14.03.11, 22:15
Ponieważ też obejrzalem to bardzo efektowne filmidło od razu skojarzyło mi się z dzisiejszą tragedią Japonii. Co daje do myślenia - to te drobne ale jednak globalne zmiany - przesunięcie wyspy zmiana osi Ziemi... Może jednak Przepowiednia Majów????
Obserwuj wątek
    • ilnyckyj Re: 2012 15.03.11, 22:31
      Ech... Raczej skłaniam się do mniemania, że jeśli nastąpi Apokalipsa to zafundują sobie to ludzie ("ludziom")
      • ilnyckyj Re: 2012 02.04.11, 11:38
        Ale inna sprawa znamienna w tym efektownym, ale bałamutnym obrazie - to akceptacja dla oligarchizmu-elitaryzmu. Że władcy tego świata (rząd światowy?) uzurpują sobie prawo do uratowania sobie "dup" , gdy cała reszta niech sobie ginie: taką wizję twórcy filmu właściwie akceptują (w filmie uosabia ją postać grana przez jednego z moich ulubionych aktorów - Oliviera Platta)
        • krol-czy-krolik Re: 2012 03.04.11, 12:50
          Eee - tam. Oligarcha ruski został tam przykładnie ukarany - spadł w otchłań, jak się chciał dostać do arki...

DB. Rabbit
          • trzcinka78 Re: 2012 30.08.11, 20:45
            Ale to był oligarcha "be". Inni oligarchowie są cacy. A my tym "wybrańcom" kibicujemy: no, tak - uratujcie się! Dla dobra Ludzkości. A reszta (czyli m.in. my) - a niech tam sobie ginie!
            • krol-czy-krolik Re: 2012 03.10.11, 20:44
              Ale na wojnach jest podobnie. Mięso armatnie sobie ginie, a wodzowie zawsze wychodzą cało.

• essor Re: 2012 20.10.11, 22:16
                Bez przesady. Nie zawsze. Wodzowie też giną, szczególnie ci przegrani.
    • ilnyckyj Re: 2012 01.01.12, 13:27
      W związku z tym, że nastał ów rok pozwalam sobie przywołać ten wąteczek. Ten film widziałem już dość dawno, ale tym bardziej, z dystansu mogę ocenić jego idiotyczny pomysł, jakiejś katastrofy kosmiczno-tektonicznej, gdy tymczasem nie tak dawno - w XX wieku sami ludzie zafundowali sobie prawdziwą katastrofę w postaci II wojny i holokaustu, a potem inne mniejsze katastrofy tego typu - aż do dziś. Ten film to wyjątkowa bzdura, choć muszę przyznać oglądałem z zapartym tchem, co nie świadczy dobrze o moim poziomie intelektualnym, a być może dobrze świadczy o zręczności realizatorów. Gdyby tak udało się stworzyć rzeczywiście Wielkie Dzieło, na wysokim poziomie - które oglądałoby się też z zapartym tchem! (To jedno z moich życzeń na 2012 pod adresem filmowców)
      • apersona Re: 2012 01.01.12, 18:41
        Stawiam na zręczność realizatorów, potrafią świetnie grać na emocjach.

Wielkie Dzieło - widziałeś dodatki do Forresta Gumpa? Sceny z porucznikiem Danem po utracie nóg zawierają dużo sprytnych trików i animacji komputerowych, które nie rzucają się w oczy - widz ma tylko czuć, że Dan naprawdę jest inwalidą.
        • zawle Re: 2012 02.01.12, 13:30
          A ja myślałam że jakieś życzenia świąteczne z procentami i ogórkiemsmile
          • krol-czy-krolik Re: 2012 02.01.12, 13:50
            W kwestii procentów się przychylam: i życzę wszystkim, by ich dochody wzrosły o tyle procent ile wzrostu przewiduje NASZA WŁADZA.

I w ogóle życzę wszystkim sukcesów na Euro, w Olimpiadzie i w życiu osobistym.

I wracając do procentów: żeby szklanka była w 100% pełna (wariant optymistyczny), w 50% pełna (wariant realistyczny) albo w 10% pełna (wariant minimalistyczny), tak czy owak - zawsze pełna!

Jeśli chodzi o ogórki, to osobiście preferuję ogrodnika córki...

DB (noworocznie-optymistyczna-realistycznie-minimalistyczna) od Rabbita.
            • apersona Re: 2012 02.01.12, 14:16
              Ile wzrostu przewiduje władza?
              I nie kaman o co chodzi z ogrodnikiem córki?

DB noworoczna
              • krol-czy-krolik Re: 2012 05.01.12, 15:33
                apersona napisała:

> Ile wzrostu przewiduje władza?
                > I nie kaman o co chodzi z ogrodnikiem córki?

U nas na wsi tak się mówiło: jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki.
                DB (prosto od ogrodnika) i od Rabbita

• ilnyckyj Re: 2012 02.01.12, 20:45
              krol-czy-krolik napisał:

>
              > I w ogóle życzę wszystkim sukcesów na Euro, w Olimpiadzie i w życiu osobistym.
              >
              _____
              Jestem do głębi wzruszony i postaram się nie zawieść zaufania: obiecuję walczyć o medal!

Słowo Olimpijczyka!
              • krol-czy-krolik Re: 2012 06.01.12, 12:25
                ilnyckyj napisał:

> krol-czy-krolik napisał:
                >
                > >
                > > I w ogóle życzę wszystkim sukcesów na Euro, w Olimpiadzie i w życiu osobi
                > stym.
                > >
                > _____
                > Jestem do głębi wzruszony i postaram się nie zawieść zaufania: obiecuję walczyć
                > o medal!
                >
                > Słowo Olimpijczyka!
                W boksie? A może preferujesz Kick-boxing koedukacyjny...
                DB olimpijska
                >
                • ilnyckyj Re: 2012 07.01.12, 18:24
                  O nie, nie. Jeśli chodzi o boks, to jestem dobry w unikach, ale to za mało na medal... wink
    • basilisque Re: 2012 05.01.12, 22:19
      Nie da się ukryć: nastroje panują apokaliptyczne. Ja uważam, że do prawdziwej katastrofy, czyli czegoś w rodzaju wielkiej wojny narodów, to mamy jeszcze jakiś czas. Może ok. 10 lat.
      • krol-czy-krolik Re: 2012 06.01.12, 12:27
        Oooo surprised

Przebijasz Majów. A jakżeś to chłopie wyliczył?
    • basilisque III WOJNA ŚWIATOWA 25.01.12, 22:01
      Jak tak przyglądam się sytuacji teraz to uważam, że Koniec Świata może być faktycznie bliski, ale nie w tym roku.
      Wg. mnie - ok roku 2020. Będzie wojna światowa, albo coś w tym rodzaju.
      • zawle Re: III WOJNA ŚWIATOWA 25.01.12, 22:48
        Bosz..moje dziecko mnie katuje filmami i literaturą z czasów II światowej,a Wy już wieszczycie III. Ktoś czytał Obóz świętych?
        • basilisque Re: III WOJNA ŚWIATOWA 26.01.12, 20:54
          zawle napisała:

> Bosz..moje dziecko mnie katuje filmami i literaturą z czasów II światowej,a Wy
          > już wieszczycie III. Ktoś czytał Obóz świętych?

Nie ma tego złego. Im dłużej ludzie będą pamiętać o tym czym była II WŚ, tym bardziej będzie się od nas odsuwać perspektywa III. Pamięć o tym m.in. sprawiła, że ZSRR nie zdecydował się na zaatakowanie USA i Zachodu i zakończył swoje istnienie w miarę pokojowy sposób. Ale pamięć o okropieństwach wojny nie zawsze może powstrzymać ludzi przed rozpętaniem kolejnej... Świadczy o tym fakt, że po okrutnej I dość szybko wybuchła jeszcze bardziej okrutna II. No ale wtedy były dość szczególne okoliczności, których teraz (jak dotąd) nie ma. Ale są oznaki, że takie szczególne okoliczności mogą się niedługo pojawić...
          • bartos29 Re: III WOJNA ŚWIATOWA 27.01.12, 11:04
            Niektórzy twierdzą, że III Wojna już się toczy od 10 lat -od ataku na WTC. Może to przesada, ale w połączeniu z obecnym kryzysem (który wbrew pozorom nie ma charakteru tylko ekonomicznego) może tworzyć pewną sekwencję zdarzeń prowadzącą do Big bangu. Inną przesłanką jest coraz dłuższy okres (względnego) pokoju. Rok 1945 - Jałta i Układ Poczdamski stworzyły mocne podstawy światowej stabilizacji, porównywalne np. w Kongresem Wiedeńskim. Wtedy do I WŚ minęło 100 lat (względnego) pokoju (choć nie brakowało lokalnych wojen, rewolucji, powstań - głównie w Polsce). Gdyby zastosowac podobną analogię to Big Bang mielibyśmy około 2045 roku.
            Czyli na razie możemy spać spokojnie.
    • krol-czy-krolik Re: 2012 12.01.13, 11:33
      Teraz widzę jaką bzdurą było to filmidło, równie efektowne jak durne. Teraz w ludziach jest wystarczająco dużo agresji (albo: buntu), a w arsenałach pełno środków zniszczenia, żeby sami sobie zafundowali apokalipsę. Może by o tyt zrobić film?

DB (apo-kalip-tyczna) od Rabbita
      • natalia-ivanovna Re: 2012 09.03.13, 13:00
        Strach przed wojną to za mało. Nie pomogł w uniknięciu II WŚ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka