Dodaj do ulubionych

Modlitwa przed maturą

06.05.06, 20:59
Czy w waszej szkole też była?
Obserwuj wątek
    • Gość: maturzysta Re: Modlitwa przed maturą IP: *.versanet.de 06.05.06, 21:31
      tak, ale krotko -ojcze nasz i trzy zdrowaski.

pozdrawiam izycze polamania pior.
      • Gość: ferment Re: Modlitwa przed maturą IP: *.chello.pl 06.05.06, 21:37
        > tak, ale krotko -ojcze nasz i trzy zdrowaski.

Ciekaw jestem, w jakiej to było szkole.
      • estera.new Re: Modlitwa przed maturą 06.05.06, 21:42
        nie widzę w tym nic złego - jeśli wszyscy chodzą na religię, czyli deklarują
        katolicyzm. a jeśli nie wszyscy, to ci, którzy są innego wyznania powinni mieć
        możliwość pomodlenia się do swojego boga.
        • Gość: ant Re: Modlitwa przed maturą IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.06, 21:45
          estera.new napisała:

> nie widzę w tym nic złego

ja też,
          ale mogą to robić bez zbytniej manify ?
          chyba tak,
          tak jest prościej i chyba ładniej....
          bo dlaczego nie ??
          • gytha_ogg Re: Modlitwa przed maturą 06.05.06, 22:48
            kazdy, kto chcialby sie pomodlic przed matura, moze to zrobic w domu, przed
            wyjsciem. wspolna modlitwa w szkolach to rzeczywiscie jakas szopka, ja czegos
            takiego nie pamietam :) cos mi wyglada , ze niedlugo zaczna sie modlic na
            rozpoczecie kazdej lekcji, nie tylko religii. a przynajmniej przed klasowkami ;)
        • ew99 Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 16:04
          " mówią, że jestem wredna... " ano jesteś , jak każda katechetka hahaha

• estera.new Re: Modlitwa przed maturą 10.05.06, 17:06
            ja mam dobre wspomnienia po katechetkach
    • kamajkore Re: Modlitwa przed maturą 06.05.06, 22:59
      > Czy w waszej szkole też była?
      >
      na szczęście nie :)
      • aktsieta Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 10:28
        do Boga Re?:)
    • Gość: sko Re: Modlitwa przed maturą IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.06, 23:07
      U mnie była msza na boisku...
      • Gość: Antychryst Re: Modlitwa przed maturą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 23:14
        > U mnie była msza na boisku...
        Obowiązkowa?? Czy wiedzieliście wcześniej i kto chciał mógł pospać dłużej?
        • Gość: sko Re: Modlitwa przed maturą IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.06, 00:39
          Jasne, że obowiązkowa. Musieliśmy wiedzieć wcześniej, bo matury wszędzie
          zaczynają się jednocześnie. Wiadomo było, że kto nie przyjdzie na mszę, tego
          nie wpuszczą na salę egzaminacyjną.
          • Gość: ferment Re: Modlitwa przed maturą IP: 87.207.204.* 07.05.06, 12:18
            Napisz, gdzie odbyła się ta msza. Szkoła, miejscowość
            • estera.new Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 15:45
              i co, wracamy do donosików?
              • Gość: ferment Re: Modlitwa przed maturą IP: 87.207.204.* 07.05.06, 17:22
                > i co, wracamy do donosików?
                >
                Jak rozumiesz, to co piszesz?
                Mnie chodzi o dowody na to, że faktycznie takie modlitwy miały miejsce.
                Jakoś nie dowierzam, ale może gdzieś zeczywiście były.
                Nie wolno wiedzieć?
            • supaari Re: Modlitwa przed maturą 10.05.06, 17:38
              Gość portalu: ferment napisał(a):

> Napisz, gdzie odbyła się ta msza. Szkoła, miejscowość

Zapewne w szkole leżącej w parafii św. Jacka w Kielcach... Tam się różne dziwne
              rzeczy dzieją.
              • Gość: ferment Re: Modlitwa przed maturą IP: *.chello.pl 10.05.06, 19:28
                > Zapewne w szkole leżącej w parafii św. Jacka w Kielcach... Tam się różne dziwne
                >
                > rzeczy dzieją.

Zapewne...
                Zapewne w każdej szkole, w każdej parafii dzieją rózne rzeczy, dle niektórych
                dziwne, dla innych normalne.
                Znam osobiście dwie szkoły, gdzie odbywają się matury, tam nie ma zbiorowej
                modlitwy przed egzaminem. Nie słyszałem o takiej praktyce.
                Według mnie, w przypadku szkół publicznych, bez wcześniejszego ustalenia, czy
                młodzież chce takiej modlitwy, nie powinna ona mieć miejsca bezpośrednio przed
                egzaminem, w obecności osób niezainteresowanych wspólnym modleniem się.
                Nie jest dobrze, gdy dzieje się inaczej. Takie jest moje, skromne, zdanie
                • supaari Re: Modlitwa przed maturą 10.05.06, 19:37

> > Zapewne w szkole leżącej w parafii św. Jacka w Kielcach... Tam się różne
                  > dziwne
                  > >
                  > > rzeczy dzieją.
                  >
                  > Zapewne...
                  > Zapewne w każdej szkole, w każdej parafii dzieją rózne rzeczy, dle niektórych
                  > dziwne, dla innych normalne.
                  > Znam osobiście dwie szkoły, gdzie odbywają się matury, tam nie ma zbiorowej
                  > modlitwy przed egzaminem. Nie słyszałem o takiej praktyce.
                  > Według mnie, w przypadku szkół publicznych, bez wcześniejszego ustalenia, czy
                  > młodzież chce takiej modlitwy, nie powinna ona mieć miejsca bezpośrednio przed
                  > egzaminem, w obecności osób niezainteresowanych wspólnym modleniem się.
                  > Nie jest dobrze, gdy dzieje się inaczej. Takie jest moje, skromne, zdanie

Chyba trochę zbyt ukrytą aluzję zamieściłem. Parafia św. Jacka w Kielcach
                  została "wymyślona" przez "Dziennik". Zamieścili chyba nawet wywiad z księdzem
                  z owej parafii...
                  • Gość: ferment Re: Modlitwa przed maturą IP: *.chello.pl 10.05.06, 20:02
                    > Chyba trochę zbyt ukrytą aluzję zamieściłem. Parafia św. Jacka w Kielcach
                    > została "wymyślona" przez "Dziennik". Zamieścili chyba nawet wywiad z księdzem
                    > z owej parafii...
                    >

Co to znaczy? Nie ma takiej parafii, czy jest? Nie czytuję Dziennika, też
                    • supaari Re: Modlitwa przed maturą 11.05.06, 08:33

> > Chyba trochę zbyt ukrytą aluzję zamieściłem. Parafia św. Jacka w Kielcach
                      > > została "wymyślona" przez "Dziennik". Zamieścili chyba nawet wywiad z ksi
                      > ędzem
                      > > z owej parafii...
                      > >
                      >
                      > Co to znaczy? Nie ma takiej parafii, czy jest? Nie czytuję Dziennika, też

W jednym z (naj)pierwszysch numerów "Dziennik" zamieścił artykuł o tym, że
                      księża życzyliby sobie zniesienia celibatu. Zilustrowali to wywiadem z księdzem
                      z omawianej parafii. Miejscowa kuria poinformowała jednak, że księdza o takim
                      nazwisku w diecezji nie ma, a parafia św. Jacka w Kielcach nie istnieje.
                      Podejrzewam, że to w tej parafii odbyła się wspomniana msza.
                      • Gość: ferment Re: Modlitwa przed maturą IP: *.chello.pl 11.05.06, 16:45
                        Dzięki, supaari

Wreszcie pojąłem. Przeczytałem artykuł z GW:

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3304016.html
                        Tak więc nie ma tu, na forum, żadnych informacji o szkołach, w których miałyby
                        się odbywać modlitwy przed maturą.
                        Pozdrawiam:)
                        • zloty_delfin A to dobre! n/t 11.05.06, 17:11

• Gość: wwwww Re: Modlitwa przed maturą IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 08.05.06, 08:29
    • Gość: egot Re: Modlitwa przed maturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 23:40
      Nie.. ale wszyscy pojechaliśmy jak 1 mąż do Częsta ochowy, w tym 1/3 klasy którą
      ksiądz wywalił z religi. Była msza 1,5 godzinna , potem alkoholizowanie sie w
      mieście świętego obrazu i wesoły powrót.
      • 0golone_jajka Re: Modlitwa przed maturą 06.05.06, 23:51
        Za moich czasów nie musieliśmy kupować odpustów przed alkoholizowaniem się :)
    • Gość: fish&chips Re: Modlitwa przed maturą IP: *.eranet.pl 07.05.06, 00:12
      Kiedy zdawalam mature, ci ktorzy mieli taka potrzebe mogli wziac udzial w
      specjalnie zorganizowanej mszy. W szkole modlitwy nie bylo, i slusznie.
    • p.s.j Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 10:42
      Nie było. Nic ci modlitwy nie pomogą, jak się nie uczyłeś.
    • zloty_delfin Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 12:20
      Nie było.
    • deindra Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 12:21
      Nie zgadzam się z tym kompletnie. To dyskryminacja innych wyznań. Praktycznie
      maturzyścinależący do innego wyznania musieliby sobie w tym momencie wyjść. No
      ale cóż, Polska pod względem wyznaniowym zawsze była (i chyba już pozostanie)
      nietrelancyjna i zaborcza.
      • ew99 Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 16:08
        Co oni z tą młodzieżą zrobili?
        PPJPII.......
    • monia145 Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 18:23
      U mnie nie było!!!!!! Nikogo nie zmuszali do wyjazdu do Częstochowy, do pójścia
      na mszę św. przed maturą, pełen luz, a liceum było w małym miasteczku ale za to
      proboszcz był świetnym człowiekiem.
      • aktsieta Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 18:31
        "Uchroń nas Panie przed ministrem edukacji"
        • monia145 Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 18:41
          Przesadzasz. I czego tu się bać?
    • alexanderson Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 20:24
      Pisałem maturę siedem lat temu i już wtedy była modlitwa. Byłem tym tak
      zaskoczony i oburzony (państwowe liceum, w którym przynajmniej jeden uczeń nie
      chodził na religię), że demonstracyjnie stałem z założonymi do tyłu rękoma.
      Acha - z obu przedmiotów dostałem piątki i byłem zwolniony z egzaminów ustnych.
      • Gość: Echo Trzeba zakazac wszelkiej modlitwy!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.05.06, 20:37
        Niech zyje tolerancja jakobinska!!!
        • alexanderson Re: Trzeba zakazac wszelkiej modlitwy!!! 07.05.06, 20:45
          Jak zwykle imputujesz mi poglądy, których wcale nie głoszę.
          • Gość: Echo Re: Trzeba zakazac wszelkiej modlitwy!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.05.06, 21:15
            > Jak zwykle imputujesz mi poglądy, których wcale nie głoszę.

Problem w tym ze jestes "zaskoczony i oburzony" jak sie ktos inny modli.
            Oczywiscie wyglaszasz kazania nt. twojej tolerancji...

Swiecka szkola nie polega (przynajmniej w zalozeniach), na zakazie modlenia sie,
            nawet PUBLICZNIE, ale na przeciwdzialaniu NAKAZOM modlenia, ateizmu etc.
            Ciagle uwazam ze podatnik powinien dostac voucher na poslanie dzieci do szkoly
            prywantej. NIE POWINNO BYC "swieckich szkol" panstwowych, ale szkoly do wyboru.
            Katolicy do katolickich. Oburzeni i zaskoczeni do tych innych.

Obecnie mamy terror oburzonych i zaskoczonych ktorzy co rusz siegaja po procesy
            sadowe zeby szkola "byla swiecka" (tzn. otwarta dla wszystkiego poza religia).
            • 0golone_jajka Re: Trzeba zakazac wszelkiej modlitwy!!! 10.05.06, 10:36
              Ale przyznasz chyba, że jak do klasy wpada klecha, każe wszystki wstać i modlić się to coś tu nie gra? Rozumiem, gdyby zapowiedział kilka dni wcześniej, że dla chętnych w piątki będzie o 7 rano msza. Niech przychodzi kto chce, ale tak nagle i dla wszystkich bez pytania? To lekkie przegięcie.
            • crax Udowodnij to. 10.05.06, 17:45
              Gość portalu: Echo napisał(a):

"Obecnie mamy terror oburzonych i zaskoczonych ktorzy co rusz siegaja po procesy
              sadowe zeby szkola "byla swiecka" (tzn. otwarta dla wszystkiego poza religia)."

Gdzie te procesy ????!!!! Wskaż przykłady!

P.S. Acha, nie interesują mnie te twoje poj... Stany Zjednoczone. Wskaż kto W POLSCE wytoczył te "co i rusz" procesy.
              • zloty_delfin Re: Udowodnij to. 10.05.06, 18:42
                Skoro siedzi w tych, wg Twojej terminologii "poj.... Stanach Zjednoczonych", to
                prawdopodobnie opisuje rzeczywistość, z którą styka się właśnie tam.
                • Gość: Echo Re: Udowodnij to. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.05.06, 06:58

> Skoro siedzi w tych, wg Twojej terminologii "poj.... Stanach Zjednoczonych", to
                  >
                  > prawdopodobnie opisuje rzeczywistość, z którą styka się właśnie tam.

Zgoda, pisze o USA. Ale powiedzmy ze jakis katolik bylby zaskoczony i oburzony
                  na ateistow jak sie wciskaja wszedzie ze swoimi materialistycznymi dogmatami to
                  dopiero bylaby burza.
            • Gość: lutzek Wprowadzić podatek kościelny!!! I problem... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 18:22
              ... rozwiąże się sam. Zobaczymy tak naprawde ilu tych wiernych, modlących się, skłonnych oddawać oficjalnie swój "grosz" na katabasów jest w Polsce. Tylko że KK nigdy się na podatek kościelny nie zgodzi, bo szybko obnażony zostałby rzeczywisty udział społeczeństwa w tych pogańskich modłach i miłości do kleru.

lutzek
      • monia145 Re: Modlitwa przed maturą 07.05.06, 22:11
        Pewnie ktos z obecnych gorliwie modlił się za Ciebie!
        • 0golone_jajka Re: Modlitwa przed maturą 10.05.06, 10:34
          Ja maturę zdawałem jakieś 15 lat temu a wtedy modły nie były w modzie :)
    • Gość: maniek.27 Re: Modlitwa przed maturą IP: *.lublin.mm.pl 10.05.06, 10:51
      Była. Ale z racji tego że wtedy z moją wiarą było słabo ja nie modliłem się. Z
      tym że mi to nie przeszkadzało że inni się modlą.
      • aktsieta zacofanie społeczeństwa coraz większe 10.05.06, 17:43

• Gość: Gandalf Re: zacofanie społeczeństwa coraz większe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:21
          Tak bardzo przeszkadza Tobie wiara innych ludzi. Tak bardzo ĸłuje w oczy, to że
          inni ludzie mogą być szczęśliwi dzięki Bogu. Widocznie Ciebie to uwiera, a Twoim
          jedynym sensem życia jest publikowanie postów na tym forum.

Pozdrawiam i życzę poszukania lepszego sensu życia.
          • aktsieta Re: zacofanie społeczeństwa coraz większe 12.05.06, 08:13
            Gość portalu: Gandalf napisał(a):

> jedynym sensem życia jest publikowanie postów na tym forum.
            >
            > Pozdrawiam i życzę poszukania lepszego sensu życia.

jasnowidz?:)
            • Gość: maniek.27 Re: zacofanie społeczeństwa coraz większe IP: *.lublin.mm.pl 12.05.06, 10:58
              Nie trzeba być jasnowidzem żeby to stwierdzić. Wystarczy poczytać troche postów
        • maniek.27 Rozumiem że o sobie piszesz 11.05.06, 17:34
          • Gość: Echo Poniewaz nikt ich nie zmusza do wierzenia... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 11.05.06, 17:42
            Wiec sa "oburzeni i zaskoczeni". Mysle ze dlatego nie krytykuja islamu
            bo muzulmlanie nakladali islam pod kara smierci albo zwiekszone podatki.
            Poczekajmy az znow opanuja Europe. Oburzeni beda pisali peany z zachwytu.
            Jednak niektorzy ludzie potrzebuja bicz nad soba. Milosc blizniego takich
            tylko moze poirytowac.
        • Gość: Echo Za komuny nie bylo zacofania... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.05.06, 08:23
          Tylko postempactwo za ktorym niektorym sie teskni.
    • 17_mgnien_wiosny Re: Modlitwa przed maturą 12.05.06, 07:49
      Gdy ja zdawałem nie było mowy o modłach na sali. Kto chciał, mógł sobie iść do
      swojego kościoła przed wejściem na salę, to , jak myślę, był świetny sposób
      uspokojenia nerwów. Takie praktyki o których czytamsą bardzo polsko-katolickie,
      na pokaz. W czasie mojej matury dyrektor szkoły wywalił kolegę za nazwanie
      lokalnego dziennika PZPR brukowcem, to było też na pokaz, później ten
      zatwardziały komuch służył do mszy. Na szczęście już od jakiogoś czasu gryzie
      ziemię.
      • Gość: Echo Re: Modlitwa przed maturą IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.05.06, 08:22
        >Na szczęście już od jakiogoś czasu gryzie ziemię.

Jeszcze jeden czlowiek ktory sie zagubil w trudnych czasach.
        Panie swiec nad jego dusza. A swoja droga jesli sekularysci
        sa tak agresywni w usuwaniu religii, to czemu nie sprobuja usunac
        kaplic i ksiezy ze "swieckich" szpitali??? Nie widze roznic miedzy
        kaplica i szpitalem z punktu widzenia apostolow "swieckosci" czyli wojujacego
        ateizmu.
        • 17_mgnien_wiosny Re: Modlitwa przed maturą 12.05.06, 13:57
          Gdzie usuwają religię?

Masz jakiś dar, potrafisz patrzeć i ze strony nawiedzonego katolika i wojującego
          ateisty?
    • b-beagle Re: Modlitwa przed maturą 12.05.06, 14:00
      jak sie nic nie umie to i modlitwa nie pomoze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka