Dodaj do ulubionych

Dokonałem wynalazku

29.05.14, 10:44
Polega on na tym by wszyscy co wchodza na Giewont zjeżdżali w dół specjalną kolejką linową napędzającą generator prądotwórczy. Od razu pozbędziemy sie problemów energetycznych.
Obserwuj wątek
    • karkowiak2plus Re: Dokonałem wynalazku 01.06.14, 16:38
      I wtedy grubasy będą mile widziani.
      Pomysł prima sort.
    • torado Re: Dokonałem wynalazku 01.06.14, 16:50
      derff napisał:

> Polega on na tym by wszyscy co wchodza na Giewont zjeżdżali w dół specjalną kol
      > ejką linową napędzającą generator prądotwórczy. Od razu pozbędziemy sie problem
      > ów energetycznych.

a jakież to mamy problemy prądotwórcze? :>
    • massaranduba Re: Dokonałem wynalazku 01.06.14, 18:02
      derff napisał:

> Polega on na tym by wszyscy co wchodza na Giewont zjeżdżali w dół specjalną kol
      > ejką linową napędzającą generator prądotwórczy. Od razu pozbędziemy sie problem
      > ów energetycznych.

A jak ta specjalna kolejka mialaby byc skonstruowana ? :-) Wedlug Ciebie ludzie mieliby zjezdzac w dol. Ok. Pytanie tylko na czym, bo rozumiem, ze z kosmosu, na szczycie Giewontu wyczarujesz im krzeselka/gondole. No bo jesli nie z kosmosu, to Twoja specjalna kolejka musialaby dzialac tradycyjnie, na zasadzie zamknietej petli, czyli lina napedzana przez urzadzenie napedowe laczaca dolna i gorna stacje. Innej mozliwosci nie widze.
      • karkowiak2plus Re: Dokonałem wynalazku 01.06.14, 23:38
        To chyba proste. Jak zauważyłaś musiałoby to być skonfigurowane na zasadzie pętli.
        I pracować jak koło wodne nadsiębierne.
        Derf napisał,że ludzie na Giewont mają wchodzić. Dzięki temu kumulują energię potęcjalną.
        To ona ma napędzać kolejkę,która dostarczy energii elektrycznej.
        Kosmosu nie trzeba tu wykorzystywać zbyt wiele.
    • login.nr1 Re: Dokonałem wynalazku 01.06.14, 22:03
      To nie prościej zaprząc posłów do kieratu z dynamem? Taniej wyjdzie i pożytek z nich będzie. :P
      • karkowiak2plus Re: Dokonałem wynalazku 01.06.14, 23:45
        Dla posłów trzeba skonstrułować dwa kieraty.Jeden w prawo,drugi w lewo.
    • ikndar Lepszy wynalazek 02.06.14, 00:09
      derff napisał:

> ów energetycznych.

Zainstalować pod krzyżem na Giewoncie akumulator, który będzie gromadził energie ze wszystkich pieronów trzaskających w czasie burz w ten krzyż. Od razu pozbędziemy się problemów energetycznych w całej Europie.
      • derff Re: Lepszy wynalazek 02.06.14, 12:29
        Jeszcze dodałbym do tego Hulajnogi przy Morskim Oku. Kazdy zjeżdzałby na hulajnodze wyposażonej w akumulator ładowany podczas jazdy w dół.Na dole spacjalna stacja przetwornikowa przekazywałaby energię akumulatorów do sieci.
        • karkowiak2plus Re: Lepszy wynalazek 02.06.14, 13:41
          Na Morskim Oku to należy koniom KERS zamontować.
          Zamiast bata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka