Dodaj do ulubionych

Dobrze pracujace wojsko polskie

21.12.10, 21:54
Time napisal najszczersza prawde o wojsku polskim, ze jest hierarchiczne, nieelastyczne i balaganiarskie. I nagle wszyscy czuja sie urazeni nie wiadomo czym :) Jak by wojsko polskie pracowalo solidnie, to by nie bylo tylu wypadkow i nie byloby 'trepostwa'. Hierarchia jest zreszta w kulturze Polakow gleboko osadzona, nie tylko w wojsku, to spadek po Prusakach/Niemcach i po Rosjanach. Tak jest tez w urzedach, szpitalach, szkolach itp., itd.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8849845,_Time__krytycznie_po_Polakach_w_Afganistanie__dowodca.html
'Z artykułu "Time" wynikało, że Amerykanie nie postrzegają polskiego zaangażowania w Afganistanie jako istotnego odciążenia własnych sił zbrojnych. Oficerowie USA twierdzą w nim, że polskie "hierarchiczne podejście do działań bojowych kiepsko pasuje do kampanii przeciwpartyzanckiej, która wymaga, by oficerowie średniego i niższego szczebla podejmowali decyzje w realnym czasie na miejscu". Dodają, że sześciomiesięcznym zmianom Polaków brakuje ciągłości, a "logistyczne bałaganiarstwo czyni ich zależnymi od amerykańskiego wsparcia".'
Obserwuj wątek
    • znj2 Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 21.12.10, 22:42
      Dlatego, należy powołać wojsko na wzór Legii Cudzoziemskiej. A, całą tę pseudo armię zwolnić do cywila.
      • swarozyc Przeciez mamy karna armie... 21.12.10, 22:50
        na wlasnym terytorium..
        Ta z Watykanu..
    • Gość: hehe hierarchiczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 23:03
      mi to wygląda na zwykłe sarmackie "jakoś to będzie (polej)",
      które często kończy się tragicznie
    • lepian4 Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 22.12.10, 04:34
      O tym, jakie metody stosuja amerykanscy oficerowie sredniego i wyzszego szczebala, coraz czesciej dowiadujemy sie na kolejnych rozprawach sadowych wytoczonych tym patologom. Anglicy ten zbrodniczy precedens przystopowali zwiekszeniem struktur hierarchistycznych.

Amerykanie maja generalnie wszystkim cos do powiedzenia. Niemcom od poczatku tej akcji zbrojnej zarzucali bledna strategie zwalczania rzekomego terroryzmu. Brak ciaglosci jest chyba najwiekszym problemem Amerykancow. Tak na powaznie, sami nawet nie wiedza, co tam chca osiagnac? Nie powinno to dziwic, bo cala akcja, rzekomo humanitarna, nie jest oparte na strategii, tylko na politycznym wizjonerstwie. Polska powinna w odpowiedzi na ten belkot wycofac swoich "balaganiarzy". Niech cudni Amerykancy sami tarzaja sie we wlasnym bagnie!
      • imponeross Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 23.12.10, 00:39
        lepian4 napisał:

> O tym, jakie metody stosuja amerykanscy oficerowie sredniego i wyzszego szczeba
        > la, coraz czesciej dowiadujemy sie na kolejnych rozprawach sadowych wytoczonych
        > tym patologom. Anglicy ten zbrodniczy precedens przystopowali zwiekszeniem str
        > uktur hierarchistycznych.
        >
        > Amerykanie maja generalnie wszystkim cos do powiedzenia. Niemcom od poczatku t
        > ej akcji zbrojnej zarzucali bledna strategie zwalczania rzekomego terroryzmu. B
        > rak ciaglosci jest chyba najwiekszym problemem Amerykancow. Tak na powaznie, sa
        > mi nawet nie wiedza, co tam chca osiagnac? Nie powinno to dziwic, bo cala akcja
        > , rzekomo humanitarna, nie jest oparte na strategii, tylko na politycznym wizj
        > onerstwie. Polska powinna w odpowiedzi na ten belkot wycofac swoich "balaganiar
        > zy". Niech cudni Amerykancy sami tarzaja sie we wlasnym bagnie!

Tak, moze i racja. Jest to troche na zasadzie przyganial kociol garnkowi, ale garnek i tak pozostaje garnkiem.
    • Gość: yagnik W WP służą ignoranci! No ludzie powiedzcie mi.. IP: *.server4rent.eu 22.12.10, 11:47
      ...jak można jechać na "misję" z takim podręcznikiem dla żołnierza!!?? Jak?!

afganowie.salon24.pl/254991,afganistan-przewodnik-kulturalny-dla-wojska-polskiego-glupota
      Najbardziej rozwala mnie opis populacji Afganistanu co by się nasi chłopcy mogli rozeznac w temacie :-) I tak oto mamy nową grupę zwaną "zarowie" miast _Chazarów_ oraz równie świeżą grupę "zbecy" zamiast _Uzbeków_
      Pomijając już fakt że autor podręcznika dla WP pomylił święta obowiązujące w tym kraju, nic to. Pomijając że nie wie o jakich grupach pisze i jakiego języka owa grupa używa, nic to. Poprzekręcane lub nieprawdziwe info o Afganistanie, nic to.

Tylko ja się pytam... Z CZYM DO LUDŹI???!!!!

• imponeross Re: W WP służą ignoranci! No ludzie powiedzcie mi 23.12.10, 00:45
        Gość portalu: yagnik napisał(a):

> ...jak można jechać na "misję" z takim podręcznikiem dla żołnierza!!?? Jak?!
        >
        > afganowie.salon24.pl/254991,afganistan-przewodnik-kulturalny-dla-wojska-polskiego-glupota
        > Najbardziej rozwala mnie opis populacji Afganistanu co by się nasi chłopcy mogl
        > i rozeznac w temacie :-) I tak oto mamy nową grupę zwaną "zarowie" miast _Chaza
        > rów_ oraz równie świeżą grupę "zbecy" zamiast _Uzbeków_
        > Pomijając już fakt że autor podręcznika dla WP pomylił święta obowiązujące w ty
        > m kraju, nic to. Pomijając że nie wie o jakich grupach pisze i jakiego języka o
        > wa grupa używa, nic to. Poprzekręcane lub nieprawdziwe info o Afganistanie, nic
        > to.
        >
        > Tylko ja się pytam... Z CZYM DO LUDŹI???!!!!
        >

Jesli szkolenie w zakresie uzywania broni i zasad bezpieczenstwa wyglada tak samo, to tragedia.
        • Gość: yagnik Re: W WP służą ignoranci! No ludzie powiedzcie mi IP: *.server4rent.eu 23.12.10, 11:09
          Nie mam pojęcia jak wyglądają szkolenia ale "skandalem" jest dla mnie wypowiedź strony amerykańskiej. Daj palec wezmą rękę.
          Nie dość że wylizujemy im stopy, puszczamy chłopaków na misje (no jak WP wygląda każdy widzi) robimy co możemy, staraliśmy się nawet przekręty w Iraku robić naszym narodowym zwyczajem...
          A tu popatrz, nie dość że nas krytykują, nie dość że nam zepsute samoloty dają to jeszcze ciągle mamią WIZAMI których nie ma i prawdopodobnie w najbliższym czasie niestety nie będzie.

Ileż to razy jeszcze będzie trzeba zrobić loda USA i dostać za to po dupie? :-)
          • imponeross Re: W WP służą ignoranci! No ludzie powiedzcie mi 23.12.10, 21:17
            Gość portalu: yagnik napisał(a):

> Nie mam pojęcia jak wyglądają szkolenia ale "skandalem" jest dla mnie wypowiedź
            > strony amerykańskiej. Daj palec wezmą rękę.
            > Nie dość że wylizujemy im stopy, puszczamy chłopaków na misje (no jak WP wygląd
            > a każdy widzi) robimy co możemy, staraliśmy się nawet przekręty w Iraku robić n
            > aszym narodowym zwyczajem...
            > A tu popatrz, nie dość że nas krytykują, nie dość że nam zepsute samoloty dają
            > to jeszcze ciągle mamią WIZAMI których nie ma i prawdopodobnie w najbliższym cz
            > asie niestety nie będzie.

Tak, to logiczny punkt widzenia.

> Ileż to razy jeszcze będzie trzeba zrobić loda USA i dostać za to po dupie? :-)

Jak widac kazdy robi to co lubi ;)
            • Gość: yagnik Re: W WP służą ignoranci! No ludzie powiedzcie mi IP: *.server4rent.eu 23.12.10, 21:54
              > Jak widac kazdy robi to co lubi ;)

Oj myślę że tak pięknie to to nie wygląda nie że się lubi tylko komuś robić loda trzeba jak się mało ma do powiedzenia.
              Dłuuugo robiliśmy ruskim teraz kolej na US.
              Logicznie by było robić też Czajnie ale po co tu już nic nie pomoże, wykończą nas swoją produkcją.
              ZobaczyszTesco zacznie importować ziemniaki z Chin bo będą tańsze...
    • kuk_krakauer I pomyslec, że wojsko polskie 23.12.10, 10:39
      było w stanie przeprowadzić wzorowo pod wzgledem militarnym operację pt. stan wojenny...
      • 33qq Re: I pomyslec, że wojsko polskie 23.12.10, 10:45
        Bo to było wojsko z poboru, czyli w gruncie rzeczy oparte na cywilach, teraz to są "zawodowcy"
        • imponeross Re: I pomyslec, że wojsko polskie 23.12.10, 21:10
          33qq napisał:

> Bo to było wojsko z poboru, czyli w gruncie rzeczy oparte na cywilach, teraz to
          > są "zawodowcy"

A wojsko zawodowe podobno jest sprawniejsze...
      • imponeross stan wojenny 23.12.10, 21:09
        kuk_krakauer napisał:

> było w stanie przeprowadzić wzorowo pod wzgledem militarnym operację pt. stan w
        > ojenny...

Paradoks?...
    • piwi77 Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 23.12.10, 11:04
      Time specjalizuje się w pisaniu bzdur, trudno więc żeby nagle o Polsce pisał do rzeczy, skoro pewnie nie wie nawet na jakim kontynencie ona leży i jaki ma aktualnie ustrój.
      • imponeross Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 23.12.10, 21:33
        piwi77 napisał:

> Time specjalizuje się w pisaniu bzdur, trudno więc żeby nagle o Polsce p
        > isał do rzeczy, skoro pewnie nie wie nawet na jakim kontynencie ona leży i jaki
        > ma aktualnie ustrój.

Czy tym razem Time tez pisal bzdury?
        • piwi77 Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 23.12.10, 21:41
          Nie wiem, ale prawdopodobie tak.
          • vidmo76 Re: Dobrze pracujace wojsko polskie 23.12.10, 22:03
            Dotychczas były poborowe nieroby, teraz są lepiej opłacane, zawodowe nieroby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka