Dodaj do ulubionych

Rasistowski atak na uczestnika festiwalu teatralne

23.07.06, 12:15
Z ostatniej chwili:

"PAP
Do brutalnego ataku na Marokańczyka, uczestnika festiwalu Wioska Teatralna,
doszło w nocy z soboty na niedzielę w Węgajtach (Warmińsko-Mazurskie). Ofiara
z licznymi ranami trafiła do szpitala w Olsztynie. Według świadków atak miał
tło rasistowskie. Policja wyjaśnia okoliczności zdarzenia.
Jak powiedział PAP organizator Wioski Teatralnej, Wacław Sobaszek,
międzynarodowy festiwal został zawieszony do odwołania. Ofiarą napaści został
uczestniczący w imprezie Marokańczyk o imieniu Abdel, członek grupy Migrator.
Według relacji przekazanych przez Sobaszka, napastnicy w kapturach zaatakowali
Abdela, wykrzykując "za to, że jesteś ciemny". Poszkodowany odniósł liczne
rany cięte i stracił przytomność, którą odzyskał dopiero w szpitalu."

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8407290&fromChan=1
Obserwuj wątek
    • ijaw Napaść w Węgajtach 24.07.06, 12:02
      Wersja zdarzeń z GW:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3503114.html?nltxx=856991&nltdt=2006-07-24-09-05
      i opinie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=45730883
      • ijaw Re: Napaść w Węgajtach 27.07.06, 19:16
        "Sprawą zajął się też Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski. - Poprosił
        prokuratora okręgowego w Olsztynie, by zapoznał go z wynikami postępowania,
        szczególnie z ustaleniami, czy do napaści doszło na tle rasistowskim i czy
        służby porządkowe na festiwalu dopełniły obowiązków - mówi Stanisław Wileński z
        biura RPO.(..)
        (...)Co to była za impreza?
        - O 22 przy remizie strażackiej w Węgajtach zaczął się improwizowany koncert
        kilku muzyków z różnych krajów, ludzie tańczyli. Towarzystwo było mieszane, ze
        stu gości festiwalu, w większości młodych, i drugie tyle miejscowych.
        Dużo alkoholu?
        - Wino na szklanki, wielkiego picia nie było.
        Coś się działo niepokojącego? Podobno ktoś wołał "Bambi" za członkami zespołu
        Migrator. Ktoś popchnął innego czarnoskórego aktora.
        - Ja tego nie widziałem, ale też o tym słyszałem. Do Abdela dołączył jakiś młody
        facet. Myślałem, że to jego znajomy. Podeszli do nas i namawiali, by iść do
        sklepu po wódkę. Abdel twierdził, że właściciel mu otworzy. Sklep jest ze sto
        metrów dalej, Węgajty to mała wioska. W końcu tylko ja poszedłem z nimi. Abdel
        opowiadał mi o liceum w podwarszawskim Milanówku, gdzie uczy angielskiego. Był
        lekko wstawiony. Tak dobrze nam się rozmawiało, że minęliśmy sklep.
        Powiedziałem, żeby zawrócić i w tym momencie spod ogrodzenia, z ciemności
        wyskoczyło dwóch zakapturzonych facetów. Rzucili się na Abdela. Usłyszałem brzęk
        tłuczonej butelki i Abdel upadł.
        Coś mówił?
        - Zawołał: Ale za co? Odpowiedzieli: Za to, że jesteś czarny, ciemny.
        Ciemny czy czarny?
        - Nie pamiętam.
        Bili go we dwóch czy we trzech?
        - Nie mam pewności, czy ten, który go przyprowadził, dołączył do bicia. Ale
        chyba się zamachnął.
        To by znaczyło, że specjalnie odciągnął na bok Abdela?
        - Prawdopodobnie, ale nie wiem. Byłem przerażony. Krzyczałem, nie pamiętam, co.
        Jeden z nich ruszył w moim kierunku, wymachując łapami, zacząłem uciekać tyłem,
        potem przodem. Uciekłem kawałek, on się cofnął, wróciłem, znowu mnie
        przegonił.(...)
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3507416.html
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=45854137=====
        relacja świadka napaści
        • ijaw Przyznali się do pobicia 27.07.06, 19:20
          Olsztyńska policja powtarza, że pobicie 43-letniego Abdela Mandili w
          podolsztyńskich Węgajtach było wynikiem kłótni o alkohol. Inaczej twierdzi
          poszkodowany i świadek zajścia(...)
          Od niedzieli olsztyńska policja zatrzymała 11 osób - osiem z nich po
          przesłuchaniu we wtorek zwolniła do domu. Wczoraj 21-letnim mężczyznom, Rafałowi
          S. i Adrianowi Sz. z podolsztyńskiej gminy Jonkowo, postawiła zarzut pobicia,
          które mogło spowodować ciężki uszczerbek na zdrowiu. - Obaj przyznali się do
          tego, co im zarzucamy - mówi Anna Siwek, rzecznik wojewódzkiej policji w Olsztynie.
          Jutro prokurator zdecyduje o losie 23-letniego Łukasza P. Zdaniem policji to on
          miał pić z Abdelem alkohol. Później dołączyli do nich Rafał S. i Adrian Sz.,
          koledzy Łukasza. - Mężczyźni pokłócili się o alkohol - opowiada Anna Siwek. -
          Adrian Sz. chwycił butelkę i uderzył nią Marokańczyka w głowę. Później razem z
          Rafałem S. skopali go, jeszcze kilka razy uderzyli stłuczoną butelką i uciekli.
          Podobną tezę głosi wczorajszy komunikat policji. Inną wersję przedstawił wczoraj
          w "Gazecie" jedyny świadek zdarzenia - nie było kłótni o alkohol, była
          niespodziewana napaść dwóch zakapturzonych mężczyzn na Mandilę, który poszedł do
          sklepu z trzecim z nich.
          Świadek słyszał, jak bity Abdel Mandili pyta, za co, na co sprawcy odpowiadają:
          bo jesteś ciemny.
          - Rzeczywiście jeden świadek słyszał takie zdanie. Dlatego będziemy sprawdzać,
          czy motywem napadu nie był rasizm - przyznała Anna Siwek.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3509704.html?nltxx=1721542&nltdt=2006-07-27-04-05
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=45918414
          • ijaw aresztowani 28.07.06, 18:42
            IAR
            Olsztyński sąd aresztował na 3 miesiące mężczyzn podejrzanych o pobicie
            Marokańczyka. Nastąpiło to podczas festiwalu teatralnego w Węgajtach, którego
            Marokańczyk był uczestnikiem.
            Podczas policyjnego dochodzenia zatrzymano kilkanaście osób, ale ostatecznie
            ustalono, że Marokańczyka pobili dwaj 21-latkowie. Policja nadal wyklucza
            rasistowski motyw napaści. Twierdzi, że mężczyźni prawopdobnie pili razem
            alkohol i pokłócili się o butelkę wódki.
            wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=8422636&fromChan
    • ijaw "Na biało go nie pomaluję" - art. Duzy Format 08.08.06, 14:09
      "Większość skinów nie ma pojęcia, dlaczego trzeba bić czarnego
      Karta informacyjna leczenia szpitalnego Abdela Mandilego:
      Złamanie ściany lewej zatoki szczękowej. Wstrząśnienie mózgu. Rany cięte i
      szarpane przedramienia lewego i twarzy. Ogólne potłuczenie.
      Upojenie alkoholowe.
      Karta szpitalna nie mówi o kilku godzinach, kiedy Abdel był nieprzytomny.
      Abdel: Bo jesteś ciemny
      Abdel Mandili: - Najpierw było miło. Na zaproszenie Teatru Wiejskiego "Węgajty"
      przyjeżdżamy na międzynarodowy festiwal "Wioska teatralna" pod Olsztyn. No jest
      pięknie, słońce, mili ludzie. Występujemy z przedstawieniem "Rasa pieczątek" o
      uchodźcach, których urzędy traktują jak stemple, jak nic. Po dwudziestej
      pierwszej dojechaliśmy do centrum Węgajt, koło remizy. Podszedł do nas jeden
      mężczyzna. Zaczął mówić o tej miejscowość, o historia, jakie imprezy tu były
      wcześniej, że byli ludzie z Indii, że to kulturalne miejsce. Dostałem kawałek
      drewna, który był żeton na kolację. Był makaron i różne kanapeczki: z tuńczyk,
      pomidory, wędliną, serem, kiełbasa, ogórki. I soczewica! Cieszę się, bo w Maroku
      to danie narodowe. Ale to trzeba popić. Pan sprzedawał wino, ale dla nas drogie
      - po 4 zł, kupujemy po szklance. Jakiś Brazylijczyk i miejscowi chłopcy grają i
      tańczą capoeira. Ja rozmawiam: z Frankiem i Pierre'em z naszego Migrator
      Theatre, Teatru Migranta, po francusku; z miejscową dziewczyną - po polsku, z
      Brytyjką - po angielsku. Z Nadą od nas rozmawiam po arabsku, bo ona Sudanka.
      Dyrektor teatru w Węgajtach bierze akordeon, jego żona - flet, ich syn - bęben.
      Grają, a ludzie tańczą. Widzę, że tak rodzinnie. Po chodniku za nami chodzi
      straż pożarna, pilnuje porządku.
      Składamy się po 5 zł na wódkę. Idę z Krzysztofem, miejscowym, 150 metrów dalej,
      do sklepu. Kupujemy wódkę i sok z czarnej porzeczki. Każdy przychodzi, każdy
      pije. Rozmawiamy o przedstawieniach na następny dzień. I już butla nie ma. I
      znowu: 5 zł, 5 zł,
      5 zł, 5 zł i jeszcze 2 zł. Kupiłem drugie pół litra, sok i kiełbasę.
      Dwóch chłopaków staje obok i mówią do kogoś: dużo czarnuchów dzisiaj. Dużo
      Murzynów.(...)
      Dla Abdela to nie był pierwszy raz, kiedy oberwał za kolor skóry. Ledwie w
      październiku miał operację kręgosłupa - efekt napadu w podwarszawskim pociągu w
      2003 roku. Czterech typów z przedziału chciało od niego 20 zł. Dał, ale było im
      za mało. Uratowali go sokiści.(...)
      - To było z pięć lat temu. Stałem na przystanku przed ratuszem na pl. Bankowym w
      Warszawie z Senegalczykiem dr. Issą Amadou Tallem, który był gościem Polskiej
      Akademii Nauk. Pisałem o nim artykuł dla tygodnika "Warsaw Voice", więc
      zaprosiłem go do siebie, wypytywałem, jak mu się Warszawa podoba. Na tym
      przystanku podchodzi czterech facetów: "Olisadebe! Olisadebe!" - krzyczą do nas.
      Mówią, że widzieli mecz Polska - Norwegia. To był ważny mecz, Olisadebe strzelał
      bramki. Myślę sobie, że to fun, zabawa, Olisadebe dobrze gra, faceci są
      sympatyczni, ja też kibicuję Olisadebe. Mamy wspólny język. I wtedy dr Tall
      dostaje w twarz, a mnie otaczają trzej pozostali, jeden z bejsbolem. Wrzeszczą:
      "Bambo! Ty czarna kurwo!". I walą mnie po głowie. Krew leje mi się z jednego
      oka, nic na nie nie widzę. Na chwilę tracę przytomność. I co się dzieje dalej?
      Łapiemy taksówkarza, który wszystko widział, i pędzimy 200 metrów dalej, do
      Komendy Stołecznej Policji. Trzej policjanci się śmieją: "Pokaż paszport, masz
      wizę?". Tłumaczę, że nie ma czasu, że tamci jeszcze stoją na przystanku, że
      możemy ich złapać. I wiesz, co mi mówią? Że Polacy też są napadani.(...)

Larry Okey Ugwu z Nigerii kiwa tylko głową. Przyjechał do Gdańska 24 lata temu
      na studia. W Nigerii skończył teatrologię, w Gdańsku - prawo. Ale nie zaszył się
      w kancelarii, został muzykiem, nauczycielem afro-
      -dance, aktorem, wreszcie dyrektorem Nadbałtyckiego Centrum Kultury w Gdańsku: -
      Cztery lata temu założyłem Pomorskie Stowarzyszenie Integracji Kultur i Sztuki
      "Jeden świat", żeby promować tolerancję. Siedzibę mamy w Sopocie, centrum
      skinheadów w regionie. Przez rok mieliśmy problemy, blokowali nam wejście,
      drogę. Ale ja jestem tak samo twardy i po roku było już z górki. Zaczęli
      przychodzić na nasze warsztaty bębniarskie, poetyckie, niektórzy, ja wiem, że
      trudno w to uwierzyć, zapuścili nawet dready. I ja odkryłem, że większość z nich
      nie ma pojęcia, dlaczego trzeba bić czarnego, dlaczego trzeba być rasistą. Dam
      pani przykład. Jeden przyszedł ze spotkania kibiców Lechii Gdańsk z ulotkami
      faszystowskimi. No, jest logo hitlerowskie, ale wszystko ładnie wydrukowane. I
      on mi mówi: "Lareczku, zobacz, ładnie, nie?". On w ogóle nie miał pojęcia, o co
      chodzi w tych ulotkach.
      Podkreśla, że nie boi się chodzić po ulicach, choć w Trójmieście każdy wie,
      gdzie mieszka, i choć sześć lat temu skini doszczętnie rozbili mu samochód i
      napisali: "Bambus, do domu".(...)
      ======
      artykuł jest bardzo długi
      link:
      serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3529278.html
      i na forum
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=46546296
    • ijaw akt oskarżenia za pobicie i rasizm w sądzie 21.11.06, 15:47
      "Do Sądu Okręgowego w Olsztynie trafił wczoraj akt oskarżenia w sprawie pobicia
      22 lipca pod Olsztynem marokańskiego aktora Abdela Mandili.(...)
      (...) Podejrzany 21-letni Adrian Sz. od czterech miesięcy siedzi w więzieniu w
      Barczewie. Ma zarzut pobicia z użyciem niebezpiecznego narzędzia. - Uznaliśmy
      też, że działał z pobudek rasistowskich - mówi Krzysztof Stodolny, szef
      prokuratury Olsztyn-Północ. Adrianowi Sz. grozi osiem lat więzienia. Drugi
      napastnik Rafał S. odpowie za udział w pobiciu i nielegalne posiadanie pięciu
      sztuk amunicji (grożą mu 3 lata)."
      tiny.pl/r88r

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka