andrzejdziaba 19.07.11, 01:11 Czy jest szansa, aby to osiągnąć? Na pewno jest realna potrzeba, ale to co konieczne i niezbędne, aby pokonać marazm, nie zawsze jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oszolom-z-radia-maryja Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 10:04 Pod tymi rzadami na pewno nie jest to mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 10:48 oszolom-z-radia-maryja napisał: > Pod tymi rzadami na pewno nie jest to mozliwe Więc trzeba je zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 15:54 Pod rzadami Oszoloma i jego idoli jeszcze gorzej sie nic nie da---konserwa total. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba [...] 19.07.11, 16:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 16:18 Niezla propozycja,a na razie pogadamy o widocznych oznakach,ze jesteśmy społ.obywatel. 1,Wspólpraca na obywateli w zakresie opieki nad kotami---mamy to w watku pt.Walka z kociarzami. 2.Wspólpraca obywateli w zakresie wszelkich manifestacji np.gejow propagujących wyjście tej orientacji z kazamatow. Kto da wiecej ? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 27.07.11, 10:39 Ja dam, że nie. Lokalni kacykowie wspólnie z szefami potężnej korporacji i prywatną tv robią co chcą, niekompetencja, koleżeństwo i przynależność są kryteriami przy obsadzie etatów samorządowych, a jako, że ta sama partia rządzi , to i władze wojewódzkie wydają pozwolenia jakie tylko koncern potrzebuje. Osoby próbujące zrobić coś samodzielnie są szykanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
miu.m Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 14:15 Duzo czasu potrzeba. Pol wieku, a nawet wiecej. Minelo ponad 20 lat od odzyskania niepodleglosci i jak narazie przejawy spoleczenstwa obywatelskiego sa znikome, np. w Warszawie w Miasteczku Wilanow i na Kabatach ludzie skrzykneli sie w necie i na wlasna reke sadzili drzewa i krzewy, zeby w okolicy bylo ladniej - moze macie inne przyklady? O wiele wiecej jest za to przykladow zachowan aspolecznych, znieczulicy, braku relacji spolecznych, a nawet upadku wiezi rodzinnych, itp. :( Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 14:17 Boze, znowu to smęcenie. Dobrze, chlopcze, ze wrzuciles mnie do "niewidocznych", nie bedziesz sie niepotrzebnie irytowal. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 15:56 najpierw podajcie definicje spoleczeństwa obywatelskiego aby osoby biorace udzial w dyskursie wiedzialy na jaki zadany temat maja sie wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 16:04 Ja zaczynam definicje aby sie do niej odnieśc definicja spoleczeństwa obywatelskiego Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 16:22 voxave napisała: > Ja zaczynam definicje aby sie do niej odnieśc > definic > ja spoleczeństwa obywatelskiego Bardzo dobra definicja. Odpowiedz Link Zgłoś
miu.m Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 17:18 Wiesz, w Wikpedii to nawet Prezydent potrafi sobie znalezc ;))) :p Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 17:33 miu.m napisała: > Wiesz, w Wikpedii to nawet Prezydent potrafi sobie znalezc ;))) :p Nawet? Ja najpierw pomyślałem zupełnie niezależnie. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 17:37 Mium---ale ja bylam pierwsza, bo nikomu przede mną się nie chciało:) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 19:45 voxave napisała: > Mium---ale ja bylam pierwsza, bo nikomu przede mną się nie chciało:) Tak, świetnie to wyłuskałaś. Ale trzeba to jeszcze wprowadzić w życie. To trudniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 16:20 voxave napisała: > najpierw podajcie definicje spoleczeństwa obywatelskiego aby osoby biorace udz > ial w dyskursie wiedzialy na jaki zadany temat maja sie wypowiadać. Społeczeństwo obywatelskie to składające się z wolnych i świadomych swej roli obywateli, chcących mieć realny wpływ na kształtowanie rzeczywistości poprzez zdrowe mechanizmy funkcjonowania państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 16:16 miu.m napisała: > Duzo czasu potrzeba. Pol wieku, a nawet wiecej. > > Minelo ponad 20 lat od odzyskania niepodleglosci i jak narazie przejawy spolecz > enstwa obywatelskiego sa znikome, np. w Warszawie w Miasteczku Wilanow i na Kab > atach ludzie skrzykneli sie w necie i na wlasna reke sadzili drzewa i krzewy, z > eby w okolicy bylo ladniej - moze macie inne przyklady? O wiele wiecej jest za > to przykladow zachowan aspolecznych, znieczulicy, braku relacji spolecznych, a > nawet upadku wiezi rodzinnych, itp. :( De facto nie odzyskaliśmy niepodległości. To był wyreżyserowany spektakl. Niepodległość i wolność musimy dopiero odzyskać. Minione 20 lat minęły niestety na demoralizacji społeczeństwa w celu podporządkowania go metodami ideologicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 16:26 Az tak bardzo czujesz sie zdemoralizowany, czy moze akurat Ty oparles sie indoktrynacji i jestes wyjatkowo swiadomy swoich praw? Odpowiedz Link Zgłoś
miu.m Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 17:16 Moze nie dokladnie skokowo w 89r, ale jednak, krok po kroku, dostawalismy mozliwosc podejmowania decyzji o losie panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 17:31 miu.m napisała: > Moze nie dokladnie skokowo w 89r, ale jednak, krok po kroku, dostawalismy mozli > wosc podejmowania decyzji o losie panstwa. Tylko pozornie. Ukryte mechanizmy uniemożliwiały prawdziwą demokratyzację Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 18:03 andrzejudziaba! W Wikipedii, ta polecana przez kogoś definicja "społeczeństwa Obywatelskiego" brzmi: "Społeczeństwo obywatelskie - społeczeństwo charakteryzujące się aktywnością i zdolnością do samoorganizacji oraz określania i osiągania wyznaczonych celów bez impulsu ze strony władzy państwowej." I pasuje ta definicja, jak ulał do każdej przestępczej mafii, a ty uważasz ją za wartościową. Ale ty podałeś także swoją definicję: Społeczeństwo obywatelskie to składające się z wolnych i świadomych swej roli obywateli, chcących mieć realny wpływ na kształtowanie rzeczywistości poprzez zdrowe mechanizmy funkcjonowania państwa. Szanowny Reformatorze! To odpowiedz na pytania: 1./ Co mają wiedzieć obywatele, świadomi swojej roli w społeczeństwie obywatelskim? 2./ Co to są "zdrowe mechanizmy funkcjonowania państwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 19:52 > Ale ty podałeś także swoją definicję: > Społeczeństwo obywatelskie to składające się z wolnych i świadomych swej rol > i obywateli, chcących mieć realny wpływ na kształtowanie rzeczywistości poprzez > zdrowe mechanizmy funkcjonowania państwa. > > Szanowny Reformatorze! > To odpowiedz na pytania: > 1./ Co mają wiedzieć obywatele, świadomi swojej roli w społeczeństwie obywat > elskim? > 2./ Co to są "zdrowe mechanizmy funkcjonowania państwa"? Mają przede wszystkim wiedzieć, że są podmiotami, a nie przedmiotami. Mają też wiedzieć i wymagać, by ich traktowano podmiotowo, a nie przedmiotowo. Muszą też wiedzieć wiele więcej, ale to, co lapidarnie napisałem, jest najwazniejsze. Zdrowe mechanizmy funcjonowania Państwa to takie, które gwarantują wszechstronny rozwój człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 20:41 andrzejudziaba! Nie posądzaj mnie o złośliwość, ale ja, jestem prostakiem nieborakiem, i nie wiem, kiedy człowiek jest przedmiotem, a kiedy jest podmiotem, a przede wszystkim, kto o tym byciu przez człowieka przedmiotem, lub podmiotem, decyduje? Dlaczego ta wiedza, ma być dla obywatela najważniejszą? Co to znaczy - wszechstronny rozwój człowieka? I dlaczego ten wszechstronny rozwój ma gwarantować państwo? A skoro obciążasz państwo takim obowiązkiem, to czym to omnipotentne państwo ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 21:00 nehsa napisał: > andrzejudziaba! > Nie posądzaj mnie o złośliwość, ale ja, jestem prostakiem nieborakiem, i nie wi > em, kiedy człowiek jest przedmiotem, a kiedy jest podmiotem, a przede wszystkim > , kto o tym byciu przez człowieka przedmiotem, lub podmiotem, decyduje? Przede wszystkim on sam. > > Dlaczego ta wiedza, ma być dla obywatela najważniejszą? Bo to świadczy o jego sile, tożsamości. > > Co to znaczy - wszechstronny rozwój człowieka? Fizyczny, psychiczny, emocjonalny i duchowy. Bo to jest > > I dlaczego ten wszechstronny rozwój ma gwarantować państwo? Państwo będące społeczeństwem obywatelskim ma ustanowić właśnie te zdrowe mechanizmy, a obywatele je z pożytkiem społecznym stoswać. > A skoro obciążasz państwo takim obowiązkiem, to czym to omnipotentne państwo ma > być? "Wy im dajcie jeść" powiedział Chrystus do apostołów. To oczywiście przenośnia mówiąca sama za siebie. Rządzący mają obowiązki wobec rządzonych. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
miu.m Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 20:16 Jakie "ukryte mechanizmy" uniemożliwiały prawdziwą demokratyzację? Ciekawe rzeczy mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 20:52 miu.m napisała: > Jakie "ukryte mechanizmy" uniemożliwiały prawdziwą demokratyzację? Ciekawe rzec > zy mowisz. Gra szulerów przy "okragłym" stole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 153 kropki Sto pięćdziesiąt trzy kropki IP: *.52.374a.static.theplanet.com 19.07.11, 16:45 ......................................................................................................................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
miu.m Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 20:23 A propos Twojego glownego pytania: dlaczego uwazasz, ze nie jest to mozliwe? Ludzie beda coraz wiecej jezdzic, widziec, ze jest inaczaj, ze mozna i po jakims czasie samo przyjdzie, o ile Unia Europejska przetrwa, a z nia Erazmusy, praca za granica, wyjazdy, przyjazdy cudzoziemcow. Polska sie jednak niesamowicie zmienila przez ostatnie lata. Mentalnosc zmienia sie najwolniej, a spol. obyw. potrzebuje innej mentalnosci, wiec uplynie najwiecej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdziaba Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 21:03 miu.m napisała: > A propos Twojego glownego pytania: dlaczego uwazasz, ze nie jest to mozliwe? L > udzie beda coraz wiecej jezdzic, widziec, ze jest inaczaj, ze mozna i po jakims > czasie samo przyjdzie, o ile Unia Europejska przetrwa, a z nia Erazmusy, praca > za granica, wyjazdy, przyjazdy cudzoziemcow. Polska sie niesamowicie zm > ienila przez ostatnie lata. Mentalnosc zmienia sie najwolniej, a spol. obyw. po > trzebuje innej mentalnosci, wiec uplynie najwiecej czasu. Jest możliwe, ale potrzebny jest zbiorowy wysiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 20:26 W Polsce nie może być społeczeństwo obywatelskie, gdyż 95% to motłoch. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 19.07.11, 20:45 znj2 napisała: "> W Polsce nie może być społeczeństwo obywatelskie, gdyż 95% to motłoch." ***Doprecyzujmy: "...gdyż polskie elity, to w 95 % kabotyński motłoch." Odpowiedz Link Zgłoś
julianditrych Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 24.07.11, 16:45 nehsa napisał: > znj2 napisała: > > "> W Polsce nie może być społeczeństwo obywatelskie, gdyż 95% to motłoch." > > ***Doprecyzujmy: "...gdyż polskie elity, to w 95 % kabotyński motłoch." Więc trzeba się skoncentrowac na tych 5 %. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 24.07.11, 17:20 Jest szansa, ale kapital spoleczny w Polsce musi byc wiekszy. A ten zalezy od poziomu zaufania ogolnego wobec innych niz najblizsza rodzina. W Polsce ten poziom ufnosci jest w okolicy 20%, jesli siegnie 50% (Skandynawia >80%), to powstana sprzyjajace warunki dla liderow zmiany spolecznej, tym, ktorym sie chce i potrafia przewodzic grupom spolecznym w ich interesie prowadzac do trwalych zmian. Zaufanie w wymiarze osobistym buduje sie na odpowiedzialnosci i szacunku. Odpowiedzialnosci za to, co sie samemu robi i mowi oraz szacunku dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa [...] 24.07.11, 17:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 24.07.11, 17:47 A jaka jest teza? Odpowiedz Link Zgłoś
julianditrych Re: "Społeczeństwo obywatelskie" 24.07.11, 17:56 to.niemozliwe napisał: > A jaka jest teza? Dlatego tak ważna jest praca nad świadomością. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.dziaba "Przykład norweski" 30.07.11, 10:56 to.niemozliwe napisał: > A jaka jest teza? Po tragicznych wydarzeniach w Oslo oraz na wyspie Utoya Norwegowie zaczęli się zapisywać do partii politycznych. Uderzenie w ich otwartość oraz wolność nie wywołało strachu lecz aktwyność społeczną i polityczną. Tak zachowują się zdrowe społeczeństwa. W Polsce nie jest z tym dobrze i dlatego różne szumowiny nami rządzą. Trzeba to zmienić! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.dziaba "Przykład węgierski" 28.07.11, 09:06 andrzejdziaba napisał: > Czy jest szansa, aby to osiągnąć? Na pewno jest realna potrzeba, ale to co koni > eczne i niezbędne, aby pokonać marazm, nie zawsze jest możliwe. Okazuje się, że jest to możliwe. Węgrzy wybrali właściwą drogę. Potrzeba tylko pokazania kierunku przez godne przywództwo, wiary oraz determinacji w dążeniu do celu rządzących i rządzonych. Odpowiedz Link Zgłoś