Dodaj do ulubionych

znowu nam wmawiają antysemityzm

18.04.12, 12:39
www.tvn24.pl/-1,1741851,0,1,polska-pod-pregierzem-niemcow-za-antysemityzm,wiadomosc.html
-to ciekawe bo CBOS i OBOP pokazują nam że u nas antysemityzm słabnie, no alw wiadomo robiła to fundacja niemiecka i węc wszystko jasne w tym temacie zrobili to by samemu sie wybielić i zrzuci odpowiedzialność za holocaust na nas i na naszych przyjaciół Wegrów
Obserwuj wątek
    • Gość: Jojo Re: znowu nam wmawiają antysemityzm IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.12, 12:45
      link do tych polskich badan gdzie?
      katowice.gazeta.pl/katowice/55,35063,11538211,,,,11556825.html
      • oszolom-z-radia-maryja Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 12:59
        profesor Krzemiński o tym mówił a poza tym
        swiat.newsweek.pl/polak-antysemita-22-procent-mlodych-wlochow-nie-lubi-zydow,83075,1,1.html
        www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2012/K_022_12.PDF

- strona 3 raportu CBOSu

sympatia do Zydów
        1993r, - 15%
        2012 - 33%

niechęc do Żydów
        1993 - 51%
        2012 - 29%
      • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 15:54
        A ja sie pofatygowalem i zadzwonilem do funfacji Friedricha Eberta z zapytaniem, gdzie moge znalezc ich najnowszy raport o antysemityzmie w Europie? Nikt nie potrafil mi w tej sprawie pomoc. W maju jeszcze raz sprawdze ich publikacje. Wtedy bede mial pewnosc, czy czasem nie jest to czasem kolejna grossowska Shoha sensacja Mossadu.
        • piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 16:01
          library.fes.de/pdf-files/do/07905-20110311.pdf
          • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 18:01
            Dzieki za link.

Pytania sa tendencyjne i raczej nie dowodza niczego. Krytyczna ocena rolii Izraela w Palestynie nie jest zadnym dowodem na antysemityzm w Europie. Podobnie jak potwierdzenie tezy, iz wielu muzulmanow traktuje muzulmansich terrorystow jak bohaterow, nie stawa nas w szeregach islamofobow.
            Homofobem nie jest tez koniecznie ktos, kto jest przeiwko homusiowtym zwiazkom malzenskim. Najbardziej rozbawil mnie watek seksistowski, w ktorym na pytanie, czy kobiety powinny powazniej potraktowac swa role w malzenstwie /rodzinie, wyciaga sie durnowate wnioski o seksizmie.
            Rownie dobrze moge spytac sie ludzi, czy powinni uwazac na drogach i jednoczesnie upierac sie, ze sa nieodpowiedzialni.
            Zastanawia mnie jednak, dlaczego w takich raportach nie dokonuje sie porownan: co my sadzimy o tych przewrazliwionych poludnowcach afrykansko- azjatyckich, i co oni o nas sadza?
            Wtedy wyniki nie byly by automatycznie madrzejsze. Mielibysmy jedynie wiecej powodu do smiechu.

• piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 18:40
              Moja opinia jest bardzo podobna. Samo badanie nie jest miarodajne, bo w Polsce ludzie są dość naiwni i gadają prawdę w tym temacie, natomiast na zachodzie Europy, nie. Taka ankieta nigdy nie odzwierciedli tego, co ludzie tam opowiadają, gdy są we własnym gronie. Nie spotkałem na zachodzie Europy jeszcze nikogo, kto miałby pozytywne zdanie o państwie Izrael. Natomiast w Polsce wiekszość ludzi o Izraelu mysli pozytywnie. Fundacja wynalazła zaś, że jest odwrotnie. Nie mniej jednak, podsumowanie zawarte w tym raporcie było bardzo wyważone i nie wiem jak mogło być podstawą jakichkolwiek emocji. Nie wiem, bo nie czytałem co naprawdę było w izraelskiej gazecie, ale najbardziej prawdopodobne jest dla mnie to, że TVN24 nie zrozumił niczego i napisał durnotę, byleby był sensacyjnie i przyniosło efekt kija włożonego w mrowisko. Nie od dzisiaj wiadomo, że polskie dziennikarstwo to dno.
        • piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 16:18
          library.fes.de/pdf-files/do/07908-20110311.pdf
        • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 19:38
          lepian4 napisał:

> A ja sie pofatygowalem i zadzwonilem do funfacji Friedricha Eberta z zapytaniem
          > , gdzie moge znalezc ich najnowszy raport o antysemityzmie w Europie? Nikt nie
          > potrafil mi w tej sprawie pomoc. W maju jeszcze raz sprawdze ich publikacje. Wt
          > edy bede mial pewnosc, czy czasem nie jest to czasem kolejna grossowska Shoha
          > sensacja Mossadu.

Kłamiesz !!
    • piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 13:00
      To jest zabawa w głuchy telefon. Niemiecka fundacja napisała raport, z tego raporu wzięła sobie to i owo izraelska gazeta, by na końcu o tym fakcie poinformował nas TVN24. Przyznam, że najmniej wiarygodnym ogniwem w tym łańcuchu jest dla mnie TVN24. Na sam raport rzuciłem okiem, w każdym razie na jego podsumowanie. Jest moim zdaniem bardzo wyważone, robi obiektywne wrażenie i w niczym nie usprawiedliwia opinii, że Polacy czymś sie w temacie wyróżniają, o ile w ogóle taka opinia panuje.
    • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 13:14
      Jesli swierdzenie, "że państwo żydowskie prowadzi "eksterminację" narodu palestyńskiego " dowodzi istnienie antysemityzmu, to nie warto sie tym gownem wiecej zajmowac.

Moze ktos sie orientuje, za co mam byc wdzieczny zydowskim elitom typu
      Aron Solts, Naftaly Frenkel, Yakow Rappoport, Matvei Berman, Lazar Kogan i Genrikh Yagoda, Salomon Morel, ktorzy tak znaczaco urozmaicili nasza kulture poprzez nieomal doszczetne wymordowanie naszych elit?
      • voxave Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 13:40
        Rzygam już tym antysemityzmem---Oszol nie masz juz innych tematow ,repertuar sie wyczerpał ?
        • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 13:59
          To oszol sporzadzil te "wiarygodne" badania przemyslu Holocaust?
        • piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 14:26
          voxave napisała:

Rzygam już tym antysemityzmem---Oszol nie masz juz innych tematow ,repertuar sie wyczerpał ?

To trochę tak, jakby mieć żal do lustra, że pokazuje nie to, co by się chciało w nim zobaczyć.
        • oszolom-z-radia-maryja Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 17:13
          a ja rzygam klerofobią i przedstawianiem ksieży jako pedofili
          • voxave Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 17:39
            oszolom-z-radia-maryja napisał:

> a ja rzygam klerofobią i przedstawianiem ksieży jako pedofili

To dopiero czubek góry lodowej tej strasznej afery---musi byc wyjaśniona do końca----a ty sprzyjając przestępcom jestes wspólwinny.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 17:42
              to jest czubek góry lodowej waszych kłamstwi efekt działaności V kolumny masonów włonie KK
              • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 19:41

> to jest czubek góry lodowej waszych kłamstwi efekt działaności V kolumny masonó
                > w włonie KK

Powiedz to bydlaku gwałconym dzieciom !!
              • voxave Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 04:25

> to jest czubek góry lodowej waszych kłamstwi efekt działaności V kolumny masonó
                > w włonie KK

Sukcesywnie udowodni sie przestepstwa twojej mafijnej organizacji----a ty do piekla jak nic za przymykanie oczów i ukrywanie zbrodni.
                Szkoda że to piekło nie istnieje znalazł by sie tam cały twój świat.
                • artjomka Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 08:18
                  Hi Voxi!
                  Pierwsze slysze, ze pieklo nie istnieje! Kiedy je zlikwidowano?
                  Bo ksiadz pleban mi zawsze mowil, ze przy moim charakterku, to gwarantowanie wyladuje w piekle.
                  Pozdrawiam!
                  PS: A moze pieklo gdziesz przeniesli - po reformie i wprowadzeniu "demokracji"?
                  • piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 08:23
                    Ci, co dawniej kazali wierzyć, że piekło jest pełne ognia, na potwierdzenie czego, ukazująca się różnorakim pastuchom, Matka Boska, przysyłała stosowne obrazki i organizowała wycieczki, teraz rozpowszechniają tezę, że jest to jedynie stan ducha. Być może, czekamy jeszcze na potwierdzające przekazy Matki Boskiej, na której kolejne widzenia, powoli jest już czas.
                  • voxave Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 09:27
                    artjomka napisał:

> Hi Voxi!
                    > Pierwsze slysze, ze pieklo nie istnieje! Kiedy je zlikwidowano?
                    > Bo ksiadz pleban mi zawsze mowil, ze przy moim charakterku, to gwarantowanie wy
                    > laduje w piekle.
                    > Pozdrawiam!
                    > PS: A moze pieklo gdziesz przeniesli - po reformie i wprowadzeniu "demokracji"?

w wierze Starszych Braci piekla nie ma---a poniewaz maja najlepszy na świecie wywiad to nalezy im wierzyć,nieprawdaz przyjacielu.?
                    • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 10:22
                      To gdzie sie podzialy te upadle anioly Starszych Braci w Wierze, z Lilith na czele?
                      • piwi77.0 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 10:26
                        W starych wierzbach po wsiach podobno straszy.
                      • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 10:54
                        lepian4 napisał:

> To gdzie sie podzialy te upadle anioly Starszych Braci w Wierze, z Lilith na czele?

Na katechezach nie uczyli ? Oczywiście bez Lilith bo ona przez robaki juz jest zjedzona

Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał ich do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd.
                        • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 11:00
                          Lillith. nieuku. nigdy nie byla aniolem. Napyskowala jedynie Adamowi i wyleciala z nieba, nim Ewa przyszla.

Czuje sie gleboko zazenowany, tlumaczac niemieckiemu (z wyboru), Starszemu Bratu w Wierze z Brzega elementarne podstawy tradycji zydowskiej
                          • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 11:07
                            lepian4 napisał:

> Lillith. nieuku. nigdy nie byla aniolem. Napyskowala jedynie Adamowi i wylecial
                            > a z nieba, nim Ewa przyszla.
                            >
                            > Czuje sie gleboko zazenowany, tlumaczac niemieckiemu (z wyboru), Starszemu Brat
                            > u w Wierze z Brzega elementarne podstawy tradycji zydowskiej

No to przeczytaj debilku moherowy raz jeszcze co napisałem o niej !!

" Oczywiście bez Lilith bo ona przez robaki juz jest zjedzona "

No i to co zacytowałem o aniołach moherku :))

" Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał ich do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd. "

Średnio rozgarnięty człowiek zobaczy różnicę :))) Anioł czeka na sąd, a Człowiek w proch się obraca czyli robaczki go zjadają :))
                            • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 11:54
                              Sam sobie przeczytaj,co napisales. Moze stanie sie cud i dostrzezez te bledy logiczne i zamkniesz zawstydzony dzioba.
                              • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 14:32
                                lepian4 napisał:

> Sam sobie przeczytaj,co napisales. Moze stanie sie cud i dostrzezez te bledy lo
                                > giczne i zamkniesz zawstydzony dzioba.

Daruj sobie cieniasie masz tu księgę rodzaju , znajdź mi tu wzmiankę o drugiej czy w ogóle innej żonie Adama, niż Ewa.

biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1
                                " Słowo lilít, występujące w Izajasza 34:14 wraz ze słowami opisującymi inne stworzenia, które miały zamieszkiwać ruiny Edomu. Podobno obecnie używa się go dla określenia „przedstawiciela rodzaju Strix, czyli puszczyka” (The Interpreter’s Dictionary of the Bible, red. G. A. Buttrick, 1962, t. 2, s. 252). "

Już w 1962 roku napisano ze to może być Sowa.
                          • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 11:13
                            to ze owa

Pomijając już nawet Lillith nie występuje w Biblii.
                            • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 11:52
                              Glupi jestes i tyle mam na ten temat do powiedzenia. Na kolejnych szkoleniach Mossadu popros instruktora, by wskazal ci miejsca w Biblii o Lilith
                              • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 14:24
                                lepian4 napisał:

> Glupi jestes i tyle mam na ten temat do powiedzenia. Na kolejnych szkoleniach M
                                > ossadu popros instruktora, by wskazal ci miejsca w Biblii o Lilith

Głupi to ty jesteś chciałeś się popisać i ci niemoto nie wyszło , Poza tym udowodnij ze opisana w księdze Izajasza 34,14"Zdziczałe psy spotkają się z hienami i kozły będą się przyzywać wzajemnie; co więcej, tam Lilit przycupnie i znajdzie sobie zacisze na spoczynek. "To kobieta czy po prostu ćma :)))
                                • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 14:35
                                  Spytaj sie rabina. Co mnie te wasze koszerne demony moga obchodzic?
                                  • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 15:06
                                    lepian4 napisał:

> Spytaj sie rabina. Co mnie te wasze koszerne demony moga obchodzic?

No widzisz lepik , nie wchodź w tematy których nie rozumiesz . Ty masz za zadanie interesować się stanem konta proboszcza. Żle napisałem ; masz je zapełniać , a nie zajmować się teologią :))
                                    • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 15:27
                                      Starczy mi juz, ze placic musze podatek koszerny.
                                      • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 20.04.12, 14:47
                                        lepian4 napisał:

> Starczy mi juz, ze placic musze podatek koszerny.

No to i na terapie psychiatryczną nie pożałuj .
                                  • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 15:10
                                    "Skąd się wziął mit o Lilith i czy jest on w jakiś "zatwierdzonych" chrześcijańskich przekazach? A jeśli nie, w jaki sposób podania o Lilith przeniknęły do chrześcijaństwa?

Na pytanie nadesłane przez Czytelnika odpowiada Roman Zając - biblista i demonolog z KUL.

Lilith to bardzo intrygująca postać. Według żydowskiej tradycji jest ona żeńskim demonem, mordującym noworodki. Po raz pierwszy w tej roli pojawiła się w literaturze rabinackiej we wczesnym średniowieczu (wspomina o niej Alfabet ben Sira). Imię pochodzi od lilitu - żeńskiego demona znanego z mitologii babilońsko-asyryjskiej. Rabini uważali Lilith za pierwszą żonę Adama stworzoną tak jak on z prochu ziemi, skutkiem czego Lilith uważała siebie za równą Adamowi i nie chciała z nim współżyć, leżąc pod Adamem. Ostatecznie uciekła od swego męża (według innych wersji wygnał ją sam Bóg), a Adam otrzymał za żonę Ewę, którą Stwórca powołał do istnienia z żebra mężczyzny.

Po rozstaniu z Adamem, Lilith odleciała nad Morze Czerwone, gdzie współżyła z demonami i z nimi płodziła potomstwo (zob. Księga Zohar). Oczywiście Biblia nawet jednym słowem nie wspomina o tych wydarzeniach i są one płodem fantazji rabinów, którzy najwyraźniej nie byli skłonni uważać kobiet za istoty, które mogą mieć własne zdanie chociażby w sprawach seksualnych. Niewątpliwie Lilith uosabia jakieś lęki przed silnymi, wyemancypowanymi kobietami.

W Biblii słowo lilith pojawia się tylko raz - w Księdze Izajasza (Iz 34, 14). Wielu biblistów ma jednak wątpliwości czy w tekście tym chodzi o demona nocy (nazwa etymologicznie wiąze się z hebr. słowem lajla - noc), czy też po prostu o sowę. Niektóre tłumaczenia tak właśnie podają. Biblia nie mówi więc o Lilith praktycznie nic. Postać ta wywodzi się całkowicie z niebiblijnej tradycji żydowskiej i nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem."

www.kosciol.pl/article.php/20040414214808845
                                    • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 20.04.12, 07:49
                                      Popros Rabi, by podal ci kilka watkow z tradycji kabalistycznej, ktora wytrzebiliscie wrecz konsekwentnie z waszej religijnej tozsamosci.

Nie jest tez prawda, ze w Biblii imie Lilith pojawia sie tylko raz. Jestes jedynie zarozumialym nieukiem i tyle. Cytowanie wikipedii niczego tu nie zmieni.
                                      • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 20.04.12, 14:53
                                        lepian4 napisał:

> Popros Rabi, by podal ci kilka watkow z tradycji kabalistycznej, ktora wytrzebi
                                        > liscie wrecz konsekwentnie z waszej religijnej tozsamosci.

Nasze czy waszej ? , podejrzewam lepik ze jesteś przechrzczonym Żydem, no i i jak każda neoficka świnia plujesz na swoja starą wiarę. Głupcze.

> Nie jest tez prawda, ze w Biblii imie Lilith pojawia sie tylko raz.

Nazwano tak sowę a nie żonę Adama czy jakąś strzygę demoniczną.Głupcze

> Jestes jedynie zarozumialym nieukiem i tyle. Cytowanie wikipedii niczego tu nie zmieni.

Nie ja się na forum chwaliłem ze mam pod górkę do szkoły. Pomijając to ze nie Wikipedia,a jakieś źródło katolickie to było. Głupcze.
                                        • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 20.04.12, 20:04
                                          Ja pluje na swoja stara wiare? Tak sie wam Starszy Bracie w Wierze wydaje od 200 lat!
                                          I co?
                                          Kurde nic!
                                          • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 20.04.12, 21:18
                                            Sorry, od 2000 lat
                                          • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 20.04.12, 22:13
                                            lepian4 napisał:

> Ja pluje na swoja stara wiare? Tak sie wam Starszy Bracie w Wierze wydaje od 20
                                            > 0 lat!
                                            > I co?
                                            > Kurde nic!

Nie wiem o czym piszesz , bo nie wiem kiedy wariat żartuje.
                                            • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 02.05.12, 11:55
                                              A gdzie podzailes ten twoj koszerny gen inteligencji?
                      • voxave Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 11:58
                        lepian4 napisał:

> To gdzie sie podzialy te upadle anioly Starszych Braci w Wierze, z Lilith na cz
                        > ele?

To ich zapytaj.
                        • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 12:15
                          No przeciez pytam sie najwybitniejszego przedstawiciela tego gatunku.
          • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 19:40

> a ja rzygam klerofobią i przedstawianiem ksieży jako pedofili

Trudno , lata ukrywania tego faktu przez tobie podobnych dziś procentuje!!
      • ultimate.strike O tak 18.04.12, 16:30
        Tobie z całą pewnością antysemityzm wmawiają. Dzięki za zabranie głosu. :P

Teraz chyba trzeba czekać na mg2005, dlaczego jeszcze się nie zgłosił?
        • kolter-xl Re: O tak 18.04.12, 19:39
          ultimate.strike napisał:

> Tobie z całą pewnością antysemityzm wmawiają. Dzięki za zabranie głosu. :P
          >
          > Teraz chyba trzeba czekać na mg2005, dlaczego jeszcze się nie zgłosił?

Przylezie po 20 tej
      • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 19:36
        lepian4 napisał:

> Jesli swierdzenie, "że państwo żydowskie prowadzi "eksterminację" narodu palest
        > yńskiego " dowodzi istnienie antysemityzmu, to nie warto sie tym gownem wiecej
        > zajmowac.

Czyli nie wolno do terrorystów jak do psów strzelać ??

> Moze ktos sie orientuje, za co mam byc wdzieczny zydowskim elitom typu
        > Aron Solts, Naftaly Frenkel, Yakow Rappoport, Matvei Berman, Lazar Kogan i Genr
        > ikh Yagoda, Salomon Morel, ktorzy tak znaczaco urozmaicili nasza kulture poprze
        > z nieomal doszczetne wymordowanie naszych elit?

Ta ,a może wymień nazwiska tych którzy żydom za kilka srebrników pomagali do obozów śmierci wyjechać . No a potem sobie po skamlesz jacy to wredni Żydzi nie potrafili Polakom wybaczyć !!
    • kolter-xl Nam ? 18.04.12, 19:26
      Poczytaj to twój post !!

" oszolom-z-radia-maryja ☺ 15.02.11, 17:19
      dowcipnyś ty jak pijany żyd z wesela "
    • eres2 Nie znowu nam wmawiają, a znowu nam wypominają 18.04.12, 21:02
      Wikipedia: 15 czerwca 2006 roku Parlament Europejski przyjął rezolucję, stwierdzającą, że Polska jest krajem zmierzającym do faszyzacji życia publicznego, oraz zarzucającą Polsce wzrost nietolerancji powodowanej antysemityzmem oraz rasizmem, ksenofobią, i homofobią. Pod naciskiem instytucji europejskich wywołanym m.in. akcją Redwatch prowadzoną przez grupęKrew i Honor oraz atakiem na rabina Schudricha przez sympatyka PPN, polski wymiar sprawiedliwości zainteresował się działalnością najbardziej skrajnych polskich grup i środowisk antysemickich np. Combat 18, Krew i Honor, Polska Partia Narodowa.

PAP 23.03.2012:
      ADL: Antysemityzm niepokojąco wysoki w Europie, w tym w Polsce
      Antysemityzm utrzymuje się w Europie i pozostaje tam silniejszy niż w Ameryce - alarmuje w swym raporcie amerykańska Liga Przeciw Zniesławieniom (ADL), specjalizująca się w monitorowaniu sytuacji w tym zakresie na świecie. Wypomina go także Polsce.
      Raport oparto na badaniach sondażowych przeprowadzonych w styczniu br., którym poddano ludność 10 krajów europejskich: Austrii, Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Polski, Węgier, Holandii, Włoch i Norwegii.
      W porównaniu z analogicznymi badaniami w 2009 r. największy wzrost postaw antysemickich nastąpił na Węgrzech - o ile trzy lata temu wykazywało je 47 proc. populacji, dziś jest to aż 63 proc.
      Nastroje takie wzrosły także, choć w mniejszym stopniu, w Hiszpanii i we Francji - gdzie w poniedziałek nieznany sprawca zastrzelił troje dzieci i nauczyciela w szkole żydowskiej w Tuluzie.
      Komentując wyniki sondażu, dyrektor ADL Abraham H. Foxman podkreślił, że antysemityzm pozostaje silniejszy w Europie niż w USA. "Na Węgrzech, w Hiszpanii i w Polsce postawy antysemickie są szczególnie silne i wymagają poważnej reakcji ze strony przywódców politycznych, społecznych i religijnych" - oświadczył.
      Według raportu ADL 48 proc. ludności Polski "okazuje głęboko zakorzenione postawy antysemickie" - taki sam odsetek jak w 2009 r.
      W sondażu respondenci odpowiadali na takie pytania jak: czy prawdą jest, że "Żydzi są bardziej lojalni wobec Izraela niż twojego kraju", że "mają za dużo wpływów w biznesie" i "zbyt dużo mówią o Holokauście"?
      Tomasz Zalewski

tygodnik.onet.pl/1,45145,druk.html
      prof. Kucia w dodatku specjalnym „Tygodnika Powszechnego” pt. „Pamięć Auschwitz”:
      „Polacy nie lubią Żydów – z taką opinią zgadza się prawie połowa z nas. Przeciwnego zdania jest ponad jedna trzecia Polaków.”
      Wprawdzie Holokaust, zagłada Żydów, to wielka zbrodnia, ale dobrze się stało, że w jej wyniku w Polsce prawie w ogóle nie ma Żydów – ten pogląd ilustrujący antysemityzm postholokaustowy podziela 20 proc. Polaków, a odrzuca 67 proc. z nas.

niniwa2.cba.pl/wsp.htm
      Badania nad polskim antysemityzmem, przeprowadzone w 1992 r. pod kierunkiem Ireneusza Krzemińskiego opublikowano w 1996 r. w książce "Czy Polacy są antysemitami?".
      Może najbardziej rewelacyjnym wynikiem badań było ustalenie, iż antysemityzm, niechętny stosunek do Żydów ma związek ze strukturą tożsamości narodowej, w której Polacy własny wizerunek postrzegają w dużym stopniu przez opozycję wobec obrazu Żyda. Podobne postrzeganie polskości, narodowej tożsamości narodziło się, jak można się domyślać w wieku XIX. Opozycja wobec Żydów jako narodowych wrogów nie jest jedyną, ale najważniejszą. Opozycja wobec Niemców, Rosjan i Ukraińców ma mniejsze znaczenia dla narodowej identyfikacji.
      Ustalenie, iż polskość, narodową świadomość traktujemy na zasadzie opozycji, sprzeciwu, walki z czymś nie jest może rewelacją, jest nią dowód, że naczelnym wrogiem są dla Polaków Żydzi, wróg urojony.
      Sam antysemityzm definiowany jest przez Polaków nie jako światopogląd antyżydowski, ale ... agresywne zachowania skierowane przeciw Żydom. Takie rozumienie antysemityzmu po części wyjaśnia, dlaczego Polacy stanowczo zaprzeczają jego istnieniu we współczesnej Polsce. Taka skrajnie uproszczona definicja może świadczyć o niejakim stępieniu wrażliwości społecznej Polaków, ale może też o tolerancji w stosunku do nieagresywnego antysemityzmu (napisy, wypowiedzi, rozmowy).
      Antysemityzm współczesnych Polaków podzielić można na dwa, względnie różne rodzaje antysemityzmu.
      Antysemityzm tradycyjny, jego główną składową jest niechęć religijna ("bogobójstwo") i antysemityzm nowoczesny, jego główną składową jest przekonanie o zbyt wielkim wpływie Żydów na różne sfery życia.
      • Gość: inkwizytor Re: Nie znowu nam wmawiają, a znowu nam wypominaj IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.04.12, 10:50
        eres2 napisał:

> PAP 23.03.2012:
        > ADL: Antysemityzm niepokojąco wysoki w Europie, w tym w Polsce
        ....
        > Raport oparto na badaniach sondażowych przeprowadzonych w styczniu br., którym
        > poddano ludność 10 krajów europejskich: Austrii, Francji, Niemiec, Wielkiej Bry
        > tanii, Hiszpanii, Polski, Węgier, Holandii, Włoch i Norwegii.
        ....
        > W sondażu respondenci odpowiadali na takie pytania jak: czy prawdą jest, że "Ży
        > dzi są bardziej lojalni wobec Izraela niż twojego kraju", że "mają za dużo wpły
        > wów w biznesie" i "zbyt dużo mówią o Holokauście"?

Brałem udział w tym sondażu. Zadzwoniono do mnie, zadawano dziesiątki pytań, każde z nich miało kilka wariantów odpowiedzi i należało wskazać wybrany przez siebie wariant. Utkwił mi ten sondaż w pamięci, bo pani respondentka była wielce zdumiona faktem, że znam datę Powstania w Getcie Warszawskim, że nie jestem antysemitą, a przecież powinienem....
        Mam wrażenie, że oczekiwano innych odpowiedzi...
        Dziwna to była rozmowa...
        • eres2 Re: Nie znowu nam wmawiają, a znowu nam wypominaj 19.04.12, 21:27
          Nie byłbym zaskoczony zdumieniem owej indagującej Cię ankieterki, bo Twoje odpowiedzi przypuszczalnie odstawały od odpowiedzi większości jej respondentów. Jestem bowiem przeświadczony, że najczęściej właśnie to ją, nieszczęsną, przyprawiali o zdumienie jej respondenci nie znający dat ważnych zdarzeń z najnowszej historii i ziejących nienawiścią do Żydów i wszystkiego, co żydowskie.
          Przypomnij sobie niedawną odpowiedź jednego z posłów (reportaż w TV), kiedy zapytany (na terenie Sejmu) przez reportera o datę wprowadzenia stanu wojennego, bez namysłu odrzekł: „w 1989 roku!”
    • bling.bling Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 21:11
      skoro dajecie czynne dowody antysemityzmu to chyba nic w tym złego, że ktoś je wam wytyka.
      • kolter-xl Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 18.04.12, 21:31
        bling.bling napisał:

> skoro dajecie czynne dowody antysemityzmu to chyba nic w tym złego, że ktoś je
        > wam wytyka.

chasyd_666 26.12.10, 21:39
        żydki z GWna zawsze szykują takie "dania wigilijne"...

skomar102 ☺ 28.01.12, 09:29

A nie pomyślałeś że ja ciebie prowokuje
        a ty ujadasz jak kundel żydowski i nawet
        mi się to udaje.
      • lepian4 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 19.04.12, 10:28
        Takim Shoha prowokatorom nie nalezy klaniac sie w pas.
        Paradoksalnie ten raport mozna obalic tymi samymi srodkami retorycznymi, ktorymi wmawiaja nam, ze jestesmy antysemitami, ksenofobami, seksistami...
        W kolejnym pytaniu o malzenstwach bialych z czarnymi, uzyli rasistowskiego pojecia czarni. Juz byle glupi dzis wie, ze tak czynic nie wolno. Dlatego stanowczo dystansuje sie od tego zakamuflowanego rasitowskiego dziadostwa!
    • atrakcyjny.leon Wmawiaja też, że u nas nie ma faszyzmu 19.04.12, 09:02
      To nie jest faszyzm?
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,11559279,Neonazisci_z_Blood_and_Honour_zalozyli_bojowke_w_Lodzi.html
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Wmawiaja też, że u nas nie ma faszyzmu 19.04.12, 11:41
        nie ma a te kanapowe organizacje to prowokacje GW i skrajnych lewaków
        • misiu-jeden hipokryto 19.04.12, 12:02

> nie ma a te kanapowe organizacje to prowokacje GW i skrajnych lewaków

Nie lubisz GW? Ale piszesz na forum GW, hipokryto.
        • kolter-xl Re: Wmawiaja też, że u nas nie ma faszyzmu 19.04.12, 14:19

> nie ma a te kanapowe organizacje to prowokacje GW i skrajnych lewaków

ta, a o antku policmajstrze i jego wojennych tekstach fronda juz pisała ?
          • oszolom-z-radia-maryja bo nie ma 02.05.12, 08:33
            to wymysł lewaków
      • ultimate.strike Re: Wmawiaja też, że u nas nie ma faszyzmu 19.04.12, 22:02
        Bo to nie jest faszyzm tylko nazizm, coś jeszcze gorszego.
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Wmawiaja też, że u nas nie ma faszyzmu 02.05.12, 11:34
          ale nie u nas tylko w Niemczech
      • piwi77.0 Re: Wmawiaja też, że u nas nie ma faszyzmu 20.04.12, 08:15
        Nie ma powodu aby rozdzierać szaty z powodu kilku pajaców z jakiejś bliżej nikomu nieznanej organizacji o nazwie Krew i Honor. Pajace są wszędzie, nie tylko w Polsce. Na razie największą ich zbrodnią są jakieś malowidła. Trzeba znaleźć tych co to pomalowali (wiem, wiem, policja woli łapać kierowców za szybkość i wczorajsze piwo), kazać naprawić szkodę i przy okazji posprzątać jakiś park. I przestać robić niezdrową sensację.
    • znj2 Re: znowu nam wmawiają antysemityzm 02.05.12, 10:58
      Głupkom wszystko można wmówić! Nawet demokrację i dobrobyt! W Polsce, Żydzi mieli zawsze jak u Pana Boga za piecem, w porównaniu do innych krajów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka