Dodaj do ulubionych

ABORCJA MOZE BYC DOBRA

31.10.05, 18:21
Mam pytanie w sprawie aborcji do jej przeciwnikow - czy chcieliby byc terac
bez nog i miec dlonie przyrosniete do ramion? Czy woleliby sie w ogole nie
urodzic z takimi wadami? Bo ja wolalabym sie w takim przypadku nie urodzic i
wolalabym, zeby moja matka dokonala aborcji po wykryciu takich powaznych wad.

No i to kompletna bzdura, ze kazde zycie jest swiete.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiaa Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.trustnet.pl 31.10.05, 18:32
      a np. lepiej usunac ciaze czy pozwolic zeby dziecko bylo nieszczescliwe,
      niekochane i blakalo sie po domach dziecka??
    • paddy77 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 18:36
      po prostu masz rację i nie tylko w takim przypadku jak opisałaś
    • cartafilus Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 18:57
      qarolinqa napisała:

> Mam pytanie w sprawie aborcji do jej przeciwnikow - czy chcieliby byc terac
      > bez nog i miec dlonie przyrosniete do ramion? Czy woleliby sie w ogole nie
      > urodzic z takimi wadami? Bo ja wolalabym sie w takim przypadku nie urodzic i
      > wolalabym, zeby moja matka dokonala aborcji po wykryciu takich powaznych wad.
      >
      > No i to kompletna bzdura, ze kazde zycie jest swiete.
      ----------------------------------------------------------
      tak aborcja może być dobrza ...nie tylko w takich jak opisałaś przypadkach
    • b-beagle Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 19:12
      Czasami aborcja jest złem koniecznym
    • november11 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 19:17
      qarolinqa napisała
      Bo ja wolalabym sie w takim przypadku nie urodzic i
      >

Problem: skąd wiesz, co wolałby ten człowiek, za którego podejmujesz decyzję.
      Jakie wady uznasz za dyskwalifikujące człowieka, a jakie za kwalifikujące go do
      życia? A co z tymi, u których wady nie zostaną wykryte w ciąży, tylko po
      urodzeniu?

• blinski Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 14:56
        > Problem: skąd wiesz, co wolałby ten człowiek, za którego podejmujesz decyzję.

kwestia prawdopodobieństwa.

> Jakie wady uznasz za dyskwalifikujące człowieka, a jakie za kwalifikujące go
        do
        >
        > życia?

nie da się jednoznacznie ustalić, każdy przypadek trzeba rozpatrywać osobno,
        inaczej może dochodzić do chorych sytuacji.

A co z tymi, u których wady nie zostaną wykryte w ciąży, tylko po
        > urodzeniu?

no jak to co? muszą wypić to piwo.
    • xxx131 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 19:52

Co to bylo gdyby nas nie bylo.
    • baltazarus Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 20:38
      Ale Ty możesz wyrazić swoje zdanie na ten temat, a dziecko nie. Skąd wiesz, że
      nie będzie chciało żyć?
      • po_godzinach Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 20:54
        Ona stawia jasne pytanie: "czy chcieliby byc terac
        bez nog i miec dlonie przyrosniete do ramion? Czy woleliby sie w ogole nie
        urodzic z takimi wadami?"

Zanim więc stawiasz nastęone, odpowiedz może na to pierwsze - w swoim imieniu.

Inaczej jest po prostu niegrzecznie i niemerytorycznie.
        • baltazarus Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 21:18
          Ja bym nie chciał tak żyć, ale widziałem ludzi, którzy mimo ciężkiego kalectwa
          chcą.
          • po_godzinach Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 21:26
            Jasne.
            Ja osobiście wolałabym się nie urodzić.
            • Gość: Jedrzej Ja tez nie n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 00:39
          • blinski Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 14:59
            ale najprawdopodobniejsze, że by nie chcieli. nie można wg. mnie zmuszać
            kobiety do aborcji - ale jeśli same się na nią decydują, wiedząc że dziecko
            będzie niepełnosprawne, to oznacza z dużym prawdopodobieństwem, że zdają sobie
            sprawę, iż nie będą w stanie zapewnić mu wystarczającej opieki i miłości i
            dziecko takie może zostać odtrącone. a wtedy już na pewno wolałoby się nie
            urodzić.
    • rrhadane Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 21:30
      Nie mam własnego zdania. Kiedy byłam w ciąży, bałam sie panicznie, że urodzę
      niedorozwinięte dziecko. Aż pewnego dnia zadałam sobie pytanie: jeśli tak, to
      co? I pomyślałam - to bedę je kochać z całych sił, żeby czulo, że jest kochane.
      I wtedy przestałam się bać.
      Ale też pamietam przyjaciela z czasów studiow. Był niepełnosprawny, miał cos z
      nogami, normalny facet, a nogi jak u dziecka, i jeszcze niesprawne. On miał
      bardzo kochajaca mamę, skończył dwa fakultety, pracował, jeździł autem,
      żeglował (był kapitanem), prowadził bardzo aktywne zycie towarzyskie. I
      któregos dnia powiedział: tacy jak ja nie powinni żyć.
      Więc nie wiem.
      To zresztą nie jest pytanie na przerzucanie sie słowami.
      Kiedy byłam w ciąży, nie zgodziłam sie na badania prenatalne, bo nie mialam
      odwagi stanąć - ewentualnie - przed tym drugim pytaniem.
      Ale to była moja autonomiczna decyzja. Więc i ja brałam na siebie całą
      odpowiedzialność.
      Nigdy nie ośmielę się oceniać kobiety, która wybrałaby inaczej.
    • crax Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 31.10.05, 23:19
      Tak, może być dobra... Chociaż osobiście jestem jej przeciwnikiem (jeśli
      traktować ją jako środek antykoncepcyjny). W każdym razie, jeśli chodzi o mnie,
      to, jeśli miałbym się urodzić bez rąk czy nóg, wolałbym wcale.
    • abaddon_696 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 00:45
      > Mam pytanie w sprawie aborcji do jej przeciwnikow - czy chcieliby byc terac
      > bez nog i miec dlonie przyrosniete do ramion? Czy woleliby sie w ogole nie
      > urodzic z takimi wadami? Bo ja wolalabym sie w takim przypadku nie urodzic i

To oczywiste, chyba że ktoś jest masochistą.
      Klucz do popierania aborcji leży jednak w poglądzie, że życie dorosłego
      człowieka jest ważniejsze od życia, które dopiero nastąpi.
      • prosta.tutka Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 01:07
        W Chinach czesto "aborcjonuje" sie dziewczynki. Zaprzyjazniony Chinczyk uwaza,
        ze jest to sluszne, rodzice maja prawo wybrac plec dziecka. W kazdym
        przypadku,rowniez ciezkiego kalectwa mozna znalezdz radosc zycia.
        • abaddon_696 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 01:43
          Ale życie kobiety jest nadrzedne. Przynajmniej dla mnie. Jeśli nie chce urodzić
          dziecka, ma do tego prawo.
          Można znaleźć radość życia tylko w momencie, gdy to życie już jest a nie gdy
          dopiero się zapowiada.
          • Gość: Echo Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 05:19
            > Ale życie kobiety jest nadrzedne. Przynajmniej dla mnie. Jeśli nie chce urodzić

O nadrzednosci jednego zycia nad drugim duzo bylo mowy w obozach koncentracyjnych.
            Ten mogl zabijac co mial przewage, wladze, kontrole... Nowe wraca!!!
            • paddy77 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 07:53
              echo.... ty u twoja filozofia jak zwykle normalnie "sama prawda"
              wysil sie trochę i pomyśl
            • Gość: Jendrzej Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 10:12
              Czyzby? Historycy cos nowego odkryli? Do tej pory nic nie slyszalem o filozofii
              w obozach smierci ale o tym, ze Niemcy zabijali wszystkie inne narody (i
              niekiedy innych Nimecow). Nie ze wzgledow filozoficznych ale z powodu wojny i
              dla oczyszczenia terenu.
              NB za Hitlera aborcja byla surowo zakazana.
    • squirrel9 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 07:29
      Może zapytaj osoby z dłońmi przy ramionach a nie nas .... może zapytaj osoby na
      wózku inwalidzkim czy wolałaby być wyskrobana czy żyć. Nie trzeba być
      upośledzonym np. fizycznie by być nieszczęśliwym, "wystarczy" nie otrzymać z
      domu żadnych wartości, nie wynieść umiejętności radzenia sobie w życiu i
      oparcia na tych wartościach. Nikt nie obiecywał,że twoje życie będzie piękne i
      szczęśliwie a to co "niefortunne" wymażesz sobie gumką. Gdybyś np. leżała w
      szpitalu po wypadku i wiedziała,że nie będziesz chodziła to zdecydwałabyś sama
      siebie "wyskrobać"?
      • Gość: Echo Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 07:54
        Kilka lat temu widzialam demonstracje ludzi w wozkach inwalidzkich,
        uposledzonych od urodzenia z haslami "moje zycie nie ma ceny" itp.
        A jesli uwazasz ze ludzie ktorzy nie wyniesli z domu zadnych wartosci czy
        umiejetnosci to zaczynasz duuuzo gorzej niz ci z obozow koncentracyjnych.
        Problem w Europie nie jest z brakiem umiejetnosci ale z brakiem ludzi i niestety
        wartosci tez. Jedno wiaze sie z drugim.

squirrel9 napisała:

> Może zapytaj osoby z dłońmi przy ramionach a nie nas .... może zapytaj osoby na
        >
        > wózku inwalidzkim czy wolałaby być wyskrobana czy żyć. Nie trzeba być
        > upośledzonym np. fizycznie by być nieszczęśliwym, "wystarczy" nie otrzymać z
        > domu żadnych wartości, nie wynieść umiejętności radzenia sobie w życiu i
        > oparcia na tych wartościach.
        • squirrel9 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 08:10
          Gość portalu: Echo napisał(a):

> Kilka lat temu widzialam demonstracje ludzi w wozkach inwalidzkich,
          > uposledzonych od urodzenia z haslami "moje zycie nie ma ceny" itp.
          > A jesli uwazasz ze ludzie ktorzy nie wyniesli z domu zadnych wartosci czy
          > umiejetnosci to zaczynasz duuuzo gorzej niz ci z obozow koncentracyjnych.
          > Problem w Europie nie jest z brakiem umiejetnosci ale z brakiem ludzi i
          niestet
          > y
          > wartosci tez. Jedno wiaze sie z drugim.

Co się wiąże jedno z drugim? Brak ludzi i wartości? Coś brak w tym logiki...
          Zapytam tylko czy gdybyś miała teraz zdecydować mając siadać na wóżek
          (inwalidzki) to siadasz czy się wymazujesz ? co co wybrałabyś? Trudne ...
          pewnie,że trudne. To jak z góralem w dowcipie, wszystko oddałby czego nie ma,
          ale to co ma - nie oddałby
          • Gość: Echo Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 14:51
            Jaki brak logiki? Czy nie widzisz ze ci ludzie chca zyc niezaleznie
            od jakosci swojego zycia? I moge Ci pokazac tysiace samobojcow ktorzy
            mieli wszystkiego po uszy: pieniadze, edukacje etc. Ty chcialbys z gory
            zadecydowac czy ktos ma prawo zyc czy nie. Hitler i Stalin tez tak robili.

> Gość portalu: Echo napisał(a):
            >
            > > Kilka lat temu widzialam demonstracje ludzi w wozkach inwalidzkich,
            > > uposledzonych od urodzenia z haslami "moje zycie nie ma ceny" itp.
            > > A jesli uwazasz ze ludzie ktorzy nie wyniesli z domu zadnych wartosci czy
            > > umiejetnosci to zaczynasz duuuzo gorzej niz ci z obozow koncentracyjnych.
            > > Problem w Europie nie jest z brakiem umiejetnosci ale z brakiem ludzi i
            > niestet
            > > y
            > > wartosci tez. Jedno wiaze sie z drugim.
            >
            > Co się wiąże jedno z drugim? Brak ludzi i wartości? Coś brak w tym logiki...
            > Zapytam tylko czy gdybyś miała teraz zdecydować mając siadać na wóżek
            > (inwalidzki) to siadasz czy się wymazujesz ? co co wybrałabyś? Trudne ...
            > pewnie,że trudne. To jak z góralem w dowcipie, wszystko oddałby czego nie ma,
            > ale to co ma - nie oddałby
            • Gość: ciekawy Stalin i Hitler abrocji zakazywali. Zupelnie jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 15:03
              ty chciali podejmowac decyzje kto bedzie rodzil a kto nie.
              Niech kazdy decyduje za siebie - precz z samozwanczymi zbawiaczami ludzkosci
              (cywilizacji, narodu itp - niepotrzebne skreslic)
              • Gość: Echo Re: Stalin i Hitler abrocji zakazywali. Zupelnie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 16:21
                > ty chciali podejmowac decyzje kto bedzie rodzil a kto nie.
                > Niech kazdy decyduje za siebie - precz z samozwanczymi zbawiaczami ludzkosci
                > (cywilizacji, narodu itp - niepotrzebne skreslic)

Byli o wiele bardziej "postympowi." Mordowali nie tylko nienarodzonych
                razem ze swiezo czy nawet dawno narodzonymi. To byl "wspanialy" swiat
                ktory chca teraz zbudowac "postympowi".
                • Gość: Jedrzej Stalin i Hitler abrocji zakazywali. Zupelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 16:32
                  Nie umiesz czytac + nie znasz historii. Ciekawy ma racje i za Stalina oraz za
                  Hitlera aborcja BYLA zakazana.

>To byl "wspanialy" swiat
                  > ktory chca teraz zbudowac "postympowi".
                  ?!?! Lecz sie na nogi bo na glowe dawno za pozno.
        • kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 10:32
          Naprawdę demonstrowali? A nie czułaś obrzydzenia faktem że
          demonstrują "nienormalni" ludzie? A Twoje dzieci nie zobaczyły
          tych "nienormalnych" ludzi? Mogły dostać wstrząsu i musiałabyś je zaprowadzić
          do psychologa. Bardzo trudno jest wytłumaczyć że ktoś nie może np. chodzić.
          Cóż, lobby niepełnosprawnych zawładnęło świadomością ludzi i wprowadza
          korzystne dla siebie ustawodastwo.
          • Gość: Echo Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 14:54

> Naprawdę demonstrowali? A nie czułaś obrzydzenia faktem że
            > demonstrują "nienormalni" ludzie? A Twoje dzieci nie zobaczyły
            > tych "nienormalnych" ludzi? Mogły dostać wstrząsu i musiałabyś je zaprowadzić
            > do psychologa. Bardzo trudno jest wytłumaczyć że ktoś nie może np. chodzić.
            > Cóż, lobby niepełnosprawnych zawładnęło świadomością ludzi i wprowadza
            > korzystne dla siebie ustawodastwo.

Nie tylko nie czulam obrzydzenia ale bylo to dla mnie przebudzenie duchowe.
            Czulam podziw nie tylko dla nich, ale dla tych co
            pchali ich wozki i obcierali ich twarze. Tylko tacy ludzie daja mi jeszcze
            nadzieje na przyszlosc naszej cywilizacji.
            • Gość: ciekawy "naszej" tj hamerykanskiej? I jakos sam nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 14:58
              zaczales phac i ocierac, co?
              • Gość: Echo Re: "naszej" tj hamerykanskiej? I jakos sam nie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 16:18
                Oczywiscie przez "nasza" nie mam na mysli cywilizacji lewackiej
                ktora uwazam za barbarzynstwo.
                • Gość: Jedrzej prawicowy chrzescijanin? Jakos nie jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 16:30
                  zdziwiony
    • Gość: sdf Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.11.05, 10:05
      ciekawam jak do 3go miesiaca ciazy mozesz stwierdzic takie wady. Jasnowidz?
      • Gość: Jendrzej badania prenatalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 10:09
        • paddy77 Re: badania prenatalne 01.11.05, 10:59
          Nie używaj tak skomplikowanych terminów, co poniektórzy adwersarze mogą się
          obrazić uznając, iż ich obrażasz.
          • Gość: Echo Re: badania prenatalne IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.11.05, 15:02

> Nie używaj tak skomplikowanych terminów, co poniektórzy adwersarze mogą się
            > obrazić uznając, iż ich obrażasz.

Badania prenatalne sa mozliwe jeszcze wczesniej niz do 3 miesiecy,
            na poziomie DNA. Niestety czasami wada moze byc ze to dziecko
            ma 90% szans na raka piersi po piecdziesiatce.

Pamietam historie kobiety ktora poszla do badan prenatalnych bo chciala miec
            powod pozbycia sie dziecka. Okazalo sie ze koncowka jednego z chromosomow
            byla odwrocona ale dziecko rozwijalo sie normalnie i lekarze nie widzieli
            powodow do alarmu. Niemniej jednak ta kobieta zdecydowala sie na aborcje
            mimo ze jej bezdzietna kuzynka blagala zeby mogla je zaadoptowac.
            • Gość: Jendrzej o, to w USA tez sa takie przepisy jak w Polsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 18:46
              .. i ciaze mozna usunac jesli badania prenatalne wskaza ciezkie uszkodzenie
              plodu?
              > lekarze nie widzieli
              > powodow do alarmu. Niemniej jednak ta kobieta zdecydowala sie na aborcje
              A to z kolei inaczej niz u nas bo w Polsce lekarze nie widza NIGDY powodow do
              alarmu - Down, brak konczyn, bezmozgowie nawet - i kobieta wtedy nie ma zadnej
              mozliwosci decyzji, musi rodzic. Wbrew prawu, oczywiscie, ale jakos to u nas
              nikomu nie przeszkadza. Podobnie jak w przypadku konbiety zgwalconej czy
              takiej, ktorej ciaza i porod zagraza zdrowiu czy zyciu.
              > Pamietam historie kobiety
              A historie kobiety ktorej lekarz nawet nie zbadal zeby plodowi nie zaszkodzic i
              zmarla pamietasz?
        • Gość: sdf Re: badania prenatalne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.11.05, 16:53
          Tak, zbadaj swoje dziecko, jak bedzie chore - wyskrob.
    • Gość: Natalia Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 16:38
      Gdybys urodzil sie bez nog i rak pewnie nie wiedzialbys jakim ulatwieniem jest
      je posiadac. Poza tym wiekszosc aborcji dokonuje sie z wygody a nie dlatego ze
      wykryto powazna wade rozwojowa. Ps. to tylko tzw. normalni ludzie kiwaja
      glowami z politowaniem nad dziecmi z Downem, ze sa ponoc takie nieszczesliwe.
      • Gość: Jedrzej Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 17:39
        > Gdybys urodzil sie bez nog i rak pewnie nie wiedzialbys jakim ulatwieniem
        jest je posiadac
        Czy ja wiem? Obserwacja duzo daje :))

>Poza tym wiekszosc aborcji dokonuje sie z wygody a nie dlatego ze
        > wykryto powazna wade rozwojowa
        Masz jakies badania na ten temat? A moze masz na mysli, ze ludzie nie chca miec
        dzieci i dlatego dochodzi do aborcji ?

> tzw. normalni
        Uwazasz ze nie jestes normalna tylko "tzw. normalna"? Kto wie, moze mamy tu
        plaszczyzne porozumienia ;)
        • Gość: Natalia Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 20:00
          A ty masz jakies badania? Codziennie zabija sie tysiace nienarodzonych ludzi.
          Wszyscy z nich sa bez rak i nog? Wszystko jest wzgledne. Definicja normalnosci
          rowniez.
          • blinski Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 20:48
            dla mnie samo pojęcie 'nienorodzony człowiek' jest dziwne. wymyślone przez
            amerykańskie środowiska chrześcijańskie ok. 30 lat temu, wczesniej nawet
            przeciwnicy aborcji nazywali płód po imieniu - płodem.
          • Gość: ms Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 20:04
            Gość portalu: Natalia napisał(a):

> A ty masz jakies badania? Codziennie zabija sie tysiace nienarodzonych ludzi.
            > Wszyscy z nich sa bez rak i nog? Wszystko jest wzgledne. Definicja
            normalnosci
            > rowniez.

nieźle się zaplątalaś
            jesli wszystko jest względne to "życie" też :P
    • autenty Jak mozna byc przeciwko aborcji a za kara smierci? 01.11.05, 19:33
      Jak mozna byc przeciwko aborcji, a za kara smierci? Niech mi to ktos wyjasni.
      Przeciez to zupelny nonsens, byc jednoczesnie i przeciwnikiem i zwolennikiem
      zabijania ludzi. Takie paradoksalne poglady ma m- in. prezydent Kaczynski.
      • Gość: Natalia Re: Jak mozna byc przeciwko aborcji a za kara smi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 19:55
        Z jednej strony stoi powiedzmy morderca zagrazajacy innym ludziom, z drugiej
        zupelnie czysty i niewinny czlowiek. Nie widzisz roznicy?
        • blinski Re: Jak mozna byc przeciwko aborcji a za kara smi 01.11.05, 20:51
          z jednej strony pozbawiony jeszcze świadomości i systemu nerwowego płód, z
          drugiej dorosły, świadomy człowiek mający często rodzinę i bliskich (co
          oczywisćie nie zwalnia go ani trochę z odpowiedzialności, ani wcale nie ma w
          moim odczuciu powodowaść litości dla niego).
          • abaddon_696 Re: Jak mozna byc przeciwko aborcji a za kara smi 02.11.05, 15:33
            z
            > drugiej dorosły, świadomy człowiek mający często rodzinę i bliskich

Który zabił innego człowieka mającego często rodzinę i bliskich.
            Wszystko się wyrównuje - oko za oko, ząb za ząb, ta zasada jest nieśmiertelna:)
            Pozdrawiam
            • blinski Re: Jak mozna byc przeciwko aborcji a za kara smi 02.11.05, 15:44
              dlatego mówię, że tylko stwierdzam fakt, nie bronię morderców.
        • Gość: ms Re: Jak mozna byc przeciwko aborcji a za kara smi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 20:06
          Gość portalu: Natalia napisał(a):

> Z jednej strony stoi powiedzmy morderca zagrazajacy innym ludziom, z drugiej
          > zupelnie czysty i niewinny czlowiek. Nie widzisz roznicy?

sama napisalaś że "wszystko jest wzgledne" ocena czynów skazanego też, dla
          ciebie to morderca zagrażający ludziom, dla kogoś innego po prostu czlowiek,
          nieprzestrzegający zasad życia w spoleczeństwie, ale jednak czlowiek, nie malpa

• abaddon_696 A mozna byc przeciwko karze śmierci a za aborcją? 02.11.05, 15:38
        Można, prawda?
        Więc na odwrót też można.
        Bo te dwie sprawy nijak mają się do siebie - kara śmierci to kara za najgorsze
        przestępstwa, aborcja to niedopuszczenie do życia.
    • Gość: Natalia Nie ma dobrego zabijania IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 20:04
      Pytanie do qarolinqi: gdybys dzisiaj stracila w wypadku swoje nogi i rece
      popelnilabys samobojstwo? Czy tez raczej szukalbys dobrych protez?
    • dyskopata Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 21:03
      morderstwo też może być dobre
      • blinski Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 21:13
        może, np. w obronie koniecznej.
    • seth.destructor ABORCJA NIE MOZE BYC DOBRA 01.11.05, 22:37
      Gdyż jest to zabójstwo człowieka/a jeśli ktoś nie uważa płodu za człowieka -
      jest to okaleczenie kobiety (fizyczne, a następnie psychiczne). Nie ma "dobrych"
      zabójstw.
      Aborcja jest usunięciem ciąży, czyli stanu, którego można uniknąć stosując
      odpowiednie zabezpieczenia (pigułki, prezerwatywy, kalendarzyk). Dorośli ludzie
      powinni zdawać sobie sprawę, że ceną za orgazm może być dziecko. Jeśli gotowi są
      ponieśc tą cenę, wszystko jest w porządku. Jeśli nie, to niech się sekszą na
      tysiąc innych sposobów nie inicjujących ciąży.

W przypadku, gdy ciąża zagraża prawidłowemu życiu matki - traktowałbym to jako
      nowotwór i zgodziłbym się na usunięcie. Jako prawidłowe rozumiem zarówno pod
      względem fizycznym jak psychicznym i społecznym. Społecznym, czyli takim, które
      zapewni dziecku normalne życie.
      Obrońcy zycia poczętego bardzo często zapominają o tym, że jest mnóstwo dzieci
      nieszczęśliwych z powodu kalectwa, biedy i tak dalej i powinni równorzędnie
      zajmować się takimi przypadkami. A oni są szczęśliwi, że się urodziło, a że
      każdego następnego dnia będzie "ginąć" z głodu, pragnienia, maltretacji i braku
      miłosci - dziwnym trafem ich nie interesuje.
      • mrs.solis Re: ABORCJA NIE MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 02:28
        > Aborcja jest usunięciem ciąży, czyli stanu, którego można uniknąć stosując
        > odpowiednie zabezpieczenia (pigułki, prezerwatywy, kalendarzyk). Dorośli
        ludzie
        > powinni zdawać sobie sprawę, że ceną za orgazm może być dziecko. Jeśli gotowi
        s
        > ą
        > ponieśc tą cenę, wszystko jest w porządku. Jeśli nie, to niech się sekszą na
        > tysiąc innych sposobów nie inicjujących ciąży.

Ja np seksze sie,bo chce miec dziecko z tym,ze nie odrzucam mozliwosci
        usuniecia ciazy z powodu wad plodu.
        Uwazam ,ze mam prawo do posiadania zdrowego w pelni wartosciowego potomstwa.
        Nie chcialabym poswiecic swojego zycia na wychowanie jakiegos uposledzonego
        dziecka.
        Wracajac do pytania autorki watku ja juz dawno temu stwierdzilam ,ze gdybym
        miala sie urodzic uposledzona lub z jakimis ciezkimi wadami fizycznymi nie
        chcialabym zyc.
        MOja najblizsza rodzina ma przykazane ,ze gdybym w wyniku jakiegos
        nieszczesliwego wypadku miala byc ciezko okaleczona lub oszpecona maja
        zaniechac ratowania zycia za wszelka cene, czy podlaczania do aparatury
        podtrzymujacej zycie.
        • Gość: Echo Re: ABORCJA NIE MOZE BYC DOBRA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.11.05, 06:25
          Aborcja nigdy nie jest dobra. Czasami jest tragiczna koniecznoscia.
          Jednak wady genetyczne sa stosunkowo rzadkie. Z 1.5 miliona aborcji w USA
          najwyzej kilka tysiecy byly zlem koniecznym.

Dorabianie teorii ze kilkutygodniowy plod nie ma swiadomosci niektorzy etycy
          rozciagaja na dziecko po urodzeniu ktore tez nie ma swiadomosci. Wiekszosc
          morderstw na dzieciach jest popelniana z wygody albo braku odpowiedzialnosci i
          skrupulow a nie z koniecznosci.

Argument ze rozwijajace sie dziecko nie jest czlowiekiem nie wytrzymuje testu
          smiechu. Oczywiscie ze jest. Ze do 3 miesiaca nie jest a po 3 miesiacach i
          jednej minucie juz jest. To wszystko krwawy nonsens. Zabicie niemowlaka ma ten
          sam wymiar moralny: moze nie jest swiadomy co sie z nim dzieje ale morduje sie
          jego szanse na pelne zycie. I to jest absolutnie NIEWYBACZALNE!!!
          • blinski Re: ABORCJA NIE MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 10:08
            > Dorabianie teorii ze kilkutygodniowy plod nie ma swiadomosci niektorzy etycy
            > rozciagaja na dziecko po urodzeniu ktore tez nie ma swiadomosci.

no bo to chyba oczywiste, że nie ma. ale to w przypadku noworodka nie jest
            powodem, by go mordować, w końcu to jest już człowiek.

Argument ze rozwijajace sie dziecko nie jest czlowiekiem nie wytrzymuje testu
            > smiechu. Oczywiscie ze jest. Ze do 3 miesiaca nie jest a po 3 miesiacach i
            > jednej minucie juz jest. To wszystko krwawy nonsens.

oczywiscie że nie jest człowiekiem, tylko płodem. płodem jest aż do momentu
            urodzenia, nie do 3 miesiąca ciąży - lecz musi być wyznaczona jakaś granica,
            jak to w prawie. tak samo nie powiesz przecież, że KAŻDY człowiek minutę po
            swoich 18. urodzinach nagle staje się dorosły, i dlatego wtedy można mu już
            umożliwić prowadzenie samochodu, kupowanie alkoholu, etc.
            a granica dla płodu jest wyznaczona, jak już mówiłem, w zwiażku z rozwojem
            układu nerwowego i mózgu; mimo że taki płód nie ma świadomości, potem odczuwa
            ból i usuwanie go może już być naprawdę dużó bardzije dyskusyjne moralnie.

Zabicie niemowlaka ma ten
            > sam wymiar moralny: moze nie jest swiadomy co sie z nim dzieje ale morduje sie
            > jego szanse na pelne zycie. I to jest absolutnie NIEWYBACZALNE!!!

widzisz, to mnie denerwuje u 'obrońców życia' - tak jak ktoś wcześniej napisał,
            obchodzą was jedynie szanse na życie, a samo życie jakie ten człowiek by wiódł -
            już nie. nie traktuję was poważnie, bo podchodzicie do wszystkiego z emocjami,
            bez najmniejszej racjonalnosći i zastanowienia głosząc swoje szkodliwe hasła.
            • paddy77 Re: ABORCJA NIE MOZE BYC DOBRA[tak może być dobra] 02.11.05, 10:16
              Tylko bardzo mało ludzi głoszących takie fanatyczne chasła pomyśli ciut szerzej
              niz po za slogany patrzą na świat przez pryzmat siebie i swoich poglądów. można
              to nazwać albo zaślepieniem abo zacofaniem i porównanie aborcji z utopieniem
              niemowlęcia cóż to świadczy tylko o porównującym
    • komodaaaa Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 15:22
      jesli aborcja mialaby byc zalegalizowana to chyba ogolem a nie tylko dla
      niepełnosprawnego potomnstwa!! wiec zdrowe dzieciaki mogły by byc tak samo łatwo
      usowane!! Bog dał zycie i jedynie On moze je odebrac!!!
      • po_godzinach miło, że jesteś 02.11.05, 15:25
        przeciw karze śmierci.
      • cartafilus Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 15:29
        no proszę cóż za zgeneralizowana myśl, kalpki na oczach i marsz
      • paddy77 Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 15:44
        o tak ....proponuję zacząć żyć tak jak za czaswów "Antka" i zapomnijmy o
        medycynie czy o przesłanakach moralnym... Zabierzmy kobiecie prawo do tego by
        mogła decydować... A oddajmy głos rzeszy mocherów zacofanym klerofanatykom...
        samemu klerowi
      • blinski Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 15:47
        mhm, tylko bóg moze odebrać życie, i tylko bóg moze je dać. a czy jeśli komuś
        pisana jest śmierć, to czy moralnie zatem - wg. tej samej zasady - jest
        podtrzymywać życie?
      • mrs.solis Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA 02.11.05, 16:56
        Problem tylko w tym ,ze nie kazdy wierzy w twojego boga. Nie masz prawa na sile
        mi wciskac swojej ideologi jego istnienia, bo ja w niego nie wierze. Rodzice
        przez to ,ze uprawiali seks powolali mnie do zycia ,a umre ze starosci,W
        wypadku,w wyniku przestepstwa lub choroby i tu bog nie bedzie maczal swoich
        paluchow.
        • Gość: ferment Re: ABORCJA MOZE BYC DOBRA IP: *.chello.pl 03.11.05, 20:39
          mrs.solis napisała:

> Problem tylko w tym ,ze nie kazdy wierzy w twojego boga. Nie masz prawa na sile
          >
          > mi wciskac swojej ideologi jego istnienia, bo ja w niego nie wierze. Rodzice
          > przez to ,ze uprawiali seks powolali mnie do zycia ,a umre ze starosci,W
          > wypadku,w wyniku przestepstwa lub choroby i tu bog nie bedzie maczal swoich
          > paluchow.
          Skąd masz tę pewność, że Bóg nie istnieje i nie ma wpływu na Twoje życie? Czy
          Bóg nie istnieje, bo Ty w niego nie wierzysz? A jeżeli istnieje i jak piszesz:
          macz swoje paluchy w Twoim życiu? Pomyśl o tym, co wtedy?
      • Gość: BRRR Bog dal zycie? IP: *.ub.ntnu.no 02.11.05, 17:03
        A moze nie Bog, tylko plemnik i komorka jajowa?
    • Gość: N a owszem, zgadzam się IP: *.acn.waw.pl 03.11.05, 13:41
      Zastanawia mnie jeszcze jedno: czemu Kościół tak broni nienarodzonych
      potępiając aborcję a jak przychodzi do pochówku poronionych maleństw które nie
      osiągnęły jakiejś określonej wagi czy wieku to wrzeszczą że to nie czowiek i
      pogrzebu robić nie chcą? Znów hipokryzja czy się mylę ??
      • paddy77 Re: a owszem, zgadzam się 03.11.05, 13:45
        to ślepy fanatyzmy i hipokryzja .....
      • Gość: BRRR Re: a owszem, zgadzam się IP: *.ub.ntnu.no 03.11.05, 19:25
        Hipokryzja.
    • Gość: Ewa Aborcja nie może byc dobra, ale może byc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 19:28
      ...niekarana...
      • dziewczynka15 Re: Aborcja nie może byc dobra, ale może byc... 05.11.05, 20:32
        aborcja jet zla.Aborcja to morderstwo.
        • Gość: skrobacz-stachanow Aborcja jest cool i sexy )) IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.11.05, 22:47
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka