Dodaj do ulubionych

Czy ortografia jest ważna?

11.08.14, 07:57
Co raz więcej osób podchodzi lekceważąco do zasad pisowni uważając, że są to bzdury. Otóż pisownia podobnie jak zasób słów, którymi się posługujemy jawnie świadczą o człowieku. Tak jak dbamy o swój wygląd, tak powinniśmy dbać o wszystko co powala nas zidentyfikować. Nie tak dawno usłyszałem, że szykanuję ludzie. W istocie tak jest, język polski jest na tyle ciekawy i bogaty, że możemy dobierać przymiotniki i zaimki jak mało który naród. A jednocześnie zasady są proste i banalne, ale tylko trzeba ich przestrzegać.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 08:02
      Jest. Zwłaszcza powinna być dla genetycznych patriotów, hihi :)
    • bling.bling Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 09:49
      Zasady poprawności językowej mają tylko wtedy sens użytkowania jeśli ich niepoprawne użycie prowadzi do braku zrozumienia komunikatu.
      • seth.destructor Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 19:54
        To tak jakbyś powiedział, że nie ma znaczenia, czy ubierzesz spodnie, sukienkę czy karton, byle ci ciepło w nogi było.
        • bling.bling Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 21:34
          Mniej więcej. Ludzie ubierają się w różne stroje by im było ciepło i generalnie wszyscy robią to dobrze.
        • piwi77.0 Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 21:58
          seth.destructor napisał:

To tak jakbyś powiedział, że nie ma znaczenia, czy ubierzesz spodnie, sukienkę czy karton, byle ci ciepło w nogi było.

Stosowanie ortografii to tak jak bezwarunkowe uleganie obowiązującym trendom w modzie, bo co ludzie powiedzą. Jeżeli już stosować ciuchową analogię.
          • rossdarty Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 00:32
            piwi77.0 napisał:

> Stosowanie ortografii to tak jak bezwarunkowe uleganie obowiązującym trendom w
            > modzie,

Bzdura, bzdura i jeszcze raz: TOTALNA BZDURA.
            To nie są TRENDY w modzie, a umowny i przez wieki wpajany sposób ZROZUMIAŁEGO przekazu słów i myśli przelanych na pismo, by każdy poprawnie wyedukowany Polak mógł zrozumieć innego poprawnie wyedukowanego Polaka na podstawie PODSTAWOWYCH zasad pisowni polskiej.
            Ortografia to zasady poprawnego pisma z regułami im towarzyszącymi i czytelnymi dla innych, by TWÓRCA znaczył osobę coś tworzącą, a nie:TFU! RCA, czyli podkreślenie lekceważenia osoby...
            W kontaktach osobistych, w mowie/rozmowie "na zywo" możemy wiele nieporozumień słownych wyjaśnić... w pisaniu jest to trudniejsze, dlatego obowiązuja zasady i reguły.. Bo słowa pisane pozostają....
            Dlatego piszący powinni zwracać uwagę na zasady,( nie na TRENDY), i na reguły dotyczące pisowni by być w pełni zrozumianym.
            • piwi77.0 Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 07:23
              Zacznijmy od tego, że nikt nie robi błędów złośliwie, w sposób zamierzony. Ortografia w wydaniu konkretnego człowieka, to coś na co on nie ma większego wpływu. To jak wzrost, kolor skóry, czy leworęczność. Polska ortografia jest nadmiernie skomplikowana, jak wszystko co dotyczy Polaków i niewielu jest w stanie ją w pełni opanować. To oczywiście kolejny powód, aby móc drwić z innego człowieka, bo robienie sobie drwin z kogoś to jest coś co Polacy bardzo lubią. Wolą to niż się spierać z poszanowaniem osoby spierającej się, bo tego robić nie potrafią. Są za głupi aby myśleć i argumentować, bez agresji i szarpania się.
              • agulha Re: Czy ortografia jest ważna? 14.08.14, 10:26
                Nikt nie robi złośliwie? A co powiesz o studencie, który oddaje pracę licencjacką usianą żenującymi błędami, a na sugestię wykładowcy, że może by użył automatycznego modułu sprawdzania pisowni, odpowiada: "stale mi podkreślało na czerwono, więc wyłączyłem" albo "a ja mam angielską wersję Worda"? A co powiesz o kandydacie na tłumacza, który próbkę tłumaczenia - marne 4 strony, robione w dowolnym miejscu i przez dowolny czas, oddaje z takimi błędami, że aż czerwono po otwarciu pliku? ONI NIE MIELI NA TO WPŁYWU?! I ja nie mogę drwić z człowieka, który aspiruje do miana profesjonalisty w branży językowej (tłumacz)? Nie chciało się opanować ortografii. Może i dziedziny merytorycznie też się nie chciało opanować i tekst na dodatek nie ma sensu - też mam uważać, że to niezłośliwie i nie miał kandydat na to większego wpływu?
                Ortografii można się nauczyć (albo, w dzisiejszych czasach, używać narzędzi komputerowych), wzrostu się nie zmieni.
            • bling.bling Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 09:24
              > To nie są TRENDY w modzie, a umowny i przez wieki wpajany sposób ZROZUMIAŁEGO p
              > rzekazu słów i myśli przelanych na pismo, by każdy poprawnie wyedukowany Polak
              > mógł zrozumieć innego poprawnie wyedukowanego Polaka na podstawie PODSTAWOWYCH
              > zasad pisowni polskiej.

Przecież ty nie masz jeszcze stu lat (?) to skąd twierdzenie że coś było wpajane przez wieki? Ty może o tym nie wiesz ale tak na prawdę mówisz innym językiem niż twoi rodzice a już na pewno znacznie inaczej mówili twoi dziadkowie. Stroje ich też się różniły od tych jakie ubierasz dzisiaj.
        • yoma Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 19:10
          Jeśli już, to założysz spodnie :P
    • inocom Jest. 11.08.14, 10:15
      I jest mi cholernie przykro, jak nawalę w tej materii.
    • sclavus Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 10:20
      ... masz rację, ale ... - jak mam rozumieć twoje: Nie tak dawno usłyszałem, że szykanujĘ ludziE...
      Bo alternatywnie: albo: szykanujĘ ludzI... albo: szykanujĄ ludziE
      ;)
      • sibeliuss Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 10:28
        No widzisz, tak się kończy przerabianie tekstu przed opublikowaniem :)
        • ikndar Popracuj też nad interpunkcją i stylistyką 11.08.14, 13:06
          sibeliuss napisał:

> No widzisz, tak się kończy przerabianie tekstu przed opublikowaniem :)

Ortografia to nie wszystko. Interpunkcja i stylistyka też są ważne, a w tej kwestii twoja wypowiedź nie świeci przykładem... :(
        • seth.destructor Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 19:55
          To jest prawo Muphry'ego.
      • yoma Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 10:46
        To akurat gramatyka, nie ortografia :)
        • sclavus Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 17:46
          yomo miła... ja nie napisałem, że on się ciachnął ortograficznie - ja tylko zwróciłem uwagę na czystość! ;)
          • yoma Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 21:05
            Dlatego na końcu był emot :)
    • wuzet21 Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 11:07
      Dla idiotów - nie.
      • bling.bling Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 11:49
        wuzet21 napisał:

> Dla idiotów - nie.

Słusznie. Zasady podziału na idiotów i nie-idiotów stoją ponad zasadami ortograficznymi!
        • wuzet21 Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 14:00
          W rzeczy samej i przeważnie.
          • kalllka Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 14:11
            Przeważnie pokazuje, ze w rzeczy samej jest mniej ważne (za pomocą przed- rostka) ...
            (Forma eliminuje treść zwłaszcza alfabetycznie)
            Lecz uważnym pokazuje ze gramatyka to ważna
            Umiejetność (posługiwania sie językiem w mowie i piśmie)
            • bling.bling Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 14:53
              Deklaracja ortograficzności ma za zadanie umocnienie wartości praw pisowni ponad prawami stanowionymi przez człowieka. Tak mówi pismo
    • piwi77.0 Re: Czy ortografia jest ważna? 11.08.14, 20:09
      Język polski jest nieważny i do niczego niepotrzebny, zatem jego ortografia jest nieistotna i warto zadbać o nią tylko wtedy, gdy nic to nie kosztuje.
      • rossdarty Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 00:46
        piwi77.0 napisał:

> Język polski jest nieważny i do niczego niepotrzebny, zatem jego ortografia jes
        > t nieistotna i warto zadbać o nią tylko wtedy, gdy nic to nie kosztuje.

Piwi...
        Albo Ty jesteś bardzo błyskotliwym prowokatorem, albo jesteś... totalnie głupi...
        Bliższy w swoich opiniach jestem tej drugiej opcji...
        • piwi77.0 Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 07:11
          Wątek nie jest o mnie.
    • rossdarty Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 00:01
      sibeliuss napisał:

> Co raz więcej osób podchodzi lekceważąco do zasad pisowni uważając, że są to bz
      > dury. Otóż pisownia podobnie jak zasób słów, którymi się posługujemy jawnie świ
      > adczą o człowieku.

Uważam podobnie. Wyrażanie własnych opinii w formie pisemnej powinno mieścić się w zasadach poprawnego pisania w języku polskim.

Tak jak dbamy o swój wygląd, tak powinniśmy dbać o wszystko
      > co powala nas zidentyfikować. Nie tak dawno usłyszałem, że szykanuję ludzie. W
      > istocie tak jest, język polski jest na tyle ciekawy i bogaty, że możemy dobiera
      > ć przymiotniki i zaimki jak mało który naród. A jednocześnie zasady są proste i
      > banalne, ale tylko trzeba ich przestrzegać.

Ale tutaj już mylisz ortografię z gramatyką...

Więc nie wychylaj się cieciu w pouczaniu jak powinni wyrażać swoje opinie Polacy skoro sam nie odróżniasz podstawowych zasad pisowni polskiej.

Pora cofnąć się do trzeciej-piątej klasy szkoły podstawowej by zrozumieć co to jest ORTOGRAFIA.
      Pouczając o ORTOGRAFII sam popełniłeś wiele błędów GRAMATYCZNYCH i pewnie o to Ci chodziło, to miałeś na myśli, ale sam złapałeś się w pułapkę, bo sam artykułujesz swoje myśli b. nie GRAMATYCZNIE...
      • piwi77.0 Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 07:14
        rossdarty napisał:

Uważam podobnie. Wyrażanie własnych opinii w formie pisemnej powinno mieścić się w zasadach poprawnego pisania w języku polskim.

Uzupełniłbym, że nie tylko pisownia powinna być poprawna, ale sama opinia również.
      • bling.bling Re: Czy ortografia jest ważna? 12.08.14, 09:35
        Jesteś zupełnie niezrozumiały pomimo że starasz się być zgodny z kanonem gramatycznym i ortograficznym.
        Coś o mózgu . Z Cambridge University. Okydrcie – tkylo mdąrzy lduzie mgoą to przczyteać. Nie moegłm ueiwrzyć że waśłciiwe młgoem zozureimć co cztyam. Fenoemen słiy lukidzego mógzu. Weułdg odykcira na Uinerwtesycie Cmabrigde, nie wżane w jaiekj kleojonści ułżoone są lietry wwryazie. Najawżnjszeią rzczeą jset żbey peirszwa i otsanita letria błya na waśłciywm meijcsu. Rszeta mżoe być uożołna gdizeklowiek ai tak wcąiż mżemoy to bez porbelmu perzytczać. Dzejie się takdaltgeo ze ldzuki mzóg nie cztya kadeżj poejdnczyej ltiery, ale słwoa jkao cłaśoć. Neiasmowtie? tak… Ja zwasze mśylaełm że piswonia jset wżana..
      • ikndar błędy 12.08.14, 18:34
        rossdarty napisał:

> Ale tutaj już mylisz ortografię z gramatyką...
        >
        > Więc nie wychylaj się cieciu w pouczaniu jak powinni wyrażać swoje opinie Polac
        > y skoro sam nie odróżniasz podstawowych zasad pisowni polskiej.
        >
        > Pora cofnąć się do trzeciej-piątej klasy szkoły podstawowej by zrozumieć co to
        > jest ORTOGRAFIA.
        > Pouczając o ORTOGRAFII sam popełniłeś wiele błędów GRAMATYCZNYCH i pewnie o to
        > Ci chodziło, to miałeś na myśli, ale sam złapałeś się w pułapkę, bo sam artykuł
        > ujesz swoje myśli b. nie GRAMATYCZNIE...

Popełnił tylko dwa błędy gramatyczne (a jeśli uważasz, że więcej, to wskaż gdzie), ortograficznych nie popełnił, zrobił za to parę błędów interpunkcyjnych i może parę stylistycznych. Stylistyka to zresztą rzecz gustu. Dla mnie ten tekst jest stylistycznie nie tyle błędny, ile bardzo brzydki.
        • ikndar Errata 12.08.14, 18:38
          ikndar napisał:

> Popełnił tylko dwa błędy gramatyczne (a jeśli uważasz, że więcej, to wskaż gdzi
          > e), ortograficznych nie popełnił, zrobił za to parę błędów interpunkcyjnych i m
          > oże parę stylistycznych. Stylistyka to zresztą rzecz gustu. Dla mnie ten tekst
          > jest stylistycznie nie tyle błędny, ile bardzo brzydki.

Popełnił jednak jeden błąd ortograficzny, napisał "co raz więcej" (a powinno być "coraz więcej").
          • wuzet21 Re: Errata 12.08.14, 18:46
            Cieszy mnie ta dyskusja, bo temat ważny, a i nauczyć się czegoś można... jeszcze. Wydaje mi się, że z tą pisownią jest jak z seksem - każdy wie...
            • bling.bling Re: Errata 12.08.14, 20:04
              wuzet21 napisał:

> Cieszy mnie ta dyskusja, bo temat ważny, a i nauczyć się czegoś można... jeszcz
              > e. Wydaje mi się, że z tą pisownią jest jak z seksem - każdy wie...

po perdoleniu też można ludzi dzielić
            • yoma Re: Errata 12.08.14, 21:07
              Każdy wie, a jakość jednak różna...
            • ikndar pisownia 12.08.14, 23:08
              wuzet21 napisał:

> Cieszy mnie ta dyskusja, bo temat ważny, a i nauczyć się czegoś można... jeszcz
              > e. Wydaje mi się, że z tą pisownią jest jak z seksem - każdy wie...

Pisownia nie jest niezmienna. Obecnie np. piszemy "nie" łącznie ze wszystkimi imiesłowami, a jeszcze do niedawna tak nie było...
              Seks też nie jest niezmienny :)
              • wuzet21 Re: pisownia 13.08.14, 19:13
                ikndar napisał:

> Seks też nie jest niezmienny :)

Widzę, że z fachowcem co się zowie, mamy przyjemność...

fakt - teraz szuka się innych dziur, zamienników wszelakich, lecz rozmnożenia, na którym w seksie człowiekowi zależy najbardziej, nie uświadczysz...fe...
                • ikndar Re: pisownia 14.08.14, 17:12
                  wuzet21 napisał:

> ikndar napisał:
                  >
                  > > Seks też nie jest niezmienny :)
                  >
                  > Widzę, że z fachowcem co się zowie, mamy przyjemność...
                  >
                  > fakt - teraz szuka się innych dziur, zamienników wszelakich, lecz rozmnożenia,
                  > na którym w seksie człowiekowi zależy najbardziej, nie uświadczysz...fe...

Człowiek uprawia seks dla rozmnażania się? Nawet jak bierze tabletki antykoncepcyjne, używa prezerwatywy, czy onanizuje się?
    • man_sapiens Re: Czy ortografia jest ważna? 13.08.14, 01:03
      Tak, jest ważna.
      Podobnie jak mycie zębów i zmienianie skarpetek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka