba na > wet mieszkaja! No sporo miłości do bliźniego w twoich ustach katoliku !! bozia nie mówi ze spragnionego napoić a głodnego nakarmić ? Zdecydowanie nie przypominam sobie żeby Jezus mówiąc te słowa miał na myśli tylko podanych watykanu !! Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 12:01 > No sporo miłości do bliźniego w twoich ustach katoliku !! bozia nie mówi ze spr > agnionego napoić a głodnego nakarmić ? Bozia sobie może gadać, dla katolika ważne są słowa biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 12:16 strikemaster napisał: > > No sporo miłości do bliźniego w twoich ustach katoliku !! bozia nie mówi > ze spr > > agnionego napoić a głodnego nakarmić ? > > Bozia sobie może gadać, dla katolika ważne są słowa biskupa. Fakt , nowe Audi A 8 sporo kosztuje . Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 13:25 > Fakt , nowe Audi A 8 sporo kosztuje . To jest niezbędnik. Cóż, posługa kapłańska wymaga wyrzeczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 14:17 strikemaster napisał: > > Fakt , nowe Audi A 8 sporo kosztuje . > > To jest niezbędnik. Cóż, posługa kapłańska wymaga wyrzeczeń. No tak , bo ukrywanie konkubinatu nieźle moze roztroić nerwowo i kilka jeszcze innych pokus diabelskich :) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 13:44 Tak bez cytatow z Bibli stekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
antyrybiarz Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 02.12.10, 14:34 lepian4 napisał: > Tak bez cytatow z Bibli stekasz? Z nia czy bez to tylko stękanie i bezsensowne powtarzanie Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 11:51 Gość portalu: Stab napisał(a): > Za PRLu niektorzy chodzili zeby irytowac komuchow. Widze ze komuchy sa dalej ws > ciekle poirytowane. Tam w Utah gdzie krowy doisz nadal nie słyszeli ze w Polsce jest wolność a komuny nigdy nie było ? Odpowiedz Link Zgłoś
niedobraciocia1 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 14:20 Na niedzielną, czy świąteczną mszę chodzę, bo muszę- albo inaczej, żeby mieć święty spokój. Wciąż mieszkam z rodzicami, mam młodsze rodzeństwo... Moi rodzice niestety są bardzo konserwatywni a do tego nietolerancyjni. Zatem nie chodząc na mszę narażam się na krucjatę przeciwko niewiernemu. Wystarczy że jest wojna kiedy nie chcę iść do spowiedzi przed świętami- trucie dupy na kilka tyg przed i po świętach- ale do tego nie dam się za nic zmusić.. Zatem idę w niedzielę do tego kościoła, posiedzę godzinę i wracam. Ale przynajmniej mam święty spokój. Wierzę w Boga, ale nie cierpię chodzić do kościoła- tłum ludzi na każdej mszy, bzdurne gadanie księży, jakieś niezrozumiałe modlitwy, które ludzie bezrefleksyjnie powtarzają- to nie dla mnie.. Osobiście wolę pójść jak czuję potrzebę, w środku tygodnia, usiąść w pustym kościele, pomodlić się po swojemu, pomyśleć nad życiem i nad sobą- w kościele pełnym ludzi, wrzeszczących dzieci itd tak się nie da... Kiedy wyprowadzę się od rodziców na pewno nie będę częstym gościem na niedzielnych maszach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 29.11.10, 18:16 > Na niedzielną, czy świąteczną mszę chodzę, bo muszę- albo inaczej, żeby mieć św > ięty spokój. Do mszy trzeba dorosnac. Prawda, ze czasami cicha msza jest lepsza dla refleksji. Jednak msza niedzielna to jednak kontakt z ludzmi i nauka pokory i tolerancji ktore sa malymi kroczkami w strone milosci blizniego. Niektorzy ludzie ktorzy irytuja mnie w tygodniu, modla sie ze mna w niedziele i wiem ze irytacja nie jest czescia mszy. Dlatego msza z ludzmi ktorych nie rozumiem jest cwiczeniem duchowym i nauka ze wszyscy chcemy byc troche lepsi, ze wszyscy marzymy o czyms wiecej niz tu i teraz. Cicha msza albo modlitwa w kaplicy jest luksusem i czasem dla samego siebie. Msza jest konfrontacja i uswiadomieniem soobie czlowieczenstwa ze wszystkimi niedostatkami jakie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
niedobraciocia1 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 19:10 Idealistyczne podejście... Nie jestem w stanie skoncentrować się na modlitwie w miejscu, gdzie inni taksują mnie wzrokiem, gdzie przez pół mszy jakieś dziecko drze się w niebogłosy, bo rodzic nie potrafi go uspokoić, w miejscu gdzie ksiądz prawi niedorzeczne kazania, gdzie inni cię popychają, bo "muszą" wyjść szybciej z kościoła. Nie wiem, może to zależy od kościołów, od parafii- w sumie będąc w takim typowo miejskim kościele w Lublinie czułam się ok nawet w niedzielę. Kiedy jednak wróciłam do mojego małego miasta, czuję niesamowitą niechęć do chodzenia na mszę... Wkurza mnie to, że dla wielu niedzielna msza to tylko okazja do plotkowania, do pokazania się itd Ja tak nie chcę... Wybieram jednak modlitwę w ciszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 29.11.10, 20:03 niedobraciocia1 napisała: > Idealistyczne podejście... Hm... Idealistyczne? Kimże być trzeba by mniemać, że Bogu potrzebne są te pomniki pychy i głupoty ludzkiej świątyniami zwane? forum.gazeta.pl/forum/w,29,99915466,100195348,Na_koniec_dyrdymal_garsc_.html Najwspanialszą świątynią jest katedra drzew! Wszak Jego to dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.12.10, 07:56 > Nie jestem w stanie skoncentrować się na modlitwie w miejscu, gdzie inni taksuj > ą mnie wzrokiem, gdzie przez pół mszy jakieś dziecko drze się w niebogłosy, To masz wiekszy problem. To samo bedzie w miejscu pracy i w rodzinie. Godzina mszy jest szansa na trening w tolerancji bliznich (o tym zreszta jest msza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steff Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: 62.22.15.* 01.12.10, 08:46 mozna to robić w parku na ławce , mozna sie modlić w domu samemu ... kosciół ni w h... j jest do tego potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
niedobraciocia1 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 01.12.10, 10:35 Mam podobne odczucia:) wolę modlić się własnymi słowami niż bezmyślnie powtarzać modły których tak na prawdę nie rozumiem i z którymi się nie identyfikuję... Jaką wartość ma w ogóle taka bezmyślna modlitwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steff kosciół jest zbędny IP: 62.22.15.* 01.12.10, 12:04 Bezmyślna modlitwa powtarzana jota w jote co niedziela , oprócz kazania które sie zmienia . Tłumacz to betonom że to bez sensu , to cie zeżrą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: *.girinst.org 02.12.10, 01:30 > mozna to robić w parku na ławce , mozna sie modlić w domu samemu ... > > kosciół ni w h... j jest do tego potrzebny W takim razie nie rozumiesz ze msza jest nt. Eucharystii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steff Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? IP: 62.22.15.* 02.12.10, 08:29 W takim razie nie rozumiesz ze msza jest nt. Eucharystii. Dla mnie pałace z marmurów i złota są zbędne a ty dalej tłumacz to sobie na swoje Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 02.12.10, 09:32 Gość portalu: Stab napisał(a): > W takim razie nie rozumiesz ze msza jest nt. Eucharystii. Jezus kazał zjadać swoje ciało pić swoją krew ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 01.12.10, 12:33 Gość portalu: Stab napisał(a): To masz wiekszy problem. To samo bedzie w miejscu pracy i w rodzinie. Godzina m > szy jest szansa na trening w tolerancji bliznich Pokaż mi klechę który odprawia przez godzinę ? >(o tym zreszta jest msza). Ale chyba nie wliczasz w to kazania często , politycznego , i ksenofobicznego ? Odpowiedz Link Zgłoś
enrque111 Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 01.12.10, 17:25 kolter-xxl napisał: > Pokaż mi klechę który odprawia przez godzinę ? :)) Czyli twoim zdaniem (kretyna) - im dłużej, tym lepiej ? :)) > >(o tym zreszta jest msza). > > Ale chyba nie wliczasz w to kazania często , politycznego , i ksenofobicznego ? Czy mógłbyś przytoczyć, choć jeden przykład takiego kazania ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 02.12.10, 09:31 enrque111 napisał: > Czy mógłbyś przytoczyć, choć jeden przykład takiego kazania ? Idż na msze to usłyszysz ,a na początek poczytaj o tym wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8753103,_ND___Komorowski_zbesztal_pralata_za__antywartosci_.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xxl Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 01.12.10, 12:41 Gość portalu: Stab napisał(a): Do mszy trzeba dorosnac. Masz na mysi porządny Katechumenat ? ale inteligentny człowiek po czymś takim na msze już nie pójdzie . Jednak msza niedzielna to jednak kontakt z ludzmi i nauka pokory i tolerancj > i ktore sa malymi kroczkami w strone milosci blizniego. Nie jest to rewia mody i zawistne spojrzenia na co lepsze łachy :)) ?? Dlatego msza z ludzmi ktorych nie rozumiem jest cwiczeniem du > chowym i nauka ze wszyscy chcemy byc troche lepsi, ze wszyscy marzymy o czyms w > iecej niz tu i teraz. To uwierzcie w końcu w jakiegoś boga to i poza mszą będziecie siebie tolerować :)) > Cicha msza albo modlitwa w kaplicy jest luksusem i czase > m dla samego siebie. Msza jest konfrontacja i uswiadomieniem soobie czlowieczen > stwa ze wszystkimi niedostatkami jakie mamy. No jak czytam te infantylne słowa od razu przypominają mi się słowa które wypowiedział Jonatan Swift "Jesteśmy wystarczająco religijni, by się nawzajem nienawidzić, ale za mało, by się miłować" Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 02.12.10, 15:03 Bo niektórzy chcą raz w tygodniu podziękować Bogu, zastanowić się chwilę nad sobą, przystanąć w biegu. Chcą posłuchać nierzadko mądrych i wrażliwych słów. Chcą się pomodlić. Nie wiem dlaczego zakładasz, że każdy idzie tam z kiepskich pobudek, przyzwyczajenia, przymusu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
antyrybiarz Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 06.12.10, 10:18 Bo niektórzy chcą raz w tygodniu podziękować Bogu Bóg jest wszedzie Chcą posłuchać nierzadko mądrych i wrażliwych słów chyba tych samych regułek klepanych od lat Odpowiedz Link Zgłoś
propanstwowiec Re: Po co ludzie chodzą do kościoła ? 06.12.10, 16:00 Bo galerie wcześniej w niedziele zamykają Odpowiedz Link Zgłoś