Dodaj do ulubionych

Tablica smolenska

10.04.11, 19:45
O co chodzi w tej calej hecy z tablica upamietniajaca katastrofe smolenska? Przeciez nowa tablica jest calkiem ok, to oczywyste, ze powinna byc i po polsku i po rosyjsku, a nie tylko po polsku...
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/55,80277,9404629,,,,9410463.html
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: Tablica smolenska 10.04.11, 19:47
      Znikł tam fragment o sowieckich zbrodniach, poza tym podmiany dokonano bez wiedzy i w dosć tajemniczych okolicznosciach. Po wiecej zapraszam na mojego Bloxa.
      • ikcort Re: Tablica smolenska 10.04.11, 20:04
        > Znikł tam fragment o sowieckich zbrodniach, poza tym podmiany dokonano bez wiedzy
        > i w dosć tajemniczych okolicznosciach

Sprawa nie jest niestety wcale taka oczywista. Ja początkowo też się oburzałem, że to skandal, że plują na nas itp. Ale spróbujmy się zastanowić na spokojnie: fraza o "sowieckiej zbrodni ludobójstwa" była niestety najprawdopodobniej obliczona na sprowokowanie Rosjan. Smutne fakty są takie, że za ludobójstwo zbrodnie katyńską uznaje jedynie IPN - słusznie czy nie (moim zdaniem słusznie) - tak już jest. Przede wszystkim zaś nie uznają tej zbrodni za ludobójstwo władze Rosyjskie. Na co więc właściwie liczyli autorzy tej tablicy? Na to, że Rosjanie uznają ich "rację moralną"? To się po prostu musiało tak skończyć i tyle.
        • tanebo Re: Tablica smolenska 10.04.11, 20:23
          Jest też inna strona tej tablicy - podobnie jak krzyż pod pałacem tablica została zamontowana zupełnie oddolnie że tak powiem. Nie wiem czy maczali w tym palce harcerze, ale nie mają z tym nic wspólnego ani władze polskie ani rosyjskie. Ktoś sobie ją przywiózł i zamontował. Co my polacy powiedzielibyśmy gdyby dajmy na to Ukraińcy zamontowali jakąś tablicę w Polsce z tekstem o ludobójstwie w trakcie akcji "Wisła"?
          • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:22
            Co my polacy powiedzielibyśmy gdyby dajmy
            > na to Ukraińcy zamontowali jakąś tablicę w Polsce z tekstem o ludobójstwie w t
            > rakcie akcji "Wisła"?

Porównanie nieadekwatne...
            • tanebo Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:49
              Dlaczego?
            • voxave Re: Tablica smolenska 14.04.11, 05:49
              Mg--moralność kalego--Kali ukraśc to jest ok--ukraśc Kalemu to od razu krzyk PISdziactwa
        • strikemaster Re: Tablica smolenska 10.04.11, 20:58
          > Na co więc właściwie liczyli autorzy tej tablicy? Na to, że Rosjanie uz
          > nają ich "rację moralną"? To się po prostu musiało tak skończyć i tyle.

Nie przeczytałeś, co mialem na ten temat do powiedzenia. A ostateczna konkluzja brzmiała: to był albo przejaw kompletnej ignorancji PISu (bo to ich sprawka), albo celowe działąnie (w tym wypadku również PISu) - pułapka zastawiona na Tuska.
          • ikcort Re: Tablica smolenska 10.04.11, 21:05
            > Nie przeczytałeś, co mialem na ten temat do powiedzenia. A ostateczna konkluzja
            > brzmiała: to był albo przejaw kompletnej ignorancji PISu (bo to ich sprawka),
            > albo celowe działąnie (w tym wypadku również PISu) - pułapka zastawiona na Tuska.

Przeczytałem, tylko że nie bardzo mam cokolwiek do powiedzenia w tej materii, ot, teza, której się nie da ani obalić, ani dowieść.
            • strikemaster Re: Tablica smolenska 10.04.11, 21:28
              Myślisz, ze tablicę mógł postawic ktoś niezwiązany z PISem? Ja w to wątpię. Dowodów rzeczywiście nie mam, ale teza jest wysoce prawdopodobna.
              • ikcort Re: Tablica smolenska 10.04.11, 21:39
                > Myślisz, ze tablicę mógł postawic ktoś niezwiązany z PISem? Ja w to wątpię.
                > Dowodów rzeczywiście nie mam, ale teza jest wysoce prawdopodobna.

Nie no, to oczywiście jest teza ze wszech miar prawdopodobna, podobnie jak teza - sam zresztą ją wysunąłem - że treść tablicy była obliczona na sprowokowanie Rosjan. Tezą typu "fifty-fifty" jest natomiast teza o zastawianiu sideł na Ryżego. :)
                • strikemaster Re: Tablica smolenska 10.04.11, 22:09
                  O co sie spieramy, skoro jest pełna zgoda? :D
                  • ikcort Re: Tablica smolenska 10.04.11, 22:39
                    > O co sie spieramy, skoro jest pełna zgoda? :D

Rzeczywiście, sam już nie wiem, o co. :)
          • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:21
            to był albo przejaw kompletnej ignorancji PISu (bo to ich sprawka),
            > albo celowe działąnie (w tym wypadku również PISu) - pułapka zastawiona na Tusk

Wylecz się z teorii spiskowych... Tusk miał 5 miesięcy,żeby sprawę rozwiązać, ale jak zwykle wziął na przeczekanie...
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Tablica smolenska 12.04.11, 10:10
              Oczywiście ze to wina Tuska. Kurtyki i Merty nasmrodziły ale to Tusk zbierze baty od "niezależnych". Tak właśnie działa bała ta zgraja: najpierw narobią burdelu a potem ktoś musi za nich sprzątać. No ale oni zawsze niewinni.
            • voxave Re: Tablica smolenska 14.04.11, 05:54
              Mg--przez ciebie Tusk wygrywa --w polityce zalecana jest rozwaga--ty swoja postawa reprezentujaca PIS utwierdzasz mnie w przekonaniu że żadna miarą nie powinnam dopuścić do rządów towarzystwa z Lotu nad Kukułczym Gniazdem cbdo
        • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 13:38
          > Przede wszystkim zaś nie uznają tej zbrodni za ludobójstwo władze Ros
          > yjskie.

Katyń był ludobójstwem - to oczywisty fakt
          Czy wobec tego powinniśmy akceptować postawę Putinowców ?...
          • snajper55 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 14:24
            mg2005 napisał:

> > Przede wszystkim zaś nie uznają tej zbrodni za ludobójstwo władze Ros
            > > yjskie.
            >
            > Katyń był ludobójstwem - to oczywisty fakt

To nie jest fakt, tylko twój pogląd.

S.
            • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:26
              > > Katyń był ludobójstwem - to oczywisty fakt
              >
              > To nie jest fakt, tylko twój pogląd.

Nie - ta obiektywny fakt
              • snajper55 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 22:47
                mg2005 napisał:

> > > Katyń był ludobójstwem - to oczywisty fakt
                > >
                > > To nie jest fakt, tylko twój pogląd.
                >
                > Nie - ta obiektywny fakt

Ty tak uważasz. Na tym polega posiadanie poglądów.

S.
                • ka_p_pa Re: Tablica smolenska 11.04.11, 22:55
                  snajper55 napisał:

> mg2005 napisał:
                  >
                  > > > > Katyń był ludobójstwem - to oczywisty fakt
                  > > >
                  > > > To nie jest fakt, tylko twój pogląd.
                  > >
                  > > Nie - ta obiektywny fakt
                  >
                  > Ty tak uważasz. Na tym polega posiadanie poglądów.

On nie posiada własnych poglądów.
                • mg2005 Re: Tablica smolenska 12.04.11, 09:28
                  > > Nie - ta obiektywny fakt
                  >
                  > Ty tak uważasz. Na tym polega posiadanie poglądów.
                  >

Nie rozumiesz co znaczy fakt ?...
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Tablica smolenska 12.04.11, 10:11
                    To ty nie rozumiesz na czym polega fakt.
      • camel_3d Re: Tablica smolenska 12.04.11, 09:12
        strikemaster napisał:

> Znikł tam fragment o sowieckich zbrodniach, poza tym podmiany dokonano bez wied
        > zy i w dosć tajemniczych okolicznosciach.

zdaje sie, ze umieszczenie pierwszej tablicy tez dokonano bez wiedzy i w tajemniczych okolicznosciach...
        • voxave Re: Tablica smolenska 14.04.11, 06:00
          PIS podłożył tablicę--Kali zrobił dobrze-----Rosja tablice usunęla----Kalemu zrobiono focha
    • imponeross Noz w serce narodu 10.04.11, 20:27
      A propos tablicy smolenskiejm czy czujecie sie, ze wbito wam noz w serce, jak to okreslono na Jasnej Gorze?:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9408455,Jasna_Gora___To_prowokacja_i_noz_wbity_w_serce_narodu_.html
      • jureczek_barbarzynca Re: Noz w serce narodu 10.04.11, 21:13
        > A propos tablicy smolenskiejm czy czujecie sie, ze wbito wam noz w serce, jak t
        > o okreslono na Jasnej Gorze?:>

E tam nóż, ja myślę że sierp wbili w serce ,a młotem w łeb dali.
        A tak na serio to jedna strona drugą prowokuje do takich działań, jak by nie można było stonować i nie drażnić się wzajemnie.
        • imponeross sierp wbili w serce, a młotem w łeb dali 10.04.11, 21:28
          jureczek_barbarzynca napisał:

> > A propos tablicy smolenskiejm czy czujecie sie, ze wbito wam noz w serce,
          > jak t
          > > o okreslono na Jasnej Gorze?:>
          >
          > E tam nóż, ja myślę że sierp wbili w serce ,a młotem w łeb dali.

Tak, lepiej to ujales niz przeorowie

> A tak na serio to jedna strona drugą prowokuje do takich działań, jak by nie mo
          > żna było stonować i nie drażnić się wzajemnie.

Chyba tak.
      • mg2005 Re: Noz w serce Donka :) 11.04.11, 19:28
        Putin znów wykołował Tusia jak chłopca na boisku... :)
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Noz w serce Donka :) 12.04.11, 10:12
          Putin? Marta i Kurtykowa pierdnęły ale oczywiście winny jest Tusk.
        • imponeross Kolek w twoja d... 12.04.11, 18:08
          mg2005 napisał:

> Putin znów wykołował Tusia jak chłopca na boisku... :)

Raczej kolek w twoja d...
          • mg2005 Re: Kolek w tuskową d... 13.04.11, 18:15
            Donek lizał putinowską d..., a tu taka przykra siurpryza... :)
            • voxave Re: Kolek w tuskową d... 14.04.11, 06:05
              Mg--caLy czas liżesz doopę prezesowi i nikt ci tego nie wymawia z prostej grzeczności
        • voxave Re: Noz w serce Donka :) 14.04.11, 06:02
          Mg---Tuś wykołował ciebie i twoje nekrofilskie ugrupowanie
    • lepian4 Re: Tablica smolenska 10.04.11, 20:54
      Mnie najbardziej drazni "interpunkcja2 komorowska.
    • migreniasta Re: Tablica smolenska 10.04.11, 21:05
      W pierwszym artykule o tablicy smoleńskiej było tylko bicie "polskiej piany".Nie doczytałam się na czym polega skucha przy redagowaniu tekstu. Nie dziwię się Rosjanom,że zrobili to po swojemu. W polskiej wersji większy nacisk kładziono na ludobójstwie niż na katastrofie. Uważam to za sofizmat.
      Szlag mnie trafia jak Żydzi urządzają sobie szopki na terenie RP.Wściekałam się gdy torpedowali plany zagospodarowania przestrzennego Oświęcimia. Smoleńsk póki co leży na terenie Rosji.My jesteśmy tam goścmi. Uszanujmy to.....
      • Gość: ka_p_pa Re: Tablica smolenska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.11, 21:10
        >Smoleńsk póki co leży na terenie Rosji.My jesteśmy tam goścmi. Uszanujmy to.....

Amen
        • migreniasta Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 10.04.11, 21:25
          Różne też jest pojmowanie pamięci żołnierzy Armii Czerwonej poległych na terenach obecnej RP przez Polaków i Rosjan. Rosjanie pielęgnują pamięć po nich jako o tych ,którzy brali udział w Wojnie Ojczyźnianej-my zaś jako tych ,którzy przynieśli na bagnetach nową jakość wolności.......
          W tej materii wszyscy mamy rację-każdy swoją.
          W Smoleńsku oczywiście doszło do barbarzyńskiego aktu ludobójstwa,ale nie ma najmniejszego sensu zabijać się drugi raz tylko po to by udowodnić oczywistość.
          Słowo przepraszam nawet jak padnie nie przywróci nikomu ani życia,ani dobrego samopoczucia.Dzisiejsza Rosja ma z tym tyle wspólnego co Tusk z Berezą Kartuską,albo Napieralski ze stodołą pod Łomżą,w której polscy naziści spalili żydowskich sprzedawczyków.
          • Gość: ka_p_pa Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.11, 21:33
            Zgadzam się z Tobą wyjątkowo w całej rozciągłości. Dywagacje Strike też mają sens, ale ostatecznym argumentem jest prawo gospodarza do zarządzania terenem. Dodam, że tablica zawieszona przez dwie głupie baby powinna była zniknąć na drugi dzień.
            • migreniasta Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 10.04.11, 21:42
              W uzupełnieniu dodam ,że owe baby też......
          • ikcort Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 10.04.11, 22:56
            > Dzisiejsza Rosja ma z tym tyle wspólnego co Tusk z Berezą Kartuską,
            > albo Napieralski ze stodołą pod Łomżą,w której polscy naziści spalili żydowskich
            > sprzedawczyków.

Twoja teza jest mocno wątpliwa, jeśli wziąć pod uwagę, że na Placu Czerwonym wciąż spoczywa zmumifikowany towarzysz Lenin, przywódca kraju jest byłym KGB-istą (a, jak wiadomo, byli KGB-iści nie istnieją), nielojalni wobec Kremla dziennikarze zostają co rusz pobici przez "nieznanych sprawców", a obywatele bardziej się boją milicji niż mafii; ponadto służby mają siedzibę na Łubiance, a hymnem państwowym wciąż jest chwytająca za serce melodia Aleksandrowa, wybrana przez samego towarzysza Stalina. Słowem - wszystko jest jak dawniej…
          • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 11.04.11, 00:22
            migreniasta napisała:

> W Smoleńsku oczywiście doszło do barbarzyńskiego aktu ludobójstwa,<

Pomyliłaś się o kilkanaście kilometrów, czy przeszłaś do obozu Miligrama?
            • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 11.04.11, 19:35
              matylda1001 napisała:

> migreniasta napisała:
              >
              > > W Smoleńsku oczywiście doszło do barbarzyńskiego aktu ludobójstwa,<
              >
              > Pomyliłaś się o kilkanaście kilometrów, czy przeszłaś do obozu Miligrama?

O czym bełkoczesz tym razem ?...
              • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 11.04.11, 22:47
                mg2005 napisał:

> O czym bełkoczesz tym razem ?... <

To było do Migreniastej, a Ona będzie wiedziała.
                • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 12.04.11, 09:21
                  matylda1001 napisała:
                  >
                  > To było do Migreniastej, a Ona będzie wiedziała.
                  >

Kręcisz. Jeśli piszesz do niej , to pisz na priwa. Jeśli piszesz na Forum, to na Forum powinnaś wyjaśnić
                  • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 12.04.11, 11:09
                    mg2005 napisał:

> Kręcisz. Jeśli piszesz do niej , to pisz na priwa. Jeśli piszesz na Forum, to na Forum powinnaś wyjaśnić<

No to Ci wyjaśnię, skoro nawet odpowiedz Migreniastej nie pomogła. Migreniasta pomyliła sie pisząc o ludobójstwie w Smoleńsku. W Smoleńsku doszło do tragicznego w skutkach wypadku lotniczego. Gdyby jednak upierała sie przy ludobójstwie w Smoleńsku, to znaczyłoby, że przejęła tok Twojego rozumowania, czyli wierzy w straszną zbrodnie Rosjan na ciele narodu polskiego sprzed roku. I nie łap mnie za słówka, bo nie chodzi o szczegóły. Pa!
                    • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 12.04.11, 21:09
                      matylda1001 napisała:

tok Twojego rozumowania, czyli wierzy w
                      > straszną zbrodnie Rosjan na ciele narodu polskiego sprzed roku.

Udowodnij,że to mój tok rozumowania !
                      • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 13.04.11, 10:44
                        mg2005 napisał:

> Udowodnij,że to mój tok rozumowania !<

A naści, mule... nawet długo nie potrzeba szukać:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,29,124164613,124247080,Re_Tablica_brukselska_.html
                        • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 13.04.11, 18:20
                          > A naści, mule

Nierozgarnięta krowo, to ma się nijak do tego co napisałaś :

matylda1001 napisała:

tok Twojego rozumowania, czyli wierzy w
                          > straszną zbrodnie Rosjan na ciele narodu polskiego sprzed roku.

Szukaj dalej... :)
                          • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 13.04.11, 22:45
                            mg2005 napisał:

> Nierozgarnięta krowo, to ma się nijak do tego co napisałaś :

Po pierwsze nie pyskuj, bo nie może być na równi świnia z pastuchem, pilnuj swojego miejsca w szeregu, a poza tym to wszystko się zgadza. Długie ręce kremla sięgają aż do Brukseli, gdzie ten kreml nie chce dopuścić do tego, żeby pisowskie oszołomy rozklepały na cały świat o ich (kremla) strasznej zbrodni sprzed roku:) Nie udało się im storpedować idiotycznej wystawy, to chociaż (jeszcze bardziej idiotyczne) napisy kazali pozaklejać:) To nie tok Twojego rozumowania? Mnie najbardziej podobał sie napis, ktory mówił o tym, jakoby Polacy uważali Nieboszczyka za najwybitniejszego męża stanu. Nie wiedziałam, że PiSdziaki to kabareciarze;)
                            • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 14.04.11, 20:31
                              matylda1001 napisała:

> Po pierwsze nie pyskuj,

Hipokrytko, to Ty pyskujesz...

bo nie może być na równi świnia z pastuchem,

Jeśli wolisz - mogę Cię nazywać pieszczotliwie świnią :)

. Długie ręce kremla s
                              > ięgają aż do Brukseli, gdzie ten kreml nie chce dopuścić do tego, żeby pisowski
                              > e oszołomy rozklepały na cały świat o ich (kremla) strasznej zbrodni sprzed rok

To twoja paranoiczna teoria spiskowa.
                              A teraz przyznaj,że kłamałaś i przeproś za to :
                              "tok Twojego rozumowania, czyli wierzy w
                              > straszną zbrodnie Rosjan na ciele narodu polskiego sprzed roku. "

• matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 15.04.11, 00:21
                                A nazywaj sobie jak chcesz, Twoja sprawa. Tyle mnie to obchodzi, co tych wszystkich, których tu wiecznie obrażasz.
                                • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 15.04.11, 14:47
                                  matylda1001 napisała:

> A nazywaj sobie jak chcesz,

Nadal nie rozliczyłaś się ze swojego pomówienia:
                                  "tok Twojego rozumowania, czyli wierzy w
                                  > straszną zbrodnie Rosjan na ciele narodu polskiego sprzed roku. "

Wykaż trochę honoru...
                                  • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 16.04.11, 00:31
                                    I kto tu pisze o honorze:) Czy Ty doznałeś jakiegos rozdwojenia jaźni? Przecież przez cały rok nie możesz pogodzić się z faktem, że pod Smoleńskiem doszło do tragicznego w skutkach wypadku lotniczego. Przez cały rok dowodzisz, ze Rosjanie mieli zgubny wpływ na wydarzenie, jakich wiele dzieje się od czasu, gdy wymyślono samolot. Napisałeś setki postów na ten temat. Twoja opinia jest powszechnie znana. Czy teraz chcesz wszystkiemu zaprzeczyć?
                                    Ps. Niczego udowadniać nie będę, jako dowód poczytaj sobie swoją własną radosną twórczość z ostatniego roku i prześledz własny tok rozumowania.
                                    • mg2005 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 26.04.11, 20:24
                                      matylda1001 napisała:

> Czy Ty doznałeś jakiegos rozdwojenia jaźni?

Czy ty cierpisz na schizofrenię ? Gdzie napisałem, że Katastrofa była rosyjską zbrodnią ?
                  • voxave Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 14.04.11, 06:09
                    Mg--w swoim domu rozkazuj co kto ma robić ---na forum kazdy robi jak uważa
              • voxave Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 14.04.11, 06:06
                Mg--wiele osob ci mówi abys udal sie na leczenie a ty taki niedowiarek
            • migreniasta Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 11.04.11, 22:46
              Oczywiście miałam na myśli Katyń. Sorki. Od tego Smoleńska starch nawet robić zakupy w BIEDRONCE w obawie,że się stanie w kolejce przed jego olbrzymiością preprezesesem Kaczymordą.
              • matylda1001 Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 11.04.11, 22:53
                migreniasta napisała:

> Oczywiście miałam na myśli Katyń. Sorki. Od tego Smoleńska starch nawet robić zakupy w BIEDRONCE w obawie,że się stanie w kolejce przed jego olbrzymiością preprezesesem Kaczymordą.<

Masz racje, gdybym miała się z nim znaleźć w jednej kolejce to wolałabym stac za nim, żeby nie miec gada za plecami. Nie wiadomo co takiemu może przyjśc do głowy;)
                • migreniasta Re: Tablica smolenska/Pomniki Armii Czerwonej 13.04.11, 20:23
                  Spoko...nie zapyli Cię...ponoć nie ma czym się podłączyć od tyłu.
      • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:33
        Smoleńsk pók
        > i co leży na terenie Rosji.My jesteśmy tam goścmi. Uszanujmy to.....

Dlatego d... dał polski MSZ , czyli Sikorski,czyli Tusk... .
        Najpierw krętacze udawali zaskoczenie, potem przyznali , że mieli od 5 miesięcy sygnały od ruskiego MSZ...
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Tablica smolenska 12.04.11, 10:13
          Najpierw pierdnęły Merta i Kurtyka a teraz MZS musi się tłumaczyć z powodu ich żałosnego zachowania.
        • voxave Re: Tablica smolenska 14.04.11, 06:21
          Mg--ta wypowiedzia dajesz świadectwo że wiesz o tym iz nasz rząd wiedzial o tym iz tablica zostanie usunieta---dlaczego wobec tego ubliżasz mi od idiotki jak powiedzialam że nasz wywiad wiedzial o calej sprawie----jesteś powaznie pokrecony
    • qqazz Kwestia treści 10.04.11, 21:57
      Bolszewicy na dłuzszą metę nie mogą przełknąć akapitu o zbrodni katyńskiej, taka ich kacapska mentalność postmongolska.

pozdrawiam
      • migreniasta Re: Kwestia treści 10.04.11, 22:05
        Bo na swój sposób są oni po prostu pisiorami w wersji postsowieckiej.
        Nieprawdaż?
        • qqazz Re: Kwestia treści 10.04.11, 22:14
          Żeby to dobrze zrozumiec trzeba sięgnac dalej, Ichnia publiczna i państwowa (co podkreślam) mentalnośc została ukształtowana już w średniowieczu przez Mongołów i to sie dalej kręci. Rosja była jest i pewnie długo będzie archaiczną azjatycką despotią.

pozdrawiam
          • migreniasta Re: Kwestia treści 10.04.11, 22:24
            Wielokrotnie byłam w tych wschodnich stronach. Zauważyłam tam występowanie swoistego dualizmu myśleniowego. Co innego myślą na ulicy i w pracy...co innego w domowych pieleszach.
            • mg2005 Re: Kwestia treści 11.04.11, 19:38
              >Co innego myślą na ulicy i w pracy...co innego w d
              > omowych pieleszach.

Czyli orwellowskie "dwójmyślenie"... :)
          • Gość: DSD Re: Kwestia treści IP: 212.33.72.* 11.04.11, 13:00
            > Żeby to dobrze zrozumiec trzeba sięgnac dalej, Ichnia publiczna i państwowa (co
            > podkreślam) mentalnośc została ukształtowana już w średniowieczu przez Mongołó
            > w i to sie dalej kręci. Rosja była jest i pewnie długo będzie archaiczną azjaty
            > cką despotią.

No, Bismarck i inni Niemcy coś podobnegpo myśleli o Polakach. I - patrząc na nasze zachowanie - trudno z tym polemizować.
            • strikemaster Re: Kwestia treści 11.04.11, 19:49
              > No, Bismarck i inni Niemcy coś podobnegpo myśleli o Polakach. I - patrząc na na
              > sze zachowanie - trudno z tym polemizować.

Na nasze ,czyli czyje dokładnie?
      • strikemaster Re: Kwestia treści 11.04.11, 19:00
        > Bolszewicy na dłuzszą metę nie mogą przełknąć akapitu o zbrodni katyńskiej, tak
        > a ich kacapska mentalność postmongolska.

Fajny bełkot Ci wyszedł, jak PISiarzowi na Krajówce. Wyraźnie widać, ze to kwestia gry politycznej i przeszłość (BTW kto to jest ten kacap, co chwilę o tym czytam i nie wiem, o kim to?) nie ma tu nic do rzeczy.
    • klosowski334 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 00:39
      Szczerze mowiac sam jestem tym zaskoczony. Poza tym, ze nowa tablica zawiera mocno rzucajacy sie w oczy blad interpunkcyjny, co jest kompromitujace, to zniknal caly ustep wspominajacy o pomordowanych przez Sowietow oficerach. Z drugiej strony, jak mawial Tewje Mleczarz, Polacy postawili wlasna tablice bez uzgodnienia tego z wladzami Moskwy i Smolenska. Z drugiej strony, oba MSZty musialy wykazac sie nie lada zla wola by nie uzgodnic tej sprawy wczesniej. Z drugiej strony polskie MSZ przez pare godzin zarzekalo sie, ze jest zaskoczone totalnie cala sytuacja, by po paru godzinach przyznac, ze Rosjanie jednak uprzedzali, ze tablice usuna. Z drugiej strony polskie MSZ twierdzi w nowej wersji komunikatu, ze nie bylo zaskoczone obiekcjami Moskwy, ale momentem usuniecia tablicy, co sugerowac moze prowokacje. Z drugiej strony rosyjskie MSZ przedstawia kserokopie dokumentow, ktore swiadcza o tym, ze Rosjanie uprzedzali polskich partnerow, ze tablica zostanie zastapiona nowa przed uroczystosciami z udzialem obu prezydentow. Z drugiej strony...
      • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:40
        Z drugiej stron
        > y polskie MSZ przez pare godzin zarzekalo sie, ze jest zaskoczone totalnie cala
        > sytuacja, by po paru godzinach przyznac, ze Rosjanie jednak uprzedzali, ze tab
        > lice usuna. Z drugiej strony polskie MSZ twierdzi w nowej wersji komunikatu, ze
        > nie bylo zaskoczone obiekcjami Moskwy, ale momentem usuniecia tablicy, co suge
        > rowac moze prowokacje. Z drugiej strony rosyjskie MSZ przedstawia kserokopie do
        > kumentow, ktore swiadcza o tym, ze Rosjanie uprzedzali polskich partnerow, ze t
        > ablica zostanie zastapiona nowa przed uroczystosciami z udzialem obu prezydento
        > w. Z drugiej strony...

Czyli Sikorski i Tusk znów dali d... w kwestii smoleńskiej... :/
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Tablica smolenska 12.04.11, 10:14
          Ano dali. powinni byli się nie certolić i kurtykową tablicę od razu wywalić na śmietnik.
    • matylda1001 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 11:57
      Dziś już wiemy trochę więcej na ten temat, a to pozwala podejść do sprawy mniej emocjonalnie. Okazuje się, że pierwsza tablica została umieszczona bez uzgodnienia na terenie obcego państwa, przez kilka osób prywatnych. Znając treść napisu, z łatwością można zauważyć, że ona nie tyle miała służyć upamiętnieniu tych, którzy zginęli w katastrofie lotniczej, co dźgnąć Rosjan tym ludobójstwem. Czy się to komuś podoba, czy nie, Rosjanie nigdy nie uznali zbrodni katyńskiej za akt ludobójstwa, w związku z czym trudno się dziwić, że nie zdołali przełknąć napisu tej treści. Jeżeli koniecznie trzeba mówić o prowokacji, to prowokacją był ten napis, a nie fakt zdjęcia tablicy przez prawowitych właścicieli i tej ziemi, i tego kamienia. Moim zdaniem pamięć tych, którzy zginęli w katastrofie upamiętnia dopiero obecna tablica, umieszczona przez Rosjan.
      • karbat Re: Tablica smolenska 11.04.11, 13:30
        sluzby dyplomatyczne Polski, takze tzw. patrioci zostali trafieni
        tablica z Smolenska w SAMO krocze .

jesli komus sie delikatnie tlumaczy od pol roku , jak dziecku ... on tego nie rozumie ,
        postepuje sie zdecydowanie , aby Polak ujrzal rzeczy z odpowiedniej perspektywy .

nie poprzez ... jakos to bedzie , polski dyletancko-szowinistyczny polit- patriotyzm

wyrzucono tzw. dyplomatow Tuska , regulajacych sparawy tablicy z ruskimi ...
        na pysk z roboty ... czy .... wzieli premie za te pol roku ....
        • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:45
          > nie poprzez ... jakos to bedzie , polski dyletancko-szowinistyczny polit- pat
          > riotyzm

Jezusicku... to o Tusku i Sikorskim ?!... :)
      • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:44
        Rosjanie nigdy nie uznali zbrodni katyńskiej za
        > akt ludobójstwa,

Pytanie czy my powinniśmy uznać, że oni nie uznają...
        • tanebo Re: Tablica smolenska 11.04.11, 20:07
          Tylko powiedz jak ich zmusić. Masz taką armię żeby im dokopać? Bo reszta świata za nami nie stanie. Prawdę mówiąc to nie ma się co dziwić - Katyń to małe piwo w porównaniu z Rwandą, Kambodżą czy też rewolucją kulturalną. Świat ma większe problemu niż PiS. A Rosjanie mają też swoje racje - przed 1948 ludobójstwo jako przestępstwo nie istniało. Poza tym ludobójstwo nie jest zabiciem dużej liczby ludzi. Musi być motywowane ich narodowością. Czy było tak w Katyniu? Komuniści zabijali wrogów ludu, narodowość mieli gdzieś. No i w Rosji ludobójstwo się przedawnia.
        • voxave Re: Tablica smolenska 14.04.11, 05:46
          Mg nie pojmujesz maniaku, ze my to wiemy, ale oni nie musza na swoim terytorium tolerowac czegoś czego nie uznali za prawdę
    • nazzilla Re: Tablica smolenska 11.04.11, 13:42
      Oczywiscie, ze strona rosyjska ma racje. Na terenie Federacji Rosyjskiej jezykiem urzedowym jest jezyk rosyjski, wiec tablica memorialna w dwoch jezykach jest jak najbardziej wlasciwa.
      Tresc rowniez nie powinna nawiazywac do zbrodni katynskich, poniewaz katastrofa smolenska nic z wczesniejszymi zbrodniami nie miala wspolnego.
      • billy.the.kid Re: Tablica smolenska 11.04.11, 15:18
        to co, ruskie mieli się z tym szczypać jak wolacy z krzyzykiem na krakowskiem?????????????
        • matylda1001 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 16:26
          billy.the.kid napisał:

> to co, ruskie mieli się z tym szczypać jak wolacy z krzyzykiem na krakowskiem?? ???????????<

I tak się szczypali wystarczająco długo, a Polacy nie rozwiązali problemu przez pięć miesięcy, mimo próśb i ponagleń. Chociaż czy ta opieszałość może dziwić? Ledwo uporali się jako tako z porządkiem przed pałacem, a już zrobili im nowy numer, o wiele ważniejszy, bo międzynarodowy. Wyobrażam sobie jaki kaczyści podnieśliby wrzask, gdyby polskie władze wcześniej pojechały naprawić błąd kilku nieodpowiedzialnych osób. Wtedy byłoby, że nawet Ruscy tablicy nie ruszyli, a Komorowski z Tuskiem wykazali nadgorliwośc, żeby sie Putinowi przypodobac.
      • Gość: Jojo Re: Tablica smolenska IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.11, 18:20
        Polska byle jakość ma się dobrze,a nawet kwitnie.
        Po katastrofie Tupolewa niczego się nie nauczono.
        Rosjanie zdjęciem "samozwańczej" tablicy w Smoleńsku dali POPiSowi niezłą lekcję.
        Polacy maja w nosie prawo,procedury,przyzwoitość,dobre obyczaje,a nawet kindersztubę.
        Gdzie Polak postawi stopę tam jest jego uświęcone miejsce i wara innym nam przeszkadzać.
        Panoszący się Polak może wszystko,ale panosić się w siedlisku Polaka nie może nikt.
        • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:51
          > Polacy maja w nosie prawo,procedury,przyzwoitość,dobre obyczaje,a nawet kinder
          > sztubę.
          > Gdzie Polak postawi stopę tam jest jego uświęcone miejsce i wara innym nam prze
          > szkadzać.
          > Panoszący się Polak może wszystko,ale panosić się w siedlisku Polaka nie może n
          > ikt.
          >

Jojec, piszesz o sobie ?...:)
      • mg2005 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 19:48
        > Oczywiscie, ze strona rosyjska ma racje. Na terenie Federacji Rosyjskiej jezyki
        > em urzedowym jest jezyk rosyjski, wiec tablica memorialna w dwoch jezykach jest
        > jak najbardziej wlasciwa.

Przecież wiesz,że nie o to chodziło...

> Tresc rowniez nie powinna nawiazywac do zbrodni katynskich,

Przeciwnie - powinna, bo wyjaśnia po co tam lecieli.
        • matylda1001 Re: Tablica smolenska 11.04.11, 23:09
          mg2005 napisał:

> Przeciwnie - powinna, bo wyjaśnia po co tam lecieli.<

A gdyby tak lecieli na wycieczkę krajoznawczą to coś by zmieniło?
          • mg2005 Re: Tablica smolenska 12.04.11, 09:32
            matylda1001 napisała:
            >
            > A gdyby tak lecieli na wycieczkę krajoznawczą to coś by zmieniło?
            >

Tak . Gdybyś była osobą myślącą, to sama byś to wiedziała...
        • piwi77 Re: Tablica smolenska 12.04.11, 09:40
          mg2005 napisał:

> Przeciwnie - powinna, bo wyjaśnia po co tam lecieli.

W takim razie nie wyjaśniała nieprawdę. Gdyby napis miał opisywać stan faktyczny powinien brzmieć mniej więcej tak -
          ... którzy przybyli w celu rozegrania tragedii katyńskiej w rozpoczętej kampanii wyborczej na urząd prezydenta RP.
    • mg2005 Wyjaśnij 12.04.11, 08:58
      imponeross napisał:

> O co chodzi w tej calej hecy z tablica upamietniajaca katastrofe smolenska?

Tablica Rodzin Smoleńskich pojawiła się pół roku po katastrofie.
      Jak to się stało,że przez pół roku Sikorski, Tusk, Komorowski nie upamiętnili w żaden sposób miejsca katastrofy ?...
      • voxave Re: Wyjaśnij 12.04.11, 09:04
        Bo wywiad im doniósł ze taka tablica tam juz jest----z zxamiana czekali do ostatniej chwili żeby nasi nie zaslaniali symbolu wlasna piersią i nie doprowadzili do konfliktu--jak takich prościuchów nie pojmujesz to dawaj do podstawówki :)
        • mg2005 Re: Wyjaśnij 12.04.11, 09:40
          voxave napisała:

> Bo wywiad im doniósł ze taka tablica tam juz jest

Przed listopadem ??...
          Przeczytaj jeszcze raz, bo nie zrozumiałaś:
          "Tablica Rodzin Smoleńskich pojawiła się pół roku po katastrofie.
          Jak to się stało,że przez pół roku Sikorski, Tusk, Komorowski nie upamiętnili w żaden sposób miejsca katastrofy ?... "
          • voxave Re: Wyjaśnij 12.04.11, 09:55
            Patrz wyżej--gupa palisz hę ?
            • mg2005 Re: Wyjaśnij 12.04.11, 21:19
              voxave napisała:

> Patrz wyżej--gupa palisz hę ?

"Bo wywiad im doniósł "
              Pytam jak kogo dobrego: kiedy doniósł ?...
              • ka_p_pa Re: Wyjaśnij 12.04.11, 21:43
                mg2005 napisał:

> voxave napisała:
                >
                > > Patrz wyżej--gupa palisz hę ?
                >
                > "Bo wywiad im doniósł "
                > Pytam jak kogo dobrego: kiedy doniósł ?...

Ty to całkiem już zgłupiałeś, o takie rzeczy to wywiad pytaj.
                • mg2005 Re: Wyjaśnij 13.04.11, 18:23
                  > > "Bo wywiad im doniósł "
                  > > Pytam jak kogo dobrego: kiedy doniósł ?...
                  >
                  >
                  > Ty to całkiem już zgłupiałeś, o takie rzeczy to wywiad pytaj.

Nie pytam ciebie, ale idiotkę voxave, która twierdzi, że wie :)
                  • Gość: ka_p_pa Re: Wyjaśnij IP: *.lukman.pl 13.04.11, 18:50
                    > > Ty to całkiem już zgłupiałeś, o takie rzeczy to wywiad pytaj.
                    >
                    > Nie pytam ciebie, ale idiotkę voxave, która twierdzi, że wie :)

Nie zmienia to faktu, że masz najebane w nocniku, który uważasz za głowę:)
              • voxave Re: Wyjaśnij 14.04.11, 05:41
                Mg--nie wart jestes jednego mojego słowa--tepy jestes tak ze dech zapiera w dodatku ubliżasz adwersarzom tak czyni mały człowiek--wypad
      • piwi77 Re: Wyjaśnij 12.04.11, 09:30
        mg2005 napisał:

> Jak to się stało,że przez pół roku Sikorski, Tusk, Komorowski
        > nie upamiętnili w żaden sposób miejsca katastrofy ?...

Od spraw tej wagi co wyjaśnianie i upamiętnianie są gremia międzynarodowe, miały one zostać uruchomione przez znanych i poważanych w całym świecie Macierewicza i Fotygę i na to liczył zarówno rząd jak i całe społeczeństwo. Skąd można było przypuszczać, że ich misja nie powiedzie się?
        • mg2005 Re: Wyjaśnij 12.04.11, 09:36
          > Od spraw tej wagi co upamiętnianie są gremia międzynarodowe

Skąd Ci to przyszło do główki ?...
          • piwi77 Re: Wyjaśnij 12.04.11, 09:42
            Zacytowałeś fałszywie. Najpierw popraw, tylko wtedy odpiszę.
            • Gość: karbat Re: Wyjaśnij IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.11, 12:54
              czy ja zycze Tuskowi zle ... twierdzac , ze powinien wylac na twarz z pracy osobe odpowiedzialna za dyletanctwo tablicowe ... jakos to bedzie ... .
              ruski uczy, kaczych zalobnikow , ignorantow z rzadu, rozumu, cywilizuje oszolomstwo :o
    • mg2005 Re: Tablica ossowska... 12.04.11, 17:39
      www.gazetapolska.pl/1502-ossow-%E2%80%93-kretactwa-komorowskiego
      Zdaniem zajmujących się pamięcią o 1920 r., cała ta historia daje szczególny wgląd w politykę historyczną prezydenta Komorowskiego. Order dla polskiego księdza poległego od bolszewickiej kuli nie był początkowo wart przyjazdu prezydenta. Zasługiwało zaś na taki gest odsłonięcie pomnika tych samych bolszewików i to w miejscu, z którego mógł paść strzał do poległego kapłana.
      • karbat Re: Tablica ossowska... 12.04.11, 18:27
        mg2005 napisał:
        > Zdaniem zajmujących się pamięcią o 1920 r., cała ta historia daje szczególny wgląd w >politykę historyczną prezydenta Komorowskiego. Zasługiwało zaś na taki gest odsłonięcie >pomnika tych samych bolszewików i to w miejscu, z którego mógł paść strzał do poległego >kapłana.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9421294,Zniszczone_nagrobki_zolnierzy_radzieckich__ZDJECIA_.html
        to byles ty ... czy to byli tylko twoi koledzy ...
    • mg2005 Re: Tablica brukselska... 12.04.11, 21:03
      Ocenzurowana wystawa w UE...
      Nawet tam sięgają długie łapy Kremla...

wiadomosci.onet.pl/kraj/otwarcie-wystawy-pis-o-katastrofie-w-atmosferze-sk,1,4240207,wiadomosc.html
      • karbat Re: Tablica brukselska... 13.04.11, 02:04
        mg2005 napisał:
        > Ocenzurowana wystawa w UE...

export durnych komentarzy przez katoland do unii powinien byc zabroniony ,fakt
        -nie wszyscy musza sie dowiedziec o burakach piss znad Wisly
        -piss powinien byc zadowolony , zaklejono ich glupote

> Nawet tam sięgają długie łapy Kremla...

ty zyjsz z tego forum , dostajesz pieniadze od kazdego glupiego komentarza ...
        czy tylko prowokujesz ....
        (nie wierze, by poza zakladami zamknietymi , ktos w ten sposob rozumowal ).

• voxave Re: Tablica brukselska... 13.04.11, 03:11
          Karbat--jestem tu od niedawna i tez cos podejrzewam,że nadaje z pokoju bez klamek .
    • mg2005 Re: Tablica smolenska 13.04.11, 17:49
      blog.rp.pl/feusette/2011/04/12/samolocik-i-mikrofon-%E2%80%93-zestaw-malego-dyplomaty/
      „Jestem wstrząśnięty stanem wraku” – przyznał w Smoleńsku mąż śp. Jolanty Szymanek-Deresz. Tym mocniej popieram postulat pana prezydenta, by wrak stał się elementem pomnika.

Co tam elementem, niech będzie pomnikiem po prostu. Już jest przecież. Oto resztki zardzewiałej blachy i tłuczone szkło, pod spodem napis „Platformie – naród” i tablica, koniecznie po polsku i po rosyjsku. Z taką treścią: 2.08.2010, Naczelna Prokuratura Wojskowa: „Chcemy, aby części samolotu, które ocalały, zostały przykryte chociażby namiotem”.

2.09.2010, Edmund Klich: „Wrak polskiego tupolewa, leżący na płycie smoleńskiego lotniska, będzie zabezpieczony w najbliższym czasie”. 11.09.2010, Tomasz Pietrzak, były szef Specjalnego Pułku Lotnictwa: „Po to prowadzi się dochodzenie, żeby pojawiły się nowe fakty i dowody. Lepiej, gdyby wrak był zabezpieczony. Teraz leży pod chmurą i rdzewieje. Nie możemy więc ocenić stanu urządzeń tuż po katastrofie”. 21.09.2010, Paweł Graś, rzecznik rządu: „Wrak nie jest zabezpieczony, ale nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie dla zbadania przyczyn i okoliczności katastrofy”. 30.09.2010, Andrzej Seremet, prokurator generalny: „Mam nadzieję, że wpływ czynników korodujących i innych powodujących możliwości zniekształceń nie odbije się na wynikach badań samolotu. Lepiej by było, żeby on był zabezpieczony”. 30.09.2010, Radosław Sikorski, minister spraw zagranicznych: „Rozmawiałem z ministrem spraw zagranicznych Federacji Rosyjskiej Sergiejem Ławrowem w Nowym Jorku o tej sprawie i mam nadzieję, że już wkrótce będzie ona załatwiona”.

4.11.2010, Edmund Klich: „Wielokrotnie monitowałem u strony rosyjskiej o odpowiednie zabezpieczenie wraku, a konkretnie w dniach 22 lipca i 18 sierpnia”.

7.12.2010, Donald Tusk: „Strona rosyjska rozumie polską potrzebę, aby przed 10 kwietnia szczątki samolotu znalazły się w Polsce”.

9.04.2011, Krzysztof Kwiatkowski, minister sprawiedliwości: „Jeżeli by się okazało, że wrak samolotu do maja do Polski nie trafi, to kiedy mniej więcej za miesiąc będę miał oficjalną wizytę w Rosji, to oczywistą rzeczą jest, że wtedy również podejmę interwencję, żeby przyspieszyć przekazanie wraku do Polski”.

• mg2005 Re: Tablica smolenska 15.04.11, 17:14
      Wyszło na jaw, że przy montażu polskiej tablicy obecny był ... polski konsul :)
      A potem przyjął taktykę strusia... :)
      Znów g... w ogródku min.Sikorskiego :)
    • mg2005 Re: Tablica smolenska 21.04.11, 09:25
      Obłuda tuskowatych...

blog.rp.pl/blog/2011/04/20/pawel-reszka-i-michal-majewski-msz-i-palac-%E2%80%93-historia-sielanki/
      Profesora Nałęcza nigdy nie prosiliśmy o komentarz do słów Litwina, ale o ocenę całej sytuacji. Ocena – w autoryzowanej wypowiedzi – była jasna: Pałac dowiedział się za późno, wiadomość była jak grom z jasnego nieba.

Słowa Henryka Litwina pojawiły się w rozmowie epizodycznie i Nałęcz się do nich odniósł: „nie tak informuje się prezydenta o tak istotnej sprawie”. Wczoraj Litwin mówił, że dyplomacja informację o kłopocie z tablicą przekazała Pałacowi dopiero 8 kwietnia! Dodajmy, że wiedziała o nim od połowy listopada.

A więc z jakich słów wycofuje się profesor Nałęcz? Pałac został poinformowany prawidłowo i zawczasu? W środę przy włączonych kamerach Litwin i Nałęcz wymieniali się uprzejmościami i uśmiechami. Dyplomaci pomagali. Urzędnicy Pałacu są wdzięczni :))). Tylko dziennikarze „misternie coś utkali”. Dla pewności na konferencji pytań z sali nie przewidziano.:))) Sielanka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka