Dodaj do ulubionych

Rocznica smierci

21.01.11, 03:41
Dzisiaj wazna rocznica nie tylko dla lewicowcow. Dzis mija bowiem 87 rocznica smierci Wlodzimierza Lenina. Bez Lenina trudno sobie wyobrazic sukcesy polskiej lewicy po 1945 roku. A moze nawet jej istnienie.
Lenin mial bardzo pozytywny stosunek do Polski i Polakow. Malo kto pamieta, ze Lenin czesto goscil w karczmie Mostowskiego w Poroninie. Tam poznal tzw. zwyklych zjadaczy chleba, tam tez poczul sympatie do narodu polskiego. Kto sposrod innych ludzi, ktorzy zmienili historie swiata, bywalo w polskich karczmach? Znalo od podszewki nasza mentalnosc?
Kto z dzisiejszych wielkich tego swiata ma rownie bliskie kontakty z Polska?
Obserwuj wątek
    • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 03:47
      bywalo ... Znalo

bywal... znal.
      W takim watku nie wypada popelniac bledow.
    • Gość: Zehman Re: Rocznica smierci IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.11, 04:21
      Ne pewno dobrze sie, kolego, czujesz?
      • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 04:42
        Ne pewno dobrze sie, kolego, czujesz?

To zbyt uroczysty dzien, zebym sie dal sprowokowac. Uroczysty i refleksyjny.
        • voxave Re: Rocznica smierci 21.01.11, 04:45
          mu ty rata nie śpisz,robisz tort urodzinowy dla Mistrza ?
          • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 05:07
            mu ty rata nie śpisz,robisz tort urodzinowy dla Mistrza ?

Nie, nie umiem. Zreszta zamiast tracic czas w kuchni, wole oddac sie lekturze. Na stronie Komunistycznej Partii Polskiej opublikowano przemowienie Stalina wygloszone na II Ogólnozwiązkowym Zjeździe Rad. Przemowienie pierwotnie ukazalo sie w Prawdzie dnia 30 stycznia 1924 r. i oddaje klimat tamtych dni:

Ciężka i nie do zniesienia jest dola klasy robotniczej. Pełne męki i udręczeń są cierpienia mas pracujących. Niewolnicy i właściciele niewolników, chłopi pańszczyźniani i feudałowie, chłopi i obszarnicy, robotnicy i kapitaliści, ciemiężeni i ciemiężyciele – tak był odwiecznie zbudowany świat, takim pozostaje i teraz w olbrzymiej większości krajów. Dziesiątki i setki razy w ciągu wieków usiłowały masy pracujące zrzucić z karku ciemiężycieli i stać się panami swego położenia. Ale za każdym razem, rozbite i zniesławione, musiały cofać się, kryjąc w duszy krzywdę i upokorzenie, nienawiść i rozpacz, wznosząc wzrok ku tajemniczym niebiosom, gdzie spodziewały się znaleźć wybawienie. Kajdany niewoli pozostawały nietknięte, albo też stare kajdany zmieniały się na nowe, jednako ciężkie i upokarzające. Jedynie w naszym kraju udało się uciemiężonym i zgnębionym masom pracującym zrzucić z bark panowanie obszarników i kapitalistów i zaprowadzić na jego miejsce panowanie robotników i chłopów. Wiecie towarzysze, i cały świat to obecnie przyznaje, że tą tytaniczną walką kierował towarzysz Lenin i jego partia. Wielkość Lenina polega przede wszystkim na tym właśnie, że stworzywszy Republikę Rad, tym samym wykazał ciemiężonym masom całego świata w praktyce, że nadzieja na wybawienie nie jest płonna, że panowanie obszarników i kapitalistów nie jest wieczne, że królestwo pracy można stworzyć wysiłkiem samych mas pracujących, że królestwo pracy należy stworzyć na ziemi, a nie w niebie. Wzniecił on tym nadzieję na wyzwolenie w sercach robotników i chłopów całego świata. Tym też tłumaczy się fakt, że nazwisko Lenina stało się najukochańszym nazwiskiem dla mas pracujących i wyzyskiwanych.

A tutaj jest cala przemowa.
            kompol.org/historia/Lenin21.01.html
            • Gość: rossdarty Ratuś, Lenina jeszcze zrozumiem... IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.11, 09:39
              ...Rzeczywiście, taka wcześniejsza odmiana Wałęsy.
              Też chciał dobrze i też mu nie wyszło...

ALE DO Q... NĘDZY NIE POWOŁUJ SIĘ NA STALINA!!!

Nawet TEGO z lat 20-tych..
              • rata.sofisticada Re: Ratuś, Lenina jeszcze zrozumiem... 23.01.11, 18:12
                ALE DO Q... NĘDZY NIE POWOŁUJ SIĘ NA STALINA!!!

Nie bede, to byl wyjatek, chodzilo o oddanie pewnego klimatu. Znalazlem ciekawe przemowienie Stalina o walce z Trockim. Mialem pomysl, zeby tu o tym podyskutowac pod katem pewnego zagadnienia. Ale zrezygnowalem, dlatego, ze nie chcialem cytowac Stalina.
                Przy okazji - cytowalem na tym forum Marksa, Englesa, Lenina, Trockiego, ale nigdy nie usilowalem przypisac polskiej lewicy mysli stalinowskiej. Ale watpie, zeby to zostalo docenione przez moich lewicowych przyjaciol.
    • Gość: jackuś Re: Rocznica smierci IP: *.net 21.01.11, 04:54
      Szczur, cos z toba chyba nie tego.
      • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 05:10
        Szczur, cos z toba chyba nie tego.

Czy podalem jakies nieprawdziwe informacje?
        • billy.the.kid Re: Rocznica smierci 21.01.11, 08:34
          a w poroninie jeszcze żyje taki baca
          co leninowi zsiadłym mlekiem leczył kaca.

i żyje też taki jeden gazda co to leninowi zycie na orlej uratował.
          • piwi77 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 09:11
            No oczywiście, góralom to fanatzji nie brakuje. Co najwyżej ochoty do uczciwej roboty.
        • klosowski333 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 16:03
          Niestety, trudno tego nie zauwazyc.
    • piwi77 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 09:12
      Mam coś z komucha, ale nie aż tyle, żeby Lenina obchodzić. To bandyta, nie żaden lewicowiec.
      • gucio712 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 14:55
        piwi77 napisał:

> Mam coś z komucha, ale nie aż tyle, żeby Lenina obchodzić. To bandyta, nie żade
        > n lewicowiec.

tak sobie myślę że obecna lewica ma tyle wspólnego z leninem co niemiecka chadecja z nsdap
        jedni promują wartości chrzescijański a drudzy mieli na paskach got mit uns. ale nie sądzę by rata zrozumiał tą drobną różnicę
        • piwi77 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 17:16
          Rozumie, tylko robi sobie jaja.
          • klosowski333 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 17:26
            Tylko, ze w swoim stylu czyli obsesyjnie. Zalozyl osobne forum nt lewicy i placze, ze prawie nikt sie tam nie udziela. Na Forum Spoleczenstwo jedyne dyskusje jakie prowadzi to nt lewicy - obsesyjnie. Normalne? Nic na to nie wskazuje. Podaje sie za politologa, pedagoga, lekarza, fizyka molekularnego i Napoleona Bonaparte. Normalne? Nic na to nie wskazuje.
            • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 18:17
              Podaje sie za politologa, pedagoga, lekarza, fizyka molekularnego i Napoleona Bonaparte.

Nie klam choc w jednym watku.
              • klosowski333 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 18:25
                Tylko sie nie zapluj z wscieklosci, Ratusiu. Teraz to pewnie w ataku szalu zalozysz 10 watkow na moj temat (wczoraj jeden zostal, z tego co sie dowiedzialem, dosc szybko usuniety), no i pewnie tradycyjnie bedziesz tropil kazdy moj wpis. Mowilem Ci juz - jak nie poddasz sie leczeniu, bedzie z Toba coraz gorzej. Jestes typem psychopatycznym, to nie ulega watpliwosci.
                • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 18:30
                  Tylko sie nie zapluj z wscieklosci, Ratusiu. Teraz to pewnie w ataku szalu zalo
                  > zysz 10 watkow na moj temat (wczoraj jeden zostal, z tego co sie dowiedzialem,
                  > dosc szybko usuniety), no i pewnie tradycyjnie bedziesz tropil kazdy moj wpis.
                  > Mowilem Ci juz - jak nie poddasz sie leczeniu, bedzie z Toba coraz gorzej. Jest
                  > es typem psychopatycznym, to nie ulega watpliwosci.

Klosie, nie zycze sobie Twojego pijackiego belkotu w watku poswieconym Wlodzimierzowi Leninowi.
                  • klosowski333 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 20:00
                    Hehe, to akurat Ci sie udalo. :D Gdybys tylko nie byl taki obsesyjny i monotematyczny...
          • gucio712 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 20:35
            piwi77 napisał:

> Rozumie, tylko robi sobie jaja.

nie sądze by robił sobie jaja, znam w realu kilku takich co to wierzą w swoją misję, np Rysiu Nowak ten od sekt i behemota, mieszka niedaleko mnie. O czym byś nie gadal z facetem to i tak wszystko sprowadza się do sekt, facet wszędzie je widzi i wszystkie sekty spiskują przeciwko niemu, nawet komornik który go ściga jest ze sekty. Myślę że z ratą jest podobnie
            • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 21:33
              Myślę że z ratą jest podobnie

Mylisz sekciarstowo z zaangazowaniem i dojrzaloscia obywatelska. Ty bys pewnie chcial, aby Ci wszystko z nieba spadlo. A ja wierze, ze jesli sie nie wlozy odpowiednio duzo wysilku w promowanie ideii lewicowych, to niestety polska lewica nadal pozostanie mizerna i posmiewiskiem w sondazach popularnosci i poparcia. Jak Tobie sie nie chce, to przynajmniej nie zniechecaj innych, ktorzy maja entuzjazm, aby przywrocic lewicy nalezne jej miejsce w spoleczenstwie.
              • gucio712 Re: Rocznica smierci 22.01.11, 07:49
                rata.sofisticada napisała:

> Myślę że z ratą jest podobnie
                >
                > Mylisz sekciarstowo z zaangazowaniem i dojrzaloscia obywatelska.

tak, propagowanie idei leninowskich napewno świadczy o dojrzałości obywatelskich, ale nie przejmuj się , rysia nowaka też nikt nie rozumie
                >
                • kolter-xxl Re: Rocznica smierci 22.01.11, 09:41
                  gucio712 napisał:

>tak, propagowanie idei leninowskich napewno świadczy o dojrzałości obywatelskich

Na kremlu :))

>ale nie przejmuj się , rysia nowaka też nikt nie rozumie

Rychu to ten od Unii Pracy , Bujaka ?
                  • gucio712 Re: Rocznica smierci 22.01.11, 09:45
                    kolter-xxl napisał:

>
                    > >ale nie przejmuj się , rysia nowaka też nikt nie rozumie
                    >
                    > Rychu to ten od Unii Pracy , Bujaka ?

i samoobrony, psl-u, ostatnio z pisem do wyborów startował, ale go olaliśmy
                    • kolter-xxl Re: Rocznica smierci 22.01.11, 17:38
                      gucio712 napisał

> i samoobrony, psl-u, ostatnio z pisem do wyborów startował, ale go olaliśmy

To wszystko tłumaczy :) on zdaje się Chopa Dody do prokuratora zgłaszał za porwanie biblii czy cuś ?
    • Gość: DSD Re: Rocznica smierci IP: 212.33.72.* 21.01.11, 09:45
      Nie dziwi mnie pamięć raty o tym wydarzeniu, gdyż Włodzimierz Illicz położył także ogromne zasługi dla Kościoła Katolickiego w Polsce. Gdyby nie PRL, wpływy KK w Polsce byłyby obecnie pewnie podobne do wpływów w Niemczech czy Francji.
      • billy.the.kid Re: Rocznica smierci 21.01.11, 09:56
        piwuś-co uważasz za UCZCIWĄ ROBOTĘ//??????
    • 33qq Re: Rocznica smierci 21.01.11, 09:58
      jęczysz w typowy sposób dla prawaków, was tylko śmierci i porażki podniecają

:D
    • kolter-xxl Re: Rocznica smierci 21.01.11, 15:19

> Dzisiaj wazna rocznica nie tylko dla lewicowcow. Dzis mija bowiem 87 rocznica s
      > mierci Wlodzimierza Lenina. Bez Lenina trudno sobie wyobrazic sukcesy polskiej
      > lewicy po 1945 roku. A moze nawet jej istnienie.

Wiecie Towarzyszu , widziałem truchło waszego wodza w 1991 roku, pracowałem w Moskwie. Ano lepian żeby nie było ; pracowałem w austriackiej firmie :)
      Byłem ze 3 raz w mauzoleum .

Aha na grobach jeszcze kilkunastu "świętych" też byłem bo siłą rzeczy wychodząc z mauzoleum musisz przejść koło umieszczonych w ziemi i murze kremlowskim .Dodam też ze jest tam 8 mogił znaczących tow , w tym mogiła tow stalina , przed którą też z ciekawości przystanąłem .
    • klosowski333 Re: Rocznica smierci 21.01.11, 16:03
      Ratuś, Tobie sie naprawde pogorszylo. Ty naprawde masz zryta psyche w stopniu rzadko spotykanym. Moze Ty masz jakas remisje, nie wiem, schizofrenii??? Klosowski Cie przesladuje w marach nocnych, lewica atakuje frontalnie, wpadasz w ten swoj amok, czy w ogole jestes pod jakakolwiek kontrola lekarska?

• rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 18:25
        Klosie, dzis jestes usprawiedliwiony. W tym smutnym dniu nalezy wypic, aby rozladowac napiecie.

Lewicowcy, mozemy sie roznic w detalach, nie musimy byc jednomyslni we wszystkim. Ale uwazam, ze naszym moralnym obowiazkiem jest bronic Lenina przed prawicowym oszolomstwem i propagada. W tej kwestii powinnismy przemowic jednym glosem. Nie da sie ukryc, ze gdyby nie Lenin, Rewolucja Pazdziernikowa, historia Polski potoczylaby sie innym torem. Mozliwe, ze wtedy polska lewica nie mialaby zlotego okresu w latach 45 - 89 i dobrej pozycji wyjsciowej u progu przemian spolecznych. Nie musimy sie zgadzac we wszystkim z Leninem, ale bez Niego nie wiadomo, czy dzis nie dyskutowalibysmy na forum Naszego Dziennika o przygotowaniach do dozynek z okazji swiata Matki Boskiej Zielnej.
        • 33qq Re: Rocznica smierci 21.01.11, 19:32
          wydaje ci się, że jesteś dowcipny, a ty nawet żałosny nie jesteś
          • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 21.01.11, 19:44
            wydaje ci się, że jesteś dowcipny, a ty nawet żałosny nie jesteś

Wiesz, ze mam racje, wiec mnie probujesz obrazic. No ale ja Ci nie moge zabronic wierzyc, ze lewica nic nie zawdziecza Leninowi.

Powtorze Wam to, co napisalem na forum Aquanet: Do Lenina trzeba dojrzec. Z Leninem jest tak jak z pewna ryba podawana w japonskich restauracjach: jak ja zle przyrzadza, to czlowiek sie otruje. Ale jesli kucharz jest doswiadczony, to smakuje ona przepysznie.
            Pragne, abyscie byli syci i zadowoleni.
            • 33qq Re: Rocznica smierci 22.01.11, 12:07
              To takie fajne słowa, w gruncie rzeczy prawdziwe, z tym, że pasujące do interpretacji wypowiedzi wszystkich, którzy wypowiedzieli dużo wyrazów, Lenina, Wojtyły, Dalego...

A obrażać cię nie chcę, powtarzam po raz któryś. To po prostu stwierdzenie w jaki sposób odbieram twoje starania
    • kolter-xxl крыca 21.01.11, 21:24

Jesteś na tej fotce ?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8984953,Komunisci_wciaz_pamietaja_o_Leninie__,,ga,,3.html
    • yoma Re: Rocznica smierci 22.01.11, 19:04
      Eeee, myślałam, że o Niewiadomskim będzie.
    • qqazz Wiesz 23.01.11, 03:04
      wolałbym, żeby persony tego pokroju miały jak najdalsze kontakty z moim krajem.
      Choc z drugiej strony jest trochę złości z tego powodu, taz było pewnie wiele okazji zeby ukatrupic gadzinę zawczasu.

pozdrawiam
    • monachus Re: Rocznica smierci 24.01.11, 09:02
      Ot głupi bolszewik z tego tam w mauzoleum i tego który ten wątek założył .
      • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 24.01.11, 18:05
        Ot głupi bolszewik z tego tam w mauzoleum i tego który ten wątek założył .

Wole byc glupim bolszewikiem niz wyrachowanym, bezdusznym mienszewikiem.
        • monachus Re: Rocznica smierci 26.01.11, 14:29

>Wole byc glupim bolszewikiem niz wyrachowanym, bezdusznym mienszewikiem. <

Masz jakieś dowody na mój bezduszny ,,minszewizm "?
          • rata.sofisticada Re: Rocznica smierci 26.01.11, 16:03
            Masz jakieś dowody na mój bezduszny ,,minszewizm "?

To byla ogolna uwaga, ktora bardziej dotyczyla moich niektorych lewicowych przyjaciol. Co sie zas tyczy Ciebie - podejrzewam, ze jestes prawicowym prowokatorem, ktory probuje zaklocic refleksyjny charakter watku. Przypominam, ze watek jest ideologicznie neutralny, nie ma w nim promocji mysli leninowskiej. Jest w nim natomiast refleksja, ze zaden z wielkich przywodcow nie mial tak bliskiego i serdecznego kontaktu ze zwyklymi Polakami jak wlasnie Lenin. Warto o tym pamietac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka