snuupi
27.11.05, 17:09
Chciałbym żebyście uważali na ten ruch wenątrz Kościoła Katolickiego. Według mnie jesto raczej sekta, która w niszczący sposób działa na osoby należące do wspólnot a szczególnie ich rodziny. Tzw. "droga neokatechumenalna" niszczy wiare (prawdziwą wiarę), rodzine itp. Proszę uwierzcie mi, sam należałem do wspólnoty (całe szczęście bardzo krótko) i na cały czas mam kontak z osobami z tego ruchu, osoba bardzo mi bliska jest już we wspólnocie wiele lat. Im dłużej się spotykają, jeżdżą na katechezy tym bardziej brną w wielkie bagno, są coraz bardziej uzależnieni od swoich "braci i sióstr" a w szczególności od katechistów. Te spotkania, przygotowania, wyjazdy, zajmują im tyle czasu, że brakuje im go na prace, dom, a w szczególnościo rodzinę. Wiem, że to jest celowe działanie założycieli neoruchu, wciąganie w wir wspólnoty, nowych zadań, etapów. Dodatkowo uzależnini są finansowo, płacą tzw. dziesięcine czyli 10% dochodu na rzecz wspólnoty, chodzą do lekarzy ze wspólnoty, każda sprawa przechodzi przez neokatechumenat. Brak mi słów na opisanie co się z nimi dzieje, nie chce wchodzić w szczegóły, ale zrobie wszystko żeby rozpowszechnić prawde o tych wspólnotach, tej sekcie, któa ogłupia ludzi i daje im fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Dzisiaj znalazłem ten link www.antyk.org.pl/wiara/neokatechumenat.htm. Musze Wam powiedzieć, że tak właśnie jest, jest wiele również rzczeczy, które mógłbym tam dopisać, ale zrobie to w swoim czasie.