Dodaj do ulubionych

Zyczenia swiateczne

23.12.10, 18:12
Co powinien uczynic lewicowiec, jesli ktos mu sklada zyczenia swiateczne?

a. Udawac, ze nie uslyszal i pospieszyc gdzies czym predzej.
b. Zwiezle, kulturalnie uswiadomic osobe skladajaca zyczenia o mitologicznym aspekcie swiat.
c. W mocnych slowach skrytykowac nachalne promowanie wartosci katolickich.
d. Symulowac nagly bol zeba, tak zeby nic nie musiec odpowiedziec.
e. Stlumic bunt wewnetrzny, przyjac zyczenia, podziekowac i obiecac sobie, ze za rok bedzie unikal w okresie swiatecznym kontaktu z osoba niewrazliwa na lewicowy swiatopoglad.
f. Wykorzystac mila atmosfere i z tej okazji uswiadomic rozmowce o przyjacielskim stostunku lewicy do swiat i chrzescijanstwa. Podac jakis niezbity fakt historyczny. Np. o tym, ze Lenin nie byl przeciwny przyjmowaniu chrzescijan do partii.
g. Przejsc obok prowokatora bez slowa z zachowaniem godnosci osobistej.
Obserwuj wątek
    • no.nie.mogiem hehe 23.12.10, 19:43
      niezły tekst :)
      f. jest wybitne
      hehe :))
    • Gość: Ewa Re: Zyczenia swiateczne IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 19:52
      rata.sofisticada napisała:

> Co powinien uczynic lewicowiec, jesli ktos mu sklada zyczenia swiateczne?

Życzenia życzeniami, nieważne z jakiej okazji dziękuje się i mówi nawzajem. Ale jak dokładnie je przyjmuje zależy czy ten lewicowiec jest religijny czy nie.
    • gadagad Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 20:30
      Jakiś sophismatos w twoim rata mózgu cię dopadł, że akurat lewicowiec ma mieć z tym problem.
    • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:08
      kiepścizna, ze sto razy takie teksty czytałem, ale, na złość tobie, lewicowcy są ludźmi tak samo inteligentnymi jak reszta, więc odpowiadają to co inni, a i po cichu myślą podobnie
      • rata.sofisticada Re: Zyczenia swiateczne 25.12.10, 21:24
        kiepścizna, ze sto razy takie teksty czytałem, ale, na złość tobie, lewicowcy są ludźmi tak samo inteligentnymi jak reszta, więc odpowiadają to co inni, a i po cichu myślą podobnie

Kiepscizna? A placisz za lekture moich postow? Jak bedziesz bulil - powiedzmy - 20 zlocisza za kazdy moj post, to mozesz grymasic. A poki co - to na krzywego ryja korzystasz z uczty intelektualnej, jaka tu przyrzadzam. Masz ja za friko i jeszcze niezadowolony... Przewraca sie ludziom w glowach i tyle.
        A mnie, lewicowcowi, nie musisz udawadniac, ze lewicowcy sa inteligentnymi ludzmi. Trzeba do tego przekonac reszte spoleczenstwa, a nie mnie.
        • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 13:02
          Produkujesz tyle śmiecie, że nie licz na jakąkolwiek zapłatę. A krytykować mogę twoje wypociny i ch. ci do tego, misiu puszysty.
          • rata.sofisticada Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 16:39
            Produkujesz tyle śmiecie, że nie licz na jakąkolwiek zapłatę. A krytykować mogę twoje wypociny i ch. ci do tego, misiu puszysty.

E tam... poplujesz sie ze zlosci i myslisz, ze to krytyka. Trzeba Ci zaaplikowac stosowny cytat klasyka, bos troche niedopieszczony.

Karol Marks. Przyczynek do krytyki heglowskiej filozofii prawa.
            Krytyka niemieckiej filozofii państwa i prawa, która znalazła u Hegla swe najbardziej konsekwentne, najbogatsze i ostateczne ujęcie, jest jednym i drugim: zarówno krytyczną analizą nowoczesnego państwa i związanej z nim rzeczywistości, jak i stanowczym odrzuceniem całego dotychczasowego charakteru niemieckiej świadomości politycznej i prawnej, której najznakomitszym, najbardziej uniwersalnym, do godności nauki podniesionym wyrazem jest właśnie sama spekulatywna filozofia prawa. Jeżeli tylko w Niemczech możliwa była spekulatywna filozofia prawa, owe abstrakcyjne, pełne przesady ujęcie myślowe nowoczesnego państwa, którego rzeczywistość pozostaje zaświatem, choćby ten zaświat leżał nawet tylko po tamtej stronie Renu - to i na odwrót, niemiecki obraz myślowy nowoczesnego państwa, abstrahujący od rzeczywistego człowieka, możliwy był jedynie dlatego i o tyle, o ile nowoczesne państwo samo abstrahuje od rzeczywistego człowieka, czyli całego człowieka zaspokaja jedynie w sposób urojony. W polityce naród niemiecki dokonywał w myśli tego, czego inne narody dokonywały w czynie. Niemcy były ich teoretycznym sumieniem. Abstrakcyjność i wyniosłość ich myślenia szła zawsze w parze z ich jednostronną i skarłowaciałą rzeczywistością. Jeśli więc status quo niemieckiej państwowości wyraża zakończenie ancien régime`u i jest najboleśniejszą drzazgą w ciele nowoczesnego państwa - to status quo niemieckiej wiedzy o państwie wyrażą nie-zakończenie nowoczesnego państwa, jego fizyczną ułomność.
            • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 16:53
              Bo widzisz, głupolu, ty się wysilasz, napinasz, a ludziska z twoich napięć co najwyżej mogą się pośmiać, chociaż jest to tak miałkie i płaskie, że będzie raczej wzbudza litość
              • rata.sofisticada Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 17:05
                Bo widzisz, głupolu, ty się wysilasz, napinasz, a ludziska z twoich napięć co najwyżej mogą się pośmiać, chociaż jest to tak miałkie i płaskie, że będzie raczej wzbudza litość

Wedlug mnie to Ty sie wysilasz i napinasz. Mniejsza o to. Mozliwe, ze ludzie sie smieja. Ale wierze, ze gdy im rzetelnie przedstawie mysl lewicowa, jej wszechstronne zastosowanie, jej dynamike intelektualna, ktora ma moc przyspieszyc roznorakie procesy spoleczono-polityczne - wiec jesli ja im sprawe wyluszcze nalezycie, to mam nadzieje, ze zmienia zdanie i zainteresuja sie lewica. Smiech czesto jest oznaka nie tyle ignorancji, co konformizmu swiatopogladowego.
                • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 17:44
                  Ty nie przedstawiasz myślenia, ani lewicowego , ani żadnego, ot próbujesz być dowcipny najlepiej jak potrafisz, dość żałośnie
                  • rata.sofisticada Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 18:23
                    Ty nie przedstawiasz myślenia, ani lewicowego , ani żadnego, ot próbujesz być d
                    > owcipny najlepiej jak potrafisz, dość żałośnie

Snujesz zalosne insynuacje, nie potrafisz udowodnic swoich racji. Nie wstydze sie swoich lewicowych pogladow nawet w nieprzychylnej dla mnie atmosferze.
                    • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 18:36
                      ziew
    • yoma Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:27
      Co ma Lenin do lewicy? Na Boga!
      • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:33
        no co, też jest na L
        • yoma Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:36
          Nawet na Le
          • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:39
            lenistwo też jest na le, i chyba je najbardziej z tej trójki cenię
            • yoma Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:42
              lesbijska miłość
              lekomania
              lefebryzm
              Lecter, Hannibal
              lesistość
              • strikemaster Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:44
                Lepian :P
                • Gość: senior Re: Zyczenia swiateczne IP: 178.73.50.* 25.12.10, 22:40
                  strikemaster napisał:

> Lepian :P

Lepper Andrzej.
              • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:44
                no to z ósemki i tak wybiorę lenistwo
                • strikemaster Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:45
                  A Rata? Może lewatywę wybierze?
                  • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 23.12.10, 21:49
                    raczej leguminę
              • Gość: sarda na pal! Re: Zyczenia swiateczne IP: *.koba.pl / 10.2.8.* 23.12.10, 21:51
                lemmingowie!!! one som wsznedzxie!!!
                • billy.the.kid Re: Zyczenia swiateczne 25.12.10, 22:33
                  ratusiu . z tych nudów zapodaj co też ty-jako lewicowiec/lewak/cholera wie co jeszcze meldujesz we wspomnianem przypadku.
                  • 33qq Re: Zyczenia swiateczne 26.12.10, 13:03
                    lewus
    • krytykantka07 tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 26.12.10, 10:27
      ...świadczą o tchórzostwie lewicowca i do tego zaniżają poczucie jego własnej wartości ;)
      A w jakim celu ma cierpieć? ;).
      • 33qq Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 26.12.10, 13:05
        ty, staruszko, nie przyrównuj wszystkich do siebie, żal mi cię, ale to ty musisz się uporać z własnymi kompleksami, na forum ich nie wyleczysz, chociaż doskonale je nam pokazujesz
        Zdrowia życzę
        :)
      • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 26.12.10, 16:42
        ...świadczą o tchórzostwie lewicowca i do tego zaniżają poczucie jego własnej wartości ;)
        A w jakim celu ma cierpieć? ;).

Dlaczego myslisz, ze pozostale rozwiazania swiadcza o tchorzostwie lewicowca?
        • krytykantka07 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 26.12.10, 20:15

> Dlaczego myslisz, ze pozostale rozwiazania swiadcza o tchorzostwie lewicowca?

Ponieważ wstydzi się własnych poglądów, nie ma zaufania do siebie i woli udawać ;).
          A jeśli z nich jest dumny to żaden wierzący mu nie zaszkodzi...
          Dlatego lewicowiec powinien właśnie wykazać, że lewicowcy mają na uwadze dobro wierzących ;).
          Przykład z Leninem jest dobry...
          • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 26.12.10, 21:17
            Ponieważ wstydzi się własnych poglądów, nie ma zaufania do siebie i woli udawać ;).

Moze inaczej postawie sprawe. Czy skladanie lewicowcom zyczen swiatecznych nalezy do dobrego tonu? Czy to nie jest wywieranie presji religijno-psychologicznej?
            • krytykantka07 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 26.12.10, 21:30

> Moze inaczej postawie sprawe. Czy skladanie lewicowcom zyczen swiatecznych nale> zy do dobrego tonu? Czy to nie jest wywieranie presji religijno-psychologicznej> ?

Presji, która jest tylko w głowie lewicowca.
              Dlatego lewicowiec powinien jej nie dostrzegać ;).
              A najprościej to rzucić uwagę o Leninie i jego stosunku do chrześcijan...
              O np. tak: podoba mi się ten chrześcijański zwyczaj składania życzeń.
              Nawet Lenin doceniał chrześcijan , bo... i tu wykład o Leninie ;).
              Czyż lewicowiec wtedy nie wychodzi z twarzą ?
              • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 27.12.10, 02:49
                A najprościej to rzucić uwagę o Leninie i jego stosunku do chrześcijan...
                > O np. tak: podoba mi się ten chrześcijański zwyczaj składania życzeń.
                > Nawet Lenin doceniał chrześcijan , bo... i tu wykład o Leninie ;).
                > Czyż lewicowiec wtedy nie wychodzi z twarzą ?

Zamysl z zalozenia dobry. Ale trudno bedzie lewicowcom pojsc na kompromis i respektowac chrzescijanskie zwyczaje jak skladanie zyczen. Bo przeciez chrzescijanie jawnie niegdys szydzili z lewicowych uroczystosci. Na przyklad nie chodzili, a wrecz osmieszali tych, ktorzy chodzili na pochody pierwszomajowe. Wiec jesli kiedys nie bylo szacunku dla lewicowej tradycji, to dlaczego teraz lewicowcy maja byc wspanialomyslni i respektowac chrzescijanskie zwyczaje? Mroczna historia pada cieniem na obecne stosunki spoleczne. Mysle, ze gdyby prawicowcy, chrzescijanie i inni przeprosili za swoj stosunek wobec chociazby tych pochodow pierwszomajowych, to daloby sie stworzyc klimat pojednania.
                • voxave Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 27.12.10, 04:02
                  ja tez składam życzenia ale może szczęśliwego Nowego Roku bo to powód uniwersalny wszystkim wyżej zapisanym---widzę tu wiele ciekawych postaci--czytam was i znam z różnych miejsc na forach dokąd pchani ciekawością,podróżujecie
                  • yoma Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 17:54
                    > czytam was i z
                    > nam z różnych miejsc na forach

Permanentna inwigilacja! :P

I tobie najlepszego.
                • krytykantka07 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 27.12.10, 18:02

> Zamysl z zalozenia dobry. Ale trudno bedzie lewicowcom pojsc na kompromis i respektowac chrzescijanskie zwyczaje jak skladanie zyczen.

Ale kto tu mówi o respektowaniu chrześcijańskich zwyczajów.
                  Nie zauważyłeś, że lewicowiec nawet nie podziękował, tylko zaczął wykład o Leninie? ;).
                  Po prostu wykorzystał okazję, aby opowiedzieć coś o swoim idolu.

> Bo przeciez chrzescijan> ie jawnie niegdys szydzili z lewicowych uroczystosci. Na przyklad nie chodzili,> a wrecz osmieszali tych, ktorzy chodzili na pochody pierwszomajowe. Wiec jesli
                  > kiedys nie bylo szacunku dla lewicowej tradycji, to dlaczego teraz lewicowcy m> aja byc wspanialomyslni i respektowac chrzescijanskie zwyczaje?

A kto tu mówi o wspaniałomyślności?
                  Ja tylko mówię o tym jak wykorzystać okazję, aby rozprawiać o Leninie.
                  A to jest cel lewicowca.

> Mroczna histori> a pada cieniem na obecne stosunki spoleczne. Mysle, ze gdyby prawicowcy, chrzes> cijanie i inni przeprosili za swoj stosunek wobec chociazby tych pochodow pierw> szomajowych, to daloby sie stworzyc klimat pojednania.

No ale w jakim celu?
                  Lewicowiec chciał tylko powiedzieć kilka słów o Leninie wykorzystując atmosferę świąteczną i
                  tak zrobił...
                  Nie zaczął pierwszy rozmowy tylko poczekał na życzenia i do nich nawiązał...
                  • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 17:43
                    Po prostu wykorzystał okazję, aby opowiedzieć coś o swoim idolu.

Jeszcze nie. Trzeba wpierw stworzyc lepszy klimat medialny wokol Lenina, bo inaczej mozna sploszyc rozmowce.

Ja tylko mówię o tym jak wykorzystać okazję, aby rozprawiać o Leninie.
                    > A to jest cel lewicowca.

Nie, Lenin jest tylko srodkiem prowadzacym do celu. Bo prawdziwym celem dla lewicowca jest to, zeby bylo mniej niesprawiedliwosci na swiecie.

No ale w jakim celu?
                    > Lewicowiec chciał tylko powiedzieć kilka słów o Leninie wykorzystując atmosferę
                    > świąteczną i
                    > tak zrobił...
                    > Nie zaczął pierwszy rozmowy tylko poczekał na życzenia i do nich nawiązał...

Mam wrazenie, ze masz negatywna opinie o Leninie. Pamietaj jednak, ze mezowie stanu sa jak artysci. Nawet genialni malarze ciesza sie raz lepsza, raz gorsza opinia na przestrzeni wiekow. Podejrzewam, ze w nastepnych dekadach bedziemy lepiej rozumieli Lenina, bo przy ocenie Wodza bedzie mniej emocji, a wiecej analitycznego myslenia. Zauwaz, ze taka Joanna d'Arc tez byla osoba co najmniej kontrowersyjna, zanim zostala w pelni zrehabiltowana. Procesy historyczne maja swoje tempo. Nie mozemy go przyspieszyc, tylko cierpliwie czekac. Chyba ze chcemy byc nieobiektywni i przedwczesnie wydawac stronnicze opinie.
                    • krytykantka07 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 18:31

> Jeszcze nie. Trzeba wpierw stworzyc lepszy klimat medialny wokol Lenina, bo ina> czej mozna sploszyc rozmowce.

Dlaczego trzeba czekać, aż ktoś stworzy lepszy klimat medialny wokół Lenina, skoro niektóre określenia są uniwersalne i zrozumiałe bez względu na stronę po której ktoś stoi?
                      A takim jest " miłość bliźniego " ?

> Nie, Lenin jest tylko srodkiem prowadzacym do celu. Bo prawdziwym celem dla lew icowca jest to, zeby bylo mniej niesprawiedliwosci na swiecie.

Poczekaj moment ;).
                      Toż Leninowi chodziło o to, aby było mniej niesprawiedliwości na świecie.
                      Więc przytaczając poglądy Lenina lewicowiec tak naprawdę chce, aby było mniej niesprawiedliwości na świecie...

> Mam wrazenie, ze masz negatywna opinie o Leninie.

Ależ nie mam żadnej opinii.
                      Odniosłam się tylko do tego jak korzystając z miłej atmosfery ( a to zawarłeś w punkcie " f " ) powiedzieć kilka słów o Leninie.

> Pamietaj jednak, ze mezowie s> tanu sa jak artysci.

Pamiętam i dlatego sama ich oceniam biorąc pod uwagę co osiągnęli, a co jeszcze mogli osiągnąć.
                      Dlatego moje zdanie na temat Hitlera wyprowadziło w równowagi niektórych forumowiczów.
                      Uznali mnie za antysemitkę.

> Nawet genialni malarze ciesza sie raz lepsza, raz gorsza o> pinia na przestrzeni wiekow. Podejrzewam, ze w nastepnych dekadach bedziemy lep> iej rozumieli Lenina, bo przy ocenie Wodza bedzie mniej emocji, a wiecej analit> ycznego myslenia.

No właśnie skoro o analitycznym myśleniu mowa...
                      Powiedz mi czy Polacy nie wyszliby lepiej gdyby przyłączyli się do Hitlera i prześladowali Żydów zamiast pozwolić im walczyć za Polskę...

> Zauwaz, ze taka Joanna d'Arc tez byla osoba co najmniej kontr> owersyjna, zanim zostala w pelni zrehabiltowana.

Owszem, bo cel się zmienił ;).

> Procesy historyczne maja swoje> tempo. Nie mozemy go przyspieszyc, tylko cierpliwie czekac. Chyba ze chcemy by> c nieobiektywni i przedwczesnie wydawac stronnicze opinie.

Raczej staram się być obiektywna.
                      Ale wychodzi na to, że mam inne zdanie niż reszta ;).
                      I do tego w każdej sprawie...
                      • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 19:39
                        Więc przytaczając poglądy Lenina lewicowiec tak naprawdę chce, aby było mniej n
                        > iesprawiedliwości na świecie...

Nie, przytaczajac Lenina, lewicowie pragnie obdarzyc sluchacza lub czytelnika odpowiednimi instrumentami intelektualnymi celem lepszego zrozumienia rzeczywistosci. Nalezy rozumiec, co i dlaczego chce sie zmienic.

Powiedz mi czy Polacy nie wyszliby lepiej gdyby przyłączyli się do Hitlera i pr
                        > ześladowali Żydów zamiast pozwolić im walczyć za Polskę...

Widze, ze aspekt pragmatyczny cenisz bardziej niz moralny. Tyle ze nie rozumiem, gdzie tu jest pragmatyzm. Bo w jaki sposob przylaczenie sie do Hitlera i przesladowanie Zydow moglo pomoc Polsce?
                        • lepian4 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 20:48
                          W poczatkowej fazie sojuszu Polski z III Rzesza Rzeczypospolita wiele gospodarczo osiagnela.
                          • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 29.12.10, 03:33
                            W poczatkowej fazie sojuszu Polski z III Rzesza Rzeczypospolita wiele gospodarczo osiagnela.

Zakladasz, ze dalsza wspolpraca gospodarcza np. wywindowalby Lodz na swiatowa potege przemyslu tekstylnego, gdyby Adolf w przyplywie dobrego humoru zlecil polskim wlokniarkom produkcje swastyk?
                        • krytykantka07 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 23:45

> Nie, przytaczajac Lenina, lewicowie pragnie obdarzyc sluchacza lub czytelnika
                          > odpowiednimi instrumentami intelektualnymi celem lepszego zrozumienia rzeczywist> osci. Nalezy rozumiec, co i dlaczego chce sie zmienic.

Ależ przy wybieraniu cytatów z Lenina, lewicowiec już powinien wiedzieć co i dlaczego chce zmienić i wybrać tylko te cytaty, które podkreślą jego zdanie.
                          Nie może cytować Lenina bez pomysłu dlaczego to robi...

> Widze, ze aspekt pragmatyczny cenisz bardziej niz moralny.

Nie bardzo rozumiem, co do tego ma moralność.
                          Wojna i tak się zaczęła, a Żydzi za to, że walczyli po stronie polskiej ciągle jakieś roszczenia wysuwają.
                          A zginęłoby mniej Polaków i Polska by tak nie ucierpiała.
                          Wg mnie to Żydzi uprzedzili ruch pragmatycznych Polaków i dlatego Polacy zamiast opowiedzieć się po stronie Hitlera, wzruszyli się gorliwością Żydów w obronie polskości.
                          Dlatego stracili więcej niż mogliby stracić gdyby nie kierowali się jakimiś sentymentami...
                          Wiadomo było, że trzeba będzie wybrać pomiędzy Żydami a Niemcami.
                          Polacy wybrali Żydów, bo Żydzi zdeklarowali się bronić Polski.
                          O tu nawet jest fragment tego co doprowadziło Polskę do zguby...

" Kampania wrześniowa
                          1 września 1939 r. w ogólnopolskim dzienniku Nasz Przegląd ukazało się oświadczenie:

" Organizacja Syjonistyczna i naród żydowski stoją po stronie polskiej, gotowe do walki o swą godność i niepodległość. To oświadczenie winno być drogowskazem dla światowego żydostwa. Miejsce Żydów całego świata jest po stronie polskiej.

2 września 1939 r. w tym samym dzienniku, umieszczono wydaną przez Zarząd i Radę Naczelną Związku Rabinów RP następującą odezwę:

Niechaj będzie pochwalone imię Wiekuistego.
                          Bracia w Izraelu, Obywatele Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Polskiej!

Odwieczny wróg napadł w niecny, nikczemny sposób na naszą tak gorąco przez nas umiłowaną Ojczyznę, Polskę. Wyzuty dosłownie z czci, wiary i wszelkich uczuć ludzkich, niesie on mord, rabunek i pożogę.

My Żydzi, dzieci tej ziemi od zamierzchłych czasów, stajemy wszyscy w karnym ordynku, zwarci i opanowani na wezwanie Pana Prezydenta Rzeczypospolitej i Naczelnego Wodza, aby bronić naszej ukochanej Ojczyzny, każdy na wyznaczonym mu przez władze posterunku i oddamy, gdy zajdzie tego potrzeba, na ołtarzu Ojczyzny, nasze życie i nasze mienie bez reszty
                          Jest to naszym najszczytniejszym obowiązkiem obywatelskim i religijnym, według nakazów naszej Świętej Wiary, który z największą radością spełnimy – tak nam i Polsce dopomóż Bóg.
                          Wznosimy błagalne modły do Stwórcy o zwycięstwo oręża polskiego i bądźmy pewni, że nas usłyszy, Amen.

Zarząd i Rada Naczelna Związku Rabinów Rzeczypospolitej Polskiej ".

Skoro tę odezwę wystosowali rabini to oni już dobrze skalkulowali koszty...
                          Żydzi nie tracą więcej niż mogą zyskać.

> Bo w jaki sposob przylaczenie sie do Hitlera i prze> sladowanie Zydow moglo pomoc Polsce?

A co Hitler miałby wtedy do Polski, która by poparła jego projekt rozwiązania kwestii żydowskiej?
                          • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 29.12.10, 04:20
                            Ależ przy wybieraniu cytatów z Lenina, lewicowiec już powinien wiedzieć co i dl
                            > aczego chce zmienić i wybrać tylko te cytaty, które podkreślą jego zdanie.
                            > Nie może cytować Lenina bez pomysłu dlaczego to robi...

Lewicowiec wie. Chodzi o to, zeby rozmowca tez rozumial.

Skoro tę odezwę wystosowali rabini to oni już dobrze skalkulowali koszty...
                            > Żydzi nie tracą więcej niż mogą zyskać.
                            >
                            >> Bo w jaki sposob przylaczenie sie do Hitlera i prze> sladowanie Zydow
                            > moglo pomoc Polsce?
                            >
                            > A co Hitler miałby wtedy do Polski, która by poparła jego projekt rozwiązania k
                            > westii żydowskiej.

Cos mi sie wydaje, ze to jakas prowokacja.
                            • krytykantka07 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 29.12.10, 09:39

> Lewicowiec wie. Chodzi o to, zeby rozmowca tez rozumial.

A to to już chyba zależy od inteligencji lewicowca...
                              Przede wszystkim musi wyjść od sposobu myślenia rozmówcy, bo tylko jego argumentami może go przekonywać...

> Cos mi sie wydaje, ze to jakas prowokacja.

W żadnym razie.
                              Zastanawiałam się tylko nad tym i chciałabym, aby ktoś mądry się wypowiedział i wyjaśnił czy się mylę...
                              Chodzi mi o to, co byłoby bardziej korzystne dla Polski: przyłączenie się do Niemców, bo kwestia żydowska dotyczyła i Niemiec i Polski czy pozwolenie Żydom na to, aby czuli się Polakami, co ich rabini w przyszłości wykorzystali i wykorzystują...
                • lepian4 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 27.12.10, 18:11
                  O ile mi wiadomo lewusy na sile pchali wszystkich na pochody pierwszomajowe.
                  Uczestnicy faktycznie rzadko okazywali tym imprezkom szacunek, ale przymus i szacunek zwykle sie nawzajem wykluczaja. Dorzuc do tego liczne represje, wywlaszczenia, aresztowania...
                  Ech, wnukom lewakow szacunku sie zachcialo!
                  • rata.sofisticada Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 17:55
                    O ile mi wiadomo lewusy na sile pchali wszystkich na pochody pierwszomajowe.

Przytaczasz suchy fakt bez kontekstu psychologicznego i wymiaru humanitarnego. Owszem zdarzalo sie, ze promocja pochodow pierwszomajowych wykorzystywala srodki mniej skomplikowane niz pelna falszu i zaklamania wspolczesna reklama kapitalistyczna. Ale pamietaj, ze kiedys przymuszano kogos do uczestnictwa w pochodzie, tak jak dzis zmusza sie do korzystania z roznych szczepionek. Ten, kto chce Cie zaszczepic przeciwko jakiejs chorobie zakazniej, nie ma wobec Ciebie zlych intencji, tylko pragnie Ci pomoc. Mimo ze czasami nie daje Ci wyboru. Podobnie bylo z pochodami pierwszomajowymi.
                    • lepian4 Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 28.12.10, 20:49
                      Chcialbym miec twoja wobraznie i poczucie sprawiedliwosci dziejowej!
                      • voxave Re: tylko " f ", bo pozostałe rozwiązania... 29.12.10, 15:29
                        musowe pochody 1-szo Majowe zawsze u mnie kończyły sie katarem albo grypą--a czsem jak nie poszłam zabierano nam premię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka