Dodaj do ulubionych

Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwodom

20.04.12, 11:56
www.pch24.pl/wspolne-mieszkanie-przed-slubem-sprzyja-rozwodom,1896,i.html
-czyli pada argument postępowców że to sprzyja lepszemu poznaniu sie. To sprzyja raczej szybszemu znudzeniu się sobą nawzajem. jedna niemoralność implikuje kolejne niemoralne zachowania
Obserwuj wątek
    • piwi77.0 Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 12:37
      Jest bardzo wiele par po ślubie cywilnym, ale bez ślubu religijnego, czy takie pary podobne badania zaliczają do grupy przed, czy po ślubie?
      • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 18:45
        piwi77.0 napisał:

> Jest bardzo wiele par po ślubie cywilnym, ale bez ślubu religijnego, czy takie
        > pary podobne badania zaliczają do grupy przed, czy po ślubie?

Przed ,przecież jak z powagą kościoła (cokolwiek to znaczy ) związku nie pobłogosławiono , to jesteś jak dziewica .
    • l.george.l Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 12:39
      Sam w to chyba nie wierzysz, przecież to bzdura. Fakt, że kiedyś było mniej rozwodów nie oznacza, że ludzie żyli ze sobą. Byli formalnie małżeństwem, ale jak wyglądało ich życie, tego nie wiesz. Procesem, który z pewnością przyczynia się do łatwiejszych decyzji o rozwodzie jest emancypacja. Kobieta wykształcona, o ugruntowanej pozycji społecznej, niezależna finansowo nie musi być związana. Poza tym, co jest złego w konkubinatach? To jedynie problem dla twórców prawa, by dostosować przepisy do zmieniającej się obyczajowości tak, by chroniło prawa uczestników takiej formy wspólnego życia.
      • Gość: Jojo Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.12, 12:45
        Na poczatek tylko solo:
        www.youtube.com/watch?v=uOuiypZiwec
        • voxave Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 13:02
          Przy braku formalnego aktu slubu po prostu latwiej sie rozstać.
    • default Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 13:01
      Ale bzdety.

• kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 18:58
        default napisała:

> Ale bzdety.

Nie ,to Osioł .
    • ultimate.strike Wniosek 20.04.12, 13:20
      nie brać slubów, ilość rozwodów spadnie wtedy do zera.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Wniosek 20.04.12, 13:27
        podnieść opłaty za rozwody!
        • ultimate.strike Re: Wniosek 20.04.12, 13:31
          > podnieść opłaty za rozwody!

i za śluby też, żeby nie było rażących dysproporcji.
        • yoma Re: Wniosek 20.04.12, 13:31
          Już widzę Oszołka w sądzie, jak wpiera sądowi 1000 zł :)
        • piwi77.0 Re: Wniosek 20.04.12, 13:37
          oszolom-z-radia-maryja napisał:

podnieść opłaty za rozwody!

Jeszcze bardziej podnieść? Ludzie mówią, że rozwód kościelny (czyli orzeczenie, że coś, co się odbyło, nigdy nie miało miejsca) już dziś kosztuje 10 tysięcy.
          • kolter-xl Re: Wniosek 20.04.12, 19:02
            piwi77.0 napisał:

> oszolom-z-radia-maryja napisał:
            >
            >
            > Jeszcze bardziej podnieść? Ludzie mówią, że rozwód kościelny (czyli orzeczenie,
            > że coś, co się odbyło, nigdy nie miało miejsca) już dziś kosztuje 10 tysięcy.

No przecież to sam książę kościoła fatyguje się na sprawy
            • abolesta Re: Wniosek 16.05.12, 15:48
              Witam,
              polecam art. nt. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa, pisane m.in. przeze mnie, w których ten wątek także jest poruszany:
              artykuly.com.pl/szukaj?authorid=2261Pozdrawiam
              dr Arletta Bolesta
              adwokat kościelny
        • kolter-xl Re: Wniosek 20.04.12, 19:00

Jak zechcesz to kredyt weźmiesz na rozwód .
      • andrzej256 Albo zdelegalizowac rozwody... 20.04.12, 17:22
        ultimate.strike napisał:

> nie brać slubów, ilość rozwodów spadnie wtedy do zera.

Albo zdelegalizowac rozwody... Tylko glupi beda wtedy brali slub, przynajmniej bedzie tez od razu wiadomo, kto madry a kto glupi ;)
    • Gość: ka_p_pa Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.interwan.pl 20.04.12, 13:42
      E tam, dwa lata przed ślubem mieszkałem z moją lepszą połową, a w sumie niedługo będzie 30 lat przykładnego pożycia.
      • piwi77.0 Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 13:47
        Nie mieszaj tamtego, wtedy były inne czasy - nie było takiego rozpasania neolibertyńskiego lewactwa. Że nie wspomnę o cywilizacji śmierci.
        • Gość: ka_p_pa Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.interwan.pl 20.04.12, 13:51
          piwi77.0 napisał:

> Nie mieszaj tamtego, wtedy były inne czasy - nie było takiego rozpasania neolib
          > ertyńskiego lewactwa

He he... robilim co moglim:))
      • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 19:04
        Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> E tam, dwa lata przed ślubem mieszkałem z moją lepszą połową, a w sumie niedług
        > o będzie 30 lat przykładnego pożycia.

To prawda ze po tylu latach pozycia w czasie seksu on czyta gazetę a ona maluje paznokcie ?? :)
        • Gość: kappa Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 19:21
          kolter-xl napisał:

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
          >
          > > E tam, dwa lata przed ślubem mieszkałem z moją lepszą połową, a w sumie n
          > iedług
          > > o będzie 30 lat przykładnego pożycia.
          >
          > To prawda ze po tylu latach pozycia w czasie seksu on czyta gazetę a ona maluj
          > e paznokcie ?? :)

Jak z głową między udami czytać gazetę???
          • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 19:39
            Gość portalu: kappa napisał(a):

> Jak z głową między udami czytać gazetę???

No tak myślałem :( po 30 latach ino lizanko :)
            • Gość: kappa Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.12, 19:41
              kolter-xl napisał:

> Gość portalu: kappa napisał(a):
              >
              > > Jak z głową między udami czytać gazetę???
              >
              > No tak myślałem :( po 30 latach ino lizanko :)

Na początek:))
    • black-emissary Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 15:23
      > -czyli pada argument postępowców że to sprzyja lepszemu poznaniu sie.

Silna nadinterpretacja.

1. Związek statystyczny nie oznacza związku przyczynowo-skutkowego. Statystykę zaburzą np. osoby religijne będą rzadziej wspólnie z sobą mieszkać jak i rzadziej się rozwodzić.
      2. Osoby z sobą mieszkające często pobierają się pod wpływem nacisku otoczenia, gdyby go nie było nie byłoby i rozwodów.
      3. Argumentację słabo się starają można równie dobrze odwrócić uznając, że po ślubie nie trzeba się już starać, bez ślubu, gdy rozstanie jest proste - trzeba dużo mocniej.
      • billy.the.kid Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 15:35
        główną przyczyną smierci człowieka jest jego zgon.
    • paco_lopez Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 15:53
      weź ty się cofnij najlepiej z obyczajem swoim do wieku XIX i pal lay naftowe. nigdy nie zrozumiesz swoim krótkim rozumkiem, że postęp technologiczny jest kwestią czasu a z nim idą również zmiany obyczajowe. możesz w czabuł potępiać ludzi za to z kim i kiedy mieszkają, ale od tego ci nic nie przybędzie. ty jesteś jaskrawym przykładem tego, że twoja ideologia jest dziś niestrawna. będziesz ciężarem dla swich dzieci. ja by takiego ojca jak ty nie zniósł. co ty biedaku zrobisz jak twój dzieciak odmówi chodzenia do kościoła ?
      • Gość: Stab Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 18:17
        paco_lopez napisał:

> weź ty się cofnij najlepiej z obyczajem swoim do wieku XIX i pal lay naftowe. n
        > igdy nie zrozumiesz swoim krótkim rozumkiem, że postęp technologiczny jest kwes
        > tią czasu a z nim idą również zmiany obyczajowe.

No wlasnie. Przez cale lata PRL wmawiala mi ze robi postep i postep jest nieunikniony.
        Teraz mamy tego skutki wsrod pseudo-Latynosow.
        • paco_lopez Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 23.04.12, 12:19
          ciebie tez kojarzę jako konserwę. przyjemnego siedzenia w pudełku zyczę.
    • Gość: inkwizytor E tam IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.04.12, 16:17
      Cytat:

Doświadczenie przeczy popularnej opinii, według której wspólne mieszkanie przed ślubem „wzmacnia” związek. Jak twierdzi amerykańska psycholog, takie praktyki sprzyjają rozwodom.

Twierdzić to sobie można. Trzeba to jeszcze udowodnić.

Równie dobrze można napisać:
      Doświadczenie potwierdza opinię, według której wspólne mieszkanie przed ślubem cementuje związek. Jak twierdzi Inkwizytor, takie praktyki zdecydowanie obniżają liczbę rozwodów...:)))
      • Gość: lombard Re: toxyczny obyczaj polski IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.12, 16:39
        mieszkanie z rodzicami mlodej czy mlodego za sciana dzialowa, bo mieszkania i kasy albo w lepszym wydaniu socjalno-spolecznym przyjecie zonki czy mezusia do wspolnego domku bleeee
        • Gość: Jojo Re: toxyczny obyczaj polski IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.12, 19:19
          to ta koniecznosc peerlowska dalej funcjonuje,w morde jeza myslalem ze to przezytek
      • Gość: Stab Re: Et tam IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 18:21
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> Cytat:
        >
        > Doświadczenie przeczy popularnej opinii, według której wspólne mieszkanie pr
        > zed ślubem „wzmacnia” związek. Jak twierdzi amerykańska psycholog,
        > takie praktyki sprzyjają rozwodom.
        >

>
        > Twierdzić to sobie można. Trzeba to jeszcze udowodnić.

Mam wieksze zaufanie do tej profesor co studiowala sprawe przez 10 lat uzywajac metodologii naukowej niz do ideologow lewackich ktorzy ja atakuja.
        • 6burakow Re: Et tam 22.04.12, 10:50
          Jak czyjas cala argumentacja polega na uzywaniu slow jak lewacy i komuchy to nawetjak bylaby ta osoba profesorem to i tak nie bylaby wiargygodna.
    • andrzej256 Wystarczy zdelegalizowac rozwody 20.04.12, 17:21

> www.pch24.pl/wspolne-mieszkanie-przed-slubem-sprzyja-rozwodom,1896,i.html
      > -czyli pada argument postępowców że to sprzyja lepszemu poznaniu sie. To sprzyj
      > a raczej szybszemu znudzeniu się sobą nawzajem. jedna niemoralność implikuje ko
      > lejne niemoralne zachowania

A wystarczy zdelegalizowac rozwody - i po problemie. Obojetnie wtedy bedzie, czy para mieszka ze soba przed slubem czy nie. Liczba rozwodow i tak zmaleje wtedy do zera.
      • Gość: Stab Re: Wystarczy zdelegalizowac rozwody IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 18:14
        > A wystarczy zdelegalizowac rozwody - i po problemie. Obojetnie wtedy bedzie, cz
        > y para mieszka ze soba przed slubem czy nie. Liczba rozwodow i tak zmaleje wted
        > y do zera.

Nie zmaleje bo ci sami co mysla jak ty daza za wszelka cene do upowszechnienia "malzenstw" homoseksualnych. A liczba rozwodow w tych kregach rosnie!
        • andrzej256 Re: Wystarczy zdelegalizowac rozwody 21.04.12, 19:53
          Gość portalu: Stab napisał(a):

> > A wystarczy zdelegalizowac rozwody - i po problemie. Obojetnie wtedy bedz
          > ie, cz
          > > y para mieszka ze soba przed slubem czy nie. Liczba rozwodow i tak zmalej
          > e wted
          > > y do zera.
          >
          > Nie zmaleje bo ci sami co mysla jak ty daza za wszelka cene do upowszechnienia
          > "malzenstw" homoseksualnych. A liczba rozwodow w tych kregach rosnie!

Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem i legalizowaniem malzenstw jednoplciowych, czy tez "homoseksualnych" jak to nazywasz. Ale jesli rozwody beda calkowicie zniesione, to nie bedzie mialo znaczenia czy malzenstwo jest jedno- czy roznoplciowe, bo i tak zadne nie bedzie moglo wziac rozwodu.
        • bling.bling Re: Wystarczy zdelegalizowac rozwody 23.04.12, 20:17
          Gość portalu: Stab napisał(a):

> > A wystarczy zdelegalizowac rozwody - i po problemie. Obojetnie wtedy bedz
          > ie, cz
          > > y para mieszka ze soba przed slubem czy nie. Liczba rozwodow i tak zmalej
          > e wted
          > > y do zera.
          >
          > Nie zmaleje bo ci sami co mysla jak ty daza za wszelka cene do upowszechnienia
          > "malzenstw" homoseksualnych. A liczba rozwodow w tych kregach rosnie!

no to się zadekretuje nielegalność homoseksualizmu. sprawa załatwiona!
          Będzie tak ja drzewniej. Bez homosiów bez rozwodów. Wszyscy z powrotem będą szczęśliwi. Wystarczy zadekretować i zmusić by w to uwierzyli.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Wystarczy zdelegalizowac rozwody 25.04.12, 10:45
        dobry pomysł!
        • kolter-xl Re: Wystarczy zdelegalizowac rozwody 25.04.12, 11:14

> dobry pomysł!

Ta w CCCP nie było alkoholizmu , narkomani ot raj na ziemi . Najlepiej zakazać to recepta na odnowę moralna. No ale co w takim razie zrobić z tymi co najmniej 10 tys polskimi księżmi gejami ??
          • andrzej256 Ksiezy gejow zostawic w spokoju 25.04.12, 18:20
            kolter-xl napisał:

...
            > No ale co w takim razie zrobić z tymi co najmnie
            > j 10 tys polskimi księżmi gejami ??

Zostawic w spokoju. Co ci oni przeszkadzaja?
        • andrzej256 Re: Wystarczy zdelegalizowac rozwody 25.04.12, 18:19

> dobry pomysł!

Nawet bardzo dobry! Liczba zawieranych slubow spadlaby wtedy od razu niemal do zera. A slub braliby tylko glupki ;)
    • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 20.04.12, 18:42
      Oczywiscie mowa o katolikach .
      • Gość: Stab Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 21.04.12, 18:09
        l.george.l napisał:

> Sam w to chyba nie wierzysz, przecież to bzdura.

Jesli fakty nie zgadzaja sie z ideologicznymi urojeniami tym gorzej dla faktow. Ja jednak wole badania naukowe od twich urojen.
    • Gość: josef Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.12, 12:08
      Jakież to dziwne. Dookoła mnie rozwodzą się tylko praktykujący katolicy, bywający w kościółku co najmniej 3 x w tygodniu. Ich małżeństwa przetrwały od 2 do 5 lat a jest ich 16 (tych małżeństw oczywiście).
      • Gość: ferment Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 17:53
        >Dookoła mnie rozwodzą się tylko praktykujący katolicy, bywają
        > cy w kościółku co najmniej 3 x w tygodniu. Ich małżeństwa przetrwały od 2 do 5
        > lat a jest ich 16 (tych małżeństw oczywiście).<

Opisz dokładniej to zjawisko. Gdzie jest to dookoła Ciebie, kim są opisywani rozwodzący się, tak często praktykujący katolicy. To porywające, co piszesz. Więcej o tym!!
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 10:46
        podaj konkretne przykłady. Ja widzę że ci którzy sa głęboko religijni sie nie rozwodzą. Rozwodza sie ci co rzadko chodzą do kościoła lub wcale
        • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 11:16

> podaj konkretne przykłady. Ja widzę że ci którzy sa głęboko religijni sie nie r
          > ozwodzą. Rozwodza sie ci co rzadko chodzą do kościoła lub wcale

Ta w Nysie po 20 latach pożycia ksiądz zostawił konkubinę z piątką dzieci i zwiał do innej :))) Fakt Biskup okazał sie w porządku wobec niej dał jej całe 500 Zł alimentów :))))
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 11:18
            pierdoły z magla..
            • voxave Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 11:36

> pierdoły z magla..

Nareszcie samokrytyka....
              • oszolom-z-radia-maryja Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 11:41
                to była odpowiedź na to co podał kolter w swym ostatnim wpisie. Oceniłem że to sjest poziom magla i tyle. Widzę że masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego po polsku ale to jest już twój problem a nie mój kochanie
                • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 18:16

> to była odpowiedź na to co podał kolter w swym ostatnim wpisie. Oceniłem że to
                  > sjest poziom magla i tyle. Widzę że masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisan
                  > ego po polsku ale to jest już twój problem a nie mój kochanie

Rozumiem ze w alkoholizm biskupa Sliwińskiego też nie wierzysz ??
            • kolter-xl Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo 25.04.12, 18:15

> pierdoły z magla..

Ta, to samo życie w katolandzie .
        • Gość: josef Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 25.04.12, 15:34
          Dane osobowe tych ludzi nie są dla ciebie.
    • snajper55 Nieprawda 25.04.12, 15:40
      Przed ślubem nie mieszkają ze sobą ludzie fanatycznie przestrzegający zaleceń kościoła katolickiego, a tacy także się nie rozwodzą, choćby jedno z małżonków było przez drugie katowane. Tak więc mieszkanie razem nie pociąga za sobą większą liczbę rozwodów a jedynie oba te zjawiska mają tę samą przyczynę.

S.
    • Gość: bbbbbb Re: Wspólne mieszkanie przed ślubem sprzyja rozwo IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 16.05.12, 18:09
      Lekcje religii w klasach koedukacyjnych są powodem nie chcianych ciąż.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka