tonks666 05.09.06, 21:59 bezsennośc, macie jakiś?? do 3, 4 w nocy nie mogę zasną mimo, iż wcześniej się kładę, czy staram się by zmęczona (biegam itp.)... nawet jak wstaję np. 6- 7 i tak nie umiem wcześniej zasnąc... pomocy!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
omnipotentny Re: sposób na... 05.09.06, 22:01 tonks666 napisała: > bezsennośc, macie jakiś?? do 3, 4 w nocy nie mogę zasną mimo, iż wcześniej > się kładę, czy staram się by zmęczona (biegam itp.)... nawet jak wstaję np. 6- > 7 i tak nie > umiem wcześniej zasnąc... pomocy!! Odpowiedz Link Zgłoś
omnipotentny Re: sposób na... 05.09.06, 22:07 kladz sie spac wtedy, kiedy naprawde jestes zmeczona, a nie o 18.00 w srodku lata, gdy slonce swieci.:) oczywiscie jezeli twoja bezsennosc jest już jednostka chorobowa, moje rady na nic sie zdadza, ale zazwyczaj jest tak, że dopóki sie o czymś myśli, nie można zasnąć. postaraj sie zrelaksowac i kladac sie spac, po ciemku, w ciszy, nie zaprzatac sobie glowy sprawami typu: co jutro ugotuje na obiad albo co mial na myśli kolega z pracy gdy powiedzial itp , po prostu przestan rozmyślać. może jakas lektura przed snem? w swoim czasie czytalem dzienniki ustaw, gwarantuje, jest to tak nudne że oczy same sie zamykaja. Odpowiedz Link Zgłoś
m.jak.maciej Re: sposób na... 05.09.06, 22:08 pomóc może np. skupienie na własnym oddechu... czasem mam również problem z zaśnięciem, z powodu stresu przed kolejnym dniem, ale nigdy nie utrzymuje się to dłużej niż 2 dni z rzędu Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 22:11 tonks666 napisała: > bezsennośc, macie jakiś?? do 3, 4 w nocy nie mogę zasną mimo, iż wcześniej > się kładę, czy staram się by zmęczona (biegam itp.)... nawet jak wstaję np. 6- > 7 i tak nie > umiem wcześniej zasnąc... pomocy!! Podobno pomaga liczenie od 200 do 0. Trzeba zaczynać od początku po każdej pomyłce (podejrzeniu pomyłki). Ale nie jest to środek niezawodny... Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.r.e.s.t Re: sposób na... 05.09.06, 22:34 supaari napisał: > Podobno pomaga liczenie od 200 do 0. Trzeba zaczynać od początku po każdej > pomyłce (podejrzeniu pomyłki). Ale nie jest to środek niezawodny... > Najważniejsze, żeby po pomyłce zaczynać od nowa! Ja czasem też wyliczałam wszystkich bohaterów jakiejś powieści, wszystkie polskie miasta, wwszystkich znajomych z podstawówki itp. Ważne, żeby się w to zaangażować i żeby było twgo dużo (na całą noc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 22:49 a.g.r.e.s.t napisała: > Najważniejsze, żeby po pomyłce zaczynać od nowa! Ja czasem też wyliczałam > wszystkich bohaterów jakiejś powieści, wszystkie polskie miasta, wwszystkich > znajomych z podstawówki itp. Ważne, żeby się w to zaangażować i żeby było twgo > dużo (na całą noc ;) Na całą noc? To może liczyć od 100000 do 0? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzyko Re: sposób na... IP: *.chello.pl 05.09.06, 22:14 Najlepsze na sen są równania różniczkowe, a zwłaszcza geometria różniczkowa. Po lekturze kilku stron zasypia się natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 05.09.06, 22:37 yoma napisała: > "Kapitał" też dobrze robi. Konstytucja UE. Kapital w kryteriach porownawczych , to cymes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzyko Re: sposób na... IP: *.chello.pl 05.09.06, 22:19 Nasze babcie stosowały proste, sprawdzone metody: - ciepłe mleko z odrobiną miodu, - zaparzona melisa, - cicha, nostalgiczna muzyka, - i najważniejsze - wyciszenie emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: sposób na... IP: *.chello.pl 05.09.06, 22:38 Najbardziej pomaga blady świt za oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.r.e.s.t Re: sposób na... 05.09.06, 22:38 Gość portalu: ryzyko napisał(a): > Najlepsze na sen są równania różniczkowe, a zwłaszcza geometria różniczkowa. > Po lekturze kilku stron zasypia się natychmiast. Też prawda! Kiedyś, gdy miałam problemy z zaśnięciem, mój mąż streszczał mi swoją pracę magisterską, która zaczynała się od słów: "Niech k oznacza ciało..." Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: sposób na... 05.09.06, 22:50 Hm, działanie ciała na ciało też dobrze robi na sen :) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 22:55 yoma napisała: > Hm, działanie ciała na ciało też dobrze robi na sen :) Masz na myśli starego, poczciwego Archimedesa? "Ciało zanurzone w..." :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 05.09.06, 23:00 supaari napisał: > Masz na myśli starego, poczciwego Archimedesa? "Ciało zanurzone w..." :-) A jaki to poczciwiec wymyslil, ze *jesli cialo A dziala na cialo B z sila... to cialo B... * ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 23:07 marysia_b napisała: > supaari napisał: > > > > Masz na myśli starego, poczciwego Archimedesa? "Ciało zanurzone w..." :-) > > A jaki to poczciwiec wymyslil, ze *jesli cialo A dziala na cialo B z sila... to > cialo B... * ? ;) To chyba ten, którego krytyki przez Benedykta forumowy lud się domaga! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 05.09.06, 23:11 supaari napisał: > To chyba ten, którego krytyki przez Benedykta forumowy lud się domaga! No tak, jablka z zakazanego drzewa mu na leb spadaly, imie mial takie... dajace do myslenia.... czemu tu sie ludowi dziwic! Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 23:41 marysia_b napisała: > No tak, jablka z zakazanego drzewa mu na leb spadaly, imie mial takie... dajace > do myslenia.... czemu tu sie ludowi dziwic! Takie jabłko to rzeczywiście może uśpić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 05.09.06, 23:43 supaari napisał: > Takie jabłko to rzeczywiście może uśpić :-) *An apple a day... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 23:48 marysia_b napisała: > *An apple a day... ;) W wolnym tłumaczeniu: "Jabłko - daj!" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 06.09.06, 00:02 supaari napisał: > marysia_b napisała: > > > *An apple a day... ;) > > W wolnym tłumaczeniu: "Jabłko - daj!" :-) Nie mam! Sezon na pêche! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzyko Re: sposób na... IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:00 Owszem, z niewielką tylko modyfikacją. Zamiast w cieczy, powinno być w ciele... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 23:09 Gość portalu: ryzyko napisał(a): > Owszem, z niewielką tylko modyfikacją. Zamiast w cieczy, powinno być w ciele... Ciało człecze składa się w ponad 90% z wody... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzyko Re: sposób na... IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:21 Po uwzględnieniu przytoczonych tu warunkach początkowych, niepotrzebna nawet modyfikacja... Jednak mnie bardziej odpowiada stylistycznie wersja : ciało zanurzone w ciele, ot, taki kaprys... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 23:42 Gość portalu: ryzyko napisał(a): > Jednak mnie bardziej odpowiada stylistycznie wersja : ciało zanurzone w ciele, > ot, taki kaprys... Tu by się zdało jeszcze o fizjologicznych reakcjach organizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 05.09.06, 23:45 supaari napisał: > Tu by się zdało jeszcze o fizjologicznych reakcjach organizmu... A cos traci? (Pozornie!)... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: sposób na... 05.09.06, 23:49 marysia_b napisała: > A cos traci? (Pozornie!)... Nic nie traci, a nawet zyskać może! Chyba że "ciało" poda do sądu... Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: sposób na... 05.09.06, 23:58 supaari napisał: > Nic nie traci, a nawet zyskać może! Chyba że "ciało" poda do sądu... Byle nie do Ostatecznego - zawsze mozna genealogie wprawic w ruch! A jednak sie kreci! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agrest Re: sposób na... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:33 Ha, ciekawa byłam, czy skojarzenia pójda tym torem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzyko Re: sposób na... IP: *.chello.pl 05.09.06, 23:55 Gość portalu: agrest napisał(a): > Ha, ciekawa byłam, czy skojarzenia pójda tym torem :D No właśnie. Noc, ciemność, nastrój mogłyby przywołac skojarzenia ciał astralnych, trajektoriach,... a tu, codzienność. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: sposób na... 06.09.06, 00:05 Raczej conocność :) I co się krzywicie, od ciała w ciele wydzielają się endorfiny, co dobrze robi na rozluźnienie, a zatem na zaśnięcie. A w ogóle ten dobrze śpi, kto nie grzeszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
taus A po co ?? Jeśli twojemu organizmowi to wystarcza 06.09.06, 00:34 to po co tracić życie na spanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tonks666 Re: A po co ?? Jeśli twojemu organizmowi to wysta 06.09.06, 18:56 hmmm.. może dlatego, że MUSZĘ wstawac o tej 6, a potem przez cały dzień jestem śnięta i w ogóle nic nie kojeżę?? a poza tym myślisz, żeto takie fajne, leżec sobie samotnie do 3 w nocy w łóżku i nie móc zasnąc?? Odpowiedz Link Zgłoś