Dodaj do ulubionych

"Gatunki" katolików

25.07.05, 15:22
Na podstawie moich obserwacji udało mi się wyróżnić podstawowe podgatunki
ssaków zwanych katolikami. I oto moje spostrzeżenia:
--
- Katolik zmuszony: nie wyróżnia się zainteresowaniem spraw wiary albo wyraża
swój sprzeciw wobec niej i kościoła, ochrzczony został bez swojej zgody gdy
jeszcze nie umiał mówić co ma za złe kościołowi i w małym stopniu rodzicom
podległym niestety indoktrynacji kościelnej.
--
- Katolik pospolity: na msze uczęszcza w kratkę, na tace daje od 1-2 zł., nie
zajmują go na większą skalę sprawy kościoła lecz chodzi do kościoła ponieważ
robią tak inni członkowie stada, więc uważa że jest to słuszne i tak trzeba,
swoje potomstwo chrzci w młodym stadium rozwoju tak jak reszta stada lecz
obojętne mu czy potomstwo ten chrzest uzna w przyszłości.
--
- Katolik powołany: bacznie śledzi wydarzenia związane z kościołem, przejmują
go słowa kościelnych patriarchów, jest obowiązkowo na każdej mszy św. razem z
całą rodziną, na tacę stara się dawać w miarę możliwości jak najwięcej,
kościelną ideologię uważa za jedynie słuszną, bardzo rzadko uznaje kompromisy
które jednak stosuje dla swojej wygody i komfortu, potomstwo takiego osobnika
ma raczej nikłe szanse na wybór wyznania w przyszłości albo nawet o takiej
opcji nie myśli z powodu radykalnego pod wzg. religijnym wychowania.
--
- Katolik zboczony: zachowania ma podobne tak jak Katolik powołany lecz nie
uznaje żadnych kompromisów, czasem jest wręcz agresywny w stosunku do
innowierców co spowodowane jest nienawiścią do osób o poglądzie innym niż
jego "słuszny".
--
Jeśli pominełem jakiś podgatunek proszę o uzupełnienie i zachęcam do dalszych
badań i obserwacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: gatunkowy Gatunki "głupków" IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 15:35
      W tym gatunku ssaków rodzisz się głupkiem, jestes głupkiem i takim umrzesz.
      • barder Re: Gatunki "głupków" 25.07.05, 15:39
        Dlaczego jestem głupi?, ach tak, trafiłem na zboczeńca religijnego, no trudno :(
        • Gość: gatunkowy Re: Gatunki "głupków" IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 15:43
          To już Twój problem. Przykro mi.
    • istna Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 15:41
      Fantastyczne, wnikliwe zestawienie uogólnień i stereotypów na poziomie
      pięciolatka, gratulujemy, wygrał pan parowar i roczny zapas przecieru pomidorowego.
      • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 15:46
        Fantastycznie, wnikliwe zestawienie uogulnienia o człowieku mającym zdanie inne
        niż stado. A te przeciery pomidorowe to naprawdę wygrałem?, bardzo lubię
        spagetti więc możesz mi je wysłać :)
        • Gość: justyna Re: "Gatunki" katolików IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 25.07.05, 15:52
          Zestawienie nie jest zle,ale jest jeszcze mnostwo podtypow i aberracji od
          podtypow,wiec trudno uogolniac,ale calosc brzmi zabawnie,wiec mi sie milo
          czytalo:)pozdrowienia dla autora watku.
          • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 15:56
            Dopiero zacząłem swoje obserwacje, to narazie "matryca" mojego zestawienia,
            następnie zwrócę uwagę na szczeguły by rozwinąć drzewo tej rodziny.
        • istna Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:00
          barder napisał:

> Fantastycznie, wnikliwe zestawienie uogulnienia o człowieku mającym zdanie inne
          >
          > niż stado. A te przeciery pomidorowe to naprawdę wygrałem?, bardzo lubię
          > spagetti więc możesz mi je wysłać :)

Sęk w tym, że wcale nie masz zdania innego, niż stado, chyba powinieneś
          odświeżyć sobie znaczenie słowa stereotyp:)
          A przeciery wyślę ci na @, może być?
          • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:12
            Zaraz, napisałaś "na poziomie pięciolatka", wiec stworzyłaś stereotyp o mnie,
            człowieku mającym własny pogląd na temat danej grupy społecnej, a zdanie moje
            nie jest większościowe, mamy w Polsce 95% katolików więc jestem w mniejszości.
            te 95% to też jest stereotyp bo gdyby oddzielić tych niepraktykujących to
            wyszłoby jakieś 60% a nawt mniej.
            • istna Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:20
              Zdecydowanie masz chłopie problem ze znaczeniem słowa stereotyp:)
              A w tej twojej mniejszości, to ja też jestem, więc tego działa możesz już nie
              wytaczać:)
              • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:32
                Stereotyp
                psych. socjol. «funkcjonujący w świadomości społecznej skrótowy, uproszczony i
                zabarwiony wartościująco obraz rzeczywistości odnoszący się do rzeczy, osób,
                grup społecznych, instytucji itp., często oparty na niepełnej lub fałszywej
                wiedzy o świecie, utrwalony jednak przez tradycję i nie ulegający zmianom;
                potocznie: szablon»

---------
                A to, że jesteś w mniejszości zauważyłem (nie zaczęłaś od głupków, debili,
                baranów itp. co na tym forum jest powszechne)
                Fakt, ten opis jest stereotypowy, ale dlaczego nie rozumiem tego słowa?, gdzie
                się podknęłem? Przecierz wiem o co chodzi w tym słowie. Poza tym koniec z
                nami :) nie mam siły kłucić się z kobietą :)
                • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:34
                  znaczy się kłÓcić - widzisz, nie mam siły :)
                  • istna Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:40
                    Ja też nie mam siły, syneczku, kłócić się z kimś, kto przytacza definicję, a sam
                    jej nie rozumie. Miłego popołudnia spędzonego na zgłębianiu tej tajemnicy...
        • Gość: ale_czasy Re: "Gatunki" katolików IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 16:34
          "Fantastycznie, wnikliwe zestawienie uogulnienia o człowieku mającym zdanie
          inne niż stado."

Przyszły takie czasy, że nawet młotki chwalą się własnym zdaniem, którego
          wartość dziwnie pasuje do zaprezentowanych zasad ortograficznych.
          • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:41
            Gdy piszę w afekcie popełniam błędy panie mądramordo. Przykro mi, że pana
            obraziłem tym błędem, i jak widać niczym innym. Więc z resztą się zgadzasz?.
            poza tym wiem, że to zwykłe czepialstwo.
            • barder Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 16:42
              Mószę lecieć więc pa!, do następnego zestawienia!
            • Gość: mądramorda Re: "Gatunki" katolików IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 18:34
              To nie afekt, to brak wiedzy z zakresu szkoły podstawowej.
              Piszesz przeciez takie rzeczy by wkurzyc innych i nagle stajesz się sam ofiarą
              afektu? Nie wolno ci się tak denerwować. To prowokacja nieprofesjonalna.
              Sam widzisz, że już jak coś robisz to rób to dobrze, bo inaczej efektów nie
              będzie.
              Mnie nie obraża twoja ortografia, ona świadczy o tobie, ale również rzutuje na
              treści, które prezentujesz.
              Jeżeli coś wygląda jak kura, gdacze jak kura i biega jak kura, to najpewniej
              jest to rzeczywiście kura.
              Jeżeli ktoś głupio napisał, robił błędy,......................
              Dokończ sobie sam
              Bye

• Gość: Kasia Re: "Gatunki" katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:45
      To jak w takim razie zakwalifikujesz mnie? Kiedyś rozmawialiśmy o religii,
      wierze itp i ani razu nie powiedziałam, że moja wiara jest jedynie słuszną,
      mało tego ani razu także nie powiedziałam, że jesteś matoł, debil, kretyn, czy
      cokolwiek innego w tym stylu, bo nie uważam, że inny rodzaj wiary w tego samego
      Boga upoważnia kogokolwiek do tego typu stwierdzeń. Faktycznie jednak jestem
      osobą bardzo wierzącą, na Mszy bywam jednak nieregularnie z różnych względów,
      co nie oznacza, że moja wiara ma za podstawę tradycję, gdzie wierzę, bo tak
      robią inni, bo wypada.
      • Gość: lavinka Kategoria nr 2 nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:48
        Wierzę, chodzę daję na tacę-czego ode mnie chcecie przecież jestem święta....
        widzisz Kasiu to trochę za mało jak dla Boga... taka postawa księdzu wystarczy-
        Bogu nie.
    • Gość: M Re: "Gatunki" katolików IP: *.elk.mm.pl 25.07.05, 19:12
      Kurczę, piekne jest to,że Mrożek jest ciągle aktualny:Barder to następne wcielenie Edka, który "swoje wie".Poczytaj "Tango" i "swój" porteret.
    • Gość: pretendujaca :p Re: "Gatunki" katolików IP: *.cable.satra.pl 25.07.05, 19:25
      ja bym dodała: katolik - chrześcijanin: Pan Bóg na pierwszym miejscu + miłośc i
      akceptacja dla ludzi + nieprzywiazywanie wagi do kasy i tacy + brak pozerstwa i
      naturalność...
    • intelligo Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 21:34
      Ja tam wiem jedno - zawsze istniał i chyba będzie istniał podgatunek
      katolickiej gęsi. Różnie nazywany, nawet chyba opisany w literaturze.

W życiu ten typ tak ma, że "wie lepiej", popisuje się swoją cnotą, wszyscy inni
      są gorsi, jeśli tylko robią cokolwiek inaczej, "my co prawda mamy wady, ale..."
      (tych "innych" część zdania po "ale" już nie dotyczy). Gęsi się zawsze w
      większym stadzie wymacają i trzymają sztamę przeciw reszcie. Z daleka wygląda
      to tak, jakby się patrzyło na kwoki święcie przekonane, że właśnie wysiadują
      jajka. Jeśli podejdziesz i się będziesz "zachowywać" - to może nie zadziobią.
      Ale jak, nie daj Boże, jesteś łabądkiem albo kaczuszką - to lepiej nie pokazuj
      pleców, bo zadziobią.

Gęsi katolickie rozpoznaje się po tym, że muszą mieć - nie tyle może
      ideologicznego, bo do tego intelektualnie nie dorosły - co obyczajowego wroga.
      Bez wroga nie istnieją, ponieważ wówczas nad kim by sie wywyższały?

Taktyka postępowania z "wrogiem" prawie nigdy nie polega na stosowaniu
      frontalnego ataku w pojedynkę. Zwykle jest to wyciąganie szyi i próba
      uszczypnięcia, podczas gdy pozostałe ptaki zabezpieczają tyły bohaterskiej gęsi
      szczypiącej. Uwaga! Pierwsze uszczypnięcie bywa delikatne, niemal
      pieszczotliwe, można go nie zauważyć lub - wydaje się - można tolerować.
      Ale gęś, która raz zaczęła, łatwo nie zrezygnuje.

Momentem ulubionym dla gęsi jest chwila słabości ofiary. Jeśli ma ona jakieś
      życiowe problemy, etap pod górkę... - na bank będzie umoralniona, skrytykowana,
      obsmarowana (jak zniknie z pola widzenia)
      • intelligo Re: "Gatunki" katolików 25.07.05, 21:39
        Analogiczny podgatunek występuje też w innych wyznaniach, ale katolickie górują
        tym, że mają poparcie w silniejszych strukturach, więc nawet nie muszą się
        wysilać, żeby uzasadniać swoje stanowisko - po prostu wydaje im się, że
        reprezentują wiekszość, więc muszą mieć rację.
        To tak samo, jak jest różnica między posłem ugrupowania rządzącego a posłem
        zdominowanej mniejszości.
        • mg2005 [...] 25.07.05, 23:10
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • intelligo Re: Brakujące Ogniwo Darwina 26.07.05, 01:38
            No, proszę... jaka łaska mnie może spotkać.
            mg2005 raczy się za mnie pomodlić.
            Oczywiście Twoja wiara, moralność i co tam jeszcze Cię w Twoich własnych oczach
            wywyższa... usprawiedliwia wyzywanie ludzi, których nie znasz, od małp.
            No to w czym jesteś lepszy/a ode mnie?
            Ja akurat mam poparcie swoich uwag w autentycznych wydarzeniach, które
            doprowadziły do skrzywdzenia paru osób, a co masz przeciw mnie Ty?
            A może uważasz, że mój post był o Tobie?
            • mg2005 Drogi intelligo! 27.07.05, 21:03
              Jeśli myślisz,że chciałem Cię obrazić albo się wywyższam -to się mylisz.
              Nie nazwałem Cię małpą.Ponieważ pisałeś o podgatunkach katolików,chciałem
              żebyś SAM określił swój podgatunek -to mnie interesuje.
              Małpa stoi wyżej w ewolucji od gęsi,więc nie powinieneś się o to obrażać.

Możesz krytykować katolików(aby mądrze) -bez nienawiści,pogardy i obrażania.

Moje pytanie jest aktualne -SAM określ Swój podgatunek.

Pozdrawiam
              • intelligo Re: Drogi intelligo! 30.07.05, 01:17
                Jeśli się dopatrujesz nienawiści w moim poście, to... no cóż.
                Najwidoczniej mam talent do opisywania emocji, tyle że ta nienawiść cechuje
                właśnie te gęsi
              • intelligo Re: Drogi intelligo! 30.07.05, 01:29
                Jesteś tą samą osobą, która pod innym topikiem napisała, że dyktatura
                tolerancji gorsza od faszyzmu?
                :DDD
                Czyli... próbując to wszystko skleić do kupy mogę dojść tylko do jednego
                wniosku:
                Nie należy się tolerancja tym, którzy śmią krytykować małostkowe, egoistyczne,
                folgujące sobie, zarozumiałe osoby bezczelnie podpinające się pod katolicką
                moralność, bo o to mi chodziło.
                Szkoda tylko, że nie rozumiesz, że właśnie takie osoby psują opinię wspólnocie,
                do której, jak rozumiem, się zaliczasz.
                A co do mojego gatunku - to nie wiem... chyba zagrożonym wyginięciem. Na pewno
                nie czuję się jak udomowione ptactwo.
                • mg2005 Re: Drogi intelligo! 30.07.05, 17:00
                  Dziękuję za odpowiedź.
                  1/ Jestem przeciwny DYKTATURZE tolerancji i politpoprawności,która prowadzi do
                  absurdów i chce zniszczyć naszą Cywilizację.

2/ Natomiast co innego tolerancja dla innych poglądów. Chyba nie przeczytałeś
                  dokładnie -pisałem że masz prawo krytykować innych(niekoniecznie wyzywając
                  ich od gęsi).

Natomiast co do ptactwa: co sądzisz o gatunku: cietrzew?...

P.S.
                  Mój wcześniejszy post wycięła Cenzura- ciekawe dlaczego?...
                  Cenzorze! -czy małpa jest gorsza od gęsi?!...
        • Gość: Ewa_grzesznica Re: "Gatunki" katolików IP: *.cable.ubr01.linl.blueyonder.co.uk 25.07.05, 23:11
          Trafne spostrzezenia.Precz z katolandia!!!
          • Gość: Echo Re: "Gatunki" katolików IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 26.07.05, 05:44
            Zaprawde kocham te "uogulnienia" o katolikach
    • facet123 Re: "Gatunki" katolików 26.07.05, 09:27
      No co by nie powiedzieć o upraszczaniu i steretotypach, to z pewnością można
      taką klasyfikację uznać i każdego polskiego katolika przynajmniej spróbować
      wedle niej zaklasyfikować.
      Zauważ jednak, że naprawdę szkodliwa i niebezpieczna jest tylko grupa "katolik
      zboczony", natomiast w polsce mam wrażenie, że dominuje jednak grupa "katolik
      pospolity" więc nie jest tak źle.
    • omat_koboska Trafna kategoryzacja n/txt 26.07.05, 22:57
      • Gość: Echo Re: Trafna kategoryzacja n/txt IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.07.05, 08:00
        A teraz czekam na kategoryzacje Zydow i muzulmlan
        • ejkuraczek Re: Trafna kategoryzacja n/txt 27.07.05, 10:20
          ...a ja górników, płetwonurkow i narciarzy...
          oj dzieci,dzieci
        • wicio2004 Re: Trafna kategoryzacja n/txt 27.07.05, 14:22
          Sama coś wymyśl
    • kamajkore Re: "Gatunki" katolików 27.07.05, 10:36
      LOL zabawne :)

czasem mnie śmieszą, ale czasem to ąż płakać się chce jak widzę co wyprawiają z
      tym krajem... po wyborach parlamentarnych będzie jeszcze bardziej
      tragikomicznie, cóż... trzeba brać to z humorem żeby nie zwariować :P
      • Gość: Echo Re: "Gatunki" katolików IP: 209.233.196.* 30.07.05, 17:05
        > czasem mnie śmieszą, ale czasem to ąż płakać się chce jak widzę co wyprawiają z
        > tym krajem..

Mowisz o katolikach czy pogrobowcach komuchow ktorzy sa u koryta (i tak jest im
        dobrze ze nawet nie chca rozwiazac sejmu pomimo ze juz nie maja poparcia)
    • Gość: podgatunek? "Gatunki" katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:27
      U kurczaki - mam doła. W żadnej z tych kategorii się nie załapałam....
      Poproszę o podanie kilku podgatunków.
    • Gość: lavinka Re: "Gatunki" katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:46
      Zapomniałeś o ateistach.
      Ateista-katolik pod przykryką ;-)))
      Płaci na tacę przelewm w tajemnicy przed rodziną ;-)))
      lav
    • Gość: katoliczka Re: "Gatunki" katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:52
      bardzo proszę o przydzielenie mnie do jakiegoś gatunku, bo sama mam z tym
      problemy
      jestem katoliczką z wyboru, rodzice dali mi całkowitą wolność pod tym względem,
      wierzę, że istnieje tylko jedna prawda, ale nie potępiam nikogo, kto wierzy w
      co innego ( i w ogóle nikogo), nikogo nie oczerniam, rozumiem, że ktos nie
      wierzy lub wierzy w co innego, kocham (lub staram się kochać) każdego, na tacę
      nie daję tak jakoś, nie zawsze zgadzam sie z tym co mówia księża, bo słowa
      niektórych całkowicie mijają się z tym co mówił Jezus, a jeżeli się zgadzam to
      najpierw sama muszę dojść do tego i sama wszystko zrozumieć, chodzę co tydzień
      lub częściej na mszę i nie traktuję tego jako obowiązku, bo to obowiązek nie
      jest, swoim dzieciom dam wolność wyboru, lecz na pewno będę je wychowywać w
      duchu chrześcijańskim, czyli w duchu wzajemnej miłości (do wszystkich i samego
      siebie),prawdy i piękna, bo wierzę i sama tego doświadczam, że Pan Jezus może
      dać najprawdziwsze, najpiekniejsze i pełne szczęście, kocham życie, uczę się,
      szukam, raduje się i cieszę, zachwycam się czym tylko mogę, mam swoje wloty i
      upadki pod względem swojej wiery, lecz zawsze jetem wierna, jestem
      tolerancyjna, lecz nie obojętna. to tak w skrócie. zaliczę się do jakiegoś
      gatunku czy wymyślisz nowy albo podgatunek?
      • Gość: ateusz [...] IP: *.crowley.pl 30.07.05, 11:57
        • Gość: ateusz cenzura wiecznie zywa IP: *.crowley.pl 30.07.05, 15:53
          hmmm... noc coz, nie uzywalem ZADNEGO slowa wurgalnego, mimo to zadzialala cenzura, i nie wiem czy katoliczka dowiedziala sie do jakiej podgrupy religiantow nalezy, moderator to chyba ktos z gatunku "katolikow inkwizytorow"?
      • Gość: Echo Re: "Gatunki" katolików IP: 209.233.196.* 30.07.05, 17:22
        Ja tez jestem katoliczka z wyboru. Poniewaz nie pasujemy do ich schematu
        wiec probuja grubianstwa. Pamietaj ze to forum jest przeladowane tymi co ziona
        nienawiscia do katolikow. Katolicy wg. nich to glupota, obowiazkowy
        antysemityzm, faszyzm, zacofanie, pazernosc na pieniadze, grzesznosc jesli nie
        przestepczosc itp. itd. Beda wyciagac "cytaty" ze Chrystus nakazywal morderstwa
        byle udowodnic ze w przeciwienstwie do katolicyzmu taki islam jest religia
        pokoju. Niedawno atakowal sp. papieza ze szczegolnie lubowal sie w kanonizacji
        zbrodniarzy i jako takiego wlasnie zaliczyli do tej kategorii. Poza tym probuja
        byc misjonarzami ateizmu nie zauwazajac ze wlasnie wielu bylych katolikow z
        pokopanym poczuciem moralnosci idealnie czuje sie w ich gronie. Czasami mam dosc
        tej kryminalnej hipokryzji i probuje walczyc. Ale kazdy z nas ma swoje obowiazki
        i cokolwiek sie pisze na tym forum to groch o sciane. Wlasciwie zastanawiam sie
        ilu z tych hipokrytow jest placona. Od czasu jak jeden szc zegolnie chamski byly
        zomowiec o pseudonimie kraken na forum sie przyznal ze byl placony przez
        "Jurusia Urbana" zaczynam wierzyc ze ci ludzie maja swoja agende ociekajaca
        jadem. Oczywiscie kraken po tym wyznaniu zniknal z forum. Przestali mu placic?
        Wlasciwie to nie ma co dyskutowac. Moze tylko przytocze prawdziwy cytat slow
        Chrystusa "kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamien."

> bardzo proszę o przydzielenie mnie do jakiegoś gatunku, bo sama mam z tym
        > problemy
        > jestem katoliczką z wyboru, rodzice dali mi całkowitą wolność pod tym względem,
      • nikitka84 Re: "Gatunki" katolików 31.07.05, 00:07
        Ja mysle, ze szczesliwa z Ciebie kobieta. Ze mnie zreszta tez;)
        • Gość: ateusz [...] IP: *.crowley.pl 31.07.05, 11:04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka