edward1951
06.05.13, 23:00
Autor Guciu71.2 w watku pt. Praca doktorska wyrazil ponizsza opinie:
byś się ździwił jak niewielu miłośników i "wspieraczy" dawnego pzpr jest dzisiaj ma lewicy. Większość kolaborantów zasila dzisiaj szeregi Pis-u.
Przypomne, ze slowo kolaboranci odnosza sie miedzy innymi do czlonkow PZPR i Ormowcow. Tak sie sklada, ze nalezalem do Partii i bylem Ormowcem. Zrobilem duzo dobrego dla Polski i lewicy i nie pozwole na bezkarne obrazanie ludzi, ktorym Gucio nie dorasta do piet.
W Ormo dzialalem przez kilka lat, nie pobierajac za swoja spoleczna dzialalnosc pensji. Ja i moi koledzy wylapywalismy pijanych kierowcow, czym uratowalismy zycie niejednemu czlowiekowi. Bylismy tez bardzo skuteczni w walce z chuliganstwem. Bralismy udzial w wielu akcjach (sadzenie drzew, pomaganie dzieciom z nizin spolecznych w nauce i wiele innych). Los sprawil, ze od 18 lat nie mieszkam w Polsce. Ale nawet gdy mieszkalem w Belgii nadal sluzylem polskiemu spolecznestwu. Gdy byla wielka powodz we Wroclawiu, na cele powodzian przeznaczylem ekwiwalent moich trzech miesiecznych pensji.
Dlaczego ja, Polak i czlowiek lewicy, jestem ponizany i obrazany przez ludzi nieodpowiedzialnych, nienawistnych? Zakladam, ze Gucio jest ignorantem, ktory chodzil w czasach PRL-u w krotkich spodenkach i nie ma pojecia, co sie wtedy dzialo. Ormowcy ciesza sie obecnie fatalna reputacja, ktora zrodzilo klamstwo i glupota. Sam tego doswiadczylem. Wiele lat temu idac ulicami Konina, zobaczylem na bocznej ulicy mezczyzne, ktory byl dzialaczem Solidarnosci. Byl pijany, co mu sie czesto zdarzalo. A na dodatek w tym momencie przylapalem go, jak oddawal mocz. Podbieglem, chwycilem go za kolnierz i pytam: Dzieci chodza, a ty kur... jak zwierze sie zachowujesz. Nie wstyd ci? A on na to mi - spier..... Chwycilem go za kark i w strone komendy prowadze. Gdy wyszlismy na glowna ulice, zaczal sie wyrywac i krzyczec, ze jest przesladowany, ze Ormowiec go prowadzi na tortury za dzialalnosc polityczna. A potem na miescie niestworzone rzeczy opowiadano o Ormowcach, a z pijanego chuligana zrobiono bohatera.
Nie przecze, zdarzaly sie bledy, nie wszyscy Ormowcy byli nieskazitelni. Ale jako cala organizacja duzo dobrego zrobilismy dla Polski. Dla lewicy tez.
Ile ty zrobiles dla innych? Jak ty realizujesz postulaty lewicowe w zyciu codzinnym? Opluc umie kazdy, ale dzialac na korzysc spoleczna jest zadaniem duzo trudniejszym.
Jestem za krytyka naszej organizacji. Ale w sposob uczciwy, oparty na faktach, odpowiedzialny. Inaczej bedziesz obrazal ludzi takich jak ja, ktorzy poswiecili cale swoje zycie dla lewicy.
Za obrazanie uczciwych ludzi i nazywanie ich kolaborantami powinienes dostac w gebe.