Dodaj do ulubionych

Przestaję czytać tabloid GW

04.04.11, 08:47
To naukowo potwierdzone: tabloid kiedyś znany jako poważna Gazeta Wyborcza wsysa szare komórki jak tasiemiec.

Nie mam już ochoty czytać o dupie Urbańskiej i wyskakujących z każdego krzaka cyckach Muchy, nie chce misie podczas czytania poprawiać debilnych błędów stylistycznych, ortograficznych i logicznych. Nie interesuje mnie jak gruba, czerwona i krzycząca 'bloody murder' oprawka z serii 'katastrofy naturalne' może być użyta dla podkreślenia wagi tsunami.
Paradująca i zakonserwowana jak mumia Beza Narodowa z torebką za X0000000 PLN może mnie bawić w Gali kiedy czekam na wejście do dentysty, w połączeniu z ofiarami trzęsienia ziemi, dryfującym po morzu psem i lokami Kadaffiego działa ona laksatywnie.

Dość mam czytania 'newsów', które tydzień wcześniej zamieścił Telegraph, FAZ lub Guardian a my tu obgadaliśmy z każdej strony na pierwszej stronie GW, dość niekompetencji, nieumiejętności sprawdzenia najprostszych faktów jak choćby pisowni nazwisk.

Najbardziej jednak mam dość bezczelnego rżnięcia 'artykułów' poprzez kopiowanie prosto z innych stron i z Wikipedii, bez podstawowej znajomości tematu: ' Spalisz 1000kcal na godzinę przez spinning!' albo 'Szwedzki stół wigilijny to głównie gotowana kasza ryżowa i pierniki'

Boo bye!
Obserwuj wątek
    • tfu.tfu Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 08:52
      a jak już coś o bieliźnie wypisują to od razu misie nóż w kieszeni otwiera :/
      lete ablucji dokonywać, no i wont ;) może jak godzinę wcześniej wyjadę, to mimo korków zdążę? ;)
      • flissy Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 08:57
        A co bedziesz czytała?:)
        • kicho_nor Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 09:34
          E tam.
          Ja nie to dość o pupie Nataszy Urbańskiej, jeśli na pierwszej stronie
          to lepiej bo wtedy że normalnie.
        • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 09:41
          Wszystko co od dawna czytam minus GW :) Czyli: Politykę, Guardian, Times, Telegraph, FAZ, Die Zeit, Berliner Morgenpost, Dagens Nyheter i Svenska Dagbladet /szwedzkie gazety codzienne/ , Resume, to branżowe pismo szwedzkie etc, etc...
          • milleniusz Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 09:49
            Ale mówisz o wersji papierzanej, czy o portalu Gazeta.pl? Bo portal się zeszmacił totalnie, dość wspomnieć o paskudnych literówkach w tytuałach, które potrafią i tydzień wisieć na stronie głównej, ale Wyborcza papierowa jakiś poziom jeszcze trzyma. Choć fakt, że dość niski i bliski bruku. (I Faktu, nota bene, też). : )
            • kicho_nor Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 09:53
              Cukierko, to zaczyna być niebezpieczne się zdaje u Ciebie.
              To Ty Cukiero lepiej o pajączkach świętojańskich poczytaj
              i one uspokajają twe zszarganie
              • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 09:56
                Nic nie jest zszargane, jestem spokojna jak nigdy, ale dzięki za troskę. Ładną dupeńkę też chętnie pooglądam, tylko dlaczego cały czas musi być ta sama i w dodatku z megalomanem Józefowiczem doczepionym do niej? :D
            • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 09:59
              Tak, chodzi o portal głównie, ale nie tylko :) Rzeka Huson, Alcaratz, Sharm el Shrek /sic!/ Kate Midelton i wiele wiele innych żenujących byków wynikających z braku szacunku nie dla czytelnika nawet, bo tego mają od dawna w dupie, ale dla siebie samych i swojej pracy.
              • tfu.tfu Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 14:31
                bo widzisz, jak zobaczyłam pierwszą literówkę w Polityce, jakieś będzie z 10 lat temu, to stwierdziłam, że świat się kończy ;)
                korektorom marnie płacą chyba :/
                • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 16:27
                  Ostatnio bardzo dobrze się prezentują, za to GW to obraz histerycznej dysleksji i... dyspepsji :D
                  • tfu.tfu Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 19:17
                    no wiem wiem, ale literówka? w Polityce? to był koniec pewnego etosu ;)
                    • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 09:47
                      Jak i odejście Urbana ;)))
                      • tfu.tfu Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 12:45
                        no wiesz co? :D:D:D
                        inna rzecz, że misie bardzo nie podobało wydanie typu "płachta" nie dało się czytać pod ławką ;)
                        (dziś nie dupa, dziś temat dnia to cycki panien Krupa :D)
                        • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 15:49
                          Aaaaa ić mi, Trolló :DD nie klikam i co mi zrobisz? Dawaj mi tu Urbana, może być z uszkami :D
                          • tfu.tfu Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 18:03
                            cycki mają większe powodzenie na szpilach, jakbyś nie zauważyła ;P
          • flissy Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 12:28
            twardycukierek napisała:

> Wszystko co od dawna czytam minus GW :) Czyli: Politykę, Guardian, Times, Teleg
            > raph, FAZ, Die Zeit, Berliner Morgenpost, Dagens Nyheter i Svenska Dagbladet /s
            > zwedzkie gazety codzienne/ , Resume, to branżowe pismo szwedzkie etc, etc...

Jejkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,,,a ja tylko To&owo :D
            • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 12:36
              To po części praca, po części od zawsze tak mam, w domu gazety i magazyny były w ogromnych ilościach a uczyłam się czytać teksty o czym innym niż Gąska Balbinka z Polityki :D
    • scorrus Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 12:26
      > Najbardziej jednak mam dość bezczelnego rżnięcia 'artykułów' poprzez kopiowanie
      > prosto z innych stron i z Wikipedii, bez podstawowej znajomości tematu

A czasem i bez źródła, które wypływa dopiero w komentarzach pod artykułem.

Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze więc:

Wyciąg z >>Nowy regulamin serwisu Ludzie.gazeta.pl!<< (boję się zmieniać, bo naruszę prawa ałtorskie)

"6. Niedopuszczalne jest umieszczanie przez użytkowników na stronach ich profilów treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc, jak również treści naruszających zasady Netykiety.
      7. Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez użytkowników na stronach ich profilów materiałów tekstowych, graficznych czy dźwiękowych, naruszających prawa lub prawem chronione dobra osób trzecich. Użytkownik zamieszczając w swoim profilu materiał, w tym zwłaszcza zdjęcie zawierające jego wizerunek oświadcza, że posiada prawa autorskie majątkowe do zdjęcia lub licencję od podmiotu, któremu przysługują prawa autorskie majątkowe w zakresie niezbędnym do jego rozpowszechniania w Portalu.
      ...
      9. Niedopuszczalne jest umieszczanie przez użytkowników na stronach ich profilów linków do stron internetowych zawierających treści lub materiały, o których mowa odpowiednio w pkt. 6 i 7 niniejszego regulaminu..."
      • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 12:34
        Bummer, dlatego nie mam profilu :D
        A artykuł o spinningu, słowo w słowo zerżnięty z innej strony, po wytknięciu im tego przez czytelnika, zdjęli z głównej ale nie skasowali i nie przeprosili :)))
        • scorrus Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 12:50
          Mnie zadziwia ostatnia histeria co do linków.
          Nagle się okazało, że to, co jest jednym z większych wynalazków html, jest złe!
          Link to tylko kierunkowskaz. To nie jest reklama. Jeśli ktoś na ulicy zapyta mnie o to, gdzie jest hotel, to mam mu nie powiedzieć, czy raczej powiedzieć i razem z nim udać się do hotelu, by hotel wypłacił mi należne zyski od reklamy? Bzdura i totalne zidiocenie.
          • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 13:02
            Zgadzam się, nie tylko zidiocenie ale typowa dla GW obłuda: biorą za to kasę więc sieją pluginy 'Lubię to' wszędzie tam gdzie słońce dochodzi i nie dochodzi, o agresywnych reklamach uniemożliwiających ładowanie strony forum w czasie krótszym niż 45 sekund nie wspominając. Ale kiedy zwykły użytkownik, który nie dostaje za to kasy, chce się podzielić z innymi ciekawą stroną, jest zbirem spod ciemnej gwiazdy :D
            Kiedy wyśmiałam pluginy do FB, administracja odpowiedziała: to nie klikaj! Powiem więc tak: to nie klikajcie w moje linki, olejcie je wielką zasłoną milczenia, i git! :D

:D
            • tygrysgreen Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 14:24
              histerie z linkami przypominają historyjkę o skrócie:

List od użytkowniczki komputera:

Dzień dobry, chcę skopiować film na dyskietkę gdy dam kopiuj pojawia mi się komunikat, że na dysku A nie ma wystarczająco miejsca. Potem daje "skopiuj skrót" i wtedy mi się film mieści na dyskietce. Problem jednak powstaje gdy chcę go uruchomić na innym komputerze dlatego, że pojawia mi się komunikat "skrót nie został znaleziony", równocześnie na moim komputerze ten film normalnie uruchamiam. Co z tym mogę zrobić?

Odpowiedź:

Droga użytkowniczko, do swojej torebki nie zmieści Pani swojego futra. Karteczka z tym, że futro ma Pani w szafie, do torebki sie jednak zmieści. Tak więc dopóki jest Pani w domu a przeczyta Pani karteczkę z torebki, że futro jest w szafie, bez problemu je Pani tam znajdzie. Gorzej gdy, będąc u przyjaciółki wyciągnie Pani karteczkę z torebki i przeczyta, że w szafie ma Pani futro. W szafie u przyjaciółki może Pani długo szukać, ale tego futra tam Pani na pewno nie znajdzie.

Jeszcze podpowiedź:

torebka = dyskietka
              futro = film
              karteczka = skrót
              szafa = komputer
              mól w szafie = wirus komputerowy
              sąsiad w szafie = hacker
              • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 04.04.11, 16:23
                He he he ;)))
    • hardy1 Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 10:01
      Przeskoczysz to? Te agresywne reklamy, te idiotyczne teksty, te pupy zasłaniające pół pierwszej strony? Te "newsy" ze człek ugryzł psa a pies kota?
      Zrobiłem od dłuższego czasu inaczej - dostaję na pocztę artykuły tylko z wybranych przeze mnie dziedzin. Już mam selekcję - a potem sam już przeglądam - albo czytam albo po przeczytaniu początku wyrzucam.

I portale tematyczne -tam przeważnie dbają o poziom a nie "mydło i powidło". Jak nie mogę pewnych zjawisk zlikwidować i przywrócić czystą wodę to nauczyłem się łowić w tej "mętnej", aby starego trampka ciągle nie wyciągać...
      • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 10:27
        Ale o co pytasz, co przeskoczę? :) Twój system nie jest zły, jeśli działa dla Ciebie to gratuluję :))
        Pozostaję przy reszcie moich lektur, obędę się bez GW doskonale, a co mi ewentualnie umknie z wielkich światowych problemów typu złamany tips Dody albo wypadające cycki Muchy, to doczytam w GALI u dentysty :D

:D
        • hardy1 Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 17:22
          Nie przeskoczysz - znaczy nie zmienisz preferencji mediów. Ich interesuje to na czym zarobią. A ja szukam tego co mnie interesuje. Oni mi na chama wciskają latającą po ekranie reklamę a ja na chama wyrzucam nawet nagłówka nie oglądając.
          Mam wybór ograniczony, w przeciwieństwie do Ciebie. Jednak...jakoś sobie radzę :) Kto wie gdzie szukać i co czytać...i jak selekcjonować info - to sobie poradzi. Tak jak Ty. Troszkę i ja :)
          Fakt że bez pewnego poziomu ogólnej wiedzy i...zainteresowań oraz otwartego umysłu - tabloidalne media wcisną wszystko. Ot, taki chichot historii - chyba nie to miał na myśli ten co wymyślił termin "społeczeństwo informatyczne"...
          • twardycukierek Re: Przestaję czytać tabloid GW 05.04.11, 17:36
            Nie mam zamiaru niczego zmieniać :) Czemu? Bo mi za to nie płacą :D Było mi jakiś czas przykro z powodu staczania się tak kiedyś dobrej gazety jak GW w rynsztok tabloidalny, ale ich sprawa. Wydaje im się, że idą z duchem czasu, tylko że ten duch już dawno gdzie indziej odjechał ostatnim pociągiem a stację zamknięto.
            Wiem, że Ty znajdziesz informacje choćbyś je miał wykopać spod zamrożonej ziemi :D Taki już jesteś i nie wierzysz w byłe bzdurę tylko dlatego, że jest wydrukowana.

Inni bezkrytycznie połykają każdy artykuł i kiedy Pudelek donosi o niezbitym fakcie porzucenia Camilli przez Karola, od razu wieszają zwyczajowe psy na tym ostatnim :D To, że informacja o plastrach na dópę, które wyciągają toksyny z organizmu wisi na GW nobilituje taką bzdurę. Ludzie wierzą nawet w to, że zaciskając mocno pięści można odmówić sobie ciastka, że tak walczy się z łakomstwem /artykuł w GW w ubiegły weekend/.

Takimi ludźmi jest najłatwiej rządzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka