Dodaj do ulubionych

Ksenofobia polska

07.06.11, 23:01
Fajny prymityw ten Wojewodzki. Niestety ksenofobia i homofobia uchodzi w Polsce plazem...

"Zadzwońmy do Murzyna" - powiedzieli na antenie radia Eska Rock Kuba Wojewódzki i Michał Figurski i tak też zrobili. Żartu o Ku-Klux-Klanie i "buszmeńskiej sieci" nie przełknął Alvin Gajadhur, do którego się dodzwonili. Rada Etyki Mediów uważa, że podczas audycji doszło do "drastycznej demonstracji ksenofobii".
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9741820,Figurski_i_Wojewodzki_pod_pregierzem_za__telefon_do.html
Obserwuj wątek
    • klosowski334 Re: Ksenofobia polska 07.06.11, 23:06
      Ani Figurskiego, ani Wojewodzkiego nie mozna podejrzewac o rasizm, natomiast o chec robienia zgrywow i prowokacje jak najbardziej. I taka jest wlasnie konwencja programu, co podkreslaja sami zainteresowani.
      • ka_p_pa Re: Ksenofobia polska 07.06.11, 23:08
        Kozłowski, weź nie pogrążaj tych fajnych chłopaków. Twoja obrona to pocałunek śmierci. Któż teraz zechce dołożyć opinię zgodną z twoją?
      • imponeross Re: Ksenofobia polska 07.06.11, 23:16
        klosowski334 napisał:

> Ani Figurskiego, ani Wojewodzkiego nie mozna podejrzewac o rasizm, natomiast o
        > chec robienia zgrywow i prowokacje jak najbardziej. I taka jest wlasnie konwenc
        > ja programu, co podkreslaja sami zainteresowani.

No wlasnie cos tu nie gra. Czy czasem aby nie przesadzili?...
        • klosowski334 Re: Ksenofobia polska 07.06.11, 23:28
          Klania sie znowu dyskusja o chamstwie, jego granicach, a przede wszystkim jego definicji. Nigdy wszystkim nie dogodzisz, sa rozne gusta i wrazliwosci, i rozne poczucie humoru. Czy sa granice? Umowne i czesto bardzo rozmyte. Ja jestem liberalem, lubie gdy istnieja obok siebie rozne odcienie szarosci. Nie oceniam czy Wojewodzki jest chamem i prymitywem, ale uwazam, ze ma prawo do swojego, nawet prymitywnego, poczucia humoru i do swoich prowokacji. Samo poczucie niesmaku nie powinno byc powodem urzedniczej interwencji. Co innego gdyby zaczal np glosic tresci rasistowskie, ale takie kwestie reguluje polskie prawo.
          • czuk1 Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 06:38

Warto poszukiwać prawnych granic przyzwolenia na chamstwo, naruszenie godności osobistej, praw obywatelskich, krytyki,....
            Warto uściślić obowiązujące prawo i dostować do obecnych czasów.
            • klosowski333 Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 11:05
              A w jaki sposob chcesz to zrobic? Nie wszystko da sie objac przepisami, obok nich funkcjonuja "obyczaje".
              • lepian4 Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 12:47
                Mozna by to rozwiazac miarka Sikorskiego: skoro nie dotyczy to cudnego rzad i jego zoneczki, to wszystko jest w porzadku.
                Ze tez sami na to jeszcze nie wpadliscie?
          • imponeross Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 21:54
            klosowski334 napisał:

> Klania sie znowu dyskusja o chamstwie, jego granicach, a przede wszystkim jego
            > definicji. Nigdy wszystkim nie dogodzisz, sa rozne gusta i wrazliwosci, i rozne
            > poczucie humoru. Czy sa granice? Umowne i czesto bardzo rozmyte. Ja jestem lib
            > eralem, lubie gdy istnieja obok siebie rozne odcienie szarosci. Nie oceniam czy
            > Wojewodzki jest chamem i prymitywem, ale uwazam, ze ma prawo do swojego, nawet
            > prymitywnego, poczucia humoru i do swoich prowokacji. Samo poczucie niesmaku n
            > ie powinno byc powodem urzedniczej interwencji. Co innego gdyby zaczal np glosi
            > c tresci rasistowskie, ale takie kwestie reguluje polskie prawo.

Widzialem raz w TV jak na scene wyszedl chlopak ubrany jak dzieczyna, mial spiewac cos Niiemena. Caala sala ryknela smiechem, jak go zobaczyla. Na to Wojewodzki obrocil sie do widowni i zbesztal ich, zeby sie uciszyli, ze oceniac go beda jako artyste po wykonaniu piosenki. Koles zaspiewal odjazdowo, tak ze sala bila brawo pare razy w trakcie.
            Dlatego to z Murzynami jakos mi tu nie pasuje...
    • mg2005 Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 08:26
      imponeross napisał:

> Fajny prymityw ten Wojewodzki. Niestety ksenofobia i homofobia uchodzi w Polsce
      > plazem...
      >

Niektórym uchodzi - sympatykom PO. Zapewne nie poniosą żadnych konsekwencji...
      • karbat Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 13:10
        mg2005 napisał:
        > imponeross napisał:
        > > Fajny prymityw ten Wojewodzki. Niestety ksenofobia i homofobia uchodzi
        >w Polsce plazem...

chcesz karac za ksenofobie , homofobie ... chcesz karac za fobie
        chcesz karac za ... strach , lek , niechec , a moze TYLKO nie rozumiesz tych pojec .

Chcesz karac za przesadna niechec wobec cudzoziemcow , homoseksualistow ..
        glosuj na Kaczynskiego i jego partie piss ... w czym problem .

tylko uwazaj, bo twoj ksiadz z Torunia i paru innych moze beknac .

piss dak umyslowy , - postac o rozdwojonej jazni ,
        chce karac ... i rownoczesnie ... pluje na obcego, Zyda,
        homoseksualiste ( za swoim kosciolem katolickim ) ... zdecyduj sie katoliku .....

• Gość: rumianek Re: Ksenofobia polska IP: *.jjs-isp.pl 15.07.11, 00:26
        a poseł Węgrzyn za co niby wyleciał z PO?
        • Gość: marouder Jak by Pani, Rumianku miala kiedy okazje.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 00:34
          ..posluchac prywatnych wypowiedzi Pan i Panow poslow partii, dodajmy obojetnej, skonstatowalalby, ze posel Wegrzyn wylecial wlasciwe za nic:)
          • Gość: rumianek Re: Jak by Pani, Rumianku miala kiedy okazje.. IP: *.jjs-isp.pl 15.07.11, 01:21
            No za to ty masz nieustanie okazję podsłuchiwać prywatne rozmowy posłów:)
            Nie wylatuje się za niewinność z partii, gdyby posłowi Węgrzynowi nie były obce elementarne zasady kultury (których zabrakło nie tylko w jego wypowiedzi dotyczącej gejów i lesbijek, ale również względem posłanki Wróbel), które obowiązują nie tylko w świecie poprawności politycznej i gdyby choć poseł R.W miał na swoim koncie jakieś inne chwalebne osiągnięcia, a nie tylko głupawymi wypowiedziami to można by nie wyleciał z partii. Posłów PiS nie spotkała kara za ich homofobiczne i ksenofobiczne wypowiedzi, przykładem są chociażby Kurski i Górski.
            • kolko.graniaste Toz o tym wlasnie mowie, Rumianku! 15.07.11, 01:52
              Ja juz gdzies pisalem, ze wsrod znajomych zdazyli mi sie byli i obecni poslowie, ktorzy w porownaniu z prostackim Wegrzynem uzywaja sobie na spolecznosci homoseksualnej w sposob erystycznie o niebo sprawniejszy. Rzecz jasna, poza "kadrem".
              Podobnie, zreszta jak dziennikarze zawodowo zapelniajacy szpalty oburzeniem z powodu nietolerancji:)

Zmienilem nicka z powodu bana, Pani Rumianku:)
              • Gość: rumianek Re: Toz o tym wlasnie mowie, Rumianku! IP: *.jjs-isp.pl 15.07.11, 09:13
                Duma Cię rozpiera z powodu bana ? No cóż kolejny ban jaki dostaniesz będzie już nie na nika a na Twoje IP. Bana również nie dostaje się za nic.
                Poseł Górski zasłyną jako rasista (nie homofob), a obecnie poseł Pięta daje upust swojej homofobi. Co ty próbujesz udowodnić ?, że jesteś trollm?. Bo ja przedstawiam przykłady na postawiony zarzut, iż sympatycy PO są bezkarni w swych ksenofobicznych i homofobicznych wypowiedziach. Jest dokładnie odwrotnie, za wypowiedzi nie godne posła RP i UE nie są karani posłowie PiS (trudu o większych zwolenników tej partii). Wszystkich nas obowiązuje to samo prawo, prawo do publicznego wyrażania własnego zdania oraz poglądów, a także jego poszanowania przez innych. Jednak nie oznacza to, że nie ma żadnych ograniczeń, wolno publicznie obrażać innych. "Mowa nienawiści" czyli rozpowszechnianie antyspołecznych uprzedzeń i dyskryminacji ze względu na rozmaite cechy, takie jak: rasa, pochodzenie etniczne, narodowość, płeć, tożsamość płciowa, orientacja psychoseksualna, wiek, światopogląd religijny (antysemityzm, chrystianofobia, islamofobia).
                W Polsce znieważanie lub nawoływanie do nienawiści na tle narodowościowym, rasowym, etnicznym, wyznaniowym jest zabronione i karalne na podstawie art. 256 i 257 Kodeksu karnego. Nie ma w Polsce aktualnie przepisu szczególnego prawa karnego chroniącego wprost osoby przed nienawiścią z powodu orientacji psychoseksualnej lub tożsamości płciowej. Jednak w zależności od stanu faktycznego zachowanie osoby używającej mowy nienawiści może wyczerpywać znamiona przestępstwa, np. z art. 190, 212 lub 216 Kodeksu Karnego.
                Wczoraj został złożony przez SLD projekt, który zakłada m.in. zmiany w artykułach 119, 256 i 257 Kodeksu karnego, które dotyczą m.in. sankcji za publiczne znieważenie, stosowanie przemocy lub groźby bezprawnej, a także nawoływanie do nienawiści. Chodzi o dodanie w każdym z tych przepisów słów: "jak również ze względu na płeć, tożsamość płciową, wiek, niepełnosprawność bądź orientację seksualną".
                • kolko.graniaste Bana, Rumianku, to ja mam moze 200-etnego.. 15.07.11, 09:56
                  ..mniej wiecej:) Jest rzecz jasna na IP:)

Bardzo watpie, by ktokolwiek mial rownie czeste spotkania z ta instytucja:)

A'propos tresci: Nie, chce dowiesc tego, ze ty bierzesz mnie za konserwe, ktora nie pozwolilaby na chwile, wrecz na "nos" wyjsc homoseksualistom z szafy, rozgoscic sie miedzy innymi ze wszystkimi zasobami poznawczymi i kompetencyjnymi, o ktorych wiem. To glupstwo, prosze Pani!
                  Nie, ludzie, ktorym ufa Pani jako politykom zablokuja Pania i Pani srodowisko poprzez uchylanie sie od tematu bardziej skutecznie, nizli ja, gdybym artykulowal wszystkie niepochlebne wobec homoseksualistow statystyki dotyczace trwalosci ich zwiazkow, porownawczo, kwalifikacji rodzicielskich etc.

Ja wiem o wniosku LSD, niech Pani jednak zapomni o nim, bowiem to taki sam humbug jak inne "inicjatywy" tych panow:)

• Gość: rumianek Re: Bana, Rumianku, to ja mam moze 200-etnego.. IP: *.jjs-isp.pl 15.07.11, 13:30
                    Człowieku ty masz na prawdę problem z niedotleniem mózgu, na jakiej podstawie kolejny raz robisz uwagi co do moich poglądów, i gdzie padło w mich wypowiedziach, że jakiemukolwiek politykowi lub ugrupowaniu ufam?. Moje wypowiedzi to przytaczanie faktów bez narzucania im żadnej zbędnej interpretacji czy dopisywania ideologi.
                    Nie rozumiem o co Ci chodzi, po co mi tłumaczysz swój stosunek do mniejszości seksualnych, gadasz aby gadać bo związku z moimi wypowiedziami twej wpisy nie mają żadnego. faktem jest , ze Węgrzyn wyleciał za swoje głupawe seksistowskie i homofobiczne wypowiedzi, faktem jest też to, że polityków PiS taka kara nie spotyka i twierdzenie, że to zwolennikom
                    PO wolno mówić wszytko nie ma żadnej racjonalnej przesłanki. To jedynie stwierdzenie faktu, a nie wyrażenie ufności względem konkretnego ugrupowania partii politycznej.
                    Podanie informacji, że SLD złożył projekt zmiany min w w artykułach 119, 256 i 257 Kodeksu karnego, które są uznaniem prawa do chronienia kobiet, gejów i niepełnosprawnych przed atakami nienawiści nie oznacza wyrażenie prze zemnie swojej sympatii czy bezgranicznego zaufania do tej partii. Więcej czytać ciebie nie zamierzam ani czytać, ani komentować twoich prowokacji.
                    • Gość: kalka Re: Bana, Rumianku, to ja mam moze 200-etnego.. IP: 89.243.121.* 15.07.11, 13:44
                      nie zlosc sie camomilla, bo przekwitniesz za szybko:)o pardo, za toszybka:)
                    • kolko.graniaste Rumianku, zlosc Pani nie szkodzi:) 15.07.11, 15:57
                      Wrecz przeciwnie, nabiera Pani coraz bardziej ludzkich ksztaltow:)
    • y.agni.k Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 13:14
      Myślę że obaj panowie robili sobie żarty, sądzę że nie mieli złych intencji choć każdy z nas może to sobie dowolnie zinterpretować prawda?
      Dla mnie o pewnych sprawach trzeba się wypowiadać bardzo ostrożnie. I tak już jesteśmy postrzegani jako naród w którym ludzie o innym kolorze skóry czy innym wyznaniu są naznaczeni przez społeczeństwo.
      Ja byłabym na ich miejscu nieco ostrożniejsza nawet jeśli Figurski czy Wojewódzki znani są z różnych prowokacji i robią to celowo.
      • lepian4 Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 14:10
        Tu wcale nie chodzi o dowolna interpretacje. Gumisie pie...eli gafe i brak im zwyczajnie odwagi przeprosic ofiare swych jebnietych zartow.
        Mnie ich postawa wcale nie dziwi, bo przez lata wlasnie takimi tanimi srodkami retorycznymi robili zawrotna kariere. Zawsze mogli sie Po.PiSac. Hinduscy "murzyni" nie pasuja jednak do tego repertuaru. Madry czlowiek dawno by to spostrzegl. Ale wielu z zas oswiecenie PO.jebalo i nastalo zacmienie mozgu.

Najlepsze dowcipy o murzynach opowiadal Rewinski. Wspomne chocby rozmowe czarnego synka z ojcem na przystanku tramwajowym w Pretorii:
        Synek pyta sie ocja: - Tatusiu, tatusiu! Dlaczego ty jestes bialy, a ja czarny?
        Na to ojciec: - Milcz gowniarzu! Ciesz sie, ze nie szczekasz, taka byla balanga!

Warto dodac, ze zaden murzyn nigdy z tego powodu, a sa to dowcipy ponizej pasa, nie protestowal.
        • imponeross Re: Ksenofobia polska 08.06.11, 21:57
          lepian4 napisał:

> Tu wcale nie chodzi o dowolna interpretacje. Gumisie pie...eli gafe i brak im z
          > wyczajnie odwagi przeprosic ofiare swych jebnietych zartow.
          > Mnie ich postawa wcale nie dziwi, bo przez lata wlasnie takimi tanimi srodkami
          > retorycznymi robili zawrotna kariere. Zawsze mogli sie Po.PiSac. Hinduscy "murz
          > yni" nie pasuja jednak do tego repertuaru. Madry czlowiek dawno by to spostrzeg
          > l. Ale wielu z zas oswiecenie PO.jebalo i nastalo zacmienie mozgu.
          >
          > Najlepsze dowcipy o murzynach opowiadal Rewinski. Wspomne chocby rozmowe czarne
          > go synka z ojcem na przystanku tramwajowym w Pretorii:
          > Synek pyta sie ocja: - Tatusiu, tatusiu! Dlaczego ty jestes bialy, a ja czarny?
          > Na to ojciec: - Milcz gowniarzu! Ciesz sie, ze nie szczekasz, taka byla balanga
          > !
          >
          > Warto dodac, ze zaden murzyn nigdy z tego powodu, a sa to dowcipy ponizej pasa
          > , nie protestowal)

Bo kawal jest rownie dobry w wersji czarny tatus i bialy synek :)
    • Gość: Maciek Re: Ksenofobia polska IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.07.11, 18:36
      Moim zdaniem nie był to przejaw jakiegoś mocnego rasizmu, a raczej ksenofobiczne nastawienie prowadzących audycję. Takie jest w dużej mierze społeczeństwo polskie - ksenofobicznie nastawione do innych kultur i narodowości. To jest wstyd dla niego, dla ludzi i z tym należy walczyć. Owszem była to prowokacja, ironiczna i udana, ale niestety pozbawiona treści myślącej i nic nie wnosząca. Polacy są nastawieni wrogo, czasami uprzedzeni, a innym razem wyrażają "chamsko-prostacką" postawę wobec innych narodowości. Musicie to zmienić.
    • Gość: marouder Murzyn>>pochodzi od slowa Maur.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.11, 23:34
      Maur>>Maurzyn>>Murzyn tak to szlo przez wieki, panie Imponeros.
      • Gość: rol Re: Murzyn>>pochodzi od slowa Maur.. IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.11, 14:13
        Panie Maruder, amerykańskie określenie "Polack" (l.mn. "Polacks") pochodzi od słowa "Polak", jednak nie staje się przez to mniej obraźliwe.
        • Gość: kalka Re: Murzyn>>pochodzi od slowa Maur.. IP: 89.243.121.* 15.07.11, 14:23
          obrazliwe to wtedy gdy (zgodnie z programem postponujacego) obrazisz np sie- rol.
          :)
          co wam bardziej dokucza koledzy, ze dalismy sie wszyscy krecic czy, ze nie rozumiecie jak to sie stalo?

• kolko.graniaste Nie interesuje mnie odbior slusznie.. 15.07.11, 15:59
          ..wyeksportowanej ludnosci podhalanskiej i lomzynskiej przez amerykanski ogol:)
    • nelsonek Re: Ksenofobia polska 15.07.11, 14:26
      No i co z tego? Widocznie miał ochotę pogadać z Murzynem.
    • no.nie.mogiem to koniec cywilizacji białego człowieka 15.07.11, 14:46
      w Polsce, od jutra głosuje na PiS (ale tylko przez tydzień)
      • Gość: kalka Re: to koniec cywilizacji białego człowieka IP: 89.243.121.* 15.07.11, 14:56
        router, a kto powiedzial, ze system glosowania zapisany jest w Konstytucji ,a nie Ustawie Zasadniczej?
        no ale jak widac, masz na horyzoncie tylko "walke o pokoj"
        to takze nie zmienia polskiego- statystycznie programowanego, pogladu na rzeczywistosc.
    • Gość: ka_p_pa Re: Ksenofobia polska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.07.11, 16:24
      To nie Wojewódzki i Figurski są rasistami. Rasistą jest Alvin Gajadhur. Dlatego uznał, że nazwanie go murzynem jest obraźliwe.
    • Gość: Oszalom z GW Re: Ksenofobia polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 20:53
      Najgorszy jest polski antysemityzm. W Gazecie Wyborczej często o nim piszą.
      • Gość: smok Re: Ksenofobia polska IP: *.jjs-isp.pl 16.07.11, 21:27
        Ciekawe skąd u nas taki silny antysemityzm??
        Chrześcijanie od wieków krzewią nienawiść do żydów, Polska kraj wyznaniowy, nie wszystkie swoje uprzedzenia zawdzięcza naukom wyniesionym wprost z ambony głoszonych prze niedouczonych księżulków. Amen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka