Dodaj do ulubionych

nauki przedmałżeńskie

IP: *.stacje.agora.pl 22.08.02, 16:40
Kochani,
Mam ogromny problem. Za 2 tyg. biore slub i nie mialam jeszcze spotkan w
poradni malzenskiej. Czy wiecie moze, gdzie w W-wie mozna zdobyc kwit
nieangazujac w to zbyt duzo czasu, najchetniej na jednym spotkaniu.
Blagam o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: milena Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 18:42
      Eche...no tak.Jeśli nie masz znajomego księdza to szkoda czasu.Ponoć w parafii
      u Św. Elżbiety (gdzieś w okolicach Grabiszyńskiej) są cykliczne kursy
      przedmałżeńskie...możecie spróbować się umówić,że teraz dostaniecie "papierek"
      a po ślubie dokończcie nauki. Są jeszcze oo. Dominikanie na dominikańskim."Nie
      angażując w to zbyt dużo czasu", zalezy kto jak do tego
      podchodzi...hmmm...naprawde czasami warto tych nauk posłuchać, czasami wcale
      nie takie głupie.Powodzenia.
      • Gość: J.S. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net 23.08.02, 04:41
        Gość portalu: milena napisał(a):

> Eche...no tak.Jeśli nie masz znajomego księdza to szkoda czasu.Ponoć w
        parafii
        > u Św. Elżbiety (gdzieś w okolicach Grabiszyńskiej) są cykliczne kursy
        > przedmałżeńskie...możecie spróbować się umówić,że teraz
        dostaniecie "papierek"
        > a po ślubie dokończcie nauki. Są jeszcze oo. Dominikanie na
        dominikańskim."Nie
        > angażując w to zbyt dużo czasu", zalezy kto jak do tego
        > podchodzi...hmmm...naprawde czasami warto tych nauk posłuchać, czasami wcale
        > nie takie głupie.Powodzenia.
        Milena,
        Uwazaj w co wdeptujesz. Silna grupa zaraz zarzuci cie epitetami z ktorych
        najlagodniejszy bedzie "katol". Poznasz tez super kulturalne okreslenia jak na
        przyklad "ruletka watykanska", a wianuszek zasocjowanych liberalow bedzie
        przytakiwal i twierdzil ze nikt nikogo tutaj nie wyszydza i wszystko jest cacy.
        Zycze odwagi w przetrwaniu, albo szybko biez nogi za pas.
        J.S.
        • Gość: J.S. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.tnt1.lafayette.in.da.uu.net 23.08.02, 04:46
          Sorry za wypadniecie "r" co teraz zauwazylem.
          J.S
        • Gość: Doki Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.146-136-217.adsl.skynet.be 23.08.02, 10:13
          J.S., troche racji masz, chociaz ten watek mozna byloby inkorporowac do
          watku "jaki jest polski katolicyzm". Jaki sens ma katolicki slub, skoro nawet
          nie chce sie sluchac co kosciol sadzi na temat malzenstwa, nie mowiac juz o
          stosowaniu tych nauk.
          Twoje napastliwe wycieczki zostawiam na razie bez komentarza jako nie do mnie
          skierowane.
          • Gość: J.S. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.hemocleanse.com 23.08.02, 16:25
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> J.S., troche racji masz, chociaz ten watek mozna byloby inkorporowac do
            > watku "jaki jest polski katolicyzm". Jaki sens ma katolicki slub, skoro nawet
            > nie chce sie sluchac co kosciol sadzi na temat malzenstwa, nie mowiac juz o
            > stosowaniu tych nauk.
            > Twoje napastliwe wycieczki zostawiam na razie bez komentarza jako nie do mnie
            > skierowane.
            Doki,
            Tobie tez przyznaje troche racji. Mnie rowniez uderzylo, po co komu "papierek"
            jesli chce go zdobyc jak najmniejszym wysilkiem i bez straty czasu. Nikt nikogo
            nie zmusza do slubu koscielnego. Presja srodowiska, jednej strony? Taka
            argumentacje mozna latwo zdeprecjonowac. Albo traktuje sie slub przy oltarzu
            powaznie albo sie go nie bierze. Przez moment myslalem czy nie odpowiedziec
            Kasi, ale doszedlem do wniosku ze Milena poprze swa szczera odpowiedz byc moze
            gdy podejmie rekawice znajdzie sie w ciezkich opalach.
            Nie zgadzam sie natomiast ze stwierdzeniem ze robie napastliwe wycieczki
            aczkolwiek przemysle sprawe. Mamy nieskonczony jeszcze jeden temat gdy znajde
            czas wroce do niego.
            Pozdrawiam,
            J.S.
    • kamfora Re: nauki przedmałżeńskie 28.08.02, 16:29
      Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Kochani,
      > Mam ogromny problem. Za 2 tyg. biore slub i nie mialam jeszcze spotkan w
      > poradni malzenskiej. Czy wiecie moze, gdzie w W-wie mozna zdobyc kwit
      > nieangazujac w to zbyt duzo czasu, najchetniej na jednym spotkaniu.
      > Blagam o pomoc.

Pamiętaj, że nie tylko "bierzesz" ślub, ale też sama
      będziesz "ślubować" :-)

A "lipny" papierek jest niepotrzebny - Pana Boga nie oszukasz,
      a innych nie potrzebujesz :-)

Jeśli nie jesteś wierząca - nie musisz mieć zaświadczenia - wystarczy
      powiedzieć księdzu, że tylko Twój mąż będzie zawierał sakramentalny związek.

Ba.

• Gość: alt Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 18:03
      białą kieckę to by się chciało założyć, co?
      • Gość: f Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.pl 04.09.02, 11:08
        A może uruchomić SMS-owy serwis z naukami dla zakochanych. Po serii "wykładów"
        wysyłamy sms'a za 9 PLN i otrzymujemy certyfikat. Szybko i sprawnie- przecież
        dziś życie tak szybko płynie....

wybaczcie mój cynizm, ale nie mogłem sobie odpuścić...

Z pozdrowieniami,
        f
        • bes Re: nauki przedmałżeńskie 04.09.02, 11:59
          Gość portalu: f napisał(a):

> A może uruchomić SMS-owy serwis z naukami dla zakochanych. Po
          serii "wykładów"
          > wysyłamy sms'a za 9 PLN i otrzymujemy certyfikat. Szybko i sprawnie- przecież
          > dziś życie tak szybko płynie....
          >
          Ja odbyłam nauki przedmałżeńskie na jakiś rok przed ślubem, przewidując, że
          będzie mi to potrzebne, bo planowaliśmy ślub, tylko nie określiliśmy
          szczegółowej daty.
          Dziwne podejście - ślub za dwa tygodnie, i dopiero teraz martwienie się o to,
          co trzeba było zrobić dawno......... Dla mnie szok........

bes
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka