hiker05 KAŻDY KAPUŚ ZAPRZECZA. 03.05.05, 06:23 Niedobrze mi się robi jak widzę ten czarny ubecki pomiot. Kosciół powinien zrobić coć na kształt komisji jak za inkwizycji. Wszystkich kapujących księży, siostry, zakonników itp poprzenosić w jakieś bieszczadzkie klasztory, albo powywalać z Koscioła. Jak ktoś raz się zeszmacił i został kanalia, kapusiem to juz takim bedzie przez całe życie. Maliński jest coś za fałszywy i za arogancki, nie lubie go, pewnie kapuś i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W TOBIE BERIA Re: KAŻDY KAPUŚ ZAPRZECZA. IP: *.abhsia.telus.net 03.05.05, 07:12 Sluchaj no czlowieku. Jestes skrajny wyznajesz logike czarno/biala zmien sie i zrozum wiecej: Wiedz ze w czasach gdy system dyktatury proletariatu trzymal wladze, kosciol powinien w celu swej obrony poznawac metody dzialan zbrojnego ramienia system jakim bylo SB/UB/KGB. Mogl wysylac swoich braci na dyskusje i zmiekczenie tego zbrojnego ramienia a chociazby nawet poznac jego dzialanie, to tak oczywiste i logiczne, poznac swego ideologicznego przeciwnika, dlatego tyle sprawozdan w SB. Teraz zadaj sobie pytanie co taki ksiadz, zakonnik mogl powiedziec pracownikowi UB na tematy innych ksiezy: ze sa wrogami systemu?, to bylo oczywiste dla wszystkich, ze sa przeciwnikami politycznymi. A moze chodzilo o takie sterowanie przez kosciol UB aby ta organizacja byla bardziej ludzka dla ludzi wierzacych? I to jest prawda ze w Polsce Ludowej od Gomulko kosciol mial sie bardzo dobrze, dzieki Bogu i madrosci kosciola polskiego. Szczesc Boze. Lusia P. Dlatego to co sie dzieje teraz w Polsce to zwykla szubrawa manipulacja polityczna. Zastanawiam sie czy pan Kieres jest perfidny czy zwyczajnie glupi? Jako stroz zasobow sprawozdan szarego typowego pracownika UB Ob. Puszczyka robi z tego manipulowanie zwyklym panem Kowalskim poprzez wyciaganie z rekawa IPN te Puszczykowe obiawiazkowe rutynowe materialy. Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Niektorzy kapusie oskarzaja 03.05.05, 12:57 hiker05 napisał: > Niedobrze mi się robi jak widzę ten czarny ubecki pomiot. Kosciół powinien > zrobić coć na kształt komisji jak za inkwizycji. Wszystkich kapujących księży, > siostry, zakonników itp poprzenosić w jakieś bieszczadzkie klasztory, albo > powywalać z Koscioła. Jak ktoś raz się zeszmacił i został kanalia, kapusiem to > juz takim bedzie przez całe życie. Maliński jest coś za fałszywy i za > arogancki, nie lubie go, pewnie kapuś i tyle. Np. tw Rycerz czyli Marek Krol oskarza ks. Malinskiego, mimo zaprzeczen Kieresa. A to, ze ks. Malinskiego nie lubisz, to jeszcze nie dowod, ze byl kapusiem. Ja tez ciebie nie lubie, a nie twierdze, ze jestes kapusiem. Chociaz, kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek z Krakowa Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.netcontrol.pl 03.05.05, 06:56 Esbecja i dziennikarze rozdaja karty. Wczesniej byl ks. Rydzyk, Jankowski (antysemici i deprawatorzy), p. Kobylanski (agent gestapo, szmalcownik, szpieg rosyjski), terraz o. Hejmo, ks, Malinski (agenci w otoczeniu papieza). Co jeszcze pismaki wymyslicie, zeby oczernic zasadnosc lustracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arystokrata Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.prem.tmns.net.au 03.05.05, 07:00 Kieres to jeszcze jeden nieodpowiedzialny profesorek z awansu spolecznego. Kiedy wreszcie Polska sie uwolni od tego popanszczyznianego bydla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebs Gość arystokrata napisał IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:41 o Prof.Kieresie, że to popańszczyżniane ...... widać błękitna krew uderzyła do glówki i uwierzył w nieomylność swojego rozumku odziedziczonego po przodkach.To straszne ,że tak się wyraża niby jaśnie oświecona pańskość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet walec IP: *.com / *.com 03.05.05, 08:10 walec z góry osiągnie dużą prędkość i dużą siłe niszczącą. Tego już się nie zatrzyma. But the other side ... sprawiedliwośc jednak jest ,bo ludziom ,którzy w odniesieniu do innych nie widzieli niczego niewłaściwego w 'puszczaniu w obieg' nieudowodnionych oskarżeń ,przydarzyło się to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Ks. M.M. Tajny Wywiadowca "Kaszka Manna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 08:42 Uprzejmie prosze: tow. Krola z "Wprost" i prof. Kieresa z IPN aby w przypadku przygotowywania materialow na moja skromna osobe, nie przydzielali mi pseudonimu, ktory jest litera grecka (Alfa, Beta,...). Po prostu nie jestem godzien nosic takiego pseudonimu skoro pseudonim "Delta" zostal przydzielony ks. M. Malinskiemu, ktorego uwazam za wspanialego kaplana i czlowieka, po prostu za dar Boga dla tego biednego kraju. Prosze o przydzielenie mi pseudonimu "Kaszka manna". (A tak naprawde - lobuzy - to wasze dni sa policzone!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veron1 Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.net / *.pl 03.05.05, 09:11 Taaak, a zbrodniarze komunistyczni na wolności. Morel, kat z Jaworzna, w Izraelu bierze pensję z naszych składek ZUSowskich, Wolicka w GB, Szwedowicz vel Szechter w Szwecji. Nie wspomnę o tych komuszkach bliższych w czasie chwili obecnej, co to chorują, gdy sąd wzywa, a do Moskwy w podskokach lecą. A w gazetach pluje się na przedstawicieli instytucji represjonowanych. Co to ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiedziony Bojkot Wprost IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.05, 09:20 Coraz bardziej Wprost przypomina pismo pisane dla tanej sensacji. Król wie dobrze, że co najwyżej będzie małe sprostowanie malutką czcionką o ile ks. Maliński wytoczy proces, a jak widać u nas w Polsce to może potrwać parę lat. Co przez ten okres przeżyje upokorzeń to jego. Proponuję nie kupowac Wprost i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: 195.187.90.* 03.05.05, 09:21 Czytając i słuchając ks. M.Malińskiego, trzeba podchodzić do tych "rewelacji" z dużym dystansem. To człowiek wielkiego formatu i wiary - nie wolno pomówieniami niszczyć takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZYTELNIK Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.05, 09:40 SAMI WYDAJECIE WYROKI TWIERDZAC TERAZ ZE HEJMO JEST NIEWINNY I MALINSKI TEZ. NA DODATEK NAGLE SIE OKAZUJE ZE I WILDSTEIN JEST ZLY. CHCIALBYM ZOBACZYC WASZE TWARZE JAK SIE OKAZE ZE MALINSKI JEST WINNY. CO DO HEJMO TO PO JEGO KRETACKICH, KRETYNSKICH GADKACH W TELEWIZJI JUZ CHYBA NIKT NIE MA WATPLIWOSCI - WYGADAL SIE SWEGO CZASU BIDULEK I TERAZ ZE TO ZMOWA NA PAMIEC PAPIEZA. NAWET JAK NIEWINNY TO CO ZA ZENADA W TEGO TYPU STWIERDZENIACH! Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Zauwaz roznice! 03.05.05, 13:10 Gość portalu: CZYTELNIK napisał(a): > SAMI WYDAJECIE WYROKI TWIERDZAC TERAZ ZE HEJMO JEST NIEWINNY I MALINSKI TEZ. NA > > DODATEK NAGLE SIE OKAZUJE ZE I WILDSTEIN JEST ZLY. CHCIALBYM ZOBACZYC WASZE > TWARZE JAK SIE OKAZE ZE MALINSKI JEST WINNY. CO DO HEJMO TO PO JEGO KRETACKICH, > > KRETYNSKICH GADKACH W TELEWIZJI JUZ CHYBA NIKT NIE MA WATPLIWOSCI - WYGADAL SIE > > SWEGO CZASU BIDULEK I TERAZ ZE TO ZMOWA NA PAMIEC PAPIEZA. NAWET JAK NIEWINNY > TO CO ZA ZENADA W TEGO TYPU STWIERDZENIACH! 1. Ojca Hejmo publicznie oskarzyl Kieres, a przegladajacy akta prowincjal dominikanow byl wstrzasniety. To bardzo uwiarygadnia zarzuty 2. Ks. Malinskiego oskarzyl tygodnik WPROST, wielokrotnie juz zlapany na klamstwie. Kieruje nim byly tw Rycerz, finasuje Kulczyk, wiec nie wykluczam,ze za prowokacjami tego ubeckiego szmatlawca moze stac Moskwa. Ciekawe, ze wlasnie tam dostal prace Wildstein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pep zeby oskarzac trzeba miec dowod! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 18:31 a poniewaz WPROST zadnych dowodow nie ma i żeruje tylko na taniej sensacji to udowodnilo jak bardzo zalosna jest gazeta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wc-kontakt Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 09:40 agent na agencie, z czulymi słówkami o "najukochańszym tatusiu" czarne robilo swoje, zgodnie z ogłoszeniem: "szukam kontaktu - wtyczka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIEPSKI IPN kłamie jak cał Solidarność! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:13 Post- solidaruchy ,które rządzą w IPN,najpierw spaliły swoje teczki(czerwoni zrobili to wcześniej ,oczywiście nie wszystkich -zostawili SWOICH PRZECIWNIKÓW W PZPR np.J.Oleksego) .A potem fabrykują nowe na innych.Szmaciarze do spółki z GW i innymi których teczki już nie istnieją :politykami PO PiS UWzaczną sabat czarownic.LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ PONIEŚĆ TYM SZMACIARZOM!Te psy i chieny śmiecie III RP CHCĄ WŁADZY, KASY I STANOWISK : W IPN RZĄDZIE SEJMIE SENACIE.CHCĄ ABYŚCIE WYBRALI TO GÓWNO.OPAMIĘTAJCIE SIE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Rzeczywiscie jestes kiepski 03.05.05, 13:14 a jesli chpdzi o scislosc, to teczki ksiezy spalili ludzie Kiszczaka w 1990 r., bez wiedzy i zgody Mazowieckiego. Mowili o tym b. oficerowie SB w wywiadzie dla "Faktow i Mitow", czyli pisma, ktore trudno posadzic o sprzyjanie "czarnym". Tyle fakty. A mity to ty glosisz, bo "czarnych" nie lubisz. Ot i cla prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: 195.117.237.* 03.05.05, 10:15 I po co... Od dzis powiem krotko WPROST = FAKT = BADZIEW , prosze o zaprzestanie czytania takich szmatlawych gazet ktore tylko szukaja sensacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agenci Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:38 No cuz może niedłuugo któras gazeta napisze że papiez był tajnym współpracownikiem. Cóz widze że nie, którzy to nie mają sumienia i szukają taniej sensacji. A Papież mówił o prtzebaczeniu i miłosierdziu zapewne wam wybaczy że jego przytjaciela uplówacie jadem amożed wyście też byli tajnymi współpracownikami???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoik Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:54 Panie Kieres, jeśli ma Pan honor, to kiedy strzeli Pan samobója? A może świadomie współpracuje Pan z nową generacją ubecjii, fabrykuje dowody, oczernia najlepszych synów narodu? Kto Pana kontroluje? Co to za państwo, co pozwala zachować anonimowośc bandytom, do momentu wyroku, a niszczonym przez Pana nie daje się tej szansy? Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Czemu sie czepiasz Kieresa, a nie Marka Krola?? 03.05.05, 13:16 Gość portalu: stoik napisał(a): > Panie Kieres, jeśli ma Pan honor, to kiedy strzeli Pan samobója? A może > świadomie współpracuje Pan z nową generacją ubecjii, fabrykuje dowody, oczernia > > najlepszych synów narodu? Kto Pana kontroluje? Co to za państwo, co pozwala > zachować anonimowośc bandytom, do momentu wyroku, a niszczonym przez Pana nie > daje się tej szansy? Odpowiedz Link Zgłoś
mini22 Właśnie SB o to chodzi, by zlikwidować IPN 03.05.05, 11:05 Teraz cała opinia publiczna będzie za likwidacją IPN, oni pewno planowali takie coś od lat, a Kieres jest po prostu nieodpowiedzialnym dzieciaczkiem, że dał się w to naiwnie wciągnąć. Zamiast ogłosić raport o 7 niewyjaśnionych przypadkach śmierci księży w stanie wojennym publikuje jakieś fałszywki o ofiarach UB. Polska zamiast huczeć o Millerze, Kwaśniewskim i Luk-oilu będzie dyskutować o czarnych teczkach SB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Właśnie SB o to chodzi, by zlikwidować IPN IP: *.acn.waw.pl 03.05.05, 11:47 chodzi o wybory.przestancie pisać bo Oni się cieszą na myśl jaki głupi jest ten naród, którym rządzą Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Za tym stoja pieniadze Kulczyka 03.05.05, 13:17 mini22 napisała: > > Teraz cała opinia publiczna będzie za likwidacją IPN, oni pewno planowali takie > > coś od lat, a Kieres jest po prostu nieodpowiedzialnym dzieciaczkiem, że dał > się w to naiwnie wciągnąć. Zamiast ogłosić raport o 7 niewyjaśnionych > przypadkach śmierci księży w stanie wojennym publikuje jakieś fałszywki o > ofiarach UB. > Polska zamiast huczeć o Millerze, Kwaśniewskim i Luk-oilu będzie dyskutować o > czarnych teczkach SB. Kulczyk finansuje WPROST i zalezy mu na tym, zeby psy zajely sie inna koscia, a jego zostawily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Właśnie SB o to chodzi, by zlikwidować IPN IP: *.chomiczowka.net.pl 03.05.05, 13:31 Za "Wprost" stoi Kulczyk, ale czy tylko? TW "Rycerz", czyli Marek Król, dowiódł już nieraz że potrafi szybko zmieniać poglądy i mecenasów, a poprzednich sponsorów wystawiać do wiatru. Czemu nagle znalazły się te teczki, kto nimi gra? Czy na pewno Moskwa? To aktualna, dużo ciekawsza kwestia niż to,o czym przed laty z SB-kami przy okazji składania wniosku o paszport rozmawiali księża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzyk Re: Ks. Maliński: Raczej unieśmiertelniony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:07 Non omnis moriar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:32 święte krowy-świecki może być agentem ale duchowni konfidentem? nie,to wykluczone oni są święci i niewinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwierćinteligent Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 03.05.05, 11:34 A może by tak połączyć te informacje z rewelacjami Bronka Wildsteina,zasłużonego w walce o prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapsi Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:50 Szlag mnie trafia,jak widze,w jaki sposób podaje sie do wiadomości informacje ,bez przytoczenia dowodów.Wscieka mnie twierdzenie,ze na podstawie jakiejs tam tasmy z nagraniem itd.Miejcie odwage upublicznić tasme i pozostałe dowody a potem ferujcie wyroki i operujcie nazwiskami w kontekście zdrajca,szpieg,judasz itp. Oj wstyd Polacy,wstyd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em-pe To Malinski nas podtrzymywal na duchu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:59 w tych trudnych dniach a nie zasrany Wprost ... zeby jeszcze jakies dowody byly , ta glupia gazeta nie ma pojecia co to jest etyka dziennikarska ... jak mozna publikowac informacje nie podparte zadnymi dowodami i tak czlowieka "usmiercac"!? Ja w te zarzuty wogole nie wierze a WPROST wiecej NIE KUPIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: To Malinski nas podtrzymywal na duchu...& IP: *.aster.pl 03.05.05, 13:00 Nie wnikając w ten konkretny przypadek, uważam że w Polsce poszkodowani "czarnym PR-em" są też troche sami sobie winni. Żal, załamanie nic tu nie da. Na etyczną postawę dziennikarza nie warto liczyć, ponieważ to środowisko w pogoni za kasą już dawno pogubiło się moralnie. Jeśli więc ktoś jest niewinny, to jego reakcja powinna być adekwatna do poniesionej krzywdy. Nie po to pisano Kodeks cywilny, Kodeks karny, żeby te -marne zresztą ustawy - nie wykorzystać... Jesli praktyka odzyskiwania DOBREGO IMIENIA wyrokiem sądowym stanie się powszechna- to ktoś kto istotnie publicznie pomawia, długo się będzie zastanawiać zanim jakąś bzdurę napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat Musi ks Malinski miec bardzo mierne mniemanie IP: 81.185.91.* 03.05.05, 13:20 o Polakach myslac, ze raz rzucone oskarzenie (zakladam falszywe) go usmierca. Ilez oskarzen bylo i jest rzucanych pod adresem WJ (Wojciecha Jaruzelskiego). W "Co z ta Polska" nie wygladal na usmierconego! Dobor slow obliczony jest bardziej na efekt niz ma pokrycie z rzeczywistoscia! Mysle, ze czas nie jest najlepszy dla ks Malinskiego by szukac efektow wlasnych ujec frazeologicznych. Jak jest chwytliwe starczy poczytac to forum. Ile w nim rzeczywistej prawdy (usmiercony) moglismy sie przekonac po zachowaniu o Hejmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat stale te same znane metody IP: 81.185.91.* 03.05.05, 13:31 uciekanie w "elokwencje", ze niby modrzej brzmi po lacinie, zebu przekonac o wlasnej wyzszosci. Piszesz do Polakow to mniej odwage pisac po polsku a nie udawac "elokwentnego" Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Tlumacze: jesli dwoch czyni to samo, to nie jest 03.05.05, 13:36 juz to samo. Rzymianie byli madrzejsi od nas. Moj poprzednik uwaza, ze ks. Malinski bedzie sie tlumaczyl rownie glupio, jak o. Hejmo. Malinskiego znam dobrze, Hejmo przelotnie. Uwazam, ze ten pierwszy, to dobry propagator Ewangelii, natomiast ten drugi, to nadety bufon i gadula. Dlatego nie sadze, zeby Malinski tlumaczyl sie tak, jak Hejmo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na pewno Czy "moj poprzednik" to jest o mnie ? IP: 81.185.91.* 03.05.05, 13:45 Ja nic takiego nie napisalem. Stwierdzilem tylko ze ujecie, ze jest "usmiercony" jest przesadzone. Wyraza albo brak wiary w umiejetnosci oceny Polakow albo obliczone jest na efekt. Przeciez oboje nie musza w ogole sie tlumaczyc. Robia proces o znieslawienie i maja pieniadza by sie z biednymi dzielic do konca zycia (jeli maja racje) Jesli nie czas na tlumaczenia minal i bardzo dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Jesli "na pewno" to to samo, co "na temat", to 03.05.05, 13:52 rzeczywiscie odnosi sie do Ciebie. A z zachowania jednego wnioskujesz, jak sie zachowa drugi. Przedziwna logika Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Drogi księże Maliński ! Bez przesady ! 03.05.05, 12:44 Ks.Maliński nie został uśmiercony, jak chciała żydokomuna i on sam na dokładkę. Oto jesteśmy świadkami procesu uśmiercania żydokomuny. Może być jeszcze groźna, kąsać w przedśmiertelnych konwulsjach, ale dogorywa na naszych oczach. W nadchodzących wyborach i ty znękany człowieku masz okazję zadać jej cios. Żydokomuna nie przeżyje najbliższych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Judasz naczelnym redaktorem IP: *.sympatico.ca 03.05.05, 15:12 Gość portalu: kapsi napisał(a): > Szlag mnie trafia,jak widze,w jaki sposób podaje sie do wiadomości > informacje ,bez przytoczenia dowodów.Wscieka mnie twierdzenie,ze na podstawie > jakiejs tam tasmy z nagraniem itd.Miejcie odwage upublicznić tasme i pozostałe > dowody a potem ferujcie wyroki i operujcie nazwiskami w kontekście > zdrajca,szpieg,judasz itp. Oj wstyd Polacy,wstyd.... =============== Wstydzic sie powinien redaktor Krol, byly sekretarz KC PZPR. Powinien byc ostatnim, ktory "ujawnia" bylych tajnych wspolpracownikoow SB za PRLu. Byly sekretarz KC bawiac sie w ujawnianie bardzo mi przypomina Judasza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat Przeciez Ci panowie mieli 15 lat zeby nam IP: 81.185.91.* 03.05.05, 13:07 to wytlumaczyc.Dlaczego czekali ? Na co liczyli ? Czy ktos moze mi na te pytania odpowiedziec ? Cala reszta jest "mydleniem oczu". Ze Kieres, ze GW, ze wybory, ze JPII etc..... Kiedys trzeba bylo zaczac.Chyba ze nie trzeba bylo ? Ktos to "musial" zrobic skoro Ci panowie sami nie uwazali za stosowne. A teraz sie maja za pokrzywdzonych. Starczylo zamiast pisac na rozne gornolotne tematy,napisac pamietnik z lat PRL? Spontanicznie z samego siebie wyjasnic: miec odwage a nie czekac az wyplynie liczac ze nie wyplynie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Przeciez Ci panowie mieli 15 lat zeby nam IP: 10.30.42.* 03.05.05, 13:20 ”Wprost” nie podaje żadnych nowych rzeczy. Te dwie notatki na temat Malińskiego ukazały się w książce Cezarego Wilanowskiego pod nieco mylącym tytułem ”Teczki Wojtyły” wydanej w 2003r. Książka przeszła praktycznie niezawuwazona. notatki w calości przytacza najnowszy ”Głos”. Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Przede wszystkim, kto to sa "ci panowie? Oswiec 03.05.05, 13:31 mnie teraz Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat Po coz to pytanie ? IP: 81.185.91.* 03.05.05, 13:34 Kto jest "usmiercony" ? O kogo byl szum w Rzymie taki ze trzna bylo wyslac osobiscie o Przeora by go pilnowal! Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Uparcie mieszasz o. Hejmo i ks. Malinskiego, 03.05.05, 13:45 a to przeciez dwaj rozni ludzie. Pierwszego w swietle reflektorow oskarzyl szef IPN, a wine jego posrednio stwierdzil prowincjal dominikanow. "Wine" drugiego podal do wiadomosci tajny wspolpracownik Rycerz czyli Marek Krol w swym szmatlawcu WPROST. Ze ta ubecka gazeta nie po raz pierwszy klamie, poczytaj sobie na przytoczonych stronach: www2.tygodnik.com.pl/tp/2811/kraj02.php forum.wprost.pl/ar/?O=278363&NZ=9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat problem nie dotyczy dwoch osob ..... IP: 81.185.91.* 03.05.05, 14:09 Jest poczatkiem procesu (nie w sensie sadowym) Nazwiska sa nieomal nieistotne (jesli proces bedzie kontynlowany) Jesli proces ujawniania bedzie postepowal to tych nazwisk bedzie tyle, ze nikt ich nawet nie bedzie w stanie spamietac. Detale tez mnie szczegolnie nie intersuja. Mnie ciekawi dlaczego przez 15 lat ludziom tym (ujawnianym) bedacym na lonie polskiej administracji kosciola katolickiego nie przyszlo do glowy, ze ich dzialania, niezaleznie od intencji, moga byc niewlasciwie interpretowane przez spoleczenstwo jesli dowie sie ono tego od instytucji panstwowej a nie koscielnej ? Dalczego narazili dobre imie polskiego KK przez swoja nieprzezornosc ? Nie czytalem linkow (przeczytam pozniej) ale wiem ze "Wprost" chyba nalezy do Niemcow. Czesto, trzeba przyznac, zaczynaja sie przewijac przy taj "okazji". Mnie interesuja odpowiedzi na pytania, ktore postawilem na poczatku mojej sesji ? Czym wytlumaczyc to lekcewazenie polskiej opini publicznej nie mowiac o wiernych? Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Nazwiska SA ISTOTNE. To zywi ludzie, a nie 03.05.05, 14:18 pionki szachowe! Wlasnie na tych 2 przykladach widac, jak trudna to sprawa i jak latwo o pomowienia. Co nie znaczy, ze nie msz racji, obwiniajac polski Kosciol o opieszalosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat ja nie obwiniam POLSKIEGO KOSCIOLA IP: 81.185.91.* 03.05.05, 14:32 ja obwinam polska administracje kosciola katolickiego nie o opieszalosc (eufemizm) ale o brak przezornosci, kompetencji i odpowiedzialnosci i domagam sie od niej oficjalnych przeprosin wiobec wiernych ktorzy len KOSCIOL stanowia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Spójrzmy prawdzie w oczy: 03.05.05, 13:36 IPN ma 20 km bieżących akt, czyli 20 000 metrów. (Czy to prawda?) Czas dotychczasowej pracy od początku istnienia IPN to ok.40 000 godzin (8 godz/dziennie). Daje to szybkość posuwania się ekipy Kieresa 0,5 mb. akt na godzinę. Zakładając ilość zatrudnionych tam pracowników na 50 osób, to wyjdzie, że każdy z pracowników pokonuje 10 cm bieżących akt na godzinę. Tempo jest mniejsze, bo nie przejrzano jeszcze do końca. - - - Jedno z praw Murphiego mówi: "Każda praca rozciąga się na taki okres na jaki zaplanowano" W przypadku IPN zaplanowano, aby pracował bez końca. IPN będzie więc wiecznie w stanie wykonywania pracy. Nie dożyjemy chwili uwieńczenia dzieła. /Michnik w archiwach pracował sprawniej./ Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Nie osadzaj tego, na czym sie nie znasz 03.05.05, 13:55 Jestem archiwista od 40 lat. Tempo opracowanaia zasobu 0,5 mb na godzine, to wyjatkowo duze tempo!!! Wiem, o czym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat Re: Nie osadzaj tego, na czym sie nie znasz IP: 81.185.91.* 03.05.05, 14:26 Czytajac to co piszesz ogolnie, nikt nie ma prawa wypowiadac innego zdania niz TY. Bo niby tylko Ty wiesz o czym piszesz. Wyobraz sobie,ze ja mam podobne przekonanie i jestem pewien,ze jest tyle samo warte co Twoje. Stosujesz rozne sposoby by zdestabilizowac rozmowce. Czekasz na jego blad. Istota problemu Cie nie interesuje dlatego, ze wiesz,ze nie masz racji. Probujesz zdyskredytowac rozmoce: "Wiesz o czym piszesz?" Sam oczywiscie "Wiesz o czym piszesz" 40 lat stazu mogoby Cie nuczyc, ze swiat sie zmienia nie zawsze tak jakbys chcial mimo ogromnych Twoich wysilkow. Teraz wlasnie jest taki moment !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: Nie osadzaj tego, na czym sie nie znasz IP: *.sympatico.ca 03.05.05, 15:24 Na Hejmo sa kwity w IPN -ie. A na Malinskiego gdzie sa? W redakcji Wprost? No i co teraz zrobi byly towarzysz, red Krol? Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Przemawiaja przez Ciebie nieuzasadnione kompleksy 03.05.05, 19:21 Akurat tu mam prawo kompetentnie sie wypowiedziec jako archiwista z wieloletnim doswiadczeniem. Zgodnie z norma Naczelnej Dyrekcji Archiwow Panstwowych przed 30 laty na jeden pelny etat (bez wolnych sobot!) przypadalo uporzadkowanie 20 mb akt rocznie. A przeciez archiwisci mieli jeszcze szereg innych robot z kwerendami na czele. Oblicz sobie: 20 mb na 250 dni, tj. 8 cm dziennie, bez prac administracyjnych i kwerend. I trzeba sie bylo nielicho napracowac. A musisz wiedziec, ze tu informatyzacja zmienila niewiele. W archiwach IPN po ogloszeniu listy Wildsteina ilosc kwerend wzrosla wielokrotnie. Wiec pytam, kto i kiedy ma inwentaryzowac nieuporzadkowane materialy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sesjusz Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.commedia.pl 03.05.05, 14:38 Ksiadz Malinski to wspanialy, skromy, dobry czlowiek, wystarczy poluchac jego wypowiedzi, o tym jak mowi ze lzami w oczach po stracie przyjaciela i papieża - Karola Wojtyły ! Jaki to musi byc dla niego cios gdy teraz oskarza sie go o takie rzeczy, nawet jesli opowiadal ! To zrobil to w dobrym duchu, by nawracac niewiernych, nawet jesli to jest nagrane, czy zapisane, a nawet udokumentow2ane zdjeciami - to nie oglupiajmy sie - nie dajmy sie gazetom ! Przeciez to niczewgo nie dowodzi, mogl niesc slowo boze gloszone przez Papieża ! Rozmawiac z niewiernymi o papiezu, czy w tym cos zlego ? Podobnie z Ojcem Hejmo ! Jesli nawet wzial jakis pieniazek podczas studiow od jakiegos "ksiedza" to co w tym zlego ? Opowiadal o papiezu - tylko ! Ludzie, opamietajcie sie, skalamy pamiec o najwiekszych Polakach ! Dumach naszego narodu ! Dlaczego chcemy ich zniszczyc ? Epoka kolumbów, takich ludzi juz nie bedzie, bardzo zawistnym narodem jestesmy ! :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat mieszasz wszystko IP: 81.185.91.* 03.05.05, 14:55 Donosicielstwo pozostaje donosicielstwem i jest PODLE! Szczegolnie jak korzysta z przywilejow sutanny! Mieszanie JPII jest nie na miejscu! Czulostkowosc i Twoje tlumaczenia bylyby bardziej zrozumiale gdyby to wyszlo od Nich! Gdyby nie trzeba bylo mieszac w to IPN. Mogli przez 15 lat napisac prawdziwe pamietniki. Byli tacy co nie bali sie napisac; szkoda, ze nie w sutannie! Niewiadomo jeszcze czy prawdziwe ? Nikt ich nie chce zniszczyc: oni to robia najlepiej sami. Nie ma to nic wpolnego z zawiscia a Twoje ataki na narod, ze jest nie taki jakbysmy chcieli sa nam dobrze znane skadinad. Ze nie bedzie donosicieli w sutannach: tym lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: mieszasz wszystko IP: *.sympatico.ca 03.05.05, 15:32 Ukonczenie seminarium o niczym nie swiadczy. Wsrod ksiezy tez byli kapusie, ale niech sie do tego nie miesza byly sekretarz KC PZPR. Poza tym, gdzie sa dowody na wspolprace ks. Malinskiego z SB w czasach PRL-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat Re: mieszasz wszystko IP: 81.185.91.* 03.05.05, 15:50 Liczba mnoga nie dotyczy Malinskiego. Musialbys przeczytac reszte postow. Temat jest szerszy. I w takim aspekcie byla liczba mnoga. Nazwiska sa wlasciwie nieistotne,za wyjatkiem dla samych zainteresowanych. Jesli sa nislusznie ujawnieni bedzie proces i glosna rehabilitacja. Administracja polskiego kosciola katolicjiego juz sie o to postara! Nie ma obawy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:03 ks.Maliński jest dla mnie autorytetem i postacią niezwykłą i jak dla mnie nie musi udawadniać,że "nie jest wielbłądem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 09:44 Nie wierzcie w bzdury,nie niszczcie autorytetów takich jak Ks.Maliński,a możę chcecie by waszymi waszymi autorytetami byli tacy ludzie jak redaktor Grajewski z Kolegium IPN , zapytajcie więc o ich przeszłość,zapytajcie czy są tak bardzo bez winy {co to był Śląski Instytut Naukowy,kto był asystentem Wołczewa i kto to był Wołczew},pomyślcie dlaczego dopiero po Smierci Papieża opluwają Ks.Malińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z pokolenia JPII Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:36 Przecież nikt nie wierzy w te bzdury!!!Dla mnie (i dla wielu moich znajomych) ksiądz jest autorytetem...identyfikuję się z tym co ksiądz pisze w swoich książkach i artukułach...więc kilka wyssanych z palca tekstów nic nie może zmienić...więc nie dajmy się ludzie zwariować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Ks. Maliński: Zostałem uśmiercony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:40 szanujmy przyjaciół papieża... Odpowiedz Link Zgłoś