oszolom-z-radia-maryja
16.07.12, 15:13
polećcie do Bułgarii i sami się przekonacie. Bieda tam az piszczy! Bliższa jest ona Ukrainie.Blokowiska z czasów komuny to po prostu jeden wielki betonowo - złomowy koszmar, to samo tabor komunikacji miejskiej (gdyby nie euro2012 w naszych największych miastach byłoby to samo) A jakie kiepskie oświetlenie maja w tych blokach!!? oni chyba tylko 20 watówek używają. Sa ogromne dysproporcje majątkowe, jeszcze większe niż w Polsce. przeciętna płaca to jakieś 150 -200 euro miesięcznie z tym że ta ich średnia jest rzeczywista średnia a nie jak u nas wyśrubowaną przez garstkę krezusów. Ich krezusi nie sa tak bogaci jak nasi a biedacy jeszcze biedniejsi od naszych, Należy to kłaść na karb ok 5% mniejszości cygańskiej czy jak wolicie romskiej. Bułgarzy maja tez dość liczna i zwarta mniejszość turecka ok 10% i tyleż tez stanowią wyznawcy islamu. Bułgarzy mają doświadczenie prawie 500 lat niewoli tureckiej i to chyba widać a jak dodamy do tego półwiecze komunizmu to obraz bułgarskiego nieszczęścia widać jak na dłoni. Żal mi ich bo to sa naprawdę wspaniali ludzie. Mili uczynni, nie zdzierają z turystów jak Arabowie. kraj targany jest aferami i korupcją. Obecnie przy władzy jest tam niejaki GERB -ichni odpowiednik naszej PO. Doszli do władzy po fiasku rządów postkomunistów a ci wcześniej po dekompozycji obozu cara Symeona II. On stworzył coś na kształt bułgarskiego AWSu i tak tez sie to skończyło.
jest jeszcze ATAKA ale ci nie przebierają w środkach wala w Cyganów, w Turków i w Rumunów jak w bęben. Te nieodpowiedzialne rządy które sprzedały obcym wszystko na pniu (kupiłem bułgarskie wino jak mi się wydawało, okazało sie ze właścicielem wytworni i winiarni sa Niemcy)spowodowały ze Bułgarzy sa dziś biedniejsi nawet od Rumunii!!! (na marginesie wspomnę że Rumunom udało się zachować własny produkt w postaci samochodu Dacia- tzn sa w kooperacji z Renault, ale Czeska Skoda tez kooperuje tyle że z volkswagenem niemniej produkt nie zniknął z rynku a tym samym miejsca pracy a gdzie dziś jest nasz Polonez?)
Ośrodki wczasowe także w większości nie należą do Bułgarów a do obcych Niemców, Turków Rosjan a nawet do Arabów! (przed tymi ostatnimi przestrzegam!). Nieodparcie nasunęło mi się ze to samo mamy przecież w Polsce, tyle że nasz syf jest lepiej zamaskowany opakowany przypudrowany- elewacje blokowisk w większości miast w Polsce sa juz ocieplone i wytynkowane co sprawia miłe i estetyczne wrażenie i do tego wprowadza w błąd cudzoziemców którzy na tej podstawie wnioskuje ze w Polsce dobrze się dzieje. Tam komuna była bardzo ostra takie połączenie stalinizmu z polska gierkowszczyzną. Bo wtedy mieli się całkiem nieźle. Liberalne reformy na chama przeprowadzane spowodowały niesamowita pauperyzacje większości bułgarskiego społeczeństwa. To co mi w nich imponuje to to że się mimo wszystko nie poddają, są zahartowani oni i tak sie cieszą że nie doszło do tego co w sąsiedniej Jugosławii, maja honor i rzadko który Bułgar będzie przed turysta narzekał. nie kradną nie żebrzą nie oszukują turystów i nie złorzeczą policji. czy sa ludźmi wierzącymi? Wiara powoli się tam odradza obecnie jakieś 60% ludności to prawosławni a 20 lat temu do tego przyznawała się mniej niż połowa ludności Bułgarii, do tego dochodzi 10% tureckich wyznawców Allaha. co ciekawe doprowadzono do końca rozliczenia z komunistyczna przeszłością. próżno szukać tam w mediach osób które maja dziś więcej niż 45 lat. Zlustrowano tez duchowieństwo ale w cywilizowany sposób a nie tak jak u nas. Bułgaria tak jak Polska zawdzięcza swe istnienie duchowieństwu które przechowywało przez lata bułgarską kulturę i język. Mamy z Bułgarami wspólnotę doświadczeń historycznych (zależności od obcych mocarstw, jak i tego co doświadczamy obecnie tzw reform wypichconych przez MFW czy bank światowy)Dlatego z przerażeniem patrze dokąd to wszystko zmierza w jakim kierunku to idzie.
Jeśli nie chcemy podzielić losu Bułgarów pogońmy PO i zarzućmy te antyludzkie reformy!