Dodaj do ulubionych

Potencjalni mordercy

06.12.12, 18:01

I znowu media podały kolejny przykład. Kierowca (płci nie podaję) na pasach przejechał przechodnia. Nasze państwo w całej srogości (pamiętając o matce z małymi dziećmi, która nie zapłaciła podatku, jak złożono jej wizytę o 6 rano) na kierowcę nałożyła mandat… w wysokości 500 zł.
Tymczasem zespół sejmowy do tych spraw obraduje nad: czy na skrzyżowaniu ma się palić zielona strzałka, czy nie wprowadzić obowiązku opon zimowych, czy nie zmniejszyć prędkości w miastach do 30 km/h, itp. Proponuję objąć rozważaniami także obowiązek przemalowania pojazdów na określony kolor.

Ta logika jest czytelna, wszyscy mamy odpowiadać i ponosić konsekwencje panującego na naszych drogach „prawa dżungli”, zamiast karać konkretnego sprawcę! A myślałem, że odpowiedzialność zbiorowa odeszła już razem z poprzednią epoką.

Wszystko, tylko nie przykładne i faktyczne – adekwatne do zagrożenia – ukaranie sprawcy. Ciekawe dlaczego?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Potencjalni mordercy 06.12.12, 19:00
      Mandat za wykroczenie drogowe plus sprawa karna za spowodowanie zagrożenia zdrowia i życia, której wyniku nie znamy. A co ma do tego matka z małymi dziećmi, to doprawdy nie wiem.
      • misiu-1 Re: Potencjalni mordercy 06.12.12, 19:18
        yoma napisała:

> A co ma do tego matka z małymi dziećmi, to doprawdy nie wiem.

Argumentum ad misericordiam
      • propanstwowiec Wyjasniam 11.12.12, 18:03
        Jeśli ukarano mandatem karnym za wykroczenie, to chyba sprawę kończy. Nie można karać dwukrotnie za ten sam czyn.

Wyjasniam. Chodzi o to, że to samo państwo (nasze) reaguje - przez swoje służby - nie zawsze w sposób adekwatny do bodźca, czyli do rangi sprawy (stopnia zagrożenia dobra publicznego i najwyższych wartości). Wg mnie - ty możesz oczywiście mieć inną hierarchie wartości - życie ludzkie jest ważniejsze niż brak kilkusetzłotowego podatku w państwowej kasie (podany przykład kobiety z dziećmi był szeroko omawiany w mediach).

A ogólnie chodzi o to, jak efektywnie przeciwdziałać panującej "wolnej amerykance" na naszych drogach i wzrostowi ofiar
        • bling.bling Re: Wyjasniam 11.12.12, 18:08
          czyli powinny go organy zabić?
          • propanstwowiec Re: Wyjasniam 11.12.12, 18:16
            błyśnij raz inteligencją
            • bling.bling Re: Wyjasniam 11.12.12, 18:21
              > błyśnij raz inteligencją

pokaż jak
            • nehsa Re: Już wyjaśniałem. 11.12.12, 19:24
              Jeśli fundamentem praw, jest BEZPRAWIE, tak, jako to jest w Polsce, to chociażby tak zwani prawodawcy, przede wszystkim zaplecze intelektualne rządzących, stawali na głowie, nigdy sprawiedliwego prawa nie wdrożą.
              Dlatego mamy taką, kaleką Konstytucję, i takiej samej jakości KK z częścią, rozdziałem, czy jak to się tam zwie "Wypadki komunikacyjne", a kretyni założyli, że wypadek na drodze jest skutkiem z winy nieumyślnej. Dlatego ludzie na drogach w Polsce, są mordowani nieomal bezkarnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka