Dodaj do ulubionych

Apel do władz RP

17.10.14, 18:13
Niniejszy apel nie jest skierowany do Kościoła katolickiego (dalej: Kościoła), ale do władz państwowych.
Artykuł otwarty
Kościół, jak każda legalnie działająca organizacja, ma pełne prawo wyrażania swoich poglądów w rozmaitych kwestiach, zwłaszcza moralnych, oraz do podejmowania działań w celu wprowadzania w życie swych postulatów, ale w granicach obowiązującego prawa. Z tego jednak nie wynika, że owe postulaty - wszystkie i zawsze - mają być akceptowane i realizowane przez władze publiczne. Takie też jest stanowisko sporej i stale zwiększającej się liczby Polaków. Jest to wystarczający sygnał dla władz państwowych, aby ściśle przestrzegały zasady neutralności światopoglądowej państwa zagwarantowanej w Konstytucji RP.

Władze RP są nadmiernie uległe wobec roszczeń Kościoła w sprawach finansowych, edukacyjnych, blokowania inicjatyw legislacyjnych w tzw. gorących materiach prawnych i społecznych (np. związki partnerskie, przemoc w rodzinie) czy demonstracyjnego eksponowania symboli religijnych w instytucjach publicznych. Postawa ta nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Bywa, że uroczystości o charakterze państwowym mają przede wszystkim charakter religijny, a władze publiczne stają się dodatkiem do hierarchów kościelnych występujących w roli rzeczywistych gospodarzy. Prowadzi to do degradacji państwa i obniżenia jego prestiżu w skali krajowej, a nawet międzynarodowej.

Spotykamy się także z działaniami przedstawicieli Kościoła o charakterze bliskim kolizji z prawem lub przekraczającym tę barierę w postaci wzywania do naruszania prawa, gróźb pod adresem osób rezygnujących z katechezy w szkole, zmuszania uczniów do uczestniczenia w obrzędach religijnych, domagania się przez szkoły ujawniania przez rodziców lub uczniów swojego światopoglądu, obrażania ludzi niewierzących w publicznych wypowiedziach duchownych czy nawet deprecjonowania najwyższych przedstawicieli władz państwowych.

Częste przypadki bezczynności organów RP wobec tego rodzaju zaszłości mają bardzo negatywny skutek dla spójności społecznej i winny być zastąpione działaniami mającymi na celu pełne urzeczywistnienie ustrojowych podstaw państwa polskiego i jego porządku prawnego, tak jak tego wymaga konstytucja i inne ustawy.

Sygnatariuszami powyższego apelu są profesorowie:

Jerzy Brzeziński (psycholog)

Dariusz Doliński (psycholog)

Ewa Łętowska (prawnik)

Edward Nęcka (psycholog)

Stanisław Obirek (polonista)

Henryk Olszewski (prawnik)

Wiktor Osiatyński (prawnik)

Janusz Reykowski (psycholog)

Henryk Samsonowicz (historyk)

Jan Strelau (psycholog)

Jerzy Szacki (socjolog)

Andrzej Walicki (filozof)

Bogdan Wojciszke (psycholog)

Jan Woleński (filozof)

Mirosław Wyrzykowski (prawnik)

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,16817936,Apel_do_wladz_Rzeczypospolitej_Polskiej_w_sprawie.html#ixzz3GQ3YSJIV
Obserwuj wątek
    • marta595 Re: Apel do władz RP 17.10.14, 18:16
      Fajnie, tylko gdzie można się pod nim podpisać?
      Jestem oczywiście za ;)
    • marta595 Re: Apel do władz RP 17.10.14, 18:34
      Zgadzasz się z apelem możesz go podpisać tutaj
      • sclavus Re: Apel do władz RP 17.10.14, 19:46
        podpisałem!
    • sclavus Re: Apel do władz RP 17.10.14, 19:44
      Nareszcie ktoś to ruszył!!
      Panoszenie się kleru - od zwykłego wikarego po najwyższych hierarchów - po Polsce, jak po kościelnym folwarku i to panoszenie się coraz bardziej bezczelne, staje się coraz większym problemem społecznym i dobrze, że sygnatariusze odważyli się to wyartykułować publicznie
      ... better late than never... bo problem jest już bardzo dorosły!!
      • tigertiger Re: Apel do władz RP 18.10.14, 06:30
        sclavus napisał:

> Nareszcie ktoś to ruszył!!

A bo to pierwszy list otwarty naukowców do prezydenta RP, do poszczególnych Ministerstw, do Krajowych Komisji, Instytutów Państwowych, Polskich Izb. Z żadnego jeszcze apelu środowisk naukowców jeszcze nic konkretnego nie wynikło. Za to z protestów środowisk katolickich niemal zawsze. Nawet wielkiego szumu medialnego nie ma nigdy wokół tego typu apeli. Jakie jest stanowisko wobec kleru w śród większości społeczeństwa i tak wiadomo z licznych badan czy sondaży, wiec to żadna nowina. Za dwa dni nikt już nie będzie pamiętał, że jakiś apel naukowcy wystosowali, no chyba, że kler znowu ogłosi, że jest w tym kraju prześladowany i zaapeluje do wiernych o zwarcie szeregów w świętej wojnie z "szatanem", a wszystkich "prawdziwych katolików" przyrówna do męczenników. Nie ma i nie było w demokratycznej Polsce takiego ugrupowania politycznego u władzy, które by się sprzeciwiło episkopatowi, bo to by oznaczało utratę władzy. Nawet i za kolejne 25 lat kler ta sytuacja się ma małe szanse aby się zmienić. Apel godny odnotowania, ale nie jest to ani pierwszy apel, ani nic takiego co by zwiastowało jakichkolwiek zmian, ot kolejny głos wołających na puszczy.
        W tym kraju jest wolność religijna, ale wolność krytyki religii nie ma i nie będzie, bo taka politykę prowadzi episkopat polski odwołujący się do twardej narodowo-prawicowo-katolickiej tożsamości Polaków. Czym jest wobec więc apel 15-tu naukowców ? Świadectwem zaniepokojenia nielicznych i niczym ponad to.
    • piwi77.0 Re: Apel do władz RP 18.10.14, 09:12
      Takie inicjatywy, adresowane do włądz państwowych, są bardzo ważne i dobrze, że do nich dochodzi. Potrzebne są jednak także inicjatywy pod adresem zwykłego Polaka, bo to on (władza jedynie robi to co on sobie życzy) zwija się ze strachu przed klerem. Jemu trzeba uswiadamiać, że religia to oszustwo, życia pozagrobowego w wydaniu religijnym nie ma, a wszystkie Bogi, Chrystusy i Matki Boskie to postacie w 100% wymyślone. Przekonań religijnych nie ma potrzeby szanować, je trzeba zwalczać, udowadniając że bazują na oszustwie i służą jedynie oszustom.
      • rossdarty Szanuj innych, ich światopogląd... 18.10.14, 18:46
        ..i ich wiarę...
        Plując na ludzi wyznających religię chrześcijańską - czym różnisz się od islamistów???
        Żyjesz w Społeczeństwie a nie na własnej, bezludnej wyspie gdzie miałbyś prawo doboru osób żyjących obok Ciebie. Podejrzewam, że i w takim przypadku znalazłbyś u innych coś, co Tobie by nie pasiło.

piwi77.0 napisał:

> Potrzebne są jednak także inicjatywy pod adresem zwykłego Po
        > laka, bo to on (władza jedynie robi to co on sobie życzy) zwija się ze strachu
        > przed klerem.

Jesteś zwykłym Polakiem? Zwijasz się ze strachu przed klerem???
        Teraz rozumiem skąd tyle jadu w Tobie do kleru i ludzi podążających za klerem...
        Przecież jesteś zwykłym Polakiem...

Jemu trzeba uswiadamiać, że religia to oszustwo, życia pozagrobo
        > wego w wydaniu religijnym nie ma, a wszystkie Bogi, Chrystusy i Matki Boskie to
        > postacie w 100% wymyślone.

Udowodnij. Masz taki sam obowiazek udowodnienia tego co powyżej napisałeś jak kler ma obowiazek udowodnić że istnieją postacie mityczne przez kler hołubione.
        Kto udowodni ten wygrywa...

< Przekonań religijnych nie ma potrzeby szanować,

Każde przekonania należy szanować bo są one cząstką ludzi...
        A jak wiesz: jeden woli córkę, drugi teściową a trzeci wejdzie do rodziny bo mu się stryjek spodobał.

Naucz się wreszcie, że ludzie to nie klony Piwiego. Maja prawo do swojej indywidualności.
        • kolter Re: Szanuj innych, ich światopogląd... 18.10.14, 20:22
          rossdarty napisał:

> ..i ich wiarę..

coś za coś .

> Plując na ludzi wyznających religię chrześcijańską - czym różnisz się od islamistów???

Na czym polega to plucie ?

> Żyjesz w Społeczeństwie a nie na własnej, bezludnej wyspie gdzie miałbyś prawo
          > doboru osób żyjących obok Ciebie. Podejrzewam, że i w takim przypadku znalazłbyś u innych coś, co Tobie by nie pasiło.

Szkoda ze katoliccy biskupi tak nie myślą.

> Jesteś zwykłym Polakiem? Zwijasz się ze strachu przed klerem???

Normalny Polak boi/wkurzają go ,się mafijnych zachowań kleru i ich janczarów np w sejmie.

> Teraz rozumiem skąd tyle jadu w Tobie do kleru i ludzi podążających za klerem..

Normalna reakcja a bandyckie zachowanie księży ?

> Udowodnij. Masz taki sam obowiazek udowodnienia tego co powyżej napisałe jak kler ma obowiazek udowodnić że istnieją postacie mityczne przez kler hołubione.
          > Kto udowodni ten wygrywa...

Kler ma obowiązek skoro sprzedaje bilety na tamtą stronę .
          Skoro obiecują obcowanie ze świętymi w niebie niech udowodnia ze tacy tam są :))

> Naucz się wreszcie, że ludzie to nie klony Piwiego. Maja prawo do swojej indywidualności.

Napisał typek który ma mus wierzyć w dogmaty :)))
          • piwi77.0 Re: Szanuj innych, ich światopogląd... 19.10.14, 15:08
            kolter napisał:

Na czym polega to plucie ?

Plucie to taki zwrot używany jako argument zamienny z braku lepszych.
        • piwi77.0 Re: Szanuj innych, ich światopogląd... 19.10.14, 15:05
          Światopoglądu katolickiego nie szanuję i nie mam zamiaru tego robić, bo jest on obskurny i nieludzki. Kler jest moim wrogiem, ale nie ze względu na swiatopogląd, bo takowego on nie posiada, ale dlatego, że to przestępcy, bo czynnie uczestniczą w przestępczości zorganizowanej. Do katolickich dołów czuję przede wszystkim politowanie, ale także spore niezrozumienie, że można być tak głupim i tak dawać wodzić się za nos.
        • sclavus Re: Szanuj innych, ich światopogląd... 19.10.14, 16:01
          Och! Doprawdy???
          A kogóż to szanuje kościół katolicki (i znakomita część jego wiernych) oprócz wiernych tego kościoła ... a i to nie wszystkich??
          • piwi77.0 Re: Szanuj innych, ich światopogląd... 19.10.14, 17:00
            sclavus napisał:

A kogóż to szanuje kościół katolicki (i znakomita część jego wiernych) oprócz wiernych tego kościoła

Kk nie szanuje nikogo, własnych wiernych też nie. Szacunku nie okazuje się zezwalając na czołobitność i zginanie karku przed sobą.
    • propanstwowiec Re: Apel do władz RP 19.10.14, 09:19
      Boże broń od rządów profesorów!
      • marta595 Re: Apel do władz RP 19.10.14, 13:36
        propanstwowiec napisał:

> Boże broń od rządów profesorów!

To zależy jakich profesorów ;) np. pani prof.Pawłowicz, panowie prof.Bender czy prof.Chazan i im podobni - broń nas Panie Boże jeśli masz taką moc :D

Natomiast marzy mi się na stanowisku np. Ministra Sprawiedliwości pani prof. Łętowska, albo ktoś, kto miałby jej klasę!
      • sclavus Re: Apel do władz RP 19.10.14, 16:05
        A rząd księży-profesorów, to byś już poparł, co????
        PeeS - Lenin twierdził, że kucharki mogą rządzić byle ... były ideowe... - pasuje cci?
    • brum.pl1 Apel o co? 20.10.14, 13:58
      I to badziewie podpisali prawnicy?
      A gdzie jest wyartykułowany cel apelu? No gdzie, ja pytam.
      Proszę go zredagować ponownie, tym razem zapraszając do współpracy mądrych ludzi, np. fizyków i matematyków.
      • marta595 Re: Apel o co? 23.10.14, 15:59
        O to - warto posłuchać
        34 minuty rozmowy radiowej z prof. Janem Woleńskim wyjaśniającej powody napisania listu 16 (okazuje się, że jeszcze prof. Zdzisław Sadowski - ekonomista).
        • brum.pl1 Once again 23.10.14, 23:00
          marta595 napisała:

> O to

Dziękuję, nie o to mi jednak chodziło.
          Chodziło mi o niewłaściwą -moim zdaniem- formę tegoż dokumentu.

Każdy dokument, czy to podanie, czy oświadczenie, czy omawiany tu apel powinien zawierać następujące, podstawowe elementy:
          1. data, miejscowość, ....
          2. adresat/adresaci,
          3. rodzaj dokumentu ( pozew, podanie, oświadczenie, apel,.....)
          4. rodzaj sprawy, cel, czego dotyczy dokument np. dofinansowania do budowy domu...
          5. motywacja, uzasadnienie,...
          6. resume (niekonieczne, chociaż mile widziane),
          7. autor/autorzy,
          8. podpis/podpisy,
          9. załączniki, ew. ekspertyzy, opinie biegłych, etc, etc.

W przedstawionym tu Apelu zabrakło 4.
          Adresat pisma ma się domyślać o co autorowi/autorom chodzi? NIE! Ma mieć to dokładnie, precyzyjne wyartykułowane!
          Dlatego też stwierdziłem konieczność jego ponownego zredagowania, a nie wytłumaczenia mi żądań autorów. Chociaż, to miłe, że ktoś się tu o mnie troszczy i dba, bym wszystko rozumiał:)
          Dziękuje.
        • taniarada Re: Apel o co? 24.10.14, 04:45
          marta595 napisała:

> O to - warto posłuchać
          > 34 minuty rozmowy radiowej z prof. Janem Woleńskim wyjaśniającej powody napisan
          > ia listu 16 (okazuje się, że jeszcze prof. Zdzisław Sadowski - ekonomista).
          I co z tego wynika dla naszego kraju.Wytłumacz mi bo się pod fajnym nickiem zalogowałaś.Ile takich nicków masz i wpisujesz pod każdym postem założonym przeciw kościołowi.Co dobrego robisz po za krucjatą i wojowaniem +węszeniem po archiwach.Napisz coś o sobie jaką jesteś osobą i kto za tobą stoi?
          • sclavus Re: Apel o co? 24.10.14, 10:51
            ... no weźże w końcu zadenuncjuj martę595 i upublicznij wszystkie jej nicki, albo ... zamknij dziób... ćwierćinteligencie... (a może półgłupku nawet)
            przeuFielbiam tÓmaństFo!!!!
          • marta595 Re: Apel o co? 24.10.14, 12:19
            @taniarada

W przeciwieństwie do ciebie, mieszkam i pracuję w Polsce i w tym kraju,moim kraju, płacę podatki, szanuję i przestrzegam prawa stanowionego przez demokratycznie wybrany, również przeze mnie, mój parlament.
            Na forach, które znajdziesz w przeglądarce pod nickiem marta595 , występuję tylko pod tym jednym jedynym nickiem i twoje insynuacje tego nie zmienią.
            Chcesz coś jeszcze o mnie wiedzieć?
            Bardzo proszę
      • sclavus Re: Apel o co? 23.10.14, 20:21
        To smutne, że nie zrozumiałeś, o co ten apel chociaż ... to proste, jak przysłowiowa konstrukcja cepa: chodzi w nim o to, żeby władcy III RP spowodowali, żeby kościół ściśle wypełniał postanowienia (nieważnego bo nieważnego, ale w użyciu) konkordatu i sprawdził jednocześnie wszystkie swoje zaniechania wobec zapisów konstytucji III RP...
        ... inne pytania??? :D:D:D
        • brum.pl1 Re: Apel o co? 23.10.14, 22:40
          sclavus napisał:

> To smutne, że nie zrozumiałeś, o co ten apel ...

To idź sobie do kącika i płacz nad swoją głupotą, cholera jasna! Nie napisałem, że nie wiem czego dotyczy cytowany tu apel, tylko zakwestionowałem postać, FORMĘ owego dokumentu.
          Dotarło, czy mam napisać to jeszcze raz dla zdolnych inaczej?
          Zapamiętaj sobie raz na zawsze, każde oficjalne pismo, każdy dokument ma ściśle określoną postać, i tej reguły należy przestrzegać. Amen.
          • sclavus Re: Apel o co? 24.10.14, 00:20
            ... weź się w garść infantylny dupku - zobacz, jak zatytułowałeś swój post: apel o co?
          • taniarada Re: Apel o co? 24.10.14, 12:45
            brum.pl1 napisał:

> sclavus napisał:
            >
            > > To smutne, że nie zrozumiałeś, o co ten apel ...
            >
            > To idź sobie do kącika i płacz nad swoją głupotą, cholera jasna! Nie napisałem,
            > że nie wiem czego dotyczy cytowany tu apel, tylko zakwestionowałem postać, FOR
            > MĘ owego dokumentu.
            > Dotarło, czy mam napisać to jeszcze raz dla zdolnych inaczej?
            > Zapamiętaj sobie raz na zawsze, każde oficjalne pismo, każdy dokument ma ściśle
            > określoną postać, i tej reguły należy przestrzegać. Amen.
            Slavus tylko potrafi wypisywać paszkwile .Rozumiem ten apel .Ale wpisywanie się na GW która z Michnikiem walczy od lat z kościołem to wstyd dla tych nazwisk uczonych.
      • piwi77.0 Re: Apel o co? 24.10.14, 07:28
        brum.pl1 napisał:

A gdzie jest wyartykułowany cel apelu?

Apel nie ma formy tabelarycznej i rzeczywiście, niektórzy mogą mieć z nim problem, bo nie odnajdą rubryki pod tytułem - cel apelu. Niemniej jednak dzięki swemu jasnemu językowi nie ma wątpliwości, że celem apelu jest wpłynięcie na władze państwowe o przeciwstawienie sie obecnym niebezpiecznym trendom. Od siebie dodam, że apel nie może odnieść skutku, bo władze państwowe nie mają możliwości, o jakie posądzają je apelujący. Władze państwowe nie mają w Polsce władzy.
        • brum.pl1 Re: Apel o co? 24.10.14, 09:31
          piwi77.0 napisał:

> Apel nie ma formy tabelarycznej i rzeczywiście, niektórzy mogą mieć z nim probl
          > em, bo nie odnajdą rubryki pod tytułem - cel apelu.

No właśnie.
        • snajper55 Re: Apel o co? 24.10.14, 10:38
          piwi77.0 napisał:

> Apel nie ma formy tabelarycznej i rzeczywiście, niektórzy mogą mieć z nim probl
          > em, bo nie odnajdą rubryki pod tytułem - cel apelu.

Niektórzy mają problem ze zrozumieniem instrukcji cepa.

S.
          • brum.pl1 Re: Apel o co? 24.10.14, 14:28
            snajper55 napisał:

> Niektórzy mają problem ze zrozumieniem instrukcji cepa.

Dla niektórych cep jest uosobieniem 55 nic. Napawa ich to obrzydzeniem. Jak do każdego zboczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka