Dodaj do ulubionych

Pomnik Żydów ratujących Polaków

12.05.12, 12:41
Czy koncepcja upamiętnienia Żydów ratujących Polaków na przełomie tragicznych lat 30-tych i 40-tych ma szanse realizacji? Dotyczy to szczególnie obszarów zajętych przez ZSRR. Na nich już od 1937 r. trwała zaplanowana akcja eksterminacyjna ludności polskiej. Wojna i lata powojenne przyniosły kolejne dramaty Polaków z tych terenów. W powszechnej opinii kolportowanej przez media Polacy zachowywali się w tym okresie wobec Żydów nie do końca w porządku. Wiadomo również, że Żydzi są narodem bardziej od nas wartościowym. Jakie zatem działania członków Narodu Żydowskiego wobec prześladowanej ludności polskiej warto upamiętnić? Czy okazały pomnik w centrum stolicy wystarczy? Kto konkretnie pomagał?
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 12.05.12, 12:58
      Taki pomysł pojawił się już wcześniej:

List otwarty Marii Fieldorf-Czarskiej do dr Aliny Całej
      z Żydowskiego Instytutu Historycznego

Obejrzałam przypadkiem telewizyjny program redaktora Tomasza Lisa z Pani udziałem. Program dotyczył podłego artykułu "Europejscy pomocnicy Hitlera w mordowaniu Żydów", opublikowanego niedawno w niemieckim "Spieglu". Ze zdumieniem stwierdziłam, że jedyna różnica między spieglowskimi specjalistami od zamazywania odpowiedzialności Niemców za zbrodnie na obywatelach Polski narodowości żydowskiej a Panią polega na tym, że Pani robi to z większą złością wobec Polaków i jeszcze bardziej niesprawiedliwie niż Niemcy. Aż trudno uwierzyć, że jest Pani obywatelką RP i pracownikiem instytutu naukowego, dotowanego zapewne z budżetu Państwa Polskiego.

Sprawa jest tym bardziej bolesna, że niemieccy redaktorzy "Spiegla" zaatakowali tym razem polskich chłopów. Oni mogą o tym nie wiedzieć, ale Pani jako historyk musi wiedzieć, że aktualnie trwa w Kościele katolickim proces beatyfikacyjny, w którym jest m.in. chłopska rodzina Ulmów. To symboliczna historia, takich było wiele. A co zrobić z ponad 6 tysiącami Polaków, którzy są "Sprawiedliwymi wśród Narodów Świata"? W Talmudzie napisano, że "kto ratuje jedno życie - ratuje cały świat". Ponad 6 tysięcy razy Polacy ratowali w czasie wojny "cały świat". To przypadki znane i opisane, a ile jest jeszcze nieopisanych? Tymczasem Pani, obywatelka Polski, taki ma dla nich szacunek, że znieważa naród, który ich wydał i wygłasza Pani o tym narodzie niesprawiedliwe i uogólniające sądy.
      Kiedy myślę o Józefie Ulmie, polskim rolniku, zamordowanym przez Niemców 24 marca 1944 roku w Markowej - razem z żoną Wiktorią w błogosławionym stanie i sześciorgiem małych dzieci oraz ośmiorgiem ukrywanych przez siebie Żydów - to zastanawiam się, co ci zamordowani Żydzi powiedzieliby Pani, gdyby dziś mogli przemówić? Co by powiedzieli na temat "przyjaźni" niemiecko-żydowskiej obserwowanej w naszych czasach, kosztem Polaków - "pomocników Hitlera"?
      Staram się zawsze kończyć moje spory z różnymi ludźmi propozycjami pokojowymi, pozytywnymi. Także teraz mam propozycję, by pomogła mi Pani w realizacji pewnego pomysłu. Moim zdaniem, należy podziękować wszystkim Żydom, którzy po wojnie pomagali polskim patriotom, prześladowanym i mordowanym przez sowieckie siły "bezpieczeństwa publicznego" tylko dlatego, że chcieli Polski wolnej, suwerennej. Żydzi mieli duże możliwości pomagania, ponieważ wielu z nich zajmowało wysokie stanowiska w aparacie partyjnym i policyjnym Polski sowieckiej. Co prawda, mojemu ojcu nie pomogli, ale uczestniczyli w mordzie sądowym; pisali akt oskarżenia i wydali dwa razy wyrok śmierci na ojca, wysługując się Związkowi Sowieckiemu za stanowiska i ordery. Ale ja, z powodu Auscalera, Merza, Wajsblecha czy Górowskiej nie mogę sobie wyrabiać opinii o całym narodzie żydowskim.
      Zapewne zna Pani, jako historyk, liczne przykłady pomocy udzielonej Polakom przez Żydów. To jest istota mojej propozycji, którą sformułowałam w liście otwartym do Adama Michnika już w styczniu 2001 roku, opublikowanym w "Naszym Dzienniku", zignorowanym przez "Gazetę Wyborczą". Niestety, do dziś nie dostałam odpowiedzi. Pora wrócić do sprawy.
      Zorganizujmy wspólnie - Polacy oraz Żydowski Instytut Historyczny - akcję upamiętniania Żydów, którzy z narażeniem życia ratowali Polaków z rąk NKWD-UB i KGB-SB w latach 1939-1989, szczególnie w okresie okrutnej sowieckiej okupacji Kresów oraz w pierwszym dziesięcioleciu po wojnie. Mam nadzieję, że teren niezbędny do sadzenia drzew, upamiętniających szlachetne czyny, zostanie udostępniony przez odpowiednie władze. Szlachetność i odwaga ludzka winny być zauważone i nagrodzone nie tylko przez Izrael, ale i przez Polskę. Pani jako Żydówka z polskim obywatelstwem na pewno to rozumie.
      Jeśli chodzi o motto całej akcji, to zapewniam Panią, że w Ewangelii znajdzie się wiele pięknych myśli o wymowie zbliżonej do tych o ratowaniu świata przez dobre uczynki pojedynczych ludzi.
      Maria Fieldorf-Czarska
      córka gen. bryg. Augusta Emila Fieldorfa "Nila"
    • dwa-filary Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 12.05.12, 13:52
      " Wiadomo również, że Żydzi są narodem bardziej od nas wartościowym. "

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
      • baltazarus Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 12.05.12, 16:23
        dwa-filary napisała:

> " Wiadomo również, że Żydzi są narodem bardziej od nas wartościowym. "
        >
        >
        > Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Przynajmniej tak sugerują medialni interpretatorzy historii.
        • dwa-filary Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 12.05.12, 17:53
          Mam prawo mieć inne zdanie. Dla ścisłości mam kilku przyjaciół narodowości żydowskiej i bardzo się lubimy. Są podobnego zdania jak ja. Niestety nie wszystko im się też podoba. :)
          • baltazarus Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 11:34
            Niestety nie wszystko m się też podoba. :)

To chyba dobrze?
            • karbat Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 11:49
              baltazarus napisał:
              > Wiadomo również, że Żydzi są narodem bardziej od nas wartościowym.

? , udowodnij, przytocz jakis link na ten temat , od kogo o tym slyszales ...
              co to znaczy .... wiadomo rowniez ......

>Jakie zatem działania członków Narodu Żydowskiego wobec prześladowanej ludności >polskiej warto upamiętnić?

kazde, pozytywne dzialania, niezaleznie od przynaleznosci narodowej, - warto je znac ,
              sa godne podkreslenia , ew. upamietnienia ... z czym masz problem ...

>Kto konkretnie pomagał?

zapoznaj sie z tematem . odpowiednia literatura, internet . czyta sie na ten temat
              i dochodzi sie do wnioskow, byly przypadki pomocy, lub nie mialy miejsca .... w czym problem .
              lubisz byc karmiony, tym .... co powiedzala jedna baba .... drugiej babie ..
              • baltazarus Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 12:04
                " udowodnij, przytocz jakis link na ten temat , od kogo o tym slyszales ...co to znaczy .... wiadomo rowniez ......"
                Nie wystarczy Ci polski (i nie tylko) system prawny, który karze z brak wiary w holokaust, a interpretacje innych zbrodni pozostawia, i słusznie, w sferze wolności.

"kazde, pozytywne dzialania, niezaleznie od przynaleznosci narodowej, - warto je znac ,
                sa godne podkreslenia , ew. upamietnienia ... z czym masz problem ...

zapoznaj sie z tematem . odpowiednia literatura, internet . czyta sie na ten temat i dochodzi sie do wnioskow, byly przypadki pomocy, lub nie mialy miejsca ....
                w czym problem "
                Proszę o przykłady
                "lubisz byc karmiony, tym .... co powiedzala jedna baba .... drugiej babie .. "
                Proszę Cię babo o konkrety!
                • karbat Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 12:27
                  baltazarus napisał:
                  > Nie wystarczy Ci polski (i nie tylko) system prawny, który karze z brak wiary w
                  > holokaust, a interpretacje innych zbrodni pozostawia, i słusznie, w sferze wol
                  > ności.

holokaust to nie jest kwestia wiary , mial miejsce .

> Proszę Cię babo o konkrety!

o tym , ze byly jakies osoby, obywatele polscy pochodzenia zydowskiego, ktorzy kiedys , gdzies, pomogli w jakis sposob obywatelom polskim .... nie moge tego wykluczyc .
                  Elementarna inteligencja, nie pozwala mi mowic - NIE , takich przypadkow nie bylo,
                  takie przypadki nie mialy miejsca .
                  temat ten mnie nie interesuje na tyle , by sledzic , wyszukiwac takie przyklady ...

O ile sie nie myle ... J Korczak istnieje w swiadomosci polskiej . nie wiem czy ma pomnik ,
                  czy istnieje jakas nazwana jego imieniem . mozna sprawdzic .
                  • baltazarus Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 13:58
                    "holokaust to nie jest kwestia wiary , mial miejsce . "
                    Nie dostrzegasz zastrzeżenia przez uświęcenie.
                    >
                    > > Proszę Cię babo o konkrety!
                    >
                    "o tym , ze byly jakies osoby, obywatele polscy pochodzenia zydowskiego, ktorzy
                    > kiedys , gdzies, pomogli w jakis sposob obywatelom polskim .... nie moge tego
                    > wykluczyc .
                    > Elementarna inteligencja, nie pozwala mi mowic - NIE , takich przypadkow nie b
                    > ylo,
                    > takie przypadki nie mialy miejsca .
                    > temat ten mnie nie interesuje na tyle , by sledzic , wyszukiwac takie przyklady"
                    Czyli potwierdzasz, że nie mogło to być jak w przypadku Polaków ratujących Żydów zjawisko na szeroką skalę, a brak konkretnych przykładów świadczy o czymś przeciwnym.

"O ile sie nie myle ... J Korczak istnieje w swiadomosci polskiej . nie wiem cz
                    > y ma pomnik ,
                    > czy istnieje jakas nazwana jego imieniem . mozna sprawdzic . "
                    Pomnik jest, ale Korczak zajmował się dziećmi żydowskimi i podobno żadnego nie uratował...
                    • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 19:26
                      Sam byl pochodzenia zydowskiego, nazywal sie Henryk Goldszmit, ot co!

Byl kims wielkim, nie warto umniejszac jego zaslug. Moze nikogo nie uratowal, ale przynajmniej jego wychowankowie godnie dozyli smierci. Brzmi to brutalnie, ale to jest jedyna prawda- takie byly realia tej barbazynskiej wojny. Moim skromnym zdaniem, takim ludziom nalezy sie podziw. Paradoksalnie jego ziomkowie robia dzis z tego bohaterstwa posmiewisko. Alibi Holocaustu jest dzis najobrzydliwszym zjawiskiem spolecznym.
                      Paradoksalnie Przemysl Holocaust wcale nie zamierza wspomniec bohaterska meke tych sprawiedliwych, tylko wlasnie poprzez to wyretuszowac syjonistyczne zbrodnie.
                      Zupelnie nie pojmuje, dlaczego nie przystoi dzis wspomniec 1,5 miliona ofiar zydowsko-sowieckiego siepactwa na Kresach; dlaczego dzialania polslkiego podziemia, musze nazywac antysemityzmem, a nie bohaterska wlaka z z sowieickim najzdzca i ich swietymi kolaborantami? To jest jakis obled!
        • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 12:33
          Tak twierdza zydzi, nie media. Jako dowod podaja nawet licznych zydowskich laureatow Nagrody Nobla. Mnie interesuje jednak fakt, ze wszyscy odznaczeni nigdy nie mieszkali na Ziemii Swietej.Najwyrazniej na tej szerokosci geograficznej traca gen inteligencji.

Wracajac jednak do temtu tego watku, to zamiast pomnika, chcialbym poznac kilka nazwisk zydow, ktorzy pomagali Polakom. Dzis bezczelnie za takich uwaza sie zbrodniarzy wojennych, jak bracia Bieleccy. Salomon Morel tez zdaniem zydow pomagal Polakom, dostal nawet od komusi wszystkie mozliwe odznaczenia narodowe. Takm siepaczom stawiac pomniki jest przejawem bezgranicznej durnoty. No chyba ze te pomniki maja nam przypominac o zbrodniach syjonisztycznych na Polakach! Wtedy popieram ta inicjatywe calym sierpem i mlotem!
          • karbat Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 13:10
            polactwo w calej okazalosci ... wylazi i smrodzi .

nagrody nobla osob pochodzenia zydowskiego ... czym sie obywatele Izraela, Zydzi szczyca
            ( maja czym ) nie dowodza, ze ich spoleczenstwo jest b. wartosciowe .
            to dowodzi , ze istnieja zdolne osoby , ktorze sa obywatelami Izreela , zydzi .

lepian4 napisał:
            > Tak twierdza zydzi, nie media.

jeden sensowny link . podac. w ktorym Zyd, obawatel Izraela twierdzi, uzasadnia , ze jego spoleczenstwo jest b. wartosciowe od innych nacji .
            opinie durnow z Izraela czy religinych maniakow zydow mnie nie interesuja .

zaden kretyn nie jest w stanie pojac -
            istnieli zydzi ( obywatele polscy ), ktorzy niezbyt sie zasluzyli dla Polski . Gdyby nie ci Zydzi -polscy obywatele , robili by to samo ... Polacy . chetnych Polakow na ich miejsce bylo mnostwo .
            istnieli zydzi ... polscy obywatele, ktorzy zapisali wiele pieknych kart, w wielu dziedzinach
            zycia spolecznego w Polsce .

o co chodzi polactwu z tymi zydami ... nie rozumiem .
            Zyja Zydami ... w kraju bez zydow .

przesladuje was ... bije wam na mozgi ...
            krolowo niebios , pochodzenia zydowskiego
            krolu Polski, obrzezany starozytny zydzie z rodu Davidowego ...
            • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 19:48
              Poczytaj sobie Talmud, nie bedziesz sie juz wiecej prosic o jakiekolwiek linki odnosnie "wyzszosci rasy zydowskiej"

Glupota jest nazywanie polskich obywateli Zydami, byli przeciez zydami. W tamtych czasach byli jedynie Polakami wyznania mojzeszowego. Ale wykladnia Mossadu przewraca dzis wszystmi w glowach. Nie jest prawda, ze polscy obywatele robili to samo. Nie przypominam sobie, by Polacy witali na kolanach Niemieckich najedzcow, nie calowali im radosnie zabloconych butow i na spolke z nimi nie wywozili gdzies wglab Rzeszy zydow? Wszytsko to miales na Kresach, z ta roznica, ze ci, co przezyli ten semicki zachwyt, wyjezdzali na Syberie. Z czasem doszlo do wewnetrznej wojny polsko semicko-zydowskiej. Jest wiele zapisow z tych czasow. Jazda sie jednak dopiero zaczela, gdy Niemcy zostali odpwarci i wrocili zydzi z Sowietami. No, ale o tym nie nalezy mowic, poprawnie politycznie jest biadolic o Jedwabne i zlotych zniwach. No i najwazniejsze, wszyscy zydowscy zbrodniarze wojenni nas tylko ratowali!
              • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 21:39
                lepian4 napisał:

> Poczytaj sobie Talmud, nie bedziesz sie juz wiecej prosic o jakiekolwiek linki
                > odnosnie "wyzszosci rasy zydowskiej"

Talmud to próba obrony podnoszeniu na duchu , ludzi nieustanie gnębionych przez swoich tzw chrześcijańskich sąsiadów.

Nie jest prawda, ze polscy obywatele robili to samo. Nie przypominam sobie, by Polacy witali na kolanach Niemieckich najedzcow, nie calowali im radosnie zabloconych butow i na spolke z nimi nie wywoziligdzies wglab Rzeszy zydow?

NSZ

Wszytsko to miales na Kresach, z ta roznica, ze ci,
                > co przezyli ten semicki zachwyt, wyjezdzali na Syberie. Z czasem doszlo do wew
                > netrznej wojny polsko semicko-zydowskiej. Jest wiele zapisow z tych czasow. Jaz
                > da sie jednak dopiero zaczela, gdy Niemcy zostali odpwarci i wrocili zydzi z So
                > wietami. No, ale o tym nie nalezy mowic, poprawnie politycznie jest biadolic o
                > Jedwabne i zlotych zniwach. No i najwazniejsze, wszyscy zydowscy zbrodniarze wo
                > jenni nas tylko ratowali!

Jak już skończysz to poczytaj coś co mówi historia o żydach , ale nie tylko o pierwszej połowie 20 wieku , aha i unikaj katoprawicowych szmatławców .
                • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 04:47
                  Skarbie, znam historie Polski. Zanm tez, i w wielu przypadkach cenie sobie, spolecznosc zydowska i ich kulture. Swiadom jestem jednak i ich przewinien. To ty sie doucz i nie wmawiaj mi, ze zydowski wierszyk z XV wieku skloni mnie do przekonania, ze o ich zbrodniach bede milczec. Ba, bede sobie tez wmawiac twoje mossadowskie bajki o zlych chlopach, o polskich pogromach i zlotych zniwach....
                  • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 09:14
                    lepian4 napisał:

> Skarbie, znam historie Polski. Zanm tez, i w wielu przypadkach cenie sobie, spo
                    > lecznosc zydowska i ich kulture. Swiadom jestem jednak i ich przewinien. To ty
                    > sie doucz i nie wmawiaj mi, ze zydowski wierszyk z XV wieku skloni mnie do prz
                    > ekonania, ze o ich zbrodniach bede milczec. Ba, bede sobie tez wmawiac twoje mo
                    > ssadowskie bajki o zlych chlopach, o polskich pogromach i zlotych zniwach....

Lepik belkę wyciągnij ze swojego katolickiego oka a dopiero potem szukaj drzazgi u Żyda.
                    • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 09:28
                      Wzruszylem sie twymi uwagami, Starszy Bracie w Wierze. Mannheimer Hartz IV najwyrazniej ci dobrze w Brzegu sluzy.
                      • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 09:33
                        lepian4 napisał:

> Wzruszylem sie twymi uwagami, Starszy Bracie w Wierze. Mannheimer Hartz IV najw
                        > yrazniej ci dobrze w Brzegu sluzy.

lepik przecież po takiej jak ty gnidzie nie można sie niczego spodziewać ,poza prymitywnym odzewem .
    • klosowski333 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 13:39
      Ha ha ha.

Musialbys najpierw zdefiniowac Zyda. :D Taki Wladyslaw Szpilman to Polak czy Zyd? Prawdziwy czy nieprawdziwy?

Zakladajac, ze wszystkie osoby pochodzenia zydowskiego to Zydzi ;) mozemy bez trudu, opierajac sie na faktach, przyjac, ze polscy Zydzi zrobili znacznie wiecej niz ratowanie ludzkiego zywota. Oni rozwijali i wspolksztaltowali polska kulture i nauke (w cholernie wielu dziedzinach). Dowodem niezliczona ilosc nazwisk wybitnych Polakow o jakichs tam zydowskich korzeniach. Trudno sobie dzis bez nich wyobrazic polska literature, kinematografie, sztuke, teatr, nauke. O wielu z nich, Baltazarusie, nawet nie wiesz, ze byli - wg Twoich kryteriow - Zydami. Korzystasz posrednio z ich dokonan i odkryc. Bedac uksztaltowany przez polska kulture, nosisz w sobie pierwiastek tej polskosci, ktora oni tworzyli. A moze zydowskosci? :D
      • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 20:10
        Jestem ci niezmiernie wdzieczny, ze niczego nie wspomniales o polskich chlopach, ktorych zydzi intelektualnie cywilizowali i pomimo tego nie doznali wdziecznosci. Wybitni Polacy zydowskiego wyznania, nie pochodzenia, byli elementem niespotykanej w calej Europie tolerancji, poszanowania praw czlowieka, wyznania... Dlatego tak chetnie zydzi garneli do Polski. Uklady Henrykowskie, ktore fracuski analfabeta na polskim tronie z duma podpisal trzema krzyzami, byly elementem kultury polskiej, ktora nie potrzebowala zbytnio elementow innych kltur, w tym rowniez zydowskiej . Jasne, ze w takich warunkach zydzi trafili na podatny grunt do rozwoju wlasnej kultury i wspolksztaltowania kultury narodu, ktory wspolnie wspoltworzyli. Warto przypomniec jednak rozbiory, wojny i pozniejszy nawal komunizmu. Wszedobylska bieda nie byla elementem kultury chlopskiej, jak ty to chocby z uporem maniaka glosisz, tylko nastepstwem wyzysku i represji zaborcow. W okresie miedzywojennym realia sie jednak drastycznie zmienily. Pomine wplyw zaborcow, doszly jednak liczne zydowskie ofiary pogromow. Wyboru nie mieli zbyt duzego, jesli nie bylo ich stac na emigracje do Ameryki, pozostalo im klepac biede z nierzadko rownie bednymi Polakami. Zreszta dla Polakow byli oni raczej Ruskimi, niz zydami. Niestety mieli racje, w 1920 roku i pozniej po 17. wrzesnia 1939 roku wyszlo szydlo z worka. Ale o tym nie wypada juz mowic
        • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 21:52
          lepian4 napisał:

Zreszta dla Polakow byli oni raczej Ru
          > skimi, niz zydami. Niestety mieli racje, w 1920 roku i pozniej po 17. wrzesnia
          > 1939 roku wyszlo szydlo z worka. Ale o tym nie wypada juz mowic

Dla równowagi napisz jak Żydów w II RP katolicka większość gnoiła !!

" W latach 1933–1936 nastąpił w Polsce gwałtowny wzrost antysemityzmu i liczby wystąpień i zajść antyżydowskich i przemocy (m. in. pogrom w Przytyku). Nawoływano do bojkotu sklepów żydowskich, co spotkało się 1936 z poparciem prymasa Polski, kardynała Augusta Hlonda. Udzielając częściowego poparcia dla skierowanych przeciw Żydom działań bojkotujących, zarówno rząd jak i Kościół jednoznacznie jednak krytykowały stosowanie wobec nich przemocy W pogromach ludności żydowskiej w latach 1935–1937 zginęło 97 Żydów, kilkuset zostało rannych. Po zajściach w Przytyku, socjaliści z partii Bund i PPS zorganizowali demonstracje protestacyjne.
          W roku 1937 wprowadzono, podobnie jak w Wielkiej Brytanii i Ameryce tzw. numerus clausus, ograniczający liczbę żydowskich studentów na polskich uczelniach, do 8%, odzwierciedlało to liczbę ludności żydowskiej zamieszkującą Polskę przed wojną. W zamierzeniu zasada numerus clausus miała wyrównać szanse edukacyjne młodzieży wiejskiej. Wprowadzeniu numerus clausus towarzyszył spór na temat problemów w dostępie do szkolnictwa wyższego. Ograniczenie to stanowiło formę dyskryminacji młodzieży żydowskiej, jednak powodem jego wprowadzenia było zapotrzebowanie na oświatę wśród potomków chłopów pańszczyźnianych z czasów zaborów. Młodzież wiejska, zdobywszy umiejętność czytania i pisania, próbowała dostawać się na uniwersytety i spotykała się tam z trudnościami wywołanymi nadreprezentacją młodzieży żydowskiej (np. na Wydziałach Prawa i Medycyny Uniwersytetu Warszawskiego Żydzi stanowili ponad 50% ogółu studentów).
          Dyskusja w latach 30. na temat szkolnictwa wyższego była związana z przyczynami społeczno-gospodarczymi i nie była wynikiem bezmyślnej dyskryminacji, jednak pod presją nacjonalistycznych organizacji (min. ONR, Ruch Narodowo-Radykalny Falanga, Obóz Narodowo-Radykalny ABC, Młodzież Wszechpolska, Sekcja Młodych Stronnictwa Narodowego, Polska Partia Narodowo-Socjalistyczna, Partia Narodowych Socjalistów, Narodowo-Socjalistyczna Partia Robotnicza), w wyniku szeregu napadów na żydowskich studentów i ich obrońców władze zezwoliły 1937 na utworzenie na terenie uniwersytetów tzw. gett ławkowych zmuszające studentów żydowskich do zajmowania miejsc tylko w wyznaczonych miejscach sal wykładowych. Niektóre stowarzyszenia wprowadziły wzorowany na nazistowskim Arierparagraph, tzw. „paragraf aryjski” czyli zakaz przynależności dla nie-chrześcijan Na przełomie 1937 i 1938 klub piłkarski Warta Poznań wystąpiła z żądaniem wprowadzenia paragrafu aryjskiego czyli wykluczenia z PZPN klubów, sędziów i piłkarzy nie-chrześcijan.
          Celem ataków i napaści antysemickich stali się m.in. wybitni pisarze polscy: Bolesław Leśmian, Antoni Słonimski i Julian Tuwim. Domagano się usuwania Żydów i Polaków pochodzenia żydowskiego z różnego rodzaju instytucji i organizacji.
          Antysemityzm był jednym z dominujących tematów propagandy niemieckiej w Generalnym Gubernatorstwie (rozpowszechnianej m.in. przez Teatr Objazdowy Generalnego Gubernatorstwa). Zarejestrowano przypadki donoszenia niemieckiemu okupantowi o kryjówkach, w których przebywali Żydzi i wydawania Żydów w ręce gestapo i bezpośredniego udział w ich mordowaniu (np. pogrom wielkanocny, pogrom w Jedwabnem). Pogromy miały miejsce (poza pogromem wielkanocnym) na terenach zajętych przez hitlerowców w 1941, a wcześniej okupowanych przez ZSRR. Towarzyszyły im wysuwane wobec Żydów zarzuty o sympatie probolszewickie i antypolskie"

" 15 czerwca 2006 roku Parlament Europejski przyjął rezolucję, stwierdzającą, że Polska jest krajem zmierzającym do faszyzacji życia publicznego, oraz zarzucającą Polsce wzrost nietolerancji powodowanej antysemityzmem oraz rasizmem, ksenofobią, i homofobią."

pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm
          • leon_z_lasu Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 00:17
            kolter-xl napisał:
            > Dyskusja w latach 30. na temat szkolnictwa wyższego była związana z przyczynami
            > społeczno-gospodarczymi i nie była wynikiem bezmyślnej dyskryminacji, jednak p
            > od presją nacjonalistycznych organizacji (min. ONR, Ruch Narodowo-Radykalny Fal
            > anga, Obóz Narodowo-Radykalny ABC, Młodzież Wszechpolska, Sekcja Młodych Stronn
            > ictwa Narodowego, Polska Partia Narodowo-Socjalistyczna, Partia Narodowych Socj
            > alistów, Narodowo-Socjalistyczna Partia Robotnicza), w wyniku szeregu napadów n
            > a żydowskich studentów i ich obrońców władze zezwoliły 1937 na utworzenie na te
            > renie uniwersytetów tzw. gett ławkowych zmuszające studentów żydowskich do zajm
            > owania miejsc tylko w wyznaczonych miejscach sal wykładowych.

W latach 30. wśród młodzieży żydowskiej był niesamowity pęd do nauki.Również nawet najbiedniejszy żydowski krawiec spod Biłgoraja miał marzenie zapewnić swojemu dziecku wyższe wykształcenie,więc aby to urzeczywistnić już na starcie rezygnował z kolacji,a w miarę postępu kryzysu również ze śniadania.I szył,szył...trawiąc wieści z miast akademickich...Co on sobie myślał o Polakach ...? Co mógł myśleć o świecie za niedługi czas...?
            • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 09:23
              leon_z_lasu napisał:

W latach 30. wśród młodzieży żydowskiej był niesamowity pęd do nauki.Również na
              > wet najbiedniejszy żydowski krawiec spod Biłgoraja miał marzenie zapewnić swo
              > jemu dziecku wyższe wykształcenie,więc aby to urzeczywistnić już na starcie rez
              > ygnował z kolacji,a w miarę postępu kryzysu również ze śniadania.I szył,szył...
              > trawiąc wieści z miast akademickich...Co on sobie myślał o Polakach ...? Co mó
              > gł myśleć o świecie za niedługi czas...?

Już w I wieku p.n.e Faryzeusze w Izraelu zmuszali biedotę do korzystania ze szkół które oni organizowali, chodziło im o to żeby Żydzi nie wynarodowiali się pod okupacją Rzymu.
              Widać to np w ewangelii , Jezus syn robotnika budowlanego ojca siedmiorga co najmniej dzieci , potrafi czytać . No a jaki procent katolickiej ludności Europy potrafił czytać np w średniowieczu ??
        • leon_z_lasu Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 13.05.12, 23:33
          lepian4 napisał:
          Niestety mieli racje, w 1920 roku i pozniej po 17. wrzesnia
          > 1939 roku wyszlo szydlo z worka. Ale o tym nie wypada juz mowic

Wyszły szydła:polskie,ukraińskie,litewskie,żydowskie,"tutejsze",białoruskie,hotentockie,marsjańskie itd. Ale wiadomy paluch z bogoojczyżnianymi klapami na oczach wskazuje...no kogo ?...no wiadomo..."wybranych".
      • andrzej256 Def. Żyda, Polaka i ile Polska zawdziecza Zydom 14.05.12, 15:14
        klosowski333 napisał:

> Ha ha ha.
        >
        > Musialbys najpierw zdefiniowac Zyda. :D Taki Wladyslaw Szpilman to Polak czy Zy
        > d? Prawdziwy czy nieprawdziwy?

Wg wielu jak biedny i niewyksztalcony to Zyd a nie Polak, a jak bogaty i wyksztalcony to Polak zydowskiego pochodzenia, a jego dorobek liczy sie wtedy na konto polskosci.

> Zakladajac, ze wszystkie osoby pochodzenia zydowskiego to Zydzi ;) mozemy bez t
        > rudu, opierajac sie na faktach, przyjac, ze polscy Zydzi zrobili znacznie wiece
        > j niz ratowanie ludzkiego zywota. Oni rozwijali i wspolksztaltowali polska kult
        > ure i nauke (w cholernie wielu dziedzinach). Dowodem niezliczona ilosc nazwisk
        > wybitnych Polakow o jakichs tam zydowskich korzeniach. Trudno sobie dzis bez ni
        > ch wyobrazic polska literature, kinematografie, sztuke, teatr, nauke. O wielu z
        > nich, Baltazarusie, nawet nie wiesz, ze byli - wg Twoich kryteriow - Zydami. K
        > orzystasz posrednio z ich dokonan i odkryc. Bedac uksztaltowany przez polska ku
        > lture, nosisz w sobie pierwiastek tej polskosci, ktora oni tworzyli. A moze zyd
        > owskosci? :D

Patrz wyzej. Poza tym coz, Polacy raczej do wdziecznych nie naleza... Polska historie, literature, kinematografie, sztuke, teatr i nauke zawdzieczaja WYLACZNIE Polakom, ew. o nieistotnych zagranicznych korzeniach - Jagiello to przeciez wg Polakow nie Litwin, Batory to nie Wegier, Wit Stwosz to nie Niemiec, Canaletto to nie Wloch, a Steinhaus czy wlasnie Wladyslaw Szpilman to nie Zydzi, to wszysko Polacy! Czesciowo to zreszta prawda, ale tylko czesciowo.
        Poza tym - oprocz definicji Zyda przydaloby sie tez podac definicje Polaka...
    • Gość: ka_p_pa żałosny chwyt erystyczny IP: *.interwan.pl 13.05.12, 21:57
      Polacy nie byli poddani planowej zagładzie jako nacja.
      Napisz jeszcze kilka takich bezsensownych elaboratów np o pomnikach dla Kurdów czy Ormian ratujących Turków przed zagładą.
      • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 07:26
        Trafny nagłówek dałeś swojej odpowiedzi. Bo nieważne, czy powodem eksterminacji była kwestia narodowa, czy klasowa, mamy z jednej strony dziesiątki tysięcy Polaków ratujących z narażeniem życia Żydów, a z drugiej strony na razie nic nie mamy, bo jeszcze żaden Żyd ratujący Polaka się nie objawił.
        • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 07:44
          "Pewnego razu spotkał Rabi b. Abuha Eljasza, stojącego na nieźydowskim cmentarzu i rzekł do niego: Mistrz jest przecież kapłanem, dlaczego więc stoi na cmentarzu? Ten odpowiedział: Mistrz nie studiował przepisów czystości, bo uczono: groby gojów nie zanieczyszczają, bo znaczy: (Ez. 34-3 l) wy zaś, wy moje owce, owce mojego pastwiska, jesteście ludźmi. Wy nazywacie się ludźmi, goje zaś nie nazywają się ludźmi, ale bydłem."

Moraj z tej historii jest nastepujacy: ludzi trzeba ratowac, bydlo niekoniecznie. Jest przydatne, jak mawia inny syjonista: Rabin Owadia Josef,"goje rodza sie po to, by
          sluzyc Zydom". Po co goje sa tak naprawde potrzebni? Beda pracowac, beda orac, beda zbierac plony. My zas bedziemy tylko siedziec i jesc jak panowie. Gdyby goje nie mogli sluzyc Zydom nie mieliby po co istniec. Wyobrazcie sobie, ze zdechl wam osiol. Stracilibyscie w ten sposób pieniadze. To jest taki sam sluga. Wlasnie dlatego goj otrzymuje dlugie zycie. By dobrze pracowac dla Zyda".

Warto przyjrzec sie tej wspanialej kulturze, ktora tak znaczaco zdanie Klosia ksztaltowala polsa kulture "zacofanych chlopow". W noweli0 "Purim u cadyka", przedstawiającej zdarzenie w miasteczku polskim, Parysowie w powiecie Garwolińskim, mały chłopiec żydowski Wewek zapytuje babkę:

- "Babciu, czy goj ma także duszę?

- Tylko żyd ma duszę...

- A gdy goj przyjmuje wiarę żydowską?

- Wtedy wstępuje weń dusza"

Ot, kultura, job twoja mac!
          • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 09:38
            lepian4 napisał:

> "Pewnego razu spotkał Rabi b. Abuha Eljasza, stojącego na nieźydowskim cmentar
            > zu i rzekł do niego: Mistrz jest przecież kapłanem, dlaczego więc stoi na cment
            > arzu? Ten odpowiedział: Mistrz nie studiował przepisów czystości, bo uczono: gr
            > oby gojów nie zanieczyszczają, bo znaczy: (Ez. 34-3 l) wy zaś, wy moje owce, ow
            > ce mojego pastwiska, jesteście ludźmi. Wy nazywacie się ludźmi, goje zaś nie na
            > zywają się ludźmi, ale bydłem."
            >
            > Moraj z tej historii jest nastepujacy: ludzi trzeba ratowac, bydlo niekonieczn
            > ie. Jest przydatne, jak mawia inny syjonista: Rabin Owadia Josef,"goje rodza sie po to, by sluzyc Zydom"

No popatrz lepik ja mam podobną historie zapisaną ewangelii tam widać jak wasz katolicki bóg zeszmacił kobietę tylko dlatego ze nie była z narodu wybranego :))

Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu. (22) A oto kobieta kananejska, wyszedłszy z tamtych okolic, wołała: Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko dręczona przez złego ducha. (23) Lecz On nie odezwał się do niej ani słowem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: Odpraw ją, bo krzyczy za nami! (24) Lecz On odpowiedział: Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela. (25) A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: Panie, dopomóż mi! (26) On jednak odparł: Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom.
            • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 10:14
              (27) A ona odrzekła: «Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów». (28) Wtedy Jezus jej odpowiedział: «O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz!» Od tej chwili jej córka była zdrowa.
              • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 10:29
                misiu-1 napisał:

> (27) A ona odrzekła: «Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, k
                > tóre spadają ze stołów ich panów». (28) Wtedy Jezus jej odpowiedział: 
                > 1;O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz!» O
                > d tej chwili jej córka była zdrowa.

No i co z tego ? dopiero jej postawa go zaskoczyła i zmieniła jego nacjonalistyczną postawę

Masz inną perełkę , opis miłości apostołów do tzw narodów ;

Gdy dopełnił się czas Jego wzięcia [z tego świata], postanowił udać się do Jerozolimy (52) i wysłał przed sobą posłańców. Ci wybrali się w drogę i przyszli do pewnego miasteczka samarytańskiego, by Mu przygotować pobyt. (53) Nie przyjęto Go jednak, ponieważ zmierzał do Jerozolimy. (54) Widząc to, uczniowie Jakub i Jan rzekli: Panie, czy chcesz, a powiemy, żeby ogień spadł z nieba i zniszczył ich? (55) Lecz On odwróciwszy się zabronił im.
                • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 11:19
                  kolter-xl napisał:

> No i co z tego ? dopiero jej postawa go zaskoczyła i zmieniła jego nacjonalistyczną
                  > postawę

Czemu tak łagodnie? Napisz: charakterystyczną, żydowską, szowinistyczną postawę.

> Masz inną perełkę , opis miłości apostołów do tzw narodów

Do jakich "tzw. narodów"? Samarytanie należeli do narodu Izraela.
                  • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 11:58
                    misiu-1 napisał:

> kolter-xl napisał:
                    >
                    > > No i co z tego ? dopiero jej postawa go zaskoczyła i zmieniła jego nacjonalistyczną
                    > > postawę
                    >
                    > Czemu tak łagodnie? Napisz: charakterystyczną, żydowską, szowinistyczną postawę

Nie , bo to twoja opinia na temat tych ludzi .

> > Masz inną perełkę , opis miłości apostołów do tzw narodów
                    >
                    > Do jakich "tzw. narodów"? Samarytanie należeli do narodu Izraela.

Nie ,byli jak sama nazwa wskazuje Samarytanami a nie Izraelitami .Wierzyli tylko w tego samego boga,choć inaczej interpretowali pewne rzeczy
                    To jest taka sama miłość jaką okazywali sobie np katoliccy niemieccy -polskim.
                    • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:15
                      kolter-xl napisał:

> > Czemu tak łagodnie? Napisz: charakterystyczną, żydowską, szowinistyczną p
                      > ostawę
                      >
                      > Nie , bo to twoja opinia na temat tych ludzi .

A niby dlaczego nie? Pisząc "nacjonalistyczna" także wyrażasz swoją opinię.

> Nie ,byli jak sama nazwa wskazuje Samarytanami a nie Izraelitami.

Jak się bierzesz za dyskusję o jakimś temacie, to najpierw nabądź nieco wiedzy na ten temat, ignorancie. Gdybyś to zrobił, to byś się dowiedział, że zjednoczone królestwo Izraela powstało z ziem dwunastu plemion: Rubena, Symeona, Lewiego, Judy, Issachara, Zebulona, Dana, Naftalego, Gada, Aszera, Józefa i Beniamina - synów Jakuba, wnuków Izaaka, a prawnuków Abrahama. Potem (ok. 930 r p.n.e) podzieliło się na dwa królestwa - północne (Izraela) i południowe (Judy). Stolicą Królestwa Judy została Jerozolima, a Królestwa Izraela - Samaria. Jednak oba te królestwa zamieszkiwał ten sam naród żydowski. Nadążasz?
                      en.wikipedia.org/wiki/File:Kingdoms_of_Israel_and_Judah_map_830.svg
                      • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:42
                        misiu-1 napisał:

> Jak się bierzesz za dyskusję o jakimś temacie, to najpierw nabądź nieco wiedzy
                        > na ten temat, ignorancie.

No właśnie zastanów się dlaczego w takim razie Żydzi świątynni mieli Samarytan w pogardzie , ignorancie !!

Gdybyś to zrobił, to byś się dowiedział, że zjednoczo
                        > ne królestwo Izraela powstało z ziem dwunastu plemion: Rubena, Symeona, Lewiego
                        > , Judy, Issachara, Zebulona, Dana, Naftalego, Gada, Aszera, Józefa i Beniamina
                        > - synów Jakuba, wnuków Izaaka, a prawnuków Abrahama. Potem (ok. 930 r p.n.e) p
                        > odzieliło się na dwa królestwa - północne (Izraela) i południowe (Judy). Stolic
                        > ą Królestwa Judy została Jerozolima, a Królestwa Izraela - Samaria. Jednak oba
                        > te królestwa zamieszkiwał ten sam naród żydowski. Nadążasz?

Koleś po uprowadzeniu przez Babilończyków około VI wieku p.n.e Żydów , Babilończycy sprowadzili obcą ludność do Samarii , stąd odrzucenie tych Samarytan przez tzw prawowiernych Żydów po powrocie z niewoli babilońskiej !!
                        • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:59
                          kolter-xl napisał:

> No właśnie zastanów się dlaczego w takim razie Żydzi świątynni mieli Samarytan
                          > w pogardzie , ignorancie !!

A ty się zastanów, ignorancie, dlaczego Żydzi mieli w pogardzie Jezusa i dlaczego pytali "czy może przyjść coś dobrego z Galilei"? Czy to dowodzi, że Jezus nie był Żydem?

> Koleś po uprowadzeniu przez Babilończyków około VI wieku p.n.e Żydów , Babilońc
                          > zycy sprowadzili obcą ludność do Samarii , stąd odrzucenie tych [i]Samarytan[/
                          > i] przez tzw prawowiernych Żydów po powrocie z niewoli babilońskiej !!

Jaki ja twój koleś? Wódki razem nie piliśmy i pić nie będziemy. To, że ortodoksyjni żydzi, z religijnych pobudek, odrzucili swoich pozostałych w Samarii pobratymców, nie podważa ich przynależności do narodu żydowskiego. Nawet, jeśli pochodzili z małżeństw mieszanych, pod względem etnicznym należą do tego narodu.
                          • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 13:10
                            misiu-1 napisał:

> A ty się zastanów, ignorancie, dlaczego Żydzi mieli w pogardzie Jezusa i dlacze
                            > go pytali "czy może przyjść coś dobrego z Galilei"? Czy to dowodzi, że Jezus ni
                            > e był Żydem?

Jednak nie odmawiali Galilejczykom wstępu do Świątyni , samarytanie tam wstępu nie mieli. Ignorancie .

>Jaki ja twój koleś? Wódki razem nie piliśmy i pić nie będziemy.

Wiem , z byle czym nie pijam .

To, że ortodoksyjni żydzi, z religijnych pobudek, odrzucili swoich pozostałych w Samarii pobratymców, nie podważa ich przynależności do narodu żydowskiego. Nawet, jeśli poch
                            > odzili z małżeństw mieszanych, pod względem etnicznym należą do tego narodu.

Ta, to dla tego dla Żyda Jezusa byli obcokrajowcami ,czyli obcymi ??

13) i głośno zawołali: Jezusie, Mistrzu, ulituj się nad nami. (14) Na ich widok rzekł do nich: Idźcie, pokażcie się kapłanom. A gdy szli, zostali oczyszczeni. (15) Wtedy jeden z nich widząc, że jest uzdrowiony, wrócił chwaląc Boga donośnym głosem, (16) upadł na twarz do nóg Jego i dziękował Mu. A był to Samarytanin. (17) Jezus zaś rzekł: Czy nie dziesięciu zostało oczyszczonych? Gdzie jest dziewięciu? (18) żaden się nie znalazł, który by wrócił i oddał chwałę Bogu, tylko ten cudzoziemiec. (19) Do niego zaś rzekł: Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła.
                            • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 13:49
                              kolter-xl napisał:

> Jednak nie odmawiali Galilejczykom wstępu do Świątyni , samarytanie tam wstępu
                              > nie mieli. Ignorancie .

Czy wyznacznikiem przynależności do polskiego narodu jest przynależność do kościoła katolickiego, ignorancie?

> Wiem , z byle czym nie pijam .

To i ja z głupotą i szumowiną więcej gadać nie będę
                              • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 14:12
                                misiu-1 napisał:

> kolter-xl napisał:
                                >
                                > > Jednak nie odmawiali Galilejczykom wstępu do Świątyni , samarytanie tam w
                                > stępu
                                > > nie mieli. Ignorancie .
                                >
                                > Czy wyznacznikiem przynależności do polskiego narodu jest przynależność do kośc
                                > ioła katolickiego, ignorancie?

Ano ignorancie Żyd to Żyd a Samarytanin to inna nacja widać to gołym okiem jeżeli ma się choć trochę wiedzy przynajmniej tej biblijnej

Nadeszła /tam/ kobieta z Samarii, aby zaczerpnąć wody. Jezus rzekł do niej: Daj Mi pić! (8) Jego uczniowie bowiem udali się przedtem do miasta dla zakupienia żywności. (9) Na to rzekła do Niego Samarytanka: Jakżeż Ty będąc Żydem, prosisz mnie, Samarytankę, bym Ci dała się napić? Żydzi bowiem z Samarytanami unikają się nawzajem..(..)Wy czcicie to, czego nie znacie, my czcimy to, co znamy, ponieważ zbawienie bierze początek od Żydów.

Tych to Dwunastu wysłał Jezus, dając im następujące wskazania: Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego! (6) Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. (7) Idźcie i głoście: Bliskie już jest królestwo niebieskie.

>
                                > > Wiem , z byle czym nie pijam .
                                >
                                > To i ja z głupotą i szumowiną więcej gadać nie będę

Bay , Bay Misiaczku puchaty :))
            • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:09

Dokoncze syjonisto z Brzegu na garnuszku odwiecznych wrogow w Mannheim twoj cytat.
              27 A ona odrzekła: «Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów».

28 Wtedy Jezus jej odpowiedział: «O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz!» Od tej chwili jej córka była zdrowa. .

Gdybys umial samodzielnie czytac ze zrozumieniem, a nie tylko wywolywac instrukcje Mossadu, wiedzialbys, ze w tym kontekscie Jezus powiedzial o Wa,s Staszy Bracie w Wierze, co nastepuje: ""Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych. Lecz jeśli ślepy ślepego prowadzi, obaj w dół wpadną"
              • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:32
                lepian4 napisał:

>
                > Dokoncze syjonisto z Brzegu na garnuszku odwiecznych wrogow w Mannheim twoj cyt
                > at.
                > 27 A ona odrzekła: «Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, któr
                > e spadają ze stołów ich panów».
                >
                > 28 Wtedy Jezus jej odpowiedział: «O niewiasto wielka jest twoja wiara; nie
                > ch ci się stanie, jak chcesz!» Od tej chwili jej córka była zdrowa. .

Ta ,uzdrowił jej córkę zaraz po tym jak ją do psa porównał !!

> Gdybys umial samodzielnie czytac ze zrozumieniem,

No właśnie lepik mniej szczerbca w życiu.

a nie tylko wywolywac instrukcje Mossadu, wiedzialbys, ze w tym kontekscie Jezus powiedzial o Wa,s Staszy B
                > racie w Wierze, co nastepuje: ""Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych.
                > Lecz jeśli ślepy ślepego prowadzi, obaj w dół wpadną"

No właśnie Jezus mówił o to o mężczyznach w powłóczystych szatach.No chyba nie powiesz mi ze Żyd wychowany na prawie Mojżeszowym pochwalał takie zabawy z laleczka :))
                No a może znawco biblii pokaz mi taki tekst z biblii w którym Jezus nakazuje katolikom mordowania Żydów ??
                • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:40
                  Twa syjonistyczna wrazliwosc spoleczna powala na kolana. Powiadasz, ze do psa ja porownal?
                  Gdybys umial czytac ze zrozumieniem, zauwzalybys, ze nawiazuje do tej waszej tradycji pomiatania gojami. Nie znam tez ignorancie biblii, tylko Biblie. Dla takiego tepaka, jak ty,jest to byc moze niezrozumiale, ale gowno mnie to obchodzi
                  • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:54
                    lepian4 napisał:

> Twa syjonistyczna wrazliwosc spoleczna powala na kolana. Powiadasz, ze do psa ja porownal?

Ja nie , ewangelista Mateusz.

> Gdybys umial czytac ze zrozumieniem, zauwzalybys, ze nawiazuje do tej waszej tradycji pomiatania gojami.

Wybacz ja jestem z katolickiej rodziny i nie pomiatam gojami , oni to sami sobie robią.

Nie znam tez ignorancie biblii, tylko Biblie. Dla takiego tepaka, jak ty,jest to byc moze niezrozumiale, ale gowno mnie to obchodzi

Dziuba gdybyś nawet sto razy przepisał słowo Biblia , to i tak z tego powodu nadal byś jej nie znał i nie rozumiał o czym w niej mowa.
                    • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 14:14
                      Misiu, naucz sie najpierw czytac ze zrozumieniem, a pozniej stawiaj sie na rowni z Ewangelistami. To byli pismienni ludzie, nie to co ty, wtorny analfabeto!
                      • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 14:23
                        lepian4 napisał:

> Misiu, naucz sie najpierw czytac ze zrozumieniem, a pozniej stawiaj sie na rown
                        > i z Ewangelistami. To byli pismienni ludzie, nie to co ty, wtorny analfabeto!

Lepik pomijając już twoją głupawą drwinę; Jasno widać ze Jezus traktował Samarytan jako nie Żydów , czyli obcych !! No chyba że masz na to dowody ze Samarytanie z I wieku byli z Żydami jednym narodem ?
                        • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 14:39
                          Za zycia Jezusa nikt nie nazywal sie zydem! Dlatego Jezus sam nie mogl byc Zydem, co dopiero Samarytanie; argument jest na wskros chybiony.
                          W tym twoim Mannheim, gdzie pobierasz socjal odwiecznych wrogow, nazywasz sie Was, Starszy Bracie w Wierze Jude, od skrotowego opisu mieszkancow Judei. Ale nawet oni nie maja nic wspolnego z tymi konwertytami wspolczesnego Izraela i takich popaprancow, jak ty.
                          Medrcu Massadu, w tym kontekscie stwierdzenie, iz Jezus nie traktowal Samarytan nie jako Zydow jest patologicznie glupie i uwlacza wasze rasistowskiej teoii genow inteligencji
                          • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 15:05
                            lepian4 napisał:

> Za zycia Jezusa nikt nie nazywal sie zydem! Dlatego Jezus sam nie mogl byc Z
                            > ydem, co dopiero Samarytanie; argument jest na wskros chybiony.

Ta akurat tu sporą kupę nawaliłeś, nazwa Żyd istnieje od co najmniej VII w.p.n.e.

> W tym twoim Mannheim, gdzie pobierasz socjal odwiecznych wrogow, nazywasz sie W
                            > as, Starszy Bracie w Wierze Jude, od skrotowego opisu mieszkancow Judei.

Ano Lepik nie biorę tam zasiłku, darowałem go tobie po tym jak cie ze zmywaka ten Turek wywalił .

Ale nawet oni nie maja nic wspolnego z tymi konwertytami wspolczesnego Izraela i taki
                            > ch popaprancow, jak ty.

Fakt z takimi jak ty nawet do stołu nie siadam .

> Medrcu Massadu, w tym kontekscie stwierdzenie, iz Jezus nie traktowal Samarytan
                            > nie jako Zydow jest patologicznie glupie i uwlacza wasze rasistowskiej teoii g
                            > enow inteligencji

Głupi to jesteś ty skoro nie rozumiesz prostego przekazu z ewangelii ;
                            Tych to Dwunastu wysłał Jezus, dając im następujące wskazania: Nie idźcie do pogan i nie wstępujcie do żadnego miasta samarytańskiego! (6) Idźcie raczej do owiec, które poginęły z domu Izraela. Skoro Samarytanie o których tu mowa nie są z domu Izraela to dowodów na to ze Jezus ich nie traktował jako jednego z 12 plemion .
                            Czyli Nie byli dla Jezusa Żydami !!!!
                            • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 15:15
                              Pewnie powolujesz sie na hebrajskie slowo jehudi (zyd) od imienia Jehuda (Juda) – czwartego syna Jaakowa? Pojecie to nie opisywalo wtedy narodu, tylko plemienia z Domu Izraela. Jezus nie mogl byc Zydem, bo bylu Judejczykiem. Prorocy Izraela glosoli nawet ,ze byl z roduDawida, a to kompletnie wyklucza go z klanu Judy. Ucz sie wlasnej historii, medrcu Syjonu, oszczedzisz sobie wstydu

Powinienes to wiedziec, nie trzeba tutaj nic zaklamywac, jak chocby w przypadku waszych sensacyjnych historyjkach wypedzenia z Ziemii Swietej przez Rzymian
                              • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 15:28
                                lepian4 napisał:

> Pewnie powolujesz sie na hebrajskie slowo jehudi (zyd) od imienia Jehuda (Juda)
                                > – czwartego syna Jaakowa?

Nie, na księgę Izajasza .

> Pojecie to nie opisywalo wtedy narodu, tylko plemienia z Domu Izraela. Jezus nie mogl byc Zydem, bo bylu Judejczykiem.

No jak już się dowiesz ze był Galilejczykiem to zrozumiesz że mało wiesz. Judejczykiem o ile pamiętam był twój pradziadek Judasz .

Prorocy Izraela glosoli nawet ,ze byl z roduDawida, a to kompletnie wyklucza go z klanu Judy. Ucz sie wlasnej historii, medrcu Syjonu, oszczedzisz sobie wstydu

No a ja np wiem ze Jezus nie mógł być spadkobiercą Dawida .

> Powinienes to wiedziec, nie trzeba tutaj nic zaklamywac, jak chocby w przypadku
                                > waszych sensacyjnych historyjkach wypedzenia z Ziemii Swietej przez Rzymian

Waszych ?lepik z tego onanizmu to juz ci całkiem wali na dekiel
                                • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 15:51
                                  No widzisz, sami juz nie umiecie sie polapac, skad sie przywlekliscie
                                  • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 15:58
                                    lepian4 napisał:

> No widzisz, sami juz nie umiecie sie polapac, skad sie przywlekliscie

Ale byś się buraku zdziwił gdyby okazało się ze w piątym pokoleniu jesteś wnukiem Kunta Kinte :))
                                    • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 16:50
                                      A i tak jestem gojem, swiat nie zawaliby mi sie na ta wiesc. Z drugiej strony to sam uwazaj, bo starsznie duzo tych konwertytow z rodu KuntaKinte jest dzis, po wczesniejszej konwersji, czlonkami Narodu Wybranego. Jest wieksze prawdopodobienstwo, ze to wlasnie ty znim jestes spokrewniony. Sprawdz lepiej, czy nie budowal na pustyni autostrad dla Gen. Rommela. Znowu dostaniecie na poczet krewnych odszkodowanie!
                                      • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 17:40
                                        lepian4 napisał:

> A i tak jestem gojem, swiat nie zawaliby mi sie na ta wiesc.

Gejem to ty jesteś na pewno .

Z drugiej strony
                                        > to sam uwazaj, bo starsznie duzo tych konwertytow z rodu KuntaKinte jest dzis,
                                        > po wczesniejszej konwersji, czlonkami Narodu Wybranego.

No a z jakiego ty pochodzisz plemienia ??

>Jest wieksze prawdopodobienstwo, ze to wlasnie ty znim jestes spokrewniony.

Tak jak i wielu ludzi na tym padole łez.

>Sprawdz lepiej, czy nie budowal na pustyni autostrad dla Gen. Rommela.

Praca dla geniusza sztuki wojennej to powód do dumy !!

> Znowu dostaniecie na poczet krewnych odszkodowanie!

To ilu nas tu jest ??
                                        • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 19:16
                                          Powiedziales to juz twoim Braciom w Wierze, ze praca dla genisuza sztuki wojennej to powod do dumy? A praca, ktora frei machte, tez jest dla ciebie powodem do dumy?
                                          • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 19:55
                                            lepian4 napisał:

> Powiedziales to juz twoim Braciom w Wierze, ze praca dla genisuza sztuki wojenn
                                            > ej to powod do dumy? A praca, ktora frei machte, tez jest dla ciebie powodem do
                                            > dumy?

Nie, ale podaj mi namiary na twój rodzinny kibuc to im chętnie opowiem
                                            • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 21:36
                                              To w Mossadzie ciagle korzystacie tylko z doniesien? Nic sami nie umiecie znalezc?
                                              • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 22:09
                                                epian4 napisał:

> To w Mossadzie ciagle korzystacie tylko z doniesien? Nic sami nie umiecie znalezc?

Teraz kpisz ? a jak twojego dowódce Eichmanaa znaleźli to srałeś w gacie .
        • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 09:31
          misiu-1 napisał:

> Trafny nagłówek dałeś swojej odpowiedzi. Bo nieważne, czy powodem eksterminacji
          > była kwestia narodowa, czy klasowa, mamy z jednej strony dziesiątki tysięcy Po
          > laków ratujących z narażeniem życia Żydów, a z drugiej strony na razie nic nie
          > mamy, bo jeszcze żaden Żyd ratujący Polaka się nie objawił.

Bo i jeden i drugi poszedł za to do gazu ??

Misiu puchaty nie pamiętam czy tobie czy innemu oszołomowi udowadniałem niedawno ze łżecie bo znane są przypadki kiedy Żydzi członkowie z AK ratowali Polaków .
          • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 10:22
            kolter-xl napisał:

> Bo i jeden i drugi poszedł za to do gazu ??

Żydzi z UB nie używali gazu.

> Misiu puchaty nie pamiętam czy tobie czy innemu oszołomowi udowadniałem niedawno ze
            > łżecie bo znane są przypadki kiedy Żydzi członkowie z AK ratowali Polaków

Pokaż Żydów, którzy ratowali Polaków z własnej, nieprzymuszonej woli, przed UB-eckimi oprawcami. Nie zasłaniaj się tymi, którzy robili to ze służbowego obowiązku.
            • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 10:34
              misiu-1 napisał:

> kolter-xl napisał:
              >
              > > Bo i jeden i drugi poszedł za to do gazu ??
              >
              > Żydzi z UB nie używali gazu.

Nie mieli go bo amerykańskie bombowce zniszczyły fabrykę w której katoliccy niemieccy go produkowali

> Pokaż Żydów, którzy ratowali Polaków z własnej, nieprzymuszonej woli, przed UB-
              > eckimi oprawcami. Nie zasłaniaj się tymi, którzy robili to ze służbowego obowiązku.

Popytaj w IPN ilu tak naprawdę Żydów było w UB i czemu ich nienawiść jest czymś oczywistym w świetle parszywego katolickiego antysemityzmu. Bo nie wiem czy wiesz Żyd był uczony odpłacać za poniesione krzywdy. Katolików uczono nadstawiania(żartuje)drugiego policzka no a efekty tu widać !!
              • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 11:28
                kolter-xl napisał:

> Nie mieli go bo amerykańskie bombowce zniszczyły fabrykę w której katoliccy niemieccy go
                > produkowali

Nie tylko niemieccy. Zapewne także katoliccy robotnicy przymusowi z innych krajów okupowanych przez Niemców pod wodzą wybitnego przywódcy socjalistycznego, Adolfa Hitlera.

> Popytaj w IPN ilu tak naprawdę Żydów było w UB i czemu ich nienawiść jest czymś
                > oczywistym w świetle parszywego katolickiego antysemityzmu.

Już poczytałem. I wiem, że katolicki antysemityzm był zjawiskiem wtórnym wobec podłej, plemiennej nienawiści żydowskiej do nie-żydów.

> Bo nie wiem czy wiesz Żyd był uczony odpłacać za poniesione krzywdy. Katolików uczono
                > nadstawiania(żartuje)drugiego policzka no a efekty tu widać !!

Czego był uczony Żyd, wiadomo. Wystarczy poczytać Talmud, który na przykład oszustwa na szkodę nie-Żyda nie uznaje za złe. A jakoś taki dziwnie się składa, że ludzie nie lubią, jak goście, którym z dobrego serca udzielono schronienia, okradają gospodarza, kolaborują z wrogimi sąsiadami, etc.
                • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:04
                  misiu-1 napisał:

> Nie tylko niemieccy. Zapewne także katoliccy robotnicy przymusowi z innych kraj
                  > ów okupowanych przez Niemców pod wodzą wybitnego przywódcy socjalistycznego, Ad
                  > olfa Hitlera.

Tego socjalisty do którego dziś np w Niemczech modli się skrajna prawica ??
                  >
                  > Już poczytałem. I wiem, że katolicki antysemityzm był zjawiskiem wtórnym wobec
                  > podłej, plemiennej nienawiści żydowskiej do nie-żydów.

Aha czyli to sami Żydzi wymyślili sobie gdzieś tam w II wieku n.e nazwę bogobójcy i sami siebie systematycznie przez kilkanaście wieków tępili systematycznie , Chrzcząc dzieci, organizując na siebie pogromy , mordując sami siebie bez powodu ?

> Czego był uczony Żyd, wiadomo. Wystarczy poczytać Talmud, który na przykład osz
                  > ustwa na szkodę nie-Żyda nie uznaje za złe. A jakoś taki dziwnie się składa, że
                  > ludzie nie lubią, jak goście, którym z dobrego serca udzielono schronienia, ok
                  > radają gospodarza, kolaborują z wrogimi sąsiadami, etc.

No tak dlatego o ile wiem kilku biskupów w Polsce z tego powodu powieszono, a kilku Żydów było ogłaszanymi jako bohaterowie .
                  • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:33
                    kolter-xl napisał:

> Tego socjalisty do którego dziś np w Niemczech modli się skrajna prawica ??

Jak widać, ignorancja historyczna przekłada się wprost na ignorancje polityczną. Do Hitlera nie modli się żadna "skrajna prawica", tylko podobna jemu, narodowa lewica. To tylko internacjonalistyczny odłam lewicy nazywa swoich konkurentów do lewicowego elektoratu robotniczego "skrajną prawicą" po to, żeby zmanipulować wszelkiej maści politycznych ignorantów i przykleić lewicowe zbrodnie do politycznych przeciwników.

> Aha czyli to sami Żydzi wymyślili sobie gdzieś tam w II wieku n.e nazwę bogobójcy

Nazwy sobie nie wymyślili. Czy złodziej sam sobie wymyśla tę nazwę? Na takie miano zapracowali sobie, skazując na śmierć Jezusa, którego chrześcijanie uważają za swojego boga.

> sami siebie systematycznie przez kilkanaście wieków tępili systematycznie, Chrzcząc dzieci,
                    > organizując na siebie pogromy , mordując sami siebie bez powodu ?

Dobrze piszesz - przez kilkanaście wieków byli tępieni w całej "cywilizowanej Europie" i dopiero w "barbarzyńskiej Polsce" znaleźli bezpieczne schronienie i gościnę. Za co okazali wielokrotnie czarną niewdzięczność i dlatego obecnie nawet Polacy nie darzą ich wielką sympatią.

> No tak dlatego o ile wiem kilku biskupów w Polsce z tego powodu powieszono, a kilku
                    > Żydów było ogłaszanymi jako bohaterowie .

To niczego nie zmienia.
                    • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:49
                      misiu-1 napisał:

> Jak widać, ignorancja historyczna przekłada się wprost na ignorancje polityczną
                      > . Do Hitlera nie modli się żadna "skrajna prawica", tylko podobna jemu, narodow
                      > a lewica.

To ciekawe czemu prawica skomlała na 11 listopada kiedy przeciwnicy waszego wodza ze skrajne lewicy w dupę was kopali w Warszawie ??

To tylko internacjonalistyczny odłam lewicy nazywa swoich konkurentów
                      > do lewicowego elektoratu robotniczego "skrajną prawicą" po to, żeby zmanipulow
                      > ać wszelkiej maści politycznych ignorantów i przykleić lewicowe zbrodnie do pol
                      > itycznych przeciwników.

No jak widać tobie mozg nieźle wyprali .

> Nazwy sobie nie wymyślili. Czy złodziej sam sobie wymyśla tę nazwę? Na takie mi
                      > ano zapracowali sobie, skazując na śmierć Jezusa, którego chrześcijanie uważają
                      > za swojego boga.

Aha czyli zamiast w dupę całować żydów ze dzięki nim zabito Jezusa i w ten sposób zmył z was grzech to wy ich jeszcze po łbach pałką :)) Ot katolicka nauka teologi się kłania :))).

> Dobrze piszesz - przez kilkanaście wieków byli tępieni w całej "cywilizowanej Europie"

No a za co ?? bo mieli większe od was ?

i dopiero w "barbarzyńskiej Polsce" znaleźli bezpieczne schronienie i gościnę. Za co okazali wielokrotnie czarną niewdzięczność i dlatego obecnie nawe
                      > t Polacy nie darzą ich wielką sympatią.

Fakt król karać musiał rozbuchaną katolicką hołotę śmiercią , to uchroniło Żydów od totalnych prześladowań na wzóz jakże katolickiej Hiszpanii

> To niczego nie zmienia.

No wiem , dla ciebie nic !!
                      • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 13:39
                        kolter-xl napisał:

> To ciekawe czemu prawica skomlała na 11 listopada kiedy przeciwnicy waszego wo
                        > dza ze skrajne lewicy w dupę was kopali w Warszawie ??

Nie słyszałem, żeby prawica świętująca 11 Listopada skomlała, kiedy lewackie, faszystowskie szumowiny z "Antify", razem z hitlerowskimi towarzyszami przybyłymi z Rzeszy, robiły w Warszawie zadymy.

> No jak widać tobie mozg nieźle wyprali .

LOL
                        I kto to mówi? Posiadacz jednej żyłki spinającej uszy? Tobie by nawet nie było co prać.

> Aha czyli zamiast w dupę całować żydów ze dzięki nim zabito Jezusa i w ten sposób zmył z
                        > was grzech to wy ich jeszcze po łbach pałką :)) Ot katolicka nauka teologi się kłania :))).

Po jakich łbach i jaką pałką? Co ty bredzisz? Jeśli chcesz liznąć trochę katolickiej wiedzy teologicznej, to nie od swojego cadyka, bo ci straszny kit wciska.

> > Dobrze piszesz - przez kilkanaście wieków byli tępieni w całej "cywilizow
                        > anej Europie"
                        >
                        > No a za co ?? bo mieli większe od was ?

Co mieli większe i od kogo? Najlepiej spytaj tych "cywilizowanych Europejczyków".

> Fakt król karać musiał rozbuchaną katolicką hołotę śmiercią , to uchroniło Żydów od
                        > totalnych prześladowań na wzóz jakże katolickiej Hiszpanii

ROTFL
                        Myślisz, że dla swojej zajadłej nienawiści znajdziesz jakieś alibi, biedaku? Ciekawe, jakie jest jej źródło? Lewackie poglądy, żydowskie pochodzenie, czy jedno i drugie?
                        • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 14:00
                          misiu-1 napisał:

> Nie słyszałem, żeby prawica świętująca 11 Listopada skomlała, kiedy lewackie, f
                          > aszystowskie szumowiny z "Antify", razem z hitlerowskimi towarzyszami przybyłym
                          > i z Rzeszy, robiły w Warszawie zadymy.

No popatrz a prasy nie czytujesz , i nie wiesz prawactwo latało nawet do prokuratury bo im lewactwo przeszkadzało 5 piw zamawiać :))

LOL
                          > I kto to mówi? Posiadacz jednej żyłki spinającej uszy? Tobie by nawet nie było
                          > co prać.

Ja nie mam fobii w temacie obcokrajowców i nie ja odbieram ludziom prawa do czucia się tu jak u siebie po wiekach obecności .

>Po jakich łbach

Żydowskich

> i jaką pałką?

Drewnianą z metalowym okuciem ??

>Co ty bredzisz?

Opisuje waszą miłość do obcych czyli Żydów.

Jeśli chcesz liznąć trochę katoli
                          > ckiej wiedzy teologicznej, to nie od swojego cadyka, bo ci straszny kit wciska.

Wybacz nie znam cadyków bo ich katoliccy wymordowali :((

>Co mieli większe i od kogo? Najlepiej spytaj tych "cywilizowanych Europejczyków

Oni jak i ty w zaparte idą .

ROTFL
                          > Myślisz, że dla swojej zajadłej nienawiści znajdziesz jakieś alibi, biedaku?

Czekaj no !! czy to ja odbieram prawo katolikom do poczucia ze są u siebie ??

> Ciekawe, jakie jest jej źródło? Lewackie poglądy, żydowskie pochodzenie, czy jedn
                          > o i drugie?

Przychlaście nie popieram lewicy o czym nie raz tu pisałem , nie popieram też Palikota o czym też niedawno pisałem, no a jak masz ochotę zobaczyć mojego nieobrzezanego ptaszka to po prostu mogłeś spróbować się umówić ze mną w tym celu :)) Odmówiłbym ale spróbować mogłeś :))
                • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:07
                  misiu-1 napisał:

ludzie nie lubią, jak goście, którym z dobrego serca udzielono schronienia, ok
                  > radają gospodarza, kolaborują z wrogimi sąsiadami, etc.

Goście ? Żydzi są w Polsce kilkaset lat może nawet z 800 wystarczy żeby czuć się tu gospodarzem. No a ty np masz gwarancję ze twój dziadek nie przybył tu z jakimś mongolskim oddziałem :)) Może to ty tu jesteś nieproszonym gościem ??
                  • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:43
                    kolter-xl napisał:

> misiu-1 napisał:
                    >
                    > ludzie nie lubią, jak goście, którym z dobrego serca udzielono schronienia, ok
                    > > radają gospodarza, kolaborują z wrogimi sąsiadami, etc.
                    >
                    > Goście?

Owszem, tak. Goście.

> Żydzi są w Polsce kilkaset lat może nawet z 800 wystarczy żeby czuć się tu gospodarzem.

Nie wystarczy.

> No a ty np masz gwarancję ze twój dziadek nie przybył tu z jakimś mongolskim oddziałem
                    > :)) Może to ty tu jesteś nieproszonym gościem ?

Gdyby mój mongolski dziadek przybył tu kiedyś z jakimś mongolskim oddziałem i ja w dalszym ciągu czułbym się związany z mongolskim dziedzictwem kulturalnym, religijnym i narodowym, a przy tym uważał polską historię i kulturę za obcą, a polski patriotyzm jako zagrożenie (tak, jak to odbiera np. żydokomuna z GWna), to niewątpliwie mógłbyś uważać, że jestem tu nieproszonym gościem. Ale ja się czuję emocjonalnie związany z Polską, jej historią i kulturą, a polski patriotyzm nie jest mi solą w oku. Dlatego nawet, jeśli jakiś mój pra-pra-pra-pra-dziadek był Mongołem a nawet Żydem (o czym mi wszakże jak dotąd nic nie wiadomo), to nie przeszkadza mi to czuć się Polakiem.
                    • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 12:57
                      misiu-1 napisał:

> > Goście?
                      >
                      > Owszem, tak. Goście.

Dla idioty .

> Nie wystarczy.

JW.

Gdyby mój mongolski dziadek przybył tu kiedyś z jakimś mongolskim oddziałem i j
                      > a w dalszym ciągu czułbym się związany z mongolskim dziedzictwem kulturalnym, r
                      > eligijnym i narodowym, a przy tym uważał polską historię i kulturę za obcą, a p
                      > olski patriotyzm jako zagrożenie (tak, jak to odbiera np. żydokomuna z GWna), t
                      > o niewątpliwie mógłbyś uważać, że jestem tu nieproszonym gościem. Ale ja się cz
                      > uję emocjonalnie związany z Polską, jej historią i kulturą, a polski patriotyzm
                      > nie jest mi solą w oku. Dlatego nawet, jeśli jakiś mój pra-pra-pra-pra-dziadek
                      > był Mongołem a nawet Żydem (o czym mi wszakże jak dotąd nic nie wiadomo), to n
                      > ie przeszkadza mi to czuć się Polakiem.

Aha a kto tobie daje prawo odbierania Żydom poczucia ze są Polskimi patriotami , Szczerbiec ?? Czy tylko katolicka mentalność
                      • misiu-1 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 13:46
                        Jeśli jakiś Żyd z pochodzenia jest polskim patriota, to ja mu niczego nie odmawiam. Jeśli jednak robi GWno w gacie ze strachu przed "demonami polskiego patriotyzmu" to chyba oczywiste jest, że taki z niego Polak, jak ze mnie kosmita.
                        • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 14:05
                          misiu-1 napisał:

> Jeśli jakiś Żyd z pochodzenia jest polskim patriota, to ja mu niczego nie odmaw
                          > iam. Jeśli jednak robi GWno w gacie ze strachu przed "demonami polskiego patrio
                          > tyzmu" to chyba oczywiste jest, że taki z niego Polak, jak ze mnie kosmita.

Równie dobrze można napisać ze katolik to nie Polak , bo klęka przed biskupem który ślubuje głowie obcego państwa posłuszeństwo. Jednak ja tak nie myślę bo nie mam nasrane we łbie jak niektórzy chorzy na antysemityzm .
        • voxave Re: żałosny chwyt erystyczny 15.05.12, 06:36
          misiu-1 napisał:

> Trafny nagłówek dałeś swojej odpowiedzi. Bo nieważne, czy powodem eksterminacji
          > była kwestia narodowa, czy klasowa, mamy z jednej strony dziesiątki tysięcy Po
          > laków ratujących z narażeniem życia Żydów, a z drugiej strony na razie nic nie
          > mamy, bo jeszcze żaden Żyd ratujący Polaka się nie objawił.
          >
          Po prostu nie przyszło im to do głowy.
          • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 15.05.12, 08:10
            Chcesz delikatnie napomknac, ze zydzi nie maja glowy?! Ale sie zautowalas!
            • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 15.05.12, 08:30
              lepian4 napisał:

> Chcesz delikatnie napomknac, ze zydzi nie maja glowy?! Ale sie zautowalas!

Nie popiskuj żałośnie , jeszcze tak nie było żeby taka miernota postawiła mnie pod bramką
              • lepian4 Re: żałosny chwyt erystyczny 15.05.12, 09:03
                Jestes wiec weilonicowcem? Albo znowu, nie zrozumiales prostego tekstu?
                • kolter-xl Re: żałosny chwyt erystyczny 15.05.12, 15:20
                  lepian4 napisał:

> weilonicowcem?

No a co to za słowo ??
      • mg2005 Re: żałosny chwyt erystyczny 14.05.12, 17:32
        Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Polacy nie byli poddani planowej zagładzie jako nacja.

1. Zależy kiedy i gdzie.
        2. I co z tego
        3. Elita narodu była poddana planowej zagładzie

> Napisz jeszcze kilka takich bezsensownych elaboratów np o pomnikach dla Kurdów
        > czy Ormian ratujących Turków przed zagładą.

Bzdurne porównanie wykazujące twoją ignorancję...
        Pod okupacją sowiecką żydzi nie byli prześladowani jako nacja, natomiast często kolaborowali z Sowietami przeciw Polakom...

--
        www.youtube.com/watch?v=0S9jvHnj5QE
    • piwi77.0 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 11:07
      Jak pomnik ładny, z jakąś małą sadzawką, fontanną, ławeczkami i zadbaną zielenią, to zawsze można coś takiego postawić. I wszystko jedno z jakiej okazji, napisów i tak nikt nie czyta.
    • mg2005 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 16:42
      > Kto konkretnie pomagał?

Podobno Icek słyszał , że Josek widział jak Szlomo mówił , że Baruch pamagał... :)

--
      www.youtube.com/watch?v=O3bjHyc8AOo
      • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 16:48
        mg2005 napisał:

> > Kto konkretnie pomagał?
        >
        > Podobno Icek słyszał , że Josek widział jak Szlomo mówił , że Baruch pamagał...
        > :)

Emdzik a powiedz no jak to jest mieć dziadka szmalcownika ??
    • tanebo Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 21:06
      Sam sobie przeczysz. Nie ma żydów ratujących polaków bo Polacy nie potrzebowali ratunku. Większość współpracowników sowietów pod względem narodowościowym to byli Polacy. Dlaczego to robili? Pewnie w większości dla interesu.
      • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 21:37
        No wlasnie, gdy braknie argumentow mozna jeszcze pofantazjowac.
        • tanebo Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 14.05.12, 22:02
          Jest jednak dla ciebie nadzieja. Jeden żydożerca już zapił się na śmierć w samochodzie. A wracając do tematu - skoro antysemityzm to odwet to dlaczego występował na terenach na których sowieci nie wkroczyli? Np w Warszawie? Szmalcownicy to nie był raczej kwiat polskiego społeczeństwa. Nie śledzili z zapartym tchem wiadomości z gazet dotyczących sytuacji na kresach. Takich zresztą nie było.
          • lepian4 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 15.05.12, 03:35
            Jasne, ze w Warszawie losy Polakow na Kresach byly wszystkim obojetne. Tak na przyklad o losach wymorodwanych polskich zolnierzach w Katyniu- tutaj tez uczestniczyli aktywnie zydowscy kolaboranci- nikt nic nie chial wiedziec. A gdy zechcial cokolwiek na ten temat sie dowiedziec, byl surowo karany- nierzadko tez przez zydowskich siepaczy na uslugach Sowietow. Bujaja dalej w obloach
            • kolter-xl Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 15.05.12, 08:28
              lepian4 napisał:

> Jasne, ze w Warszawie losy Polakow na Kresach byly wszystkim obojetne. Tak na p
              > rzyklad o losach wymorodwanych polskich zolnierzach w Katyniu- tutaj tez uczest
              > niczyli aktywnie zydowscy kolaboranci- nikt nic nie chial wiedziec. A gdy zechc
              > ial cokolwiek na ten temat sie dowiedziec, byl surowo karany- nierzadko tez prz
              > ez zydowskich siepaczy na uslugach Sowietow. Bujaja dalej w obloach

Lepik mało jest na tym forum tak żałosnych person.
    • andrzej256 Re: Pomnik Żydów ratujących Polaków 16.05.12, 21:46
      baltazarus napisał:

> Czy koncepcja upamiętnienia Żydów ratujących Polaków na przełomie tragicznych l
      > at 30-tych i 40-tych ma szanse realizacji? Dotyczy to szczególnie obszarów zaję
      > tych przez ZSRR. Na nich już od 1937 r. trwała zaplanowana akcja eksterminacyjn
      > a ludności polskiej. Wojna i lata powojenne przyniosły kolejne dramaty Polaków
      > z tych terenów. W powszechnej opinii kolportowanej przez media Polacy zachowywa
      > li się w tym okresie wobec Żydów nie do końca w porządku. Wiadomo również, że Ż
      > ydzi są narodem bardziej od nas wartościowym. Jakie zatem działania członków Na
      > rodu Żydowskiego wobec prześladowanej ludności polskiej warto upamiętnić? Czy o
      > kazały pomnik w centrum stolicy wystarczy? Kto konkretnie pomagał?

Znowu jakas martyrologia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka