Dodaj do ulubionych

Przewidział!

05.09.11, 09:39
Janusz Zajdel, fizyk i pisarz SF, w połowie lat 70. napisał drobne opowiadanko pt. "Dokąd jedzie ten tramwaj?", które to opowiadanko przeczytałem sobie dzisiaj rano, w tramwaju zresztą. W niewielkim tym utworze (raptem kilka stroniczek) nakreślił Zajdel ponurą wizję społeczeństwa, w którym większość ludzi może się poszczycić dyplomem wyższej uczelni, a "kilka dni temu ostatni pełnoletni obywatel (...) uzupełnił średnie wykształcenie", co jeden z bohaterów ochrzcił mianem "wielkiego sukcesu społecznego". Wszyscy odczuwają olbrzymią presję dalszego kształcenia: utworzono "wieczorowe studia doktoranckie", ulice zamiatają "inżynierowie sanitarni", w kioskach gazety sprzedają magistrowie (tu biednemu Zajdlowi wydawało się chyba, że pisze coś szokującego, nieszczęsny!); pracowników komunikacji miejskiej obowiązują co najmniej doktoraty, na przykład na temat "optymalizacji kształtu i wymiarów dziurek w biletach", praca pisana w Instytucie Biletologii. I tak dalej.

Ktoś mógłby zadać pytanie: ale co w takim razie się podziało w takim społeczeństwie z rasowymi uczonymi? Tu Zajdel ma pewien pomysł: odsyłam do opowiadania (krąży zdaje się PDF gdzieś w odmętach Sieci). Polecam oburącz!
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Przewidział! 05.09.11, 13:43
      ikcort napisał:
      > Ktoś mógłby zadać pytanie: ale co w takim razie się podziało w takim społeczeńs
      > twie z rasowymi uczonymi?

Strasznie gorąco w tym futrze, panie docencie...
      • ikcort Re: Przewidział! 05.09.11, 14:07
        > Strasznie gorąco w tym futrze, panie docencie...

Spoiler! Tak przy okazji: zbiorek zawierający opowiadanie, o którym piszę, nabyłem za namową kogoś na forum. Ktoś się odniósł do pomienionego opowiadania w jakimś wątku o tak zwanym wyższym wykształceniu i zjawisku inflacji dyplomowej. Czy nie byliście to przypadkiem Wy, użytkowniku? Wydaje mi się, że tak. :)
        • feel_good_inc Re: Przewidział! 07.09.11, 08:09
          ikcort napisał:
          > > Strasznie gorąco w tym futrze, panie docencie...
          >
          > Spoiler! Tak przy okazji: zbiorek zawierający opowiadanie, o którym piszę, naby
          > łem za namową kogoś na forum. Ktoś się odniósł do pomienionego opowiadania w ja
          > kimś wątku o tak zwanym wyższym wykształceniu i zjawisku inflacji dyplomowej. C
          > zy nie byliście to przypadkiem Wy, użytkowniku? Wydaje mi się, że tak. :)

Um... na wszelki wypadek się nie przyznaję, ale możliwe.
    • uln Re: Przewidział! 05.09.11, 19:08
      Niedawno dowiedziałem się, że faktycznie istnieje tytuł mgr kosmetologii od miłej pani na jakimś forum filmowym... Zapewne jest także mgr gotowania na gazie. Jednym słowem: SYF, panowie, SYF!
    • mjot1 Re: Przewidział! 05.09.11, 19:33
      Zaiste wizjoner!
      zajdel.dzaba.com/zajdel/dokad.htm
      Ech... Nie ma to jak moja starusieńka chałupinka na polance hen tam z dala od siedzib ludzkich w krzakach zagubionej...
      • billy.the.kid Re: Przewidział! 06.09.11, 08:40
        równie prorocza jest piosnka j.kaczmarka A MNIE SIĘ MARZY KURNA CHATA.
    • l.george.l Re: Przewidział! 07.09.11, 10:20
      A czy Zajdel przewidział nachalną, posuniętą do absurdu klerykalizację szkolnictwa w Polsce? Uczeń szkoły zawodowej zgodnie z programem nauczania zatwierdzonym przez MEN ma w trzyletnim cyklu sześć godzin religii i tylko jedną godzinę informatyki. Z takim wykształceniem mechanik samochodowy może nam co najwyżej wyklepać pacierz, ale nie stuknięta blachę. Nic więc dziwnego, że samochód trzeba powierzyć do naprawy doktorowi inżynierowi i najlepiej habilitowanemu.
      • 0ffka Re: Przewidział! 08.09.11, 20:06
        Chory kraj...
      • ikcort Re: Przewidział! 08.09.11, 20:44
        > A czy Zajdel przewidział nachalną, posuniętą do absurdu klerykalizację szkolnictwa
        > w Polsce?

Czy Wy, użytkowniku, nie cierpicie przypadkiem na natręctwa myślowe? Pragnę Wam dodać otuchy: to częsta przypadłość na tym forum. Ja np. mam korbę na punkcie szkolnictwa (szczególnie wyższego), kolega Klosowski333 – kobiet, idee fixe Strikemastera zaś to przewiew moszny i chodzenie w spódnicach. O weganach usiłujących ratować planetę za pomocą spamu nie wspomnę. Wam z kolei w sieć neuronową straszliwe wplątała się religia i przedstawiciele duchowieństwa. Jakie racjonalizacje przewidujecie, użytkowniku, dla swojego fioła?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka