Dodaj do ulubionych

Chodzi o to, co pod tłuszczem?

14.12.10, 10:11
Zaczęło się od tego, że Red wrzucił fotę trenera fitness . Trener ten wcale nie wygląda na 'fit' a raczej na fitless.

Wtedy zaćwierkał mi w głowie ptaszek, końkretnie Agata Wróbel:

[img]https://www.rzeczpospolita.pl/ateny2004_serwis/galeria/040822/4.F.jpg[/img]

Fat and fit? Niewątpliwie ma ogromną masę mięśniową, ale czy jest fit? I gdzie się podziało to słynne spalanie tkanki tłuszczowej przez mięśnie? Jak z kondycją, jak z wytrzymałością, czy mogę zaprosić Agatę na 40km wędrówkę w górskim terenie bez obawy, że będę musiała dzwonić po helikopter?

I na osłodę, niezapomniana Tanya Harding, którą jak słusznie zauważył Red, niesprawiedliwie postawiłam w jednym klubie z Prezem Dżaro :D

[img]https://sports.rightpundits.com/wp-content/photos/Tonya_Harding.jpg[/img]
Obserwuj wątek
    • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 10:19
      Siła i szybkość są sprzeczne z wytrzymałością.
      Spójrz na sprinterów i maratończyków :)
      A ciężarowcy w najwyższych wagach, czasem bokserzy (też najciężsi) i przedstawiciele tych dyscyplin, gdzie właśnie siła/szybkość ma pierwszorzędne znaczenie - tak wyglądają.
      • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 10:28
        OK, tylko nadal nie rozumiem dlaczego ta ogromna masa mięśni nie pali tej masy tłuszczu?
        Zgodnie z tą teorią powinni spalać szybciej niż to możliwe do zmierzenia!
        • king.james Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 10:36
          To Ci jeszcze podrzucę coś, byś się podziwiła jeszcze. ;)

[img]https://www.trunkbunker.com/butterbean.jpg[/img]

A tak poważnie, to nie wiem, jakie tu działają mechanizmy, więc poprzestanę na patrzeniu. Jest na co. ;)
          • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:27
            :D Europoseł?

Zerknij w post Wody ;)
            • alik-w-plomieniach Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:36
              A gdzie tam, kelner. Pudzian go podobno znokautował w niecałą gołotę. (Jak pamiętamy, 1 gołota = 53 sekundy)
              • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:12
                :DDD Ty masz wenę!
                Gołoty i Wesołoty.
                • alik-w-plomieniach Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 15.12.10, 21:57
                  Akurat to z mierzeniem czasu gołotami to jakiś stary góźdź.
                  • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 09:05
                    Bah, nie znałam tego. Ale i tak masz wenę :D
        • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 10:39
          Przed zawodami zawsze gwałtownie przybierają na wadze.
          Chodził ze mną do klasy chłopak, który został mistrzem świata w ju-jitsu w kategorii open właśnie.
          Na co dzień waga wahała mu się między 110 a 115 kg - przed zawodami budował masę nawet do 140.
          I o ile w czasie "nie zawodniczym" był chodzącą górą mięśni twardszą, niż ściana, to właśnie podczas budowania masy - zdarzyły mu się fałdki tu i ówdzie.
          Poza tym - kwestia przyzwyczajeń to jest. Wystarczy chwila bez treningów, żeby przybrać dodatkowe 20% masy ciała. Czego niestety doświadczyłem na własnej skórze.
          I jeszcze jedno - ta misia na dole - widać, że jest bardzo "ubita" właśnie. I raczej nie jest to tłuszcz - widać tam sporo nie napompowanych w sztuczny sposób mięśni. O!
          Oglądałaś "Quo vadis" Kawalerowicza? Przypomnij sobie Krotona i Ursusa. To jest różnica między kulturystyką i siłą :)
          • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:26
            Hmmm, zaczyna mi świtać, dzięki :) W życiu nie nazwałabym kogoś o posturze Wróbel 'fit', ale jak wynika z postu Wody, to pojęcie jest złożone.

Chwila bez treningu? Tygodnie, miesiąc to nie chwila ;)
            • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:50
              Dokładnie półtorej miesiąca :)
              • woda.na.mlyn Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:51
                Grałeś w "Supersize Me" ? :P
                ;)
                • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:56
                  Nie, uczciwie trenowałem judo. No i tak mi się życie poukładało, ze brakło czasu.
                  Półtorej miesiąca i plus 15 kg :)
                  • zloty.strzal Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:10
                    Ile lat? Porzuciłeś czy bijesz się dalej?
                    • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:15
                      3 lata rekreacyjnie i nigdy się nie biłem, za to byłem cholernie sprawny i to było fajne :)
                      • zloty.strzal Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:28
                        Aaaa...
                        Bo myślałam, że ty z tych, co od lat szczenięcych do później starości.
                        U mnie staż taki sam, teraz leci czwarty rok i na treningach bywam raz w miesiącu. Chyba muszę sobie znaleźć coś innego co mnie będzie jarało tak jak judo na początku.
                        • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:53
                          Mnie judo w sumie jara, tylko teraz mógłbym nie przeżyć rozgrzewki :)
                          • zloty.strzal Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 23:21
                            Ja teraz jak chodzę z tą częstotliwością to też nadaję się do reanimacji po rozgrzewce.
                            • hardy1 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 15.12.10, 19:53
                              Nie płaczcie.Trzymajcie i coś róbcie :) Grałem trochę w siatkę, do dzisiaj "pykam", trochę coś w domu, w lato dalekie pływanka i...jakoś tam idzie. To nie lata intensywnych treningów ale zawsze daje coś tam coś tam...jak mawiała w sejmie po przepiciu niejaka pani pis-Kruk :D Z każdym minionym rokiem życia rozwarstwienie między moim szkolnym rocznikiem a mną rozwiera się jak nożyce...;)
                              • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 09:47
                                Oj znam te nożyce ;) Ciach-ciach ;)
                                • hardy1 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:11
                                  ...i co? Ucięłaś coś? ;)
                                  • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:18
                                    Nie, tylko patrzę jak śmigają ;) A Ty? Wiele lat zapewne ze sprawnościowej metryki? ;)
                                    • hardy1 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:26
                                      ...tyle aby się cieszyć jak spotykam tych "ze szkolnych lat"...starczy :D
                                      • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:41
                                        Wyobrażam to sobie :) Serio.

Ale bez pracy nie ma... tych no ;)))
                                        • hardy1 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 18:16
                                          Serio wierzę że serio :)

No właśnie...tych...tych pod skórą :D
              • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 17:58
                Bingo. :P A teraz już wróciłeś?
                • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:00
                  Nie. Nie widać na fotce? :)
                  • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:04
                    Jakiej fotce? Wyglądasz mniej więcej jak rok temu? ;)
                    • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:05
                      Tak. Tylko rok temu też było już po tym przybraniu masy :)
                      • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:11
                        Miałeś kontuzję?
                        I wcale aż tak nie było, to się nazywa to carry weight well ;)
                        • lupus76 Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 20:25
                          Nie. Po prostu trochę mi się życie poprzestawiało i już nie wróciłem do treningów.
                          Teraz tylko 1-2x w tygodniu piłka :)
                          • zloty.strzal Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:11
                            lupus76 napisał:

> Nie. Po prostu trochę mi się życie poprzestawiało i już nie wróciłem do trening
                            > ów.

Dobra, to już doczytałam sama:]
                          • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 15.12.10, 08:13
                            OK :) wystarcza Ci to?
    • woda.na.mlyn Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 11:16
      Fitness to pojęcie składajace się w uproszczeniu z 9 elementów:

1. Siła - poziom do jakiego mięśnie są w stanie generować siłę pokonując obciążenie

2. Moc - zdolność do jak najszybszego wygenerowania jak najmocniejszego skurczu mięśni dającego w efekcie jak najszybszy ruch

3. Zwinność - zdolność do wykonania serii jak najszybszych dynamicznych ruchów w przeciwnych kierunkach

4. Równowaga - zdolność do kontroli pozycji ciała zarówno w bezruchu jak i w ruchu w warunkach ograniczonej stabilności

5. Gibkość - zdolność osiągnięcia zwiększonego zakresu ruchów i ruchomości w stawach

6. Lokalna wytrzymałość mięśniowa - zdolność pojedyńczego mięśnia do wykonywania długotrwałej pracy

7. Wytrzymałość sercowo-naczyniowa - zdolność serca i płuc do dostarczania odpowiednich ilości tlenu do pracujących organów podczas wysiłku

8. Wytrzymałość siłowa - zdolność do wykonywania wielokrotnych, krótkich, powtarzalnych maksymalnych wysiłków

9. Koordynacja - zdolność do połączenia ze sobą wszystkich wymienionych powyżej ośmiu elementów w spójną jedność tak aby w efekcie dawały one osobnika który jest "fit"

Agata jest strong, a nie fit. Taki jej zawód.

Co do pytania o spalanie kalorii - to nie tak, nie można zadawać takiego pytania w oderwaniu od diety. Agata, widać to gołym okiem, na pewno o nią nie dba, i ile by mięśni nie miała, zawsze pewnie potrafi zjeść więcej kalorii niż spali. To tak w telegraficznym skrócie.
      • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:32
        Dobra, złożone pojęcie, racja. Teraz tak: co innego napakowana Wróbel na olimpijskim poziomie a co innego szary człowiek, który chce być sprawny fizycznie. Według mnie nie może nosić tyle tłuszczu i nadal być sprawnym :P

Co do diety: jak w noweli Hłaski polecę pytaniem 'co on poCZebuje zjeść?' Pytam o to, ile tysięcy kalorii dziennie ekstra trzeba zjeść by tak wyglądać przy danej masie mięśniowej, która jest pewnym rodzajem pieca martenowskiego*? :O

*Tak, liczę na ten piec ;)
        • redundant Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:40
          Kozakiewicz wspominał, że kiedy siadali (w swoich czasach zawodniczych) z Wszołą do kolacji, potrafili zjeść po kilogramie mięsa na głowę.
          Nie dość, że lekkoatleci, to jeszcze obaj skakali w górę. :)
          • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:02
            I logicznie, bo przetrawienie kilograma mięsa kosztuje samo w sobie sporo kalorii, nie to co ciacha czy inne fast carbs.
            To się trochę poduczyłam, nawet ostry trening nie załatwi problemu wilczego apetytu :P
            • redundant Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:43
              Woda. :> Pij wodę szklankami. :P
              • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:48
                Piję, piję... tylko na treningu 1,5 l, mogę robić za akwarium :P
                • redundant Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:09
                  A co ty właściwie chcesz od tych swoich treningów, zasadniczo? Masz jakiś ilościowy cel, że tak je przeżywasz - osiągnięcie jakiejś wagi, albo obwodu tu czy tam? :)
                  • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 15.12.10, 08:18
                    Być silniejszą :) Lata wędrowania i jazdy konnej sprawiły, że mięśnie od pasa w dół nijak się mają do tych od pasa w górę. I chciałam sobie zbudować większy piec martenowski, bo lubię życie i lubię jeść&pić ;P
                    • redundant Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 18:31
                      Biegówki. :) A przynajmniej nordic. Poprawna technicznie praca kijami doskonale robi górze. Albo wiosła - fantastyczne na całokształt. :cool:
                      Ale z "lubię jeść" to gorzej jest. Nie ąputuję, że już za chwilę, ale powoli możesz zacząć próbować oswajać się z tym, że w pewnym momencie w przyszłości trzeba będzie dostosować dietę do zwalniającego metabolizmu. :-|
        • woda.na.mlyn Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 15:42
          Jak ktoś chce być sprawnym fizycznie, to niech ćwiczy sporty ogólnorozwojowe i zdrowo je.

Co do pieca martenowskiego to chyba Cie rozczaruję - kilogram mięśni w spoczynku zyżywa jedynie około 12 kcal na dobę, jeżeli masz ich więc powiedzmy 50 kg, to jest to zaledwie 600 kcal. Dopiero wysiłek i regeneracja po nim powodują zwiększone zużycie kalorii.
          • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 18:03
            Bummer :P to będę 5xt chodzić.
            Wiesz, że jestem labradorem uwięzionym w ciele człowieka ;D
            • woda.na.mlyn Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 09:47
              Wiem, wiem, już pisałem - Ora, Labora et Labradora :P
              • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 10:44
                Ech, życie... ale wolę tak ;)) TTM?
    • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 13:45

Wrócę tu, kruca bąba mało casu ;P
    • redundant Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 14.12.10, 22:05
      A wogle to chodzi nie o to, że ten wzmiankowany gościu brzuszek wyhodował, ale że rączki ma takie żałosne.
      Dlatego uważam, że on ani nie jest, ani nie był fit. :P
      • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 15.12.10, 08:19
        OK :)
      • woda.na.mlyn Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 09:46
        Sa dwie szkoły, obie ryzykowne:

- słuchaj się trenera o wygladzie Apolla, on pewnie wie jak z Ciebie uczynić Apolla, bądź Wenus, co wolisz

- słuchaj się trenera który imponuje wiedzą, jego wiedza jest więcej warta niż muskuły Apollina

Ryzyko polega na tym, że pierwszy mógł być z tych któremu "mięśnie same rosną" i nie ma pojęcia jak spowodować to samo u przeciętnego Kowalskiego, a drugi ma zero praktyki i jest jedynie chodzącą encyklopedią

Jest jednak masa wyjatków - trenerów nie wyglądających na sportowców, a mimo to doskonałych, na podstawie wygladu nie przekreślałbym więc nikogo.

Jakbym miał sobie wybierać jakiegoś, to wyłącznie na podstawie testimonials - niech pokaże ile osób, w jakim czasie, do czego wytrenował, jakie ma po prostu wyniki z ludźmi podobnymi do mnie, nie z jakimiś olimpijczykami i zawodowcami ...
        • redundant Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 10:04
          Na tej samej, "apollińskiej" zasadzie były wybitny sportowiec nie musi być równie dobrym trenerem - może podświadomie wymagać od podopiecznych tej samej łatwości, jaką sam miał kiedyś.

Ale ogólnie kontekst jest taki, że ten konkretny gościu wyciąga ze swojego trenerowania 800 funtów miesięcznie, co w UK wystarcza - jak z gracją zauważyła cukierkó - co najwyżej na mąkę i wodę dla rodziny z dwójką dzieci.
          I ja stwierdziłem, że aparycja z pewnością mu nie pomaga.
          A encyklopedią też nie wiem, czy jest - przyznaje się do 6 lat spędzonych w armii, a ma tych lat 25. Delikatnie mówiąc - nie miał w przeszłości wiele czasu na studia trenerskie. :/
        • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 12:14
          To klops, mój dotychczas tylko mężczyzn trenował...
          • woda.na.mlyn Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 13:57
            Trening pań i panów różni się głównie w warstwie psychologii, a o to akurat niebojsia :D ;)
            • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:07
              Psychologii? ¤.¤
    • zgred-is-not-dead Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 15.12.10, 18:30
      pod tłuszczem jest miąse.
      • flissy Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:12
        No nie Efca te zestawienie Agaty z Tanyi jest nie na miejscu,,,Agata była cały czas 'dużą' kobietą,,,ta druga stała sie taką na własne życzenie.

Zdziwiłabyś się jak sprawnymi i wytrzymałymi ludxmi są ciężarowcy:)
        • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:21
          Dobra, racja... ale napisałam, że dla osłody, czyli dla jaj wrzuciłam Tanyę ;)

To odpowiedz na moje pytanie: dała by radę na tej wędrówce górskiej?
          • flissy Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 17:59
            Na 100%:)
            • twardycukierek Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 18:07
              Hmmm, a z Tobą na rower? ;)
              • flissy Re: Chodzi o to, co pod tłuszczem? 16.12.10, 18:28
                Myślę że pewnie by mi dokopali,,,mam kumpla który przez wiele lat trenował ciężary,jeszcze w szkole średniej startował w wadze ciężkiej,później w super ciężkiej,,,w żadnej dziedzinie sportu nie bylismy w stanie mu dorównać,,,mimo że ważył 100kg i miał 190 wzrostu,był gibki szybki jak sprężyna,,,robił salta,gwiazdy rumbaki i inne takie,a z miejsca miał wyskok taki sam ja siatkarze,w skoku z miejsca bił o kilkadziesiąt cm każdego z nas.koszykówka siatkówka czy piłka kopana to dla niego były gry w których "lał"nas jakby tylko to trenował,,,Ewcia ciężarowcy to naprawdę bardzo wysportowani ludzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka