Dodaj do ulubionych

czarna opaska

16.08.11, 02:17
co się stało z taką czarną opaską na ramię - oznaką żałoby...? już nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałam coś takiego
chodzi mi po głowie pioseneczka niejakiego Toma Lehrera (znacie...? jak nie znacie to żałujcie) i właśnie sobie uświadomiłam, że jakoś mi ta czarna opaska zniknęła z krajobrazu - w każdym razie w dużym mieście
czy to jeszcze gdzieś funkcjonuje...?
(z góry bardzo proszę o darowanie sobie komentarzy politycznych, chodzi mi wyłącznie o coś, co - jak podejrzewam - jest procesem zanikania pewnej tradycji)
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: czarna opaska 16.08.11, 03:04
      Opaske nosilo sie "dla ludzi" zeby widzieli, a teraz ja mysle ze ci co maja zalobe maja ludzi gdzies a zalobe to w sercu.
      • voxave Re: czarna opaska 16.08.11, 06:48
        Uświadomiłeś/aś mi,że faktycznie od dawna nie widzialam takiej opaski, na ramieniu a nawet czarnej tasiemki przyszytej do klapy marynarki czy plaszcza.Nastapiły niezauważalne prawie zmiany jak w wielu obyczajach ludzi.
    • lepian4 Re: czarna opaska 16.08.11, 10:33
      Nie oplakujemy juz wielkich tego swiata, typu Stalin i spolka.
      Nawet po tragicznej smierci prezydenta glupio bylo publicznie wyrazic zalobe, by nie zostac posodzonym o ciemnogrod, glupote i zacofanie. Obyczaje sie zmienily, ot co!
    • matylda1001 Re: czarna opaska 16.08.11, 11:40
      kerkopithekion napisała:

> co się stało z taką czarną opaską na ramię - oznaką żałoby...?<

Zdewaluowała się w czasach, gdy po ogłoszeniu stanu wojennego zaczęła ją nosić 1/4 Polaków.

>z góry bardzo proszę o darowanie sobie komentarzy politycznych<

Sorry, ale jak to inaczej napisać?

• klosowski333 Re: czarna opaska 16.08.11, 13:44
      Zachowal sie jednak (gdzieniegdzie) zwyczaj ubierania sie na czarno (bluzka, sweter, spodnica). Moj kolega (trzydziestoparolatek, warszawiak) po smierci mamy nosi teraz wstazke na ramieniu.
      • mataharii Re: czarna opaska jest zamiast czarnego ubrania 16.08.11, 15:21
        ...ale większość (w Wawie) znajomych mi osób nosi zaraz po pogrzebie całe czarne ubrania np po smierci swoich matek nosili z pół roku, potem juz tylko opaska, bądż wstążka na klapie marynarki
    • kerkopithekion dzięki :) 18.08.11, 22:01
      dziękuję wszystkim za odpowiedź :)
      widzę że inni też to zauważyli - opaska znika...
      ciemne/czarne ubranie przez jakiś czas, a później powrót do zwykłego stroju, taka wstążka na ramieniu to chyba jednak wyjątek - może raczej u starszych panów w klapie marynarki, coś mi świta że widywałam w ostatnich czasach coś takiego
      pewnie że taką opaskę nosiło się (choć ja akurat nie nosiłam) raczej jako zewnętrzną oznakę żałoby niż jako wyraz jej wewnętrznego przeżywania
      i może rzeczywiście jej wymowa uległa radykalnej zmianie w stanie wojennym...

a spytałam głównie dlatego, że wspomniany Tom Lehrer, Amerykanin, śpiewał w latach sześćdziesiątych o "armband made of black cloth", co wskazuje na międzynarodowy charakter tej opaski (i jest dla mnie dość zaskakujące, jakoś tak wydawało mi się że jest to polska albo środkowo/wschodnioeuropejska tradycja)
      ciekawe czy w USA ktoś to jeszcze nosi...
    • Gość: 179 kropek Sto siedemdziesiąt dziewięć kropek IP: 66.90.73.* 18.08.11, 22:08
      ...........................................................................................................................................................
      ........................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka