Dodaj do ulubionych

Nie studiujcie!

30.03.11, 09:53
I u nas by się chyba przydała taka odezwa.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9342555,Czesi__nie_studiujcie_.html
Obserwuj wątek
    • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 10:16
      Człowiek ma obowiązek sięgać tam, gdzie wydaje mu się za wysoko!
      Magister może kopać rowy szpadelkiem, ale robotnik bez wykształcenia do pewnych prac nie zostanie dopuszczony. Z tego też powodu kompletnie się nie zgadzam ani z Tobą, ani z rządem Czech. Widać chcą konkurować tanią siłą roboczą.
      • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 13:27
        wiesz ty co scorry? gdyby moja mać nie miała ambicji, to ja bym teraz zarabiała fortunę jako krawcowa ;P
        a tak jestem filozof (bez zawodu, jak usłyszałam w sądzie podczas rozwodu), co to głodem przymiera :P
        ergo, gdyby nie ambicje mamusi, moje życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej :P
        • tygrysgreen Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 13:41
          bo trzeba wiedzieć co studiować
          humanistów ci u nas dostatek, naprawdę nie wiem po co młodzież jeszcze się tam pcha i potem w kasie w Lidlu siedzi.
          • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:02
            ekonomistów też nadmiar. skończyłam studia w 2001 ;) i poszłam na takie, które nie bolały mnie osobiście.
            tu nie chodzi o kierunek ino o chore ambicje (rodziców bądź własne), hydraulik zarobi więcej niż jakikolwiek magister ;) dobra krawcowa/fryzjerka to skarb i nigdy nie będzie bezrobotna.
            ale gdzie ci ludzie mają się kształcić? no błagam! zawodówki polikwidowali z okazji reformy szkolnictwa i niestety, nie ma się młodzież gdzie uczyć.
            to nie jest problem wyboru "kierunku studiów" tylko możliwości nie wybierania żadnych studiów i zdobycia konkretnego fachu.
            • tygrysgreen Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:17
              co racja to racja, choć krawcowe to najczęściej jako niewolnice na halach zasuwają.
              zawodówki jeszcze są, w mojej wsi kilka zawodów do wyboru jest. tyle, że mało młodzieży do zawodówek idzie bo to obciach.
              • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:23
                to samo mi mamusia wmówiła, że mam iść do liceum, bo to "obciach", żeby córeczka dyrektorki zasuwała w zawodówce ;P
                głupota, a ja mało asertywna byłam po podstawówce jednak :/
                • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:01
                  No ja na szczęście wybrałem liceum zawodowe - i jeśli miałbym ochotę na emigrację, to ten akurat zawód może się przydać :)
            • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:19
              Masz jeszcze kursy korespondencyjne. ;P
              • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:27
                se wsadź :P ja muszę organoleptycznie :P inaczej się nie naumiem. muszę zobaczyć, muszę no...
                • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:31
                  Jak wszystkie moje wpisy i tamten też był niepoważny. ;)
                  Ale zaintrygowało mnie, gdzie miałbym te kursy se wsadzić. :D
                  • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:41
                    w kieszeń, no! :P
                    • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:44
                      No to mi, uff.uff, ulżyło. ;D
                      • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:49
                        a gdzie chciałeś? lub w co? :P
                        • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:54
                          No nie wiem, ale się przeraziłem.
                          • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:05
                            no ja mam tylko 2 osoby, którym bym wsadziła różne ostre przedmioty gdzie się tylko da ;P
                            nie jesteś jedną z nich :P
                            • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:12
                              Jeszcze raz uff.uff.
                              • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:15
                                :D:D:D
                • tygrysgreen Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:31
                  młoda chciała iść do zawodówki, na fryzjerkę. po przegadaniu sprawy stanęło na tym, że jest zbyt zdolna na zawodówkę, zrobi technikum w zupełnie innym kierunku, bo w międzyczasie jej się odmieniło, a fryzjerstwo może zrobić sobie policealnie jak dalej będzie chciała.
                  . studia też ma w planie. więc jedno drugiego nie wyklucza.
                  a co do ciebie, to są kursy krawieckie, normalne, nie korespondencyjne. albo może szkoła policealna? nie wiem, czy jest w tym zawodzie. a szkoły są często bezpłatne.
                  • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:42
                    wiesz, w moim wieku to się zaczyna na trumnę odkładać, a nie na kursy :/
          • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:55
            Z jakimi humanistami?
            Jakość kształcenia na tych kierunkach jest dramatyczna (czego sam doświadczyłem) - naprawdę tak lekko nazwiesz humanistą kogoś, kto nie zna żadnego języka obcego (o łacinie i grece nie wspominając) i często zionie nienawiścią do człowieka z racji innego koloru skóry, lub odmiennych poglądów?
            P.S. Koleżanka po politologii nie wiedziała, kim jest Max Weber. To mniej więcej tak, jakby inżynier nie znał rysunku technicznego.
            • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:08
              tja, ale wiesz, jakość jest różna na różnych uczelniach i głównie zależy od tego, czego dany delikwent sam chce się dowiedzieć
              nie neguję korzyści płynących z poznania logiki i metodologii, ale moje zainteresowania podczas studiów nie były do końca sprecyzowane, 10 lat po studiach już wiem, co bym chciała robić naukowo, gdybym miała szansę "wrócić" ;P
              • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:09
                No, tyż tak mam :D
              • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:10
                A przy tej ilości studentów, którą się przyjmuje - jakość musi być taka, jaka jest.
                • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:16
                  a szkoły zawodowe znikają...
                  • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:17
                    Takie były założenia reformy edukacji...
                    • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:20
                      polikwidować i wyprodukować rzesze bezrobotnych magistrów, no gratulacje ;)
                      rządzą nami bezmózgi.... a najgorsze, że sami ich wybieramy....
                      • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:28
                        No właśnie nie do końca sami. Jakby się zainteresować systemem politycznym w Polsce - to mamy tu oligopol - system finansowania partii politycznych sprawia, ze właściwie nie ma możliwości wprowadzenia do gry zadnego świeżego ugrupowania.
                        • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:34
                          nie zostanę prezydentem zatem, peszek ;P
                          • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:37
                            Łatwiej zostać prezydentem, niż wygrać wybory parlamentarne.
                            Można zacząć od Senatu w sumie, to jest pewna trampolina do prezydentury :D
                            • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:43
                              tak w ogóle czy ty sobie wyobrażasz nawiedzoną artystkę-filozofkę-zrzędę jako prezydenta? ;P
                              owszem, byków nie robię, herb mam, ale czy to mnie predestynuje do takiego stresu? ;P
                              źle mi życzysz, czy co? :P
                              • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:14
                                Naucz się robić byki, zacznij cośkolwiek popijać i masz kwalifikacje!
                                • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:34
                                  popijać mogę ale nie cośkolwiek :P wybrednam :P
                                  • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:37
                                    Jak nie może być coś tam, to niech będzie wino patykiem pisane rocznik 2011. Nada się? :D
                                    • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:38
                                      a rioja z 1994 nie może być? :(
                                      buaaaaaaaaaaaa!!!
                                      • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:44
                                        Stare wino?
                                        Może jeszcze spleśniałym serem zagryziesz? A na degustację przyjedziesz autem bez dachu?
                                        Nie, aż tak się poświęcać nie musisz.
                                        • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:48
                                          nie mam auta :P nawet roweru nie mam ;P
                                          spleśniałych serów jako alergik nie bardzo mogę ;)
                                          no to jak nie rioja to chociaż poit dhubh? ;P albo guinness? no błagam ;P
                                          • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:52
                                            Jak pijasz 27-letnie trunki, to nic dziwnego, że nie masz auta :D

A zwykła czyściocha, to nie łaska? :D
                                            • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:54
                                              tylko żytnia ;] albo gin lubuski ;]
                                              • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:05
                                                I to się nazywa patriotyzm!
                                                Choć lubuski akurat nie jest produktem, który można polecać. Przynajmniej nie tym, których się lubi :)
                                                • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:06
                                                  żartujesz? jak brytolom zawiozłam, to byli zachwyceni ;P
                                                  się nie znasz i już :D
                                                  • lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:09
                                                    Niechże będzie. Ja wolę Seagrama :)
                                                  • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:44
                                                    to jest osobnicze upodobanie, nie mające nic wspólnego z obiektywną "dobrością" trunku :P
        • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:23
          > wiesz ty co scorry? gdyby moja mać nie miała ambicji, to ja bym teraz zarabiała
          > fortunę jako krawcowa ;P

Lub (przy braku kapitału własnego) zapierdalała jako tania siła robocza lub ewentualnie stała pod urzędem pracy.
          Poza tem, jeśli masz talent alleluja i do przodu! Czy ktoś broni Ci być filozoficzną krawcową?
          • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:28
            jako tania siła robocza zapierdala 70% ludności na świecie...
            • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:33
              Ty nie pacz na świat tylko na ojczyznę. Tutaj dają 1320 peelenów.
              To nie oznacza, że ja to popieram.
              • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:43
                właśnie, dają, a ja mam ich po stopach całować z wdzięczności, że pracując cały miesiąc nie stać mnie na przeżycie? no sorry bracie, ale misie to nie podoba. w dópie mam taką ojczyznę...
                • scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:46
                  I słusznie!
                  Albowiem jak bóg kubie, tak kuba bogu.
                  • tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:49
                    ejmen :P
    • madalenka25 Re: Tufka 30.03.11, 18:41
      krawcowa dobra krawcowa to skarb który trzeba chronić;)
      i się tu mylą państwu pojęcia krawcowej ze szwaczką
      to szwaczki za marne grosze zapieprzają na hali i szyja bluzeczki z chińskiego lub koreańskiego gówna

krawcowa to ... ktoś kto potrafi z kawałka materiału wyczarować sukienkę;) i jeśli jest dobra całkiem nieźle zarabia..
      • tfu.tfu Re: Tufka 30.03.11, 18:45
        no, przecie o tym cały czas! :) to samo z fryzjerką! dobra fryzjerka to skarb nad skarby!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka