Dodaj do ulubionych

Sukces życiowy

02.01.15, 07:57
Co Waszym zdaniem jest ważne dla osiągnięcia sukcesu życiowego?
Geny, wychowanie w zdrowej rodzinie, dobra szkoła, wysokie IQ? Może inne czynniki?
Wykładnikiem sukcesu życiowego jest IMHO dobry stan zdrowia, zasobność portfela oraz brak konfliktów z prawem i sumieniem.

Obserwuj wątek
    • sclavus Re: Sukces życiowy 02.01.15, 14:40
      ... a co, jeśli prawo przestraszliwie kłóci się z sumieniem??... jak u Chazana??
      :D:D:D
      • rzymkat Re: Sukces życiowy 02.01.15, 14:51
        Prawo naturalne nie kłóci się z sumieniem.
        • massaranduba Re: Sukces życiowy 02.01.15, 15:13
          rzymkat napisał(a):

> Prawo naturalne nie kłóci się z sumieniem.

Co to jest prawo naturalne ?
          • rzymkat Re: Sukces życiowy 02.01.15, 15:35
            > Co to jest prawo naturalne ?

pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_natury
            • massaranduba Re: Sukces życiowy 02.01.15, 18:03
              rzymkat napisał(a):

> > Co to jest prawo naturalne ?
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_natury

Jak sie bezmyslnie linkuje definicje, to chociaz wypadaloby sie do niej odniesc, nie uwazasz ?

" (...) Źródłem prawa natury ma być sama natura, dla jednych rozumiana jako wola Boga, a dla innych nakaz rozumu lub wrodzonego poczucia sprawiedliwości (psychologiczna koncepcja prawa natury). Wieloznaczność terminu natura jest jednym z głównych źródeł różnorodności koncepcji naturalnoprawnych. (...)"

To teraz zdefiniuj slowo natura. Tylko wlasnymi slowami, bo wiki to moge sobie sama poczytac.
        • bling.bling Re: Sukces życiowy 02.01.15, 15:56
          z czyim sumieniem?
        • sclavus Re: Sukces życiowy 02.01.15, 16:17
          nie musisz się chwalić sygnaturką... chyba, że chcesz mnie przekonać o jednej z dwóch rzeczy:
          - albo wzmiankowana schizofrenia jest twoim udziałem...
          - albo to już paranoja obsesyjna...
          ... dowody swoje ignorancji już dałeś...
          Niestety...
          ... wiara czyni czuba!!!
    • massaranduba Re: Sukces życiowy 02.01.15, 14:51
      rzymkat napisał(a):

> Wykładnikiem sukcesu życiowego jest IMHO dobry stan zdrowia, zasobność portfela
      > oraz brak konfliktów z prawem i sumieniem.

... a takze umiejetnosc stworzenia serdecznych, zyczliwych relacji z innymi ludzmi.
      • rzymkat Re: Sukces życiowy 02.01.15, 14:52
        Zgadzam się, to tzw. inteligencja emocjonalna.
    • karkowiak2plus Re: Sukces życiowy 02.01.15, 16:06
      Tylko dziś pogodzić prawo z sumieniem to nie lada sztuka.
    • piwi77.0 Re: Sukces życiowy 02.01.15, 20:08
      rzymkat napisał(a):

Co Waszym zdaniem jest ważne dla osiągnięcia sukcesu życiowego?

Niestandardowe myślenie i szczęście.
      • rzymkat Re: Sukces życiowy 03.01.15, 07:37
        Szczęściarzy, takich co to np. wygrali w totolotka jest mało.
        Niestandardowe myślenie może rzeczywiście dać niekiedy fajerwerkowy sukces ale rzadko.
        Obserwując ludzi sukcesu widzę, że wielu z nich to miernoty ze szkoły ale uparte, pilne, nadrabiające pracą brak zdolności i talentów. Siła woli, praca, systematyczność aby zdobyć sukces, czy się po prostu dorobić.
        Z drugiej strony prymusi klasowi jakoś nie porobili karier. Studia pokończyli , nawet z wyróżnieniem a potem etacik i stagnacja w rozwoju.
        • piwi77.0 Re: Sukces życiowy 03.01.15, 10:34
          Szczęście potrzebne jest oprócz niestandardowego myślenia. Jak się nie ma szczęścia, to cały wysiłek jest na nic.
    • brum.pl1 Re: Sukces życiowy 03.01.15, 09:37
      rzymkat napisał(a):

> Co Waszym zdaniem jest ważne dla osiągnięcia sukcesu życiowego?

Wiele czynników jest szalenie ważnych. Wg mnie, warunkiem koniecznym jest konsekwencja działania. Wyznacza się cel i potem, metodycznie, krok po kroku, realizuje się kolejne etapy, by finalnie osiągnąć wyznaczony cel.
      No tak, ale bez posiadania odpowiedniego talentu czy predyspozycji to żadna, nawet żelazna dyscyplina nie doprowadzi do celu.
      Nie będzie śpiewakiem operowym ktoś komu słoń nadepnął na ucho. Nie będzie gangsterem facet o gołębim sercu, itd, itd
      Czyli cel musi być realny, adekwatny do możliwości danego osobnika.
      • rzymkat Re: Sukces życiowy 03.01.15, 11:37
        To co opisujesz, to strategia działania. W niej cel może się zmieniać ale generalnie chodzi mi o zasobność portfela, dobre zdrowie i brak konfliktów z prawem.
        Gangster nigdy nie osiągnie sukcesu, bo działa niezgodnie z prawem, czyni zło.
        • brum.pl1 Re: Sukces życiowy 03.01.15, 12:15
          rzymkat napisał(a):

> To co opisujesz, to strategia działania. W niej cel może się zmieniać ale gener
          > alnie chodzi mi o zasobność portfela, dobre zdrowie i brak konfliktów z prawem.

Bez strategii, zmieniając ponadto cel działania, sukcesu się raczej nie osiągnie.

Tak na dobrą sprawę, moglibyśmy wymieniać bardzo wiele czynników, które maja wpływ na sukces życiowy. W wielu dziedzinach, bardzo pożądany jest udany start, a ten jest zapewniony dzięki układom i znajomościom. Bez nich osiągnięcie sukcesu jest oczywiście możliwe, ale niezwykle trudne.

Dla wielu osób, sukcesem życiowym jest wychowanie swoich dzieci na porządnych ludzi.
          Dla innych posiadanie pełnej, szczęśliwej rodziny, w której harmonijnie żyją sobie dwa, trzy pokolenia. Dla jeszcze innych liczy się sława i bogactwo. Czyli, dla każdego z nas co innego oznacza "sukces życiowy". Z uwagi na wszechstronność tego pojęcia, należy wymieniać różnorodne uwarunkowania jego zdobycia.

A tak na marginesie,
          gangster tez może osiągnąć sukces, vide Al Capone.
          • rzymkat Re: Sukces życiowy 03.01.15, 12:35
            Zgadzam się z Tobą, że można różnie definiować sukces życiowy. Może to np. być sukces reprodukcyjny, czyli mieć z żoną i kochankami jak najwięcej dzieci.
            Ja opisałem swoje kryteria sukcesu, czyli IMO dobry stan zdrowia (wysokie QL-jakość życia), zasobność portfela (mieszkanie, samochody, wypoczynek) oraz brak konfliktów z prawem i sumieniem.
            Za zdrowie trzeba płacić jak za inny towar, bo to zdrowe odżywianie, wysiłek fizyczny np.amatorski sport, profilaktyka, szczepienia, wizyty u dentysty itd. Biedak, uzależniony od papierosów i alkoholu nie będzie zdrowy.
            Nie wiem jaki masz kryteria "porządności ludzi", bo np. dla piszących na FR postkatolików, to osoba wierząca jest jakimś ogłupionym przez kler debilem (grghk) ;P
    • propanstwowiec Zależy od systemu (rodzaju państwa) 03.01.15, 12:38
      rzymkat napisał(a):

> Co Waszym zdaniem jest ważne dla osiągnięcia sukcesu życiowego?
      > Wykładnikiem sukcesu życiowego jest... zasobność portfela oraz brak konfliktów z prawem i sumieniem.
      >
      W państwie prawa - zasobność portfela nie powinna stwarzać konfliktów z prawem i sumieniem.

W państwie "innym" - zasobności portfela nie da się osiągnąć inaczej niż łamiąc prawa i sumienia.
      • rzymkat Re: Zależy od systemu (rodzaju państwa) 03.01.15, 13:09
        Marks powiedział, że jeśli dać ludziom wolność, to wybiorą socjalizm, czyli państwo opiekuńcze.
        Niekoniecznie takie państwo musi być państwem bezprawia, przykład Szwecja z bardzo wysokimi podatkami.
        No można oczywiście powiedzieć, że Szwecja jest bogata, bo się czasie potopu w Polsce wzbogaciła ;P
        Zresztą chcę wierzyć, że w obecnej Polsce można być zamożnym i jednoczesnie uczciwym wobec prawa.
        Co nie znaczy, że mogłoby być lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka