king.james 30.03.11, 09:53 I u nas by się chyba przydała taka odezwa. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9342555,Czesi__nie_studiujcie_.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 10:16 Człowiek ma obowiązek sięgać tam, gdzie wydaje mu się za wysoko! Magister może kopać rowy szpadelkiem, ale robotnik bez wykształcenia do pewnych prac nie zostanie dopuszczony. Z tego też powodu kompletnie się nie zgadzam ani z Tobą, ani z rządem Czech. Widać chcą konkurować tanią siłą roboczą. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 13:27 wiesz ty co scorry? gdyby moja mać nie miała ambicji, to ja bym teraz zarabiała fortunę jako krawcowa ;P a tak jestem filozof (bez zawodu, jak usłyszałam w sądzie podczas rozwodu), co to głodem przymiera :P ergo, gdyby nie ambicje mamusi, moje życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej :P Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysgreen Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 13:41 bo trzeba wiedzieć co studiować humanistów ci u nas dostatek, naprawdę nie wiem po co młodzież jeszcze się tam pcha i potem w kasie w Lidlu siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:02 ekonomistów też nadmiar. skończyłam studia w 2001 ;) i poszłam na takie, które nie bolały mnie osobiście. tu nie chodzi o kierunek ino o chore ambicje (rodziców bądź własne), hydraulik zarobi więcej niż jakikolwiek magister ;) dobra krawcowa/fryzjerka to skarb i nigdy nie będzie bezrobotna. ale gdzie ci ludzie mają się kształcić? no błagam! zawodówki polikwidowali z okazji reformy szkolnictwa i niestety, nie ma się młodzież gdzie uczyć. to nie jest problem wyboru "kierunku studiów" tylko możliwości nie wybierania żadnych studiów i zdobycia konkretnego fachu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysgreen Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:17 co racja to racja, choć krawcowe to najczęściej jako niewolnice na halach zasuwają. zawodówki jeszcze są, w mojej wsi kilka zawodów do wyboru jest. tyle, że mało młodzieży do zawodówek idzie bo to obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:23 to samo mi mamusia wmówiła, że mam iść do liceum, bo to "obciach", żeby córeczka dyrektorki zasuwała w zawodówce ;P głupota, a ja mało asertywna byłam po podstawówce jednak :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:01 No ja na szczęście wybrałem liceum zawodowe - i jeśli miałbym ochotę na emigrację, to ten akurat zawód może się przydać :) Odpowiedz Link Zgłoś
scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:19 Masz jeszcze kursy korespondencyjne. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:27 se wsadź :P ja muszę organoleptycznie :P inaczej się nie naumiem. muszę zobaczyć, muszę no... Odpowiedz Link Zgłoś
scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:31 Jak wszystkie moje wpisy i tamten też był niepoważny. ;) Ale zaintrygowało mnie, gdzie miałbym te kursy se wsadzić. :D Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:05 no ja mam tylko 2 osoby, którym bym wsadziła różne ostre przedmioty gdzie się tylko da ;P nie jesteś jedną z nich :P Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysgreen Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:31 młoda chciała iść do zawodówki, na fryzjerkę. po przegadaniu sprawy stanęło na tym, że jest zbyt zdolna na zawodówkę, zrobi technikum w zupełnie innym kierunku, bo w międzyczasie jej się odmieniło, a fryzjerstwo może zrobić sobie policealnie jak dalej będzie chciała. . studia też ma w planie. więc jedno drugiego nie wyklucza. a co do ciebie, to są kursy krawieckie, normalne, nie korespondencyjne. albo może szkoła policealna? nie wiem, czy jest w tym zawodzie. a szkoły są często bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:42 wiesz, w moim wieku to się zaczyna na trumnę odkładać, a nie na kursy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:55 Z jakimi humanistami? Jakość kształcenia na tych kierunkach jest dramatyczna (czego sam doświadczyłem) - naprawdę tak lekko nazwiesz humanistą kogoś, kto nie zna żadnego języka obcego (o łacinie i grece nie wspominając) i często zionie nienawiścią do człowieka z racji innego koloru skóry, lub odmiennych poglądów? P.S. Koleżanka po politologii nie wiedziała, kim jest Max Weber. To mniej więcej tak, jakby inżynier nie znał rysunku technicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:08 tja, ale wiesz, jakość jest różna na różnych uczelniach i głównie zależy od tego, czego dany delikwent sam chce się dowiedzieć nie neguję korzyści płynących z poznania logiki i metodologii, ale moje zainteresowania podczas studiów nie były do końca sprecyzowane, 10 lat po studiach już wiem, co bym chciała robić naukowo, gdybym miała szansę "wrócić" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:10 A przy tej ilości studentów, którą się przyjmuje - jakość musi być taka, jaka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:17 Takie były założenia reformy edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:20 polikwidować i wyprodukować rzesze bezrobotnych magistrów, no gratulacje ;) rządzą nami bezmózgi.... a najgorsze, że sami ich wybieramy.... Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:28 No właśnie nie do końca sami. Jakby się zainteresować systemem politycznym w Polsce - to mamy tu oligopol - system finansowania partii politycznych sprawia, ze właściwie nie ma możliwości wprowadzenia do gry zadnego świeżego ugrupowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:34 nie zostanę prezydentem zatem, peszek ;P Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:37 Łatwiej zostać prezydentem, niż wygrać wybory parlamentarne. Można zacząć od Senatu w sumie, to jest pewna trampolina do prezydentury :D Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 15:43 tak w ogóle czy ty sobie wyobrażasz nawiedzoną artystkę-filozofkę-zrzędę jako prezydenta? ;P owszem, byków nie robię, herb mam, ale czy to mnie predestynuje do takiego stresu? ;P źle mi życzysz, czy co? :P Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:14 Naucz się robić byki, zacznij cośkolwiek popijać i masz kwalifikacje! Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:34 popijać mogę ale nie cośkolwiek :P wybrednam :P Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:37 Jak nie może być coś tam, to niech będzie wino patykiem pisane rocznik 2011. Nada się? :D Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:38 a rioja z 1994 nie może być? :( buaaaaaaaaaaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:44 Stare wino? Może jeszcze spleśniałym serem zagryziesz? A na degustację przyjedziesz autem bez dachu? Nie, aż tak się poświęcać nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:48 nie mam auta :P nawet roweru nie mam ;P spleśniałych serów jako alergik nie bardzo mogę ;) no to jak nie rioja to chociaż poit dhubh? ;P albo guinness? no błagam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 17:52 Jak pijasz 27-letnie trunki, to nic dziwnego, że nie masz auta :D A zwykła czyściocha, to nie łaska? :D Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:05 I to się nazywa patriotyzm! Choć lubuski akurat nie jest produktem, który można polecać. Przynajmniej nie tym, których się lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:06 żartujesz? jak brytolom zawiozłam, to byli zachwyceni ;P się nie znasz i już :D Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 18:44 to jest osobnicze upodobanie, nie mające nic wspólnego z obiektywną "dobrością" trunku :P Odpowiedz Link Zgłoś
scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:23 > wiesz ty co scorry? gdyby moja mać nie miała ambicji, to ja bym teraz zarabiała > fortunę jako krawcowa ;P Lub (przy braku kapitału własnego) zapierdalała jako tania siła robocza lub ewentualnie stała pod urzędem pracy. Poza tem, jeśli masz talent alleluja i do przodu! Czy ktoś broni Ci być filozoficzną krawcową? Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:28 jako tania siła robocza zapierdala 70% ludności na świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:33 Ty nie pacz na świat tylko na ojczyznę. Tutaj dają 1320 peelenów. To nie oznacza, że ja to popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:43 właśnie, dają, a ja mam ich po stopach całować z wdzięczności, że pracując cały miesiąc nie stać mnie na przeżycie? no sorry bracie, ale misie to nie podoba. w dópie mam taką ojczyznę... Odpowiedz Link Zgłoś
scorrus Re: Nie studiujcie! 30.03.11, 14:46 I słusznie! Albowiem jak bóg kubie, tak kuba bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
madalenka25 Re: Tufka 30.03.11, 18:41 krawcowa dobra krawcowa to skarb który trzeba chronić;) i się tu mylą państwu pojęcia krawcowej ze szwaczką to szwaczki za marne grosze zapieprzają na hali i szyja bluzeczki z chińskiego lub koreańskiego gówna krawcowa to ... ktoś kto potrafi z kawałka materiału wyczarować sukienkę;) i jeśli jest dobra całkiem nieźle zarabia.. Odpowiedz Link Zgłoś
tfu.tfu Re: Tufka 30.03.11, 18:45 no, przecie o tym cały czas! :) to samo z fryzjerką! dobra fryzjerka to skarb nad skarby! Odpowiedz Link Zgłoś