Dodaj do ulubionych

Co mi może zrobić Plus??

30.08.06, 20:08
No i stało się, nie wyrobiłam się z płatnością i dostałam z Plusa druk
przelewu na 1000 zł. I teraz pytanie, co mi moga zrobić jak nie zapłacę? Nie
zamierzam. Telefonu w abonamencie nie używam od prawie roku, nie chcieli
rozwiązać ze mną wcześniej umowy choć mówiłam że mam kłopoty materialne i nie
stać mnie na telefon z abonamentem. Umowa kończy mi się w listopadzie.
Obserwuj wątek
    • hell Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 20:12
      Windykacja poprzez sprawe sadowa i zajecie komornicze na wynagrodzeniu jesli
      pracujesz, tak przynajmniej miala moja znajoma.
      • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:25
        Nie strasz! Sprawa sądowa zaocznie? Jak windykacja na wynagrodzeniu? Na to ma
        parwo tylko urząd skarbowy i jeszcze trzeba znać numer konta, konto można zmienić.
        • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:44
          Oczywiscie dostaniesz zawiadomienie o rozprawie. Jesli olejesz je to przeciez sad nie bedzie czekal az laskawie przyjdziesz na rozprawe. Odbedzie sie ona bez Twojego udzialu. Ale pamietaj - nieobecni racji nie maja. Radze zatem pojsc do sadu (jesli oczywiscie bedzie sprawa:) i tam sie bronic.
          • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:49
            To jest jakaś myśl. Mam naprawdę wiarygodne uzasadnienie swoich opóźnień w
            spłatach i mozna to sprawdzić. Poza tym były to bardzo niewielkie kwoty. Myślę i
            tak że całą taka sprawa ciągnie się latami. Chyba że przez ten czas spłącę po
            100 zł miesięcznie :)
            • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:55
              Gość portalu: yagiennka napisał(a):

> To jest jakaś myśl. Mam naprawdę wiarygodne uzasadnienie swoich opóźnień w
              > spłatach i mozna to sprawdzić. Poza tym były to bardzo niewielkie kwoty. Myślę
              > i
              > tak że całą taka sprawa ciągnie się latami. Chyba że przez ten czas spłącę po
              > 100 zł miesięcznie :)

Najlepiej idź do Plusa i się dogadaj, skoro chcesz płacić. I dla Ciebie, i dla
              nich będzie to najlepsze rozwiązanie.

S.
              • wraczek Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńskim? 30.08.06, 23:21
                Przestawicielem firmy windykacyjnej Intrum Justitia pracującej dla Plusa.
                Odnoszę wrażenie, że on się bawi ludzkim nieszczęściem jak ostatni gnojek.
                Gdyby nagrał Ci się na pocztę głosową chetnie pomogę Ci w sprawie sądowej.Sam
                mam kilka dowodów na postępowanie tej firmy. A to może Ci bardzo pomóc w
                negocjacjach z Plusem.
                • snajper55 Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs 31.08.06, 09:25
                  wraczek napisał:

> A to może Ci bardzo pomóc w negocjacjach z Plusem.

Jeśli Plus sprzeda jej dług, to rozmowy z Plusem będą pozbawione sensu. Wtedy
                  nie Plusa będzę już dłużniczką.

S.
                  • wraczek Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs 31.08.06, 09:41
                    Problem w tym, że Plus nie sprzedaje długów, ale takie indywidua jak Brudzyński
                    zajmują sie tymi długami na podstawie umowy z Plusem. Zawsze możesz im zarzucic
                    stosowanie nieetycznych praktyk (Które swoją drogą z ochotą stosują) i zastrzec
                    w pismie, że z uwagi na nie będziesz negocjowac jedynie z Plusem.
                    • snajper55 Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs 31.08.06, 09:45
                      wraczek napisał:

> Problem w tym, że Plus nie sprzedaje długów,ale takie indywidua jak Brudzyński
                      > zajmują sie tymi długami na podstawie umowy z Plusem.Zawsze możesz im zarzucic
                      > stosowanie nieetycznych praktyk(Które swoją drogą z ochotą stosują)

Raczej praktyk niezgodnych z prawem. Wchodzenie na grunt etyki przez dłużnika
                      jest raczej kiepskim pomysłem. ;)

> i zastrzec w pismie, że z uwagi na nie będziesz negocjowac jedynie z Plusem.

Takie zastrzeżenia to można sobie na płocie napisać. Nie rodzą one żadnych
                      konsekwencji prawnych.

S.
                      • wraczek Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs 31.08.06, 09:54
                        Pisząc "nieetycznych" miałem na myśli praktyki naruszające kodeks cywilny,
                        ustawę o cohronie danych osobowych itp.

Zastrzeganie takie da rezultaty jeśli jakis kretyn nagra z firmy windykacyjnej
                        nagra Ci się np. na pocztę głosową (nagranie za jego zgodą) i zacznie na niej
                        grozić lub mówić, że grezbał w danych w których grzebac nie miał prawa. Takie
                        ich błędy są wbrew pozorom częste. Wtedy możesz napisać do Plusa, że masz
                        dowody na takie praktyki ze strony firmy windykacyjnej i dodatkowo skierować
                        sprawę np. do GIODO o czym poinformować Plusa. Oni mogą oczywiście nie
                        uwzględnić twojego zażalenia, ale jesli Ty masz dowody jest to wielki plus dla
                        Ciebie przed ewentualnym sądem.
                        • Gość: Yagiennka Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:04
                          Co to jest GIODO? Wiecie co, mi się naprawdę nie chce w to bawić. To nie 10 000
                          tylko 1000, do przeżycia. Muszą mi tylko rozłożyć na raty bo nie dam rady tego
                          spłacić od razu. Mogę to potraktować faktycznie jako zapłątę za aparat komórkowy
                          który dali mi w promocji.
                          • Gość: P.S.J. Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs IP: *.itpp.pl 31.08.06, 10:16
                            Gość portalu: Yagiennka napisał(a):

> Co to jest GIODO?

Generalny Inspektor Danych Osobowych, czyli taka polsko-urzędowa wersja
                            inspektora Clouseau.
                          • wraczek Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs 31.08.06, 10:21
                            W takim razie wytknij im ich uchybienia i zaproponuj ugodę. Mozesz nawet
                            napisac w jakich ratach chcesz to spłacić. Myślę, że na początku będą stroić
                            fochy, ale potem odpuszczą.
                            • Gość: Yagiennka Re: Czyżbyś spotkała się z panem Piotrem Brudzyńs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:30
                              Ok :)
    • Gość: Juicy Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: 82.160.239.* 30.08.06, 21:07
      Mimo wszystko radzę się spiąć i zapłacić, znajomy dostał mandat (rodzaj zapłaty
      inny ale konsekwencje identyczne) i olał go... tymczasem po 3 latach dostał
      poleconym sądowny nakaz uiszczenia 8500 zł...
      • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:11
        Wysłalam własnie do Plusa faxem prośbę o cofnięcie kary z wiarygodnym
        uzasadnieniem. Zobaczymy. Mogą cofnąć? Przeciez te plusowe zasady to czyste
        złodziejstwo, kary za nieterminowość są za wysokie i wszyscy o tym wiedza.
        • vanessa_c Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:16
          Jeżeli napisałaś prawdę i jakoś w miarę logicznie, to może cofną. Ale nie sądzę...

Aha - i nie ma że płacisz podatki. Rachunek jest wystawiony, nie cofną to nic na
          to nie poradzisz.
          pozdr
          • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:27
            Mam nadzieję że cofną, uzasadnienie jest wiarygodne. Zresztą kończy mi się
            wkrótce umowa. A jak nie cofną to i tak nie zapłacę. Nie ma mowy. Będe wysyłać
            odwołania i będa musieli je rozpatrywac do bólu.
            • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:57

> Mam nadzieję że cofną, uzasadnienie jest wiarygodne. Zresztą kończy mi się
              > wkrótce umowa. A jak nie cofną to i tak nie zapłacę. Nie ma mowy. Będe wysyłać
              > odwołania i będa musieli je rozpatrywac do bólu.

Nie ma takiej możliwości, aby odwoływać się w nieskończoność.

S.
              • jacektrudcccp Re: Co mi może zrobić Plus?? 01.09.06, 11:01

> Gość portalu: yagiennka napisał(a):
                >
                > > Mam nadzieję że cofną, uzasadnienie jest wiarygodne. Zresztą kończy mi si
                > ę
                > > wkrótce umowa. A jak nie cofną to i tak nie zapłacę. Nie ma mowy. Będe wy
                > syłać
                > > odwołania i będa musieli je rozpatrywac do bólu.
                >
                > Nie ma takiej możliwości, aby odwoływać się w nieskończoność.
                >
                > S.

A czy w międzyczasie plus nie zmienił umowy w związku z zmianami w prawie.
      • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:46
        Co to za bzdety?! Mandaty nie odstekuja. No chyba, ze mandat opiewal na kwote 8000 PLNow.

Gość portalu: Juicy napisał(a):

> Mimo wszystko radzę się spiąć i zapłacić, znajomy dostał mandat (rodzaj zapłaty
        > inny ale konsekwencje identyczne) i olał go... tymczasem po 3 latach dostał
        > poleconym sądowny nakaz uiszczenia 8500 zł...
    • luksusowy_yacht Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:09
      minus na koncie
      • Gość: navojkaa Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:12
        Nie wejdą mi na konto. Tylko urząd skarbowy ma prawo. Podatki płacę :)
        • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:29
          jestes w bledzie na konto moze wejsc urzad skarbowy urzad podatkowy (podatek od
          nieruchomosci), bank. Kiedy sprawa jest kierowana do sadu to po decyzji sądu do
          akcji będzie mógł wkroczyć komornik: może wówczas zająć nam pensję.
          • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:35
            Ale chyba pod warunkiem że zna numer konta? Swojego konta nie muszę nikomu
            podawać. Nawet urząd skarbowy nie musi go znac.
            • hell Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:41
              powiem tak, firmy takie jak plus czy era nie scigaja dluznikow same tylko oddaj
              a dlug do firm windykacyjnych. W przypadku zaległych opłat gdzie są np nie
              zapłacone rachunki itd przedsiębiorca może w postępowaniu nakazowym zwrócić się
              do Sądu o nakaz zapłaty. I będziesz musiala pokryć ewentualne koszty
              procesowe.
              • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:44
                No dobrze no to co? Przyjda mi do domu i skują kajdankami i wpakują do paki? Za
                2 tyg zwłoki w zapłaceniu rachunku na 100 zł ????
                • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:48
                  nie;).. na pocztaku firma bedzie sie z toba kontaktowala i chciala byz
                  zaplacila ten dlug. jesli sie tak nie stanie wtedy dlug jest oddawany do firmy
                  windykacyjnej i oni sie juz mecza by wyciagnac od ciebie forse najgorsze jest
                  to ze tym firomo sie czesto wcale nie spieszy, na sciagniecie od ciebie
                  pieniedzy maja 3 lata a odsetki biegna.. Za dlugi w polsce nie idzie sie
                  jeszcze do wiezienia ale komornik moze ci zrobic zajecie majatku.
                  • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:52
                    Aaaaa, dobra. To inna sprawa, przez 3 lata to ja im to spłacę :) Przez rok
                    spłace po 100 zł miesięcznie. Ale nie w takim terminie jak mi przysłali rachunek!!
                    • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:59

> Aaaaa, dobra. To inna sprawa, przez 3 lata to ja im to spłacę :) Przez rok
                      > spłace po 100 zł miesięcznie. Ale nie w takim terminie jak mi przysłali rachu
                      > nek!!

Wtedy to już będzie duuużo więcej do spłacenia. Koszty procesu, koszty
                      egzekucji, karne odsetki...

S.
                • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:51
                  po 1: Nie pytaj co Ci zrobia bo forum to nie sad.
                  po 2: na poczatku pisalas o 1000 PLN, teraz o 100. Ile im w koncu wisisz?
                  • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:55
                    1000 zł jest kary. Wisiałam im za tel. około 100 i to juz zapłąciłam.
                    Pytam i z tego co widzę ludzie się znają bardziej niż ja :)
                    • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:58
                      przeczytaj DOKLADNIE co jest napisane w umowie (moze tam byc odniesienie do regulaminu - wiec ten rowniez dokladnie trzeba przeczytac). Byc moze jest tam klauzula o przedwczesnym rozwiazaniu umowy. Kiedys bylo tak, ze kara wynosila 1000 zlotych, ale platna byla proporcjonalnie do "niewykorzystanych" miesiecy.
                  • vanessa_c Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:55
                    100 x 12 = 1200 :) Zakładam że 200 to odsetki od wspomnianego 1000 ;)
                    • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 21:59
                      200 zlotych odsetek? Troche duzo. :)
                      • vanessa_c Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:07
                        nelsonek napisał:

> 200 zlotych odsetek? Troche duzo. :)
                        >

Nie mam wyczucia, JESZCZE nie spłacam odsetek :D Ale biorąc pod uwagę te od
                        maminego kredytu to powiedziałabym że to mało :P
                        • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:11
                          Zycze Ci bys nie musiala placic odsetek :)
                          Zdaje sie obowiazuja ustawowe odsetki. Nieprawdaz?:P
                  • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:55
                    mysle ze powinnas wplacac co miesiac jakas kwote i wszytko sie samo ulozy.
                    • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:01
                      Gość portalu: hell napisał(a):

> mysle ze powinnas wplacac co miesiac jakas kwote i wszytko sie samo ulozy.

Samo nic się nie ułoży. Jak na razie to ma do zapłacenia fakturę na 1000 PLN i
                      wpłacanie po 100 PLN niczego nie zmieni.

S.
                      • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:03
                        Zmieni o tyle, ze po wplaceniu pierwszych 100 PLN bedzie im dluzna 900 (+ odsetki) a nie 1000 (+ odsetki)
                        • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:06
                          > Zmieni o tyle, ze po wplaceniu pierwszych 100 PLN bedzie im dluzna 900 (+
                          odsetki) a nie 1000 (+ odsetki)..a potem 800 i odsetki, 700 i odsetki a nie
                          1000 i odsetki.
                          • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:09
                            A potem to nie wiadomo, bo moze zaczac sie rozprawa nim wplaci kolejne 100 PLN, albo Plus odda sprawe firmie windykacyjnej i wtedy Yagnienka bedzie wplacala pieniazki na nie to konto co trzeba. A teraz? Nie sadze by Plus sprzedal dlug i dlatego wplacenie 100PLN ma sens.
                            • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:12
                              zgadzam sie z Toba, moze powinna napisac pismo z prosba o rozlozenie platnosci
                              na raty.
                            • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:15
                              Najpierw to ja zobaczę co oni odp. na mój fax z prośbą. Przypomniałam sobei że
                              moja dawna kupela też miała dług w Plusie i chyba zaczęła spłacać po 3 latach,
                              jakoś się z nimi dogadała.
                              • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:20
                                po 3 latach nastepuje przedawnienie dlugu o ile jak sie nie myle nie zostaly
                                zabezpieczone jakie kolwiek srodki na rzecz w/w dlugu.
                                • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:31
                                  A no to proste, muszę na 3 lata wyemigrować ;)
                                  • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 09:36

> A no to proste, muszę na 3 lata wyemigrować ;)

Nie, to nie wystarczy. Firma skieruje sprawę do sądu, zapadnie wyrok, a wyroki
                                    się nie przedawniają. Tak więc musisz wyemigrować na zawsze i do tego do kraju,
                                    który nie ściga polskich dłużników.

S.
                                • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:32
                                  3 lata dotycza ROPOCZECIA dochodzenia swoich roszczen.
                                  W tym wypadku przedawnienie odpada. Niestety :]
                                  • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:35
                                    niezgadzam sie z toba..po 3 latach nastepuje przedawnienie dlugu, tak samo jest
                                    w Zusie I podatku na pod nieruchmosci tylko czas przedawnienia jest inny.
                                    • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:43
                                      Ale co po 3 latach? Do momentu rozpoczecia rozprawy czy jak? Przez 3 lata bede sie migal i to wystarczy? Nie sadze.

Zreszta: nawet gdyby to oni o tym doskonale wiedza i wyrok dostana przed uplywem tych 3 lat.
                                      • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:48
                                        3 lata od powstania dlugu.\
                                        Przez 3 lata bede sie migal i to wystarczy? Nie sadze.-Wystarczy nastepuje
                                        tzwane przedawnienie zmocy prawa.
                                        Zreszta: nawet gdyby to oni o tym doskonale wiedza i wyrok dostana przed uplywe
                                        m tych 3 lat.-zgoda z regoly tak jest.
                                        • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:54
                                          Ze od powstania dlugu to oczywiste. Przeciez nie od dnia smierci papieza. Pytanie brzmi trzy lata do kiedy? Zkladajac, ze bede sie migal to i tak firma postara sie o wyrok. A wtedy to i nawet 500 lat nie pomoze :)
                                          • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.bemowo.waw.pl 31.08.06, 08:10
                                            od powstania zaluzenie przez trzy lata firma powinna sciagnac dlug od
                                            ciebiejeli dlug powstal w styczniu 2004 to w styczniu 2007 jest przedawniony
                                            • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 09:34
                                              Gość portalu: hell napisał(a):

> od powstania zaluzenie przez trzy lata firma powinna sciagnac dlug od
                                              > ciebiejeli dlug powstal w styczniu 2004 to w styczniu 2007 jest przedawniony

Nieprawda. Skierowanie sprawy do sądu przerywa bieg okresu przedawnienia. Tak
                                              więc jeśli firma skieruje w grudniu 2006 sprawę do sądu, to nie ma mowy o
                                              żadnym przedawnieniu.

S.
                                            • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 13:10
                                              Nieprawda. Z tego co napisales wynika, ze jesli wyrok sadu zapadnie (dajmy na to) w grudniu 2006 to Yagnienka sobie przeczeka miesiac i nie bedzie musiala placic.
                                              • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 14:40
                                                nelsonek napisał:

> Nieprawda. Z tego co napisales wynika, ze jesli wyrok sadu zapadnie (dajmy na
                                                > to) w grudniu 2006 to Yagnienka sobie przeczeka miesiac i nie bedzie musiala
                                                > placic.

Nie. Powtórzę: Skierowanie sprawy do sądu przerywa bieg okresu przedawnienia, a
                                                wyroki sie nie przedawniają.

S.
                                                • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 22:57
                                                  Czy to sie dotyczy tylko i wylacznie spraw o dlugi czy to moze ogolna zasada?
                                                  • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 23:27
                                                    nelsonek napisał:

> Czy to sie dotyczy tylko i wylacznie spraw o dlugi czy to moze ogolna zasada?

Sprawdzałem przypadek roszczeń finansowych, ale zasada jest chyba ogólna. Wyrok
                                                    zamyka sprawę roszczenia, więc nie ma sensu mówić o przedawnieniu roszczenia. A
                                                    wyrok się nie przedawnia.

S.
                                                  • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 23:32
                                                    Cos mi sie nie wydaje. Pamietasz sprawe FOZZ? Grozilo jej przedawnienie pomimo, ze sprawa byla w sadzie od lat...
                                                  • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 23:43
                                                    nelsonek napisał:

> Cos mi sie nie wydaje.Pamietasz sprawe FOZZ? Grozilo jej przedawnienie pomimo,
                                                    > ze sprawa byla w sadzie od lat...

W przypadku przestępstw po upłynięciu okresu przedawnienia nie można sprawcy
                                                    ukarać. Tak więc wyrok musi być wydany przed upływem okresu przedawnienia.

W przypadku roszczeń jest troszkę inaczej. KC:

"Art. 123. § 1. Bieg przedawnienia przerywa się:

1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do
                                                    rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem
                                                    polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo
                                                    zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;"
                                                    www.um.warszawa.pl/v_syrenka/konsumenci/kodeks-2.htm

S.
                                                  • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 23:48
                                                    Tak wiec przedawnienie liczy sie do dnia rozpoczecia rozprawy nie we wszystkich wypadkach. A Yagnienka jednak lapie sie na nieprzedawnienie :)
                                                  • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 01.09.06, 10:29
                                                    nelsonek napisał:

> A Yagnienka jednak lapie sie na nieprzedawnienie :)

Jak wszyscy dłużnicy, którzy liczą, że "Plus" im nic nie zrobi. ;)

S.
                                                  • Gość: Gość Ty jednak pracujesz w Plusie. Nikt inny... IP: *.computerland.pl 01.09.06, 10:41
                                                    ...by się w ten sposób nie zachowywał. Totalna arogancja i niezrozumienie
                                                    ludzkich problemów, ukierunkowanie na dobro Plusa. Byłbyś fatastycznym
                                                    windykatorem. Ale, jak powiedział pewien mądry człowiek "póty dzban wodę nosi
                                                    póki się ucho nie urwie.
                                                  • nelsonek Ty to jednak jestes ignorant 01.09.06, 16:54
                                                    Wg Twojej oceny to windykator ma przychodzic na kolanach do dluznika i prosic o wybaczenie, ze ten smie prosic o pieniadze...

Gość portalu: Gość napisał(a):

> ...by się w ten sposób nie zachowywał. Totalna arogancja i niezrozumienie
                                                    > ludzkich problemów, ukierunkowanie na dobro Plusa. Byłbyś fatastycznym
                                                    > windykatorem. Ale, jak powiedział pewien mądry człowiek "póty dzban wodę nosi
                                                    > póki się ucho nie urwie.
                                                  • Gość: Gość Re: Ty to jednak jestes ignorant IP: *.rotmanka.pl 04.09.06, 21:52
                                                    A według twojej oceny ma prawo straszyć, grzebać w twoim zyciorysie i imać się
                                                    wszelkich, bezprawnych metod w celu wyegzekwowania zadłużenia.
                                                    Niech i tak będzie, ale wtakiej sytuacji daj prawo zwykłemu człowiekowi bronić
                                                    sie przed takimi praktykami wszelkimi mozliwymi metodami.
                                                    Szary zjadacz chleba ma też prawo nie zgadzać się z roszczeniami Plusa i
                                                    wszelkimi metodami bronić się przed jej wymuszeniem.
                                                    Każdy człowiek ma też prawo zywić pogardę dla windykatorów znajdujących
                                                    perwersyjną przyjemnośc w prowokowaniu i zastraszaniu ludzi.
                                                    Mam też prawo mieć swoje zdanie na temat człowieka, który wypowiada się w
                                                    sarkastycznym tonie na temat ludzkich problemów.
                                                  • nelsonek Re: Ty to jednak jestes ignorant 05.09.06, 21:56
                                                    Po pierwsze: Plus grzebie w czyims zyciorysie? Przeciez pisalem, ze decyzja nalezy do sadu. No chyba, ze dojdzie do ugody.

Po drugie: prawo do obrony jest niezbywalnym prawem kazdego z nas. I nikomu tego prawa nie odbieram. Nawet mordercy.

Po trzecie: Oczywiscie, ze mamy prawo nie zgadzac sie z roszczeniami Plusa. Co nie znaczy, ze Plus nie moze tych roszczen wysuwac.

Po czwarte: Nie sadze, zeby windykatorzy czerpali przyjemnosc z zastraszania ludzi. A jesli jednak maja to jest to czyn godny potepienia.

Po piate: Nie odmawiam Ci prawa do wypowiadania sie na publicznym forum. Oczekuje jednak merytorycznych argumentow w dyskusji, a nie oceniania mojego postepowania. No chyba, ze odbierasz mi do tego prawa?
            • facecja Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:12
              Swojego konta nie muszę nikomu
              > podawać.

wow, jakie to proste - nie podać numeru konta i NA PEWNO się odczepią...
              ciekawe tylko, jak sciagają Twooim zdaniem kasę od nieuczciwych podatników,
              tatusiów uchylających się przed alimentami i innymi... jakies sposoby MUSZĄ
              być, moze w wypadku decyzji sądu banki mają obowiązek ujawnic numery konta? nie
              wiem na pewno, ale logiczne się to wydaje.
              zresztą gdyby nawet nie zabrali Ci kasy z konta, to komornik moze Ci siąść na
              pensję - chyba w zakłądzie pracy coś tam załatwi, ewentualnie zapuka do
              mieszkania i Ci pół dobytku wyniesie.
              • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:19
                No nie wiem czy to takie proste a z tego co wiem tatusiowie przed alimentami
                uchylają się całkiem skutecznie. Od nieuczciwych podatników ściąga wszechwładny
                urząd skarbowy i on ma długie ręce i wolno mu wszystko. Miałam do czynienia :)
                A jakie banki mają ujawnić numer konta? Wysyłają pisma do wszystkich
                istniejących banków czy przypadkiem Yegiennka nie ma u nich tam konta?:D W
                zakładzie pracy nic nie załatwią bo nie jest z mojego miasta a poza tym nie
                wiedzą gdzie pracuję :) Do mieszkania wpuścić muszę tylko policję i to z nakazem.
                • facecja Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:30
                  > No nie wiem czy to takie proste a z tego co wiem tatusiowie przed alimentami
                  > uchylają się całkiem skutecznie.

bo przepisują majątki na drugie żony/matki, sami nie zakłądają kont - w ten
                  sposób się uchylają.

>. Od nieuczciwych podatników ściąga wszechwładny
                  > urząd skarbowy

no dobrze, a kto sciąga od osób, którym zasądzono np. grzywnę? i jaki sposób
                  moze się to odbywać? bo ja sądzę, że własnie rpzez zajęcie konta, pensji,
                  majątku. słuchaj, przecież gdyby wystarczyło nie podać numeru komornikowi, to
                  coś takiego jak zajęćie konta nie miałoby w ogóle miejsca, bo przecież nikt by
                  nie byłna tyle głupi, by podawać.

>Wysyłają pisma do wszystkich
                  > istniejących banków czy przypadkiem Yegiennka nie ma u nich tam konta?:D

a dlaczego by nie? a moze istnieje jakiś krajowy rejestr? nie wiem, niech się
                  jakiś bankowiec wypowie.

W
                  > zakładzie pracy nic nie załatwią bo nie jest z mojego miasta a poza tym nie
                  > wiedzą gdzie pracuję :)

jeśli pracujesz na czarno, to rzeczywiscie na pensję nie siądą, ale jesli
                  legalnie, to wszystko jest do sprawdzenia.

>Do mieszkania wpuścić muszę tylko policję i to z nakaze
                  > m.

jak wszyscy, mimo to komornicy jakies sposoby znajdują na sciaganie kasy.
                  widocznie przychodzą własnie z policją i nakazem. a inna sprawa to firma
                  windykacyjna. jak przyjdą panowie o fizjonomii goryli, to juz niewiele będziesz
                  mogła zrobić.
                  • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:40
                    Facecja: no dobrze, a kto sciąga od osób, którym zasądzono np. grzywnę? i jaki sposób moze się to odbywać? bo ja sądzę, że własnie rpzez zajęcie konta, pensji, majątku.

Nelsonek: Dobrze powiedziane: "zasadzono grzywne". Poki co Yagnienka nie ma wyroku skazujacego. Zatem nie moga jej zajac konta. To chyba oczywiste? A komornik? Przeciez nie moze sobie ot tak przyjsc - bez wyroku czy nakazu. No i zajac konta nie moze firma, tylko wlasnie komornik, sad itp.

Facecja: a dlaczego by nie? a moze istnieje jakiś krajowy rejestr? nie wiem, niech się jakiś bankowiec wypowie.

Nelsonek: istnieje rejestr niesolidnych dluznikow. A rejestr wszystkich kont? Nie sadze. W koncu istnieje cos takiego jak tajemnica bankowa, czy ochrona danych osobowych.

Facecja: jeśli pracujesz na czarno, to rzeczywiscie na pensję nie siądą, ale jesli legalnie, to wszystko jest do sprawdzenia.

Nelsonek: Jak juz pisalem: dopiero po skazujacym wyroku. No chyba, ze podpisywala weksel (ale nie zadze). Bardzo watpie w to by pracodawca udzielal byle komu informacje o swoich pracownikach.
                    • facecja Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:58
                      w porządku, plus jeszcze nie ma prawa wzywać komornika, ale ile to założyć
                      sprawę? tylko poczeka, aż temn dług narośnie.

> Nelsonek: istnieje rejestr niesolidnych dluznikow. A rejestr wszystkich kont?
                      N
                      > ie sadze. W koncu istnieje cos takiego jak tajemnica bankowa, czy ochrona
                      danyc
                      > h osobowych.

w obliczu sądu to chyba tylko tajemnica spowiedzi obowiązuje ;)

>Bardzo watpie w to by pracodawca udzielal byle komu
                      > informacje o swoich pracownikach.

co znaczy "byle mkomu"? ;)
                      poza tym przecież płąci za tę osobę jakies ubezpiecznie, zus, zaliczkę podatku
                      czy cokolwiek innego? nie wierzę, by to wszystko nie było do sprawdzenia. jeśli
                      nielegalna nyłaby działąlnosc komornika, to od czego firma windykacyjna,
                      prywatny detektyw czy inne takie cuda? oczywiscie - gdy tylko kwota wzrośnie,
                      na razie to im się średnio opłaca. a jak rozumiem moze wzrosnosc w dosc szybkim
                      tempie?
                      • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:04
                        Ja mysle że im się w ogóle to wszystko średnio opłaca, coponiektórzy mają 1000
                        zł comiesięcznych rachunków telefonicznych. Jak chcą spłaty to muszą mi rozłożyć
                        na rok bo wcześniej i tak nie dam rady. W każdym razie zamierzam się z nimi
                        dogadać. Tylko szkoda mi sypialni, mogłabym ją sobie urządzić za tego tysiaka :(
                        Co za złodzieje, nigdy już w życiu nie wezmę tel. a abonamencie.
                      • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 23:13
                        Facecja: w porządku, plus jeszcze nie ma prawa wzywać komornika, ale ile to założyć sprawę? tylko poczeka, aż temn dług narośnie.

Nelsonek: toz przeciez po to jest ten watek by wyjasnic Yagnience, ze miganie sie moze byc nieoplacalne. Przeczytaj poczatkowe posty tego watku.

Facecja: w obliczu sądu to chyba tylko tajemnica spowiedzi obowiązuje ;)

Nelsonek: Caly czas przeciez mowie, ze do egzekucji potrzebny jest wyrok sadu. Dlatego tez bez wyroku mofga naskakac. Jednoczesnie nalezy zakladac, ze sprawa w sadzie jest przegrana. Dlatego tez lepiej jest chyba sie dogadac niz isc do sadu? :)

Facecja: co znaczy "byle mkomu"? ;)

Nelsonek: Byle komu czyli komukolwiek (wszyscy oporcz sadu, urzedu skarbowemu czy komornikowi. Temu ostatniemu pod pewnymi warunkami - na przyklad gdy przedstawi nakaz sadowy)

Facecja: poza tym przecież płąci za tę osobę jakies ubezpiecznie, zus, zaliczkę podatku czy cokolwiek innego? nie wierzę, by to wszystko nie było do sprawdzenia. jeśli nielegalna nyłaby działąlnosc komornika, to od czego firma windykacyjna, prywatny detektyw czy inne takie cuda?

Nelsonek: Tylko co komornikowi (BEZ WYROKU) do mojego konta? Mowimy tutaj o legalnych zrodlach informacji. A ze ludzie bywaja przekupni - to inna bajka. Firma windykacyjna, komornik bez wyroku (czy bez weksla) nic nie moze zrobic.
                        • facecja Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 23:35
                          > Nelsonek: toz przeciez po to jest ten watek by wyjasnic Yagnience, ze miganie
                          s
                          > ie moze byc nieoplacalne. Przeczytaj poczatkowe posty tego watku.

a ja myslałam, że jest po to, by odpowiedzieć na pytanie, co jej grozi -
                          zakłądając rózne ewentualnosci, ja się wypowiadam w tej najmniej przyjemnej -
                          sąd, komornik, bo akurat te mnie zainteresowały. i wiem, co było napisaen na
                          poczatku wątku, a jesli cos z tego powtarzam, to dlatego, że dyskusja potoczyła
                          sie takim torem. a ja lubię drążyć ;)

> Nelsonek: Caly czas przeciez mowie, ze do egzekucji potrzebny jest wyrok
                          sadu.

ale ja nie mówię nic innego ;)

> Dlatego tez bez wyroku mofga naskakac. Jednoczesnie nalezy zakladac, ze
                          sprawa
                          > w sadzie jest przegrana. Dlatego tez lepiej jest chyba sie dogadac niz isc do
                          s
                          > adu? :)

wydaje mi się, że taka sprawa troche inaczej wygląda niz sobie wyobrazasz (tzn.
                          jesli moje wrazenie o Twoim wyobrazeniu jest dobre) - nie jest to sprawa z
                          adwokatami, ciagnąca sie niewiadomo ile. ktos wyzej chyba juz napisał, ze moze
                          to byc po prostu wniosek do sadu o wydanie decyzji, wiec wcale nie musi być
                          takie nieopłacalne dla plusa - ergo - to plus moze dyktowac warunki jesli
                          chodzi o ewentualną ugodę.

>Firma
                          > windykacyjna, komornik bez wyroku (czy bez weksla) nic nie moze zrobic.

komornik - fakt, ale firma ma juz chyba sszersze pole manewru i tzw. półlegalne
                          srodki do dyspozycji. podobnie detektyw, który moze wydobyc pewne informacje.
                          • Gość: Gość Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.rotmanka.pl 30.08.06, 23:45
                            W firmach windykacyjnych zwykle siedzą frajerzy, którzy potrafią straszyć, ale
                            przy pierwszej okazji zdemaskują swoje półlegalne działania. Zwykle tez nie
                            jest tak, że Plus jest do końca kryształowy. Chocby wprzypadku nie wysyłania
                            pism z ponagleniami listami poleconymi i dlatego tak bardzo dorozprawy mu sie
                            nie spieszy. Jesli nie pozostanie bierna i będzienegocjować może wiele ugrać a
                            przy okazji bardzo przeciągnąć sprawę.
                          • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 00:12
                            Facecja: a ja myslałam, że jest po to, by odpowiedzieć na pytanie, co jej grozi - zakłądając rózne ewentualnosci, ja się wypowiadam w tej najmniej przyjemnej - sąd, komornik, bo akurat te mnie zainteresowały. i wiem, co było napisaen na poczatku wątku, a jesli cos z tego powtarzam, to dlatego, że dyskusja potoczyła sie takim torem. a ja lubię drążyć ;)

Nelsonek: Zalezy jak postawic sprawe. A ze lubisz drazyc to dobrze. Ja tez lubie. :)

Facecja: ale ja nie mówię nic innego ;)

Nelsonek: Dlatego tez dalsze gdybanie nie ma sensu. Po prostu sprawe trzeba wygrac. Ot - cala filozofia.

Facecja: wydaje mi się, że taka sprawa troche inaczej wygląda niz sobie wyobrazasz (tzn. jesli moje wrazenie o Twoim wyobrazeniu jest dobre) - nie jest to sprawa z adwokatami, ciagnąca sie niewiadomo ile. ktos wyzej chyba juz napisał, ze moze to byc po prostu wniosek do sadu o wydanie decyzji, wiec wcale nie musi być takie nieopłacalne dla plusa - ergo - to plus moze dyktowac warunki jesli chodzi o ewentualną ugodę.

Nelsonek: No wiem, ze Yagnienka adwokata miec nie bedzie. Ale rozprawa nie bedzie zaoczna. Przeciez powiadomic ja musza o rozprawie. Dopiero jak oleje wezwanie to rozprawa odbedzie sie zaocznie. A wiadomo - jesli jej tam nie bedzie to sie nie obroni. Zawsze mozna sie odwolac od wyroku. Walczyc mozna do upadlego. A to, ze wiekszosc spraw jest szybka latwa i przyjemna? To chyba wynika z tego, ze malo kto walczy o swoje. No i kto bedzie dyktowal warunki ewentualnej ugody? Tego nie wiem. Zalezy jak z nimi rozmawiac. :)

Facecja: komornik - fakt, ale firma ma juz chyba sszersze pole manewru i tzw. półlegalne srodki do dyspozycji. podobnie detektyw, który moze wydobyc pewne informacje.

Nelsonek: Moze, ale nie musi tych informacji zdobyc. Przeciez zawsze mozna trafic na beton. A zreszta - nie sadze by Plus, czy tez firma windykacyjna, angazowala tak duze srodki. Latwiej chyba w sadzie? Nie mam tu na mysli bezkarkowcow, ktorzy to przyjda, nastrasza i skasuja pieniazki od delikwenta :)
                            • facecja Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 00:20
                              >Zawsze mozna sie odwolac od wyroku. Walczyc mozna do upadlego.

no własnie niekoniecznie. gdyby można było się odwoływać do oporu, to żadna
                              sprawa sądowa by sie nigdy nie zakońćzyła. jest określone postępowanie,
                              określone terminy. nie wiem, jak długie, ale jeśli Yagienka nie ma
                              przekonywujących argumentów, to sprawa moze się w ciagu kilku tyg. nieopmyslnie
                              dla niej skonczyc.

A zreszta - nie sadze by Plus, czy tez firma windykacyjna, angazow
                              > ala tak duze srodki.

wierzyciel nie angażuje srodków. zapłata dla firmy windykacyjnej to % od
                              sciagnietego długu. dlatego tym lepiej dla plusa, im wyzszy ten dług będzie.
                              tak więc on sobie cierpliwie poczeka, nie am nic do stracenia. Yagienka tak.

>Latwiej chyba w sadzie? Nie mam tu na mysli bezkarkowcow,
                              > ktorzy to przyjda, nastrasza i skasuja pieniazki od delikwenta :)

ale tę ewentualnosc tez trzeba dosc poważnie brac pod uwagę ;)
                              • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:29
                                Oj za daleko wybiegamy w przyszłość. Na razie ani z nimi nie rozmawiałam, ani
                                nie dostałam odpowioedzi na pismo ani nie doszłam do żadnej ugody. Na ugodę
                                pójść mogę byle sensowną. Jak mi rozłożą na raty bez odsetek to spłącę, inaczej
                                to nawet nie mam fizycznej możliwości, no chyba że się uspię na rok :)
                                Jakoś mi się też nie wydaje aby oni angażowali tak poważne środki a tym bardziej
                                nielegalne. Pewnie opierają wszystko o sąd.
                              • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 31.08.06, 13:49
                                Facecja: no własnie niekoniecznie. gdyby można było się odwoływać do oporu, to żadna sprawa sądowa by sie nigdy nie zakońćzyła. jest określone postępowanie, określone terminy. nie wiem, jak długie, ale jeśli Yagienka nie ma przekonywujących argumentów, to sprawa moze się w ciagu kilku tyg. nieopmyslnie

Nelsonek: Nie mowie o odwoywaniu sie w nieskonczonosc. "Walczyc do upadlego" nie oznacza, ze odwoluemy sie do oporu. Od kazdego wyroku mozna sie odwolac, zachowujac oczywiscie odpowiedni termin. No i nieobecnosc na sali rozpraw bedzie dzialalo na niekorzysc Yagnienki.

Facecja: wierzyciel nie angażuje srodków. zapłata dla firmy windykacyjnej to % od sciagnietego długu. dlatego tym lepiej dla plusa, im wyzszy ten dług będzie. tak więc on sobie cierpliwie poczeka, nie am nic do stracenia. Yagienka tak.

Nelsonek: Alez firma windykacyjna angazuje srodki. Chocizby wysyla ludzi do wierzyciela. Ci ludzie za darmo tam przeciez nie chodza. Wysylanie listow rowniez jest angazowaniem jakichs tam srodkow. A czy zdarza sie, ze angazuja detektywa? Szczerze mowiac watpie, ale gdyby tak bylo to detektywowi tez zaplacic trzeba.

Facecja: ale tę ewentualnosc tez trzeba dosc poważnie brac pod uwagę ;)

Nelsonek: na pewno. ale wszystko zalezy od odwagi :P
                • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:31
                  nie rozumiem..,,W zakładzie pracy nic nie załatwią bo nie jest z mojego miasta
                  a poza tym nie wiedzą gdzie pracuję" to jak dostalas telefon bez zaswiadczenia
                  o zarobkach??? Wysylaja pisma do centrali bankow i to wystarczy ale nie uwazam
                  ze przy 1000 zł chcialo by im sie bawic w takie rzeczy. A komornik ma prawo
                  wejsc do domu zapewniam cie ze ma.
                  • Gość: yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:34
                    Aaaa bo od tego czasu to już ze 3 razy zmieniłam pracę. Poza tym przez rok
                    pracowalam na czarno i oficjalnie byłam bezrobotna.
                    Jak przyjdzie komornik to dam mu stary telewizor ;)
                    • Gość: hell Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:37
                      :):):) to komornik decyduje co wpisuje do protokolu zatrzymania:):)
                      • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:44
                        To muszę wywieźc komputer!:) Resztę moga sobie brać, nie mam nic cennego. Za
                        wyjątkiem psa, psa też nie oddam :)
                        • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:49
                          Spoko: psa nie zajmie :):) A jakby co wezij jakiegos "zielonego" :)
                      • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 22:44
                        :):):) A moze Yagnienka nic wiecej nie ma (oficjalnie)? :):):)
                        • Gość: Yagienkaa Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:50
                          Niestety mam :((( No ale na to to mi nie mogą wejść, mogliby wziąść jakieś 2
                          metry a po co im ;)
                        • facecja Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 23:02
                          jak cos jej w jej mieszkaniu, to musi udowodnić, że to nie jest jej. zresztą
                          nie wiem, czy kwestia straty czegkokolwiek poza komputerem byłąby rzeczywiscie
                          taka obojętna - zabiorą Ci meble i zlicytują za bezcen, jeśli nie wystarczy, to
                          zabiorą masę innych rzeczy - głupio tak stracić cały wystroj mieszkania przez
                          dług 1000zł.
                          • nelsonek Re: Co mi może zrobić Plus?? 30.08.06, 23:06
                            Oczywiscie domyslnie zakladam, ze jest w stanie udowodnic, ze to nie jej :)
                          • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:08
                            Ja nie wiem nawet czy to wszystko co mam w mieszkaniu jest warte te 1000 :) Za
                            niczym nie będe tęsknić. Wartość mają tylko ściany, terakota i panele a tego
                            chyba zrywac nie będą ;)
                            Zresztą o czym gadamy, nie ma wyroku, nie wpuszczę żadnego komornika ani
                            policjanta. Mam kraty na piętrze :) Powiem że ja to nie ja i pomyłka. Siostra
                            wyjechała :D
            • Gość: księgowa Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.is.net.pl 31.08.06, 15:22
              Nie masz racji, nie wejdą Ci na konto, tylko zawiadomią zakład pracy , określą
              wysokość zadłużenia, sposób i wysokość spłat i osoba odpowiadająca za naliczanie
              Twojego wynagrodzenia ZANIM przeleje na Twoje konto, to należną część ma
              obowiązek odprowadzić na konto np.Plusa ... Do Twojego banku trafi wynagrodzenie
              już po odtrąceniu należności dla wierzyciela.
              • Gość: Yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 17:22
                Aha. A jaki zakład pracy zawiadomią kiedy nie wiedza gdzie ja pracuję?? Albo
                jesli w ogóle nie pracuję?
    • Gość: Gość Zawsze warto poszukać uchybień w ich... IP: *.rotmanka.pl 30.08.06, 23:10
      ...postepowaniu. Faktur a przede wszystkim pism ponaglających nie wysyłają
      poleconym chociaż ustawa jasno mówi, że tylko takie pisma mają wagę urzędowych
      a w umowie mogą sobie pisać co chcą o wadze pisma stanowi akt wyższego rzędu.
      Zapewne miałas do czynienia z Intrum Justitia. Zapewne też z panem Piotrem
      Brudzyńskim. Odnoszę wrażenie, ze gnojek bawi się cudzym strachem, ale
      merytorycznie jest słabiutki. Nagrał się mojej żonie na pocztę głosową mówiąc
      ze grzebał w moich danych chociaż tę zaległość miała ona przed ślubem. Jedno
      pismo do GIODO ulezyło go z takich praktyk dośc skutecznie. Oni mają też to do
      siebie, że kwoty jakie piszą na tych pismach są totalnie różne i niespójne.
      Zawsze możesz powiedzieć w sądzie, że z racji tego nie miałaś pewności czy
      zapłacenie zobowiązania zakonczy sprawę i przemiły pan Piotruś Brudzyński
      przestanie Cię zaszczycać swoimi telefonami. Gdyby zaś sie nagrał z tym na
      pocztę głosową to jeszcze lepiej. Dowód na zastarszanie przed sądem jeszcze
      poprawi twoją sytuację.Jak widzisz wyjśc jest sporo. Inie jest tak jak pisze
      większość tutaj (kto wie, może związanych z firmami windykacyjnymi), że jesteś
      bez szans a oni czyści jak łza mogą zrobic wszystko.
      • Gość: Yagiennka Re: Zawsze warto poszukać uchybień w ich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:15
        A to nazwisko Budzyński coś mi mówi, chyba kiedyś miałam nieprzyjemność.
        Ty rację masz z tymi ponagleniami nie wysyłąnymi poleconym!! Mogę powiedzieć że
        nie dostałam. Czy jest jakaś ustawa która nakazuje przed nałożeniem kary
        dostarczyć klientowi ponaglenie na piśmie i ostrzeżenie z dokładną podaną datą
        ostatecznej spłaty???
        • Gość: Gość Re: Zawsze warto poszukać uchybień w ich... IP: *.rotmanka.pl 30.08.06, 23:32
          Pan Piotr Brudzyński to wyjątkowa menda. Niby zadna praca nie hańbi, ale
          bawienie się ludzkim nieszczęściem (co on zdaje się uwielbiać) to przepustka do
          swiata najgorszych gnojków. Nie zdziwiłbym się gdyby on potraktował to co
          napisałem o nim jako komplement. A wracając do sprawy. Nigdzie nie jest to
          napisane explicite. Ale w ustawie o telekomunikacji jest napisane, że wagę
          pisma urzędowego ma tylko pismo poleceone Poczty Polskiej. Co oznacza, że kazdy
          niepolecony list można tak de facto włozyc między bajki. Możesz na tym pojechać
          i bardzo przedłuzyć procedurę. A pamiętej, że należnośći telekomunikacyjne
          przedawniają sie po 2 latach.
      • nelsonek Re: Zawsze warto poszukać uchybień w ich... 30.08.06, 23:20
        EE. Nikt nie mowi, ze "oni" moga zrobic wszystko. Nie moga przeciez zabic, okleczyc, sciagac dlugu bez wyroku. :)
        Osobiscie nie wierze w krystalicznosc polskiego wymieru sprawiedliwosci. Co nie znaczy, ze mozna odpuscic:)
        • Gość: Gość Re: Zawsze warto poszukać uchybień w ich... IP: *.rotmanka.pl 24.10.06, 20:34
          Zwykle sami mają wiele "za uszami" trzeba im to jedynie umiejętnie wyciągnąć.
    • wielki_czarownik Bardzo dużo 30.08.06, 23:47
      Po pierwsze skieruje wniosek o wpisanie Cię do rejestru długów, przez co przez następne lata nie dostaniesz żadnego kredytu ani pożyczki. Żadnego telefonu na abonament, kredytu na telewizor, nic.
      Po drugie skieruje sprawę do sądu. Tam ją wygra a komornik z Ciebie ściągnie nie 1000 ale z 5000 PLN (odsetki + koszty sądowe + koszty komornika). Zmiana numeru konta nic nie pomoże, bo i tak dostanie go z rejestru bankowego. A jak nie masz konta to zabierze z pensji albo przyjdzie do domu i zabierze meble, samochód, komputer i telewizor.

Ogólnie rzecz biorąc - lepiej sama zapłać.
      • Gość: Yagiennka Re: Bardzo dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:55
        Chyba przesadzasz.
        • wielki_czarownik Niestety nie /nt 30.08.06, 23:57

• Gość: Yagiennka Re: Niestety nie /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:02
            A ja myślę że oni nie mają takich praw. To jest zwykła firma telekomunikacyjna,
            jedna z wielu firm a nie urząd skarbowy. Nie wierze w to że zdobędą numery kont
            bankowych, zresztą bank bez nakazu nie pozwoli sciągnąć nikomu a i przed
            ostrzeże swojego klienta - miałam taką sytuację z u.s. Nie wiem kto sprawdza w
            rejestrze długów klienta, jak ten chce kupić lodówkę :)) 1 słyszę. Kredyt się
            bierze na miejscu i nikt niczego nie sprawdza.
            • wielki_czarownik Re: Niestety nie /nt 31.08.06, 00:06

> A ja myślę że oni nie mają takich praw. To jest zwykła firma telekomunikacyjna,
              > jedna z wielu firm a nie urząd skarbowy. Nie wierze w to że zdobędą numery kont
              > bankowych, zresztą bank bez nakazu nie pozwoli sciągnąć nikomu a i przed
              > ostrzeże swojego klienta

Ale zrozum, że to nie oni będą robić! Oni skierują sprawę do sądu i tyle. Sąd wyda wyrok. Oni z wyrokiem pójdą do komornika a komornikowi żaden bank nie odmawia, bo nie może.

- miałam taką sytuację z u.s. Nie wiem kto sprawdza w
              > rejestrze długów klienta, jak ten chce kupić lodówkę :)) 1 słyszę. Kredyt się
              > bierze na miejscu i nikt niczego nie sprawdza.

To źle słyszałaś. Kredyt bierzesz za pośrednictwem banku a ten zawsze sprawdza zdolność kredytową - ma taki ustawowy obowiązek.
              • Gość: Yagiennka Re: Niestety nie /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:13
                No to jak to się dzieje że idę do sklepu, przedstawiam zaświadczenie z pracy o
                zarobkach i na miejscu przyznają mi kredyt? Na sprawdzenie na pewno potrzeba
                czasu. Zdolność kredytowa jest oceniana na podstawie wysokości zarobków.
                • wielki_czarownik Re: Niestety nie /nt 31.08.06, 00:15

> No to jak to się dzieje że idę do sklepu, przedstawiam zaświadczenie z pracy o
                  > zarobkach i na miejscu przyznają mi kredyt? Na sprawdzenie na pewno potrzeba
                  > czasu. Zdolność kredytowa jest oceniana na podstawie wysokości zarobków.

A słyszałaś o czymś takim jak komputer? Idziesz do sklepu. Pokazujesz dokumenty i zaświadczenia. Oni z Twojego dowodu wklepują w komputer PESEL i już wiedzą, czy jesteś na czarnej liście dłużników, czy nie. To trwa 15-20 sekund.
          • Gość: Gość Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 00:15
            ...po uregulowaniu należności. Wpis na kilka lat ma miejsce tylko z tytułem
            wykonawczym tj. prawomocnym wyrokiem sądowym. O wpisie do KRD muszą Cię
            poinformowac listem poleconym. Jesli tego nie zrobią masz prawo zażądac
            usunięcia twoich danych i przy okazji wytoczyć o to sprawę. Czyzbyś pracował w
            firmie windykacyjnej?
            • Gość: Yagienkaa Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:25
              Aaaaa to zmienia postać rzeczy :) Poleconego mogę nie odebrać. A po wpisaniu
              aktualne trwające kredyty są wypowiadane czy jak??
              • facecja Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 00:28
                jak odmówisz przyjęcia listu poleconego i listonosz napisze odpowiednią
                adnotacje i odesle list, to to nie będzie uchybienie z ich strony. uchybienie
                by było, gdyby oni CI to zwykłym wysłali.
                • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:33
                  Jaką adnotację? Mogę powiedziec że to nie do mnie (tylko np siostry) i żeby
                  zostawił na poczcie. Nie będzie odmowy bo nie było adresata :) Nie podjął w
                  terminie.
                  • facecja Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 00:36
                    Nie podjął w
                    > terminie.

no włąśnie taką adnotację. jak sie nie zjawisz po list an poczcie to tak samo,
                    jakbys odmówiła odmowy. wtedy masz to, co ponizej napisał gosc.
                    • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:39
                      Zaraz zaraz. List polecony wysyła się po to, aby miec pewnośc i dowód na to że
                      adresat go odebrał. Jesli nie odebrał to znaczy że nie odebrał, czyli go nie
                      przeczytał i nie wie co jest jego treścią. Logiczne chyba?
                      • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 00:44
                        Oznaczałobyto de facto, ze mozesz się uchylic przed każdym zobowiązaniem nie
                        odbierając listu poleconego. A aż tak dobrze to nie ma. Skup się racej na tych
                        ucybieniach o których pisałem, bo z taką retoryką wpakujesz sięraczej na minę.
                      • facecja Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 00:57
                        ale nie odebrał z WŁASNEJ WINY. a jesli nie odebrał z własnej winy, to znaczy,
                        że chce kogos wyprowadzic w pole. mozna sobie poradzic z takimi sposobami, bo
                        nie Ty pierwsza je wymysliłaś.
                        • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 09:47
                          facecja napisała:

> ale nie odebrał z WŁASNEJ WINY. a jesli nie odebrał z własnej winy, to znaczy,
                          > że chce kogos wyprowadzic w pole. mozna sobie poradzic z takimi sposobami, bo
                          > nie Ty pierwsza je wymysliłaś.

Dokładniej to się nazywa, że nadawca dołożył należytych starań, aby adresata
                          powiadomić.

S.
              • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 00:31
                Aż tak dobrze to nie ma. Zwrócony po dwóch tygodniach do nadawcy list polecony
                uznawany jest za odebrany. Inna sprawa, że ani Plus ani Intrum Justitia listów
                poleconych raczej nie wysyła. Kredyty trwające trwają nadal chyba, ze
                kredytodawca zechce wypowiedzieć Ci umowę z zachowaniem procedury
                wypowiedzenia. Takze udzielenie nowych pozyczek jest uzaleznione jedynie od
                woli pożyczkodawcy.
                • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:36
                  "Zwrócony po dwóch tygodniach do nadawcy list polecony
                  uznawany jest za odebrany."

???????????
                  Na pewno nie :) Takich cudów to nie ma.
                  • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 00:41
                    To akurat nie cuda. Inaczej przed wszystkim mogłabyś się uchylić.
                    • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:33
                      Przede wszystkim to wysokośc kary jest nieadekwatna do wysokości długu i czasu
                      zadłużenia (3 tygodnie) i tego będę się trzymac. Cofnięcie lub zmniejszenie
                      wysokości kary. Czy oni to sobie naliczają wg fantazji? Bo tak to wygląda. Jeśli
                      tak to chyba nie jest za bardzo zgodne z prawem. Poprzednio kilka razy wpłaty
                      robiłam z opóźnieniem miesiaca i nie było mowy o karze. I będę z nimi walczyć bo
                      na pewno nie zapłacę 1000 zł :) Nie stać mnie na to.
                      • Gość: hell Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.bemowo.waw.pl 31.08.06, 08:52
                        list trzykrotnie awizowany uwaza sie za odebrany (list polcony oczywiscie)
                      • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.computerland.pl 31.08.06, 08:52
                        W ustawie jest wyraźnie napisane: "Jeżeli zawiązanie umowy jest związane z ulgą
                        dla abonenta, opłata z tytułu rozwiązania umowy nie może przekraczać wysokości
                        tej ulgi". Podpisałas umowę zapewne w promocji i dostałas telefon. Przy
                        rozwiązaniu umowy doliczyli cenę tego własnie telefonu. Skup się na tych
                        uchybieniach o których pisałem. Jakkolwiek brzmiałoby to niedorzecznie to tylko
                        tu masz szansę cos ugrac i to naprawdę wiele. A co zrobisz to już twó wybór.
                        • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:23
                          Tzn jakich? Że nie dostałam pisma ponaglającego? Owszem nie dostałam. Dostałam
                          tylko zwykły rachunek jak co miesiąc. Czy to jest jakaś podstawa?
                          • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.computerland.pl 31.08.06, 09:38
                            Owszem. Przed rozwiązaniem umowy oni są zobowiązani do wysłania wezwania do
                            zapłaty. Jesli tego nie zrobili lub wysłali to jedynie zwykłym listem to nie
                            dopełnili formalności i jest podstawa do wstrzymania całej sprawy. Ale musisz
                            im to napisać i oczywiście dac do zroumienia, że chcesz się dogadać jesli
                            przedstawią rozsądne warunki. Oni oczywiście odeślą Cię do Intrum, ale Ty
                            mozesz konsekwentnie pisać, że będziesz rozmawiac tylkoz Plusem z uwagi na
                            nieetyczne praktyki Intrum. Jesli sprytnie to rozegrasz to mozesz sporo
                            wynegocjować.
                      • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 09:39

> Przede wszystkim to wysokośc kary jest nieadekwatna do wysokości długu i czasu
                        > zadłużenia (3 tygodnie) i tego będę się trzymac. Cofnięcie lub zmniejszenie
                        > wysokości kary. Czy oni to sobie naliczają wg fantazji?

Nie według fantazji, tylko według umowy, którą podpisałaś, czyli zgodziłaś na
                        jej postanowienia.

S.
                        • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:06
                          Ale w umowie nie ma zapisu kiedy naliczają karę, tzn od którego moementu
                          opóźnienia wpłaty. Mówię że opóźnienie miałam 3 tyg, a wcześniej zdarzało mi się
                          miesiac bez konsekwencji więc czegoś tu nie rozumiem.
                          • nelsonek Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 13:13
                            Te wczesniejsze opoznienia rowniez podlegaja odsetkowaniu. Jednak Plus odstapil od tego. Ma do tego prawo.:)
                            • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.computerland.pl 31.08.06, 16:27
                              Czyżbyś był szczęśliwym pracownikiem Polkomtelu? Rzucasz takie hasła jaky oni
                              robili wszystkim łaskę.
                              • nelsonek Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 22:59
                                Nie jestem pracownikiem zadnej sieci komorkowej w Polsce. Nie pracuje rowniez w branzy windykacyjnej. I jesli spozniasz sie chocby o dzien to juz moga naliczac odsetki. Jednak nie slyszalem by tak postepowala jakakolwiek siec w Polsce. I nie ma to nic wspolnego z laska.
                                No i o jakie hasla Ci konkretnie chodzi?

> Czyżbyś był szczęśliwym pracownikiem Polkomtelu? Rzucasz takie hasła jaky oni
                                > robili wszystkim łaskę.
                          • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 14:44

> Ale w umowie nie ma zapisu kiedy naliczają karę, tzn od którego moementu
                            > opóźnienia wpłaty. Mówię że opóźnienie miałam 3 tyg, a wcześniej zdarzało mi
                            > się miesiac bez konsekwencji więc czegoś tu nie rozumiem.

Pytałaś się na jakiej podstawie Plus nalicza należne opłaty, to Ci
                            odpowiedziałem. Na podstawie podpisanej przez Ciebie umowy i nie jest to żadna
                            ich fantazja. To ta umowa daje im prawo do obciążenia Cię takimi a nie innymi
                            opłatami. To, że raz Ci odpuścili niczego w ich uprawnieniach nie zmienia.

S.
                            • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 17:25
                              Ale czy w regulaminie nie ma określone od którego dnia opóźnienia wpłaty mogą
                              naliczyć karę w wys. 1000 zł?? Bo to chyba powinno być. Zastanawiam się po
                              prostu czy się nie pospieszyli i tu bym ich miała. Te moje wpłaty miesiąc
                              później były nie raz i jakoś było ok.
                              • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 17:49

> Ale czy w regulaminie nie ma określone od którego dnia opóźnienia wpłaty mogą
                                > naliczyć karę w wys. 1000 zł?? Bo to chyba powinno być.

A skąd ja mogę wiedzieć jaką umowę podpisałaś ? Kwota 1000 PLN na pewno wynika
                                z umowy. Także to, kiedy się ona należy. Prwdopodobnie w umowie jest formułka,
                                że w przypadku opóźnień w regulowaniu należności Plus ma prawo... No i z tego
                                prawa skorzystali.

> Zastanawiam się po prostu czy się nie pospieszyli i tu bym ich miała.

Raczej na to nie licz. Na 99,99% Plus działa zgodnie z podpisanymi umowami.

> Te moje wpłaty miesiąc później były nie raz i jakoś było ok.

Póty dzban wodę nosi, póki ucho mu się nie urwie.

S.
                                • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 18:29
                                  Wybacz, ale nie masz racji. Te 1000 PLN wynikało z ustawy w której jest
                                  wyraźnie napisane, że w przypadku kiedy świadczenie usług telefonicznych
                                  związane jest z ulgą to opłata za zerwanie umowy naliczona przez operatora nie
                                  może przekroczyć wartości tej ulgi. W przepisach wykonawczych jest zaś
                                  napisane, że ulgą może być np. sprzedanie telefonu w promocji. Tak zapewne było
                                  w tym wypadku.
                                  Co zas się tyczy tych 99,99% to tu niestety też po części mijasz się z prawdą.
                                  Operator nie może zerwać umowy bez wezwań do zapłaty. W ustawie jst napisane
                                  również że rangę pisma urzędowego ma tylko pismo wysłane liste poleconym przez
                                  Pocztę Polską. Tego obowiązku Plus nie dopełnia nagminnie wysyłając to zwykłymi
                                  listami i zapewne tak właśnie było i tym razem. Jest to dobra podstawa do
                                  ugody, bo w wypadku obustronnego niedopełnienia powinności sąd może orec róznie.
                                  • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 19:58

> Wybacz, ale nie masz racji. Te 1000 PLN wynikało z ustawy w której jest
                                    > wyraźnie napisane, że w przypadku kiedy świadczenie usług telefonicznych
                                    > związane jest z ulgą to opłata za zerwanie umowy naliczona przez operatora nie
                                    > może przekroczyć wartości tej ulgi. W przepisach wykonawczych jest zaś
                                    > napisane, że ulgą może być np.sprzedanie telefonu w promocji. Tak zapewne było
                                    > w tym wypadku.

Ustawa reguluje tylko górną wysokość kary. Aby karę można było naliczać, w
                                    umowie musi być określony sposób naliczania jej wysokości.

> Co zas się tyczy tych 99,99% to tu niestety też po części mijasz się z prawdą.
                                    > Operator nie może zerwać umowy bez wezwań do zapłaty. W ustawie jst napisane
                                    > również że rangę pisma urzędowego ma tylko pismo wysłane liste poleconym przez
                                    > Pocztę Polską.Tego obowiązku Plus nie dopełnia nagminnie wysyłając to zwykłymi
                                    > listami i zapewne tak właśnie było i tym razem.

Przypuszczam, że Plus traktuje niepłacenie rachunków przez klienta za
                                    wypowiedzenie przez niego umowy. W takim przypadku nie ma o czym klienta
                                    informować listem poleconym. Obciąża klienta fakturą za zerwanie przes niego
                                    umowy i tyle.

> Jest to dobra podstawa do ugody bo w wypadku obustronnego niedopełnienia powin
                                    > ności sąd może orec róznie

Nie ma obustronnego niedopełnienia powinności. Plus usługę realizował, to
                                    klient nie dopełnił swoich obowiązków. Reszta to tego faktu konsekwencje.

Ale też uważam, że zawsze lepiej się dogadać i firmy najczęściej idą dłużnikom
                                    na rękę. Choć w tym przypadku mogą mieć dość takiej klientki: "Te moje wpłaty
                                    miesiąc później były nie raz i jakoś było ok." A teraz tylko kombinuje, jak się
                                    od płacenia wykręcić.

S.
                                    • Gość: Gość Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 20:32
                                      W umowie określona jest jedynie ulga. Karę operator może naliczyć do wysokosci
                                      tej ulgi. Zwykle nalicza karę dokładnie tej wysokości.

Zapis z ustawy mówi:

4. Operator świadczący usługi powszechne może jednostronnie rozwiązać umowę z
                                      abonentem, któremu ograniczył lub zawiesił świadczenie usług
                                      telekomunikacyjnych, po uprzednim bezskutecznym wezwaniu abonenta do:

1) zapłaty należności w terminie nie krótszym niż 15 dni, w przypadku zwłoki
                                      w płatności za usługi telekomunikacyjne

W tej samej ustawie czytamy:

Art. 48. Potwierdzenie nadania, wystawione przez jednostkę organizacyjną
                                      państwowego przedsiębiorstwa użyteczności publicznej "Poczta Polska", ma moc
                                      dokumentu urzędowego.

Uznawanie lub nie przez Plusa mimo usilnych starań wparcia tego wszystkim panie
                                      pracowniku Polkomtelu ma tu niewiele do rzeczy.

A jeśli tego nie dopełnili oznacza to, ze umowę zerwali bezprawnie.
                                      • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:42
                                        Dzięki Gościu. Wezmę to pod uwagę :)
                                      • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:32

> W umowie określona jest jedynie ulga. Karę operator może naliczyć do wysokosci
                                        > tej ulgi. Zwykle nalicza karę dokładnie tej wysokości.

W umowie musi być zapisana możliwość dodatkowych roszczeń finansowych, inaczej
                                        operator nie ma prawa naliczać kar za zerwanie umowy.

> Zapis z ustawy mówi:
                                        >
                                        > 4. Operator świadczący usługi powszechne może jednostronnie rozwiązać umowę z
                                        > abonentem, któremu ograniczył lub zawiesił świadczenie usług
                                        > telekomunikacyjnych, po uprzednim bezskutecznym wezwaniu abonenta do:
                                        >
                                        > 1) zapłaty należności w terminie nie krótszym niż 15 dni, w przypadku zwłoki
                                        > w płatności za usługi telekomunikacyjne

To jest tylko zezwolenie na rozwiązanie.

> W tej samej ustawie czytamy:
                                        >
                                        > Art. 48. Potwierdzenie nadania, wystawione przez jednostkę organizacyjną
                                        > państwowego przedsiębiorstwa użyteczności publicznej "Poczta Polska", ma moc
                                        > dokumentu urzędowego.

A ktoś podważa, że potwierdzenie nadania ma moc dokumentu urzędowego ???

> Uznawanie lub nie przez Plusa mimo usilnych starań wparcia tego wszystkim pa
                                        > nie pracowniku Polkomtelu ma tu niewiele do rzeczy.

Nie jestem pracownikiem Polkomtela.

> A jeśli tego nie dopełnili oznacza to, ze umowę zerwali bezprawnie.

A zerwali ???

S.
                                    • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:40
                                      A może snajper sobie odpuścisz złośliwości? Coś ci zrobiłam? Pracujesz dla
                                      Plusa? Jesteś komornikiem? Wcale bym się nie zdziwiła. Nie masz zielonego
                                      pojęcia z jakiego powodu z opóźnieniem opłacałam faktury i jaka była moja
                                      sytuacja życiowa. Więc sobie daruj.
                                      • Gość: Gość Snajper55 to typ Piotra Brudzyńskiego... IP: *.rotmanka.pl 31.08.06, 22:18
                                        Dobrze czuje się jedynie kopiąc leżącego. A nawet gorszy, bo tamten robi to dla
                                        chleba a Snajper dla czystej przyjemności.
                                      • nelsonek Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:06
                                        O jakie zlosliwosci Ci chodzi?

A jesli chodzi o zlosliwosci to Gosc taki probuje byc. Niestety.
                                        • yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:15
                                          Chodzi mi o złosliwości snajpera a nie twoje.
                                          • nelsonek Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:17
                                            Domyslam sie:).
                                            Jestem jednak ciekaw jakich to zlosliwosci dopuscil sie Snajper. I na serio - bez urazy. Taka czysta ludzka ciekwaosc mna kieruje.
                                            • yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:20
                                              "Choć w tym przypadku mogą mieć dość takiej klientki: "Te moje wpłaty
                                              miesiąc później były nie raz i jakoś było ok." A teraz tylko kombinuje, jak się
                                              od płacenia wykręcić."

Takie :) I trzeba by poczytać jego teksty, wyraźnie ważniejszy jest dla niego
                                              interes plusa niż szarego klienta.
                                              • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:44
                                                yagiennka napisała:

> Takie :) I trzeba by poczytać jego teksty, wyraźnie ważniejszy jest dla niego
                                                > interes plusa niż szarego klienta.

Ważniejsza jest dla mnie zwykła uczciwość.

S.
                                                • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 00:15
                                                  Ok, uczciwie zapłaciłam. Nic Plusowi nie wiszę.
                                      • Gość: chwila Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.chello.pl 31.08.06, 23:14
                                        Korzystam z Plusa od kilku lat. W przypadku nieterminowej zapłaty, Plus:
                                        - najpierw wysyła SMS informujacy o tym fakcie, prosi także o kontakt
                                        telefoniczny,
                                        - po kilku dniach, jesli nadal abonent nie ureguluje zapłaty, wysyła SMS, w
                                        którym informuje o dacie wstrzymania połączeń wychodzących,
                                        - po nastepnych kilku dniach wysyła SMS o blokadzie wszelkich połączeń.
                                        Zatem klient Plusa ma do dyspozycji kilkanaście dni, po upływie terminu
                                        płatności na ich uregulowanie, lub na kontakt z firmą.
                                        Kiedyś dostałam SMS o braku zapłaty. Byłam b. zdziwiona, uiściłam rachunek na
                                        poczcie, a tam mój rachunek, jak się później okazało, przeleżał się 14 dni!
                                        Zadzwoniłam, wytłumaczyłam ewentualny powód zwłoki, pracownik Plusa odnotował
                                        ten fakt w swoim rejestrze i nic się dalej złego nie działo.
                                        Tak więc Yagiennko, albo masz wyjątkowego pecha, albo przekroczyłaś termin
                                        płatności tak dalece, że wywołało to zniecierpliwienie Plusa.
                                        • yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:18
                                          Sęk w tym że ja tego tel nie używam od prawie roku! Więc nie mogłam odebrac
                                          żadnego smsa. Chciałam rozwiązać wcześniej umowę z Plusem ale mi powiedzieli że
                                          nie ma takiej opcji bo mam tel w abonamencie. To płaciłam jak głupia abonament
                                          za nieużywany telefon. To sa po prostu bandyci. Mają mój nr stacjonarny, mają
                                          adres, mogli mnie zawiadomić. Opóźnienie było 3 tyg więc nie wiem czy tak dalece.
                                          • Gość: chwila Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.chello.pl 31.08.06, 23:36
                                            Yagiennko,
                                            Nie irytuj się na Snajpera. W jego wypowiedziach nie ma co prawda empatii, ale
                                            jest zawarta żelazna logika argumentów, z jakimi możesz się spotkać podczas
                                            negocjacji z Plusem. Przeczytaj je uważnie, znajdź kontrargumenty i solidnie się
                                            przygotuj do batalii, którą zamierzasz stoczyć.
                                            Doceń podaną przez Snajpera wiedzę, przyda Ci się podczas niełatwych rozmów.
                                            Głosy poparcia są z pewnością b.miłe, ale w ostatecznym rachunku nie na wiele Ci
                                            się przydadzą. Wierz mi.
                                            • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 00:18
                                              Więcej ciekawego i pożytecznego napisał mi Gość :) Z tekstów snajpera wynika że
                                              powinnam pójść do plusa zapłacić 1000 zł (nie wiem skąd, chyba ukradnę najpierw)
                                              i się jeszcze cieszyć że mi taką niespodziankę sprawili :D A snajper faktycznie
                                              ma tyle empatii co automat do parzenia kawy.
                                        • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:47
                                          Gość portalu: chwila napisał(a):

> Tak więc Yagiennko, albo masz wyjątkowego pecha, albo przekroczyłaś termin
                                          > płatności tak dalece, że wywołało to zniecierpliwienie Plusa.

yagiennka napisała:

Te moje wpłaty miesiąc później były nie raz i jakoś było ok.

S. ;))
                                          • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 00:21
                                            W w/w wypadku przekroczyłam 3 tyg i pisałam o tym juz kilka razy, włóż okulary.
                                      • snajper55 Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... 31.08.06, 23:33

> A może snajper sobie odpuścisz złośliwości?

A jestem złośliwy ???

> Coś ci zrobiłam? Pracujesz dla
                                        > Plusa? Jesteś komornikiem? Wcale bym się nie zdziwiła. Nie masz zielonego
                                        > pojęcia z jakiego powodu z opóźnieniem opłacałam faktury i jaka była moja
                                        > sytuacja życiowa. Więc sobie daruj.

Nikogo nie interesują powody niepłacenia przez Ciebie należności.

S.
                                        • Gość: Yagiennka Re: Zapomniałeś dodać, że z KRD muszą skasować... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 00:20
                                          Może ciebie nie "automacie do parzenia kawy" ale ludzi interesują, przynajmniej
                                          niektórych.
                                        • Gość: Gość Miałem rację stawiając znak równości... IP: *.computerland.pl 01.09.06, 08:39
                                          ...między Tobą a Piotrem Brzudzyńskim. Oba z jakichs niewyjaśnionych powodów
                                          uwielbiacie się pastwić nad kimś kto jest na życiowym zakręcie i jest przez to
                                          słaby. Życzę Ci abyś nigdy się na takim zakręcie nie znalazł i nie usłyszał, że
                                          to nikogo nie obchodzi.
    • Gość: Yagiennka A ja mam pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:59
      Rozumiem to tak: Plus traktuje nie zapłacenie rachunku w terminie jako zerwanie
      umowy a więc nalicza karę dodając do niej koszt telefonu, który dostałam w
      promocji. To czy mogę w rozliczeniu kary oddać im ten cholerny aparat??:D Mi się
      to wydaje miec sens i sprawa byłaby z głowy. Aparatu mi nie szkoda, kupię sobie
      drugi i nowszy :)
      • snajper55 Re: A ja mam pomysł 01.09.06, 11:17

> Rozumiem to tak: Plus traktuje nie zapłacenie rachunku w terminie jako zerwa
        > nie umowy

A może byś wkońcu sprawdziła za co jest to 1 000 PLN ? Zamiast rozumieć lub
        nierozumieć lepiej wiedzieć.

> a więc nalicza karę dodając do niej koszt telefonu, który dostałam w
        > promocji. To czy mogę w rozliczeniu kary oddać im ten cholerny aparat??:D

Jesli taką możliwość przewiduje Twoja umowa z Plusem, to możesz.

> Mi się to wydaje miec sens i sprawa byłaby z głowy. Aparatu mi nie szkoda,
        > kupię sobie drugi i nowszy :)

Skoro stać Cię na nowy aparart, to stać Cię także na zapłacenie Plusowi tego,
        co jesteś im winna.

Na pewno możesz sprzedać aparat i z uzyskanych pieniędzy zapłacić Plusowi.

S.
        • Gość: Yagiennka Re: A ja mam pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:24
          Snajper, znajdź sobie jakiś inny post na którym będziesz się wywnętrzał bo tu
          już napisałes wszystko i nie masz nic ciekawego do dodania. Tępy jesteś jak
          tabaka w rogu. Karę mam za nieterminowe opłacenie rachunku co chyba nietrudno
          wywnioskować i tak ona wyglada. Nie stać mnie na nowy aparat ale stac mnie na
          używany, który kosztuje 300 zł a nie 1000. Jeśli sprzedam mój to tyle za niego
          też dostanę, ok 300 z nie 1000. Czy teraz dotarło??
          • Gość: Gość Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plusa? IP: *.computerland.pl 01.09.06, 12:19
            Nie od dziś wiadomo, że sieci komórkowe to oszuści i mówi się o ich praktykach
            głośno. A ten gada o Plusie jakby to był sam Jezus Chrystus a jakakowiek
            polemika o jego postepowaniu była grzechem śmiertelnym. Albo gośc jest cyniczny
            i się bawi ludzkim nieszczęściem albo to burak który dał sobie wyprać mózg. Tak
            czy owak leczy tu jakeiś swoje frustracje a to akurat ani twój ani niczyj
            problem.
            • hell Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 12:29
              nie zgodze sie z toba w tej kwesti po piersze zdanie ,,Albo gośc jest cyniczny
              i się bawi ludzkim nieszczęściem..." gdzie ty tu widzisz nieszczescie? Wina
              jest po stronie abonentki bo to ona nie terminowo uregulowala badz nie rachunek
              a nie po stronie operatora. To abonentkanie wywiazala sie z umowy wiec dla mnie
              jest proste ze pownna poniesc kare w postaci zaplaty rachunku z odsetkami.
              • Gość: Gość Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu IP: *.computerland.pl 01.09.06, 12:34
                Jak widzisz informowała wczesniej o problemach. Onie nie muszą tego uwzględnić,
                ale ludzka przyzwoitośc by wyamagała. A co powiesz o konieczności rozwiazywania
                umowy na 2 tyg przed jej uplywem bo inaczej jest automatycznie przedłuzana. To
                też jest zgodne z prawem?
                • Gość: Yagiennka Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:37
                  Oczywiście że agresywne praktyki Plusa i zachowania monopolistyczne są ogólnie
                  znane i potępiane. Nie jest ta firma bez winy ani na pewno uczciwa. Ja wiem na
                  pewno że nigdy już nie chcę telefonu w abonamencie a przynajmniej nigdy u Plusa.
                  • snajper55 Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 18:18

> Oczywiście że agresywne praktyki Plusa i zachowania monopolistyczne są ogólnie
                    > znane i potępiane.

Plus monopolista? Pewnie Era to też monopolista. TP SA to też monopolista. ;))))

S.
                    • wraczek Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 11.09.06, 14:08
                      Ile znasz na świecie systemów operacyjnych? Linux, Solaris, OS-10 itp.. Mimo to
                      Microsoft uznawnay jest za monopolistę. A on nie ma odgórnie wyznaczonego, ze
                      będzie miał tylko dwóch konkurentów tak jak ma to Plus. Ergo - praktyki Plusa
                      są praktykami monopolistycznymi.
                • nelsonek Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 16:59
                  Tak - pewnie. To wlasnie podejscie - ludzka przywoitosc wymaga by operatorzy zrozumieli w koncu, ze abonenci to tez ludzie i czasem moga nie zaplacic.

Co do Yagnienki: zycze jej jak najlepiej. Niech wygra sprawe z operatorem. Jednak Ty wydajesz sie byc sedzia w tej sprawie. Ferujesz wyrokami na lewo i prawo. A to, ze abonentka jest ok bo przeciez to ludzkie popasc w tarapaty, a to ze Plus to zlodziej jak kazdy operator, a to ze kazdy kto mysli inaczej to pracownik firmy windykacyjnej, komornik, lub pracownik jakiegos operatora telefonii komorkowej.
              • Gość: Yagiennka Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:35
                Jakbys dostała sama taką kare to zapewne szybko zmieniłabys zdanie :) Punkt
                widzenia zależy od punktu siedzenia. A snajper to jakiś troglodyta i tyle.
                • hell Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 12:43
                  powiem ci tak..jak bym dostala taka kare to bym ja zaplacila a nie kombinowala
                  co tu zrobic by sie wymigac.jako przyklad mojej glupty byla jazda bez biletu
                  oczywiscie ,,kanar" i mandacik. Mandacik do kieszonki i obietnica ze zaplace
                  przy okazji , okazja sie nie trafiala dostalam upomnienie ktore rowniez zostalo
                  przelozone na pozniej. I pewnego pieknego dnia dostalam z sadu informacje o
                  zasadzonej karze za jazde bez biletu zamiast 120 zł musilam zaplacic 220zl. nie
                  bylam szczesliwa ale coz poszlam i zaplacilam. jaki z tego wniosek? taki ze
                  trzeba placic swoje zobowiazania i to w miare szybko.
                  • Gość: Gość Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu IP: *.computerland.pl 01.09.06, 12:55
                    Ale wcale nie musisz się z tymi zobowiązaniami zgadzać. I nawet jesli oponentem
                    jest Święty Plus to wcale nie musi mieć racji. Powiem więcej. Nie wolno im
                    pozwolić na rozbójnicze praktyki traktowania jak przestępcy każdego kto czemuś
                    uchybi, bo im samym zdarza się to nader często i zpremedytacją. Jesli będziemy
                    tak ulegać to ich postępowanie nie poprawi się na pewno i tacy ich pracownicy
                    jak snajper Czy Piotr Brudzyński będą sarkastycznie śmiać się nam w twarz.
                    • snajper55 Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 18:22

> Ale wcale nie musisz się z tymi zobowiązaniami zgadzać.I nawet jesli oponentem
                      > jest Święty Plus to wcale nie musi mieć racji.

No to nic prostrzego, niech yagiennka udowodni, że Plus nie ma racji i kara się
                      nie należy. A jeśli Plus ma rację, to niech płaci.

> Powiem więcej. Nie wolno im pozwolić na rozbójnicze praktyki traktowania jak
                      > przestępcy każdego kto czemuś uchybi,

A to Plus kogoś jak przestępcę traktuje ? Do więzienia na trzy lata chce
                      zamknąć ? ;)

> bo im samym zdarza się to nader często i zpremedytacją. Jesli będziemy
                      > tak ulegać to ich postępowanie nie poprawi się na pewno i tacy ich pracownicy
                      > jak snajper Czy Piotr Brudzyński będą sarkastycznie śmiać się nam w twarz.

Juz pisałem, nie jestem pracownikiem Plusa.

S.
                      • Gość: Gość Drogi snajperze. Święty Plus chwyta się tak... IP: *.computerland.pl 04.09.06, 08:12
                        ...bandyckich metod przy windykacji nalezności, które często tylko w ich
                        własnym mniemaniu im się należą, że załatwienie tej sprawy w białych
                        rekawiczkach graniczy niemal z cudem. Zwykle zaczynają rozmawiać po ludzku jak
                        się ich już solidnie postraszy i przekona, że w tym wypadku im tak łatwo nie
                        pójdzie. Moja znajoma znalazła się w podobnej sytuacji z tym, że ona nie
                        otrzymała faktury i przegapiła płatność. Była zdecydowana zapłacić, ale problem
                        polegał na tym, że kwoty które otrzymywała do zapłaty w kazdym kolejnym pismie
                        znacząco różniły się od siebie i zwątpiła czy zapłacenie tych roszczeń
                        rzeczywiście zakończy sprawę. Zwróciła się do mnie o pomoc i wtedy okazało się,
                        ze nie otrzymała żadnego wezwania do zapłaty, którego wymaga ustawa, bo
                        przeciez pieniądze mogły po prostu gdzies utknąć. Wprawdzie przebąkiwalicos
                        o "piśmie z dnia", ale na moją prosbe o przesłanie kopii dowodu nadania nabrali
                        wody w usta. Potem okazało się, że ich windykator grzebał w danych w których
                        nie powinien i kiedy po korzystnej dla nas decyzji GIODO zawisło nad nimi widmo
                        prokuratora, nagle zmiękli i nie tylko przestali utrudniac rozłozenie na raty
                        (tego tylko chciała moja koleżanka), ale wycofali się dokładnie ze wszystkich
                        roszczeń.
                        Przeraża mnie u moich rodaków to powszechne poczucie, że z instytucjami nie
                        wolno dyskutować tylko wszelkie ich roszczenia bez dyskusji pałcić. To stwarza
                        wielkie pole do popisu dla takich kretaur jak Piotr Brudzyński.
                        • snajper55 Re: Drogi snajperze. Święty Plus chwyta się tak.. 04.09.06, 12:44

> ...bandyckich metod przy windykacji nalezności, które często tylko w ich
                          > własnym mniemaniu im się należą, że załatwienie tej sprawy w białych
                          > rekawiczkach graniczy niemal z cudem.

Niestety, ale najczęściej upominają się o należności, które im się należą.

> Zwykle zaczynają rozmawiać po ludzku jak
                          > się ich już solidnie postraszy i przekona, że w tym wypadku im tak łatwo nie
                          > pójdzie.

Zwykle rozmawiają po ludzku, jeśli tylko dłużnik okaże chęć załatwienia sprawy.
                          Czego przykładem jest sprawa Yagiennki. Firmie zwykle bardziej opłaca się
                          dogadać z klientem i dostać kasę nawet w ratach, niż zlecać windykację, co
                          sporo kosztuje.

> Przeraża mnie u moich rodaków to powszechne poczucie, że z instytucjami nie
                          > wolno dyskutować tylko wszelkie ich roszczenia bez dyskusji pałcić.

Ależ należy rozmawiać i się dogadywać, co radziłem Yagiennce w pierwszym moim
                          do niej poście:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=47764508&a=47772155

Natomiast nie należy liczyć, że ta czy inna firma nic nam nie zrobi, jeśli
                          zignorujemy żądania tej firmy. Takie podejście poza tym, że często jest
                          nieuczciwe, to jest także niesłuszne.

S.
                          • Gość: Gość Re: Drogi snajperze. Święty Plus chwyta się tak.. IP: *.computerland.pl 04.09.06, 12:56
                            W takim rzie podam Ci przykład z rozmowy mojej koleżanki z Panem Piotrem
                            Brudzyńskim. Rozmowa odbyła się kiedy była ona w tramwaju.

- Kontaktowałam się wzoraj z Panstwem i pytałam czy ta płatność może być
                            rozłożona na raty?

- Ile pani może wpłacić w ciągu dwóch dni?

- Ok 200 złotych?

- Dobrze, więc wpłaci Pani 600 złotych.

- Ale ta suma jest zbyt duza na zorganizowanie jej w ciągu dwóch dni.

- Skoro mogła Pani okraść Plusa to musi się Pani teraz postarać.

- rzepraszam, nie mogę z panem w ten sposób rozmawiać - jestem w tramwaju.

- To niech pani powie wszystkim na ile pani okradła Plusa. Niech pani powie.

W tym momencie moja koleżnaka się rozłączyła i roztrzęsiona zadzwoniła do mnie.
                            Po wydarzeniach, które opisałem wyżej Plus odstapil od wszelkich roszczen
                            sprawa toczy sie w prokuraturze.

Jesli to byla chec dogadania sie, to jak wyglada niechec.
                            • snajper55 Re: Drogi snajperze. Święty Plus chwyta się tak.. 04.09.06, 21:12

> Jesli to byla chec dogadania sie, to jak wyglada niechec.

Ja pisałem o firmach usługowych, a nie o windykatorach. Windykatorowi zależy na
                              jednym - na ściągnięciu należności z dłużnika.

S.
                              • Gość: Gość Re: Drogi snajperze. Święty Plus chwyta się tak.. IP: *.rotmanka.pl 04.09.06, 21:40
                                Niemniej jednak byli to windykatorzy Świętego Plusa, którzy realizowali jego
                                oficjalną linię. Nie poiesz mi że Plus nie ma świadomości tego co robią jego
                                najemni pracownicy. W wyjatkowo ordynarny sposób żądał piniedzy, których żądać
                                nie miał prawa. A takich przypadków jest wiele. Wiem, bo zaangażowałem się w
                                pomoc ludziom, których ta sieć potraktowała podobnie jak moją kleżankę. O dziwo
                                w trzech na pięć przypadków roszzenia Plusa okazują się przynajmniej częściowo
                                bezzasadne. Dodam, że ta sieć przoduje w tego typu praktykach, dystansując
                                konkurencję.
                • snajper55 Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 18:19

> Jakbys dostała sama taką kare to zapewne szybko zmieniłabys zdanie :) Punkt
                  > widzenia zależy od punktu siedzenia. A snajper to jakiś troglodyta i tyle.

Jeśli uczciwość jest cechą troglodytów, to tak, jestem nim.

S.
                  • Gość: Yagienka Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 18:36
                    Cechą troglodytów jest brak empatii i chęci pomocy oraz zero emocji :) Czyli
                    cały snajper.
                    • snajper55 Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 19:43
                      Gość portalu: Yagienka napisał(a):

> Cechą troglodytów jest brak empatii i chęci pomocy oraz zero emocji :) Czyli
                      > cały snajper.

Nie mam empatii oraz nie mam chęci pomocy ludziom nieuczciwym. Emocji zwykle w
                      dyskusjach forumowych nie okazuję.

Radzę poczytać trochę o troglodytach, bo używasz słow, których znaczenia nie
                      znasz.

S.
                      • Gość: Yagiennka Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 20:01
                        A ktoś jest tu nieuczciwy? Chyba ci mózg wypaliło.
                        Tobie nic nie radze bo na brak poczucia humoru się nie da nic poradzić. Można
                        tylko współczuć :)
            • nelsonek Re: Daj spokój. Nie widzisz, ze to windykator Plu 01.09.06, 16:53
              A Ty nie odrozniasz zdania wypowiedzianego na temat jakiejs kwestii od uznania kogos za swietego?
              Chyba dam sobie spokoj, bo z gory uznajesz, ze sieci komorkowe to oszusci. W ogole to czemu te bezczelne chamy upominaja sie o pieniadze? Przeciez to nie ich. Powinni przeciez doplacac do rozmow.
          • snajper55 Re: A ja mam pomysł 01.09.06, 18:16

> Jeśli sprzedam mój to tyle za niego też dostanę, ok 300 z nie 1000. Czy teraz
            > dotarło??

Czyli chcesz Plusowi zamiast 1 000 PLN wcisnąć używany aparat wart 300 PLN ?

S.
            • nelsonek Re: A ja mam pomysł 01.09.06, 18:19
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=47887059
              • snajper55 Re: A ja mam pomysł 01.09.06, 18:24

S.
    • yagiennka Re: Co mi może zrobić Plus?? 01.09.06, 17:46
      Ten wątek jest już nieaktualny ale miło było podyskutować ;) Wniosek jest taki,
      że nie należy jednak zbyt szybko płacić naliczanych nam kar tylko najpierw
      zasięgnąć języka i się dogadać :D
      • snajper55 Re: Co mi może zrobić Plus?? 01.09.06, 18:25
        yagiennka napisała:

> Wniosek jest taki, że nie należy jednak zbyt szybko płacić naliczanych nam kar
        > tylko najpierw zasięgnąć języka i się dogadać :D

Tak jak pisałem w moim pierwszym poście:

"Najlepiej idź do Plusa i się dogadaj, skoro chcesz płacić. I dla Ciebie, i dla
        nich będzie to najlepsze rozwiązanie."

S.
        • Gość: komornik Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.multicon.pl 05.09.06, 17:15
          możecie nie płacić plusowi, Ja przyjdę do was. Dajcie zarobić komornikowi.
          • Gość: Gość Re: Co mi może zrobić Plus?? IP: *.rotmanka.pl 05.09.06, 18:43
            Nie rozśmieszaj mnie. Plus tak ngminnie narusza procedury, że sprawa w sądzie
            przy zgromadzonych wszelkich pismach równa się niemal pewnej wygranej.
            Wystarczy tylko mieć nieco oleju w głowie abys obszedł się smakiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka