Dodaj do ulubionych

Jak Polska będzie wyglądać za parę lat?

16.07.12, 15:13
polećcie do Bułgarii i sami się przekonacie. Bieda tam az piszczy! Bliższa jest ona Ukrainie.Blokowiska z czasów komuny to po prostu jeden wielki betonowo - złomowy koszmar, to samo tabor komunikacji miejskiej (gdyby nie euro2012 w naszych największych miastach byłoby to samo) A jakie kiepskie oświetlenie maja w tych blokach!!? oni chyba tylko 20 watówek używają. Sa ogromne dysproporcje majątkowe, jeszcze większe niż w Polsce. przeciętna płaca to jakieś 150 -200 euro miesięcznie z tym że ta ich średnia jest rzeczywista średnia a nie jak u nas wyśrubowaną przez garstkę krezusów. Ich krezusi nie sa tak bogaci jak nasi a biedacy jeszcze biedniejsi od naszych, Należy to kłaść na karb ok 5% mniejszości cygańskiej czy jak wolicie romskiej. Bułgarzy maja tez dość liczna i zwarta mniejszość turecka ok 10% i tyleż tez stanowią wyznawcy islamu. Bułgarzy mają doświadczenie prawie 500 lat niewoli tureckiej i to chyba widać a jak dodamy do tego półwiecze komunizmu to obraz bułgarskiego nieszczęścia widać jak na dłoni. Żal mi ich bo to sa naprawdę wspaniali ludzie. Mili uczynni, nie zdzierają z turystów jak Arabowie. kraj targany jest aferami i korupcją. Obecnie przy władzy jest tam niejaki GERB -ichni odpowiednik naszej PO. Doszli do władzy po fiasku rządów postkomunistów a ci wcześniej po dekompozycji obozu cara Symeona II. On stworzył coś na kształt bułgarskiego AWSu i tak tez sie to skończyło.
jest jeszcze ATAKA ale ci nie przebierają w środkach wala w Cyganów, w Turków i w Rumunów jak w bęben. Te nieodpowiedzialne rządy które sprzedały obcym wszystko na pniu (kupiłem bułgarskie wino jak mi się wydawało, okazało sie ze właścicielem wytworni i winiarni sa Niemcy)spowodowały ze Bułgarzy sa dziś biedniejsi nawet od Rumunii!!! (na marginesie wspomnę że Rumunom udało się zachować własny produkt w postaci samochodu Dacia- tzn sa w kooperacji z Renault, ale Czeska Skoda tez kooperuje tyle że z volkswagenem niemniej produkt nie zniknął z rynku a tym samym miejsca pracy a gdzie dziś jest nasz Polonez?)
Ośrodki wczasowe także w większości nie należą do Bułgarów a do obcych Niemców, Turków Rosjan a nawet do Arabów! (przed tymi ostatnimi przestrzegam!). Nieodparcie nasunęło mi się ze to samo mamy przecież w Polsce, tyle że nasz syf jest lepiej zamaskowany opakowany przypudrowany- elewacje blokowisk w większości miast w Polsce sa juz ocieplone i wytynkowane co sprawia miłe i estetyczne wrażenie i do tego wprowadza w błąd cudzoziemców którzy na tej podstawie wnioskuje ze w Polsce dobrze się dzieje. Tam komuna była bardzo ostra takie połączenie stalinizmu z polska gierkowszczyzną. Bo wtedy mieli się całkiem nieźle. Liberalne reformy na chama przeprowadzane spowodowały niesamowita pauperyzacje większości bułgarskiego społeczeństwa. To co mi w nich imponuje to to że się mimo wszystko nie poddają, są zahartowani oni i tak sie cieszą że nie doszło do tego co w sąsiedniej Jugosławii, maja honor i rzadko który Bułgar będzie przed turysta narzekał. nie kradną nie żebrzą nie oszukują turystów i nie złorzeczą policji. czy sa ludźmi wierzącymi? Wiara powoli się tam odradza obecnie jakieś 60% ludności to prawosławni a 20 lat temu do tego przyznawała się mniej niż połowa ludności Bułgarii, do tego dochodzi 10% tureckich wyznawców Allaha. co ciekawe doprowadzono do końca rozliczenia z komunistyczna przeszłością. próżno szukać tam w mediach osób które maja dziś więcej niż 45 lat. Zlustrowano tez duchowieństwo ale w cywilizowany sposób a nie tak jak u nas. Bułgaria tak jak Polska zawdzięcza swe istnienie duchowieństwu które przechowywało przez lata bułgarską kulturę i język. Mamy z Bułgarami wspólnotę doświadczeń historycznych (zależności od obcych mocarstw, jak i tego co doświadczamy obecnie tzw reform wypichconych przez MFW czy bank światowy)Dlatego z przerażeniem patrze dokąd to wszystko zmierza w jakim kierunku to idzie.
Jeśli nie chcemy podzielić losu Bułgarów pogońmy PO i zarzućmy te antyludzkie reformy!
Obserwuj wątek
    • Gość: endriu Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? IP: 62.22.15.* 16.07.12, 15:23
      To dziwne bo wróciłem ze ZŁotych piasków i jakoś biedy nie zauważyłem ... może się szwędałeś po jakiś slumsach :D
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 16.07.12, 15:27
        miejscowości turystyczne sa niczym potiomkinowskie wioski, odgrodzone(murem żywopłotem lasem itp) od reszty oknem wystawowym, odseparowaną oaza luksusu w morzu nędzy. Szlaki turystyczne sa tak własnie poprowadzone aby przybysz nie natrafił na widok który by go zasmucił czy przeraził, tak jest wszędzie na Majorce w Hiszpanii to samo lecz wystarczy zboczyć trochę z gł szlaku i cała prawda ukazuje się w całej okazałości.
        • Gość: endriue Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? IP: 62.22.15.* 16.07.12, 15:32
          Czyli zboczyłeś ze szlaku do slumsów ... ? szukałeś tanich uciech erotycznych ?

nieładnie .

O Hiszpani to wiesz tyle co przeczytałeś ....
        • kolter-xl Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 00:52
          oszolom-z-radia-maryja napisał:

tak jest wszędzie na Majorce w
          > Hiszpanii to samo lecz wystarczy zboczyć trochę z gł szlaku i cała prawda ukazuje się w całej okazałości.

Jakoś tak nie pamiętam za dużego dziadostwa czy to w Hiszpanii czy w niemieckiej koloni Majorka, nie słuchaj swoich znajomych od rydzyka którzy jakimś cudem tam byli.
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 11:37
            niemiecka kolonia Majorka. Trafnie to ująłeś, pierwszy raz mogę się z tobą zgodzić
            • kolter-xl Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 19:32

> niemiecka kolonia Majorka. Trafnie to ująłeś, pierwszy raz mogę się z tobą zgodzić

Miało być o syfie na niej .
    • angelfree Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? Ładnie. :) 16.07.12, 20:41
      Przejechałam się ostatnio po Polsce parę razy wzdłuż i wszerz odwożąc i przywożąc dziecko z obozów.
      W większości jeździłam po bardzo dobrych, nowych drogach, nie tylko krajowych - także te powiatowe i wojewódzkie były niedawno zbudowane, widziałam też mnóstwo prac drogowych prawie ukończonych. Szkoda, że program budowy dróg teraz mocno zwolni.
      Drogi okazały się świetnie oznakowane. Wiele drogowskazów do interesujących miejsc, zabytków i stanowisk archeologicznych. Sporo zajazdów ze smacznym i wcale nie upiornie drogim jedzeniem i miejscem wypoczynków. Czyste WC na prawie każdej stacji benzynowej - nie trzeba już biegać do lasu.
      Przejeżdżałąm przez niewielkie miasteczka. Wiele, bardzo wiele domów miało nowe elewacje. Chodniki równe. W miasteczkach zadbane skwery i mnóstwo kwiatów, czasem jakaś fontanna. We wsiach - domy jakieś bardziej zadbane niż kilka lat temu, przy domach całkiem przyzwoite samochody, trawniki przystrzyżone, chodniki, oświetlenie. Sporo pensjonatów i agroturystyki. Sporo różnej wielkości firm - przetwórnia owoców, serwis maszyn rolniczych (wszystkie światowe firmy), jakaś firma meblarska - dużo tego, te zakłady wyglądały bardzo porządnie.
      Na drogach mnóstwo wysokiej klasy samochodów. Samochody nieco zwolniły po ostatniej akcji fotoradarowej - jest bezpieczniej.

Patrzyłam na to wszystko z przyjemnością. Naprawdę Polska przez ostatnich kilka lat bardzo wyładniała.

A Polonez nie był polski, Oszołku.
      • paco_lopez Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? Ładni 16.07.12, 21:29
        nie nie nie , nie pisz tego bo się polityka oszołomska sypnie. no co ty. ładne drogi w polsce ? to juz w rumunii maja pewnie lepsze, no i wiara się odradza. musimy im wszystkim powiedzieć, ze my mamy tutaj takiego proroka rydzyka i to dla tego mamy czyste kible na stacjach cpn. coś ty napisała. jak to brzmi okropnie, że wpolsce ładnie i znaki i drogowskazy do zabytków, no nie to jakas PO propaganda, a przecież .....ach
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? Ładni 17.07.12, 11:40
          ładne sa tylko te główne międzynarodowe drogi, drogi dojazdowe do wiosek oddalonych od gł szlaków nadal sa w fatalnym stanie. Rozwija się tylko kilka dużych miast oraz trochę miejscowości turystycznych a reszta lezy i kwiczy
          • angelfree Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? Ładnie 17.07.12, 13:08
            Nieprawda.
            Jeździłam także bocznymi drogami - obozy dla młodzieży często są na turystycznym odludziu. I te stare rozsypujące się drogi, w których było więcej dziur niż asfaltu stanowiły wyraźną mniejszość. Jeszcze gdzieniegdzie były, ale przewagę miały albo drogi zrobione od nowa, albo bardzo porządnie połatane.
            Ludzie zaczęli dbać o domostwa, gminy o swoje miasteczka.
            Polska zrobiła się bardzo ładna i zadbana. Byłam zdumiona, ale naprawdę patrzyłam na to wszystko z przyjemnością.
            • paco_lopez Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? Ładni 17.07.12, 18:50
              nie tłumacz bałwanowi. jego polityka to czarnowidzenie. on nie widzi co zostało zrobione, on widzi to co jeszcze trzeba zrobić i nadaje, że to wina jakiegoś PO.
    • piwi77.0 Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 16.07.12, 20:55
      Powiedzmy, że konkluzja taka sobie, ale w końcu to konkluzja i masz prawo do własnej, za to tekst walnąłeś bardzo ciekawy i cały przeczytałem z zaciekawieniem, brawo oszołom!
      • yoma Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 16.07.12, 21:19
        Owszem. Oszołek za dowód odradzania się wiary poczytuje istnienie w Bułgarii muzułmanów. To naprawdę nasz Oszołek? Jak te podróże zmieniają horyzonty :)
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 11:42
          tureccy muzułmanie nigdy swej wiary nie utracili, Do wiary w Boga trój-jedynego wracają rodowici Bułgarzy do prawosławia które im przynieśli sami Cyryl i Metody
          • angelfree Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 13:12
            Jak zwykle nie wiesz, o czym piszesz.
            Cyryl i Metody mogli wprowadzić co najwyżej chrześcijaństwo, bo prawosławia jeszcze wtedy nie było.
    • paco_lopez Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 16.07.12, 21:24
      nie pojadę do bułgarii. byłem tam 30 lat temu. jednemu polakowi na kempingu zdjęli w nocy wszystkie cztery koła z malucha. wieczorem w sklepiku spożywczym po półkach zapierniczały szczury. tydzień temu jeden bułgar odradzał mi swój kraj na wakacje i polecał grecję w kryzysie, a ty gdzie nie pojedziesz to odwrotnie jak normalny człowiek zamiast mądrzejszy, to większy idiota się stajesz. u nas wagony pesa jeździły długo przed euro, scanie , many, volvo i solarisy też. skończ pitolić, połóz lód na główkę i ciesz się że mieszkasz w polsce a nie w bułgarii baranie. poloneza caro kupi ten kto jest na prawdę głupi. polacy zawsze kochali niemieckie samochody więc nie było sensu czepiać się swojego znaczka. a poza tym produkujemy mnóstwo pojazdów ino nie dla kowalskiego takiego jak ty. tobie z resztą to gó... nie samochód lepiej by się przydało. to że się wiara tam odradza , to pięknie. będą z obrazami zapierniczać po drogach krajowych jak nasze niemoty razem z tobą. ja kupuję ciechana wybornego i mieszkam dzisiaj w ocieplonym kolorowym bloku z nową kuchnią i wykafelkowaną łazienką jak u cara.
      • Gość: Jojo Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.12, 23:32
        Nie wesolo bedzie to pewne ale to nie ma nic wspolnego z religia.Wg dzisiejszej informacji, wpływy dla Polski z Euro były o 250mln EUR mniejsze niz Austrii w 2008r . A wydatki polskiego budżetu były 22 mld Euro. Wydatki 4 razy mniejszej Austrii były 15 razy mniejsze (ok 1.5 mld Euro) a wydaki 2 x większej Ukrainy były prawie 2.5 raza mniejsze ( ok 9 mld Euro).
        Ten potworny deficyt na imprezie na której organizatorzy zawsze poprzednio zarabiali, to skutek tych najgorszych ofert dyletantow np z Warszawy czy z Wrocławia, wspieranych przez rządy i gwarantowanych budżetem. To wina Kaczora, Lipca , pani Jakubiak, pana Drzewieckiego i reszty nastepujacych po nich" geniuszy" przy tzw: korycie polskim.
        www.tvn24.pl/sport,4/na-turnieju-w-polsce-i-ukrainie-uefa-zarobila-mniej,265234.html
        • paco_lopez Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 08:26
          jojo widziałes faktury i potwierdzenia przelewów ? czy ty istotnie wierzysz w te cyfry ?
          • Gość: Jojo Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.12, 10:14
            Tja,osobiscie policzylem co do centa
        • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 11:45
          Kaczory tylko euro 202 wywalczyły a potem była zmiana władzy i to PO jest gł odpowiedzialna za stan przygotowań do tej imprezy. Impreza sie udała ale nie dlatego ze Po tak dobrze wszystkim pokierowało tylko bożej opatrzności należy to przypisać ze nic złego sie nie stało oraz otwartości i gościnności zwykłych Polaków, z której lwia cześć nie angażuje się w ogóle w politykę
          • angelfree Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 13:14
            Beznadziejna ta opatrzność, mogła strzelić parę goli. Widocznie nie stała po naszej stronie.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 13:40
              jak sie daje piłke PO no to skutki musiały byc takie a nie inne
              • czuk1 Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 15:54
                Za parę lat ukończone zostaną główne drogi twarde, ruszy modernizacja dróg kolejowych, uruchomiony zostanie port gazowy, PKB będzie powoli (nadal) rósł. Niewiele zmieni się na + dla
                do społeczeństwa.

A do kościoła będzie chodzić 30 % wiernych. Nie ma siły na zahamowanie procesu odchodzenia Polaków od wiary w Boga. Ta odpowiedź dla oszołoma.
                • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 18.07.12, 12:01
                  a jak dostarczysz gaz do tego gazoportu skoro na dnie biegnie rura gazpromu z Rosji do Niemiec?
                  PKB moze i będzie rosnąć ale kto będzie czerpać z tego profity? tez 30% społeczeństwa najwyżej!(inne od tych niby 30% co będzie chodzić do kościoła) 5% zgarnie 90% tego wzrostu a pozostałe 25%zadowoli się tym co zostanie a reszta figa z makiem
              • angelfree Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 16:03

> jak sie daje piłke PO no to skutki musiały byc takie a nie inne

Nie rozumiem. To PO grało w piłkę? I opatrzność nie chciała trochę pomóc z tymi golami?
                Ale dlaczego pomagała innym. Mógł być remis.
          • paco_lopez Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 18:57
            widzisz pacanie tak to ześ opowiadał ile ty masz obaw w związku z imprezą. impreza się udała i ci głupio. jestes jednym z 17 000 000 balasów, którzy zarzekają się że wierzą w opatrzność, ale wątpią w realizacji każdych smielszych planów. już dzisiaj szykuj się na kolejną klapę w wyborach. wszystko co przewidujesz nie sprwadza się w faktach. u ciebie to tym gorzej dla faktów, ale my to mamy gdzieś.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 18.07.12, 13:11
              jeśli chodzi o euro to dla polskiej reprezentacji skończyła się kompletna klapą, dla wielu budowniczych stadionów i dróg też! Bożej opatrzności dziekujmy ze nie doszło do większych zamieszek. remis Polski z Rosja i odpadniecie Rosji to interwencja samego Boga!
      • piwi77.0 Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 10:19
        paco_lopez napisał:

i mieszkam dzisiaj w ocieplonym kolorowym bloku z nową kuchnią

Nowa kuchnia w starym bloku? Jak to idzie?
    • kolter-xl Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 00:49

>Jeśli nie chcemy podzielić losu Bułgarów pogońmy PO i zarzućmy te antyludzkie reformy!

Chętnie pomogę ci gnać PO ,ale dopiero po pogrzebie jara , wtedy masz moją pomocną dłoń.
      • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 12:28
        Jaro to jedyny polityk który może pognac PO jak to zrobi to zobaczy się co dalej
        • paco_lopez Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 18:49
          najpierw niech zacznie praktykowac w to co wierzy i głosi. do tej pory jest kompletnie niewirygodnym paszkwilantem, a ty jego agentem.
        • kolter-xl Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 17.07.12, 19:35

> Jaro to jedyny polityk który może pognac PO jak to zrobi to zobaczy się co dalej

Jaro to tchórz który oddał władzę PO
          • monikate Bułgaria 17.07.12, 19:57
            Byłam rok temu i nigdy więcej. Miałam te same spostrzeżenia, co założyciel wątku.
            www.national-geographic.pl/uzytkownik/relacje-z-podrozy/pokaz/monikate/kto-zabral-batoniki-snickers-czyli-bulgaria-jaka-poznalam/
            Ale na forum Turystyka - Bułgaria zjechano mnie okrutnie.
            Cóż, miejmy nadzieję, że u nas będzie jednak lepiej.
            • oszolom-z-radia-maryja Re: Bułgaria 18.07.12, 11:39
              mnie coś takiego sie nie przytrafiło na szczęście, mam odmienne odczucia co do samych Bułgarów jako ludzi aczkolwiek widać tu jakie spustoszenia dokonał w nich komunizm, widać tę biedę tę bylejakość. Oni znów czuja sie jakby nie byli u siebie, są na bakier z higieną, tzn oni sami sa czyści ale co do porządku ładu i estetyki można mieć sporo zastrzeżeń. A co do nas własnie dowiedziałem sie że Bałtyk jest pełen sinic w Poznaniu jezioro Strzeszyńskie nie nadaje się do kąpieli no i przede wszystkim nie ma co liczyć na pogodę, w Bułgarii przynajmniej to było pewne aczkolwiek zdarzył się i tam dzień z deszczem i burzami ale potem dalej było ciepło i słonecznie
          • oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Polska będzie wyglądać za parę lat? 18.07.12, 11:33
            pokazał że nie jest przywiązany do stołka premiera. To szlachetne z jego strony
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka