Dodaj do ulubionych

Wynik wyborów

23.10.05, 22:00
świadczy o tym, że powszechne czynne prawo wyborcze jest prawem nie do końca
przemyślanym...
Obserwuj wątek
    • ja_bez_grzechu Re: Wynik wyborów 23.10.05, 22:02
      O tak, zgadzam się z tym.
      • braineater chciałoby się 23.10.05, 22:05
        za Nałkowską powtórzyć ' ludzie ludziom zgotowali ten los'
        co sprowadza się do klasycznej śląskiej mądrości:
        ciule wybrali ciula

możesz to wyciąć warko
        • Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:08
          > ciule wybrali ciula

To kwintesencja tych wyborow.
        • Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:13
          Braineater, jak już sięgasz do literatury, to przypomnij sobie, jak funkcjonuje u Gombrowicza "gęba",żadnemu z kandydatów nie zrobiono takiej gęby jak Kaczyńskiemu:faszysta,homofob,aferzysta,cień brata itp....Nie podobają mi się niektóre poglądy nowego prezydenta,ale on w ogóle MA poglądy, nie miewa,bo przeczytał artykuł w GW lub zobaczył sondaże...
          Cieszę się z wyboru tak samo, jak cieszyłabym się, gdyby wybrano Tuska, bo to ludzie o wspaniałych i podobnych życiorysach...Po co te jeremiady, sama przyłączyłabym się do chóru. gdyby wygrał burak Lepper lub jakiś komuch....
          • ja_bez_grzechu Re: chciałoby się 23.10.05, 22:15
            Gość portalu: M napisał(a):

> poglądy nowego prezydenta,ale on w ogóle MA poglądy,
            Świeteny argument. Hitler też MIAL poglądy
            • Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:18
              Jeszcze dorzuć Stalin, Kim Ir Sen,czerwoni kmerzy, Fidel Castro...+ Kaczyński, a co! Nawet w niezgadzaniu się trzeba zachować umiar....Mimo wzburzenia- pozdrawiam:)
              • ja_bez_grzechu Re: chciałoby się 23.10.05, 22:22
                Nie porównuję Kaczyńskiego z Hitlerem. Chodzi mi o to, że argument, że ktoś MA
                poglądy jest niemądry. Nie jest wszystko jedno jakie te poglądy są.
          • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:17
            Ciesz sie dalej z wyboröw ale najpierw spojz realnosci w oczy nie tylko z
            perspektywy Polski ale z perspektywy Unii, swiata Europy.
          • Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:18
            Mam gdzies jego homofobie.
            Nie uwazam go za faszyste.
            Nie wiem nic wiarygodnego o jego 'aferalnej przeszlosci'.

Ale zwyciestwo populisty, obiecujacego wszystkim gruszki na wierzbie,
            bratajacego sie z najwiekszymi szumowinami na scenie politycznej z
            partykularnych wyborczych pobudek to dla mnie sytuacja, w ktorej znalezc sie
            nie chcialem.

I tak o to bezrobotni, niewyksztalceni, rolnicy zafundowali temu krajowi IV RP.
            A ja mam sie cieszyc, ze nie wygral komuch...
            • Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:21
              W KAŻDYCH wyborach, w KAŻDYM kraju obiecuje się mnóstwo rzeczy (bo ludzie chcą być kuszeni, wabieni,nawet mówienie o normalności jest takim wabieniem)...Tak, uważam,że to powód do radości,iż nie wygrał komuch...
              • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:25
                Naturalnie ze kazdy objecuje, ale zadaniem wyborcöw jest zdanie sobie sprawy z
                realnosci obietnic. A co w Polsce, pokazywali w telewizji jak slepo i z jaka
                radoscia powtarzano te populistyczne parole nazywajac je solidarnoscia.
                Wiele nacjonalizmu wyczuwalo sie w tych wypowiedziach. Ncjonalizm w dzisiejszych
                czasach dla Polski? Ludzie opamietajcie sie!!!
              • Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:27
                I na takie obietnice lapie sie bezmyslna tluszcze.
                I nic zdroznego nie ma w umizgach do Rydzyka? Leppera? gornikow?... Bo kampania
                ma byc po prostu skuteczna?

• Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:32
                  Kampania, jakimi metodami? Przyniosa te metody przywileje dla Polski?
                  Sadze ze nie, bez zagranicy nie moze Polska istniec przeciez powinno
                  to juz dawno w waszej politycznej swiadomosci znalezc miejsce. Znalazlo?
                  Wskazywanie palcem i grozenie innym niszczy wkolo stosunki sasiedzkie.
                  Nie myslisz tez tak?
            • november11 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:23
              A za wejściem do UE głosowałeś?
          • braineater Re: chciałoby się 23.10.05, 22:19
            ja wiem M, że 'gęba', że media, że nagonka ale nie powiesz mi, że człowiek
            idący pod rękę z Radiem Maryja, że cżłowiek, którego głowną siła napędową jest
            nienawiśc, że człowiek, który niczego nigdzie nie zrobił - patrz chociażby fora
            warszawskie, że człowiek, który jest po prostu niekompetentny, powinien być
            głową państwa. Nie zgadzam się by ktoś kto dogaduje się z Lepperem, by ktoś kto
            przedstawia Kościół ponad państwo, by ktoś, kto ma zamiar po 50 latach
            wywierac zemstę na komunistach, by ktoś z kompleksem Abbadona, Anmioła Zagłady
            rządził tym krajem, w którym w końcu nie było dotychczas tak źle.
            Tylko tyle moge - nie zgadzać się.
            • Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:33
              "i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
              przebaczać w imieniu tych któych zdradzono o świcie"- to tyle o kimś, kto-jak piszesz- "chce wywierać zemstę na komunistach". No ale to "sprawa smaku, w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia".
              Dla mnie po prostu nie jest tragedią wybór Kaczyńskiego, nie jest także powodem wpadania w euforię....Nigdy nie słucham radia Maryja, nie jestem moherową babcią,ale robienie Kaczyńskiemu czarnej legendy uważam za przesadzone.
              Mamy także różne rozumienie tego,że "w końcu nie było dotychczas tak źle",gdy mowa o rządzeniu krajem....Pozdrawiam:)
              • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:35
                Czy tu tylko wylacznie o Kaczynskiego chodzi?
              • braineater Re: chciałoby się 23.10.05, 22:38
                nie dogadamy się, ale to dobrze.
                dla mnie jest tragedia i będzie, dopóki ludzie będą swoje wybory opierać na
                pozaracjonalnych przesłankach, na ślepiej wierze nie popartej żadną empirią. I
                dla mnie epizod solidarnościowy, tak jaki i przynaleznośc do PZPR nie ma
                najmniejszego znaczenie. To było ćwierć wieku temu - kogo to jeszce obchodzi
                poza emerytami?
                Potrzebne mi państwo, które nie będzie się do mnie wpieprzać - a to będzie,
                które będzie sobie, a ludzie sobie - a to nie będzie, potrzebne mi państwo
                zbudowane na rozsądku a nie emocjach - a to nie będzie potrzebny mi prezydent,
                którego nie trzeba się wstydzić - a tego trzeba się wstydzić, za jego po
                pierwsze średniowieczne poglądy, po drugie kompletny brak obycia i potrzebne mi
                państwo z XXI wieku, nie XIX

Pozdrawiam
                • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:45
                  Tak masz sluszna racje.
                  Mieliscie juz jedna nauczke z elektrykiem a co teraz niewypal?
                  Dla mnie teraz Polska stala sie jeszcze bardziej obca, dobrze
                  ze nie mieszkam w niej.
                • Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:48
                  Pewnie jestem trochę starsza,ale dla mnie to, co Ty nazywasz "epizodem solidarnościowym", ma znaczenie...Studiowałam w Gdańsku w końcu lat 80-tych i początku lat 90-tych, to mnie zdecydowanie ukształtowało jako osobę o niekomunistycznych poglądach....
                  Kampania rządzi się swoimi prawami,wielu politykom puszczają nerwy (słynne już Kaczyńskiego "spieprzaj, dziadu"),ale nie uważam,że trafił nam się prostak i cham o średniowicecznych poglądach...Fachowcy od wizerunku politycznego mogą stworzyć ideał prezydenta,który będzie podobał się większości, będzie nowoczesny, w dodatku ubiorą go w błękitną koszulę, posadzą na 20 minut w solarium, odchudzą, powiedzą,co mówić, by brzmiało na miarę XXi wieku,ba! nawet nowe licówki na zęby włożą...
                  Poza tym, można się pięknie różnić, prawda? Pozdrawiam i wszystkim na forum życzę dystansu do polityki, to tylko taki epizod w naszym życiu, raz na jakiś czas:)
                  • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:54
                    Pieknoscia albo elegancja nie zaimponuje liczy sie dyplomacja i to co ma sie w
                    glowie. Jak do teraz nic z tych rzeczy nie pokazal, "zaimponowal" tylko
                    nacjonalizmem, grozbami, glupota i populizmem bez pokrycia. Nie möwiac juz o tej
                    slynnej IV Rzeczpospolitej. Jest to material na prezydenta?
                    Co powiesz dwa najwyzsze stanowiska w kraju w rekach jednej rodziny?
              • november11 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:42
                Gość portalu: M napisał(a):
                Dla mnie po prostu nie jest tragedią wybór Kaczyńskiego, nie jest także powodem
                > wpadania w euforię....Nigdy nie słucham radia Maryja, nie jestem moherową babc
                > ią,
                Nie musisz sie tłumaczyć, do cholery. Poprawność polityczna każe tu popierać
                Tuska i niczym nie przekonasz tych, co chca byc pewni, że na Kaczyńskiego
                glosuja tylko moherowe babcie. Niczym to środowisko sie nie rózni od Radia
                Maryja, tylko to radio inną melodię gra.
                • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:47
                  a czym jest te radio maryja?
                  Nie zastanowiliscie sie nad tym?
                  Dlaczego u JP II nie znalazlo poparcia?
                  Jednak nauka JP II poszla w swiat nie do Polski.
                  • triss_merigold6 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:51
                    Ludzie g... zapamiętali z nauk JPII. Zapamiętali miłego staruszka co pozdrawiał
                    po polsku i lubił góralskie kapele.
                    • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:55
                      Smutne, byl naprawde wielkim czlowiekiem. Zagranica jednak wiecej potrafila u
                      niego dostrzec wielkich czynöw. Co Polska?
                • Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:50
                  > Poprawność polityczna każe tu popierać Tuska

Bedziesz rozczarowany - to jedynie zdrowy rozsadek.
                  I lek przed oszolomstwem populistow.

> i niczym nie przekonasz tych, co chca byc pewni, że na Kaczyńskiego
                  > glosuja tylko moherowe babcie.

Nie tylko - jeszcze niewyksztalceni. Wzglednie ci z wyksztalceniem podstawowym.
                  I roszczeniowi frustraci. I zwolennicy spiskowej teorii dziejow. I ciemne
                  chlopstwo od Leppera. I ksenofobi.

Ciekawe jak za pare(nascie?) miesiecy elektorat podziekuje Kaczynskiemu za te
                  wszystkie niespelnione obietnice. Moze jeszcze wywioza go na taczkach?
                  • november11 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:53
                    > Ciekawe jak za pare(nascie?) miesiecy elektorat podziekuje Kaczynskiemu za te
                    > wszystkie niespelnione obietnice. Moze jeszcze wywioza go na taczkach?

Skoro Millera nie wywieźli za Dorotkę, która szła po ulicy i bała sie kolejnych
                    afer w rządzie, a rząd SLD miał to zmienić, to chyba Kaczorowi tez nic sie nie
                    stanie.

> Nie tylko - jeszcze niewyksztalceni. Wzglednie ci z wyksztalceniem
                    podstawowym.
                    > I roszczeniowi frustraci. I zwolennicy spiskowej teorii dziejow. I ciemne
                    > chlopstwo od Leppera. I ksenofobi.

Właśnie! Trwaj w tym przekonaniu, trwaj.
                    • Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:55
                      > Właśnie! Trwaj w tym przekonaniu, trwaj.

Hmm. Negujesz wyniki badan statystycznych?
                • Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:55
                  November,nie tyle się tłumaczę, co uprzedzam atak:) Czytam na różnych forach powyborcze dyskusje i oczom nie wierzę, patrząc na zawziętność,zaciekłość niektórych...Jakby się tragedia narodowa wydarzyła! Chcą emigrować, inni- [piszą głupotki o secesji zachodniej Polski....Nie chcą zobaczyć,że wybrano po prostu jedego kandydata z dwóch i nic więcej.Pozdrawiam:)
                  • Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 23:00
                    nie dziwie sie tym wpisom, jastrzab krazy nad Polska.
                    Emigracja za chlebem sie powiekszy, zobaczysz.
                    A reputacja w swiecie?
                    Przeciez juz przed wyborami bylo smiechu warte jak sie Polska sama niszczy.
          • mr_pope Re: chciałoby się 23.10.05, 22:53
            Komuch Ci przeszkadza, a socjalista nie. Dlaczego?
        • seth.destructor Re: chciałoby się 23.10.05, 23:33
          w sygnaturkę sobie wstawię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka