3promile 23.10.05, 22:00 świadczy o tym, że powszechne czynne prawo wyborcze jest prawem nie do końca przemyślanym... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater chciałoby się 23.10.05, 22:05 za Nałkowską powtórzyć ' ludzie ludziom zgotowali ten los' co sprowadza się do klasycznej śląskiej mądrości: ciule wybrali ciula możesz to wyciąć warko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:08 > ciule wybrali ciula To kwintesencja tych wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:13 Braineater, jak już sięgasz do literatury, to przypomnij sobie, jak funkcjonuje u Gombrowicza "gęba",żadnemu z kandydatów nie zrobiono takiej gęby jak Kaczyńskiemu:faszysta,homofob,aferzysta,cień brata itp....Nie podobają mi się niektóre poglądy nowego prezydenta,ale on w ogóle MA poglądy, nie miewa,bo przeczytał artykuł w GW lub zobaczył sondaże... Cieszę się z wyboru tak samo, jak cieszyłabym się, gdyby wybrano Tuska, bo to ludzie o wspaniałych i podobnych życiorysach...Po co te jeremiady, sama przyłączyłabym się do chóru. gdyby wygrał burak Lepper lub jakiś komuch.... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_bez_grzechu Re: chciałoby się 23.10.05, 22:15 Gość portalu: M napisał(a): > poglądy nowego prezydenta,ale on w ogóle MA poglądy, Świeteny argument. Hitler też MIAL poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:18 Jeszcze dorzuć Stalin, Kim Ir Sen,czerwoni kmerzy, Fidel Castro...+ Kaczyński, a co! Nawet w niezgadzaniu się trzeba zachować umiar....Mimo wzburzenia- pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_bez_grzechu Re: chciałoby się 23.10.05, 22:22 Nie porównuję Kaczyńskiego z Hitlerem. Chodzi mi o to, że argument, że ktoś MA poglądy jest niemądry. Nie jest wszystko jedno jakie te poglądy są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:17 Ciesz sie dalej z wyboröw ale najpierw spojz realnosci w oczy nie tylko z perspektywy Polski ale z perspektywy Unii, swiata Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:18 Mam gdzies jego homofobie. Nie uwazam go za faszyste. Nie wiem nic wiarygodnego o jego 'aferalnej przeszlosci'. Ale zwyciestwo populisty, obiecujacego wszystkim gruszki na wierzbie, bratajacego sie z najwiekszymi szumowinami na scenie politycznej z partykularnych wyborczych pobudek to dla mnie sytuacja, w ktorej znalezc sie nie chcialem. I tak o to bezrobotni, niewyksztalceni, rolnicy zafundowali temu krajowi IV RP. A ja mam sie cieszyc, ze nie wygral komuch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:21 W KAŻDYCH wyborach, w KAŻDYM kraju obiecuje się mnóstwo rzeczy (bo ludzie chcą być kuszeni, wabieni,nawet mówienie o normalności jest takim wabieniem)...Tak, uważam,że to powód do radości,iż nie wygrał komuch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:25 Naturalnie ze kazdy objecuje, ale zadaniem wyborcöw jest zdanie sobie sprawy z realnosci obietnic. A co w Polsce, pokazywali w telewizji jak slepo i z jaka radoscia powtarzano te populistyczne parole nazywajac je solidarnoscia. Wiele nacjonalizmu wyczuwalo sie w tych wypowiedziach. Ncjonalizm w dzisiejszych czasach dla Polski? Ludzie opamietajcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:27 I na takie obietnice lapie sie bezmyslna tluszcze. I nic zdroznego nie ma w umizgach do Rydzyka? Leppera? gornikow?... Bo kampania ma byc po prostu skuteczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:32 Kampania, jakimi metodami? Przyniosa te metody przywileje dla Polski? Sadze ze nie, bez zagranicy nie moze Polska istniec przeciez powinno to juz dawno w waszej politycznej swiadomosci znalezc miejsce. Znalazlo? Wskazywanie palcem i grozenie innym niszczy wkolo stosunki sasiedzkie. Nie myslisz tez tak? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: chciałoby się 23.10.05, 22:19 ja wiem M, że 'gęba', że media, że nagonka ale nie powiesz mi, że człowiek idący pod rękę z Radiem Maryja, że cżłowiek, którego głowną siła napędową jest nienawiśc, że człowiek, który niczego nigdzie nie zrobił - patrz chociażby fora warszawskie, że człowiek, który jest po prostu niekompetentny, powinien być głową państwa. Nie zgadzam się by ktoś kto dogaduje się z Lepperem, by ktoś kto przedstawia Kościół ponad państwo, by ktoś, kto ma zamiar po 50 latach wywierac zemstę na komunistach, by ktoś z kompleksem Abbadona, Anmioła Zagłady rządził tym krajem, w którym w końcu nie było dotychczas tak źle. Tylko tyle moge - nie zgadzać się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:33 "i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych któych zdradzono o świcie"- to tyle o kimś, kto-jak piszesz- "chce wywierać zemstę na komunistach". No ale to "sprawa smaku, w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia". Dla mnie po prostu nie jest tragedią wybór Kaczyńskiego, nie jest także powodem wpadania w euforię....Nigdy nie słucham radia Maryja, nie jestem moherową babcią,ale robienie Kaczyńskiemu czarnej legendy uważam za przesadzone. Mamy także różne rozumienie tego,że "w końcu nie było dotychczas tak źle",gdy mowa o rządzeniu krajem....Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:35 Czy tu tylko wylacznie o Kaczynskiego chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: chciałoby się 23.10.05, 22:38 nie dogadamy się, ale to dobrze. dla mnie jest tragedia i będzie, dopóki ludzie będą swoje wybory opierać na pozaracjonalnych przesłankach, na ślepiej wierze nie popartej żadną empirią. I dla mnie epizod solidarnościowy, tak jaki i przynaleznośc do PZPR nie ma najmniejszego znaczenie. To było ćwierć wieku temu - kogo to jeszce obchodzi poza emerytami? Potrzebne mi państwo, które nie będzie się do mnie wpieprzać - a to będzie, które będzie sobie, a ludzie sobie - a to nie będzie, potrzebne mi państwo zbudowane na rozsądku a nie emocjach - a to nie będzie potrzebny mi prezydent, którego nie trzeba się wstydzić - a tego trzeba się wstydzić, za jego po pierwsze średniowieczne poglądy, po drugie kompletny brak obycia i potrzebne mi państwo z XXI wieku, nie XIX Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:45 Tak masz sluszna racje. Mieliscie juz jedna nauczke z elektrykiem a co teraz niewypal? Dla mnie teraz Polska stala sie jeszcze bardziej obca, dobrze ze nie mieszkam w niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:48 Pewnie jestem trochę starsza,ale dla mnie to, co Ty nazywasz "epizodem solidarnościowym", ma znaczenie...Studiowałam w Gdańsku w końcu lat 80-tych i początku lat 90-tych, to mnie zdecydowanie ukształtowało jako osobę o niekomunistycznych poglądach.... Kampania rządzi się swoimi prawami,wielu politykom puszczają nerwy (słynne już Kaczyńskiego "spieprzaj, dziadu"),ale nie uważam,że trafił nam się prostak i cham o średniowicecznych poglądach...Fachowcy od wizerunku politycznego mogą stworzyć ideał prezydenta,który będzie podobał się większości, będzie nowoczesny, w dodatku ubiorą go w błękitną koszulę, posadzą na 20 minut w solarium, odchudzą, powiedzą,co mówić, by brzmiało na miarę XXi wieku,ba! nawet nowe licówki na zęby włożą... Poza tym, można się pięknie różnić, prawda? Pozdrawiam i wszystkim na forum życzę dystansu do polityki, to tylko taki epizod w naszym życiu, raz na jakiś czas:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:54 Pieknoscia albo elegancja nie zaimponuje liczy sie dyplomacja i to co ma sie w glowie. Jak do teraz nic z tych rzeczy nie pokazal, "zaimponowal" tylko nacjonalizmem, grozbami, glupota i populizmem bez pokrycia. Nie möwiac juz o tej slynnej IV Rzeczpospolitej. Jest to material na prezydenta? Co powiesz dwa najwyzsze stanowiska w kraju w rekach jednej rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
november11 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:42 Gość portalu: M napisał(a): Dla mnie po prostu nie jest tragedią wybór Kaczyńskiego, nie jest także powodem > wpadania w euforię....Nigdy nie słucham radia Maryja, nie jestem moherową babc > ią, Nie musisz sie tłumaczyć, do cholery. Poprawność polityczna każe tu popierać Tuska i niczym nie przekonasz tych, co chca byc pewni, że na Kaczyńskiego glosuja tylko moherowe babcie. Niczym to środowisko sie nie rózni od Radia Maryja, tylko to radio inną melodię gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:47 a czym jest te radio maryja? Nie zastanowiliscie sie nad tym? Dlaczego u JP II nie znalazlo poparcia? Jednak nauka JP II poszla w swiat nie do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:51 Ludzie g... zapamiętali z nauk JPII. Zapamiętali miłego staruszka co pozdrawiał po polsku i lubił góralskie kapele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 22:55 Smutne, byl naprawde wielkim czlowiekiem. Zagranica jednak wiecej potrafila u niego dostrzec wielkich czynöw. Co Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:50 > Poprawność polityczna każe tu popierać Tuska Bedziesz rozczarowany - to jedynie zdrowy rozsadek. I lek przed oszolomstwem populistow. > i niczym nie przekonasz tych, co chca byc pewni, że na Kaczyńskiego > glosuja tylko moherowe babcie. Nie tylko - jeszcze niewyksztalceni. Wzglednie ci z wyksztalceniem podstawowym. I roszczeniowi frustraci. I zwolennicy spiskowej teorii dziejow. I ciemne chlopstwo od Leppera. I ksenofobi. Ciekawe jak za pare(nascie?) miesiecy elektorat podziekuje Kaczynskiemu za te wszystkie niespelnione obietnice. Moze jeszcze wywioza go na taczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
november11 Re: chciałoby się 23.10.05, 22:53 > Ciekawe jak za pare(nascie?) miesiecy elektorat podziekuje Kaczynskiemu za te > wszystkie niespelnione obietnice. Moze jeszcze wywioza go na taczkach? Skoro Millera nie wywieźli za Dorotkę, która szła po ulicy i bała sie kolejnych afer w rządzie, a rząd SLD miał to zmienić, to chyba Kaczorowi tez nic sie nie stanie. > Nie tylko - jeszcze niewyksztalceni. Wzglednie ci z wyksztalceniem podstawowym. > I roszczeniowi frustraci. I zwolennicy spiskowej teorii dziejow. I ciemne > chlopstwo od Leppera. I ksenofobi. Właśnie! Trwaj w tym przekonaniu, trwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: chciałoby się IP: *.aster.pl 23.10.05, 22:55 > Właśnie! Trwaj w tym przekonaniu, trwaj. Hmm. Negujesz wyniki badan statystycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: chciałoby się IP: *.elk.mm.pl 23.10.05, 22:55 November,nie tyle się tłumaczę, co uprzedzam atak:) Czytam na różnych forach powyborcze dyskusje i oczom nie wierzę, patrząc na zawziętność,zaciekłość niektórych...Jakby się tragedia narodowa wydarzyła! Chcą emigrować, inni- [piszą głupotki o secesji zachodniej Polski....Nie chcą zobaczyć,że wybrano po prostu jedego kandydata z dwóch i nic więcej.Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: chciałoby się IP: *.pools.arcor-ip.net 23.10.05, 23:00 nie dziwie sie tym wpisom, jastrzab krazy nad Polska. Emigracja za chlebem sie powiekszy, zobaczysz. A reputacja w swiecie? Przeciez juz przed wyborami bylo smiechu warte jak sie Polska sama niszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: chciałoby się 23.10.05, 22:53 Komuch Ci przeszkadza, a socjalista nie. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś