Dodaj do ulubionych

Mąż stanu ogromny

30.05.06, 07:31
Kardynał S. Wyszyński wymusił na Gomułce powrót lekcji religii go szkół, z
którym tak zaciekle walczy teraz "Wyborcza". Jest to bardzo <szczególny"
sposób uczczenie rocznicy smierci Prymasa Tysiąclecia.
Obserwuj wątek
    • athaualpa Re: Mąż stanu ogromny 30.05.06, 13:11
      jacek2235 napisał:

> Kardynał S. Wyszyński wymusił na Gomułce powrót lekcji religii go szkół, z
      > którym tak zaciekle walczy teraz "Wyborcza". Jest to bardzo <szczególny"
      > sposób uczczenie rocznicy smierci Prymasa Tysiąclecia.

Nie chodzi o lekcje religii jako takie, ale o sposób ich wprowadzenia i
      prowadzenia.
      W pierwotnych zamierzeniach miały byc do wyboru lekcje etyki i co ????
      Co z dziećmi innych religii ????
      Czy ktoś kontroluje jakość katechetów, czasem rodem z ciemnogrodu, którzy na
      przygotowaniach komunijnych zbijają kapitał: "pośrednictwo" w zakupie strojów
      komunijnych lub prezent dla księdza z okazji komunii dzieci - ornat za PLN
      5.000, ale to ksiądz sobie kupi, rodzice mają tylko zebrać pieniądze !!!!!!!!!!

Szczycimy się wielowiekowa tolerancją, ale tak się zachłystujemy tą cechą, że
      już nie dostrzegamy, że tolerancja w Polsce panowała tylko za Jagiellonów,
      którzy jako władcy wieloreligijnego kraju musieli się wykazywać tolerancją.
      • pozlotemu Turnau sie nawrocil? 30.05.06, 15:28
        • pozlotemu Re: Turnau sie nawrocil? 30.05.06, 15:31
          Czy to prawda, czy koninkturalne udawanie
          pod publiczke z okazji pielgrzymki Benedykta XVI.
          Turnau nawrocony?
    • Gość: Kaltenbronek Re: Mąż stanu ogromny IP: 83.238.44.* 30.05.06, 15:39
      jacek2235 napisał:

> Kardynał S. Wyszyński wymusił na Gomułce powrót lekcji religii go szkół, z
      > którym tak zaciekle walczy teraz "Wyborcza". Jest to bardzo <szczególny"
      > sposób uczczenie rocznicy smierci Prymasa Tysiąclecia.

Odwrotnie. Moja ciotka chodzila do szkoly za Bieruta i religie miala w szkole.
      Za rzadow Gomulki religie ze szkol wycofano.
    • Gość: re religia powinna być uczona w kościele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:42
      może wtedy okazałoby się ilu jest tych 'katolików', którzy poświęcą swoje wolne
      godziny

o ile wiem umowa była taka, że to kościół opłaci swoje lekcje, tymczasem płacimy
      wszyscy kolejny haracz/podatek

co ma piernik do wiatraka - czczenie kogoś to propagowanie kłamstwa?
    • mikwa Re: Mąż stanu ogromny 30.05.06, 15:47
      Podpisuję się obiema rękami pod postulatem, że lekcje religii powinny być tylko
      i wyłącznie przy kościołach. Żadnych zajęć tego rodzaju, ani z religii
      katolickiej, ani z islamu, ani z judaizmu itp w szkole !!! I oczywiście żadnej
      matury z religii !!! Wiara jest prywatną sprawą człowieka a jej nauczanie jest
      zadaniem stosownego kościoła bądz innej instytucji religijnej. Szkoła nie ma tu
      nic do rzeczy.
    • Gość: ja Re: Mąż stanu ogromny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 14:13
      ja bym powiedziała, że rocznica była obchodzona bardziej uroczyście niż możnaby
      się tego spodziewać. :)
    • Gość: poiu Re: Mąż stanu ogromny IP: *.59-136-217.adsl.skynet.be 12.06.06, 02:38
      - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10123
      forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=11853
      forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=13206

- Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonnic i kobiet swieckich forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=10661
      forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=12566
      - Bez cenzury o Matce Teresie forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470
    • Gość: eurofanatik Re: Mąż stanu ogromny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.06.06, 12:30
      Mam duzy respekt dla wielu ludzi zwiazanych z kosciolem, m.in. dla Wyszynskiego, ale zbyt czesto, zwlaszcza gdy chodzi o postacie papiezy, przeszkadza mi lekka tendencja w strone kultu jednostki. Pamietajmy o tym, ze kosciol to my a nie hierarchowie kosciola.
    • Gość: wredna_jedza Jaki Wyszyński???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:33
      W latach 80-tych na religie biegałam do salek przy kościele, dopiero w LO miałam
      religie w szkole...
      Religia wróciła do szkół w 1990 roku, a Prymas Wyszyński chyba od 10 lat leżał w
      grobie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka