Dodaj do ulubionych

Swięto Mężczyzn

10.03.11, 06:20
Dzisiaj ponoć jest święto Męzczyzn tak mowia w tv---coś jestem zapózniona bo nic o tym nie wiem
ale dobrego nigdy nie jest za duzo--skladam więc życzenia----skóry,fury i komóry,równości pod sufitem`szczęścia w miłości i pracy poczucia wyjatkowości i humoru
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 08:02
      Jeszcze raz, dzięki. :) A i tak ważniejszy jest Dzień Meskich SPódnic 15 maja. Mam nadzieję, że tym razem mężczyźni pokażą, że nie jesteśmy aż tak słabą płcią, jak to się do tej pory wydawało.
      • voxave Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 08:09
        Strik--przypomnij o tym święcie--a cvo do dyskryminacji meżczyzn to nic o tym nie wiem
        • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 08:47
          Szkoda, ze o dyskryminacji nic nie wiesz, bo akurat dość dużo o tym ostatnio pisuję. Dyskryminacją jest np. nakaz chodzenia do pracy w spodniach, stroju szkodliwym dla naszego zdrowia i niewygodnym, podczas gdy kobiety mają pełną swobode wyboru.
          • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 08:48
            Goście z Bravehearts Against Trouser Tyranny nazwali to zjawisko tyranią spodni i jest to bardzo trafne określenie.
            • voxave Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 08:54
              temat dla mnie dziewiczy tym bardziej że jestem kobieta uwielbiającą chodzic w spodniach---mam nadzieje ze to mi nie szkodzi
              • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 09:00
                O ile nie jesteś mężczyzną, i nie przesadzasz ze spodniami w czasie upałów to nie szkodzi. Nam spodnie szkodzą praktycznie w każdych warunkach, a i wygody kiltu ze spodniami nie ma co nawet porównywać.
                • voxave Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 09:10
                  a ja sie martwie, ze w pupe marzniecie pamietam ze uda mi marzły w mróz przy noszeniu pończoch z paskiem--dzisiaj sa rajstopy
                  • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 09:15
                    Nie martw się, nic nam się nie stanie, zima nie trwa cały rok, a i tak spędzamy ją głównie w pomieszczeniach ogrzewanych.
                    • y.agni.k Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 09:29
                      Mam pytanie natury technicznej.
                      Rozumiem że jesteś za tym aby chodzić w spódnicy cały rok tylko nie bardzo wiem jak sobie radzicie w takich warunkach pogodowych (jak dzisiaj) z gołymi nogami.
                      • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 09:59
                        Na razie tego problemu generalnie nie mamy, ale zdarzało mi się juz w takich warunkach chodzić w kilcie, było trochę chłodno w kolana ale nie stanowiło to jakiegoś problemu. Poza tym, pomimo, że noszenie spodni mężczyznom szkodzi niezależnie od pogody, nie jestem za nakazem noszenia spódnic, a jedynie walcze o możliwość wyboru.
                        • y.agni.k Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 10:50
                          > Na razie tego problemu generalnie nie mamy, ale zdarzało mi się juz w takich wa
                          > runkach chodzić w kilcie, było trochę chłodno w kolana ale nie stanowiło to jak
                          > iegoś problemu. Poza tym, pomimo, że noszenie spodni mężczyznom szkodzi niezale
                          > żnie od pogody, nie jestem za nakazem noszenia spódnic, a jedynie walcze o możl
                          > iwość wyboru.

Uważasz że niezależnie od zajmowanego stanowiska należy ustanowić
                          (choć to nie jest odpowiednie słowo) prawo do tego aby mężczyźni mogli nosić spódnice?
                          Pytam z ciekawości.
                          Mam wrażenie że wszelkiego rodzaju powiedzmy "ekstrawagancje" na stanowiskach reprezentacyjnych nie wchodzą w grę. Co innego w "luźniejszych" zawodach tam możesz przyjść w czym chcesz.
                          Pytam jak Ty się na to zapatrujesz, czy powinno się mieć wybór na każdym stanowisku do noszenia tego "co się chce" ?

A w kwestii zdrowotnej noszenie spodni... myślę że dużo groźniejsze jest "trzymanie sobie" laptopa na kolanach czy badanie się raz na 10 lat. Nie chcę bagatelizować Twojego powiedźmy apelu ale wydaje mi się że jest kilka dużo poważniejszych zagrożeń dla zdrowia mężczyzn aniżeli noszenie spodni. Przy czym trzeba podkreślić że samo noszenie spodni nie zagraża zdrowiu tak się dzieje gdy są one zbyt dopasowane, uciskają podobnie jak męskie slipy.
                          Tak więc nie możesz pisać że noszenie spodni szkodzi zdrowiu mężczyzn, to wszystko zależy od tego jakie to są spodnie.
                          • strikemaster Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 11:03
                            > Uważasz że niezależnie od zajmowanego stanowiska należy ustanowić
                            > (choć to nie jest odpowiednie słowo) prawo do tego aby mężczyźni mogli nosić sp
                            > ódnice?

Nie wiem, czy aż prawo jest konieczne ale jeżeli nie da się inaczej, to może potrzebna jest regulacja w drodze ustawy.

> Mam wrażenie że wszelkiego rodzaju powiedzmy "ekstrawagancje" na stanowiskach r
                            > eprezentacyjnych nie wchodzą w grę.

Tu nie chodzi o ektrawagancje, a o zdrowie. Jezeli dane stanowisko nie umożliwia świadczenia pracy w spodniach (głównie chodzi mi o przyczyny bhp, bo strój oficjalny z kiltem można łatwo skomponować) powinien obowiązywać dodatek za pracę w warunkach szkodliwych.

> Pytam jak Ty się na to zapatrujesz, czy powinno się mieć wybór na każdym stanow
                            > isku do noszenia tego "co się chce" ?

Jakieś zasady mogą pozostać, pod warunkiem, ze nie szkodzą zdrowiu (a obecne szkodzą wiec sa nie do przyjęcia).

> A w kwestii zdrowotnej noszenie spodni... myślę że dużo groźniejsze jest "trzym
                            > anie sobie" laptopa na kolanach czy badanie się raz na 10 lat.

Tak, ale nikt nie nakazuje trzymania laptopa na kolanach ani niechodzenia do lekarza, a noszenie spodni mamy nakazane.

> Nie chcę bagatel
                            > izować Twojego powiedźmy apelu ale wydaje mi się że jest kilka dużo poważniejsz
                            > ych zagrożeń dla zdrowia mężczyzn aniżeli noszenie spodni.

Tu bym się kłócił, noszenie spodni jest wyjątkowo powszechne, znacznie powszechniejsze od występowania pozostałych warunków szkodliwych, do tego obowiązuje przymus. To tak, jakby ktoś Cie zmuszał w pracy do palenia papierosów, bo jak nie będziesz palić, to Cie zwolnią. I nie masz co szukać innej pracy, bo tam też palenia wymagają.

> Przy czym trzeba pod
                            > kreślić że samo noszenie spodni nie zagraża zdrowiu tak się dzieje gdy są one z
                            > byt dopasowane, uciskają podobnie jak męskie slipy.

I tu się mylisz, noszenie każdych spodni, niezależnie od ich obcisłości jest prawie jednakowo szkodliwe. I to bardzo szkodliwe. Po szczegóły, dlaczego odsyłam do tej dyskusji.
                            • strikemaster Tak w formie skrótowej 10.03.11, 12:28
                              w społeczeństwie pokutuje przekonanie, że jądra mają mieć temperaturę o 0.5 stopnia niższą, bo tak dawno temu uważano, więc uważano że spodnie nie są szkodliwe, bo pół stopnia mniej można w spodniach uzyskać (w lecie niekoniecznie, ale to inna sprawa, zalezy od spodni). Później, w latach 70-tych XXw. pogląd naukowy się nieco zmienił, pojawiła się wartość o 1 do 2 stopni niższa, co już wskazuje na szkodliwość grubych lub obcisłych spodni (Wikipedia wciąż takie dane podaje). Jednak badania z lat 90-tych XXw. wslkazują, ze optymalna (czyli nieszkodliwa) temperatura jest o 2 do 4 stopni nizsza (w przytaczanej publikacji podaje się 3 stopnie), co oznacza, że każde spodnie, w każdych warunkach są szkodliwe. W przytaczanym artykule podaje się za to informację, że szkodliwe jest takze przechłodzenie, przy czym co do tego nie ma zgodności, niektóre badania podają, że przechłodzenie nawet o 8 stopni szkodliwe nie jest (a 8 stopni mniej to na tyle dużo, że wcześniej dojdzie do śmierci na skutek hipotermii, czyli nie jest możliwe uzyskanie szkodliwego przechłodzenia). Tak więc czas skończyć z mitem o nieszkodliwości "przewiewnych spodni", cokolwiek by ten termin miał oznaczać, żadne spodnie nie sa na tyle przewiewne, by zapewnić chłodzenie wystarczające do obniżenia temperatury krwi wpływającej do jąder o 2 albo 3 stopnie, nawet podczas stania na przystanku w zimie. Inaczej mówiąc kazde spodnie zawsze mężczyznom szkodzą.
                              • y.agni.k Re: Tak w formie skrótowej 10.03.11, 13:13
                                A są gdzieś dostępne badania na ten temat?
                                Skąd czerpiesz swoją wiedzę?

Właściwie to mam kilka pytań. Czy masz problemy w przychodzeniu w spódnicy do pracy?
                                A jeśli tak to powiedz czemu i czy w wolne od pracy dni (przy obecnej pogodzie) używasz kiltu?

• strikemaster Re: Tak w formie skrótowej 10.03.11, 14:11
                                  W linkowanej wydkusji troche wcześniej linkowałem artykuł (ten po angielsku), badania prowadzono na próbce bezpłodnych mężczyzn w wieku 32 lat, pracujących wcześniej w hutach, piekarniach itp. ale nie o to mi chodziło, a o akapit Discussion, w którym podano optymalną temperaturę głęboką jąder jako 3 stopnie niższą niż głęboka temperatura ciała (co daje 34 stopnie Celsjusza, bo temepratura głęboka ciała dla gatunku homo sapiens wynosi 37 stopni).

> Właściwie to mam kilka pytań. Czy masz problemy w przychodzeniu w spódnicy do p
                                  > racy?

Nie mam problemów, nie przychodzę. Bo chce mieć pracę, całkiem dobrze, jak na lokalne warunki płacą i nie trzeba się przemęczac (co widzisz po intensywności, z jaką pisuje na forach).

> A jeśli tak to powiedz czemu i czy w wolne od pracy dni (przy obecnej pogodzie)
                                  > używasz kiltu?

Czemu? Sama widzisz, ze właśnie się dzisiaj dowiedziałaś, że mężczyźni mają powody, by się domagać prawa do noszenia spódnic. Szefostwo mojej firmy jeszcze się tego nie dowiedziało i to jest wystarczający powód, by nie ryzykować przyjścia w kilcie (w tamtym roku w lecie mieliśmy problemy za przychodzenie w szortach, myślisz, ze w kilcie by pozwolili?).

Czy chodzę? Niezbyt czesto, tej zimy nie chodziłem wcale. Powód jest dość podobny, większosć ludzi nie zdaje sobie sprawy z uwarunkowań medycznych, o których wyżekj pisałem, więc nie chcę przesadzać z częstością używania. O ile w lecie w wolnych chwilach kilt jakos przechodzi, o tyle w zimie narażałbym się za bardzo (bo ludzie myśla, że to głupie, a bez uzasadnienia ryzyko rośnie znacząco). Gdyby mi było wolno, to pewnie bym uzywał częściej, chociaż w zimie pewnie nie zawsze (to zależy od siły wiatru na przykład), od wczesnej wiosny do późnej jesieni bym ze spodni rezygnował.l
                                  • y.agni.k Re: Tak w formie skrótowej 10.03.11, 15:03
                                    > W linkowanej wydkusji troche wcześniej linkowałem artykuł (ten po angielsku), b
                                    > adania prowadzono na próbce bezpłodnych mężczyzn w wieku 32 lat, pracujących wc
                                    > ześniej w hutach, piekarniach itp. ale nie o to mi chodziło, a o akapit Discuss
                                    > ion, w którym podano optymalną temperaturę głęboką jąder jako 3 stopnie niższą
                                    > niż głęboka temperatura ciała (co daje 34 stopnie Celsjusza, bo temepratura głę
                                    > boka ciała dla gatunku homo sapiens wynosi 37 stopni).

Dobrze. Czy nie można jąder wyziębić nosząc kilt przy minusowej temperaturze?!

> Czemu? Sama widzisz, ze właśnie się dzisiaj dowiedziałaś, że mężczyźni mają pow
                                    > ody, by się domagać prawa do noszenia spódnic. Szefostwo mojej firmy jeszcze si
                                    > ę tego nie dowiedziało i to jest wystarczający powód, by nie ryzykować przyjści
                                    > a w kilcie (w tamtym roku w lecie mieliśmy problemy za przychodzenie w szortach
                                    > , myślisz, ze w kilcie by pozwolili?).

Pytałam czy miałbyś problemy bo myślę że w moim dziale nie miałbyś z tym żadnego kłopotu ale to specyficzna branża, zdecydowanie nie jest to sztywny urząd w którym należy _trzymać_ się reguł.
                                    Tak więc rozumiem Twoją decyzję.
                                    Szczerze mówiąc jestem zaskoczona że istnieje taki problem bo nie znam ani jednego mężczyzny chodzącego w kilcie.
                                    Denerwują mnie sytuacje w których ludzie są dyskryminowani w pracy.
                                    Podam przykład pewnego chłopaka który miał wszelkie kwalifikacje aby "przyjąć się" do pewnej firmy ale odrzucono jego kandydaturę (moim zdaniem) tylko ze względu na to że ma na głowie dready.

> Czy chodzę? Niezbyt czesto, tej zimy nie chodziłem wcale. Powód jest dość podob
                                    > ny, większosć ludzi nie zdaje sobie sprawy z uwarunkowań medycznych, o których
                                    > wyżekj pisałem, więc nie chcę przesadzać z częstością używania. O ile w lecie w
                                    > wolnych chwilach kilt jakos przechodzi, o tyle w zimie narażałbym się za bardz
                                    > o (bo ludzie myśla, że to głupie, a bez uzasadnienia ryzyko rośnie znacząco). G
                                    > dyby mi było wolno, to pewnie bym uzywał częściej, chociaż w zimie pewnie nie z
                                    > awsze (to zależy od siły wiatru na przykład), od wczesnej wiosny do późnej jesi
                                    > eni bym ze spodni rezygnował.l

To błąd. Myślę że jeśli masz taką możliwość, lubisz chodzić w kilcie to nie powinieneś unikać jego zakładania nawet jeśli niektórzy odbiorą to jaką ostentacyjną manifestację Twoich indywidualnych upodobań miałabym to na Twoim miejscu w d...
                                    Bo w sumie kogo to obchodzi co ludzie sobie o Tobie myślą?

• strikemaster Re: Tak w formie skrótowej 10.03.11, 18:40
                                      Zależy ile tych minusów jest, jaka jest siła wiatru i od samego kiltu. No i pozostaje kwestia, czy przechłodzenie jest szkodliwe, bo co do tego naukowcy się spierają.

> To błąd. Myślę że jeśli masz taką możliwość, lubisz chodzić w kilcie to nie pow
                                      > inieneś unikać jego zakładania nawet jeśli niektórzy odbiorą to jaką ostentacyj
                                      > ną manifestację Twoich indywidualnych upodobań miałabym to na Twoim miejscu w d
                                      > ...

W Polsce mężczyzna sobie na lekceważenie opinii innych nie może pozwolić, przynajmniej taki w przedziale wieku 25 - 65, bo młodzieży i emerytom odbić może.
                                      • y.agni.k Re: Tak w formie skrótowej 10.03.11, 20:26
                                        > W Polsce mężczyzna sobie na lekceważenie opinii innych nie może pozwolić, przyn
                                        > ajmniej taki w przedziale wieku 25 - 65, bo młodzieży i emerytom odbić może.

Ehhh, tyle pary uszło w dyskusji o równouprawnieniu także w kwestii kobiet a teraz piszesz że mężczyzna nie może sobie pozwolić na lekceważenie opinii.
                                        Tak wiem szufladkowanie nie boli ;-)
                                        • strikemaster Re: Tak w formie skrótowej 10.03.11, 20:57
                                          > Ehhh, tyle pary uszło w dyskusji o równouprawnieniu także w kwestii kobiet a te
                                          > raz piszesz że mężczyzna nie może sobie pozwolić na lekceważenie opinii.

A co mam napisać? Piszę, jak wygląda moja sytuacja. Nie wolno mi przesadzic z częstością wychodzenia w kilcie ponad tą dopuszczalną jako wyraz zainteresowań względnie z powodu znacznego upału, bo zostanę sklasyfikowany jako "inny", a "inni" nie maja latwego życia, niezależnie, czym sie owa inność objawia.
                                    • strikemaster I jeszcze ciekawostka 10.03.11, 18:51
                                      wiecie, ze każdy Polak w UK ma prawo jako stroju oficjalnego (takze w pracy) użyć kiltu zamiast garnituru (oczywiscie w pełnym formalnym outficie)? W UK obowiązuje prawo, że każdy ma prawo jako stroju oficjalnego używać swojego stroju etnicznego, a decyzja Rady Tartanów Polska ma oficjalnie zarejestrowany wzór tartanu, czyli polski kilt. W ten sposób kilt stał sie w UK polskim strojem etnicznym. TO wcale nie żart, tylko brytyjskie prawo.
      • strikemaster Polowanie na muchę przy pomocy bomb wodorowych 11.03.11, 08:59
        bo tak mniej więcej wygląda to, co robię w sprawie męskich spódnic. Przedstawiam publikacje naukowe jednoznacznie wskazujące na szkodliwość noszenia przez mężczyzn spodni, na co mężczyźni nie czytając odpowiadają głupkowatymi żarcikami. Ma ktoś może pomysł, jak tą sprawę wygrać, skoro nie mam poparcia zainteresowanych ani mediów?
    • kolter-xxl Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 11:02
      voxave napisała:

> Dzisiaj ponoć jest święto Męzczyzn tak mowia w tv---coś jestem zapózniona bo ni
      > c o tym nie wiem

Na wsi nie ma netu czy co ??
      • voxave Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 11:44
        Kolter--bo cofne dobre zyczenia dla ciebie--zauwaz że to ja zauważylam to świeto wieśniaku :)))))
        • kolter-xxl Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 14:55
          voxave napisała:

> Kolter--bo cofne dobre zyczenia dla ciebie--zauwaz że to ja zauważylam to świet
          > o wieśniaku :)))))

Ta ,a na koniec zlejesz mnie resztkami tulipana sprzed trzech dni :))
    • Gość: Jojo Re: Swięto Mężczyzn IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.11, 11:16
      To jest dyskryminacja , zawsze po swiecie niewiast(kobiet,matek,babc,tesciowych) laskawie przypomina sie o "samcach"...Skandal!
      • Gość: zina timofiejewna Re: Swięto Mężczyzn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.11, 14:12
        > To jest dyskryminacja , zawsze po swiecie niewiast(kobiet,matek,babc,tesciowych
        > ) laskawie przypomina sie o "samcach"...Skandal!

W Rosji i Ukrainie jest wcześniej, bo 23 lutego.
    • paco_lopez Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 13:08
      moja pierwsza bryka to biały 126p z chromowanymi zderzakami. kreciłem się z jedną luśką z grochowa i z jadźką z gocławia. że on to wytrzymał. miałem wtedy już komóre. wszyscy mieli lepsze fury. golfa jeden miał, inny miał pegeota, taki jednen zygmunt z izabelina miał chevroleta, a to ja jadzie miałem przyjemnośc odwozić do domu.
      • Gość: karbat Re: Swięto Mężczyzn IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.11, 13:26
        voxave napisała:

> Dzisiaj ponoć jest święto Męzczyzn tak mowia w tv-
        • voxave Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 15:58
          Karbat--bedzie niespodzianka----nowy watek
    • piwi77 Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 15:14
      voxave napisała:

> Dzisiaj ponoć jest święto Męzczyzn

Możliwe, tyle, że ja kościelnych świąt nie obchodzę. Nawet nie wiem kto to są ci mężczyźni i kiedy ich na ołtarze wyniesiono.
    • gazeta_mi_placi Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 20:33
      Z tej okazji dałam mężowi.
      • kolter-xl Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 22:07
        gazeta_mi_placi napisała:

> Z tej okazji dałam mężowi.

Koleżanki ?
    • Gość: gosc Re: Swięto Mężczyzn IP: *.tvk.torun.pl 10.03.11, 20:49
      Tak, teraz same świeckie święta: halloween, walentynki, dzień chłopaka, mężczyzny (chyba pierwszy raz w tym roku o nim słychać). Czekam na Święto Dziada
      • karbat Re: Swięto Mężczyzn 10.03.11, 20:57
        Gość portalu: gosc napisał(a):
        > Tak, teraz same świeckie święta: halloween, walentynki, dzień chłopaka, mężczyz
        > ny (chyba pierwszy raz w tym roku o nim słychać). Czekam na Święto Dziada

gosciu nie doczekasz , swieto Dziada wielu w kraju ma na codzien .
    • kalapek Re: Swięto Mężczyzn 17.03.11, 07:03
      voxave napisała:

*Dzisiaj ponoć jest święto Męzczyzn tak mowia w tv---coś jestem zapózniona bo nic o tym nie wiem*

Noszona na rękach facetów , nie interesujesz się sługą:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka