Dodaj do ulubionych

BBC oskarża Watykan

03.10.06, 09:19
Zawsze okazuje sie, ze hierarchia jest bez winy. "My nic nie wiedzielismy"
Tak, w kosciele jak w polityce. Zalosne ;/
Obserwuj wątek
    • maureen2 BBC oskarża Watykan 03.10.06, 09:44
      przypuszczam,że BBC chce wywołać jakiś temat z jakichś sobie znanych powodów.
      Watykan nie powinien wogóle komentować sprawy, w dodatku tak dawnej.
    • marek_hol Re: BBC oskarża Watykan 03.10.06, 11:16
      Ciekawe. W Kosciele chyba brakuje ekspertow od roznych kontrowersyjnych spraw.
      Skoro o komentarz do sytuacji typu "ksiadz molestowal dziewczynki na oltarzu"
      trzeba pytac ks. Augustyna, ktory napisal jakies ksiazki o homoseksualizmie...

Dziwne, nie?

Troche jakby napisac: "Wedlug ks. Jozefa Augustyna, jezuity, ktory zjadl dzis
      zupe grzybowa, Kosciol traktuje sprawe pedofilii w swych szeregach powaznie".
      Czlowiek [no, przynajmniej ja ;) ] sie zaczyna zastanawiac o co chodzi z ta zupa
      grzybowa...
      • mangusta3 kler katolicki to podłe bydlęta spragnione seksu 03.10.06, 23:20
    • blad.logowania Ale co ma z tym wspólnego Ratzinger???????????? 03.10.06, 11:23
      Wspomniana instrukcja jest z 1962 roku!!!! I zatwierdził ją jeszcze Jan XXIII...
      Część spraw o pedofilę dotyczy lat 70-tych, gdy jeszcze sie nikomu nie śniło, że
      JPII będzie papieżem, a Ratzinger znajdzie sie w Watykanie...
      BBC jest stacją dla idiotów, że takie bzdury wypuszcza???
      • mika74 Re: Ale co ma z tym wspólnego Ratzinger?????????? 03.10.06, 11:26
        blad.logowania napisała:

> Wspomniana instrukcja jest z 1962 roku!!!! I zatwierdził ją jeszcze Jan
        XXIII..
        > .
        > Część spraw o pedofilę dotyczy lat 70-tych, gdy jeszcze sie nikomu nie śniło,
        ż
        > e
        > JPII będzie papieżem, a Ratzinger znajdzie sie w Watykanie...
        > BBC jest stacją dla idiotów, że takie bzdury wypuszcza???

Oj ,sa tacy ,ktorzy im wierzą:)
        Utrzymują także,ze wg tej instrucji mozna ekskomunikować dzieci!!!hihi
        Ciekawe co ta tajna instrucja,o ktorej wszyscy wiedzą mówi na temat zbawienia:
        Wg BBC pewnie,ze Mahomet jest zbawcą hihi
        • blad.logowania Re: Ale co ma z tym wspólnego Ratzinger?????????? 03.10.06, 11:33
          tekst instrukcji jest na czytelni opoki :P

Po przeczytaniu, mam wrażenie, że "fachury z BBC" czytały tę instrukcje chyba
          spisaną hieroglifami na wyblakłym papierze toaletowym :))))
    • marek_hol BBC oskarża Watykan 03.10.06, 13:13
      Czy ktoś wie co to znaczy, że "Normy, które wydała Kongregacja Nauki Wiary [...]
      przyznają Stolicy Apostolskiej wyłączne prawo do rozpatrywania przypadków
      nadużyć seksualnych, także pedofilii, w ramach Kościoła"? I to, że na żądanie
      "zadeklarować pełną jawność i położyć kres hamowaniu procesów sądowych"
      odpowiedzią jest "te problemy są zbyt trudne, żeby rozwiązywać je na poziomie
      parafialnym czy nawet diecezjalnym"???

Czy księża, w.g. Kościoła mają obowiązek pełnej i jawnej współpracy z policją,
      prokuraturą, sądami jeśli toczy się postępowanie w sprawie pedofilii? Czy mają
      obowiązek natychmiastowego zgłaszania prokuraturze podejrzeń w tego typu sprawach?

Ja bym zgadywał, że "tak, mają" - tak jak i inni obywatele. Ale artykuł nie jest
      jasny: miesza sprawy karne i wewnętrzne postępowanie w ramach Kościoła.
    • Gość: pingu bernard law z Bostonu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.10.06, 16:40
      >Kilku duchownych oskarżanych o ukrywanie skandali,
      >w tym kard. Bernard Law z Bostonu, musiało przejść na emeryturę.

nastepny przyklad poblazliwego traktowania pedofilstwa w kosciele
      kazdy inny bylby postawiony przed sadem za wspoludzial w zbrodni (i mial szanse
      zostac uniewinniony jest jest niewinny).
      prawda jest taka ze B. Law nigdy nie zostal ukarany, pewnie dzialal wlasnie wg
      linni Watykanu: w jego ramach dziala pewnie najwieksza siatka pedofilska na
      swiecie. czesto bezkarna.

rzad w polsce: slepa obrona tego co watykankie, nawet jesli zarzuty sa prawdziwe
      • supaari Re: bernard law z Bostonu 03.10.06, 17:01
        Gość portalu: pingu napisał(a):
        > nastepny przyklad poblazliwego traktowania pedofilstwa w kosciele
        > kazdy inny bylby postawiony przed sadem za wspoludzial w zbrodni (i mial
        szanse
        > zostac uniewinniony jest jest niewinny).
        > prawda jest taka ze B. Law nigdy nie zostal ukarany, pewnie dzialal wlasnie wg
        > linni Watykanu: w jego ramach dziala pewnie najwieksza siatka pedofilska na
        > swiecie. czesto bezkarna.

Żałosne są te amerykańskie sądy...
        • Gość: pingu Re: bernard law z Bostonu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.10.06, 17:32
          nie wiem w ktorym momencie sady sa zalosne: kosciol katolicki wyplacil 0.5
          miliarda dolarow odszkodowan ofiarom. zmuszony wlasnie przez te zalosne sady

zalosny jest watykan, ktory ochrania tych pedofili. ja swoich dzieci z ksiedzem
          na pewno sam nie zostawie nawet na 30 sekund. a ty?
          • supaari Re: bernard law z Bostonu 03.10.06, 17:39

> nie wiem w ktorym momencie sady sa zalosne: kosciol katolicki wyplacil 0.5
            > miliarda dolarow odszkodowan ofiarom. zmuszony wlasnie przez te zalosne sady

Ale Bernar Law nie został ukarany, nad czym biadolisz... Sądziłem, że to
            przytyk pod adresem sądów...

> zalosny jest watykan, ktory ochrania tych pedofili.

Nooooo.... I wszyscy adwokacji, którzy śmią przestępców bronić w sądach!!! "I
            to ma być prawo? I to ma być sprawiedliwość?"

ja swoich dzieci z ksiedze
            > m
            > na pewno sam nie zostawie nawet na 30 sekund. a ty?

Ja Twoich dzieci też nie.
            • Gość: pingu Re: bernard law z Bostonu IP: 199.243.65.* 04.10.06, 00:48
              coz bernard law, nie zostal ukarany tylko dzieki temu ze go Watykan wybronil.

zakonczylo sie na kompromisie, w tym przypadku slusznie moim zdaniem.
              ubolewam nad tym, ze watykan go chronil

jak to jest, ze wsrod polakow zawsze sie znajda ludzie chroniacy watykan przed
              krytyka, w chwili gdy stolica papieska stoi po stronie swoich pedofili.
              obrzydzenie mnie bierze jak sobie o tym pomysle.
              w ameryce polnocnej natomiast ludzie masowo z kosciola kat. wystepuja cytujac
              wlasnie ta sprawe (i podobne)

co do tego maja adwokaci broniacy przestepcow przed sadem, nie rozumiem za
              bardzo. bernard law (i jego mocodawcy) zrobil wszystko zeby wlasnie przed
              sadem nie stanac. i to ma byc sprawiedliwosc? kazda inna osoba (nawet bardzo
              bogata) musiala by sie bronic przed sadem jednak
              jesli jest bog, na pewna mu to zapamieta.
              • blad.logowania Kogo ty chcesz karać? 04.10.06, 07:44
                Ratzingera?
                Za to, że w latach 70-tych jakiś pedofil w kiecce obmacywał dzieciaki?
                Chyba trzeba ukarać tego pedofila, a co ma do tego Benek??
                W latach 70-tych siedział grzecznie w Ratyzbonie i nawet nei myślał, że kiedyś
                pojedzie do Watykanu :P
              • supaari Re: bernard law z Bostonu 04.10.06, 08:37

> coz bernard law, nie zostal ukarany tylko dzieki temu ze go Watykan wybronil.
                >
                > zakonczylo sie na kompromisie, w tym przypadku slusznie moim zdaniem.

Skoro "słusznie", to skąd to wcześniejsze, pełne goryczy: "nastepny przyklad
                poblazliwego traktowania pedofilstwa w kosciele kazdy inny bylby postawiony
                przed sadem za wspoludzial w zbrodni (i mial szanse zostac uniewinniony jest
                jest niewinny)."? Wyraźnie nie podobała Ci się praktyczna strona amerykańskiego
                sądownictwa...
                Chyba, że głębi Twej myśli nie dostrzegam...

> ubolewam nad tym, ze watykan go chronil

Twoje ubolewanie jest tragicznie głupie... Kiedy byś nie ubolewał:
                1. Gdyby "chronił" go adwokat?
                2. Gdyby Watykan - zamiast chronić - spalił bostońskiego kardynała?

> jak to jest, ze wsrod polakow zawsze sie znajda ludzie chroniacy watykan
                przed
                > krytyka, w chwili gdy stolica papieska stoi po stronie swoich pedofili.

To pytanie? Bo coś mi w konstrukcji nie pasuje. No i przede wszystkim dlaczego
                do mnie?

> obrzydzenie mnie bierze jak sobie o tym pomysle.

Mnie bierze zdziwienie, że sądzisz, iż myślisz...

> w ameryce polnocnej natomiast ludzie masowo z kosciola kat. wystepuja cytujac
                > wlasnie ta sprawe (i podobne)

O! Co Ty powiesz? Ze sprawą na ustach występują?

> co do tego maja adwokaci broniacy przestepcow przed sadem, nie rozumiem za
                > bardzo. bernard law (i jego mocodawcy) zrobil wszystko zeby wlasnie przed
                > sadem nie stanac. i to ma byc sprawiedliwosc? kazda inna osoba (nawet bardzo
                > bogata) musiala by sie bronic przed sadem jednak
                > jesli jest bog, na pewna mu to zapamieta.

To, że nie rozumiesz wcale mnie nie dziwi. Wciąż nie dostrzegasz, że
                formułujesz zarzuty wobec amerykańskiego sądownictwa!
      • mangusta3 W USA, Anglii i Irlandii robią z klechami porządek 03.10.06, 23:23
    • ja-pesymista co za idiotyzm 03.10.06, 16:44
      > Abp Vincent Nichols z Birmingham, przewodniczący Katolickiego
      > Biura Ochrony Dzieci, uznał, że BBC powinno "wstydzić się poziomu
      > dziennikarstwa w filmie, który został wykorzystany do ataku na papieża".
      > Zdaniem abp. Nicholsa chodzi o połączenie horroru wykorzystywania
      > dzieci z osobą papieża.

Jasne.
      Colm O'Gorman ma w pokoju tarcze z podobizną B16 i rzuca w niego lotkami, aż tu
      ktoregoś dnia pomyślał, żeby go wciagnąć w afere pedofilską...
      heh.
      Nie no.
      Przecież skoro wyemitowali taki film, to widocznie wiedzą coś, co KK skutecznie
      zatajał (jak to ma w swojej naturze) i chcą to wyjaśnić. Jak widać, KK trzeba
      zmuszać do mówienia prawdy, bo inaczej się nie da.
    • szefu13 Re: BBC oskarża Watykan 03.10.06, 23:50
      Wydaje mi się, że z ninejszych postów widać, iż głównym problemem
      funkcjonowania KK jest tworzenie państwa w państwie. Otóż przyznawanie
      szczególnych uprawnień klerowi w związku jakby z przynależnością do innego
      państwa (Watykanu), co regulują też po części różne konkordaty jest kompletnym
      błędem. I to zarówno z powodu przestępstw popełnianych przez księży na osobach
      świeckich jak i vice versa, oraz przez księży między sobą! Zwłaszcza to
      ostatnie jest szczególnie bezkarne, bo z jednej strony Watykan, aby nie psuć
      sobie autorytetu tuszuje sprawy, a z drugiej ofiary-księża nie mają się gdzie
      odwołać. Według mnie powinno sie postępować tak jak w innych przypadkach:
      każdy, kto popełni przestępstwo na terenie danego kraju, którego ma
      obywatelstwo powinien za nie odpowiadać w tym kraju zgodnie z lokalnym prawem.
      W ogóle uznawanie Watykanu jako oddzielnego państwa wydaje mi się pomysłem
      idiotycznym - w końcu w praktyce Watykan jest zależny od Włoch. Ponadto dużym
      błędem jest stosowanie szczególnego zaufania do osób duchownych: to są tacy
      sami ludzi jak my i mają taką samą możliwość popełnienia przestępstwa. Powinni
      być traktowani tak samo jak inni ludzie, co by prawdopodobnie pozwoliło na
      częściowe uniknięcie pewnych problemów, o których tu mowa.
    • marek_hol LINK do pelnej wersji filmu BBC 04.10.06, 01:58
      Strona:
      news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/panorama/5402928.stm
      zawiera spisana wersje filmu, ktorego dotyczy artykul. Na tej samej stronie po
      prawej na gorze jest link ("Watch Sex crimes and the Vatican"), ktory umozliwia
      obejrzenie calego filmu online.

Film jest dosc rzeczowy i przez to piorunujacy. Warto!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka