Dodaj do ulubionych

Mam inne zdanie

12.10.13, 13:22
www.tvn24.pl/abp-kowalczyk-kosciol-nie-jest-wylegarnia-pedofilow,362370,s.html
W kościele grekokatolickim, czy czeskim kapłan może założyć rodzinę, mieć żonę, dzieci. Normalny człowiek. Husa spalono żywcem, bo chciał by kościół by normalny. Brał udział w polityce kraju, ale jej nie narzucał.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Mam inne zdanie 12.10.13, 14:06
      nie tylko ty
    • sowietolog1 Hummer, celibat funkcjonujący w Kościele rzymsko- 12.10.13, 18:57
      katolickim - na przekór obiegowej opinii i antyklerykalnych ataków - nie jest żadnym imperatywem. Ekscesy i przestępstwa na tle seksualnych przytrafiają się z podobną częstotliwością i nasileniem we wszystkich większych kościołach i wyznaniach. W krajach anglosaskich jest masa ekscesów z pastorami, którzy chleją, ćpają i chodzą na dziwki. W krajach Dalekiej Azji regularnie wybuchają ekscesy z tożsamo prowadzącymi się mnichami buddyjskimi. Praktyka islamu wręcz zalegalizowała pedofilię; a ze względu na rozdzielność damsko-męską, także pedofilię homoseksualną. Natomiast w USA i Izraelu w latach 90tych rozbito kilka gangów rabinów, handlujących narkotykami i ludzmi, zwłaszcza dziećmi z Europy Wschodniej. Do celów pedofilskich właśnie i do pozyskiwania narządów na przeszczepy. W Ukrainie doszło do megaafery tego typu związanej z "chasydami" z Izraela. U nas, z wiadomych względów, te informacje się cenzuruje...

Nie wspominając o wszystkich innych środowiskach, mających styk z dziećmi, ich wychowaniem i edukacją; nauczyciele i wychowawcy, lekarze i pielęgniarze, służby mundurowe, etc., etc. A zwłaszcza już środowisko "artystyczne", filmowo-modowe, gdzie masowo i hetero- i homoseksualiści zaliczają chcących zrobić karierę nastolatków i nastolatki.

Konkludując, problemem polskiego Kk nie był i nie jest skala czynów pedofilskich, lecz brak rzeczywistego przeciwdziałania, ścigania sprawców. To jednak głównie poPRLowska spuścizna.
      • hummer Re: Hummer, celibat funkcjonujący w Kościele rzym 12.10.13, 19:56
        Mam kumpla obrządku wschodniego. Trzeba widzieć minę ludzi na imprezie, jak mówi, że np. ogóreczki i fasolka są od żony księdza. Jego ksiądz jest spoko koleś. Przy parafialny ogródek należy do parafii. Na parafii odbywają się święta. Mając pełną rodzinę (żona, dzieci), wie coś więcej o życiu niż zapyziały klecha katolicki śliniący się na komunistę pierwszego.
        W jego wyznaniu też jest celibat. Ale jasno określony. Celibat obowiązuje w klasztorach. Celibat obowiązuje na parafiach, jeśli ksiądz miał pecha i się nie ożenił przed uzyskaniem święceń kapłańskich. Proste. To działa.

Nie ma to jak o życiu wypowiada się siwy łeb, co nic pożytecznego w życiu nie zrobił, tyłek wożą mu skromnym autem za li tylko 150 000 zł. A parafianina ostatni raz to widział z okna samochodu. Co Ci taki człowiek oderwany od życia doradzi duchowo?
        • sowietolog1 Re: Hummer, celibat funkcjonujący w Kościele rzym 12.10.13, 20:18
          No żesz ku...!
          Rozpisałem się, wysłałem, i mi kretyńska moderacja wcięła, przenosząc Twój wątek na to forum...
          Póżniej napiszę.
    • kecawa Re: Mam inne zdanie 12.10.13, 19:03
      Husa mój drogi spaliła władza świecka a jego czyli Husa zwolennicy cierpliwie mordowali tysiące swoich przeciwników-

ps
      pozwól, że mój Kościół będzie sam decydował w kwestii celibatu. Ja się do Twojego kościoła nie wtrącam

pozdrawiam kecaw
      ps wystrzegaj się dyskursu z niejakim 99 wenus bo ubliża
      • gtxl Re: Mam inne zdanie 12.10.13, 19:10
        Husa mój drogi spaliła władza świecka a jego czyli Husa zwolennicy cierpliwie mordowali tysiące swoich przeciwników-.

Nie boisz się kary boskiej za to kłamstwo.

• kecawa Re: Mam inne zdanie 12.10.13, 20:21
          Moj drogi to cesarz dal mu list żelazny i cesarz tel list złamał

i tylko tyle w kwestii Twoich bajek
          • potwor_z_piccadilly Re: Mam inne zdanie 13.10.13, 21:21
            kecawa napisał:

> Moj drogi to cesarz dal mu list żelazny i cesarz tel list złamał

To prawda, ale jeśli zastraszony/przekupiony policjant który ma chronić kogoś odwróci się tyłem, a Ty w tym czasie temu komuś łomem łeb rozwalisz, to kto będzie mordercą, policjant, czy Ty ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka