Dodaj do ulubionych

W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka"

04.10.05, 14:45
Nie oglądałam. O siejącej nienawiść rozgłośni radiowej i jej siostrze
telewizji Trwam jest głośno. Poglądy ojca Rydzyka są powszechnie znane.
Władzom kościelnym też. I nic z tego nie wynika.
Czemu? Król Rydzyk?

"TVN, niedziela godz. 22.50, autorzy Anna Machowska, Grzegorz Kuczek

W tym filmie wstrząsnęły mną dwa momenty: pierwszy, gdy zgromadzeni na Jasnej
Górze członkowie Rodziny Radia Maryja wykrzykują na tle klasztornych murów do
ekipy realizatorskiej: "Raus, oszuści, Żydy, żydowskie śmierdziuchy".
Drugi to zdjęcia nakręcone na Śląsku i w Olkuszu, rodzinnym mieście o.
Tadeusza Rydzyka, dyrektora Radia Maryja. Jego bratanek Paweł, jeden z
nielicznych, którzy zgodzili się otwarcie wystąpić przed kamerą, wyrzuca z
siebie spokojnym głosem opinie o kiedyś ukochanym wuju: "Jest zachłanny,
niedobry, wykreślił nas z życiorysu, wyrzekł się, wstydzi się nas". Ma żal do
wuja, że zerwał z rodziną. Nawet ze sparaliżowanym od lat bratem Zygmuntem.
Autorzy filmu dotarli do Rybnika, gdzie w 1972 r. zmarł w szpitalu ojciec
dyrektora Radia Maryja. Grobu nie ma. Został zlikwidowany pod koniec lat 90.
bo nikt się nim nie interesował.
Inne, współczesne tajemnice Radia Maryja to niejasności finansowe, których
rozgłośnia nigdy nie próbowała wyjaśniać. W filmie jest historia Antoniego
Szali, który przekazał Radiu całe swoje oszczędności - 100 tys. zł i 50 tys.
dol. Gdy ciężko zachorował, poprosił Radio o pomoc. Rozgłośnia odmówiła i
wyparła się, że dostała od niego pieniądze.
Jest też sprawa zbierania przez Radio pieniędzy na ratowanie Stoczni Gdańskiej
w 1997 r. Do dziś nie wiadomo, jakie kwoty zebrano wśród setek tysięcy
słuchaczy. Jedno jest pewne: Aleksandra Mietlicka ze stowarzyszenia Solidarni
ze Stocznią, szef stoczniowej "Solidarności" Roman Gałęziewski i gdański
polityk Bogdan Borusewicz zgodnie mówią: Radio Maryja nigdy nie przekazało
żadnych pieniędzy na Stocznię Gdańską.
Wyjaśnienia tych spraw odmawiają nie tylko ludzie związani z Radiem. W filmie
nie chcą wypowiadać się przełożeni zakonni Rydzyka, przedstawiciele hierarchii
kościelnej, politycy związani z Radiem Maryja.
- Film miał w ogóle nie powstać, bo ojciec dyrektor zakazał jakichkolwiek
rozmów z „terrorystami medialnymi z TVN i »Gazety Wyborczej «” - wspomina
przed kamerą Patrycja Nocuń, b. dziennikarka Radia Maryja.
Parę osób jednak zdecydowało się mówić - np. pracownik TV Trwam, który
opowiada o zamiłowaniu o. dyrektora do aparatury podsłuchowej: - To konik ojca
Rydzyka. Jest na nią gotów wydać każde pieniądze.
Czego jeszcze dowiemy się o chłopcu z ubogiej olkuskiej rodziny, który jako
dziecko, marząc, by zostać księdzem, wyciął sobie ornat z obrusu?
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2949719.html?nltxx=961608&nltdt=2005-10-04-02-05
Obserwuj wątek
    • ijaw Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 04.10.05, 15:05
      pytanie zadane przez naszego młodego uczestnika, ale niezwykle wrażliwego na
      problemy nierówności rasowej i dyskryminację, dotyczące Radia Maryja jest w linku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21149&w=29064004
      w jakiejś mierze artykuł jest odpowiedzią, której wówczas nikt nie udzielił
      • rrhadane Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 04.10.05, 17:25
        A mnie najbardziej dziwi, jak ludzie mogą ufać komuś, czyja hipokryzja wprost
        bije po oczach. I po uszach.
        • ijaw Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 04.10.05, 23:20
          W kraju, gdzie wiedzie prym KK dziwić nie powinno. Odnoszę wrażenie, że ludziom
          jest bardziej potrzebny kościół a nie Bóg. Nie winię za to ludzi, lecz tych,
          którzy imię Boga wykorzystują do uzależnienia ludzi od instytucji, często
          służącej celom złym, jak w przypadku radiomaryjnego nurtu, czy emeryta
          ks.prałata. Ksiądz mający rozległe uprawnienia, począwszy od wygłasznia kazań,
          moralizowania, sądzenia, nauczania, skończywszy na udzielaniu rozgrzeszenia!!
          jest utożsamiany przez ludzi z namiestnikiem boskim, czy co?
          Ludzie uwielbiają sutannę, nie zastanawiając się, czy ten kto ją nosi jest
          godnym człowiekiem. Bo sutanna to świętość.
          Bardzo przepraszam katolików, bo odstępuję od swych zasad niemieszania się w
          sprawki kleru i kościoła. Ale czy można udawać, że nic się nie dzieje? Władze
          kościelne przymykając oczy i przyzwalając na działalność osobistości pokroju
          Rydzyka czy ks.prałata ośmieszają się jeśli nie stawiają się w sytuacji moralnie
          dwuznacznej.
    • witekjs Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 04.10.05, 18:05
      Oglądałem film, część materiółow z niego wcześniej.
      Byłem wstrząśnięty...
      Od pewnego czasu, niekiedy słucham RM i TRVAM.
      Casami słyszłem, również interesujące audycje.
      Jestem skrajnie zaniepokojony, szczególnie teraz, w kontekście wyborów.
      Bardzo to smutne...

Pozdrawiam. Witek
      • ijaw Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 04.10.05, 23:30
        > Jestem skrajnie zaniepokojony, szczególnie teraz, w kontekście wyborów.
        > Bardzo to smutne...

I w ten sposób okazuje się kto ma do powiedzenia w tym kraju najwięcej! Nie
        polityk a ksiądz i w dodatku Rydzyk. Moźe księżulo ma coś w zanadrzu, skoro mimo
        awantur, utrzymuje swą pozycję, co gorsza znacznie wzrastającą.
        A była kiedyś nadzieja, że papież ukróci tę absurdalną działalność, ale spełzło
        na niczym...
    • negevmc Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 05.10.05, 02:52
      ijaw napisała:

> Nie oglądałam. O siejącej nienawiść rozgłośni radiowej i jej siostrze
      > telewizji Trwam jest głośno. Poglądy ojca Rydzyka są powszechnie znane.
      > Władzom kościelnym też. I nic z tego nie wynika.
      > Czemu? Król Rydzyk?

Rozumiem Twoje zaniepokojenie. Gdy mieszkałem w Polsce czułem się uprawniony
      do ostrych słów pod adresem kleru. Dzisiaj mi nie wypada.
      Wspomne więc jedynie o dość podobnej sytuacji w Izraelu paradoksalnie dużo
      mniej "religijnym" niż Polska. Paradoksalnie gdyż obiektywnie, prawnie rzecz
      biorąc powinien być o wiele bardziej a praktycznie jest mało zależny od
      przywódców duchowych.
      Jakieś 3 lata temu przywódca najliczniejszej partii religijnej Szas oskarżony
      został o branie łapówek. Partia owa bardzo intensywnie zajmuje się wspomaganiem
      najbiedniejszych warstw społeczeństwa. Arie Deri bo tak ów przywódca się nazywa
      bronił się w sądzie, że nie dla siebie brał a dla potrzebujących - i ja mu jak
      najbardziej wierze. To jednak nie okazało się w opinii sądu okolicznościa
      łagodzącą - dostał i odsiedział 2 lata mimo wielu protestów społecznych.
      Popełnił przestępstwo.
      • ijaw Re: W telewizji pokazali "Fenomen ojca Rydzyka" 05.10.05, 15:15
        >Jakieś 3 lata temu przywódca najliczniejszej partii religijnej Szas oskarżony
        >został o branie łapówek. Partia owa bardzo intensywnie zajmuje się wspomaganiem
        >najbiedniejszych warstw społeczeństwa. Arie Deri bo tak ów przywódca się nazywa
        >bronił się w sądzie, że nie dla siebie brał a dla potrzebujących - i ja mu jak
        >najbardziej wierze. To jednak nie okazało się w opinii sądu okolicznościa
        >łagodzącą - dostał i odsiedział 2 lata mimo wielu protestów społecznych.
        >Popełnił przestępstwo.

I dobrze. Wymiar sprawiedliwości powienien być obiektywny a nie zależny od
        kleru, opinii partyjnych, itd.
        U nas nie było komu wnieść oskarżenia do prokuratury w sprawie prałata, choć
        nawet w telewizji pokazywali "nietypowe" dla ideałów kościelnych zachowania ks.
        J. Kler polski cieszy się ogromnymi prawami i ograniczoną odpowiedzialnością.
        Jesteśmy państwem nie tyle religijnym co kościelnym.
    • mercedes320 wyjątkowo wredny tekst GW 05.10.05, 08:53
      przecież z tego tekstu nic konkretnego nie wynika. Zwykłe pomówienia. Gdzie
      właściwe zarzuty? Człowiek, który darował ponad 100 tys. zł powinien mieć kwit
      na taki przelew. Poza tym, w KK działają instytucje charytatywne od wieków, ale
      akurat media katolickie nie są od tego.
      Mętne teksty o podsłuchach nie poparte żadnymi dowodami, a przeciez
      podsłuchiwanie bez zgody sądu jest przestępstwem i GW skoro ma dowody to
      powinna zawiadomić prokuratora.
      Na tle klasztornych murów ja sam mogę nakręcić dziennie 10 dowolnych migawek,
      nawet z ludźmi krzyczącymi "heil hitler", lub śpiewających międzynarodówkę.
      A z kolei grzebanie się w rodzinnych relacjach innej osoby uważam za wyjątkowo
      podłe.
      Cały rzekomy antysemityzm RM to wyssana z palca sprawa. Ludzie o antysemityźmie
      RM wiedza stąd, że o tym ciągle trąbi GW i inne media. A każdy kto słucha RM
      wie, że to nieprawda. Oczywiście, zdarzają się wariaci (albo prowokatorzy),
      którzy dzwonią do RM na żywo i zaczynają bez względy na aktualny temat: "a bo
      Żydzi...", i tu ojcowie natychmiast przerywają taką wypowiedź. To już nie wina
      RM, że sa wariaci czy prowokatorzy. Bo inaczej trzeba by stwierdzić, iż GW to
      gniazdo antysemickie gdy popatrzy się co jest wypisywane na portalu GW.
      Stocznia Gdańska - sam wysłałem RM i żadnych pretensji nie mam. I ci co wysłali
      też nie mają. Mają pretensje ci co nie wysłali. Co miesiąc wpłacam różne sumy
      na konto RM i wiem dlaczego to robię. I to moja sprawa. A najwięcej krzyczą o
      pieniądzach ci co nigdy nic nie dali.
      RM wzbudza wściekłość innych mass mediów i różnych środowisk dlatego, że jest
      to jedyna stacja, która nie ma reklam, a co za tym idzie, nie jest zależna od
      wielkich koncernów międzynarodowych, i różnych grup interesów. Każdą gazetę czy
      stację w Polsce można załatwić i kupić, dając i zabierając ogłoszenia, a co za
      tym idzie, można mieć wpływ na to co tam się pisze i mówi. Każdą, oprócz RM,
      które prosperuje z wpłat słuchaczy, co wzbudza furię nienawiści u potężnego
      lobby przemysłowego i politycznego. A skoro nie można ich szantażować
      finansowo, to próbuje zdeskredytować.
      RM posiada dwie formy. Jedna forma, ta większościowa :-) to oblicze RM jako
      radia modlitwy. Druga forma to polityczna. Akurat poziom audycji politycznych
      RM uważam za mierny. Ale to nie powód aby przyłączać się do tłumu rzucającego
      kamieniami.
      A swoją droga ciekaw jestem czy GW lub inne media prostowały tą bzdurną plotkę
      o Maybachu, którym rzekomo miał jeździć ksiądz Rydzyk.
      Sam ksiądz Rydzyk jest postacją kontrowersyjną. Ale trzeba przyznać, że to
      znakomity organizator. Nikomu nie udało się stworzyć ogólnopolskiego radia
      niezależnego od międzynarodowego kapitału.

Dlatego też, mniej jadu a więcej tolerancji. Również dla RM. Bo w tym wątku
      można mówić o nagonce na RM.
      • mercedes320 prosty przykład 05.10.05, 09:26
        RM zachęca Polaków do kupowania w małych rodzinnych sklepach i radzi omijać
        supermarkety. Supermarkety nie płacą podatków a wysokość gaż dla pracowników to
        wyzysk i dyskryminacja. Zyski idą do międzynarodowego kapitału. Małe sklepy
        utrzymują rodzinę właściciela, i płacą podatki.
        Żadna gazeta nie może wprost zaatakowć supermarketu bo oni dają całostronicowe
        ogłoszenia przez cały rok, co pozwala gazecie mieć lepszy zysk. To samo z
        radiem czy telewizją.
        RM, niezależąc od tego kapitału może o penych sprawach mówić wprost. I
        prowadzić kampanię zakupów w małych sklepach. A to rynek 5 milionów Polaków
        (niektóre państwa europejskie nie maja tyle ludności).
        Dlatego kapitał nie szczędzi środków aby pozbyć się niewygodnej stacji. Zawiera
        się niepisany pakt z "niezależnymi" mediami - my damy całostronicową reklamę
        przez cały rok (czy raklamę radiową), a wy uświadomcie Polakom, że RM jest
        antysemickie i wredne. Jeżeli zaś nie chcecie tego zrobić to pójdziemy do
        waszej konkurencji.
        Prawda jest taka, że kapitał kontroluje całość mediów w UE. Oprócz radia z
        Torunia.
        • ijaw Re: prosty przykład 05.10.05, 16:11
          Nie mówię nie. Przykład jest sensowny. I może mieć wpływ na politykę przeciwko
          RM. Ale nie jest jedynym powodem tej "nagonki", jak to nazwałeś.
          Powiem tak, pisarz niech pisze, krawiec niech szyje, murarz niech buduje, ksiądz
          niech się modli i nie wtrąca swych nieustających czterech groszy do spraw
          politycznych, ekonomicznych, itd.
          To śmieszne jest, gdy ludzie zachowują się zgodnie z życzeniami i wskazaniami
          księdza, nawet w sprawach oczywistych jak zakupy niedzielne. Śmieszne są te
          polecenia i wezwania. A gdy ma się panowanie nad tłuszczą polecenia stać się
          mogą niebezpieczne.
      • ijaw Re: wyjątkowo wredny tekst GW 05.10.05, 15:58
        > Dlatego też, mniej jadu a więcej tolerancji. Również dla RM. Bo w tym wątku
        > można mówić o nagonce na RM.

No i proszę! Ledwo poruszyliśmy temat kościoła, a raczej pewnego odłamu,
        Rydzyka, a już jest tekst o nagonce.
        Coś Ci powiem Mercedes, w tym kraju jest wyjątkowo niewskazane poruszanie
        kwestii kościoła, zwłaszcza w ujęciu krytycznym. Dobrze widziane jest zgadzanie
        się z opinią kleru, potakiwanie, służalczość, pobożność, tylko w ujęciu
        katolickim, bo każda inna to sekta, itd.
        Ja byłam katoliczką. Widziałam "parę" świństw w czasie mej pobożności
        katolickiej, które nijak nie pasowały do tego co mi nakazywano. Nie ukrywam, że
        te historyjki zdecydowały o pożegnaniu się z KK jak i o długoletnim okresie tak
        zwanego ateizmu. Bardzo wierzę w Boga. Kilkanaście lat temu miałam przyjemność
        spotkać się z klerykami z "wyższej półki". Bardzo żałuję, że nie miałam ze sobą
        dyktafonu, byłby świetny materiał informacyjny. Nie mam dowodów, więc milczę,
        by nie być oskarżoną jak Huelle, który miał odwagę.. (aha, nic wspólnego z
        rasizmem)

> Na tle klasztornych murów ja sam mogę nakręcić dziennie 10 dowolnych migawek,
        > nawet z ludźmi krzyczącymi "heil hitler", lub śpiewających międzynarodówkę.
        > A z kolei grzebanie się w rodzinnych relacjach innej osoby uważam za wyjątkowo
        > podłe.

Z tym mogę się zgodzić. Rzeczywiście można stworzyć dowolną historyjkę. Także
        uważam, że grzebanie w rodzinnych sprawach jest niedelikatne. Lecz przyznać
        musisz mi rację, że osoby piastujące pewne stanowiska muszą liczyć się z oceną
        społeczną nie tylko ich samych, ale i ich rodzin. Takie są te media, i taka jest
        ciekawość ludzka. Nie tylko w Polsce. Nie tylko GW.

> Cały rzekomy antysemityzm RM to wyssana z palca sprawa. Ludzie o
        >antysemityźmie RM wiedza stąd, że o tym ciągle trąbi GW i inne media. A każdy
        >kto słucha RM wie, że to nieprawda.

Obiecuję słuchać RM. Nie za często, ale chcę nausznie przekonać się jak jest. Z
        pewnością nagram parę kawałków.

>Każdą, oprócz RM, które prosperuje z wpłat słuchaczy, co wzbudza furię
        >nienawiści u potężnego lobby przemysłowego i politycznego. A skoro nie można
        >ich szantażować finansowo, to próbuje zdeskredytować.

Bezsprzecznie tak. W przypadku radiostacji świeckiej tak bym pomyślała. Dla mnie
        RM jest czymś w rodzaju sekty. Gdzie Rydzyk jest dyktatorem kreującym zachowania
        ludzi i wpływającycm na politykę kraju. Czego jako sługa boży czynić nie
        powinien, chyba, że źle pojmuje służbę Bogu.

> Sam ksiądz Rydzyk jest postacją kontrowersyjną. Ale trzeba przyznać, że to
        > znakomity organizator. Nikomu nie udało się stworzyć ogólnopolskiego radia
        > niezależnego od międzynarodowego kapitału.

Znam wiele postaci kontrowersyjnych. Rydzyk jako świetny organizator mógłby
        zająć się akcją charytatywną, co słudze bożemu bardziej przystoi, przynajmniej z
        definicji. Sługa boży sprawuje rząd dusz, i to mnie bardzo niepokoi. Uzależnił
        od siebie tłumy ludzi, czyniąc je bezwolnymi kukłami, "moherowe berety" zdaje
        tak się nazywają wielbicielki:-)
        • vitalia Re: wyjątkowo wredny tekst GW 05.10.05, 18:10
          Znam z historii kilku takich , co to zaczynali jak o R..i żle się to skończyło/
          ijaw popieram Twoje zdanie,toi niebezpieczny osobnik.
          • mercedes320 Re: wyjątkowo wredny tekst GW 06.10.05, 11:41
            ja również w pewnym sensie zgadzam się z Ijaw. Polityczne zaangażowanie RM jest
            dość dyskusyjne. Z drugiej strony Kościół nie może być obojętny na sprawy
            społeczne, jak np. kwestia traktowania pracowników supermarketów.
            Straszenie dzieci księdzem Rydzykiem bez sensu jest. RM działa już około 15 lat
            i nikomu nic się nie stało. Nie było żadnych jatek antysemickich czy gorsząch
            manifestacji w wykonaniu słuchaczy RM. W ogóle antysemityzm w Polsce
            nieopłacalny jest. Co najlepiej widać w czasie wyborów. Partie stosujące
            retorykę antysemicką otrzymują około 0,1 % poparcia.
            Dlatego Vitalio, jeżeli chcesz odwoływać się do historii, to zauważ, iż 15
            letnia historia RM działa na korzyść księdza Rydzyka. Nic nikomu z inspiracji
            RM nie stało się.
            Przestań opierać się tylko na opini mass mediów ale zacznij sama wyciągać
            wnioski. Wśród gości RM czasami bywają Żydzi, co w normalnej stacji
            antysemickiej byłoby do niepomyślenia.
            Natomiast RM prowadzi politykę RÓWNEGO traktowania wszystkich narodowości. W
            tym i RÓWNEJ krytyki. Co w naszych czasach nazywa się antysemityzmem. Idiotyzm
            totalny.
            • ijaw Re: wyjątkowo wredny tekst GW 06.10.05, 23:07
              >Natomiast RM prowadzi politykę RÓWNEGO traktowania wszystkich narodowości. W
              >tym i RÓWNEJ krytyki. Co w naszych czasach nazywa się antysemityzmem. Idiotyzm
              >totalny.

No, no, to słuchamy rozmaitych rozgłośni RM:) Chcę donieść, że zaczęłam słuchać
              Radia Maryja. I na samym wstępie rzuciała mi się ta równość, zanim napisałeś ten
              post Mercedes.
              Słuchałam krótko, przed wyjściem z domu, modlitwę (nie na dobrą drogę:-), po
              niej były wiadomości, ogromnie zróżnicowane:(, jeśli są takie zawsze to nie
              dziwię się moherowym beretom, że widzą tylko zło, złodziejstwo itp. To początek
              mojego sympatyzowania z toruńską rozgłośnią, więc może padałam ofiarą przypadku.
              Po wiadomościach były "wybrane artykuły z prasy codziennej"
              Jedyną prasą codzienną na którą powołano się dzisiaj, mam nadzieję, że tylko
              dzisiaj, to Nasz Dziennik. Gazeta ogromnie tolerancyjna, bez cienia
              antysemityzmu, liberalna, dozwalająca myśleć logicznie, nienacjonalistyczna, o
              czym wszyscy przecież wiemy:(((
              Po krótkiej przerwie załapałam się na rozmowę księdza z posłem PiSu, który
              obiecywał gruszki na wierzbie, czyli robił kompot z mózgu biednym ufnym, wiernym
              radiomaryjnym poddanym - socjotechnika wyborna, miód się leje w serce..
              Przekaz nad wyraz czytelny, dla najgłupszego też - kto ma być wybranym przywódcą.
              Nie dziwić się proszę wynikom wyborów.
              Aha, będę pilnie słuchac RM, i w jednym pościku kwiatuszki najśliczniejsze będę
              tu zapodawać.
              Postaram się o wierne odtworzenie.
              Pozdrawia serdecznie i radiomaryjnie nowa fanka rydzykowa
    • ijaw O Radiu Maryja ks. prof. Czajkowski 07.10.05, 14:08
      W Wirtualnej Polskiej rozmowa:

"Ks. prof. Michał Czajkowski: księża i biskupi powinni odciąć się od
      pseudokatolickich mediów
      Zaangażowanie "Naszego Dziennika", bo codziennie biorę do ręki, dzisiaj także, i
      Radia Maryja nie zaskakuje mnie. To nie są przecież media katolickie. To są
      media niechrześcijańskie. I dlatego właśnie tego rodzaju sposoby, metody
      zwalczania przeciwnika, popierania kogoś, kogo chcą poprzeć. Jest to na pewno
      gorszące, chociaż dla mnie nie jest to zaskakujące. Tylko czas najwyższy, żeby
      więcej księży biskupów odcięło się od tych pseudokatolickich mediów - powiedział
      ks. prof. Michał Czajkowski w "Salonie Politycznym Trójki".
      Jolanta Pieńkowska: A jak ks. prof. ocenia zaangażownie Radia Maryja, które
      wyraźnie wskazuje na kogo katolicy i wierzący powinni głosować?"
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8026038&fromChan=1
      Kościół wie, potępia a jednak przyzwala.
      Jeśli nie hipokryzja, to co?
      • witekjs Re: O Radiu Maryja ks. prof. Czajkowski 08.10.05, 07:50
        Ijaw napisała:
        /.../

> Kościół wie, potępia a jednak przyzwala.
        > Jeśli nie hipokryzja, to co?

Bezradność...?
        Wygląda na to jakby nie było już w Polsce jednego, o ogromnych zasługach dla
        naszej Kultury, idealizowanego przez wielu, Kościoła Rzymskokatolickiego.
        Widoczny i słyszany, nie tylko w Polsce jest Kosciół RM...

Witek
        • ijaw Re: O Radiu Maryja ks. prof. Czajkowski 08.10.05, 12:50
          >Bezradność...?
          >Wygląda na to jakby nie było już w Polsce jednego, o ogromnych zasługach dla
          >naszej Kultury, idealizowanego przez wielu, Kościoła Rzymskokatolickiego.
          >Widoczny i słyszany, nie tylko w Polsce jest Kosciół RM...

Albo strach przed potęgą Rydzyka. Paradoskalnie to on dzierży władzę kościelną,
          bo panuje nad tłumami.
          Być może w grę wchodzą inne czynniki.
    • ijaw Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 11.10.05, 15:40
      Myślałam, że oj. Rydzyk nie boi się niczego. A on grzechu się boi zwanego
      liberalizmem.

"- Żaden z nich nie będzie święty, ale trzeba wybierać lepszego od gorszego. I
      nie liberałów
      Tak o kandydatach na prezydenta - Donaldzie Tusku i Lechu Kaczyńskim - mówił
      wczoraj o. Tadeusz Rydzyk na zakończenie mszy. Radio Maryja i telewizja Trwam
      transmitowały spotkania Rodziny Radia Maryja w Myszyńcu na Kurpiowszczyźnie.
      Dyrektor radia nie powiedział wprost, na kogo głosować, ale jego słowa nie
      pozostawiały wątpliwości.- My jesteśmy za wolnością, ale liberalizm jest złą
      ideologią - mówił, tłumacząc, że jeśli wygrają liberałowie, "bogaci będą jeszcze
      bogatszymi, a biedni jeszcze biedniejszymi". - Trzeba mieć rozum. Liberalizm
      jest grzechem - uwalnia od Pana Boga, od miłości, od sprawiedliwości, od prawdy.
      Ojciec Rydzyk zapewniał: - Nie mówię, na kogo głosować. I pytał: - Dlaczego nie
      mogę się spotkać z Lepperem, Giertychem, Kaczyńskim?
      Jego zdaniem w Polsce Radio Maryja. jest prześladowane. O straszeniu w Polsce
      "czarnymi", czyli księżmi, mówił też biskup łomżyński Stanisław Stefanek, który
      przestrzegał przed rządami liberałów."
      e. cz.
      rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051011/kraj/kraj_a_6.html
      Z pewnej pogawędki z osobą wykształconą wynika, że boi się także Niemców, czym
      skutecznie straszy lud miłosiernie go wysłuchujący. Przekłada się to oczywiście
      na dyspozycje - sugestie na kogo trzeba głosować. Byłam nachalnie raczej,
      zachęcana do głosowania na Kaczyńskiego, bo "Tusk to Kaszub i powiązany z
      Niemcami."
      • sliwka1977 Re: Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 12.10.05, 10:04
        Dla mnie cała społeczność Rydza (jak oni się nazywają? rodzina radia maryja?)
        jest niczym innym jak sektą, a rydzyk jest ewidentnym guru. Naprawdę nie
        rozumiem dlaczego kościół wyraźnie się nie odetnie od tego co wyczynia Rydzyk.
        Przyzwalając na to, kościół popiera to co wyrabia ten facet. Rydzyk, jego
        media, jak i ludzie go popierający, a raczej jego wyznawcy nie mają nic
        wspólnego z chrześcijaństwem. Jest w nich tyle obłudy, nienawiści, ksenofobii,
        że nie wiem jak mogą przechodzic im przez usta słowa "odpuść nam nasze winy jak
        i my odpuszczamy(...)". No, chyba że ich w ogóle nie wypowiadają, co jest
        baaardzo prawdopodobne.
        • ijaw Re: Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 12.10.05, 13:37
          > Dla mnie cała społeczność Rydza (jak oni się nazywają? rodzina radia maryja?)
          > jest niczym innym jak sektą, a rydzyk jest ewidentnym guru. Naprawdę nie
          > rozumiem dlaczego kościół wyraźnie się nie odetnie od tego co wyczynia Rydzyk.

Odcinają się słowami, vide prof. Czajkowski. Dla stworzenia pozorów (?) czy
          przekonania opinii, że prawdziwy kościół nie ma z tym nic wspólnego:(
          Myślę, że KK boi się Rydzyka. Zręczny manipulator zawładnął masami, także
          inteligentami (!). RM jest potężną organizacją, to radio, telewizja i szkoła
          medialna. KK nie może pozwolić sobie na wyrzucenie Rydzyka, bo przestanie istnieć.
          Słucham czasami tej szczekaczki. Jedyną prasą codzienną na którą powołuje się RM
          jest Nasz Dziennik. Wciąż łudzę się nadzieją, że to przypadek.
          • sliwka1977 Re: Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 12.10.05, 14:05
            Słuchałam wypowiedzi Czajkowskiego na Trójce, no ale co to zmienia? Moim
            zdaniem kościół chcąc zachować (albo odzyskać) dobre imię powinien oficjalnie,
            ogłosić, że Rydzyk nie jest związany z kościołem, powinien wykonac jakiś krok
            ucinający powiązania rydzyka z kościołem raz na zawsze. Uzależnili się od
            niego? A może od jego forsy?

ijaw napisała
            Słucham czasami tej szczekaczki. Jedyną prasą codzienną na którą powołuje się R
            > M
            > jest Nasz Dziennik. Wciąż łudzę się nadzieją, że to przypadek.

Dlaczego?
            • ijaw Re: Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 12.10.05, 14:37
              >Uzależnili się od niego? A może od jego forsy?

Być może. Jest jeszcze inny powód - on napędza wiernych do kościoła. Robi tę
              robotę, której nie zdołałby wykonać żaden ksiądz w terenie, ani z ambony. Więc
              choć niepoprawny politycznie i w ogóle, to pożyteczny dla KK. No i do tego
              dochodzi kasa, a może jakieś kwity, może szantaż?
              Media to siła.

> ijaw napisała
              > Słucham czasami tej szczekaczki. Jedyną prasą codzienną na którą powołuje się
              RM jest Nasz Dziennik. Wciąż łudzę się nadzieją, że to przypadek.
              >
              > Dlaczego?

Pytasz dlaczego tylko Nasz Dziennik, czy dlaczego łudzę się nadzieją? Czy
              dlaczego słucham RM?

1. nie wiem, dlaczego tylko ND. Być może miałam takie szczęście
              2. nie znając w pełni możliwości RM nie mogę oceniać, powiedzmy, łudzę się jest
              ironią
              3. słucham, bo Mercedes napisał, że tam nie ma antysemityzmu i w ogóle to radio
              jest OK. chcę nausznie się przekonać jak to jest.
              • sliwka1977 Re: Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 12.10.05, 21:56
                Chodziło mi o to, dlaczego łudzisz się, że to przypadek, że radyjo powołuje się
                na Nasz Dziennik. Przecież pasuje on do RM jak ulał.
                • ijaw Re: Grzech, liberalizm kontra Rydzyk 12.10.05, 23:05
                  to się wyjaśniło:)
                  słysząc "a teraz wybrane problemy i artykuły z codziennej prasy" spodziewam się
                  różnorodności, no i ona jest:(
    • ijaw Zrozumieć moherowe berety - art 23.10.05, 20:52
      Kilka dni temu w portalu o2.pl był artykuł o tytule jak post próbujący wniknąć w
      duszę osób zwanych moherowymi beretami. Komentarze pod artykułem nie zaliczają
      się do politycznie poprawnych. Można by ująć, że rozsierdzony oszołom na
      oszołoma napisał. Cokolwiek by o tym...
      relaz.o2.pl/magazyn-artykul.php?id=467
      • ijaw Radio Maryjne nagrania 07.11.05, 21:56
        Nie mam czasu słuchać Radia Maryja. Tu link z nagraniami radiomaryjnymi, których
        każdy moze sobie sam posłuchać i ocenić.
        www.radiomaryja.pl.eu.org/nagrania/
        Odsłuchałam na razie jeden. Ach ten czas:((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka