Dodaj do ulubionych

Więcej liberalizmu

21.01.11, 21:52
Zgodnie z duchem samoregulacji stosunków społecznych, proponuję wprowadzić zakaz zgłaszania obywatelom oraz przyjmowania przez służby porządkowe drobnych przestępstw (właściwie wykroczeń), o małej szkodliwości społecznej. A za próby uporczywego zgłaszania dotkliwie karać (można by włączyć, dla usprawnienia ściągalności grzywien urzędy skarbowe, jak w przypadku niepłacenia abonamentu). Dla rządzących miałoby to same zalety: wzrosła by znacząco statystyka wykrywalności przestępstw (co pochwaliłaby z miejsca Unia), a jaka oszczędność dla budżetu (na policji, prokuraturze, sądach…). Do wymierzenia sprawiedliwości nie należałoby angażować zajęte i źle opłacane służby, tylko mieć w tym celu na stanie porządny drąg (umiejętności w rodzaju karate, ju jitsu, kung-fu, akido, tai-chi - też bardzo na czasie). Potem już tylko pozostaje przykład Ameryki i rozdanie obywatelom broni (przecież tam ten rodzaj samoobrony się sprawdził!).
A może pójść dalej? Policję całkowicie wycofać z przestrzeni publicznej – pozostawić jedynie w strzeżonych enklawach dla ViP-ów i czekać. Przetrwają najsilniejsi i najsprytniejsi – a wówczas można by ogłosić zwycięstwo idei liberalizmu w pełni!
Obserwuj wątek
    • kuk_krakauer Nie ma potrzeby 21.01.11, 22:00
      Zgodnie z duchem samoregulacji stosunków społecznych, proponuję wprowadzić zakaz zgłaszania obywatelom oraz przyjmowania przez służby porządkowe drobnych przestępstw (właściwie wykroczeń), o małej szkodliwości społecznej.

Nasza dzielna policja wspomagana przez ustawodawcę już dawno wprowadziła bardzo ostry tor przeszkód dla wszystkich, którzy chcą takie przestępstwa zgłosić. Mało kto, jeśli nie musi, zgłasza takie "drobne" przestępstwa. Sam ostatnio pół dnia zmitrężyłem na komendzie dzielnej polskiej policji w Warszawie, chcąc zgłosić kradzież pieniędzy z karty kredytowej. Zgłosić musiałem bo bank i ubezpieczyciel inaczej nie zwróciliby mi pieniędzy.
      • propanstwowiec Re: Nie ma potrzeby 23.01.11, 12:50
        kuk_krakauer napisał:

> Zgodnie z duchem samoregulacji stosunków społecznych, proponuję wprowadzić z
        > akaz zgłaszania obywatelom oraz przyjmowania przez służby porządkowe drobnych p
        > rzestępstw (właściwie wykroczeń), o małej szkodliwości społecznej.

>
        > Nasza dzielna policja wspomagana przez ustawodawcę już dawno wprowadziła bardzo
        > ostry tor przeszkód dla wszystkich, którzy chcą takie przestępstwa zgłosić. Ma
        > ło kto, jeśli nie musi, zgłasza takie "drobne" przestępstwa. Sam ostatnio pół d
        > nia zmitrężyłem na komendzie dzielnej polskiej policji w Warszawie, chcąc zgłos
        > ić kradzież pieniędzy z karty kredytowej. Zgłosić musiałem bo bank i ubezpieczy
        > ciel inaczej nie zwróciliby mi pieniędzy.

Oby ta wizja nie okazała się prorocza?!
        • kuk_krakauer Re: Nie ma potrzeby 23.01.11, 13:20
          To nie jest wizja, to są fakty.
    • 33qq Re: Więcej liberalizmu 21.01.11, 22:14
      Policja się nie da
    • piwi77 Re: Więcej liberalizmu 23.01.11, 14:18
      Niech już będzie ta policja co jest, lepsze to, niż gdyby wcale jej nie było.
    • monachus Re: Więcej liberalizmu 24.01.11, 08:59
      Daj Boże , tego liberalizmu a szczególnie w dominującym kościele.
      • propanstwowiec Re: Więcej liberalizmu 25.01.11, 18:42
        Tu się ewentualnie mogę zgodzić: więcej demokracji w kościele, mniej liberalizmu w państwie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka