hanyszka Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 14:26 A ja wierze, ze osobie pryzwyczajonej zyc w troche innych warunkach ciezko jest zyc "po polsku". My na 3 osoby (ja,mąz i połroczny chlopczyk)mamy razem ok. 3500-3800 miesiecznie . To duzo i malo. Duzo, bo zyjemy godnie, placimy rachunki, starcza nam na jedzenie, ksiazki, kino, fajne ciuszki i dobry wozek dla malego. Malo, bo w najblizszym czasie musi tez starczyc na kredyt mieszkaniowy, malo bo niewiele mozna odlozyc z tego na pozniej, malo, bo zeby kupic uzywany samochodw dobrym stanie trzeba wziac kredyt,malo, bo nie mozemy w jednym miesiacu kupic garnituru dlas meza i butow dla mnie ... Ale generalnie nie narzekam, oby gorzej nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 14:33 Ja mam podobne łącznie z mężem dochody i dziecko niewiele starsze. Dobrze, że kwestia kredytu nas omija bo mieszkanie jest przyzwoite. I nie uważam żeby te 3500-3800 zł to była oszałamiająca kwota na trójkę. Na razie wydatki na dziecko nie są zbyt duże bo to niemowlę ale będą większe (opiekunka, przedszkole, zajęcia, sport). Mam dość drogie hobby, chcę wyjeżdżać poza miasto 2x do roku i nikt mi nie wmówi, że to jakiś luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Alfonso Po co tyle dzieci narobiliscie, teraz macie probl. IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 05.07.05, 14:37 Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 14:52 anne-marie22 napisała: > jestesmy z pochodzenia polakami; wyjechalismy w wieku okolo 5-7 lat za > granice;teraz wrocilismy, juz jako ludzie kolo 4ki > dostalismy prace, wydawalo sie nam, ze niezle platna > ale chyba nie znalismy realiow!!! > na nasza 7o osobowa rodzine zarabiamy lacznie 14 tys.. > i nie starcza > mieszkamy w bloku, 130 m2, 2 samochody / w tym 1 maly fiat panda oraz reault > megane/, dzieci ucza sie w panstwowych szkolach i brakuje... > > jak to jest? Faktycznie, jak na siedmioosobową rodzinę nie jest to zbyt wiele zwłaszcza gdy człowiek jest przyzwyczajony do zachodnich standardów. Będąc tylko z żoną wydaję na utrzymanie domu, dwóch samochodów i podstawowe wydatki około 10 000 PLN. I to naprawdę bez szaleństw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista [...] IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 14:55 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 14:59 Wzruszające. Przejdź się do GUS-u i poczytaj opracowania wydatków gospodarstw domowych za ub. rok. W 2004 r. najczęściej nabywanym sprzetem domowym był komputer, zaraz po nim zmywarka. Tego ludzie w skrajnej nędzy raczej nie kupują. Kto nabył te kilkaset tysięcy uzywanych samochodów sprowadzonych do kraju po wejsciu Polski do Unii? Też głodujący? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 20:15 Po czym sądzisz,że to akurat kupowali nędzarze?A gdyby nawet,to na pewno nie zmywarkę,a raczej komputer(przechodzony) dla dzieci.Kosztem zaciśnięcia pasa. Czyżbyś zazdrościł im tego przechodzonego grata,głupio mi odpisując?Co,mnie chciałeś dowalić?Mnie na razie stać jest na to i owo,ale staje w obronie tych których oszukano i doprowadzono do nędzy,bo nie jestem egoistą takim jak Ty. Nażartym i oprócz własnego nosa nic niewidzącego. Zresztą,bardzo bym się zdziwił gdyby w tym gusowskim opracowaniu było napisane,że najczęściej nabywanym sprzętem domowym był chleb czy też kiełbasa. Zauważyłeś,że cenzura wykreśliła mój post?Wiesz dlaczego? Czyżby dlatego,że nazwałem po imiemniu szyderczy wpis jakieś cwaniaczki,też takiej egoistki jak Ty,szydzącej z innych?Pięknie patrzycie na świat.Przeważnie,za każdym razem jak ktoś napisze w internecie,że nie starcza mu na chleb,to od razu odzywają się padalce wytykające tej osobie:"Nie masz na chleb ale na komputer i internet to masz"Nie widzisz w tym chamstwa i podłości,bo ja tak? Następnym razem głupio odpisując pomyśl,że ludzie kupili sobie coś wartościowego (może być komputer)bo mieli dobrze płatną pracę,którą stracili i teraz wegetują.I co! Mają ten komputer za bezcen sprzedać i kupić chleb?A co potem sprzedają? Oczywiście taki sobek,jak Ty tego nie zrozumie.Nigdy nie było tak aby syty zrozumiał głodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 15:05 Gość portalu: antypapista napisał(a): > Szkoda,że nie mam możliwości się z Tobą spotkać bo sprzyjemnością obił bym Ci > mordę za ten chamski nick.Dziwię się Wam internauci,że w ogóle odpisujecie. > Czyżbyście nie zauważyli kpiny,ze strony tej chamki,bezczelnie kpiącej sobie > z kilku milionów Polaków żyjących w skrajnej nędzy? świetnie rozumiem twoje oburzenie! przecież wszyscy mamy równe żołądki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 05.07.05, 20:22 > świetnie rozumiem twoje oburzenie! przecież wszyscy mamy równe żołądki! Nie,nie mamy równych żołądków,Ty masz większy i na pewno żresz jeden raz dziennie.Czyli od rana do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 06.07.05, 11:25 > Nie,nie mamy równych żołądków,Ty masz większy i na pewno żresz jeden raz > dziennie.Czyli od rana do wieczora. tak żarli chłopy i robole - a najwięcej tuż przed udaniem się do barłogu. oświecona burżuazja dba o zdrowie i żre racjonalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 13:54 Gó.. prawda,nie odwracaj kota ogonem,to niedożywieni chłopi i robole pracowali aby wyzyskująca ich burżuazja mogła racjonalnie,jak to ująłęś (raz dziennie jak to żartobliwie wcześniej ująłem),obżerać się. Powiedzenie:"Za króla Sasa,jedz,pij i popuszczaj pasa" odnosiło się właśnie do burżujów a nie chłopo-roboli,którzy przymierali głodem,bo jaśnie pan (takich właśnie Ty reprezentujesz) żarł za siebie i za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 06.07.05, 14:23 widzę, że wciąż żyjesz przeszłością i to dość odległą - możesz dławić się bezsilną wściekłością ale fakt jest powszechnie znany- tylko ludzie nieudolni są biedni. czasy stalinowskie za którymi tak tęsknisz i w których laniem w mordę można było zasłużyć na dostatnie życie już nie wrócą, ludziom będzie się żyło coraz lepiej a ostatnią przeszkodą jest tylko kościół katolicki, który jest hamulcem postępu i który szerzy zabobony wśród prostego, ciemnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 21:08 > widzę, że wciąż żyjesz przeszłością i to dość odległą - możesz dławić się > bezsilną wściekłością ale fakt jest powszechnie znany- tylko ludzie nieudolni > są biedni. czasy stalinowskie za którymi tak tęsknisz i w których laniem w > mordę można było zasłużyć na dostatnie życie już nie wrócą. Tylko nie mów hop,żebyś aby czasem nie musiał żebrać o kromkę chleba. Nieudolność jest pewną formą kalectwa tak jak niewidomy,głuchy itp.Nie oznacza to jednak aby ich wyzyskiwać i biedzić.Wystarczy nimi tylko mądrze i uczciwie pokierować a potrafią zrobić dużo pożytecznego czego nawet taki,udolny palant jak Ty,nie potrafi zrobić.Przeczytałem kiedyś w gazecie wywiad z bardzo udolnym, i bogatym facetem,tak samo wymądrzającym się jak Ty,którego los poczęstował groźnym wypadkiem.Konowały go wyleczyły,ale z pieniędzy i stał się biednym,niepełnosprawnym człowiekiem,korzystający z pomocy innych ludzi.Oby Ciebie coś podobnego nie spotkało,chociaż troszeczkę Ci tego życzę,żebyś miał nauczkę,boś młody i głupi.W PRL-u o takich ludzi dbano i nie pozwolono na ich ułomności żerować.Za Stalina też. > ludziom będzie się żyło coraz lepiej Masz na myśli takich jak TY cwaniaków?Być może,ale życie różne płata figle i może do tego dojść,że przyjdą nieudolni i dbiorą Ci to co na nich zarobiłeś. Podejrzewam,że nawet ci się taki stan rzeczy marzy.Świadczy o tym poniższe twoje zdanie. > a ostatnią przeszkodą jest tylko kościół katolicki, który > jest hamulcem postępu i który szerzy zabobony wśród prostego, ciemnego ludu. Aż mi się nie chce wierzyć,że tak "BE" mówisz o kościele.To dzięki kościołowi garstka burżujów się bogaciła wyzyskując ciemnotę prostego ludu,nie potrafiącego czytać i pisać.W myśl zasady:"Głupi ale mocny"wyzyskiwali tych ludzi a kler im w tym pomagał strasząc piekłem za kradzież pańskiej marchewki, z którego to grzechu się wyspowiadał o czym okradziony panicz się od księdza dowiedział.Komuna do minimum zlikwidowała analfabetyzm i jak mogła uświadomiała tych ludzi jak bardzo byli okradani i oszukiwani przez burżui i kler.To właśnie za Stalina kościół zostal sprowadzony do parteru,któremu ukrócono różki.Nie było to dobre dla jaśniepanów burżujów,którzy się buntowali.Tak więc w obronie prostych ludzi,trzeba było od czsu do czsu,wygarbować milicyjną pałą hrabiowski grzbiet.Co jest zrozumiałe,że pociotek hrabiowskiego rodu krytykuje te czasy. A nie zrozumiałe,że gani kościół,przyjaciela panów. Kończę już bo niepotrzebnie się rozpisałem a taki młotek i tak nie zrozumie o co chodzi.Skopiowałem Ci dla refleksji Międzynarodówkę żebyś mniej więcej wiedział (w co wątpię)o co mi chodzi. A tak przy okazji:Nie tęsknię w ogóle za czasami Stalinowskimi.A oburzyłem się na osobnika,który ironizując,narzeka,że nie starcza mu pieniędzy mimo,że na łebka wychodzi 2 000,00 zł./m-ąc.Gdy tym czasem ogromna rzesza na dwa tysiące zł.musi pracować 3 miesiące i po zapłaceniu różnych stałych opłat nie mają pieniędzy na życie.Ale zawsze znajdzie się taka kanalia jak Ty,która musi swoje pięć groszy,w postaci równych żołądkow,dodać.Później ma pretensje do mnie,że mu dowalam. M i ę d z y n a r o d ó w k a ============================ Wyklęty powstań, ludu ziemi ! Powstańcie, których dręczy głód! Myśl! nowa blaski promiennymi Dziś wiedzie nas na bój,na trud. Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata, Przed ciosem niechaj tyran drży! Ruszymy z posad bryłę świata, Dziś niczym-jutro wszystkim my. Ref. Bój to jest nasz ostatni, Krwawy skończy się trud, Gdy związek nasz bratni, Ogarnie ludzki ród. Nie nam wyglądać zmiłowania Z wyroków bożych, z pańskich praw. Z własnego prawa bierz nadania I z własnej woli sam się zbaw! Niech w kuźni naszej ogień bucha, Zanim ostygnie -przekuj stal! By łańcuch spadł z wolnego ducha, A dom niewoli zniszcz i spal! Ref. Bój to jest nasz ostatni..... Rządzący światem samowładnie Królowie kopalń, fabryk, hut, Tym mocni są,że każdy kradnie Bogactwa, które stwarza lud! W tej bandy kasie ogniotrwałej Stopiony w złoto krwawy pot Na własność do nas przejdzie cały, Jak należności słusznej zwrot. Ref. Bój to jest nasz ostatni.... Dziś lud roboczy wsi i miasta W jedności swojej stwarza moc, Co się po ziemi wszerz rozrasta, Jak świt, łamiący wieków noc. Precz, darmozjadów rodzie sępi! Czy nie dość żeru z naszych ciał? Gdy lud wam krwawe szpony stępi Dzień szczęścia będzie wiecznie trwał. Ref. Bój to jest nasz ostatni.... Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 06.07.05, 21:45 Tylko nie mów hop,żebyś aby czasem nie musiał żebrać o kromkę chleba. > Nieudolność jest pewną formą kalectwa tak jak niewidomy,głuchy itp. mówisz tutaj o wyjątkach potwierdzających regułę - zresztą po to ma się rodzinę aby pomogła, prawda? jeżeli odpowiednio wychowasz dzieci to bieda ci nie grozi niezależnie od wypadków losowych. no ale co ty możesz o tym wiedzieć stalinowski karle wychowany prawem pięści. > Masz na myśli takich jak TY cwaniaków?Być może,ale życie różne płata figle i > może do tego dojść,że przyjdą nieudolni i dbiorą Ci to co na nich zarobiłeś. nieudolni to rządzą polską od 45 roku do dzisiaj i zabierają mi większość moich dochodów aby wykarmić takich nieudaczników jak ty. ja jednak wierzę, że jeżeli każdy o siebie zadba to o wszystkich będzie zadbane. ty przedstawiasz postawę roszczeniową. wołasz o rybę a nie o wędkę i chcesz by to państwo ci dało. wstydziłbyś się, pasożycie! a o roli kościoła- nie widzę różnicy pomiędzy kościołem a komunizmem. po prostu nie lubię pasożytnictwa, obojętnie czy przystrojone jest w czarne czy czerwone piórka. A oburzyłem się > na osobnika,który ironizując,narzeka,że nie starcza mu pieniędzy mimo,że na > łebka wychodzi 2 000,00 zł./m-ąc.Gdy tym czasem ogromna rzesza na dwa tysiące > zł.musi pracować 3 miesiące i po zapłaceniu różnych stałych opłat nie mają > pieniędzy na życie.Ale zawsze znajdzie się taka kanalia jak Ty,która musi swoje > > pięć groszy,w postaci równych żołądkow,dodać.Później ma pretensje do mnie,że mu > > dowalam. > nikt nikomu nie broni dobrze zarabiać. ja z żoną wydaję miesięcznie na podstawowe potrzeby dziesięć tysięcy pln a zarabiamy dużo więcej. i nie obchodzi mnie absolutnie to czy ktoś inny zarabia 0pln czy 800pln. każdy jest kowalem swego losu. nie zamierzam się z nikim dzielić choć przyznam, że owsiak corocznie dostaje ode mnie okrągłą sumkę. i nie udawaj, że nie wiesz dlaczego komunizm walczył z kk. bóg komunizm jest bardzo zazdrosny i nie znosi dzielić się wiernymi. Tak więc w obronie > prostych ludzi,trzeba było od czsu do czsu,wygarbować milicyjną pałą hrabiowski > > grzbiet. rozumiem cię doskonale, chamie. gdy nie ma siły argumentu pozostaje argument siły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 14:26 > nikt nikomu nie broni dobrze zarabiać. ja z żoną wydaję miesięcznie na > podstawowe potrzeby dziesięć tysięcy pln a zarabiamy dużo więcej. i nie > obchodzi mnie absolutnie to czy ktoś inny zarabia 0pln czy 800pln. każdy jest > kowalem swego losu. nie zamierzam się z nikim dzielić choć przyznam, że > owsiak > corocznie dostaje ode mnie okrągłą sumkę. i nie udawaj, że nie wiesz dlaczego > komunizm walczył z kk. bóg komunizm jest bardzo zazdrosny i nie znosi dzielić > się wiernymi. Mnie też gó.. obchodzi ile ty zarabiasz.Ważne jest to ile płacisz ludziom,którzy pracują na Ciebie żebyś mógł ze swoją połowicą wydawać 10 tys.zł. na zachcianki,a nie na podstawowe potrzeby,podły złodzieju ludzkiej pracy. Dobrze,że nie napisałeś jeszcze,że ci nie starcza tych pieniędzy. Bo tym,na których żerujesz,jaśnie panienie chamie,na pewno nie wystarcza. I nie chwal się ile dajesz Owsiakowi bo tak się składa,że nie jestem zwolennikiem tej akcji,bo jest ona bradziej prowadzona na potrzeby tych lepiej urodzonych.Takie jest prawo zgniłego kapitalizmu aby zabrać tym co nie mają by dać takim pasożytaom jak Ty,którzy mają wiecej niż potrzebują.Żebyś to jeszcze, ty wysoko urodzony dupku,zarobił te pieniądze własnymi łapami to bym zrozumiał Twoją udolność,że tak się wyrażę. Ja też wierzę-myślę,że doczekam takiej chwili,jak będzięcie oddawać dobra,które nabyliście w formie wyzysku,kradnąc ludzką pracę.W cale się nie dziwię,że tytułujesz mnie stalinowskim karłem,chociaż nie wiem na czym polega wychowanie prawem pięści.Widocznie twój tatulek tak Ci naopowiadał,który jako pasożyt wyżarł się na tej komunie.Teraz rozumiem dlaczego nie lubisz pasożytnictwa.Aż się dziwię,że przez te 45 lat nieudolnego,peerelowskiego rządzenia,udało mu się spłodzić taką zdolną,pasożytującą na innych,pokrakę. Z wyrazami szacunku dla Waszej Wysokośći: Stalinowski popapraniec,wychowany prawem pięści. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 07.07.05, 15:23 podoba mi się twój podpis - ma być ironiczno-kpiący a jest zupełnie adekwatny do twojej pasożytniczej postawy. tak, pasożytniczej- bo to ja daję ludziom pracę a tacy jak ty, podli komuniści, wpędzili naród w biedę zabierając mu godność i umiejętności. twoje pokolenie- pokolenie chamów i bandytów, które pasło się na ludzkiej krzywdzie wmawiając ogłupionym ludziom, że żyją w robotniczym raju musi wymrzeć- i całe szczęście, że już niedługo natura sama rozwiąże ten problem a im szybciej to się stanie tym lepiej. i nie mów mi, że słabo płacę, co ty możesz o tym wiedzieć? specjaliści mają u mnie świetnie, fizyczna siła robocza ma grosze bo takie są prawa rynku i jeśli im się nie podoba to won- na ich miejsce znajduję następnych a ty podlecu dław się własną bezsilną wściekłością bo te haniebne czasy kiedy pasożytnicze chamy ogłupiały ludzi już nie wrócą. i żebyś miał jasność- nie jestem wysoko urodzony. pochodzę z rodziny inteligenckiej, która za peerelu klepała biedę bo nie umiała się przystosować do powszechnej korupcji i złodziejstwa jakie panowało za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 21:48 > podoba mi się twój podpis - ma być ironiczno-kpiący a jest zupełnie adekwatny > do twojej pasożytniczej postawy. tak, pasożytniczej- bo to ja daję ludziom > pracę a tacy jak ty, podli komuniści, wpędzili naród w biedę zabierając mu > godność i umiejętności. A mnie twój "capitalissimus" przypomina mi generalissimusa Stalina.Zgadza sie, dajesz pracę ale bez płacy lub,jak sam wspomniałeś, za marną płacę.Takie są realia,nie tyle rynku,co zgniłego kapitalizmu.Żeby mieć tak dobrze jak masz, podły pracozłodzieju trzeba było o to walczyć na grzbietach prostych ludzi,których nazywasz nieudolnymi.To Wy padalce walcząc z komuną,celowo wpędzaliście naród w biedę,tworząc puste półki aby obarczyć ten niedostatek winą komuny.Buntowaliście łotry ludzi pracy przeciw władzy a sami,przed milicyjnymi pałami,chowaliście się za ich plecami.Tak właśnie robili inteligenciki,z których jesteś spłodzony na ich obraz i podobieństwo,którzy nie mogli się pogodzić z tym ,że musieli pracować na swoje utrzymanie własnymi łapami zamiast żerwać na pracy innych,jak to teraz Ty robisz trutniu jeden. Jeszcze masz czelność chwalić się tym ile miesięcznie wydajesz na jakieś tam zachcianki wiedząc o tym,że całe rzesze ludzi nie mają co jeść.Za wczesnej komuny ludzie mieli co żreć mimo,że kraj był w ruinach.To Ci nieudolnni,jak ich nazywasz,odbudowali ten kraj ze zniszczeń a nie inteligenciki.Ci,wspierani przez kler,politykierowali i buntowali tych niedouczonych,których komuna nauczyła czytać i pisać. > twoje pokolenie- pokolenie chamów i bandytów, które > pasło się na ludzkiej krzywdzie wmawiając ogłupionym ludziom, że żyją w > robotniczym raju musi wymrzeć- i całe szczęście, że już niedługo natura sama > rozwiąże ten problem a im szybciej to się stanie tym lepiej. Moje pokolenie chamów i bandytów? A Twój tatuś i mamusia to jakie pokolenie reprezentują?Ja jestem synem rzemieślnika(kołodzieja-myślę palańcie,że wiesz kto to taki)a zatem te komplementy nie dotyczą mojej osoby. Wyżej napisałem kto żerował na ludzkiej krzywdzie.Wracając do mojego ojca to pracował na chlebuś sam,pomagał mu mój starszy brat,jako uczeń,nikt poza tym.Dlatego komuna mu nic nie zabrała,nie był wyzyskiwaczem,wybudował dom i nikt nie głodował.Tak samo byli traktowani jego koledzy,też rzemiślnicy(kowale,ślusarze,stolarze).Każdy z nich wybudował po wojnie dom.I mimo tego,jak sugerujesz reżimu komunistycznego, zmarł w wieku 93lata ze starośći a nie zgłodu.Też nie mógł ścierpieć przedwojennych wyzyskiwaczy i powojennych inteligencików. > i nie mów mi, że > słabo płacę, co ty możesz o tym wiedzieć? specjaliści mają u mnie świetnie, > fizyczna siła robocza ma grosze bo takie są prawa rynku i jeśli im się nie > podoba to won- na ich miejsce znajduję następnych a ty podlecu dław się > własną > bezsilną wściekłością bo te haniebne czasy kiedy pasożytnicze chamy ogłupiały > ludzi już nie wrócą. Otóż to,że nie wiem jak to zrozumieć,że niby słabo nie płacisz ale hołota ma grosze i jak im się nie podoba to won.Pięknie.Za komuny takiego czegoś nie było. A tym świetnie opłacanym specjalistą to żona?Bo chyba nie obcy. > i żebyś miał jasność- nie jestem wysoko urodzony. pochodzę z rodziny > inteligenckiej, która za peerelu klepała biedę bo nie umiała się przystosować > do powszechnej korupcji i złodziejstwa jakie panowało za komuny. Z rodziny inteligenckiej powiadasz? Za komuny nie było takiego pojęcia jak pochodzenie szlacheckie,magnackie czy inne cholerstwo,bo takie barchło praktycznie nie istniało,więc nie zmieniam zdania co do wysokości twego urodzenia.Poprostu jesteś wysoko urodzonym parchem inteligenckiego pochodzenia. Rodzinka za PRL-u klepała biedę bo nie mogła się przystosować do korupcji i złodziejstwa.Jak to mam rozumieć. Za złodziejstwo i korupcję to za komuny wieszano.Później,jak solidaruchy krytykując kodeks karny jako nieludzki i barbarzynski,doprowadzali do anarchii, złodziejstwo się nasilało i mamy je teraz.A,że przy okazji z tego złodziejstwa, jakie solidaruchy wywalczyły dla siebie,korzystają teraz postkomuniści mamicie umysły prostych ludzi,że to komuniści tak robią bo ich nauczyła kraść komuna. Takie bajki to dzieciom swoim opowiadaj a nie mnie.Okazja czyni złodzieja. Dlatego kradną bo nie wieszają. Jeżeli chodzi o mnie to w cale się nie dławie żadną bezsilnością i mam w nosie to,czy te czasy wrócą czy nie.Raczej nie wrócą,są niemodne.Ale nadchodzą gorsze czasy,czasy terroryzmu,chyba słyszałeś co wydarzyło się dziś w Anglii.To kapitalistyczna zachłanność stworzyła tego typu zagrożenie.U nas też do tego dojdzie nie łudź się,że nie.Więc nie mów hop(powtarzam to ponownie)bo wyżej kutasa nigdy nie podskoczysz.A przydała by Ci się jakaś nauczka za bezczelność i chamstwo.Bo niej jest tyle chaniebne i podłe to ile wydajesz pieniędzy na zachcianki,tylko to,że się tym chwalisz publicznie godząc się z tym,że może to przeczytać osoba wiążąca ledwo koniec z końcem,którą tą podłością tę osobę upokorzyłeś.Nie mnie.Ja tylko stanąłem w obronie takiej osoby.Chciałem dać tej idiotce do zrozumienia,że źle zrobiła pisząc o swoim niedostatku mając dochód 2000 zł.na łebka.Ona to zrobiła celowo by okpić,te właśnie żyjące w nędzy osoby. I to mnie właśnie zdenerwowało.A Ty do mnie się przyczepiłeś zamiast poprzeć mnie lub w ogóle się nie odzywać.Jesteś takim samym chamem jak ona.Gó.. mnie obchodzi ile zarabiasz,zostaw to dla siebie.Zachowuj się chociaż godnie w stosunku do tych,którzy żyją w nędzy i nie kpij z nich.Bo w pewnym sensie do ich nędzy się przyczyniłeś. I nie udawadniaj mi jak było kiedyś,kiedy cię na świecie nie było bo ja żyłem w tym okresie i wiem jak było i widzę jak jest teraz.Więc mogę porównać.Jest gorzej.Teraz najlepiej zwalić jest wszystko komunę.Młode pokolenie,które tych czasów nie pamięta,kupuje tę antypeerelowską propagandę. Wszyscy kradli,nic nie robili,czy się stoi czy leży itp. pierdoły.Ciekawe kto odbudował kraj,kto z elektryfikował wsie i miasteczka,kto zlikwidował analfabetyzm,kto pobudował drogi i trakcje elektryczne na PKP,które są teraz niszczone,kto pobudował fabryki,dziś za bezcen sprzedane lub rozkradzione itp. Chyba krasnoludki te dobre uczynki zrobiły.No bo na pewno nie inteligencja z przedwojennych wyższych sfer.Prawda palancie? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 06.07.05, 21:49 A gdzie są nuty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 14:28 A po co Ci nuty jak nie umiesz śpiewać. Czytając lepiej zrozumiesz aniżeli śpiewając. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 07.07.05, 21:58 Umiem bardzo ładnie spiewać, własnie. No bo jak piosenka to i nuty - i nie ma tu czego rozumieć. PS Pierwszy raz w zyciu widze prawdziwego bolszewika ................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 22:34 Masz dobry wzrok.Więc zaśpiewaj,może usłyszę.Skoro mnie widzisz to chyba widzisz te nuty,które przyłożylem do ekranu monitora. Poza tym:Któż to taki w/g Ciebie ten bolszewik. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 07.07.05, 22:40 No Ty. Chcesz wprowadzać dyktaturę proletariatu przez rewolucję i przejmowanie siłą majątków. Dotąd czytałam o tym tylko w książkach, teraz widzę, że faktycznie myśl leninowska ma zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 08.07.05, 21:27 Tak.Jeśli nabyte są w nieuczciwy sposób. Głupiutka jesteś skoro jeszcze nie zauważyłaś grabieży majątku narodowego i powiększanie go poprzez wyzysk. Bardzo nieuważnie te książki czytałaś. Bo gdybyś się bardziej skupiła w ich czytaniu to zauważyłabyś,że majątki zabierano złodziejom a nie ludziom,którzy nabyli je pracą własnych rąk,nie cudzych.Żerowanie na cudzej pracy,nie płacenie pensji za pracę,też jest radzieżą. Przeczytaj jeszcze raz tę Międzynarodówkę uważniej (o nutach nie myśl).Tam jest napisane komu zabierano.Tylko czytając, myśl głową a nie dupą bo znowu nie zrozumiesz. Miałaś mi powiedzieć kto to taki w/g Ciebie bolszewik,bo ja nim nie jestem.Nigdy nim nie byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 08.07.05, 21:29 Przykro mi, ale z chamem nie rozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.sieroszewice.sdi.tpnet.pl 09.07.05, 12:43 To już nie jestem bolszewikiem,tylko chamem? Dziękuję za przemianowanie. Zawsze uważałem i uważam nadal,że do chamów należy się odnosić po chamsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:25 a ja zarabiam 900zł na rękę i jakoś mi wystarcza... na opłaty... i coś podobnego do jedzenia : ) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 15:28 Jeśli musi to starcza. I co szczęśliwa jesteś tego powodu? Może warto pomysleć o zmianie pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
smileforme Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 15:53 triss_merigold6 napisała: > Jeśli musi to starcza. I co szczęśliwa jesteś tego powodu? Może warto pomysleć > o zmianie pracy? Może jest szczęśliwa? Może się cieszy z tego, co ma? Masz te swoje 3 tyś z hakiem i myślisz, że możesz zadawać durne pytania?? Szanuj czyjąś pracę...nawet za 900 zł/mies. bo kiedyś możesz takiej potrzebować (czego Ci nie życzę) Ech...pustogłowie... Odpowiedz Link Zgłoś
anne-marie22 raz jeszcze ja 05.07.05, 15:50 -------------------------------------------------------------------------------- witam wszystkich sledzilam watek, choc milczalam... smutne jest to co piszecie, w kazdym zreszta konspekcie.. nie napisalam wczesniej, ze: 1.ze jest to zarobek brutto 2.mamy koszty dzialalnosci mojej firmy /ok 1500zl/miesiac/ 3.mieszkamy w warszawie 4.nie mamy nikogo do pomocy-zadnej ukrainki do sprzatania, niani do dzieci /zreszta juz spore-6-20lat/ 5.jemy w domu, gotujemy wspolnie i NIE jadamy slimakow, sushi, wegorzow itp 6. ubrania-najczesciej nosili jedno po drugim-teraz juz ciezko tak dzialac 7. nie oczekujemy luksusu, chcemy zyc godnie, kino-najczesciej ogladamy filmy pozyczane od znajomych-ale kto ma na to czas..?? 8. urlop-w tym roku III raz po przeprowadzce-tylko w polsce-argoturystyka ..... sadze, ze wiekszosc wypowiadajacych sie to single zarabiajacy po 5-10tys zl/miesiac no nic, pozyjemy jeszcze pare miesiecy tutaj i zobaczymy..pewnie wrocimy do naszej normandi... caluje was mocno i tych przychylnych oraz myslacych i tych, ktorzy maja mnie za snoba lub ..... Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: raz jeszcze ja 05.07.05, 16:07 Rozumiem, że macie ok. 9000PLN na rękę? To na siedmioosobową rodzinę naprawdę niewiele jeśli chce się żyć na przyzwoitym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Do Anne-Marie 05.07.05, 16:24 Mam podobny dylemat co ty, tez jestesmy po 40-tce, chcialbym na jakis okres wrocic do Polski, sprobowac zainwestowac. Jeden problem odpada mi z glowy, gdyz wrocilibysmy tylko z zona i synem, i bedziemy dysponowac stalymi dochodami w wysokosci ok. 8 tys zlotych miesiecznie netto(Ok 2 tys euro). Mamy tez troche pieniedzy 50 tys euro na rozwiniecie dzialanosci w Polsce, nie bardzo wiemy co robic. Mamy tez ewentualna deske ratunku, bo zostawiamy mieszkanie wlasnosciowe na zachodzie, wiec w razie niewypalu mozemy wrocic. Na poczatku nie wiem jaki statut wybrac, bo nie chce zrezygnowac z zachodniej pomocy medycznej, wiec w te 8 tys, wchodza skladki na ubezpiecznie socjalne na zachodzie, inaczej bylo by min 20% wiecej) bo w Polsce nie mam jeszce rozeznania, co zwracja, a co nie (z tego co slysze to, chyba prawie nic). Czy mozesz mi napisac w jakiej branzy prowadzicie dzialanosc? Jak z polska medycyna(sluzba zdrowia)? Moze ktos ma tu jakis pomysl na zainwestowanie w Polsce. Dziekuje i pozdrawiam Jean-Michel Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: Do Anne-Marie 05.07.05, 16:26 Pozdrowienia z Nordu Francji Jean-Michel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Do Anne-Marie IP: *.acn.waw.pl 05.07.05, 17:37 Polskiej służby zdrowia praktycznie nie ma, jest martwa. Teraz w szpitalach Mazowsza musisz placic za operacje. Do przychodni mozesz sie dostac i czekasz w kolejce (ale tak bywa wszedzie) ale jakosc uslug jest bardzo marna (lekarze cie olewaja po prostu, tak malo zarabiaja). Jak juz sie doczekasz na zabiegi (kilkanascie miesiecy) to wtedy jest lepiej, ale luksusow sie nie spodziewaj. Z tego wzgledu ja bym zostal we Francyji. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEGAFUS PUKNIJCIE SIE W GLOWE. INNI TYLE MAJA NA ROK+RE+ IP: *.w83-192.abo.wanadoo.fr 05.07.05, 16:31 jak moze wam na miesiac nie starczac? to co wy jecie? chyba same slimaki rekiny i kalamarnice a to popijacie oryginalnym szampanem hahahaha inni tyle maja na pol roku albo na rok na taka sama ilosc osob i jakos im musi starczyc a wy? hanba nie macie problemow z kasa i jeszce narzekacie WSTYD. JEZELI CHCECIE TO POPROWADZE WASZE "skromne" GOSPODARSTWO I JESZCE DLA MNIE ZOSTANIE MOJ ADRES lepszapolska@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: PUKNIJCIE SIE W GLOWE. INNI TYLE MAJA NA ROK+ 05.07.05, 16:45 Bredzisz. 14 tysięcy na rok dzielone na 7 osób. Wychodzi circa 166 zł na osobę miesięcznie. Za tyle nie ma mozliwości przeżycia, chyba, że ktoś ma własne gospodarstwo rolne i je to co wyhoduje oraz uzbiera. Jesli na rękę mają ok. 9 tysięcy na 7 osób to poniżej 1000 zł na osobę/mieś. Mało biorąc pod uwagę normalne wydatki na dzieci (ubrania, buty, książki, prezenty świąteczno urodzinowe, dentystę, fryzjera, zajęcia pozaszkolne, języki, wakacje, sprzęt sportowy, zabawki, przywoite jedzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: PUKNIJCIE SIE W GLOWE. INNI TYLE MAJA NA ROK+ IP: *.acn.waw.pl 05.07.05, 17:43 triss_merigold6 napisała: > Bredzisz. 14 tysięcy na rok dzielone na 7 osób. Wychodzi circa 166 zł na osobę > miesięcznie. Za tyle nie ma mozliwości przeżycia, chyba, że ktoś ma własne > gospodarstwo rolne i je to co wyhoduje oraz uzbiera. > Jesli na rękę mają ok. 9 tysięcy na 7 osób to poniżej 1000 zł na osobę/mieś. Cos z matematyka na bakier triss i to powaznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane Re: PUKNIJCIE SIE W GLOWE. INNI TYLE MAJA NA ROK+ IP: 195.217.52.* 05.07.05, 17:58 Triss pewnie odliczyla jakies koszty stale (np. prowadzenia firmy), ktore maja sie nijak do utrzymania rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: PUKNIJCIE SIE W GLOWE. INNI TYLE MAJA NA ROK+ 05.07.05, 19:26 Anna Maria napisała,że mają na rękę ok. 9 tys i dlatego tę kwotę podzieliłam na 7 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 16:43 Slimaki, to bardzo tanie jedzenie. Hodujesz sama, pod szklem w wilgotnym miejscu, zjada toto pare lisci salaty. Mozesz hodowac na balkonie, pycha tylko przywiez oryginalne z burgundi sa lepsze do zaprowadzenia hodowli na domowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: 195.217.52.* 05.07.05, 17:20 ... no i w pewnym sensie pomysl na biznes juz masz. Hodowla slimakow w PL (salata tansza i byc moze ekologiczna), wysylaj "zbiory" do FR albo zrob konkurencje tanszymi slimakami w PL (z tego co pamietam sa niebotycznie drogie) A tak na serio - czy poza sentymentem cos Was ciagnie do prowadzenia biznesu w PL ? Po lekturze dzisiejszej GW (Petrolot, Zabka ...) - mnie coraz mniej. Juz nawet nie sentymenty, bo zdrowia szkoda ... Amicalement, Kane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dl Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 17:28 14 tysięcy??? Ludzie to jesteście wybrańcami losu. Są tacy w tym pieprzonym kraju, którzy nie mają 1.400 na rodzinę i muszą przeżyć. Jedyna rada uciekać stąd jak najdalej. Tutaj nigdy nie będzie normalnie. Może Polacy są pracowitym narodem i niegłupim, ale nie mamy odpowiednich ludzi, którzy potrafiliby tym wszystkim zarządzać. Wystarczy poczytać gazety, posłuchać wiadomości... tylko korupcja, przekręty.Przecież na to ktoś musi zarobić, aby ukraść mógł ktoś.No więc pracujemy, my wszyscy, garb rośnie , a efekty marne... Oto Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia-93 Przykro mi za innych... 05.07.05, 21:10 Ludzie! To jest kasa brutto! Odliczcie podatek. Zostaje chyba 9800. Teraz odjąć za mieszkanie, prąd, wodę, gaz itd. Teraz za naprawę aut. Dzieci potrzebują trochę więcej, np. McDonalds, Pizza Hut. KFC itp.,słodycze od czasu do czasu. Wiem z doświadczenia, bo jestem dość młoda:-b Więc podzielić na 7, niewiele zostaje. W mojej rodzince jest 5500 plus moje (niewielkie, 86zł) stypendium szkolne raz na pół roku.Jednak fajnie żyjemy, na nic nam nie brakuje. Rodzice zdecydowali się tylko na mnie, więc 3 osoby. Autorka chciała tylko porównać, czy ma narzekać, czy nie, więc nie wiem, po co się męczą niektórzy, by pisać te bzdury. Zgadzam się, że jesteście wybrańcami losu,że tyle zarabiacie, ale macie też wydatki. nie zazdroszczę. Radzę wam uciekać z Polski gdzieś na drugą połowę globu lub dalej, bo nie dorobicie się niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euzebzencjusz Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.acn.waw.pl 05.07.05, 17:28 Ani Marysi komentarz traci prowokacja. Jesli to prawdziwe pytanie o sytuacje w Polsce, odpowiem ze 14 tys (zakladam PLN) to wyzsza srednia dla Warszawy. Procentowo malo ludzi tak naprawde zarabia 7 tys (nawet brutto, nawet w Warszawie) Jesli macie mieszkanie 130m2 (w Polsce to spory metraz), 2 samochody sredniej klasy i czworke dzieci to moge sie zgodzic, ze te 14 tysi brut moze nie wystarczac. Ale to jest jedynie wina braku kontroli przeplywu kasi. Za 14 tys pln brutto mozna z kontrola bez niepewnosci ze nie starczy, zyc w siodemke. Tak czy inaczej, to nie jest jakas porazajaca kwota, no bo jak porownac prezesow bankow polskich (600 tys PLN/ mc) do rencistow czy emerytow (500 - 2000 PLN/ mc). Srednia w Warszawie moze byc kolo 3000. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Wystarczy myśleć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 17:34 Odpowiadając na Twoje pytanie-zarabiacie całkiem nieźle. Na polskie realia za taką kasę można sobie pożyć. To co napisałaś w ostatnim poście jest poprostu śmieszne. Rzeczywiście powinniście zastanowić się, gdzie przepuszczacie kasę... Bardzo ważną sprawą jest to, co uważasz za "normalne" a co "luksusowe" życie. Ciekawe, gdzie jest wg was granica?? Czy luksusem jest spełnianie wszelkich "zachcianek" typu basen, imprezki, perfumy itd. czy jest to normą? Bo jeśli jest normą - to proszę o odpowiedź - CO JEST LUKSUSEM? Cała dyskusja jaka się wywiązała wynika właśnie z tej granicy - co jest luksusem, a co normą (czyli czymś bardzo potrzebnym w życiu. Nie mówię o niezbędnym minimum do przeżycia). Prawdopodobnie liczysz kasę jaką masz wydać na większe wydatki, ale kupę kasy idzie na pierdółki - np. batony itp. (ty sama wiesz na co). Jak to przeanalizujesz i policzysz, to będziesz wiedziała gdzie jest kasa. I przede wszystkim - odpowiedz sobie na pytanie: co jest normą, a co jest luksusem i czy to wszystko naprawdę ci potrzebne. Żeby takie zarobki nie starczały na życie, to trzeba naprawdę się postarać i nie potrafić zarządzać pieniędzmi - to jest moja odpowiedź. A jeszcze dodam jedno spostrzeżenie - Twój post wywołał tyle burzy, ponieważ czytając go odnosi się wrażenie/jest się pewnym, że jesteście niezaradni i przepuszczacie dużo kasy (a tego w Polsce się nie lubi) i macie ograniczony punkt widzenia do własnego nosa. Sorka, ale taka właśnie wyszła reakcja ludzi na forum i moja też. A swoją drogą też bym tak chciała. Inne problemy mają ludzie z kasą, a inne ludzie bez kasy. Czyli każdy ma jakieś swoje problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euzebzencjusz Re: Wystarczy myśleć IP: *.acn.waw.pl 05.07.05, 17:46 O, krotko, zwiezle i na temat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann mam nadzieje ze nie uwazasz ze chodzenie na basen IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.07.05, 19:49 jest luksusem?!! bo ja uwazam, ze "sportowanie" sie jest czlowiekowi niezbedne.Jesli kogos na to nie stac, to znaczy ze jest ubogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wies Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.1dial.com 05.07.05, 18:17 To ile zarabiasz tam w Ameryce bo tu to $4ooo to jest duzo . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.tvgawex.pl 05.07.05, 18:35 Jak najwiecej... do anne-marie22: tylko ty wiesz, jak to jest nie moc utrzymac rodziny za 14 tys. mies. Jednak faktem jest, ze do samego zycia naprawde niewiele potrzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:15 U mnie jest ok.500 zł na osobę, nie nażekam. Może i nie chodzę do pubu codziennie, ale na wszystko (prawie) mi starcza. A i jeszcze zdołam na wakcje odłożyć - choćby na tydzień. Łatwiej jest samemu - bez rodziny. Tak myślę. POzdrawiam -- Moja Tułaczka Po Świecie cyclista.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ompo Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.SM.osi.pl 05.07.05, 19:26 rzućcie używki, gotujcie i sprzątajcie sami, kupujcie po zastanowieniu nad ceną ... a drobną część z tego co zaoszczędzicie oddajcie biednym. Będziecie szczęśliwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann kiedyś trzeba zarabiać IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.07.05, 19:53 " rzućcie używki, gotujcie i sprzątajcie sami, kupujcie po zastanowieniu nad > ceną ... a drobną część z tego co zaoszczędzicie oddajcie biednym" A NA ZAROBIENIE 14TYS NIE BEDZIECIE MIEC WTEDY CZASU.DOBA MA 24 GODZ.,A CZLOWIEK OGRANICZONA WYDAJNOSC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.retsat1.com.pl 05.07.05, 19:42 nie mam pojęcia jaka to miała by być kwota, bo to pewnie zależy od miejscowości w której się żyje, ale moje wyobrażenie o przyzwoitych zarobkach jest jedno - powinniśmy zarabiać tyle, żeby nam wystarczało na wszystkie opłaty wraz z kredytami jeśli mamy życzenie takowe spłacać, na przyjemności - niezależnie od tego czy jest to piwo w pubie czy kino czy teatr bo to zależy od gustów; na to że jak pójdę do sklepu to nie zastanawiam się czy wziąć ser czy oliwki bo na jedno i drugie mnie nie stać; i na to żeby móc zapewnić sobie i swoim dzieciom takie zajęcia nieobowiązkowe na które mają ochotę a nie zastanawiać się czy zapisać się na angielski, czy sfinansować dziecku basen czy mąż może jechać na konkurs związany z jego zainteresowaniami. Człowiek nie powinien być stawiany przed takimi wyborami, choćby dlatego, że każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby i to nie my powinniśmy naginać się do pieniędzy ale powinniśmy mieć płacone tyle aby żyć godnie. Trochę się rozpędziłam i może zagmatwałam moją wypowiedź ale praca urzędnika państwowego za 1200 zł miesięcznie brutto może być źródłem rozgoryczenia. Najbardzie żałosne jest to że ukończyłam dwa kierunki studiów dziennych licząc na to że to pomoże mi w życiu i zapewni leprzy byt - ha ha, dziś cieszę się że że mam pracę, i to taką, którą bardzo lubię i wcale nie chcę jej zmieniać chcę tylko żeby mi za moją wiedzę i wysiłek godnie płacili. a tak na marginesie mój odpowiednik w niemczech zarabia ok. 2 tyś euro, a w angli ok 2 tyś funtów, a ja głupia marzę żeby zarabiać 2 tyś. złotych czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 19:44 Tak, W Polsce jest to normalne, bo Polska jest biednym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
anne-marie22 Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 21:29 tak, posypalo sie na moja glowe a czy ja kiedykolwiek powiedzialam, ze nam brakuje na chleb?/sama pieke/ nie, to chydzi tylko o to, abym mogla 1.dac dziecku na kino /oni musza/ 2.na nauke angielskiego 3.na- wlasnie basen, kupic rower, bo stary ma 10 lat 4.zbadac CALEJ PIATCE oczy-chyba za duzo siedza przy kompie 5.zrobic sobie mammografie 6.cytologie 7.isc do fryzjera /ja obcinam wlosy moim dzieciom-oni mi :))/ 8. kupic czasami krem lepszy niz /skadinnad swietna/ ziaja.. 9. zajac sie swoimi zylakami /5 ciąż!/ 10. regularnie chodzic do dentysty..lakierowac zeby dzieciom /co naprawde jest wazne/ 11. pochodzic z najmlodszym synkiem do masazysty-kreglarza-ma skrzywienie kregoslupa i potrzeba okolo 20u zabiegow po /!/ 80zl za 20 minut 12. wyleczyc tradzik córki 13. itd, itp.. na chleb i tania szynke , żólty ser, z tesco-nam starcza, nie martwcie sie o nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:52 wszystko zalezy od tego gdzie sie mieszka w jaki,m regionie : ja wegetuje w galicji u Rokity sadze burki , mam konia ktory zre owies zasiany przez ukraincow ,samochod ktory jezdzi na olej opalowy ,z zyta wyrabim ekopaliwo ktore dolewam do jablecznika i wychodzi taniej ,hoduje swinie aby ja zezrec i mam smalec do posmarowasnia ,susze liscie tytoniu aby zaoszczedzic na akcyzie zarabiam na 4 osoby 800 zl netto starczy na prad i inne podatki zrec musze z tego co zasieje i zbiore Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 20:01 anne-marie22 napisała: > jestesmy z pochodzenia polakami; wyjechalismy w wieku okolo 5-7 lat za > granice;teraz wrocilismy, juz jako ludzie kolo 4ki > dostalismy prace, wydawalo sie nam, ze niezle platna > ale chyba nie znalismy realiow!!! > na nasza 7o osobowa rodzine zarabiamy lacznie 14 tys.. > i nie starcza > mieszkamy w bloku, 130 m2, 2 samochody / w tym 1 maly fiat panda oraz reault > megane/, dzieci ucza sie w panstwowych szkolach i brakuje... > > jak to jest? Przecież to zwykła prowokacja dziennikarska. Takich bzdur dawno nie czytałem bo nawet na zachodzie np. w Niemczech za takie pieniadze można calkiem nieżle żyć. Nastepnym razem więcej polotu i wyobrażni panno anne-marie22! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann i dlatego nie mam dzieci IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.07.05, 20:03 wynajęcie mieszkania 42m2: 1200 woda,prąd,gaz,telefon: ok. 300 bilet miesięczny: ok. 60 jedzenie: ok.800/os basen 2razy w tygodniu: ok 100 kosmetyki:... fryzjer:... dentysta:... lekarz:.... kurs angielskiego:... za warunek na studiach:... wesele koleżanki:... rower na lato:... benzyna na wyjazd do rodzicow:... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja no tak IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.07.05, 20:08 jesli mieszkanie i samochody macie splacone, to powinno wam wystarczyc na godne zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: no tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:49 A sio!! Nie podszywaj się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja 1 Re: no tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:36 ja tez czasem sie tak podpisuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pointer0 Re: nie rozumiecie tematu IP: 83.168.104.* 05.07.05, 21:13 Tematem postu nie jest ile potrzebne jest pieniedzy by przezyc do nastepnego miesiaca, tutaj zgodzimy sie, ze niektorzy maja na ten cel drastycznie malo srodkow a inni wiecej. W tym przypadku chodzi o jakis punkt odniesienia. Nalezy sie zastanowic co oznacza sformuowanie "aby starczylo", w moim odczuciu autorce postu chodzilo bardziej o kwote jaka nalezy zarabiac aby zapewnbic sobie pewien standard zycia porownywalny do krajow rozwinietych. Po co ta zawisc / zazdrosdc / zadziwienie czy wrecz agresia. Prawa jest taka, ze aby mozna bylo pozwolic sobie w polsce na cywilizywoany standard zycia, czyli korzystanie z niego w sposob nieobiegajacy od krajow rozwinietych, czyli oszczedzac troche kapitalu, planowac wieksze wydatki, zakup mieszkania, urlop, wyjscie do restauracji, pojscie do kina wtedy kiedy ma sie na to ochote, czy nie wydawanie w mcdonaldzie na jeden banalny posilek rownowartosci 4 godzin pracy. Moim zdaniem taka kwota okolo 3500 pln / osobe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
control Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 21:15 miesięczne wydatki na 4-osobową rodzinę (ojciec, matka, dwoje dzieci w wieku uczniowsko-studenckim) - koszty domu - media, ogrzewanie, jakies drobne naprawy itp. - 1 000 - telefon (domowy + 4 gsm) - 1.000 - eksploatacja dwóch samochodów średnio 1500 km każdy - 1.500 - inne koszty samochodów (ubezpieczenia, przeglądy) - 1.500 - jedzenie w domu - 30x 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pointer0 Re: nie rozumiecie tematu 2 IP: 83.168.104.* 05.07.05, 21:17 W ten sposob mozna zamienic kazda dyskusje w absurd. Na przyklad na temat: "co powinny jesc koty" mozna przeciez odpisac, ze to niemoralne, zeby sie na tym zastanawiac skoro niektorzy ludzie nie maja co jesc. A reklamy pokarmow dla kotow to w ogole powinny byc zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Do Anne-Marie 05.07.05, 21:22 Troche mi Twoj post wyglada na prowakacje chère Anne-marie. We Francji 5 dzieci maja albo bardzo bogaci ludzie albo bardzo biedni, zeby otrzymywac alokacje familijne na te dzieci. Jak sa male to wychodzi drugia srednia pensja, a zeby pozwilic sobie na gosposie we Francji, ktora zajmnie sie tak liczna rodzina, to wydatek min. 800-1000 euro/miesiecznie, na czarno (jesli oficjalnie na bialo dorzucisz skladki socjalne to nigdy by Was stac nie bylo na taki lusksus we Francji, dobrze o tym wiesz). Sadze wiec, przepraszam za wyrazenie, ze nie byliscie najlepiej sytuowani finasowo we francki, dodatki na dzieci sie wam skonczyly wiec kierunek wschod, wiec nie marudzcie. Ja bym wrocil do Polski pod warunkiem, ze mam to mim. godne zycie za 16 tys na trzy ososby, jesli zainwestuje 50 tys euro to musi mi to przyniesc przynajmniej tyle ile we Francji, czyli 2 tys euro brutto na miesiac, razem z moja prezdrenta 16 tys na 3 osoby netto. Zrobilem business plan na dzialalnosc we Francji przy inwestycji 50 tys euro, i 20 tys kredytu, ta inwestycja (jest to franchise) przynosilaby mi 2 tys euro netto, czyli do Polski pojade jak bede mial godziwe zycie, czyt. luksusowe, bo zonka moze sobie kupic pefumy jakie chce,ona i syn chodzic na fitness, mozemy jechac 2 razy do roku na egzotyczne wakacje; jesli sie nie uda, to nie problem, mam kase zabezpieczona w mieszkaniu wartym 300 tys euro. Ciekawe, ze nic nie odpowiedzialas na moj post. Odpowiedz Link Zgłoś
anne-marie22 zle sie wstawilo.. 05.07.05, 21:30 -------------------------------------------------------------------------------- tak, posypalo sie na moja glowe a czy ja kiedykolwiek powiedzialam, ze nam brakuje na chleb?/sama pieke/ nie, to chydzi tylko o to, abym mogla 1.dac dziecku na kino /oni musza/ 2.na nauke angielskiego 3.na- wlasnie basen, kupic rower, bo stary ma 10 lat 4.zbadac CALEJ PIATCE oczy-chyba za duzo siedza przy kompie 5.zrobic sobie mammografie 6.cytologie 7.isc do fryzjera /ja obcinam wlosy moim dzieciom-oni mi :))/ 8. kupic czasami krem lepszy niz /skadinnad swietna/ ziaja.. 9. zajac sie swoimi zylakami /5 ciąż!/ 10. regularnie chodzic do dentysty..lakierowac zeby dzieciom /co naprawde jest wazne/ 11. pochodzic z najmlodszym synkiem do masazysty-kreglarza-ma skrzywienie kregoslupa i potrzeba okolo 20u zabiegow po /!/ 80zl za 20 minut 12. wyleczyc tradzik córki 13. itd, itp.. na chleb i tania szynke , żólty ser, z tesco-nam starcza, nie martwcie sie o nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zle sie wstawilo.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 21:51 Uprzedzam, że to nie złośliwie: to na co wam cała kasa idzie?? Tylko na jedzenie i opłaty? Bo badania i choroba dziecka to jednak pewne "wydarzenia" w ciągu roku. A teraz jestem pewna, że to prowokacja: już sobie wyobrażam, jak dzieci strzyżą swoją mamę (domyślam się, że jak się ma takie zarobki, to firma wymaga jakiegoś wizerunku) i jak ona wygląda. Myślę, że nie warto prowadzić dalej tego wątku :( Lipa... Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: Do Anne-Marie 05.07.05, 21:33 A mozesz mi zdradzic tajemnice, ile zarabialiscie we francji, ile wam dawal CAF na dzieci, i kto je pilnowal, bo pilnowanie jednego dziecka przez "assistante maternelle agréée" kosztuje min. 500 euro od dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
anne-marie22 Re: Do Anne-Marie 05.07.05, 21:36 uprzedze moze zlosliwcow, za ja wiem, ze te dzieci to nie z kapusty... Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: Do Anne-Marie 05.07.05, 21:38 Wiesz co nie omijaj konkretnych pytan, bo sie blaznisz. Comprends-tu bien le français oui ou non? Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: Do Anne-Marie 05.07.05, 21:40 jean-michel napisał: > Wiesz co nie omijaj konkretnych pytan, bo sie blaznisz. Comprends-tu bien le > français oui ou non? Ton bla bla, tu peux le fourrer aux Polanais, moi je ne mange pas ce pain-là. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: Do Anne-Marie 05.07.05, 21:47 Alors quoi, toute ta vie, tu l'a passé en Normandie, et tu ne sais pas faire une phrase en français? Je vais te démasquer, Française de mes couilles! Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Rachunek bogatego 05.07.05, 21:56 Ja Ciebie dobrze rozumie, bo mmy z zona 6-7 tys euro-oboje po studiach). Ponieawz we francji jest wywalanka na wczesniejsza rente moge isc na przedrente 2 tys euro (50% moich zarobkow) wiec sie zastanawiam, czy warto, czy nie jesli wzialbym kierunek est. Ale Anne-Marie napewno tu 7 tys euro nie zarabiala z mezem, bo by im alokacje dorzucaly z 2,5 tys euro na miesiac czyli mieliby 10 tys euro na miesiac, wiec nie wyjechaliby. Narobili dzieci jak araby, bo to sie oplaca jak dzieci sa male, dochodzi druga srednia krajowa francuska. dzieci podrosly, i laba sie skonczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Do Anne-Marie 05.07.05, 22:00 Jak rzeczywiscie cale zycie zyliscie we Francji, to moze sklecisz jakis post na poziomie, po francusku, zeby zobaczyc to Wasze zfrancuzczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Rachunek bogatego IP: *.qdnet.pl 05.07.05, 22:06 Witam ale rachunek bogatego to mój tytuł byłem pierwszy o pare minut Pozdrawiam rodaka z Francji -obawiam sie ze Twoja interlokutorka to "że ne parlapa franse" - ja zreszta tez (niestety ale moze byc angielski, rosyjski lub niemiecki) Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Do Chrisa 05.07.05, 22:17 No widzisz Chris, ja mentalnosc takich Polakow "zdrowie na budowie" dobrze znam. Tam siedzieli, on na budowie, ona sprzatala, dostawali wiecej na dzieci niz pensja meza (to czeste przypadki u nisko sytuowanych rodzin we Francji, fajnie to wyglada na odcinkach wyplaty!!!, nie wiem jak sie mowi po polsku na na "fiche de paie"), oplacalo sie zrobic "famille nombreuse" czyli wielodzietna, a teraz marudza w Polsce. Jak macie papiery Anne-Marie, to wracajcie, bedziecie jeszcze wiecej marudzic w francuskiej pomocy spolecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: Do Chrisa 05.07.05, 22:21 Swietnie umie zlotowki liczyc, jak sie pytam ile CAF czyli Kasa Dodatkow Rodzinnych we Francji im doplacala, to nie pamieta biedactwo, a napewno to bylo wiecej niz pensja meza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Do Chrisa IP: *.qdnet.pl 05.07.05, 22:24 Nie tylko we Francji - z tym samym zetknałem sie w Niemczech ale bardziej u Turków Jugoli i przesiedlenców z ZSRR. W USA znowuż u murzynów i rożnych spanics lub americno latino - tam średnio to po 7-8 dzieci a fiche de paie - to chyba tzw pasek wypłaty Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Do Chrisa et rzekomej Francuzki Anne-Marie Marysi 05.07.05, 22:38 Albo to podpucha wyborczej, albo to jest typowa wielodzietna rodzina polska, ktora wyemigrowala do Francji, bo tam za dzieci daja wiecej, niz zarobilby "géniteur", czyli ten co zrobil te dzieci. Charowka sie znudzila, Kasa Dodatkow Rodzinnych przestala placic, bo dzieci podrosly, wiec teraz pojechali pomarudzic w Polsce, ze we Francji byli elita, a tu ledwo i starcza; Jak sie jest czlowiekiem na poziomie, to sie mysli wczesniej z rozumem jak zapewnic dzieciom godne zycie, a nie wkrecac kit rodakom-Polakom. NIE JESTEM PRZECIWKO RODZINOM WIELODZIETNYM, ALE PRZECIWKO WKRECANIA KITU RODAKOM-POLAKOM, BO NIE ZNAJA REALIOW ZYCIA WE FRANCJI. Bonsoir Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann skąd tyle zawiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:48 pójście do dentysty,lekarza, to żaden luksus, a kosztowny, a mnie samo czyszczenie zębów i fluoryzacja kosztowały 350zł. jeśli ktoś nie ma na lekarza, dentystę,na rower,basen,siłownię,dezodorant, wyjazd na wakacje...,to jest po prostu b.ubogi. Odpowiedz Link Zgłoś
margo.pf Te couilles toi-même 06.07.05, 15:22 Po przeczytaniu twojego pierwszego postu chcialam tobie pomoc podajc adresy ze stronami dotyczacymi opieki zdrowotnej obywateli francuskich na terenie Polski. Jednakze po dojsciu do tego postu i przeczytaniu twoich uprzednich, wulgarnych atakow doszlam do wniosku, ze taki madrala to sobie da rade sam. No i skad tak dokladnie znasz wysokosc allocations familiales? Korzystales? Anne-Marie okazala sie niezreczna w swojej wypowiedzi,powiedzmy, malo precyzyjna, i to wszystko co mozna jej zarzucic. Ty zas, okazales sie "dorobionym prostakiem" (jesli to nie jest czysty wymysl), wywrzaskujacym na wszystkie strony ile to ma, mial i bedzie mial. To ja juz wole na pozor niezaradna Anne-Marie. Twoje wypowiedzi ukazuja francuska rzeczywistosc w krzywym zwierciadle. No i zapomniales o najwazniejszym. Gdybys byl rzeczywiscie tak dobrze poinformowany, to zwrocilbys uwage na istotna sprawe podatkow, ktorych przy pieciorgu dzieci Anne-Marie nie placilaby we Francji, a ktore, z pewnoscia, placi w Polsce. Podkreslilbys takze fakt, ze tylko okolo 50% francuzow placi podatki od dochodow. Reszta jest imposable. Bo wlasnie to jest bardzo istotne. Z radoscia wiec informuje, ze w Polsce bedziesz placil podatki w wysokosci 40% od twoich dochodow :))Et voilà ! Na marginesie informuje, ze pisze sie "rozumiem". Nie nauczyli na fakultetach pisowni koncowek ze spolgloskami bezdzwiecznymi? Odpowiedz Link Zgłoś
margo.pf Re: Te couilles toi-même Jean-Michel 06.07.05, 15:30 Powyzszy post odnosi sie naturalnie do Jean-Michel )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachunek bogatego Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.qdnet.pl 05.07.05, 21:44 Ja ich rozumiem - znam to ...NIestety człowiek jest przyzwyczajony po pobycie na zachodzie do pewnego poziomu....W Polsce dużo ludzi tego nie rozumie, ale tak jest - my wiemy to po sobie, troche tam pomieszkiwalismy ale zawsze wracalismy lecz do dobrego człowiek szybko sie przyzwyczaja ...... Jesteśmy z zoną bardzo wykształceni jak na polskie warunki. Bez problemów moglibyśmy żyć na zachodzie. Ja skończyłem dwa faktultety, studia podyplomowe w USA i RFN, zona z doktoratem pracowała jako visiting w USA, Szwecji, Holandii. Pracuje dla duzego biznesu - konsultant+ rady nadzorcze - miesiecznie zarabiam ok 25 -27 tys (- podatek), żona ok 5-6 tys . Niby dużo ponad 30 tys (po podatku netto zostaje ok 20-22tys. Mamy dwoje dzieci - 13 i 17 lat. Wiem że dla części to jest kosmos ale teraz moje wydatki: Telefony ok 1000 - komórki moje 500 zł (rozmowy zagranicze), żona ok 150, dzieci 2x 50 (karty), stacjonarny 200, internet 100 Prasa, ksiązki specjalistyczne ok 700 Samochody - dwa (mondeo i octavia) w tym 1 kredyt + ubezpieczenia+ parkingi - ok 2,7 Ubezpieczenia zyciowe + polisy dzieci + fundusze emerytalne - ok 2,4 (niestety ZUS nie zapewni godnego życia) Wakacje, wypoczynek - lato+ narty - nie koniecznie last minute (ze względu na pracę musze planować już 6 miesięcy wcześniej)- ok 18000 łącznie - czyli po 1,5 miesięcznie Wykształcenie dzieci - społeczne szkoły (czesne łącznie 800+700 + jezyki dodatkowo + zajęcia sportowe- tenis i pływanie) ok 2000 Ja z zoną jakieś rozrywki - teatr, kino, koncerty, pływanie itp ok 500 zł miesiecznie (bilety do teatru dla dwojga to juz 100-150) O ile dobrze liczę do wyszło juz ok 10,8 tys (powiedzmy -10,5) Czyli połowa ........... Mieszkanie - duze 130 m kw - czynsz z opłatami ok 1000, kredyt ok 2500 zł Dalej jedzenie powiedzmy, żetygodniowe duze zakupy (w normalnym hipermarkecie, ale nie najtańsze to 300-400 zł) czyli ok 1,5 tys zł Czyli kolejne 5000 zł Zostało hmm jakieś 5-6 tys Zona - fryzjer, kosmetyczka w dobrym salonie raz na miesiąc - 500 zł Ciuchy + kosmmetyki niestety nie możemy na tym oszczędzac ze względu na pracę Dobry garnitur musze miec(nie super markowy ale 800-1000 zł sztuka), koszule (może być Wólczanka z górnej półki po 100 za sztuke), żona "garnitury" (garsonki, komplety z żakietami)+ dodatki + buty (np 200-300zł) za parę dla nas po ok 1000-1500 zł miesięcznie Dzieci ciuchy powiedzmy 500-700 Czyli idzie ok 2-2,5 tys zł Do tego inne w tym niespodziewane wydatki 500 zł (np taksówki, opieka lekarska, jakiś drobiazgi do domu) Zostaje hmmm 3 tys zł miesięcznie czyli ok 36 tys rocznie jestemy w stanie oszczędzic Z tego planujemy zakupić jakiś domek kosztuje ponad 100 tys czyli 3 lata oszczędzania. No i rozumiem, że 14 na 7 moze nie starczyć ... A do krytyków - nie bujam w chmurach - moi rodzice mają łącznie ok 2 tys brutto emerytur (w tym ojciec 41 lat pracy od robotnika do dyrektora!!!!) Teściowe chyba jeszcze mniej (coś 1,5 tys) Tak wiec znam realia życia w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann wreszcie normalny czlowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:51 Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: wreszcie normalny czlowiek 05.07.05, 22:58 Mi tu nie chodzi o twoje wydatki, mam to w D., zyje we francji, nic mi do twoich zlotowek. Chce dowiesc, ze ty O% Francuzka jetes, i nigdy tyle lat nie przezylas we francji, bo mowilabys lepiej po francusku niz po polsku; co do twoich wydatkow , to tlko prosilem ci,zebys mi odpowiedziala , w jakiej dziedzinie zainwestowalas;Jak nie chcialas to mozna uprzejmie odpowiedziec, ze nie chesz sie wypowiedzic na ten temat, a nie unikac interlokutora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: wreszcie normalny czlowiek IP: *.qdnet.pl 05.07.05, 23:11 Oj Jasiu - Michałku mniej nerwów zycie jest zbyt piękne aby sie tak denerwowac A Ania - to chyba z ta Francja przesadziła za bardzo (nie wiem czy w Polsce jest Normandia ale Ameryka jest pod Olsztynem a Wenecja koło Żnina) Zycze powodzenia obydwojgu w każdym razie i wiecej zrozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milioner Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:37 Hehe-masz 2 fakultety, a nawet nie wiesz ile kosztuje dom. Za 100 tys to możesz sobie kupić tylko nędzną chatkę w zapadłej wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris - rachunek.. Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? IP: *.qdnet.pl 06.07.05, 22:28 Panie milioner - miałem na mysli mały domek letniskowy gdzies 50 km za Warszawa, w poblizu jakies wodylub lasu a nie dom całoroczny. Cena nowego domu w moim standardzie ok 700-800 tys zł w góre - jak Ciebie interesuje rozglądam sie za czyms takim ..... Odpowiedz Link Zgłoś
jean-michel Re: ile powinnismy zarabiac aby starczylo? 05.07.05, 22:07 No co zamurowalo Ciebie, czy juz zapomnialas kompletnie francuski? Odpowiedz Link Zgłoś