darsana 08.04.06, 17:31 Dlaczego tak mało się mówi o tym,że w imię wiary torturowano i zabijano niewinnych ludzi? dlaczego najbardziej katolicka Hiszpania męczy dla zabawy byki? Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: *//* Re: kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 20:00 Co ma katolicyzm do lokalnych, hiszpanskich zwyczajow ? Co do reszty Jan Paweł 2 przeprosił za wszystkie krzydwy, których powodem był kościól. Mało ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynienko Re: kościół 08.04.06, 20:19 Gość portalu: *//* napisał(a): > Co ma katolicyzm do lokalnych, hiszpanskich zwyczajow ? > Co do reszty Jan Paweł 2 przeprosił za wszystkie krzydwy, których powodem był > kościól. Mało ? ------------ jak za miliony ofiar to mało. a tak a pro po to papież nie przeprosił za zbrodnie k.k. tylko za "niegodziwości ludzi kościoła". że niby instytucja jest cacy a żli byli ludzie. obłuda i krętactwo. miliony wymordowanych Indian wołają o pomstę do nieba za takie pokrętne i nieszczere "przeprosiny". www.racjonalista.pl/kk.php/d,101 www.racjonalista.pl/kk.php/d,101 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 20:40 A co satysfakcjonowałoby Ciebie w ramach tych przeprosin? Co miał zrobić papież? A przeprosił za ludzi, bo to ludzie wyrządzali te krzywdy, nie Bóg, nie Jezus, nie ;ludzie, którzy tworzą całą wspólnotę, ale poszczególne jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 21:56 Rzeczywiście przeprosił osobiście słyszałem.Jednak nie mogę zrozumieć dlaczego rozmodlone kacze kurduple i im podobna rozprawiczona śmietanka,dla których papieżak był autorytem nie może ścierpieć ludzi,którzy za PRL-u zajmowali jakieś państwowe stanowiska i nie mogą ich zostawić w spokoju.np.generał Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:29 Bądź uprzejmy powtórzyć tyle, że bez inwektyw. Umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 10:18 Nie,nie umiem.Takim stałem się od 1989 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: kościół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:19 Szkoda idzie w pożytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish&chips Re: kościół IP: *.eranet.pl 08.04.06, 20:30 darsana napisała: > Dlaczego tak mało się mówi o tym,że w imię wiary torturowano i zabijano > niewinnych ludzi? Mowi sie. Np. na lekcjach historii. Przynajmniej ja sie o tym uczylam. Na te tematy powstaja filmy, ksiazki, jesli ktos nie zamyka sie w szklanej wiezy, to o tych sprawach wie i potrafi wyrobic sobie wlasny osad. dlaczego najbardziej katolicka Hiszpania męczy dla zabawy > byki? Co o tym sądzicie? Primo, Hiszpania aktualnie rzadza socjalisci, zalegalizowali malzenstwa homoseksualne itp., wiec Hiszpania pod wzgledem "katolickosci" nie dorasta nam do piet. Secundo, nic nie wiem o tym, zeby wszyscy matadores byli katolikami. To lokalny zwyczaj, byla, widzialam, mam wlasne zdanie, ale watek nie jest o corridzie, tylko o kosciele. Co to ma do bykow? Nie jest to bynamniej nakaz i regula kosciola katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarmata Czy to katolickie byki? IP: *.girinst.org 08.04.06, 21:05 Skoro Kosciol meczy byki to musza byc heretyckie. Musze przyznac ze bawia mnie te dywagacje.. Dajcie sobie spokoj. Corrida jest praktycznie bezbolesna. Byk jest na adrenalinie i traci troche krwi. Torreador tez moze zostac poturbowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynienko Re: kościół 08.04.06, 21:15 wiernych to "strach się bać" : www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: kościół 08.04.06, 21:35 Hiszpania nie jest i nigdy nie byla katolicka, swieta czy jak tam ja zwal. To tylko polityka jak w Watykanie i kazdym innym klanie. Nie tylko Hiszpania cuchnie krwia (choc byla centrum "swietej inkwizycji"), praktycznie we wszystkich religiach swiata torturowano i zabijano w imie wiary. Dlatego wszystkie religie sa mniej lub bardziej obrzydliwe w swojej chciwosci, egoizmie, obludzie. Tak bylo w sredniowieczu i tak zostalo, tyle, ze dzis pospolite pranie mozgu odbywa sie w sposob bardziej cywilizowany, bynajmniej nie na stosach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cgfnsh Re: kościół IP: *.nat.student.pw.edu.pl 08.04.06, 22:06 a dlaczego tak mało mówi sie że w imie wiary wielu ludzi poświęciło swoje życie by służyć innym ludziom... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: kościół IP: *.chello.pl 08.04.06, 22:14 Gość portalu: cgfnsh napisał(a): > a dlaczego tak mało mówi sie że w imie wiary wielu ludzi poświęciło swoje życie > > by służyć innym ludziom... ? Bo taki pogląd nie pasuje do tego forum. Tu się atakuje kościół. Taka świecka tradycja. Wyszukuje się argumentów przeciw wierze, by uasadnić swoją bytność poza kościołem. Tu rację mają mieć tylko wrogowie kk. Takie jest moje wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:36 Nie tylko twoje. Ja ma też takie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: kościół IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.04.06, 22:08 >Taka świecka tradycja. Najsmieszniejsze jest to ze ci sami ludzie twierdza ze sa "swiatopogladowo neutralni". Dlatego nie wierze w "swiatopogladowo neutralne swieckie panstwo" ale wierze w fanatyzm (wsciekly fanatyzm) ateistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: kościół IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.06, 22:12 sadzę ze koścół to taki zajebisty budynek z 1000 000 cegiel który jest nijak wkomponowany w pejzaż i otoczenie- czyli nie pasuje do tego świata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saddam Re: kościół IP: 82.139.23.* 09.04.06, 22:18 A ateiści nie zabijali "w imię swoich przekonań"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: kościół IP: *.chello.pl 09.04.06, 22:23 Ateista nie podlega ocenom. Kto ocenia ateistę jest nietolerancyjny. I już. Ocenie podlega katolik, bo nawet nie zawsze chraścijanin. Takie prawo tego forum. A jeżeli ateista zabija to widać tak być powinno. ateista wie co robi i robi zawsze dobrze. Kto sądzi inaczej będzie tu napiętnowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant [...] IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.06, 22:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: kościół IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.06, 11:12 zapomniałeś dodać że ateista nie jest sfermentowana wiarą, jaka jest KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant [...] IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.06, 22:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: kościół IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.06, 11:11 chcesz powiedzieć że czrownice paliły klechów, księży prałatów i papieży ?? :) to ciekawy pomysł !! może wreszcie czas ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Re: kościół 10.04.06, 12:29 Największe zdbodnie były zawsze w imię boga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saddam Re: kościół IP: 82.139.23.* 10.04.06, 15:12 A komuniści, a chińska rewolucja kulturalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: kościół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 18:03 Aieizm to taka sama wiara jak inne,tyle ,ze ateizm tworzy rózne ideologie, gdzie wartosci sa wazniejsze od czlowieka, a chrzescijanstwo jest nastawione na miłosc i dobro konkretnego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: kościół 10.04.06, 18:52 Dlatego, ze nie ma sprzecznosci miedzy byciem religijnym a zabijaniem innych ludzi czy zwierzat, jesli takie zachowanie jest wpisane w nature religijnosci. Dla wielu religii zabicie osoby spoza tej religii nie jest traktowane tak samo jak zabicie osoby z wewnatrz religii. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynienko Re: kościół 11.04.06, 16:30 jest przystanią dla takich różnych. -- www.escolar.net/MT/archives/ratzingernazi.jpg Odpowiedz Link Zgłoś