Dodaj do ulubionych

Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe?

12.04.11, 20:29
I czy legalne? W środku pustyni poslubił 4 żony i tu przyjechał i mieszka. Czy te 4 żony maja polskie prawa cywilne, spadkowe, rodzinne? Czy ja przechodzac na islam za granicą poslubiajac 4 panie i wracam z nimi - rodziną do Polskidostanę 4 zasiłki jak będe biedny a jak narobie 8 dzieci czy dostane 8 becikowych i mieszkanie komunalne po 5 m kwasdratowych minimum na członka rodziny? I czy w piatek , dzień święty muzułmanów, będę miał wolny?
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 12.04.11, 20:34
      No,Edgar mial dwie,ale Jarek zero i jest OK,czyli po katolicku. Zdybex,a co z ..tesciowymi?
      • rzewuski1 Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 12.04.11, 20:35
        nie jest legalne i niech wraca na pustynie
    • gat45 Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 12.04.11, 20:41
      Nie wiem, ale po francuskich kłopotach sądząc uważam, że Polska powinna się przygotować prawnie na taką ewentualność. I wbrew pozorom to nie jest zabawne. Dla tych drugich i trzecich żon szczególnie, kiedy im facet pojedzie do kraju bez wielożeństwa. Czyli nie tyle niech wraca, co niech z wieloma żonami nie przyjeżdża.
    • martusia_krolowa_polski Jęzli jest z PiS to możliwe. W razie czego 12.04.11, 20:41
      Stankiwiecz postawi namiot.
      • tojabogdan a czy ksiądz katolicki może być żonaty? 12.04.11, 21:34
        Może! I jest takich wcale nie tak mało.
        Wystarczy, że pastor ewangelicki, żonaty i dzieciaty, przejdzie na katolicyzm,
        stanie się wówczas księdzem kat. i w drodze wyjątku może pozostać żonaty.
        Wystarczy na to zgoda kardynała
        • strikemaster Re: a czy ksiądz katolicki może być żonaty? 13.04.11, 12:42
          > Wystarczy, że pastor ewangelicki, żonaty i dzieciaty, przejdzie na katolicyzm,
          > stanie się wówczas księdzem kat. i w drodze wyjątku może pozostać żonaty.
          > Wystarczy na to zgoda kardynała

To dotyczy praw kanonicznych. Nie można dokonać konwersji na prawo świeckie, a prawo świeckie nie przewiduje indywidualnych wyjątków.
    • mr.sajgon A co mu zalujesz ? 12.04.11, 22:04
      zdybex napisała:

> I czy legalne? W środku pustyni poslubił 4 żony i tu przyjechał i mieszka. Czy
      > te 4 żony maja polskie prawa cywilne, spadkowe, rodzinne? Czy ja przechodzac n
      > a islam za granicą poslubiajac 4 panie i wracam z nimi - rodziną do Polskido
      > stanę 4 zasiłki jak będe biedny a jak narobie 8 dzieci czy dostane 8 becikowyc
      > h i mieszkanie komunalne po 5 m kwasdratowych minimum na członka rodziny? I cz
      > y w piatek , dzień święty muzułmanów, będę miał wolny?

Dla mnie moze miec i 15. Jak one takie glupie ze chca to ja moge tylko przyklasnac.
    • imponeross becikowe 13.04.11, 00:58
      zdybex napisała:

> I czy legalne? W środku pustyni poslubił 4 żony i tu przyjechał i mieszka. Czy
      > te 4 żony maja polskie prawa cywilne, spadkowe, rodzinne? Czy ja przechodzac n
      > a islam za granicą poslubiajac 4 panie i wracam z nimi - rodziną do Polskido
      > stanę 4 zasiłki jak będe biedny a jak narobie 8 dzieci czy dostane 8 becikowyc
      > h i mieszkanie komunalne po 5 m kwasdratowych minimum na członka rodziny? I cz
      > y w piatek , dzień święty muzułmanów, będę miał wolny?

Becikowe dostaniesz, mozesz miec nawet 15 dzieci z 15-oma roznymi kobietami, nie musisz sie z nimi zenic. Becikowe jest dla rodzicow a nie dla malzenstwa.
    • klosowski333 Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 13.04.11, 11:19
      Nie.
    • Gość: Iza Oczywiście, że nie IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 12:09
      W Polsce tak, jak w całej Europie pierwsza żona uznawana jest za legalną, bez rozwodu kolejne się nie liczą bez względu na ich status prawny w Sudanie czy gdzieś tam.
    • lernakow Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 13.04.11, 12:15
      zdybex napisała:

> Czy ja przechodzac na islam za granicą poslubiajac 4 panie i wracam z nimi -
      > rodziną do Polski dostanę 4 zasiłki jak będe biedny
      >
      Islam nakłada też obowiązek utrzymania swoich żon i to wszystkich na równym poziomie.

> a jak narobie 8 dzieci czy dostane 8 becikowych
      >
      Możesz narobić w kraju, bez wyjeżdżania i bez poślubiania matek. Becikowe i tak dostaniesz.

> i mieszkanie komunalne po 5 m kwasdratowych minimum na członka rodziny?
      >
      Przepisy dotyczące mieszkań komunalnych są nieco bardziej złożone i zdaje się nie ma w nich wzmianki o akurat 5 metrach na głowę.

> I czy w piatek , dzień święty muzułmanów, będę miał wolny?
      >
      Tak, jeśli się samozatrudnisz i tak sobie postanowisz.
      • y.agni.k Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 13.04.11, 12:30
        > zdybex napisała:
        >
        > > Czy ja przechodzac na islam za granicą poslubiajac 4 panie i wracam z
        > nimi -
        > > rodziną do Polski dostanę 4 zasiłki jak będe biedny
        > >
        > Islam nakłada też obowiązek utrzymania swoich żon i to wszystkich na równym poz
        > iomie.

Przecież wielożeństwo nie jest zgodne z polskim prawem. Nie ma takiej opcji.

A tak na marginesie, ci z 4 żonami nie potrzebują zasiłków bo żeby utrzymać całe towarzystwo (żony + liczna gromada dzieci) trzeba mieć kasę.
        Biedniejsi faceci mają z reguły po jednej sztuce (baby oczywiście).
        • voxave Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 13.04.11, 12:34
          W Polsce dużą częśc menów nie stać nawet na jedną :)
        • lernakow Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 13.04.11, 12:47
          y.agni.k napisała:

> Przecież wielożeństwo nie jest zgodne z polskim prawem. Nie ma takiej opcji.
          >
          Ale ja nie o tym. Po prostu zaskoczyło mnie, że autor rozważa islam jako sposób na rozwiązanie problemów z utrzymaniem rodziny, podczas gdy akurat w islamie ten obowiązek jest nakładany na mężczyznę z całą powagą i w o wiele większym niż u nas zakresie.
    • Gość: haha Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.11, 19:28
      Ale fantazjujesz. Faceci często nie radzą sobie z jedną żoną a co dopiero z czterema! a jak wszystkim czterem zachce się wieczorem seksu to co zrobisz? Pamiętaj, że zgodnie z nakazem Koranu będziesz je musiał traktować sprawiedliwie żeby żadna nie czuła się pokrzywdzona hehe
      • ka_p_pa Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 14.04.11, 19:34
        W islamie kobieta zna swoje miejsce. Tam nie ma, że jej się coś zachciewa.
        • voxave Re: Czy muzułmanim majacy 4 żony to w RP możliwe 14.04.11, 19:50
          Marzenia dobra rzecz prawda panowie--chciałoby sie cztery kobiety ale za darmo,niech sie utrzymuja same he he

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka