aborcyjnokoncepcyjnalustracja 18.04.12, 09:37 Wywiad o weganizmie na portalu wyborcza.pl: wyborcza.pl/1,76842,11542780,Weganie_naprawiaja_swiat.html Polecam do przeczytania i przemyślenia oraz zapraszam do przejścia na weganizm :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shymoons Re: Weganie ratują świat 18.04.12, 10:13 Jedzenie mięsa, picie alkoholu, palenie tytoniu i zażywanie narkotyków, to cztery najgroźniejsze trucizny, poniżające i degradujące ludzkość! Jestem po czterokroć zdegenerowany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Weganie ratują świat 18.04.12, 10:53 Jesteś lepszy, bo ja tylko po trzykroć, nie zażywam narkotyków. :) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Weganie ratują świat 18.04.12, 12:24 zjadłem dwie rzopdkiewki-chyba troszkę ten swiat uratowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 15:00 Listki rzodkiewki tez zjadles, czy tez wyrzuciles do smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
etoh-c2h5oh Re: Weganie ratują świat 26.04.12, 09:17 lepian4 napisał: > Listki rzodkiewki tez zjadles, czy tez wyrzuciles do smieci? Liście rzodkiewki są jadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-jeden Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 12:18 ultimate.strike napisał: > Jesteś lepszy, bo ja tylko po trzykroć, nie zażywam narkotyków. :) Taaa? A gadasz jak ćpun...? Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 12:26 Z mięska dobre sa łapy misia---nie mógłby stukac na klawiaturze...... Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 15:58 voxave napisała: > Z mięska dobre sa łapy misia---nie mógłby stukac na klawiaturze... Jadlas sama czy tak z literatury? Siedzialem kiedys przy stole z facetem ktory podrozowal po swiecie i zanioslo go do Afryki. Opowiadal jak smakuje hipopotam (lykowaty), strus, i cos tam jeszcze. Mozna. Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 18:11 6burakow napisał: > voxave napisała: > > > Z mięska dobre sa łapy misia---nie mógłby stukac na klawiaturze... > > Jadlas sama czy tak z literatury? > Siedzialem kiedys przy stole z facetem ktory podrozowal po swiecie i zanioslo g > o do Afryki. Opowiadal jak smakuje hipopotam (lykowaty), strus, i cos tam jeszc > ze. Mozna. Tylko po co? Własnie---po co---znam to z literatury..:) Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 18:20 Widzialem pewnie z dziesiec niedzwiedzi zabite dla miesa. Widac dla niektorych jest to powod zeby zabijac. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Weganie ratują świat 20.04.12, 08:13 To co lepiej jak zwierzak zgnije,niż jak się zje ze smakiem?W imię ekologii lepiej zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
shymoons Re: Weganie ratują świat 19.04.12, 22:41 ultimate.strike napisał: > Jesteś lepszy, bo ja tylko po trzykroć, nie zażywam narkotyków. :) Ale palenie tytoniu też jest formą narkomanii i podchodzi pod dwie kategorie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Weganie ratują świat 20.04.12, 08:02 Ja też,i bardzo się dobrze czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 19.04.12, 17:06 aborcyjnokoncepcyjnalustracja napisała: > Wywiad o weganizmie na portalu wyborcza.pl: > wyborcza.pl/1,76842,11542780,Weganie_naprawiaja_swiat.html > Polecam do przeczytania i przemyślenia oraz zapraszam do przejścia na weganizm > :) > Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... Prawdziwy weganizm musi szybko zginac po przejsciu na swoja diete w meczarniach z powodu niedoboru witaminy B12. Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 19.04.12, 18:06 B12 jest syntetyzowana tylko przez bakterie i jest latwa w produkcji. Nie ma koniecznosci jedzenia miesa czy nabialu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 19.04.12, 18:22 6burakow napisał: > B12 jest syntetyzowana tylko przez bakterie i jest latwa w produkcji. Nie ma ko > niecznosci jedzenia miesa czy nabialu. No wlasnie, a te bakterie namnazaja sie tylko na bialkach zwierzecych, np. na jajku... Do wyprodukowania witaminy B12 niezbedne sa obecnie produkty zwierzece. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 19.04.12, 22:14 A pokaż gdzie to wyczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 19.04.12, 23:23 Pewnie mozna hodowac bakteria na pozywkach pochodzenia zwierzecego. Nie wiem. W necie sa informacje ze mozna je hodowac na pozywkach roslinnych. Czy twierdzisz ze to nieprawda? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 20.04.12, 05:10 Oczywiście ze można. B12 którą biorą weganie jest rzecz jasna wegańska. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 20.04.12, 19:44 yuka66 napisała: > Oczywiście ze można. B12 którą biorą weganie jest rzecz jasna wegańska. Czyli nieskuteczna : ) Predzej czy pozniej zgina wiec w meczarniach. Chyba ze po cichu wcinaja nabial, jajka czy mieso... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 20.04.12, 17:47 6burakow napisał: > Pewnie mozna hodowac bakteria na pozywkach pochodzenia zwierzecego. Nie wiem. W > necie sa informacje ze mozna je hodowac na pozywkach roslinnych. Czy twierdzis > z ze to nieprawda? Bakterii produkujacych witamine B12 nie da sie hodowac na pozywkach roslinnych, ani przy obecnym stanie technologii, na pozywkach sztucznych. Zadzwon do pierwszego lepszego zakladu farmaceutycznego produkujacego witamine B12 i spytaj jak to robia. Bakterie te sa owszem obecne w jelicie grubym u czlowieka, ale tam produkowana przez nie witamina B12 sie niestety nie wchlania. Prawdziwy weganin dzisiaj nie ma wyboru - musi niestety szybko umrzec w meczarniach na awitaminoze B12. . Odpowiedz Link Zgłoś
weg-anka E, tam... 20.04.12, 08:05 andrzej256 napisał: > Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... Oczywiście :) > Prawdziwy weganizm musi szybko zginac po przejsciu na swoja diete w meczarniach z powodu niedoboru witaminy B12. Kolejny mit spreparowany przez przemysł hodowlano-miesno-mleczny. A gdyby nawet tak było, to lepiej jest odejść z braku jakiejś witaminki, ale godnie, niż odejść jako morderca. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: E, tam... 20.04.12, 09:23 "A gdyby nawet tak było, to lepiej jest odejść z braku jakiejś witaminki, ale godnie, niż odejść jako morderca." Takie wypowiedzi to kwalifikują na przymusowe leczenie w psychiatryku. Przyczyna: chroniczny niedobór b12. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 Ratunek dla wegan 20.04.12, 17:53 weg-anka napisała: > andrzej256 napisał: > > > Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... > > Oczywiście :) > > > Prawdziwy weganizm musi szybko zginac po przejsciu na swoja diete w mecza > rniach z powodu niedoboru witaminy B12. > > Kolejny mit spreparowany przez przemysł hodowlano-miesno-mleczny. Poczytaj cos na ten temat, zadzwon do zakladow farmaceutycznych i zapytaj, jak uzyskuja wiamine B12, sprzedaje sie ja przeciez w tabletkach. Sama sie przekonasz. Na obecnym poziomie technologii nie ma mozliwosci uzyskania witaminy B12 bez uzycia produktow pochoidzenia zwierzecego. > A gdyby nawet tak było, to lepiej jest odejść z braku jakiejś witaminki, ale go > dnie, niż odejść jako morderca. Weganie moga jesc padline, to bogate zrodlo witaminy B12. Jednoczesnie wtedy nikogo nie morduja. Odpowiedz Link Zgłoś
weg-anka Re: Ratunek dla wegan 02.07.12, 12:45 andrzej256 napisał: > Weganie moga jesc padline, to bogate zrodlo witaminy B12. Jednoczesnie wtedy ni > kogo nie morduja. Przecież weganie nie jedzą mięsa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Nie chcemy być paranoikami IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.12, 18:17 Witamina B12 Niedokrwistość złośliwa jeszcze kilkadziesiąt lat temu była chorobą śmiertelną – nie znano bowiem na nią lekarstwa i nie wiadomo było, co ją wywołuje. Obecnie medycyna poszła do przodu i jasne stało się, że anemia złośliwa wywoływana jest przez niedobór w organizmie witaminy B12. Schorzenie to jest jednak nadal bardzo groźne – w fazie początkowej może prowadzić do ogólnego rozstroju organizmu i złego samopoczucia. Jednak jeśli witamina B12 przez dłuższy czas nie jest dostarczana organizmowi, może prowadzić nawet do zaburzeń wzrostu i dojrzewania u dzieci, bądź zaburzeń psychicznych i fizycznych u dorosłych. Jednym ze środków zapobiegawczych jest przyjmowanie w odpowiedniej ilości witaminy B12 oraz badanie jej poziomu w razie potrzeby, aby zastosować odpowiednie leczenie. Duże niedobory witaminy B12 objawiają się w bardzo widoczny sposób, tworząc praktycznie cały zespół dolegliwości. Spowodowane jest to faktem, iż witamina B12 jest bardzo ważnym koenzymem w procesie syntezy metioniny, jednego z aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Duży niedobór kobalaminy objawia się między innymi zaburzeniami metabolizmu, pracy żołądka i jelit, utratą poczucia smaku, ale również bardzo dużą ilością objawów neurologicznych – na przykład zaburzeniami chodu. Brak witaminy B12 w organizmie może zakończyć się również wystąpieniem objawów psychiatrycznych, na przykład otępienia czy paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek.weteran Re: Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... 23.04.12, 11:23 andrzej256 napisał: > Nie chcemy umrzec na awitaminoze B12... To nie umierajcie. Tylko nie knoćcie, że jedynym źródłem witaminy b12 jest mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 07:56 Dziwny to swiat gdzie zabija sie nienarodzone dzieci w imie postepu i w imie tegoz broni sie zycia zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 10:17 Nie zabija tylko przypadkiem na próg upadają :) Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 13:07 Nie czesto zgadzam sie ze stab ale ta obserwacja chyba jest poprawna. Weganie protestujacy przeciw zabijaniu zwierzat w wiekszosci sa za aborcja. Religianci broniacy kazdej zygoty jedza krwiste steki trzy rzay dziennie i obwieszczaja o tym na zderzakach. Obie postawy wydaja sie wewnetrznie sprzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-jeden A ja? 21.04.12, 13:29 Szanuję każde życie, ludzkie i zwierzęce. Jestem weganinem i nie popieram masowej aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: A ja? IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 17:46 tanebo napisał: > Masowej aborcji? Cóż to takiego? 1.2 milona rocznie w USA. Miliony nienarodzonych dziewczynek w Chinach i Indiach. To wszysto lewusy nazywaja "postepem" Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: A ja? 26.04.12, 20:01 > 1.2 milona rocznie w USA. Miliony nienarodzonych dziewczynek w Chinach i Indiac > h. No i czego ci brakuje? Tych dziewczynek co to miały być ale nigdy ich nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 13:30 6burakow napisał: > Weganie p > rotestujacy przeciw zabijaniu zwierzat w wiekszosci sa za aborcja. Mysle,ze nieswiadomie uprosciles temat.Co to znaczy wedlug Ciebie "byc za aborcja"? Czy w ogole istnieje ktos taki,kto uwaza,ze usuwanie plodu jest etyczne? Zauwaz,ze ludzie,kobiety zwlaszcza,bo to przeciez glownie ich dotyczy ta sprawa,walcza o prawo do decydowania o sobie,rowniez w kwestii ponoszenia konsekwencji nieplanowanej ciazy. One nie walcza o prawo do zabijania,jak to sie im probuje wmowic. Jesli pytasz sie mnie,jako weganke,czy popieram aborcje,to mowie nie.Czy popieram zabijanie zwierzat- tez mowie nie. Ale jesli zapytasz sie mnie,czy potepiam kobiety,ktore dokonuja aborcji,to rowniez odpowiem Ci- nie. Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 13:47 Masz racje, czy "popieraja prawo do dokonania aborcji" byloby adekwatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 17:49 6burakow napisał: > Masz racje, czy "popieraja prawo do dokonania aborcji" byloby adekwatne? Czyli prawo do zabijania bez ograniczen. Chroncie zycie zwierzat za wszelka cene ale pozbywajcie sie ludzkiego zycia kiedy wygodnie. Macie do tego "prawo"! Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Weganie ratują świat 22.04.12, 20:46 "Czyli prawo do zabijania bez ograniczen. Chroncie zycie zwierzat za wszelka cene ale pozbywajcie sie ludzkiego zycia kiedy wygodnie." Stawiasz sobie fałszywą tezę i próbujesz ją udowodniać - nikt nie walczy o prawo do zabijania, ale o prawo do decydowania o swoim ciele i życiu. Pomijam już dyskusję nt. czy zygotę można w ogóle nazwać życiem. Jestem pewien, ze jesteś mężczyzną i podświadomie zdajesz sobie sprawę, że kwestia aborcji nigdy nie będzie Ciebie bezpośrednio dotyczyć i dlatego łatwo jest Tobie zajmować kategoryczne stanowisko w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Weganie ratują świat 22.04.12, 21:33 najlepszygeorge napisał: > Stawiasz sobie fałszywą tezę i próbujesz ją udowodniać - nikt nie walczy o praw > o do zabijania, ale o prawo do decydowania o swoim ciele i życiu. Fajny patent. Od dziś my, mięsożercy, nie walczymy o prawo do zabijania, tylko o prawo decydowania o swoim życiu i diecie. > Pomijam już dyskusję nt. czy zygotę można w ogóle nazwać życiem. Opracowałeś jakąś nową definicję życia? > Jestem pewien, ze jesteś mężczyzną i podświadomie zdajesz sobie sprawę, że kwestia > aborcji nigdy nie będzie Ciebie bezpośrednio dotyczyć i dlatego łatwo jest > Tobie zajmować kategoryczne stanowisko w tej sprawie. I to jest bardzo dobrze, bo tylko w sprawie, która bezpośrednio nas nie dotyczy możemy zachować bezstronność. Nikt nie jest odpowiednim sędzią we własnej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Weganie ratują świat 22.04.12, 22:09 "Pomijam już dyskusję nt. czy zygotę można w ogóle nazwać życiem. > > Opracowałeś jakąś nową definicję życia? > " Zanim zaczniesz ironizować to zadaj sobie trud i dowiedz się jak definuje się życie ludzkie w różnych krajach. Moment, od którego uważamy płód za człowieka jest kluczowy w dyskusji o aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Weganie ratują świat 26.04.12, 21:57 najlepszygeorge napisał: > Zanim zaczniesz ironizować to zadaj sobie trud i dowiedz się jak definuje się życie ludzkie w > różnych krajach. Moment, od którego uważamy płód za człowieka jest kluczowy w dyskusji > o aborcji. Nie wdając się w dalsze dywagacje - nawet skrajne lewactwo, które kategorycznie odmawia zygocie człowieczeństwa, raczej nie podważa faktu, że zygota żyje. Ty zaś wyrażałeś taką właśnie wątpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 17:43 massaranduba napisała: > 6burakow napisał: > > > Weganie p > > rotestujacy przeciw zabijaniu zwierzat w wiekszosci sa za aborcja. > > Mysle,ze nieswiadomie uprosciles temat.Co to znaczy wedlug Ciebie "byc za aborc > ja"? Czy w ogole istnieje ktos taki,kto uwaza,ze usuwanie plodu jest etyczne? Wszystkie programowe lewusy. Czesto sie wypieraja i wmawiaja ze to JP2 robil aborcje zeby sobie leczyc Parkinsona. Zaprzeczaja rzeczywistosci i halucynuja "fakty" >Ale jesli zapytasz sie mnie,czy potepiam > kobiety,ktore dokonuja aborcji,to rowniez odpowiem Ci- nie. Oczywiscie ze jest ci obojetne. Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 18:47 Gość portalu: Stab napisał(a): > Oczywiscie ze jest ci obojetne. Mylisz sie,nie jest mi obojetne i na pewno zadnej kobiety bym do aborcji nie namawiala. Jednak uwazam,ze nie mam prawa ingerowac w czyjes sumienie. Nie wiesz i obys nigdy nie wiedziala,co to znaczy miec dziecko z gwaltu,albo z ciezkimi wadami wrodzonymi. Obrona zycia poczetego to piekna i wzniosla idea,tylko poczecie ma swoja kontynuacje w codziennym zyciu,a wlasciwie w piekle codziennego zycia,kiedy matka zostaje sama z problemami i nie moze liczyc na niczyja pomoc. Pomysl tez o jednym,albo lepiej wyobraz sobie,co musi czuc kobieta,ktora jest zmuszona podjac taka decyzje.Nie wiem jak Ty,ale czuje tylko wspolczucie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 19:50 > Nie wiesz i obys nigdy nie wiedziala,co to znaczy miec dziecko z gwaltu,albo z > ciezkimi wadami wrodzonymi Standartowa metoda nadetej obrony >99% aborcji robionych w imie wygody i nieodpowiedzialnosci przy pominieciu faktu ze prawie wszystkie kraje maja prawa pozwalajace na aborcje ze wzgledow zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 18:56 Gość portalu: Stab napisał(a): > i wmawiaja ze to JP2 robil ab > orcje zeby sobie leczyc Parkinsona. Aborcje? Niekoniecznie.Lekarze pozyskuja komorki macierzyste z 5-6 dniowych zarodkow otrzymywanych dzieki metodzie in vitro. Nikt nie twierdzi,ze tak bylo,poniewaz przebieg i sposob terapii jest objety tajemnica lekarska. Oczywiscie,ze JP2 gdyby wiedzial,ze taka mozliwosc istnieje i moze z niej skorzystac z pewnoscia by odmowil. W to nie watpie. Czy jednak lekarze,ktorzy go leczyli postapili etycznie? Tego juz nie mozemy byc tacy pewni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 19:59 > Aborcje? Niekoniecznie.Lekarze pozyskuja komorki macierzyste z 5-6 dniowych zar > odkow otrzymywanych dzieki metodzie in vitro. Nikt nie twierdzi,ze tak bylo,pon > iewaz przebieg i sposob terapii jest objety tajemnica lekarska. Bzdety do kwadratu. Nie ma terapii na Parkinsona przy uzyciu komorek embriona. Sa badania i marzenia ze moze w przyszlosci.... Oczywiscie pieprzniecie sloganem ze komorki z embriona lecza Parkinsona robi potezne wrazenie na niedoukach i cwiercintelygentach. Na razie komorki embrionalne powoduja wiecej problemow niz nie-embrionalne komorki macierzyste bo sa zaprogramowane do rozwoju calego organizmu a nie tkanki. www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080118101925.htm >Oczywiscie,ze J > P2 gdyby wiedzial,ze taka mozliwosc istnieje i moze z niej skorzystac z pewnosc > ia by odmowil. W to nie watpie. Czy jednak lekarze,ktorzy go leczyli postapili > etycznie? Tego juz nie mozemy byc tacy pewni. A to reszta twoich halucynacji nie wymagajacych komentarza. Choroba lewusow polega na osadzaniu innych wg wlasnego postepowania Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 20:13 Gość portalu: Stab napisał(a): > Nie ma terapii na Parkinsona przy uzyciu komorek embrion > a. Sa badania i marzenia ze moze w przyszlosci.... Jest. Co nie znaczy,ze jest to etyczne. www.mp.pl/etyka/index.php?aid=25306&_tc=C258832667F1C9CFD2E7D10DB3554217 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 20:33 > > Nie ma terapii na Parkinsona przy uzyciu komorek embrion > > a. Sa badania i marzenia ze moze w przyszlosci.... > > Jest. Co nie znaczy,ze jest to etyczne. > rel="nofollow">www.mp.pl/etyka/index.php?aid=25306&_tc=C258832667F1C9CFD2E7D10DB3554217 "Aby uzyskać rozmaite typy tkanek, neurony, kardiomiocyty, mięśnie, nabłonki itd., wystarczają komórki pluripotencjalne i multipotencjalne. Takie komórki można wykorzystać do implantacji w celu regeneracji serca po zawale (kardiomiocyty) lub leczenia choroby Parkinsona (neurony), wywołania zrastania kości i ścięgien (osteoblasty i chondriocyty), gojenia ran (keratynocyty). " Zanim zaczniesz pomowienia i halucynacje, poczytaj ze zrozumieniem. Oczywiscie stosuje sie komorki macierzyste do leczenia niektorych schorzen i to jest etyczne. NIE STOSUJE SIE embrionalnych komorek macierzystych bo te sprawiaja rozmaite problemy techniczne nie mowiac o etycznych Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Weganie ratują świat 21.04.12, 20:59 > Zanim zaczniesz pomowienia i halucynacje, poczytaj ze zrozumieniem. "Nie sa niezbedne" nie jest rownoznaczne z tym,ze sie ich nie stosuje. Wszystko zalezy od interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Weganie ratują świat IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 21:16 > "Nie sa niezbedne" nie jest rownoznaczne z tym,ze sie ich nie stosuje. > Wszystko zalezy od interpretacji. Nawet nie probuj. Zadne interpretacje nie sa potrzebne gdy znamy fakty. Ja znam literature naukowa na ten temat. NIE STOSUJE SIE!!! Owszem eksperymentuje sie z duzym poklaskiem lewackich propagandystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Lewackie, prawackie... IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.12, 21:29 Gość portalu: Stab napisał(a): > Ja znam > literature naukowa na ten temat. NIE STOSUJE SIE!!! Owszem eksperymentuje sie > z duzym poklaskiem lewackich propagandystow. Lewackie, prawackie.... A w tym przypadku należałoby chyba użyć określenia głęboko ludzkie Cóż jest lewackiego, czy nieetycznego w ratowaniu ludzkiego życia? Cóż jest nieetycznego w udzielaniu pomocy cierpiącemu człowiekowi? Tysiące chorych na różne schorzenia, nie tylko na chorobę Parkinsona, ale też między innymi na Alzheimera, czy poważne schorzenia kręgosłupa upatrują w tak spreparowanych lekarstwach jedyną szansę na w miarę normalne życie. Ktoś, kto w imię absurdalnych zasad "moralnych" twierdzi, że proces produkcji tych leków nie jest etyczny, w gruncie rzeczy obnaża brak człowieczeństwa. Być może jesteś znawcą tematu, dla mnie i podejrzewam dla wielu, bardzo prosto i zrozumiale opisano zagadnienie tu: pl.wikipedia.org/wiki/Embrionalne_kom%C3%B3rki_macierzyste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Lewackie, prawackie... IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 21:42 > Cóż jest lewackiego, czy nieetycznego w ratowaniu ludzkiego życia? Cóż jest nie > etycznego w udzielaniu pomocy cierpiącemu człowiekowi? Sa sposoby pozyskiwania komorek macierzystych w tym embrionalnych, bez niszczenia ludzkiego zycia (w tym embrionow). I o to toczy sie wojna: nie mordowac jednych zeby pomoc drugim. Lewacka jest pogarda dla embrionu ktory zyje ludzkim zyciem (kto nie wierzy moze poczekac 9 miesiecy, to krocej niz terapia komorkami embrionalnymi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Lewackie, prawackie... IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.12, 22:07 Kiedy w 1967r Ch. Bernard dokonał pierwszego udanego przeszczepu serca świat podzielił sie na dwa obozy. Jedni byli zachwyceni, dostrzegali w tym możliwość uratowania setki istnień ludzkich, podziwiali geniusz chirurga, podziwiali i doceniali postęp medycyny. Drudzy kwestionowali doniosłość wydarzenia, doszukiwali sie w tym zdarzeniu naruszenia norm etycznych i moralnych. I co? Dziś nikt nie kwestionuje zasług transplantologii nikomu nie przyjdzie też do głowy by bajdurzyć o "etyce" w tej dziedzinie. Mam nadzieję, że per analogiam to samo stanie się z nowymi odkryciami w dziedzinie pozyskiwania komórek macierzystych. Bo nic nie jest na świecie ważniejsze jak ratowanie ludzkiego życia. Jesteś wierząca i zapewne wiesz, że po przekroczeniu smugi cienia, pierwsze pytanie, jakie Ci zada Św. Piotr będzie brzmiało: Ile istnień uratowałaś? Co mu wtedy odpowiesz? Kilka zarodków, proszę świętego? Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Lewackie, prawackie... 21.04.12, 22:23 Gość portalu: inkwizytor napisał(a): > Mam nadzieję, że per analogiam to samo stanie się z nowymi odkryciami w dziedzi > nie pozyskiwania komórek macierzystych. Bo nic nie jest na świecie ważniejsze j > ak ratowanie ludzkiego życia W sprawie donioslosci zycia w pelni sie z Toba zgadzam,co nie zmienia faktu,ze komorki macierzyste mozna pozyskiwac nie tylko z ludzkich embrionow. Zreszta Trybunal Sprawiedliwosci Unii Europejskiej ograniczyl juz mozliwosc ich wykorzystania do celow badawczych. fakty.interia.pl/nauka/news/trybunal-ue-zakaz-opatentowania-embrionalnych-komorek,1709629,14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Lewackie, prawackie... IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 22:34 > Zreszta Trybunal Sprawiedliwosci Unii Europejskiej ograniczyl juz mozliwosc ich > wykorzystania do celow badawczych. > rel="nofollow">fakty.interia.pl/nauka/news/trybunal-ue-zakaz-opatentowania-embrionalnych-komorek,1709629,14 Niszczenie embrionow nie jest konieczne ani dla nauki ktora moze pozyskiwac komorki embrionalne z lozysk, ani dla terapii (na razie te komorki maja tylko potencjal i jesli okaza sie uzyteczne to ciagle beda dostepne z lozysk). Niestety toczy sie bardzo ostra wojna ideologiczna w USA z poparciem Obamy, majaca na celu nieograniczone prawo do niszczenia ludzkich embrionow. Argument jest prosty: wiele ludzkich embrionow sie tworzy sztucznie i zamiast je niszczyc mozna dalej przetwarzac (czyli niszczyc inaczej). Nikt nie wpadnie na mysl ze moze tworzenie ludzkich embrionow jest niemoralne jesli z gory wiadomo ze pojda na przerobke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Lewackie, prawackie... IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.04.12, 22:42 massaranduba napisała: > W sprawie donioslosci zycia w pelni sie z Toba zgadzam,co nie zmienia faktu,ze > komorki macierzyste mozna pozyskiwac nie tylko z ludzkich embrionow. Tak, wiem. Można pozyskiwać je także np z krwi pępowinowej. Zdaniem prof. Chang-hun, metoda oparta na krwi pępowinowej budzi mniejsze kontrowersje natury etycznej. Ponadto w przypadku komórek z krwi pępowinowej ryzyko przekształcenia się ich w nowotwór jest dużo mniejsze i nie ma ryzyka, że zostaną zniszczone przez układ odpornościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Lewackie, prawackie... IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 23:50 > owersje natury etycznej. Ponadto w przypadku komórek z krwi pępowinowej ryzyko > przekształcenia się ich w nowotwór jest dużo mniejsze i nie ma ryzyka, że zosta > ną zniszczone przez układ odpornościowy. A wiec dlaczego jest taka potworna ideologiczna presja zeby niszczyc embriony ludzkie??? Moze dlatego ze istnieje problem moralny i chodzi o to zeby pokazac ze moralnosc nie ma sensu (regularne zagrywki lewactwa). Odpowiedz Link Zgłoś
massaranduba Re: Lewackie, prawackie... 22.04.12, 00:20 Gość portalu: Stab napisał(a): > Moze dlatego ze istnieje problem moralny i chodzi o to zeby pokazac ze moralnos > c nie ma sensu (regularne zagrywki lewactwa). Mysle,ze nie chodzi o pokazanie,ze moralnosc nie ma sensu .Chodzi chyba glownie o to,ze komorki macierzyste pozyskiwane np. z doroslego organizmu maja mniejsze mozliwosci przeksztalcenia sie w organy czy tkanki.Ponadto wiecej problemow jest tez z ich zidentyfikowaniem,wyizolowaniem i namnozeniem. Jest tez to duzo trudniejsze i kosztowniejsze niestety, niz w przypadku komorek macierzystych embrionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stab Re: Lewackie, prawackie... IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 22.04.12, 00:36 > Mysle,ze nie chodzi o pokazanie,ze moralnosc nie ma sensu .Chodzi chyba glownie > o to,ze komorki macierzyste pozyskiwane np. z doroslego organizmu maja mniejsz > e mozliwosci przeksztalcenia sie w organy czy tkanki.Ponadto wiecej problemow j > est tez z ich zidentyfikowaniem,wyizolowaniem i namnozeniem. Powtarzam pytanie: skoro sa takie problemy to skad te ideologiczne naciski zeby wiecej embrionow przerabiac na komorki? Odpowiedz Link Zgłoś
liviaro.z.wyspy.rozkoszy Wykażcie się 26.04.12, 17:39 Mamy piękną, majową wiosnę. Jest coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Teraz jest łatwo przejść na weganizm. Wykażcie się :) Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Wykażcie się 26.04.12, 17:46 Mam jeść skoszona trawę ?---w sklepach przednówek i stare marchewki--czekam na lipiec na nowalijki ale jako dodatek do mięska :) Odpowiedz Link Zgłoś
liviaro.z.wyspy.rozkoszy Re: Wykażcie się 26.04.12, 17:53 voxave napisała: > Mam jeść skoszona trawę ?---w sklepach przednówek i stare marchewki--czekam na > lipiec na nowalijki... Kto szuka, ten znajduje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu_jeden Re: Wykażcie się 10.07.12, 15:29 voxave napisała: > Mam jeść skoszona trawę ? Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Wykażcie się 10.07.12, 15:43 misiu_jeden napisał: > > Mam jeść skoszona trawę ? > Czemu nie? "O! Taki synu! mówię, podzielimy się robotą, ty zjesz siano, boś wół, a ja miód wypiję, bom człowiek." (J.O.Zagłoba) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Wykażcie się 26.04.12, 19:47 Niedługo krowy będą się cielić - świetna cielęcinka będzie - smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.izaura Re: Wykażcie się 03.07.12, 09:42 andrzej.sawa napisał: > Niedługo krowy będą się cielić - świetna cielęcinka będzie - smacznego. Przecież weganie nie jadają mięsa. Co ci jest? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Wykażcie się 03.07.12, 10:46 To niech zaczną. Wolno weganom namawiać do przejścia na ich dietę - wolno namawiać wegan na mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-jeden Co wolno wojewodzie 03.07.12, 10:58 misiu-1 napisał: > To niech zaczną. Wolno weganom namawiać do przejścia na ich dietę - wolno namaw > iać wegan na mięso. Co wolno wojewodzie, to nie tobie... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Co wolno wojewodzie 03.07.12, 11:32 Te, wojewoda, leć na pastwisko, bo ci krowy cały obiad zeżrą. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-jeden Re: Co wolno wojewodzie 03.07.12, 12:48 misiu-1 napisał: > leć na pastwisko, bo ci krowy cały obiad zeżrą. Nie martw się, wystarczy dla każdego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ares czy weganie wiedza,ze jakby sie krowy IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.12, 16:47 nie doilo,to by wyla z bolu i pewnie krotko potem zdechla??A oni produktow mlecznych przeciez tez nie jedza. O ile jestem w stanie pojac wegetarianizm,to skrajny fanatyzm w postaci wegan mnie juz smieszy.Jak kazdy fanatyzm ten tez jest chory. Odpowiedz Link Zgłoś
atrakcyjny.leon Re: czy weganie wiedza,ze jakby sie krowy 03.07.12, 17:19 Czy uważasz, że żyjące naturalnie zwierzęta potrzebują dojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
granatowy.granat Re: Weganie ratują świat 06.07.12, 07:50 Ja nie mam z tym problemu. Nie jem mięsa i już. Nie uzasadniam tego, bo uważam to za naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś