Dodaj do ulubionych

Polakom trzeba czytac filmy?

24.01.05, 20:01
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2507894.html
Obserwuj wątek
    • magdalena.kinko Re: Polakom trzeba czytac filmy? 24.01.05, 21:00
      Dlatego należy spalić telewizory:)

W naszej TV i tak nie da się filmów oglądać, bo co 15 minut lecą reklamy. Żeby
      nie dostać pie..a, oglądam wyłącznie na płytkach. Tam lektor zdarzy się w
      jednym filmie na 100.
      • camel_3d Re: Polakom trzeba czytac filmy? 24.01.05, 23:25
        w TVP nie leca reklamy podczas filmow..co ty bredzisz??

a ja lubie nasze "czytanie":)))
        • magdalena.kinko Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 08:26
          Nie wiem, może jedynka i dwójka jeszcze zachowały jako taki poziom - od kilku
          lat nie śledzę. Usiłowałam jednak w święta obejrzeć film na polsacie. Nie dość,
          że cały przegadany przez jakiegoś faceta, to jeszcze reklamy co 15 min.
    • Gość: Kaja Re: Polakom trzeba czytac filmy? IP: *.ssnet.pl 24.01.05, 22:35
      A ja się bardzo cieszę, że u nas są ci lektorzy, dubbing byłby straszny, a
      napisy, no cóż, ja się czasami wyłanczam i przy filmie z napisami w ogóle bym
      nie wiedziała o co chodzi i dlatego ja naprawdę wlę lektorów, uważam, że to
      jest takie kompromisowe rozwiązanie.
      Mnie strasznie śmieszą te filmy w niemieckiej telewizji, gdzioe Indianie mówią
      po niemiecku, a jak by były te napisy, to trzebaby calą uwage na tym filmie
      skupiać, więc z tego wynika, że lektor jest najlepszy
      A jeśli chodzi o ta nauę języków obcych, to ja znam angielski, bo mni9e w
      szkole nauczyli, nie liczyłabym wtym względzie na telewizję.
      • mayessa Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 00:31
        najgorszy jest dubbing-zalosny tylko w bajkach ok. a do lektora sie
        przyzwyczailam
    • Gość: corgan czeski dubbing IP: *.zigzag.pl 25.01.05, 00:46
      "gwiezdne wojny"
      - Luku, ja sem tvuj tatinek...
      - Neeee...

Zaręczam, że wyzwoliłem się z wszelkich sympatii do dubbingu po obejrzeniu paru
      dubbingowanych filmów w czeskiej wersji językowej np. "DirtyDancing" (w oryg.
      Hrzyzny Tanec) albo "Terminator"
      • pia.ed Re: szwedzki tekst 25.01.05, 02:34
        W Szwecji sa napisy. Przyzwyczailam sie szybko czytac, ale czasem cos mi
        ucieknie, bo przygladam sie filmowi.
        Musze siadac blisko mego duzego telewizora, bo przy czytaniu jest to konieczne.
        W listopadzie bylam w Ciechocinku i nie moglam sie nadziwic, ze siedzialam
        dalej, mialam maly telewizor, a jednak dobrze widzialam film!
        Z lektorem to byl naprawde ODPOCZYNEK!
        • magdalena.kinko Re: szwedzki tekst 25.01.05, 08:30
          To wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Oglądam zagraniczne filmy tylko z
          napisami, unikam tych z lektorem.

Ostatnio ogladałam "Pojutrze" z rosyjskim dubbingiem i polskimi napisami.
          Myślałam, że fiknę ze smiechu :)))
    • Gość: Doki Re: Polakom trzeba czytac filmy? IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 25.01.05, 09:31
      Juz lepiej niech czytaja nizby mieli dubbingowac.
      • mayessa Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 10:19
        A próbowaliscie ogladac "Chicago" z napisami? Nie da sie bo albo czytasz albo
        ogladasz taniec
        • Gość: P.S.J. Re: Polakom trzeba czytac filmy? IP: *.itpp.pl 25.01.05, 10:40
          No tak, ale z lektorem nie da sie słuchać: jak gada lektor, to nie słychać, że
          śpiewają. (chyba że lektor śpiewa? ja oglądałem z napisami)
    • hubkulik Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 10:52
      Ja tam wole po stokroc lektora niz dubbing.
      Chociaz i tak napisy sa the best.

Pozdrawiam Hubert
    • truten.zenobi Szczepański ma takie argumenty: 25.01.05, 11:10
      „Przeciwko napisom zaś Szczepański ma takie argumenty: - Nie robimy ich, bo
      osoby słabo widzące lub wolniej czytające mogą nie nadążać. Poza tym ludzie,
      oglądając telewizję, robią jednocześnie parę innych rzeczy, np. herbatę, więc
      napisy zmuszałyby ich do skupienia uwagi na ekranie.”

powiedzmy sobie szczerze 90% oglądających TVP to wtórni analfabeci ( nie
      wspominając o znajomości języków, niewątpliwie obcych). Telewizja publiczna
      jest dla teleidiotów i taki poziom reprezentuje („techniczny” jak
      i „programowy”).
    • odett Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 13:43
      nie mialabym nic przeciwko napisom, ale jesli biale literki bylyby na czarnych
      paskach, bo na bailym tle nie widac bialych liter i czesto ucieka duzo tekstu,
      czasami waznego. a dabing tylko w filmach animowanych dla dzieci.
      • Gość: Doki Re: Polakom trzeba czytac filmy? IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 25.01.05, 13:46
        > a dabing tylko w filmach animowanych dla dzieci

A moze dajmy dzieciom incentive, zeby uczyly sie angielskiego i nie dubbingujmy
        filmow dla nich?
        W koncu inne jezyki poza angielskim i tak nie sa ludzkosci potrzebne.
        • odett Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 13:51
          nie kazde dziecko ma mozliwosc uczenia sie od malego (przed pojsciem do szkoly)
          jezykow obcych, bo rodzicow na to nie stac. i co z takimi dziecmi?

Gość portalu: Doki napisał(a):

>
          > A moze dajmy dzieciom incentive, zeby uczyly sie angielskiego i nie
          dubbingujmy
          > filmow dla nich?
          > W koncu inne jezyki poza angielskim i tak nie sa ludzkosci potrzebne.
          • odett i jeszcze cos 25.01.05, 13:53
            ciekawe bajki sa nie tylko z krajow anglojezycznych, dzieci musialyby sie uczyc
            kilkunastu jezykow obcych, gdyby nie mialy mozliwosci ogladania bajek bez
            dabingu.
            • Gość: Doki Re: i jeszcze cos IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 25.01.05, 13:56
              odett napisała:

> ciekawe bajki sa nie tylko z krajow anglojezycznych

Byc moze. Ale to moglby byc krok do ujednolicenia lingwistycznego. Angielski
              jako jezyk swiatowy. Bo po co komu np taki poganski jezyk jak francuski?
          • Gość: Doki Re: Polakom trzeba czytac filmy? IP: *.168-201-80.adsl.skynet.be 25.01.05, 13:55
            odett napisała:

> nie kazde dziecko ma mozliwosc uczenia sie od malego (przed pojsciem do szkoly)
            > jezykow obcych, bo rodzicow na to nie stac. i co z takimi dziecmi?

No przeciez wlasnie o tym pisze. Dzieci nie musza "uczyc sie" jezykow, im samo
            przychodzi. Z zazdroscia obserwuje np jak plynnie "przelacza sie" z jezika na
            jezyk moja dwujezyczna corka. A ze od czasu do czasu ma kontakt jeszcze z
            angielskim i francuskim, to powoli lapie slowa juz w 4 jezykach. Samo jej
            przyszlo. I filmy w obcym jezyku moglyby w tym pomoc.

PS: tak poza tym, co do tego, ze kogos nie stac- sorry, ale nie widze powodu,
            zeby nie dac sie uczyc jakiejs grupie dzieci tylko dlatego, ze ktos sie nie
            zalapie. Zycie to loteria i czasem dostaje sie przegrany los, np biednych rodzicow.
            • tomash8 Re: Polakom trzeba czytac filmy? 25.01.05, 14:28
              Dubbing jest koszmarny(z nielicznymi wyjątkami), lektor może być, jeśli jego
              rola jest sprowadzona do niezbędnego minimum, czyli nie zagłusza całkowicie
              oryginalnej ścieżki i nie odzywa się tam gdzie nie trzeba(piosenki, imiona,
              słowa typu "hej!"), napisy są ok... tylko że u nas wytworzył się głupi zwyczaj,
              polegający na tym, że podczas oglądania filmu rozmawiamy przez telefon, czytamy
              gazete i robimy na drutach...a wtedy rzeczywiście ciężko czytać napisy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka