oszolom-z-radia-maryja
17.01.11, 09:45
Witam was po kilkudniowej przerwie. W sobote wieczorem udałem się z zoną i dziećmi na zakupy do sklepu z art dziecięcymi, oprócz pieluszek ciuszków różnorakich kupiłem też zabawki m.in dla synka zestaw z klocków lego ( a konkretniej Duplo). Obszedłem wzdłuż i w szerz cały sklep. Nagle zauważyłem jakiś zamek na jednym z zestawów .Przyglądnąłem mu się bliżej. Okazało się że jest to zestaw Harry Potter! Zabawki oczywiście kupiłem. Nie mogłem długo wyjść z osłupienia. Do tej pory LEGO wydawały mi się właściwą zabawką dla dzieci ponieważ stymulują ich rozwój i wyobraźnię. Lego nigdy nie angażowało się w jakieś podejrzane akcje, że to są zabawki nie promujące jakiejkolwiek przemocy. Zestaw z Harrym Potterem niestety zmienia ten wizerunek na niekorzyść Lego ponieważ w Harrym Potterze aż roi się od scen brutalnych. Jakie wartości poznawcze ma taki zestaw? Jaki jest zamysł autorów tej kolekcji? Czy o tym zadecydowała wył kalkulacja zysków?
Kwestii samego Harrego Pottera nie będę poruszał bo po wielokroć było to już na tym forum omawiane