sothis666 23.01.06, 21:16 Niesmaczne. Niestosowne. Trzeba zupełnie wyłączyć sobie mózg by zauważyć że prymas chce wyroznic zrodzoną z żałosnego rozmachu kupe betonu a nie Zmarłego. wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pietia Dla Glempa liczy się tylko kasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 21:30 Przykro to mówić, ale jak można nieszanować woli Ks. Jana, dla własnego zysku i poklasku. Glemp nie rózni się tu od Rydzyka. Jak Pryamsik nie ma czego po sobie zostawić to niech się weźmie do roboty i zrobi coś sensownego. Czymże on jest w porównaniu z ks. Twardowskim, by zmieniaćjego soatanią wolę i jego mażenie. No szlag mnie trafi chyba. Świniak w Lampasach jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Jeśli to prawda to Glemp wiele stracił 23.01.06, 21:53 w oczach moich i wielu innych - nie wydaje mi się żeby taka była wola Twardowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley E tam. Nie miał wiele do stracenia. 24.01.06, 09:44 I tak się nie cieszył specjalnym poważaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Nie miał wiele do stracenia? Teraz już nie ma NIC 24.01.06, 10:07 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Ma. Swoją piramidę. 24.01.06, 10:45 Jeszcze się może okazać, że jej nie ukończą za jego życia, i to jego pochowają na placu budowy... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Dla Glempa liczy się tylko kasa. 23.01.06, 21:55 Gość portalu: pietia napisał(a): > Przykro to mówić, ale jak można nieszanować woli Ks. Jana, dla własnego zysku i > poklasku. Glemp nie rózni się tu od Rydzyka. Jak Pryamsik nie ma czego po sobie > zostawić to niech się weźmie do roboty i zrobi coś sensownego. p.Glemp nie dorasta nawet do o.Rydzyka, który zbudował imperium medialne. A ilu słuchaczy ma glempowe "Radio Józef"? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Dla Glempa liczy się tylko kasa. 23.01.06, 22:55 mg2005 napisał: > p.Glemp nie dorasta nawet do o.Rydzyka, który zbudował imperium medialne. o tak, o. Rydzyk to naprawdę kryształowo czysty biznesmen... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Dla Glempa liczy się tylko kasa. 24.01.06, 14:51 zloty_delfin napisała: > o tak, o. Rydzyk to naprawdę kryształowo czysty biznesmen... Nie wiem ,czy 'kryształowo czysty' (a Ty znasz jakieś konkrety?), ale przynajmniej przedsiębiorczy i operatywny. No i nie handluje "skórami"...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Nieuszanowanie woli zmarlego jest przestepstwem i 23.01.06, 22:38 to nawet paskudnym. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Niestety nie. 24.01.06, 09:31 To nie jest przestępstwo. To jest świństwo. To niestety nie jest karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności 23.01.06, 21:38 sothis666 napisał: "...prymas chce wyroznic zrodzoną z żałosnego rozmachu kupe betonu..." Ale tę "kupę betonu" przekształci się (za państwowe pieniądze) we wspaniałą świątynię ku czci... całej tej Trójcy plus tej... no.. Ma...Ryi. No i niech tak będzie dalej. Zobaczymy co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Glemp nie, chrześcijaństwo zdecydowanie tak! 24.01.06, 13:37 crax napisał: > ku czci... całej tej Trójcy plus tej... no.. Ma...Ryi. Chyba pomyliłeś drzwi. Tu się rozmawia o pogrzebie czlowieka bardzo pobożnego. W szczególności gorącego czciciela Maryi. I jak nie ma zgody na deptanie Jego ostatniej woli, tak również nie powinno tu być miejsca na bluźnierstwo przeciwko temu, co kochał i czemu poświęcił całe życie. Chowamy poetę, ale chowamy też kapłana. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Rodzina ks. Twardowskiego okryła się hańbą!! 23.01.06, 22:02 "Rodzina przygotowała oświadczenie z protestem, ale wstrzymała się z jego wysłaniem. - Nie zrobimy nic, żeby się sprzeciwić woli Księdza Prymasa. Będzie nam oczywiście smutno i wolelibyśmy, żeby wujek spoczął na Powązkach, ale nie chcemy robić afery." Czyli rodzina Zmarłego też postanowiła sprzeciwić się jego świętej woli? Wola osoby zmarłej jest świętością, obojętne, czy zmarły lub testator jest wierzący czy nie. Dla każdego PRZYZWOITEGO człowieka niewykonanie woli zmarłego powinno być HAŃBĄ. Rodzina ks. Twardowskiego dla mnie okryła się hańbą - przez ZWYKŁE TCHÓRZOSTWO i sługusostwo kościołowi udaje, że nie widzi, jakiego nadużycia dopuścił się kościół. Może ktoś im to przekaże - Siostrzeńcze!!! Jesteś godzien pogardy! Dla ciebie "wola" prymasa, człowieka żyjącego, i to bardzo pospolitego, jest ważniejsza, niż znacznie wcześniej wyrażona wola twojego Wuja, kochanego przez wielu Polaków wspaniałego człowieka? TFU!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: Rodzina ks. Twardowskiego okryła się hańbą!! 23.01.06, 22:34 Dzięki, Dzidka. Z ust mi wyjęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klops [...] IP: *.lama.net.pl 24.01.06, 00:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Rodzina ks. Twardowskiego okryła się hańbą!! 24.01.06, 08:21 Przyklad idzie z gory.Dziwisz tez nie zastosowal sie do woli Wojtyly. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Nie tak ostro. Ja ich trochę rozumiem. 24.01.06, 09:39 the_dzidka napisała: > "Rodzina przygotowała oświadczenie z protestem, ale wstrzymała się z jego > wysłaniem. - Nie zrobimy nic, żeby się sprzeciwić woli Księdza Prymasa. Będzie > nam oczywiście smutno i wolelibyśmy, żeby wujek spoczął na Powązkach, ale nie > chcemy robić afery." > Czyli rodzina Zmarłego też postanowiła sprzeciwić się jego świętej woli? Czyli rodzina Zmarłego nie chce, żeby Jego trumna była przedmiotem awantury. W dodatku awantury, w której stroną jest Kościół. I ja ich rozumiem. Ja bym w takiej sytuacji nie popuścił, ale rozumiem ludzi, którzy nie mają siły lub nie chcą, żeby śmierć bliskiej im osoby była powodem zgorszenia. Bo zgorszenie z tego jest niewąskie. Mam zresztą nadzieję, że jednak się uprą, widząc, co się dzieje. Że z jednej strony nie są sami, z drugiej zaś zgorszenie już się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania z Gdyni Re: Rodzina ks. Twardowskiego okryła się hańbą!! IP: *.gdynia.mm.pl 27.01.06, 13:57 Droga rodzinko ks Jana.!Nie bez powodu ks Jan napisał w testamencie gdzie chce byc pochowany.Obserwują poczynania swoich braci w wierze, bał sie ,ze z jego skromnej postaci po śmierci zrobią skarbonke. Nie mylił się biedak. Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: ZASKOCZENI? 23.01.06, 22:09 To już przechodzi w ogóle wszystko!! dzieki ks Twardowskiemu podniesie sie ranga tej Swiatyni, bo to tylko beton i stal. Wola zmarlego jest święta i nie wydaje mi się, że nawet po śmierci ciało ks Twardowskiego (przepraszam, ale musze tak napisać) podlega posłuszeńtwu wobec Prymasa. Może specjalnie ks Twardowski zapisał tak w testamencie, bo się obawiał, że rodzina nie bedzie w stanie podjąć decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: ZASKOCZENI? 24.01.06, 09:33 the_dzidka napisała: > A może zaprotestujemy?! Tu trochę niżej wkleiłem adres strony z gotowym protestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H5N1 Glemp pójdzie do piekła ... IP: *.pronet.lublin.pl 23.01.06, 22:06 ... a Twardowski będzie na księżycu. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
obalmykaczyzm Haniebny postepek, ale mnie nie dziwi. Prymas 23.01.06, 23:54 Glemp nie jest czlowiekiem ani nadto madrym ani obdarzonym jakims sercem. Nalezy protestowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.06, 01:27 Dziwię się waszemu oburzeniu. Przecież ta organizacja teligijna (k.rz-kat) ma tysiącletnia tradycję kupczenia szczątkami ludzkimi - nazywa się to, bodajże,relikwiami. Sam pamiętam jak arcybiskup Mahcarski przyjechał do Gdańska na poświęcenie sztandaru "Solidarności" i wymachiwał czaszką niejakiego Stanisława - watpie, czy spytał go przedtem o zdanie. I tak dobrze, ze nie chca pokroić ks. Twardowskiego na mniejsze kawałki, by obdarowac nim więcej świątyń w budowie. Choć kto wie? Przecież to byłoby idealne wyjście; obciąć mu głowę i umieścić w słoiku w świątyni opatrznosci, a resztę pochować zgodnie z jego wola na Powązkach. Pomysł ten oddaję Glempowi za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Boze, jak wstretny jest prymas Glemp, przeciez to IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 03:41 granda aby tak zlekcewazyc wole Zmarlego! Jaka kompromitacja dla glowy Kosciola polskiego, jaqkiz zly przyklad dla innych. Jest to kupczenie zwlokami Czlowieka od ktorego Glemo powinien sie trzymac jak najdalej. Wszyscy, ktorych to oburza, piwinni pisac maile do Episkopatu i wyrazac swe oburzenie. Czy predzej ten usztay debil odejdzie na emeryture tym lepiej dla naszego Kosciola. Nie stac go na to zeby uciszyc Rydzyka, ale Twardowskim mozna pomiatac i nie spelniac Jego ostatniej prosby. Wstyd. Hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Boze, jak wstretny jest prymas Glemp, przecie 24.01.06, 04:42 Obrzydliwe swinstwo robi ten Glemp. To czlowiek bez honoru i szacunku dla godnosci jaka posiadl w Kosciele. No a ten Dziwisz co mial zniszczyc notatki JP II bo taka byla Jego wola, trzyma je u siebie i ani mysli wypelnic ostatniej woli papieza do czego byl zobowiazany. Co za typy dochodza w Kosciele w Polsce do takich wysokich godnosci? Po Glempie mozna sie wszystkiego spodziewac, ale po Dziwiszu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chrystusowce Re: Boze, jak wstretny jest prymas Glemp, przecie IP: *.dsl.sfldmi.ameritech.net 24.01.06, 14:13 Polonus3.... To jest Prawda co pisales!!!! DZIEKUJE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gustaw Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 08:45 jestem zażenowany samym pomysłem Glempa. Ale wstrząsające bezczelnością są wyjaśnienia tego drugiego głąba twierdzącego, że obowiązek posłuszeństwa dotyczy także losów szczątków kapłana. Cham. Burak. JUż lepiej powiedzieliby prawdę, że ten chory pomysł to próba podniesienia rangi tej kościelnej wersji Pałacu Kultury (sorry, jestem katolikiem, ale idea ŚOB i jej forma to nieporozumienie). Pewnie wejście do krypty będzie po złotówce "na koszty budowy"... Obrzydzenie... A rodzinie więcej ducha życzę - woli krewnego wypada bronić... odwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuńcia puńcia Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:17 A gdyby tak... wyobraźmy sobie... Są czasy komuny. Umiera wzorowy katolik, oczywiście ostatnią jego wolą jest miec pogrzeb katolicki, mszę św. Niestety, jedyny żyjący jego krewny, siostrzeniec, ulega naciskowi sekretarza POP w swoim zakładzie pracy, wyprawia świecki pochówek na cmentarzu komunalnym, gdzie na przyklad dla zachety otrzymał darmowe miejsce.... Powiedzmy, ze siostrzeniec jest ateistą. Kim jest poza tym ? Odpowiedz Link Zgłoś
cienie_w_ogrodzie Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności 24.01.06, 09:19 Proroczy wiersz Jana Twardowskiego: Wyznanie Nie straszył mnie nietoperz dziadek na orzechy jak zbój ulice dłuższe nocą niż dzień kiełbasy co się wieszają diabły prawidłowo kulawe groźny łoś co z gałązek strąca tylko pąki socrealizm katolicki tego się bałem Jan Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Errata - adres podstrony z protestem 24.01.06, 09:42 weasley.sf-f.pl/teksty.html Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley I oczywiście powiadomcie prasę! 24.01.06, 13:29 - Jan Turnau, redaktor "Arki Noego" w Gazecie Wyborczej, jan.turnau@agora.pl - ks. Adam Boniecki, naczelny Tygodnika Powszechnego, boniecki@tygodnik.com.pl - redakcja Gościa Niedzielnego (naczelny osobnego nie ma), redakcja@goscniedzielny.pl z adnotacją w rodzaju: Uprzejmie informuję, że dnia... o godzinie... wysłałem/am pod adres mailowy Kurii Warszawskiej poniższy list. Jest to spontaniczna akcja protestacyjna przeciwko planowanemu pochowaniu ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności, rozwijająca się od dnia 23.01. wśród internautów i nie tylko. Sądzę, że ta informacja może zainteresować Państwa redakcję. Łączę wyrazy szacunku." Bo mieć rację to jedno, a być wysłuchanym to drugie. A prasa zawsze chętniej wysłucha niż ksiądz prymas. I może nawet jakąś notkę zamieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Nie rozumiem czemu się czepiacie rodziny IP: *.getinleasing.pl / 212.244.52.* 24.01.06, 09:44 Powiedzieli, że są przeciw i taka była ich rola. Ciekaw jestem czy wy bylibyście chętni urządzać sobie wojnę z burakiem na nieszczęście obdarzonym sporą władzą nad trumną waszego dziadka? Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Kościół ma prawo dysponować księdzem wedle uznania 24.01.06, 09:48 Dziwię się wyrazom oburzenia w związku z decyzją Glempa. To żadna podłość a konsekwencja oddania się księdza w ręce biskupa w czasie mszy prymicyjnej. Uroczystość ta to przekazanie całkowitej władzy nad sobą biskupowi. O Jezusie niewiele się wówczas wspomina (i słusznie, bo to tylko element marketingowy)za to biskup urasta do roli właściciela niewolników. Tak też jest w istocie. Ks. Twardowski sprzedał duszę diabłu w czerwonym berecie a ten korzysta z nieograniczonego prawa do dysponowania nim, również po śmierci. Klechy mają czelność kłapać paszczękami o ludzkiej godności, cywilizacji śmierci i innych bzdetach sami traktując własnych żołnierzy jak przedmioty. Hipokryzja. Ks. Twardowski zaś miał prawo do marzeń o Powązkach, i tego Glemp odebrać mu nie był w stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Uspokój się. Albo idź do "Faktów i Mitów". 24.01.06, 10:48 Palnick, uspokój się. Jak nienawidzisz Kościoła, to nie zabieraj głosu w sprawie pogrzebu księdza. Nieboszczyk nie przepadał za językiem nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Kolejny katolik bez pojęcia o własnym wyznaniu :)) 24.01.06, 13:04 Miejsce dla zasłużonych Ks. Jan Twardowski spocznie w krypcie dla zasłużonych Świątyni Opatrzności Bożej, zgodnie z wolą prymasa Polski Józefa Glempa - powiedziała przedstawicielka prawna poety Aleksandra Iwanowska. Uroczystości pogrzebowe zmarłego 18 stycznia ks. Twardowskiego odbędą się 3 lutego. Wedle wczorajszych informacji gazety "Nowy Dzień" rodzina i przyjaciele chcą, aby ks. Twardowski - zgodnie ze swą ostatnią wolą - został pochowany w rodzinnym grobowcu. Tymczasem prymas Glemp postanowił, że spocznie on w katakumbach zasłużonych Polaków, w budującej się świątyni na warszawskich Polach Wilanowskich. - To prawda, że ksiądz Twardowski myślał o kwaterze na warszawskich Powązkach, obok grobu swoich rodziców. Był też jednak zawsze przede wszystkim człowiekiem Kościoła, szanował zasady tej wspólnoty, posłuszeństwo przełożonym było dla niego ważne. Jako bliski współpracownik księdza i edytorka jego twórczości wiem, że był człowiekiem wielkiej pokory, zawsze żył w duchu posłuszeństwa i podporządkowałby się decyzji władz kościelnych - stwierdziła Iwanowska. Kanclerz warszawskiej Kurii Metropolitalnej ks. prałat Grzegorz Kalwarczyk podkreśla, że prymas ma prawo do zmiany testamentu, gdyż jest ordynariuszem archidiecezji warszawskiej, a wszyscy księża ślubują swemu ordynariuszowi posłuszeństwo i cześć przy święceniach kapłańskich. - I z tego tytułu decyzję o pochowaniu danego kapłana, o tym, kto ma wziąć udział w pogrzebie, kto będzie przemawiał i gdzie ostatecznie będzie pochowany - uwzględniając oczywiście różne sytuacje - podejmuje przede wszystkim ordynariusz archidiecezji - powiedział ks. Kalwarczyk. Podkreślił on, że prymas "chciał w szczególny sposób wyróżnić ks. Jana Twardowskiego". (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynianka Komu pomnik. IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 14:30 " ks. Kalwarczyk podkreślił on, że prymas "chciał w szczególny sposób wyróżnić ks. Jana Twardowskiego". (PAP) Otoz ksiadz Prymas chcial w szczegolny sposob wyroznic nie ksiedza Jana, ale siebie samego. Bo SOP jest pomnikiem, ktory Glemp stawia sobie. I chce aby ten pomnik mial jak najwiecej prestizowych przydatkow. Wyslalam juz protest do kurii, tak jak sugerowal Weasley. Zacecam wszystkich do wysylania listow. Tylko jeszcze takiego zgorszenia potrzebuje Kosciol w Polsce!.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilk Morski Prymas Glemp jest b.zlym czlowiekiem i tyle. IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 10:30 Odpowiedz Link Zgłoś
stopdlasyjonizmu czy potrzebna jest hierarchia kościelno-rabiniczna 24.01.06, 11:12 Jan Paweł II tez chciał byc pochowany w Polsce ale naciski hierarchi kościelnej wymusiły na nim zmiane testamentu. podobnie z ks.twardowskim testament jest nie ważny liczy sie tani chwyt reklamowy. biedny ks.twardowski po śmierci wciągniety został wbrew sobie do polityki.ostatnio mozna zauważyc bardzo duży wpływ rabinów na decyzje kościelnej hierarchi w polsce i watykanie. to musi zastananawiać!!! najnowszy wynalazek rabinów to opłata za używanie materiałów opublikowanych przez papieży np. J.P.II w Polsce , udział rabinów w powołanych stowarzyszeniach przez arb Dziwisza też bardzo dziwi. chyba żę mamy do czynienia z realnym procesem udziału hierarchi kościelnej w dziele pt: israel ,wielki israel, jeszcze większy israel , kula ziemska israel. Odpowiedz Link Zgłoś
obalmykaczyzm Co jeszcze rabini uczynili 24.01.06, 12:23 W nawiazaniu do poprzednego postu warto odnotowac, ze rabini ostatnio znalezli sposob zagospodarowania mozgow co poniektorych dobrych katolikow, zwlasczcza jesli mozgi owe byly przestronne i puste. Tam demoniczni rabini uwili swoje brudne gnaizdka, ze tak powiem i zaczeli drazyc i zanieczyszczac. Chcieli bowiem zbudowac w nich Wielki Izrael, ale udalo im sie tylko wykopac Wielkie Szambo. Teraz co poniektorzy katolicy musza przez reszte zycia nosc to szambo w mozgu. Czasami szembo przeleje sie na forum, jak przestaja uwazac i trzymac glowe prosto. Ciekawe czy udalo im sie wykopac szambo w mozgu ksiedza Prymasa? Odpowiedz Link Zgłoś
stopdlasyjonizmu Re: Co jeszcze rabini uczynili 24.01.06, 23:37 bardzo mi miło że poznałam kierowcę szmabowozu i specjalistę od przenoszenia fekaliów na głowie ale niestety fakty są dostepne w internecie i literaturze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londynianka Pycha i arogancja - oto atrybuty ks.prymasa. IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 11:46 Prymas Glemp wie bardzo dobrze, zew czyni zlo, ale jemu ti nie przeszkadza. Dziwie sie, zaprawde dziwie sie rodzinie ksiedza Jana, ze tak latwo przelyka nieposznowanie woli swego Wuja, ktory nie jest wlasnoscia Kosciola czy Prymasa. Prymas nie ma juz nad nim zadnej jurysdykcji. Mnie zreszta jego postepowanie nie zaskakuje. Pamietam dobreze jak nieladnie zachowal sie na pogrzebie ksiedza Popieluszki. Pamietam jak odwrocil sie plecami od biednych wystraszonych rodzicow zamordowanego kaplana. Nie podszedl do nich nawet na moment, nie objal, nie powiedzial slowa pocieszenia. Mam nadzieje, ze Pan Bog sie z nim rozprawi w swoim czasie, na Sadzie Ostatecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Pycha i arogancja - oto atrybuty ks.prymasa. IP: *.chello.pl 24.01.06, 12:03 Mam nadzieje, ze Pan Bog sie z nim rozprawi w swoim czasie, na Sadzie > Ostatecznym. Mam nadzieję, że prymas zweryfikuje swe postanowienie, że jego otoczenie przekaże mu nasze opinie i przekona do konieczności wycofania się ze złej decyzji. Prymas nie ,moze stawać ponad wola zmarłego, nawet księdza, a może przede wszystki m kiędza. Ksiądz Twardowski służył długo, wiernie, kościołowi, służył dobrze. Myślę, ze zasłużył sobie na uszanowanie Jego woli i spełnienie marzeń. ON szanował każdego człowieka - zasłużył na szacunek. Również - przede wszystkim - ze strony koscioła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Pycha i arogancja - oto atrybuty ks.prymasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 16:15 Pycha i arogancja to sadzic drugiego czlowieka - zwlaszcza zyczyc mu wiecznego potepienia - nawet gdy jest wielkim publicznym grzesznikiem ps. blad - ksiadz prymas - jako biskup diecezji, do ktorej s.p. ks. Twardowski byl inkardynowany ma jurysdykcje by podjac te decyzje - i co wiecej (wiem ze niestety wybiorcza tego nie napisala) sp. ks Twardowski zaznaczyl to w swym testamencie - piszac, ze "o ile biskup nie zdecyduje inaczej" to prosi o pochowanie jego ciala na Powazkach - niby drobiazg, ale pokazuje, ze jak napisali tu niektorzy - wiekszosc tej dyskusji "wielbicieli ks. Twardowskiego" jest na poziomie, ktory Go by bardzo smucil - z poezja to niewiele ma wspolnego: ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynianka Re: Pycha i arogancja - oto atrybuty ks.prymasa. IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.01.06, 17:03 Bue zycze prymasowi "wiecznego potepienia" , ale ufam, ze w Lepszym Swiecie zostanie mu utarty nos, poniewaz dawno mu sie to nalezy za "caloksztalt". Mam nadzieje, ze odpokutuje pyche, arogancje, niezyczliwosc wobec bliznivch oraz chec zbudowania sobie pomnika wysilkiem i talentem innych. To jest abominacyjny czlowiek - mowie to nie tylko z powodu ostatniej sprawy, ale wielu innych jeszcze gorszych niz pochowanie ks Twardowskiego w SOBie. Mowie tu o takich sprawawch jak lzenie ksiedza prof. Czajkowskiego, ksiedza redaktora Bonieckiego, jak obrazanie zrodowisk muzulmanskich czy zydowskich. Jest to niewlasciwy czlowiek na niewlasciwym stanowisku i gdyby nie fakt, ze jego wielki Poprzednik lubil miec w swoim otoczeniu posluznych dupolizow, Glemp nigdy by nie zostal prymasem. Nie ma na to ani intelektu, ani zalet serca, ani zczliwosci dla swiata, ani nawet talentow administracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agra Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.acn.waw.pl 24.01.06, 12:15 proponuję wysyłać listy z protestem do kurii i archidiecezji warszawskiej. Może chociaż im sie zapcha skrzynka... adres do kurii 'kuria@mkw.pl'. ale nie sądzę, żeby Jego Zarozuumiałość coś zrozumiał:( Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności 24.01.06, 13:44 Gość portalu: agra napisał(a): > proponuję wysyłać listy z protestem do kurii i archidiecezji warszawskiej. No taż przecież proponowałem, o tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=35500450&a=35518881 > nie sądzę, żeby Jego Zarozuumiałość coś zrozumiał:( Może nie zrozumieć, że to jest złe, ale jest szansa, że otoczenie mu wytłumaczy, że to jest nierozsądne i wcale nie pomoże Świątyni Opatrzności Bożej, owszem przyniesie więcej szkody niż pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.prenet.pl 24.01.06, 17:00 a_weasley, dziękuję. Listy wysłałam wszędzie. Wasza strona morowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re:Ależ honor, pochówek wbrew ostatniemu życzeniu IP: *.strzybnica.sdi.tpnet.pl 24.01.06, 13:22 No cóż, całe życie ks. Twardowski był posłuszny, może by choć raz uszanować jego wolę? Byłby to chyba większy honor niż to co wymyślił nasz prymas. Ale prymas chyba tego nie zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Przestańcie się mazgaić! Wolę JPII również olano. 24.01.06, 13:41 Taka gmina :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp niby tak, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 16:22 w ostatniej woli - ktora kazdy ksiadz sklada w kurii - tak bylo i tym razem - czego niestety nie wspomniala Wyborcza - sp. ks. Jan Twardowski napisal, ze chcialby byc pochowany na Powazkach, "o ile biskup sie na to zgodzi" ps. swoja droga o ile wiem zasada w prawie koscielnym powstala w zwiazku z tym, ze bardzo czesto nie mial kto (tzn niezainteresowana rodzina) pochowac ksiedza i troszczyc sie o grobowiec i dlatego bierze to na siebie zawsze diecezja w ktorej pracowal - to ja sobie przyjal za "rodzine" w dniu swiecen - ot taki wybor - warto o tym pamietac, nim sie odsadzi wszystkich "inaczej myslacych" "od czci i wiary" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: niby tak, ale...JPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 16:32 Woli JP II nie olano, tylko niektorzy nie przeczytali calego testamentu JPII, - wola JP odnosnie swego pochówku inna była w 1978 ,a inna kilkanscie lat póxniej.. to się nazywa rozumienie swojej funkcji w swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: niby tak, ale...JPII 26.01.06, 11:41 Gość portalu: m napisał(a): > Woli JP II nie olano, tylko niektorzy nie przeczytali calego testamentu JPII, - wola JP odnosnie swego pochówku inna była w 1978 ,a inna kilkanscie lat > póxniej.. to się nazywa rozumienie swojej funkcji w swiecie... ---------- A co ze spaleniem prywatnych zapisków ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności 24.01.06, 14:27 Żenada. Współczuję rodzinie zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewk2 Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.06, 20:36 Teraz dokładnie wiem, co znaczy "po trupach do zwycięstwa". To takie przykre. że nawet tak uczciwy i nie zabiegający o zaszczyty człowiek nie ma prawa do realizacji swego testamentu! Ba! Nie ma prawa do swojego grobu!!! Czy Pan Glemp na śmierci księdza Twardowskiego i Jego pochówku w ruinie (no bo nie świątyni!) chce zyskać poparcie i wydrzeć Polakom pieniądze na rozbudowę tejże? Czy w kraju nie ma naprawdę nikogo, kto raz wreszcie sprzeciwiłby się tej okrutnej samowoli ????!!! I to ten, co modli się pod figurą ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.elblag.dialog.net.pl 25.01.06, 00:53 Aż mnie zatrzęsło z oburzenia. Ks. Jan Twardowski ma prawo być pochowany tam, gdzie miał wolę spocząć, a kardynał, choćby nie wiem, jaką miał władzę, ma moralny obowiązek to uszanować! Świątynia Opatrzności Bożej jest przykładem tego, jak beznadziejny obiekt, który chyba ściga się na rozmiary z Licheniem, przypominający te, które robił (nie)sławny Speer, ma zostać wzbogacony i rozsławiony pochówkiem tej wielkiej osoby! WSTYD, ŻENADA , a oprócz tego w tym wypadku słuszne potoki wody na młyn zaciekłych pogromców K.K. Kardynale, zrobiłeś sobie i Kościołowi najgorszą reklamę, jaką mogłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: left Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:32 A ks. Twardowski patrzy z nieba na ten cyrk...i chyba nie tego chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
agatttt Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności 27.01.06, 07:06 Kochani! czy macie jeszcze nadzieje, ze bossowie kosciola uszanuja wole Zmarlego i nie bedzie spoczywal na budowie hiperkosciola???? agat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania z Gdyni Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.gdynia.mm.pl 27.01.06, 13:20 Glemp, kiedy w końcu położysz uszy po sobie.Swoim postępowaniem doprowadziłeś do tego że masz samych wrogów. Odwołaj swoją idiotyczną decyzję i uszanuj wolę zmarłego.Już teraz wiem co oznaczają słowa "po trupach do celu"WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.chello.pl 27.01.06, 13:31 Gość portalu: Ania z Gdyni napisał(a): > Glemp, kiedy w końcu położysz uszy po sobie.Swoim postępowaniem doprowadziłeś d > o > tego że masz samych wrogów. Odwołaj swoją idiotyczną decyzję i uszanuj wolę > zmarłego.Już teraz wiem co oznaczają słowa "po trupach do celu"WSTYD. to Twój kolega? nawet do kolegi wypada ładniej się zwracać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania z Gdyni Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.gdynia.mm.pl 27.01.06, 14:25 Fermencie z pewnością Prymas Glemp nie jest moim kolegom i powinnam traktować Go z większym szacunkiem (tylko ze względu na wiek)To co zrobił jest najlepszym dowodem na brak szacunku do zmarłego, jego rodziny i nas wszystkich , którzy z tą decyzją nie zgadzają się.A apropo kolegów to do moich zwracam się z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Grób ks. Twardowskiego w Świątyni Opatrzności IP: *.chello.pl 27.01.06, 15:01 Gość portalu: Ania z Gdyni napisał(a): > Fermencie z pewnością Prymas Glemp nie jest moim kolegom i powinnam traktować G > o > z większym szacunkiem (tylko ze względu na wiek)To co zrobił jest najlepszym > dowodem na brak szacunku do zmarłego, jego rodziny i nas wszystkich , którzy z > tą decyzją nie zgadzają się.A apropo kolegów to do moich zwracam się z szacunki > em Jeszcze na szczęscie nie zrobił, też nie podoba mi się pomysł prymasa Glempa. Mam nadzieję, ze Jego decyzja nie miała na celu nieszanowania woli księdza Jana, a chęć wyrózniania Go. Liczę na zmianę tej decyzji. Zależy mi na tej zmainie. Miło jest czytać, ze do kolegów odnosisz się z szacunkiem, że masz takie słowo w swoim słowniku pozdrawiam Cię, z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś