Dodaj do ulubionych

Kanibalizm

06.11.12, 12:47
Nie ma takiego argumentu ani takiego faktu, który dałoby się użyć w obronie mięsa, a którego nie można by z równą mocą wysunąć na korzyść kanibalizmu.
/Herbert Shelton/

A ty byś zjadł/a człowieka? Normalnie, dobrze wypieczonego, z solą i pieprzem?

Obserwuj wątek
    • Gość: Jojo Re: jak braknie IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.12, 12:51
      miesiwa,kto wie
    • Gość: inkwizytor Re: Kanibalizm IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.11.12, 12:51
      isia-modnisia napisała:

> A ty byś zjadł/a człowieka? Normalnie, dobrze wypieczonego, z solą i pieprzem?

To zależy. Jeśli nie jesteś stara, łykowata, to kto wie...
    • bookworm Re: Kanibalizm 06.11.12, 13:31
      > Nie ma takiego argumentu ani takiego faktu, który dałoby się użyć w obronie
      > mięsa, a którego nie można by z równą mocą wysunąć na korzyść kanibalizmu.
      > /Herbert Shelton/

> A ty byś zjadł/a człowieka? Normalnie, dobrze wypieczonego, z solą i pieprzem?

każdy cytat dobry na poparcie własnej tezy:
      "Dziczyzna nie marynowana jest , jak Piłsudski bez Kasztanki" /Robert Makłowicz/

Porównanie zwierzęcia z człowiekiem? Serio nie czujesz różnicy pomiędzy Panem Kowalskim i jego świnkami i krówką, które trzyma w stodole?
      Czy bym zjadł człowieka? Nie zjadłbym, ale świnkę, taki schabik wędzony, parzony, a wcześniej marynowany to i owszem. Bo świnka to nie człowiek, i na odwrót również to nie działa.

To może jeszcze dajmy zwierzętom prawa wyborcze, i czynne i bierne, a co tam - jak szaleć to szaleć. A za taką szynkę to 25 lat albo dożywocie. O jajecznicy to nawet nie wspomnę (no i masz, wspomniałem) przez troskę o słabe serca tych, którzy nie wyobrażają sobie nawet w jaką potworność może przerodzić się aborcja kurczaka...

Nie jesz mięsa, fajnie, ale innym pozwól decydować za siebie.
      • filippa.pippa Re: Kanibalizm 06.11.12, 13:42
        bookworm napisał:

> A za taką szynkę to 25 lat albo dożywocie.

Wystarczy banicja na inną planetę ;)

> Nie jesz mięsa, fajnie, ale innym pozwól decydować za siebie.

No, co ty? Pozwalać krzywdzić i mordować polecasz?
      • bimota Re: Kanibalizm 06.11.12, 16:55
        Roznice moze i czuje, ale dlaczego czlowiek ma byc uprzywilejowany w stosunku do swini ?

A malpy mozna jesc ? Mozesz podac roznice miedzy czlowiekiem a szympansem...
        • bookworm Re: Kanibalizm 06.11.12, 21:39
          > Roznice moze i czuje, ale dlaczego czlowiek ma byc uprzywilejowany w stosunku d
          > o swini ?
          >
          > A malpy mozna jesc ? Mozesz podac roznice miedzy czlowiekiem a szympansem...

Potrzebujesz żebym Ci opisywał różnice między szympansem, a człowiekiem? Możesz chwycić za książkę do biologii, której ja referować nie zamierzam. Generalnie bez wchodzenia w szczegóły, różnica to: ewolucyjnie jakieś parę milionów lat, wyglądem też odbiegają od standardu ludzkiego (chociaż jak oglądałem walkę Wałujewa to zacząłem mieć wątpliwości), z szympansem też nie pogadasz chyba, ze na migi i to w bardzo ograniczonej formie. Rozumiem, że jakiś szympans zagrał w filmie, i talentem przewyższył dokonania takich np. polskich braci pinokio, ale to nie oznacza, że może się w jakimkolwiek stopniu równać z człowiekiem. Różnice są.

Nie no dobra podpuściłeś mnie, a ja się głupi produkuję...
          • massaranduba Re: Kanibalizm 07.11.12, 11:23
            bookworm napisał:

> Potrzebujesz żebym Ci opisywał różnice między szympansem, a człowiekiem? Możesz
            > chwycić za książkę do biologii, której ja referować nie zamierzam.

Nie chodzi o roznice, chodzi o podobienstwa. Idz kopnij psa, a potem popros, zeby ktos kopnal Ciebie. I koniecznie porownaj reakcje na bol.
            • bookworm Re: Kanibalizm 07.11.12, 11:52
              serio?
              1. jak mam porównać te reakcje? zapytać się? pewnie zmierzyć głośność jęku, albo nateżenie pracy kory mózgowej psa i człowieka w momencie kopniaka - tylko nie wiem czego ma to dowieść
              2. czy zwierzę boli, jak umiera - na pewno

Ale
              nie zabijam świnek dla zabijania, bo mi frajdę przynosi patrzenie na ich śmierć/cierpienie, tylko żeby jeść ich zdrowe i pożywne mięso.

czy ktoś zabrania lwom i innym drapieżnikom polować, może jeszcze ich nawróćmy na zieleninę i wytłumaczmy, że gazele czy inne to takie same zwierzęta jak oni i powinni żyć w miłości i zgodzie.

tak już jest to poukładane, że silniejszy zjada słabszego, i nie robi tego żeby zabić, zniszczyć czy innych psychopatycznych powodów (ok mówie za siebie), tylko żeby zjeść i żyć, lub obronić się przez zagrożeniem swojego życia

W dalszym ciągu uważam że to kwestia wyboru; nie jesz mięsa ok; jesz - też Twoja sprawa, po prostu nie przekonuj mnie, że skoro Ty tak robisz to ja też muszę
            • misiu-1 Re: Kanibalizm 07.11.12, 13:19
              Chodzi jednak właśnie o różnice, a nie podobieństwa. Gdyby istotne były tylko podobieństwa, nie wiedziałabyś, czy zrobić kupę do muszli czy na talerz. Bo jedno i drugie z białej ceramiki.
              • atrakcyjny.leon Re: Kanibalizm 08.11.12, 15:15
                misiu-1 napisał:

> Chodzi jednak właśnie o różnice, a nie podobieństwa.

Co ty nie powiesz, wielonickowy niedźwiedziu?
          • bimota Re: Kanibalizm 07.11.12, 12:51
            Z np. Aborygenem tez nie pogadam, tzn ze nie jest czlowkiekiem i moge go zjesc ?
            • lepian4 Re: Kanibalizm 08.11.12, 15:31
              Kiedys, kazdy, z ktorym po slowiansku bys nie pogadal, byl Niemcem, wszak duren byl niemy!
        • misiu-1 Re: Kanibalizm 07.11.12, 10:56
          bimota napisał:

> Roznice moze i czuje, ale dlaczego czlowiek ma byc uprzywilejowany w stosunku do
          > swini?

Ponieważ życie ludzkie uważamy za cenne, a świńskie nie.
          • bimota Re: Kanibalizm 07.11.12, 12:52
            No to wy, a inni moze inaczej...
    • lepian4 Re: Kanibalizm 06.11.12, 13:33
      Ludzkie mieso jest slodkie, wiec pieprz i sol niekoniecznie tutaj pasuje.
      • filippa.pippa Re: Kanibalizm 06.11.12, 13:49
        lepian4 napisał:

> Ludzkie mieso jest slodkie, wiec pieprz i sol niekoniecznie tutaj pasuje.

Jadłeś to mięso?
        • billy.the.kid Re: Kanibalizm 06.11.12, 20:48
          małpów nie jadam.
          • filippa.pippa Re: Kanibalizm 08.11.12, 09:26
            billy.the.kid napisał:

> małpów nie jadam.

ale insze zwłoki wcinasz
    • misiu_jeden Re: Kanibalizm 07.11.12, 10:02
      No nie, ludzi się przecież nie je (i zwierząt też).
    • misiu-1 Re: Kanibalizm 07.11.12, 10:53
      A co to za jeden ten Herbert Shelton i w ogóle dlaczego mielibyśmy przejmować się tym, co jakiś cymbał kiedyś gdzieś powiedział?
    • 10iwonka10 Re: Kanibalizm 07.11.12, 12:47
      Nie bo zwierzeta maja lepsza/zdrowsza diete i ich mieso jest smaczniejsze.

czlowieka - np palacza ktory zre mcdonaldy i inne syfy. Mieso byloby niesmacznie i tyle :-)
      • misiu-1 Re: Kanibalizm 07.11.12, 13:23
        Poza tym nie wyprzedzajmy wypadków. Jak trafnie zauważył Ernest Jünger, dopiero "po wegetarianach przychodzą kanibale".
      • Gość: Wilia Re: Kanibalizm IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.12, 16:53
        "Mięso byłoby niesmaczne i tyle"... I TYLE (jak dla 10iwonki10). Mam nadzieję 10iwonko10, że cię nie spotkam kiedy będziesz głodna, jako że nie palę, nie żrę mcdonaldów i innych syfów...
        • voxave Re: Kanibalizm 08.11.12, 15:46
          Gatunek małp najbliższy nam genetycznie tez poluje na mięso czyli małpy innego gatunku.
          jest to zjawisko naturalne, bowiem bezcenne jest białko zwierzęcia.

• misiu.jeden Re: Kanibalizm 08.11.12, 18:10
            voxave napisała:

> Gatunek małp najbliższy nam genetycznie tez poluje na mięso

bierz wzór z tych małp, to daleko nie zajdziesz
    • narademikso Re: Kanibalizm 08.11.12, 19:21
      przynajmniej sam siebie nie zje
      • atrakcyjny.leon Re: Kanibalizm 09.11.12, 09:23
        narademikso napisał:

> przynajmniej sam siebie nie zje

A dlaczego nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się