27.10.18, 17:49
Z czystej ciekawości: czy macie Netflix? A jeśli tak, to czy oglądaliście już może nową wersję "Sabriny"?

Ja oglądam (jestem po trzech odcinkach z dziesięciu). Jestem nieco zafrapowany, bo Netflix przełamał kolejne tabu. Po radosnej komedii rodzinnej o perypetiach związanych z kanibalizmem (czyli "Santa Clarita Diet" - polecam), Netflix zrobił serial, który jest bardzo bliski otwartemu satanizmowi. Serial jest o czarownicach w wersji tradycyjnej, więc dylemat głównej bohaterki w pierwszych odcinkach to czy sprzedać duszę diabłu w 16te urodziny, czy nie? A jedna z jej ciotek - czarownic przynajmniej raz na odcinek wzdycha: "Chwałą Szatanowi!".

Jeszcze nie wiem, czy serial jest dobry, czy nie. Będę oglądał dalej :)
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Serialowo 27.10.18, 19:11
      Nie mam Netflixa i nie zamierzam miec.

• stephen_s Re: Serialowo 27.10.18, 19:55
        Ależ, dobra rzecz!
        • maria421 Re: Serialowo 27.10.18, 20:01
          stephen_s napisał:

> Ależ, dobra rzecz!

Wiem, moje dzieci maja.

Jak Ci sie gdzies uda sciagnac niemiecki serial "Bad Banks", to goraco polecam.
          • stephen_s Re: Serialowo 27.10.18, 20:29
            A o czym to?
            • maria421 Re: Serialowo 28.10.18, 08:29
              stephen_s napisał:

> A o czym to?

O zlych bankach, jak tytul sugeruje.
    • stephen_s Przy okazji - scena 27.10.18, 20:31
      Jedna z moich ukochanych serialowych scen - "Gra o tron", finał sezonu 6:

www.youtube.com/watch?v=UlWALyXkTDY

Kocham Daenerys :)
      • zbyfauch Re: Przy okazji - scena 28.10.18, 09:38
        stephen_s napisał:

> Jedna z moich ukochanych serialowych scen - "Gra o tron", finał sezonu 6:

Kiedyś napisałbym, że taki bajki to tylko dzieci oglądają, ale mam znajomego, który w tym roku obchodził pięćdziesiątkę i pasjami kosi te kostiumowe fantazy. Może dlatego, że też gra w gry, w których wywija się jakimiś mieczami i biega w wymyślnych samurajsko-sado-maso-ubrankach.
        • stephen_s Re: Przy okazji - scena 28.10.18, 17:06
          Przecież fantasy to nie bajki :) Tak jak nie każde sci-fi to kreskówka dla dzieci :)
          • zbyfauch Re: Przy okazji - scena 28.10.18, 17:22
            stephen_s napisał:

> Przecież fantasy to nie bajki :) Tak jak nie każde sci-fi to kreskówka dla dzie
            > ci :)

Fantazy z samej definicji są bajką (oczywiście nie według szkolnej definicji bajki) a sajęsfikszyn nigdy nie skojarzyłbym z kreskówką. To bajdurzenia na temat wyimaginowanej przyszłości. I to, że wśród autorów zdarzyją się takie wyjątki intelektualne, jak Lem, nie czyni gatunku lepszym.

Ale ja generalnie nie znoszę przedstawień kostiumowych.
            • stephen_s Re: Przy okazji - scena 28.10.18, 20:19
              "Gra o tron", finał sezonu drugiego:

www.youtube.com/watch?v=bT7RkRK6qkk

Zdecydowanie nie bajka :) Pierwsze zetknięcie Nocnej Straży z Białymi Wędrowcami i ich armą nieumarłych. Brrrr :)
              • zbyfauch Re: Przy okazji - scena 29.10.18, 07:07
                stephen_s napisał:

> Zdecydowanie nie bajka :)
                > Pierwsze zetknięcie Nocnej Straży z Białymi Wędrowcami i ich armią nieumarłych. Brrrr :)

Przeczytaj jeszcze raz oba zdania.
                • stephen_s Re: Przy okazji - scena 29.10.18, 19:31
                  Nie marudź, tylko podziwiaj :)
    • jureek Re: Serialowo 27.10.18, 22:01
      Nie mam netflixa i nie zamierzam mieć. Z seriali telewizyjnych tylko "M jak miłość" i "Ranczo" oglądam, a z radiowych "W Jezioranach" słucham. Na więcej nie mam czasu.
    • stephen_s Sparing :) 29.10.18, 19:45
      Jeszcze z "Gry o tron" - Arya Stark vs Brienne z Tarth:

www.youtube.com/watch?v=1mWKRXV7gFk
      Więcej Brienne i Aryi, kilka sezonów wcześniej:

www.youtube.com/watch?v=DLUI6GxwNxk
      • gumpel Re: Sparing :) 29.10.18, 21:31
        Połknąłem Martina w całości w czasie jednego wyjazdu wakacyjnego (pisze o wersji papierowej, oczywiście). Całkiem niezły thriller polityczny. Póki scenarzyści serialu trzymali się oryginału to był on całkiem, całkiem, ale jak zaczęli upraszczać wątki to serial zaczął schodzić na psy. Ostatnie dwa sezony (niemające już niż wspólnego z książką) to już kompletna porażka. Obejrzałem 3 odcinki Korony królów - były lepsze ;)

G.
        P.S. Swoją droga, ciekawe, co Netflix zrobi z Wiedźminem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka