Dodaj do ulubionych

Wybór zawodu

05.05.12, 12:24
Witam!
Na pewno jest tu sporo różnych mądrych ludzi i mi doradzą.
Interesuje mnie wiele rzeczy, dziedzin, ale jaki zawód wybrać, żeby dostać pracę w kraju, albo za granicą.
Mój ojciec jest policjantem i mówi, żebym nie szedł w jego ślady, bo to zawód nie dla mnie.
Przynajmniej nie w Polsce.
Obserwuj wątek
    • nehsa Re: Wybór zawodu 05.05.12, 13:29
      Rodzice i nauczyciele, są najlepszymi doradcami, a nie t.zw. mądrzy ludzie.
      Mądrość, jest pochodną sprawiedliwego postępowania, a nie pochodną stanu posiadania wiedzy.
      Przecież widzisz, ilu fantastycznie wykształconych ludzi na tych forach, to pospolite matołki, których wykształciliśmy, jako społeczeństwo za friko, i do dzisiaj nie wiedzą jaka jest różnica, pomiędzy np. DOBREM, a złem. To takie cymbały mają ci doradzać?

Na chłopski rozum biorąc, najbardziej użyteczni ludziom, zawsze znajdą robotę.
      Lekarz, wszystkich specjalności, grabarz, dzisiaj te zawody coraz częściej są specjalnością tych samych osób, farmaceuta, rolnik, piekarz, rzeźnik, masarz(wyrób wędlin), kucharz, to zawody nieomal niezbędne ludziom. Setki innych zawodów, w tym nawet bimbrownik, też nie będą musieli narzekać na brak zatrudnienia.
      • 4her Re: Wybór zawodu 05.05.12, 15:04
        Lekarz, to biorę pod uwagę, choć na forum słuzba zdrowia lekarze bardzo narzekają na prace w Polsce.
        Inne zawody które wymieniasz, to nie zawsze wymagają nauki, studiów.
        • Gość: ka_p_pa Re: Wybór zawodu IP: *.interwan.pl 05.05.12, 16:24
          4her napisał:

> Lekarz, to biorę pod uwagę,

Przestań, najpierw matura.
          • 4her Re: Wybór zawodu 05.05.12, 16:32
            Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> 4her napisał:
            >
            > > Lekarz, to biorę pod uwagę,
            >
            > Przestań, najpierw matura.

To chyba oczywiste.
            • Gość: ka_p_pa Re: Wybór zawodu IP: *.interwan.pl 05.05.12, 16:40
              4her napisał:

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
              >
              > > 4her napisał:
              > >
              > > > Lekarz, to biorę pod uwagę,
              > >
              > > Przestań, najpierw matura.
              >
              > To chyba oczywiste.

No, to do nauki!
              • 4her Re: Wybór zawodu 05.05.12, 16:45
                A ty Kappa masz jakiś zawód? By raczej watpię.
                • Gość: ka_p_pa Re: Wybór zawodu IP: *.interwan.pl 05.05.12, 21:04
                  Nie specjalnie mnie obchodzą twoje kryzysy wiary.
                  • 4her Re: Wybór zawodu 06.05.12, 09:41

> Nie specjalnie mnie obchodzą twoje kryzysy wiary.

Chyba cie obchodzą, bo co chwilę cos dopisujesz. Bes sęsu ale dopisujesz. Jakaś nerwica natręctw ci doskwiera.
                    • Gość: rossdarty Re: Wybór zawodu IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.12, 10:33
                      4her napisał:

> Chyba cie obchodzą, bo co chwilę cos dopisujesz. Bes sęsu ale dopisujesz. Jakaś
                      > nerwica natręctw ci doskwiera.

A Tobie najpierw radzę: popracuj nad polskim zanim zaczniesz myśleć o pracy w jakimkolwiek zawodzie, bo z taką pisownią do matury nie podejdziesz.
                      Na wybór zawodu jeszcze przyjdzie czas:D
                      • Gość: kappa to ksiądz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:36
                        nie zauważyłeś?
                        • Gość: rossdarty Re: to ksiądz IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.12, 10:39
                          Jeśli już, to obstawiałbym ministranta:D
                          • Gość: kappa Re: to ksiądz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:40
                            Nie, on ma obsesję ministrantów. Strasznie tęskni.
                            • 4her Re: to ksiądz 06.05.12, 10:44
                              Tia, ksiądz, troll, ministrant, alkoholik, ćpun, schizofrenik. A coś odkrywczego, albo zabawnego może napiszecie?
                              Założyłam wam specjalny wątek o ministantach na RF, ale unikacie go jak ognia.
                              Wpisujcie sie chłopaki.
                              • Gość: kappa Re: to ksiądz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:51
                                ksiądz, może alkoholik, na schizola jesteś za nudny.
                                • migreniasta Re: to ksiądz 06.05.12, 10:56
                                  Ksiunc to nie zawód.....to charakter.
                    • Gość: ferment Re: Wybór zawodu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.12, 11:41
                      >. Bes sęsu <

Cudo ortograficzne, Na wystawę !
                  • Gość: ferment Re: Wybór zawodu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.12, 11:40
                    >Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Nie specjalnie mnie obchodzą twoje kryzysy wiary.<

Cudne:)
                • Gość: rossdarty :) :) :) IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.12, 10:29
                  Widzisz, kappa, jaką mamy rozgarniętą młodzież? :D
                  Jeszcze przed maturą, a już się poznał na Tobie:D
                  • Gość: kappa Re: :) :) :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:33
                    forum.gazeta.pl/forum/w,29,135615709,135632179,Re_Wybor_zawodu.html
                    Dla odmiany mógłbyś napisać coś z sęsem
                    • 4her jak łatwo... 06.05.12, 10:40
                      Was podpuścić. Zrobić celowo błąd i zaraz rzucą się śmieszni ludkowie.
                      Bes sęsu pisał Miszcz Suspęsu- Jasiu Śmietana.
                      Siedzicie w necie i nie wiecie kto to? Przynajmniej jest śmieszny.
                      nonsensopedia.wikia.com/wiki/Jasiu_%C5%9Amietana
                      • Gość: rossdarty Re: jak łatwo... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.12, 10:47
                        Czyli podświadomie wybrałeś już zawód wzorując się na prześmiewcy...:D

Zawód kabareciarza też nie jest zły.
                        Czytając Twoje utarczki z Kappą - masz zadatki...
                        Ale do poziomu Pietrzaka, Drozdy czy Daukszewicza dłuuuuuga jeszcze droga.
                        • Gość: kappa Re: jak łatwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:50
                          To ksiądz, nie daj się nabrać. Niski poziom intelektualny, wysoki poziom agresji... ksiądz
                          • Gość: rossdarty Re: jak łatwo... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.12, 10:56
                            Tylko nie pisz, że byłeś dzisiaj na mszy, a Twoja niechęć do dla niej spowodowana jest że rzuciłeś dwa złote na tacę:D

Trza było nie dawać:):)
                            • Gość: kappa Re: jak łatwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 11:00
                              miałeś coś z sęsem napisać
                              • 4her Re: jak łatwo... 06.05.12, 11:03
                                Gość portalu: kappa napisał(a):

> miałeś coś z sęsem napisać

Kapusiu, nie napiszesz niczego z sęsem, bo już byś napisał. Do tego czeba miszcza suspęsu.
                                • migreniasta Re: jak łatwo... 06.05.12, 11:12
                                  Kappa jest wicemistrzem..........
                              • Gość: rossdarty Re: jak łatwo... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.05.12, 11:15
                                Masz rację.
                                Sensem będzie jak się wybiorę w miasto, bo już dwa razy zabłądziłem:D
                                Jest czas aby poznawać...
                                I wreszcie trochę pogody:D
                                • Gość: kappa Re: jak łatwo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 11:46
                                  Gość portalu: rossdarty napisał(a):

> Masz rację.

Wiem.
    • Gość: inkwizytor Re: Wybór zawodu IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.12, 13:40
      4her napisał:

> Interesuje mnie wiele rzeczy, dziedzin, ale jaki zawód wybrać, żeby dostać prac
      > ę w kraju, albo za granicą.

Zostań informatykiem. Szczerze polecam.
      • 4her Re: Wybór zawodu 05.05.12, 15:05
        Podobno trzeba być naprawdę dobrym informatykiem, żeby znależć pracę. Same studia nie wystarczą.
        • Gość: inkwizytor Re: Wybór zawodu IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.12, 16:18
          4her napisał:

> Podobno trzeba być naprawdę dobrym informatykiem, żeby znależć pracę. Same stud
          > ia nie wystarczą.

Niezbędna jest też praktyka. Tę nabędziesz pracując w kraju. O zatrudnienie się nie martw, możesz zacząć od pracy w sferze budżetowej, gdzie niewiele płacą, ale za to będziesz miał nieograniczone pole do zdobywania niezbędnych doświadczeń. A potem.... rysują się ciekawe propozycje pracy, zarówno w kraju jak i poza nim.
          • 4her Re: Wybór zawodu 05.05.12, 16:34
            Dziekuję, za konkretną odpowiedź. Czy za kilka lat nie będzie nadmiaru informatyków?
            • Gość: inkwizytor Re: Wybór zawodu IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.12, 17:59
              4her napisał:

> Dziekuję, za konkretną odpowiedź. Czy za kilka lat nie będzie nadmiaru informat
              > yków?

Tego nie wiem. Aktualnie, zapotrzebowanie na informatyków jest dosyć duże. Co będzie za kilka lat, trudno przewidzieć. Jeśli będziesz dobrym fachowcem, zatrudnię Cię u siebie. Daj znać.
              • migreniasta Re: Wybór zawodu 06.05.12, 10:54
                Jak jako informatyk się nie uda zawsze można zostać informatorem. Tu kwalifikacje spadają na dalszy plan......
                • 4her zaśmiecacie... 06.05.12, 11:01
                  mi temat ministanci. już wam udowodniłem, ze jestescie byłymi ministantami o poziomie Białego_Waśkowskiego. pospiewajcie, idźcie na msze, będzie wam raźniej. ;PP
        • sammler Re: Wybór zawodu 05.05.12, 23:29
          4her napisał:

> Podobno trzeba być naprawdę dobrym informatykiem, żeby znależć pracę. Same stud
          > ia nie wystarczą.

Jest wręcz przeciwnie. Żadne studia nie są ci potrzebne do tego, by być informatykiem. A już na pewno nie wtedy, gdybyś chciał być programistą, czyli po prostu klepaczem kodu... Dziś nawet do administrowania takim Oraclem wystarczy ci wiedza, która jest dostępna w internecie. Wystarczy tylko dyscyplina i chęć nauki. Może jeśli chciałbyś programować mainframe'y czy projektować systemy informatyczne odpowiednie studia kierunkowe by ci nie zaszkodziły, ale i tak bez ciągłej nauki po studiach się nie obejdzie...

Jeśli znasz język angielski, ściągnij sobie to: www.netbeans.org, zainstaluj i przeanalizuj kilka przykładów z tym środowiskiem dostarczonych dla javy. Pisania klas nauczysz się szybko, reszta przyjdzie równie łatwo, gdy przejrzysz jakiś podręcznik javy, choćby ten, który udostępnia Sun (bardzo dobry zresztą). Kolejnych języków programowania (obiektowych) nauczysz się łatwo, bo wbrew pozorom tak bardzo się od siebie nie różnią...

Gdybyś chciał się nauczyć tworzyć dynamiczne strony internetowe (PHP, MySQL), zajrzyj na www.joomla.org (lub jej polski odpowiednik) i zainstaluj sobie przykładową stronę, która jest rozprowadzana z tą dystrybucją. Bazę danych i serwer Apache najprościej zdobędziesz instalując XAMPP-a.

S.
          • 4her Re: Wybór zawodu 06.05.12, 09:46
            Sammler, dziękuję za rady. Skorzystam. Myślę, że jednak studia mówią o człowieku, że potrafi się czegoś nauczyć, coś dokończyć, zdobyć dyplom.
            • sammler Re: Wybór zawodu 07.05.12, 23:30
              4her napisał:

> Sammler, dziękuję za rady. Skorzystam. Myślę, że jednak studia mówią o człowiek
              > u, że potrafi się czegoś nauczyć, coś dokończyć, zdobyć dyplom.

Studia studiami, a uznanym potwierdzeniem kompetencji w określonych obszarach informatyki są certyfikaty wydawane przez takie firmy jak Oracle/Sun, IBM, Cisco itd. (w zależności od obszaru zainteresowań). Choć skończyć dobre studia informatyczne lub matematyczne nie zawadzi...

S.
              • 4her Re: Wybór zawodu 08.05.12, 08:34
                Myślę, że mgr inż. może się domagać większego wynagrodzenia niż informatyk po maturze, nawet z certyfikatami.
                pozdrawiam
                • sammler Re: Wybór zawodu 09.05.12, 10:56
                  Jednak nie będzie z ciebie dobry informatyk. Masz problem z logicznym myśleniem i wyciąganiem wniosków...

S.
                  • 4her Re: Wybór zawodu 10.05.12, 12:20
                    sammler napisał:

> Jednak nie będzie z ciebie dobry informatyk. Masz problem z logicznym myśleniem
                    > i wyciąganiem wniosków...
                    >
                    > S.

Mam bardzo dobre oceny w szkole, więc chyba się mylisz.
    • Gość: ka_p_pa padre IP: *.interwan.pl 05.05.12, 15:32
      ty już masz" zawód", całkiem popłatny. Poproś o zmianę parafii, jak ci nie starcza.
      • billy.the.kid Re: padre 05.05.12, 15:37
        coraz mniej SZEWCÓW w polsce.
      • 4her billy.the.kid 05.05.12, 15:50

> ty już masz" zawód", całkiem popłatny. Poproś o zmianę parafii, jak ci nie star
        > cza.

Ty jak ten Biały_Waśkowski. Najpierw robiłeś za ministranta, jak cie wywalili z parafii, to się za kowboja przebierasz. ;PP
        Nie masz nic do napisania, nie pisz.
        • 4her Re: billy.the.kid 05.05.12, 15:51
          to samo Kappuś.
          • nehsa Re: billy.the.kid 05.05.12, 16:31
            Kappa, to niegłupi facet. Nie ma się co do niego przyssawać.
            Ale ponieważ z dań wykwintnych, dzisiaj miałem naleśniki, przypomniało mi się, że super zawód to leśnik.
            • 4her Re: billy.the.kid 05.05.12, 16:46
              nehsa napisał:

> Kappa, to niegłupi facet. Nie ma się co do niego przyssawać.

Wtrąca cwaniaczkowate, głupawe uwagi, zasmieca wątek.
              • bling.bling Re: billy.the.kid 05.05.12, 16:50
                > Wtrąca cwaniaczkowate, głupawe uwagi, zasmieca wątek.

Zastanów się nad zostaniem śmieciarzem
                • 4her Re: billy.the.kid 05.05.12, 16:57
                  Zastanawiam się czy ludzie umieją korzystać z wolności słowa. Jak czytam takie wypowiedzi,to dochodze do wniosku, ze cenzura jest potrzebna. To co napiszesz Blingu daj komuś mądremu do oceny, a potem ew. wyslij na forum.
                  • bling.bling Re: billy.the.kid 05.05.12, 17:47
                    4her napisał:

> Zastanawiam się czy ludzie umieją korzystać z wolności słowa.

Możesz też zostać zastanawiaczem. Ale najlepiej się sprawdzisz w cenzurze a jeszcze lepiej zrobisz jak zignorujesz ojca i zdecydujesz się na bycie psem.
                    • ultimate.strike Re: billy.the.kid 05.05.12, 20:42
                      Praca cenzora jest trudna i wymaga ogromnej wiedzy, nie każdy ma predyspozycje, by bezbłędnie wychwytywać wszystkie aluzje.
                      • 6burakow Re: billy.the.kid 05.05.12, 21:37
                        ultimate.strike napisał:

> Praca cenzora jest trudna i wymaga ogromnej wiedzy, nie każdy ma predyspozycje,
                        > by bezbłędnie wychwytywać wszystkie aluzje.

Szczegolnie to urojone! to dopiero sztuka.
                        • 4her Re: billy.the.kid 06.05.12, 10:21
                          Myślę, że przez takich Buraków i Kidów wkrótce nikt nie będzie w sieci "anonimowy". Będzie znany nie tylko z IP ale z imienia i nazwiska. I w sumie wyjdzie to na dobre.
    • Gość: 398 kropek Trzysta dziewięćdziesiąt osiem kropek IP: 66.90.73.* 05.05.12, 16:34
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ........................................................................................
    • mjot1 Re: Wybór zawodu 05.05.12, 17:19
      Zawodny zawód jest…
    • znj2 Re: Wybór zawodu 05.05.12, 20:39
      Widocznie ojciec jest z innego rozdania. Skoro tak, to nie zrobisz żadnej kariery zawodowej w policji. Spróbuj, jako facet do towarzystwa, o ile masz warunki.
    • andrzej256 Smieciarz 06.05.12, 00:04
      4her napisał:

> Witam!
      > Na pewno jest tu sporo różnych mądrych ludzi i mi doradzą.
      > Interesuje mnie wiele rzeczy, dziedzin, ale jaki zawód wybrać, żeby dostać prac
      > Mój ojciec jest policjantem i mówi, żebym nie szedł w jego ślady, bo to zawód n
      > ie dla mnie.
      > Przynajmniej nie w Polsce.

Smieciarz to podobno bardzo dobrze oplacany zawod np. w Kanadzie, zapytaj zreszta dritte_dame.
      • 4her Re: Smieciarz 06.05.12, 10:23
        W Kanadzie w ogóle sa wyższe płace niż w Polsce. Ale przecież nie chodzi tylko o pieniądze.
        • andrzej256 Re: Smieciarz 06.05.12, 21:33
          4her napisał:

> W Kanadzie w ogóle sa wyższe płace niż w Polsce. Ale przecież nie chodzi tylko
          > o pieniądze.

Ale np. niektorzy zarabiaja w Kanadzie 3 razy wiecej niz w Polsce, a smieciarze 10 razy wiecej. Jest to tamk poza tym powazany zawod, i wcale wbrew pozorom nie taki prosty.
          • 4her Re: Smieciarz 07.05.12, 11:02
            Czytałem, że kandydaci na śmieciarzy przechodzą trudne testy. Również fizyczne.
    • 4her lekasz informatyk 06.05.12, 11:19
      to dla mnie zawud na pszyszłość. dziekujem fszystkim za porady. śmieciażom forómowym tesz.
      • massaranduba Re: lekasz informatyk 06.05.12, 21:39
        4her napisał:

> to dla mnie zawud na pszyszłość. dziekujem fszystkim za porady. śmieciażom foró
        > mowym tesz.

Wiesz co, tak sobie mysle,ze nawet gdyby posadzic Cie golym tylkiem na Sloncu, to tez nie uda sie spowodowac Twojego oswiecenia...
        • 4her Re: lekasz informatyk 07.05.12, 11:03
          Co ty możesz wiedzieć o moim tyłku?
    • 6burakow Re: to ksiądz 06.05.12, 13:16
      4her ma braki jak na ksiedza. Bledy ortograficzne czy maloletniosc to pic na wode ale ksiadz nigdy by nikogo o droge nie zapytal. Przeciez wie wszystko.
      • kolter-xl Re: to ksiądz 08.05.12, 00:11
        6burakow napisał:

> 4her ma braki jak na ksiedza. Bledy ortograficzne

Seminaria duchowne poza może KUL-em to szkoły na poziomie byle jakiego liceum ,wiec byki to norma !!
        • Gość: kalka Re: rozmiar xl IP: *.bb.sky.com 08.05.12, 01:41
          no, no, no- kolt,,
          w zyciu warszawy nie podejrzewalabym cie o nauke w seminarium!!!
          ( zaimponowales mi)
          • kolter-xl Re: rozmiar xl 08.05.12, 08:50
            Gość portalu: kalka napisał(a):

> no, no, no- kolt,,
            > w zyciu warszawy nie podejrzewalabym cie o nauke w seminarium!!!
            > ( zaimponowales mi)

To dowodzi twojej otwartości a nie podejrzliwości :))

Ps.
            Dla bezpieczeństwa swojej pupy od lat unikam staranie dużych zbiorowisk księży lub i wylęgarni ,wiec informuje ciebie ze nie uczęszczałem do w tej szkoły serwilizmu .
    • klosowski333 Re: Wybór zawodu 10.05.12, 11:45
      Madrzy ludzie na Forum Spoleczenstwo? :D Hehe, mogles trafic lepiej z wyborem forum ;) Zreszta sam widzisz jak jest. A swoja droga popracuj nad orto, bo to jak piszesz naprawde razi i odechciewa sie po przeczytaniu roznych "bes sęsów" dyskusji z Toba.
      • 4her bes sęsu 10.05.12, 12:00
        nonsensopedia.wikia.com/wiki/Jasiu_%C5%9Amietana
        Tego określenia używa miszcz suspęsu- Jaś Smietana. Dziwne, że niektórzy internauci nie wiedzą kto to taki.
        • klosowski333 Re: bes sęsu 10.05.12, 12:07
          "Ludzie wiedza rozne rzeczy, nie musza wiedziec wszystkiego".

Wiesz z jakiej ksiazki to cytat?
          • 4her Re: bes sęsu 10.05.12, 12:15
            klosowski333 napisał:

> "Ludzie wiedza rozne rzeczy, nie musza wiedziec wszystkiego".
            >
            > Wiesz z jakiej ksiazki to cytat?

Nie uważasz, że traktujesz mnie protekcjonalnie?

• radymir Xionc 01.12.13, 20:39
      4her napisał:

> Witam!
      > Na pewno jest tu sporo różnych mądrych ludzi i mi doradzą.
      > Mój ojciec jest policjantem i mówi, żebym nie szedł w jego ślady, bo to zawód n
      > ie dla mnie.
      > Przynajmniej nie w Polsce.

Xionc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka